söndag 31 januari 2010

Citronglasstårta

Gårdagskvällen avlöpte lugnt och stilla, vi njöt av middagen och vinet passade väldigt bra till grytan. Till efterrätt åt vi en citronglasstårta som vi bjudit på flera gånger och som alltid blir väldigt populär. Den är otroligt frisk i smaken och passar väldigt bra efter en smakrik middag som t.ex Long Horn Chili. Turligt nog för oss så blir det en ganska stor glasstårta så vi kan frossa några dagar till, fast känner jag oss rätt så är den snart slut...

Citronglasstårta
2 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 citron
2 dl crème fraiche
1½ dl vispgrädde
digestivekex av bra kvalité
Börja med att smula sönder kexen och lägg dem på botten av en springform (rund form med avtagbar botten).
Separera äggen och börja vispa äggulorna med sockret, vaniljsockret och till sist crème fraiche.
Riv ner citronskalet och pressa ner citronsaften från citronen i äggsmeten, rör samman.
'Vispa grädden ganska hårt och rör försiktigt ner den i äggsmeten.
Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner i smeten som sedan hälls över kexsmulorna.
Ställ in formen i frysen och låt stå där till tårtan är genomfryst.

Gott att servera till är hallon och choklad i någon form, vi smälte ljus blockchoklad och ringlade ut mönster på bakplåtspapper. När chokladen sedan stelnat tog vi bort den och dekorerade tårtbitarna. Ett bra tips när ni ska pressa i citronsaften är att ha en sil över skålen så kärnorna inte kommer hamnar i smeten.

citronglasstårta

Efter middagen ville Håkans bror se på gamla foton från våra semestrar och på det som vi filmat när vi var i Thailand. Bra idé eftersom det är alldeles för sällan som vi själv tar fram fotoalbumen o tittar i dom, det skulle man verkligen göra oftare. Nu längtar vi ännu mer efter våren och sommaren...

Smaklig spis / Anki och Håkan

lördag 30 januari 2010

Long horn chili

Så blev det som vi varit oroliga för, Gubben Vinter bestämde sig för att fortsätta ösa snö över oss och dessutom vräka på med hårda vindar och massa minusgrader, så våra middagsgäster tyckte det var bäst att stanna hemma. Man kan väl säga att de tog en Snow check, i stället för en rain check, så vi får väl hitta en ny datum för deras besök. Synd, men en som blev glad var Håkans bror som vi bjöd hit istället eftersom vi ju lagat till middagen igår. Det blev en Tex-Mexgryta, Long Horn chili, gjord på högrev vi skurit i grytbitar.

Long Horn Chili   4 - 6 port
800 g grytbitar av nötkött
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finahckad
2 röda paprikor, i bitar
0.25 cl porter
1 burk krossade tomater
chilipulver
mald koriander
2 msk kalvfond
1 burk röda bönor
1 burk svarta böner
3 msk barbequesås
1 tsk socker
chilipuré
salt och peppar
Bryn köttet med lök och vitlök.
Ta i paprikan och låt steka med en stund.
Häll i öl, tomater, fond och krydda efter eget tycke och smak, koka ca 1 timme under lock.
Skölj av bönerna och slå ner i grytan med barbecuesås, socker och ev mer kryddning.
Smaka till sist av med chilipuré.
Tycker man att det blir för tunn sås så reder man den enkelt med maizenaredning.
Vi serverar med nachochips, sallad, avokado och gräddfil.

Nu är det tid för oss att sätta oss vid matbordet och njuta av maten och vinet.

Smaklig spis / Anki och Håkan

fredag 29 januari 2010

Laxsallad

Det är fredag igen, den bästa dagen på hela veckan, man har hela helgen helt orörd framför sej och två sovmorgnar som bara väntar på att avnjutas. Vad gör ni denna helgen, har ni några planer? Vi får middagsgäster i morgonkväll om nu inte snökaoset slår till, men det får vi verkligen inte hoppas händer. Efterrätten står redo i frysen och väntar på att dekoreras och middagen står i kylen, så det mesta är förberett, skönt. Det enda som ska göras i morgon är lite tilltugg, drinkar och dukning.


I kväll smaskade vi på en laxsallad innehållande lite allt möjligt, nästan lite sommarkänslor med dagens middag också... Himla tjat om sommar nu känner jag, men det kan ju bero på all snö som faller jämt och ständigt, man längtar efter sol och värme. Det ska liksom inte vara så mycket snö så länge nere i södraste Sverige, vi är vana vid slask, grå himmel och regn.
Men nog om vädret nu och tillbaks till salladen som var väldigt god, däremot var dressingen som vi skulle ha till, inte alls i vår smak. Det hela slutade med att Anki åt wasabi blandat med lite lätt crème fraiche till och Håkan dressade sin portion med vitlöksdressing. Ibland får man snabbt hitta nya lösningar och detta var ett sådant tillfälle.

Laxsallad       2 portioner
1 laxfilé per person
½ rödlök
10 minitomater
½ röd paprika
ruccolasallad
solrosskott
romansallad eller isbergssallad
solrosfrön
några buketter broccoli
Koka broccolin lite al dente i lättsaltat vatten och låt dem rinna av.
Strimla löken, halvera tomaterna, strimla paprikan och salladen.
Dela laxen i mindre bitar, krydda med salt och peppar och stek.
Lägg alla grönsaker i en skål eller på ett fat och strö över solrosfröna.
Servera till laxen med ett gott bröd.

Så där ja, då var kvällens middag nertecknad åt er, håll till godo. Var inte så blyga vad gäller kommentarerna, skriv, tyck och tänk, vi vill så gärna veta vad ni tycker, om ni har provat något av recepten och vad ni i så fall tyckte. Kom igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 28 januari 2010

Brantevikssill

Vi fortsätter på temat sommar här i Mårtenssons kök och kör matjessill, kokt potatis, gräddfil och gräslök till middag i kväll. Till det äter vi de sista skälvande bitarna av ett väldans gott knäckebröd som Anki fick i julklappskorgen av sin chef. Vi är båda lika förtjusta i matjessill och äter det ganska ofta, men det ska vara en god sort, vilken som helst går inte bra. Den vi tycker smakar bäst är matjessillen som man köper i lösvikt i stadens fiskbil eller i affären som Håkan jobbar i.

Eftersom dagens middag inte kräver något recept bjuder vi istället på en annan favoritsill som vi gör ibland, inte bara när det är jul och påsk, nämligen Brantevikssillen. Receptet har vi fått av Ankis mor som är en fena på att lägga in sill. På julen serveras det i runda slängar minst 20 sorters inlagd sill hos Ankis föräldrar och alla har sina olika favoriter, men Brantevikssillen gillar nog alla.


Brantevikssill
20 färska sillfiléer som har varit djupfrysta
2 grader ättika
2 msk salt
1 l vatten
Rör samman lagen, dra skinnet av sillarna och lägg i lagen.
Låt sillen ligga 1 dygn i kylen, ta sedan upp dom och låt rinna av.
5 dl socker
1½ msk vitpepparkorn
1½ msk kryddpepparkorn
1½ rödlök
1½ gul lök
1-2 msk citronpeppar
2 lagerblad
2 dl hackad dill
Krossa pepparkornen, hacka löken och smula sönder lagerbladen.
Blanda samman allt och varva med sillen i en burk.
Låt stå framme en stund och skaka några gånger under tiden så sockret smälter.
Ställ sen in i kylen och låt stå där minst 2 dygn.
Ta fram och njut med ett gott bröd, kokt ägg och om man vill, öl och snaps!

Så där, till sist, ett foto på knäckebrödet, underbart gott. Hittar ni det någonstans så passa på att prova!

Smaklig spis / Anki och Håkan

onsdag 27 januari 2010

God marinad som passar till det mesta

är det just nu i Mårtenssons kök. Vi grillar nämligen fläskkarré som Håkan la i marinad tidigt i förmiddags. Utanför fönstret vräker snön ner och det blåser full storm, då känns det härligt med lite sommardofter så man kan drömma sej bort. Till karrén äter vi coleslaw, som vi tipsat om i ett tidigare inlägg, marinerade vitlöksklyftor, sallad och klyftpotatis. Kanske dricker vi ett glas rött vin till, jodå det går bra det också fast det bara är onsdag...

Marinad a'la Håkan
½ dl rapsolja
1/4 dl rödvinsvinäger
2 tsk honung
i skvätt worchestershiresås
1 skvätt vitt vin
1 skvätt kinesisk soja
rosmarin
2 krossade enbär
1 pressad vitlöksklyfta
Grillglädje från Österlen
Blanda samman allt och marinera valfritt kött ett par timmar.
Grilla, njut och dröm om sommaren....

Så lämnar vi er idag med en bild (mindre bra bild men ändå) av vår eftermiddagsfika. En kopp varm kakao toppad med vispgrädde och till det knäckebröd med ost. Det smakade underbart efter vår promenad i snöovädret, kan det bli bättre? 

tisdag 26 januari 2010

Pasta med "man tager vad man haver" kycklingsås

Brrr, vad kallt vi har det här nere i södra Skåneland, fryser ni också? Inte nog med att det är kallt, det ska bli snöstorm och ännu kallare i dagarna! Vi längtar efter sol och värme i Mårtenssons kök, men vem gör inte det? Men, det är ljust längre på eftermiddagen och tidigare på morgonen i alla fall, alltid något. Och tänk, om ett par månader sitter man i shorts och linne och minns inte alls känslan man har nu.
Så till dagens middag, pasta med "man tager vad man haver" kycklingsås, lite som kylskåpsrensning. Smakar olika varje gång, därför är det bra att vi nu skriver ner recepten så vi kan få till det igen om vi skulle vilja:


Man tager vad man haver kycklingsås till pasta      2 port
2 strimlade kycklingfiléer
½ röd paprika
1 vitlöksklyfta
1 bit purjolök
1 morot
några broccolibuketter
ruccolasallad
några marinerade vitlöksklyftor
1 dl lätt crème fraiche
1½ dl matlagningsgrädde
2 tsk fransk senap
salt och peppar
Bryn kycklingen och lägg åt sidan.
Slanta moroten, tärna paprikan, strimla purjon och bryn med riven vitlök.
Ta efter en liten stund i de marinerade vitlöksklyftorna och broccolin och fortsätt bryna.
Blanda senapen med grädden, slå ner i pannan med crème fraiche och kyckling.
Låt det puttra tills allt är varmt, smaka av med salt och peppar.
Ta i ruccolan precis innan serveringen.
Vill man kan man steka kycklingen i lite av oljan från de marinerade vitlöksklyftorna så får köttet en god smak.

Så till den utlovade recensionen från gårdagens middag och bakning. Rosmarinkakan blev väldigt god, även om man inte la märke till rosmarinens smak så mycket så fanns den i bakgrunden. Kanske tur i och för sig eftersom rosmarin lätt tar över och blir "parfymig". Men vi tycker absolut att ni ska testa att baka den och vill ni käkar ni glass till som Håkan gjorde.
Måndagstorsken blev smarrig, det blev mycket sås och det passar oss väldigt bra. Att ha riven parmesanost i potatisen (som blev pressad och inte mosad) är suveränt gott och det tycker vi absolut att ni ska prova, eller det har ni kanske redan gjort?

Så kära bloggläsare, då är det dags att landa i tvsoffan och ladda batterierna inför morgondagen. Anki ska jobba och Håkan, som är ledig, ska iväg och handla inför helgens middagsbjudning.

Smaklig spis / Anki och Håkan
x

måndag 25 januari 2010

Rosmarinkaka

Ingen regel utan undantag, eller hur? Vi kör torsk till middag, även om det är måndag och inte tisdag. I dag flödade kreativiteten i vårt kök så vi slängde samman en fiskgratäng efter eget tycke och smak. Till det ska vi käka potatismos med parmesanost i, kokt broccoli och ruccolasallad. Till kvällsteet blir det en rosmarinkaka som vi har tänkt prova länge och nu hade vi rosmarin som var på utgående så då passade vi på. Receptet har vi klippt från en tidning, men vilken minns vi faktiskt inte. 
Torskgratängen fixade vi så här:

Torskgratäng
400 g torskfilé
500 g krossade tomater
hackad dill
hackad persilja
1 riven vitlöksklyfta
rivet skal från ½ citron
basilika
oregano
Lägg torsken i en ugnsfast form.
Blanda samman tomaterna med övriga ingredienser och slå över fisken.
Strö på citronpeppar och ställ in i ugnen på 200 grader ca. 20-30 minuter.

Rosmarinkaka
175 g mjukt smör
2½ dl strösocker
3 ägg
3 kvistar rosmarin (eller 1 tsk torkad)
3½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
rivet skal från ½ citron
3/4 dl koncentrerad flädersaft (vi tog fläderlättdryck och då fick kakan en svagt rosa nyans)
Rör smör och socker poröst.
Ta i äggen, ett i taget, och rör kraftigt mellan varje.
Ta av rosmarinbladen och finhacka, blanda med mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, tillsätt flädersaft och citronskal och blanda till en jämn smet.
Häll i en smord och bröad form, ställ in i ugn på 175 grader i ca. 40-50 minuter.
Låt kakan svalna och glasera ev. med rosa glasyr.

Vi har inte smakat på kakan ännu, så en recension på både den och måndagstorsken kommer imorgon.
Nu ska vi se om vi kan hitta någon bra glassmaskin att köpa. Vi har pratat om att köpa en sådan länge och nu har vi bestämt oss, så nu blir det att läsa tester på nätet och se vad andra tycker om sina olika märken. Har ni glassmaskin? Några tips och råd?

Smaklig spis / Anki och Håkan
xx

söndag 24 januari 2010

Kom ihåg kameran!

I dag var vi hos våra vänner Anne och Ingemar på lite eftermiddagsfika och reseplanering. De bjöd på en underbart god paj med björnbär och maräng och till det en supergod citroncrème fraich. Tyvärr glömde vi ta med oss kameran så någon bild på den smarriga pajen kan vi tyvärr inte visa, synd. Vi har länge pratat om att resa till Prag tillsammans och nu är resan bokad. Roligt att ha något att se fram emot så denna evighetslånga vinter känns lite lättare att utstå.


Kvällens middag står nu i ugnen och gräddas färdig, det blir hemmagjord pizza med vitkålssallad till. Vi fuskar lite och använder oss av ett pizzakit från Sara Lee som innehåller färdigkavlad pizzabotten och tomatsås. Det är väldigt sällan som vi kör med halv- och helfabrikat i köket, men ibland räcker tiden inte till och då är det skönt med lite fusk bara det är gott! På halva pizzan la vi tonfisk, räkor, sardeller, ananas och coctailtomater. På andra halvan la vi seranoskinka, pepparsalami, coctailtomater och ananas. Ett perfekt sätt att få användning av resterna från fredagens plockmat. Efter middagen blir det planering av nästa veckas middagar, framför allt lördagens mat eftersom vi får middagsgäster då.

lördag 23 januari 2010

Förfest

Ikväll blir det middag i ett annat Mårtenssons kök, närmare bestämt hos Håkans föräldrar. Vi ska dit på födelsedagskalas och fira Håkans pappas fördelsedag. Vi kommer att bjudas på ett sk. kallt fat från GeMaLivs i Köpingenbro (som är Håkans arbetsplats) med bl.a rostbiff och skinka. Till det misstänker vi att det serveras potatisgratäng och sallad.
Nu i eftermiddag har Håkan avnjutit ett glas 12 årig whisky; Bowmore Enigma och en rökat en pipa med W-Ö Larsens tobak 1864. Anki har sippat på en flaska Red Stripe och tuggat på salta nötter.


Nu måste vi programmera boxern så den spelar in sista avsnittet av "Stjärnorna på slottet" ikväll, det vill vi inte missa. Om ni har följt programmet kanske ni tycker som vi att det har varit de bästa deltagarna som varit med hitintills. De verkar ha haft väldigt roligt tillsammans, de har bjudit på sej själva och bjudit oss tittare på en massa skratt, vem kan glömma när Meg ramlade ur hängmattan?
Så hoppas vi att ni får en härligt lördagskväll, vad ni än hittar på, det tänker vi i alla fall se till att få!

Smaklig spis / Anki och Håkan

fredag 22 januari 2010

Plockmat med kräftor och räkor

Så då är vi tillbaka i etern igen efter en dags "ickebloggande". Gårdagen kom och gick snabbt förbi, så där som den gör ibland. Men nu är fredagen här igen, tycker det var bara häromdagen jag satt och skrev att helgen var nära, dagarna springer så fort förbi tycker jag. Men det är väl så att när man trivs och har roligt går tiden fort, eller hur?
Idag ska vi plocka mat, d.v.s vi ska ha plockmat, i Mårtenssons kök. Gott, mycket olika smaker och skönt att kunna sitta länge och prata under tiden man njuter av maten (speciellt när man som vi, inte träffades så mycket igår). På bordet dukar vi fram bl.a heta räkor med ruccolasallad, oliver, ost och kex, rökta musslor, kallrökt lax, västerbottenoströra, brödpinnar, kräftröra och avokado och lite olika frukter. Sen är det bara att hugga i och sippa lite vitt vin till.


Västerbottenoströra  
1 dl grovt riven västerbottenost
1 msk finriven pepparrot
4 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
en gnutta cayennepeppar
Rör samman allt i en skål och låt stå kallt, gärna ett dygn, innan du serverar den till t.ex kallrökt lax eller som ett vegetarisk alternativ.

Kräftröra
200 g kräftstjärtar
3 msk majonnäs
1 msk crème fraiche
2 tsk sweet chilisås
½-1 vitlöksklyfta
Rör ihop majonnäs och crème fraiche och smaka av med sweet chilisås.
Riv ner vitlök och ta i kräftstjärtarna.
Smaka av med salt och vitpeppar och servera till avokadohalvor.

Heta räkor med ruccolasallad
250 g skalade räkor
1 vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja
2 msk olivolja
chilipuré efter eget tycke och smak
Riv eller pressa ner vitlök i oljan, tillsätt chili och persilja.
Rör om och ta i räkorna, smaka av med salt och peppar.
Vill man kan man också ta i ½ dl hackad basilika bland räkorna.
Ruccolasallad
1 lagom bunt ruccolasallad
1 msk olivlja
½ msk god balsamvinäger
flingsalt
Hacka ruccolasalladen och lägg i en skål. Slå på olja, vinäger och strö på saltet. Servera till räkorna.

Så där ja, där har ni några av recepten på lite av det vi smaskar på ikväll. Chilipurén finns på tub och är ett väldigt bra alternativ när man inte orkar stå och hacka chilifrukt till maten. Även bra om man, som vi, har olika smak vad gäller stark mat. Då kan de som gillar det hett ta i mer chili när maten ligger på tallriken och de andra slipper avstå från det som serveras, bra va?
Det vita vinet vi avnjuter till maten heter Drostdy-Hof och kommer från Sydafrika. Det har vi smakat för och det ska bli intressant att se hur det passar till kvällens smaker.

Vad ser ni på tvn i kväll, handboll eller Let's dance? Här blir det dans eftersom ingen av oss är intresserad av sport. Spännande att se vem som dansar sista dansen ikväll, hoppas inte det blir några av våra favoriter. Har ni fått någon favorit än?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 20 januari 2010

Kassler och rotfruktsgratäng med krämigt osttäcke

Idag har vi nåt 100-besöksstrecket här i Mårtenssons kök, jippi, och det har firats med en god middag, vad annars? Vi åt en smarrig kassler och rotfruktsgratäng som är enkel att tillaga och som vi gjort några gånger tidigare. Rotfrukter äter vi ju en del av, som vi har skrivit tidigare, de smakar lite godare än de flesta grönsaker gör vid denna tiden på året. I detta receptet väljer man själv vilka rotfrukter man vill stoppa i gratängen, vi valde morötter, potatis, palsternacka, rotselleri och kålrot.

Kassler och rotfruktsgratäng    4 port.
500 g kassler i skivor
1 kg tärnade rotfrukter
1 röd lök i klyftor
1 paprika i bitar
3 vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
salt och peppar
2 msk olja
2 msk smör
Oströra
2 dl créme fraiche
1 ask créme bonjour vitlök
1 äggula
½ dl hackad persilja och gräslök
Ställ en långpanna i ugnen på 250 grader och låt den bli het.
Häll i olja och smör, lägg i rotfrukter, lök, paprika, kryddor och pressa i vitlök.
Rör runt och ställ in i ugnen 15 min, fortfarande på 250 grader. Rör under tiden samman oströran.
Ta ut formen, lägg på kasslerskivorna och täck med oströran.
Ställ in i ugnen 10 minuter.
Strö ev. på hackad persilja innan serveringen.


Ett bröd har vi också hunnit med att baka idag. Vi bakade ickejäsbrödet som vi lagt upp recept på tidigare, men denna gången tog vi även i solrosfrön och linfrön, aprikoserna ersattes av russin.
I morgon äter vi middag var för sej, Håkan får käka själv i Mårtenssons kök eftersom Anki har möte med jobbet och kommer att äta där. Som tur var blev det över av dagens middag så för Håkans del blir det kassler två dagar på raken. Vad käkar ni i morgon?
 
Smaklig spis! / Anki och Håkan                            
x x

tisdag 19 januari 2010

Asiatisk torsksoppa

Vad äter ni till middag i dag? I Mårtenssons kök äter vi Asiatisk torsk med ris och grönsallad till. Vi försöker att äta fisk 2 gånger i veckan, ibland lyckas vi och ibland inte… denna veckan blir det nog det senare, tyvärr. Hade Anki fått bestämma hade vi ätit fisk eller skaldjur 5 dagar i vecka, men Håkan är inte riktigt med på det, så 2 gånger är vår kompromiss. Vi har några fiskrecept som vi gärna kommer tillbaka till och som har lagt sig i ”favorit i repris” kategorin och detta är ett av dom;

Asiatisk torsk
400-600 g torskfilé
½ lime, saft och rivet skal
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
1 röd paprika
2 tsk riven ingefära
1 tsk sambal oelek
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 burk kokosmjölk
persilja
Dela fisken i portionsbitar, salta och droppa på lime.
Hacka all lök och fräs i en djup panna.
Tillsätt tärnad paprika, ingefära, sambal, vatten, buljong, limeskal och kokosmjölk.
Koka upp och låt puttra ett par minuter.
Lägg i fisken och sjud under lock till fisken är klar, ca. 5 minuter.
Smaka av med lime och strö på persilja.


Så, där har ni vår middag denna tisdag, enkel, snabb och smakrik.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

måndag 18 januari 2010

Bästa receptet på coleslaw

På menyn står lasagne ikväll och till det har vi riven vitkål, rivna morötter och broccoli. Lasagnen står just nu i ugnen och puttrar medan vi sitter här vid datorn för att dela med oss av ett recept på en väldigt god Coleslaw till er. Varför recept på coleslaw och inte receptet på lasagnen? Jo, vi tänkte nämligen att lasagne hittar man i de flesta kokböcker och många har även sitt eget sätt som dom lagar till det på, därför kändes det lite överflödigt att skriva det här. När vi rev vitkålen kom vi på att vi kan ju berätta för er hur vi gör vår coleslaw istället, så här kommer det:

Coleslaw
1 kg strimlad vitkål
4-5 grovt rivna morötter
1 l kokande vatten
2 vitlöksklyftor
½ dl vitvinsvinäger
2 dl majonäs
2 dl matlagningsyoghurt
salt och peppar
Lägg vitkål och morötter i en skål, häll i vatten och låt stå en kort stund (ca 2 min).
Sila från vattnet och lägg tillbaka kålen och morötterna i skålen.
Pressa ner vitlöken i skålen, blanda och häll i vinägern.
Låt det stå och dra minst 30 minuter och slå sen bort överflödig vätska.
Blanda majonnäs och yoghurt, smaka av med salt och peppar och rör ner i skålen.
Blanda om ordentligt och avnjut till t.ex grillat.

Det låter kanske mycket med 1 kg vitkål men gillar ni coleslawen lika mycket som vi gör så är ni nog glada över att det blir över till nästa dag…
Så där, nu är lasagnen klar och det är tid för oss att sätta oss till bords och äta.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 17 januari 2010

Citronkyckling i lergryta

Så var kvällens matintag avklarat, det blev en helstekt citronkyckling i lergryta. Alltså kom vår gryta till användning igen, vi försöker ju bli bättre på att laga mat i den och får väl säga att vi lyckas ganska bra. Överblivna såser från fonduen igår fick ackompanjera kycklingen och bäst passade ingefära/rosmarinsåsen.

Citronkyckling i lergryta       4 port.
1 kyckling
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 dl hackad persilja
½ citron i klyftor
1 dl vatten
3 msk smält smör
Gnid in kycklingen med kryddorna, fyll med citron och persilja och lägg kycklingen i en genomfuktad lergryta.
Pensla kycklingen med smöret, häll i vatten, lägg på locket och ställ in i kall ugn.
Ställ in graderna på 225 och låt stå 1½ timme.
Ta upp kycklingen och skär upp den.
Vill man kan man vispa ur grytan med vatten och servera skyn till.
Vi åt kokt potatis och sallad till.

Vidare så till gårdagens smaker. Nutellamousse var underbart gott, speciellt för nutellaälskare som vi båda är. Vi lät vår stå i kylen i skålen vi hade rört samman moussen i, men det tog en evig tid innan den stelnade. Det hade nog varit bättre om man lagt upp den i portionsglas och ställt kallt, så det kommer vi att göra nästa gång. För vi kommer absolut att göra den flera gånger.
Rödvinssåsen med hallon smakade väldigt mycket hallon, för mycket för vår smak så där kommer vi att ta  hälften av mängden hallon nästa gång. Vi har ändrat i receptet så om ni provar den så ta den mängden som står där, så hoppas vi på att det ska bli bra.
Ingefära/rosmarinsåsen var väldigt god, möjligtvis river vi i mer ingefära nästa gång eftersom i båda verkligen gillar smaken. Dessutom är ju ingefära väldigt nyttigt och sägs bota både det ena och det andra, så det kan ju aldrig skada. Dock ska man akta så det inte blir för mycket rosmarin eftersom det lätt blir en parfymig smak.
Så till vinet som inte föll oss i smaken, vi tyckte det var ganska tamt och tunt och till såser som ädelostsås krävs det mer fyllighet i vinet. Konstigt nog tycker tidningen ”Allt om mat” att det är ett fynd, och dom brukar ha rätt tycker vi, men man kan ju inte vara överens alltid…

Nu är det dags för oss att ta ner griffeltavlan från köksväggen, kolla in vad som finns i frys och kyl och planera in veckans matsedel. Gör ni också matsedel eller bestämmer ni middag dag för dag?

Smaklig spis / Anki och Håkan

lördag 16 januari 2010

Tillbehör till fondue och Nutellamousse

Så kom då lördagen som visade sig bli en grå och blåsig dag i vår del av Sverige. En snabb promenad ut till ICA för lite inköp till kvällens fondue och nutellamousse som vi tänkte mumsa på efteråt.
Till fonduen har vi gjort några olika såser, den sista står och puttrar på spisen och är snart klar. Vi köpte Lomanders Bearnaisesås färdig men de andra tillbehören gör vi själv; rödlöksmarmelad, vitlökssås, ädelostsås, ingefära/rosmarinsås och rödvinssås med hallon, som just nu sprider en härlig doft i köket.
Vi har också kokt en citrongrässirap som vi ska blanda med rom till en aptitretare, den ska bli riktigt spännande att prova och vi lovar att berätta vad vi tyckte om den i morgon. Även rödvinssåsen och nutellamoussen är premiärer för oss så dessa ser vi också fram emot att smaka på, bäst att prova innan man bjuder någon annan...

Rödvinssås med hallon
50 g frusna hallon
½ gul lök
1 liten vitlöksklyfta
¼ morot
¼ palsternacka
¼ dl farinsocker
1½ msk kalvfond
2½ dl rött vin
2 dl vatten
honung
Skala och hacka rotfrukterna, gul lök och vitlök.
Fräs i smör till de börjar få färg. Häll i socker och låt smälta.
Slå på övriga ingredienser och låt det småkoka 20-30 minuter.
Mixa med mixerstav, sila av såsen och låt den koka ner lite.
Smaksätt med salt, peppar och honung och avsluta med en klick smör för att blanka såsen och få en rundare smak.
Vill man kan man reda av med maizena.

Rödlöksmarmelad
2 tunnskivade rödlökar
3 msk olja
2 msk rödvinsvinäger
2½ msk vit sirap
Fräs löken i olja så den mjuknar men inte så den får färg.
Slå i sirap och vinäger och koka tills all vätskan är bort.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med färskriven pepparrot.

Sås med ingefära och rosmarin
2 dl gräddfil
1 msk riven färsk ingefära
½ tsk hackad färsk rosmarin
salt och socker
Blanda gräddfil, rosmarin och ingefära.
 Smaka av med salt och socker.
Låt stå kallt till servering.

Barnförbjuden vitlökssås
2 dl Turkisk yoghurt eller matlagningsyoghurt
1-2 vitlöksklyftor
1 msk majonäs
1 msk vitt vin
finhackad dill
Blanda samman alla ingredienser och riv i vitlök.
Låt stå kallt till serveringen.

Nutellamousse       4 port
2 ägg
2 msk socker
3 msk nutella
1 msk kakao
½ dl grekisk yoghurt eller matlagningsyoghurt
1 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
Vispa äggulorna hårt med socker.
Vispa grädden kraftigt.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Blanda nutella med yoghurt och kakao och rör ner blandningen i äggulesmeten och tillsätt vaniljsocker.
Vänd först ner grädden och vänd sen ner äggvitorna i nutellasmeten.
Låt det stå kallt minst två timmar innan servering.

Ädelostsåsen gör vi helt enkelt genom att värma crème fraiche med bitar av ädelost tills osten har smält.

Så, där har ni recepten på såserna vi njuter av i kväll. Fonduen gör vi på strimlad ryggbiff som vi doppar i köttbuljong och rött vin. Olja använder vi inte till fondue eftersom vi tycker det luktar ganska illa flera dagar efter, är brandfarligt och dessutom blir köttet mycket godare i buljong och vin tycker vi.

Till fonduen dricker vi ett rött Riojavin, Conde de Valdemar Crianza, nr 12659, 79:- på Systembolaget.

Hoppas ni får en smaklig måltid ikväll!
Anki och Håkan
x

fredag 15 januari 2010

Caesarsallad

Så är det då fredag igen och tid för helg, alltid lika härligt med några dagars ledighet (för vissa av oss) med allt vad det innebär. Hos oss är det lika med lite mer tidskrävande matlagning, efterrätt och oftast bakning. Dessutom betyder det sovmorgon, långa frukostar och avkoppling, skönt. Morgondagens middag är planerad och det blir fondue med en massa goa såser, för i det fallet är det faktiskt såserna som gör måltiden.
Dagens middag blev lite snabbare tillagad men minst lika god, grillad kycklingfilé med Caesardressing, brödkrutonger och sallad. Vi valde romansallad, tomater och avokado, men det är helt upp till er vad ni väljer att ha till. Brödkrutongerna gjorde vi enkelt genom att tärna franskbröd och steka i teflonjärnet med olivolja, smör och lite vitlökspulver. Caesardressing finns det otroligt många olika varianter på, så här gör vi vår:


Caesardressing till caesarsallad 2 port
1 äggula
½ vitlöksklyfta
2 sardeller
½ msk vitvinsvinäger
några droppar worchestershiresås
1 dl rapsolja
1 dl riven parmesanost
några droppa citron
svartpeppar
Rör ihop äggulan, riven vitlök och sardeller så sardellerna mosas.
Tillsätt vinäger och worchestershiresås och blanda samman.
Häll i oljan i en tunn stråle och vispa kraftigt under tiden så det inte skär sig.
Smaka av med citron och svartpeppar och ta i osten till sist.

Det är bra om alla ingredienser håller samma temperatur när man gör dressingen, då är risken mindre att det skär sig. Men var inte rädd för att prova göra den, man kan alltid prova igen om det går åt skogen… Lycka till!

Till maten drack Anki ett vitt vin som rekommenderades till Caesardressing av systembolaget; Drostdy-Hof nr.15517, 69:-. Håkan drack öl, sytembolaget rekommenderar dessa 3 sorter; Carlsberg Sort Guld, Norrlands Guld och Falcon Export. Vinet passade väldigt bra till och så gjorde även Norrlands Guld.

Smaklig måltid / Anki och Håkan
x

torsdag 14 januari 2010

Lax med sesamfrön

Vi tycker det är så kul att ”Halv åtta hos mej” har börjat igen på TV4, man får många bra tips och idéer, men än har vi inte kommit till skott än med att prova något recept från programmet. Har ni? Dagens recept i Mårtenssons kök är en ugnsbakad lax med ett knaprigt täcke, som vi hittat i någon tidning och sedan ändrat lite på själv. Vi serverade Moghrabiah (som syns på bilden och ser ut som små bollar) och grönsaker till. Moghrabiah är stor couscous och de som vi har köpt är av märket Frebaco och vi föredrar den framför den vanliga couscousen.

Lax med knaprigt täcke       4 port
4 laxfiléer
1 msk soja
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
½ msk riven färsk ingefära
½-1 tsk sambal oelek
skal och saft från lime
2 msk sesamfrön
Blanda soja, olja, pressad vitlök, ingefära, sambal oelek, skal och saft.
Lägg laxen i en ugnssäker form och krydda med salt och peppar.
Häll över blandningen, strö på sesamfröna och baka i ugnen på 150 grader ca. 20 minuter, eller till laxen är klar.
Vill man kan man även marinera laxen i blandningen en stund innan tillagningen, då blir det en intensivare smak.


Ett bra tips på hur man förvarar färsk ingefära är att lägga den i aluminiumfolie och sen ha den i frysen. Ingefäran håller länge där och är dessutom mycket enklare att riva när den är fryst eftersom den inte blir trådig som den annars blir och släpper lättare från rivjärnet. Man behöver inte skala ingefäran, det är bara att riva ner där man vill ha den. Så passa på att köpa hem en rejäl bit och ha i frysen så står du aldrig utan!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 13 januari 2010

Mexikansk gryta i lergryta

I dag lagade vi mat i vår lergryta, sk. romargryta, som vi länge hade stående i ett köksskåp innan vi började använda den. Nu kockar vi i den ganska ofta, det är smidigt och enkelt eftersom man inte behöver stå vid spisen och röra i grytorna (dessutom är det fettsnålt eftersom man inte behöver smör eller olja i). Innan man ska använda lergrytan skall den läggas i blöt minst 15 minuter. Lergrytan suger upp vattnet som behövs för tillagningen i ugnen och ska alltid ställas in i kall ugn. Precis som när man ångkokar så bevaras alla vitaminer och näringsämnen i råvarorna, det blir helt enkelt en nyttig middag som man serverar!

Mexikansk gryta              4 port.
1 kg högrev
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1½ tsk paprikapulver
12 små gula lökar
2 gröna paprikor
1 burk krossade tomater
2 msk chilisås
1 lagerblad
ev. 1 burk majskorn
Gnid in köttet med salt, peppar och paprikapulver.
Skala löken och dela paprika i bitar.
Lägg köttet i en genomfuktad lergryta med lök och paprika runt om.
Häll i tomaterna och chilisåsen, lägg i lagerbladet och lägg på locket.
Ställ in grytan i kall ugn, ställ den på 200 grader och låt den stå i 2 timmar.
När det är 20 minuter kvar kan man, om man vill, slå i majskornen.
Ta upp köttet, skiva det och lägg tillbaka skivorna ner i såsen.
Vi åt ris, sallad och avocado till.

Hoppas ni ger lergrytan en chans, det finns mycket gott man kan fixa till i den, t.ex soppor och efterrätter, ja man kan t.o.m baka i den.

Smaklig spis/ Anki och Håkan

tisdag 12 januari 2010

Fisksoppa med tomater och grädde

Kvällen i dag bjöd på fisksoppa till middag, visst är det väl så att på tisdagarna ska man servera fisk? Det gjorde i alla fall vi och fisken kastade vi i en soppa med lite annat smått och gott som vi hittade i kylen. Till soppan hade vi aioli och knäckemackor.

Tisdagsfisksoppa
1 lagom bit strimlad purjolök
2 pressade vitlöksklyftor
2 slantade små morötter
10 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1½ dl matlagningsgrädde eller mellangrädde
3 hackade tomater
1 msk tomatpuré
400 g torsk i bitar
salt och vitpeppar
dill och/eller persilja
Fräs purjolök, morot och vitlök.
Häll i vattnet, smula i buljongen och koka i 10 minuter.
Tillsätt grädde, torsk, tomater och tomatpuré och koka ca 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar och strö på dill/persilja vid servering.
Vill man köra lite överkurs så skållar och skalar man tomaterna innan man hackar dom, men det är inget som vi tycker är nödvändigt.

Aioli gör vi enkelt genom att pressa i vitlök i majonäs och låta det stå och dra en stund innan vi serverar den.
Så, där har ni dagens recept, enkelt och lätt som man gärna vill ha det på vardagarna när man kanske inte har så mycket tid till att stå framför spisen. Nu är det dags att fundera på morgondagens middag, vad det blir har vi inte bestämt än, kanske tar vi fram lergrytan och lagar till något i den.

Smaklig spis/ Anki och Håkan
x

måndag 11 januari 2010

Rotmos

Och det bara fortsätter blåsa, det verkar inte vara någon ände på eländet… Men hösten och vintern har i alla fall något positivt i sin ficka och det är alla goa rotfrukter som man kan göra smarriga rätter på. Det är bara att passa på att frossa, det finns ju en hel del att hitta på med rotfrukter och idag har vi kokt ihop en laddning rotmos. Det är verkligen superenkelt och har man en stor gryta så kokar man mycket så man kan frysa in resterna. Vad man äter till är helt upp till var och en, falukorv, fläskkorv, skinka eller kanske man äter den som en helt vegetarisk rätt, valen är många.


Rotmos 4 port.
1 kg kålrötter
2 stora morötter
5 potatisar
vatten
1 msk smör
salt och vitpeppar
ev. socker
hackad persilja
Skala rotfrukterna och skär i mindre bitar (ju mindre desto snabbare kokar de färdigt).
Lägg kålrötter och morötter i en stor gryta och täck med vatten och grönsaksbuljong.
Koka ca. 30 minuter och lägg därefter i potatisarna och låt koka ca. 15 minuter till.
När rotfrukterna är genomkokta, häll av spadet, men spara lite till att späda moset med.
Mosa rotfrukterna med potatisstöt eller elvisp, men inte så det blir helt slätt, låt det vara lite” tugg” kvar.
Lägg i smör och späd med spadet till det känns lagom tjockt.
Smaka av med salt, peppar och ev. lite socker.
Strö över persiljan vid servering.

Vår rotmos är klar nu så det är dags att äta, ha en skön måndagskväll så hörs vi i morgon!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 10 januari 2010

Pastasås med kyckling

Först och främst lite om gårdagens bubblor; att dricka vinet till maten passade utmärkt, vitlökssmaken ihop med bubblorna gick verkligen bra. Däremot att dricka det som sällskapsdryck, s.k. snackevann, tyckte vi inte var någon hit precis. Utan mat blev Crémant de Bourgogne Geisweiler alldeles för söt för vår smak även om det var en Brut (torr).


Söndagen bjöd på sen frukost med nybakade bullar, mumsigt pålägg, kokta ägg, kaffe och te. På det står man sig ganska länge, vilket behöves idag eftersom vi hade bestämt oss för att rensa ut och städa i vårt källarförråd. Eftersom det är full storm i Skåneland blev det inte någon söndagspromenad efter röjningen, även om vi hade behövt gå iväg till återvinningsstationen och dumpa lite från källaren… Istället bakade Anki maränger och Håkan meckade med sin cykel.
Till middag slängde vi ihop lite av vart från kylen till en pastasås, receptet blev såhär:

Kycklingsås till pasta          2 port
2 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
paprikapulver
1 dl syltlök
1 liten burk hela champinjoner
1-2 msk fransk senap
1 msk kycklingfond
2 dl creme fraiche
1-2 dl matlagningsgrädde
1 pkt bacon
svarta oliver
Skär kycklingen i mindre bitar och stek i stekpanna tillsammans med pressad vitlök och paprikapulver.
Skär svampen i klyftor och stek tillsammans med syltlök i en annan stekpanna.
Slå grädde, fond, creme fraiche och senap över kycklingen och rör runt.
Tillsätt även lök och svampröran och låt puttra en stund.
Servera knaperstekt bacon och svarta oliver till pastan och såsen.


Smaklig spis/ Anki och Håkan

lördag 9 januari 2010

Rhode Islanddressing med vitlök

Vad gör man en dag som denna iskalla lördag? Efter en snabb runda på stadens gator och torg, för diverse inköp, ställde vi oss i köket för att fixa lite inför kvällens middag. Vi rörde samman en Rhode Islandsås med vitlök som vi ska äta till hummer. Efter hummern käkar vi grillad färsk tonfisk med tropisk kokossås, ris och sallad. Till maten dricker vi ett vitt bubbelvin från Frankrike, Crémant de Bourgogne Geisweiler nr.7685 som kostar 96:- på Systembolaget. Har inte provat detta vinet innan så recensionen får ni i morgon.
Recepten på våra två såser som vi ska äta i kväll får ni däremot ta del av redan nu:

Rhode Island med vitlök
½ dl vispgrädde
½ dl majonäs
1/4 dl chilisås
1-2 pressade/rivna vitlöksklyftor
persilja
Vispa grädden till hårt skum och blanda ner övriga ingredienser.
Låt stå ett par timmar i kylen innan servering, så smaken får mogna. Passar väldigt bra till skaldjur.

Tropisk kokossås 2 port
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
½-1 tsk sambal oelek
1 kycklingbuljongtärning
2 dl kokosmjölk
½-3/4 dl konc. tropisk juice
½ tsk socker
2 tsk rivet limeskal
salt
Hacka all lök och fräs i olja till den är glansig.
Tillsätt sambal, buljongtärning, kokosmjölk och juice och koka upp.
Smaka av med socker, limeskal och salt. Servera såsen till färsk tonfisk, eller varför inte till kyckling.

Vi brukar göra dubbel sats av denna såsen och frysa in det som blir över, mest för att då kan vi använda hela burken kokosmjölk.

Håkan sitter just nu i sin Chesterfieldfåtölj och njuter av en cigarr och ett glas rom. Närmare bestämt en Romeo y Julieta cedros de luxe no.2 och en Havana Club Cuban Barrel Proof. Själv ska jag sätta mej och bläddra lite i en kokbok av Martha Stewart för att få lite inspiration och nya idéer.

Ha en härlig lördagskväll / Anki

fredag 8 januari 2010

Wallenbergare

Så är det då fredag igen och helgen nalkas, skönt med lite ledighet igen eller hur? Fredagsmiddag för oss blir Wallenbergare på kalvfärs, serverat med och, naturligtvis, gröna ärtor! Jag får väl säga att denna maträtten oxå har blivit en av våra reprisfavoriter även om vi kanske inte tillagar den lika ofta som vissa andra favoriter. Wallenbergare är absolut inte någon bantarmat men sådan mat får man käka mitt veckan, på helgen vill vi ha festligare mat! Vill man göra biffarna på fläskfärs istället går det bra, men då heter de Broströmare. Det finns säkert flera olika recept, men såhär tillagar vi våra Wallenbergare:


Wallenbergare   4 port
400 g kalvfärs
2 dl vispgrädde
4 äggulor
1 tsk salt
1 krm peppar
Rör ner grädden i färsen, lite i taget, och tillsätt sedan en äggula åt gången. Ta i salt och peppar och rör ihop. Forma 8 biffar och stek på svag värme, ca 3 minuter på var sida tills de är pösiga och gyllenbruna. Eftersom färsen blir ganska lös så är det bättre att man gör 2 små biffar/ person, lättare att vända i stekpannan.

2 väldigt viktiga ingredienser i Wallenbergarna! 

I kväll dricker vi ett rött sydafrikanskt vin till middagen, Bundu Star, som vi verkligen kan rekommendera. Det är ganska fylligt och fruktigt vin som finns i bag in box på systembolaget för 179:-.
Sen blir det en kväll framför "Let´s dance", ska bli intressant att se vilka favoriter man får denna säsongen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 7 januari 2010

Skånsk äggakaga

... kockade vi till i kväll till middag, ett bra alternativ om man vill ha en lättare måltid. Till den serverades det knaperstekt bacon, rårörda lingon och gröna ärtor. I många recept man läser står det att man ska vända äggakagan och steka på båda sidorna, men det är mycket enklare att ställa in hela stekjärnet i ugnen när smeten har "stannat". Men tänk på att detta bara går om du har en gjutjärnsstekpanna och ta inte i handtaget utan grytlapp! Lita på oss, det är lätt att man glömmer det när järnet väl tagits ur ugnen!!! Ett bra tips är att låta grytlappen ligga kvar på handtaget som en påminnelse. Då kör vi:


Skånsk äggakaga
1 dl vetemjöl
4 dl mjölk
4 ägg
½ tsk salt
Sikta ner mjöl i en skål och slå i 1 dl mjölk.
Vispa så smeten blir klumpfri och tillsätt därefter de andra ingredienserna.
Vispa samman smeten och låt den stå en liten stund och vila innan du häller den i en stekpanna.
Stek på medelvärme tills att smeten har "stannat" och ställ sen in stekjärnet i ugnen på 200 grader, tills äggakagan är gyllenbrun.
Kan du inte ställa in stekjärnet i ugnen så lägg ett lock eller en tallrik på och vänd på kagan. Lägg seden tillbaka den i stekjärnet och stek färdig.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 6 januari 2010

Kyckling med vitlöksgräddsås

blev en "favorit i repris". Kyckling i vitlöksvinägergräddsås är en rätt som vi gärna återkommer till även om den kan vara lite svår att uttala... Här gäller det att göra som MatTina tjatar om, nämligen smaka, smaka hela tiden. Olika vinägersorter skiljer i smak och det gör även fransk senap, vissa märken är väldigt intensiva medan andra är lite mesigare. Sen är ju smaken som baken (delad), vissa människor gillar en skarp vinägersmak men andra önskar en mildare ton. Så ta lite i taget och prova er fram, lycka till!

Kyckling med vitlöksvinägergräddsås  4 pers
4 kycklingfiléer
1 msk kycklingfond
1 dl vatten
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk fransk senap
2 msk rödvinsinäger
dragon
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
100 g mjuk vitlöksost, t.ex Creme Bonjour
Skär kycklingen i bitar och stek till de är färdiga, i stekpanna.
Koka upp buljongen, tillsätt vitlök, senap, vinäger, dragon och grädde.
Låt koka samman några minuter och vispa därefter i osten och crème fraichen.
Lägg i kycklingen och låt småputtra ca 5 minuter.

Vi äter pressad potatis och sallad till, men det är säkert gott med ris eller något annat tillbehör oxå.


Ja, som ni säkert förstår så är inte detta en bild på kycklingmiddagen... nej, detta är en del av morgonens skrovmål. Eftersom vi tog en ordentlig sovmorgon idag så åt vi en brunch med bl.a pannkakor, bacon och rejäla mackor av vårt eget bröd. Vi gjorde Amerikanska pannkakor med bakpulver i och drack kaffe till, precis som amerikanerna. Ikväll gör vi som kineserna, käkar kinamat!

Smaklig spis! /Anki och Håkan

tisdag 5 januari 2010

Bakdax!

Ankis gamla bakglädje (och med det menar vi glädje över att baka och inget annat!) har återuppstått sen vi fick en ny spis i köket! Tack, säger vi till hyresvärden. Mazariner, med mycket glasyr, tillhör en av fruns absoluta favoriter men de är lite mer insatskrävande och det kände hon inte för idag. Det fick bli Mazarintårta som görs efter ett superenkelt recept som jag fått av min jobbkompis Lisa, tack.

Mazarintårta
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
200 g smält smör
1-2 droppar bittermandelolja
Glasyr av florsocker, vatten och karamellfärg.
Vispa ägg och socker.
Häll i mjöl och bittermandelolja och rör samman.
Slå det varma smöret ner i smeten, och vispa.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten och grädda 20 minuter på 200 grader.
Glasyren rör man snabbt ihop; florsocker rörs med vatten (ta lite i taget) till lagom kletighet och färgas med karamellfärg.
När kakan är färdig låt den svalna, innan du glaserar den.

Jodå, 200 g smör ska det vara i den, men man ska ju inte äta hela kakan själv, det räcker med en bit (åt gången i alla fall...)
Nu ska fruM ta sig en kopp kaffe och provsmaka en bit kaka.


Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 4 januari 2010

Kalljäst dinkelbröd



Nybakt bröd till frukost är aldrig fel. Har en viss förkärlek till bröd och bullar som inte behöver jäsa utan som går direkt in i ugnen utan att passera "jäs 30 minuter". Detta receptet kan man förändra i det oändliga men idag såg det ut så här:

Icke jäsbröd
1 dl fullkornsdinkelmjöl
1½ dl siktat dinkelmjöl
1½ dl rågsikt
½ dl vardera av rågkross, vetekross, bovetekross och vetegroddar
½ tsk salt
2 tsk bikarbonat
½ l filmjölk
1/4 dl sirap
8 st hackade, torkade aprikoser (valfritt)
Rågflingor att strö över (valfritt)
Blanda samman alla torra ingredienser. Rör ner fil och sirap och blanda runt väl. Sen får ni själv välja hur ni vill göra med brödformen. Jag lägger i ett baklåtspapper och häller på degen, men vill man smöra och bröa formen går det lika bra. Bakplåtspapper väljer jag eftersom disken blir så mycket enklare och brödet blir lättare att få ur formen. Strö över rågflingorna och grädda på 175 grader i 50-60 minuter. Vill man kan man dubbla receptet och baka två bröd, då behöver de stå inne ca 1½ timme.

Jag avnjöt mina mackor med hemlagad marmelad som vi gjort på mullbär och röda vinbär. Gött!



Smaklig spis! / Anki

söndag 3 januari 2010

Fiskgratäng med ärtmos

TADA! Nu gör vi vårt första inlägg i vår blogg. Vi kommer att dela med oss av våra "mateskapader", både i vårt eget kök och i andras. Ni får ta del av recepten som vi provar, olika vin som vi smakar, cigarrer, som i alla fall en av oss njuter av, och mycket annat.
Vi hoppas ni får nytta av våra tips och idéer och att ni har överseende med eventuella bloggmissar som vi kanske begår på vägen...

Vi började vår dag med att inte ha den blekaste aning om vad som skulle stå på middagsbordet, men efter lite funderingar kom vi fram till att fiskgratäng skulle vara gott. Håkan cyklade iväg och handlade, även om termometern utanför fönstret visade 11 minusgrader!!! HUGA!

Frukosten blev en vanlig söndagsfrukost; nybakade bullar från bageriet med allehanda mumsiga pålägg som skagenröra, hemgjord marmelad med mullbär och röda vinbär, ost och kalkon.
Kaffe till Håkan och grönt te till Anki.
Efter att ha degat mest hela dagen tog vi oss i kragen (omedvetet rim) och gick ut en kort promenad för att få upp aptiten.
Torsken var perfekt tinad när vi kom hem så vi kockade och var mer än nöjda med resultatet.

Fiskgratäng med prickigt mos
400 g torskfilé
200 g philadelphiaost med gräslök
2 dl grädde
2 msk fiskfond
Salt och peppar
persilja
Mos:
600 g mjölig potatis
200 g gröna ärtor
1 dl mjölk
smör
Koka potatisen och ärtorna (vi ångkokar alltid ärtor, men det går bra att göra som det står på paketen).
Vispa ihop ost, grädde, fond, salt och peppar till sås.
Lägg fisken i en smord ugnsfast form och häll på såsen.
Ställ formen i ugnen, 200 grader i 10 min.
Vispa potatisen till mos med mjölk och smör.
Blanda ner ärtorna och smaksätt med salt och vitpeppar.
Klicka ut moset runt fisken och grädda 10 minuter. Strö på persilja och servera med citronklyftor.

Tyvärr tänkte vi inte på att fotografera underverket men vi ska försöka göra vårt bästa nästa gång!

Nu väntar soffan, chips med dippa och Bones på tv. Kanske även lite funderingar på vad som ska serveras i Mårtenssons kök imorgon.

Ha det bäst!
x