fredag 30 juli 2010

frusen ananasdrink

En ljuvligt god drink bjuder vi er på idag, eller i alla fall ett recept på en drink! Denna bjöds vi på när vi var hos fam. Persson på midsommarafton (därav midsommarstången) och vi kommer absolut att göra den själv, flera gånger. Det är en drink av typen "man smakar inte alkoholen" så det finns därför en viss risk att man vill dricka måååånga..., men det är en risk ni får ta:


Månsken 4 personer
37 cl vodka
1 förpackning koncentrerad ananasjuice
½ burk kokosmjölk (inte light)
2 pressade citroner
Sprite
Blanda alla ingredienser utom Sprite och häll i en burk, t.ex glassburk, och ställ i frysen.
Låt smeten frysa in till en sorbet och skeda sedan upp sorbeten i glas i önskad mängd.
Fyll sedan upp med Sprite och blanda runt.
Smaka er fram till den mängd ni tycker smakar godast, enligt Anneli som gjorde våra drinkar så tog hon ca 70% sorbet.

Nu lovar vi er att det inte kommer att bli fler inlägg om vad vi åt eller drack på midsommarafton...
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 29 juli 2010

Mojo och öl

Provade en ny sommardryck från Hannas för ett tag sen, Summer Mojo. På flaskan finns en lovande beskrivning av hur den ska smaka: apelsin, grape och mint och det lät gott tyckte Anki, så ett inköp gjordes på systembolaget för 16.90. Tyvärr tyckte vi inte den höll vad den lovade vad gällde smaken, den smakade faktiskt ganska blaskigt och minten känns inte alls av. Tunn och intetsägande med andra ord och inget vi kommer att lägg några pengar på igen.


Håkan har även provat en ny öl, IPA, från Stockeboda Gårdsbryggeri som ligger på Österlen mellan Simrishamn och Kivik. Det var en öl som verkligen föll honom i smaken, en perfekt drickbar efterrätt och en bit mörk choklad hade säkert passat utmärkt till. 


Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 27 juli 2010

Cupcakes med citron och vallmofrön

Leilas cupcakes med vallmofrön och citron, har ni provat dom? Vi bakade dom en dag och vi kan inte mer än hålla med henne när hon skriver "de måste helt enkelt prövas". Vi tyckte att det egentligen lät lite... ja, konstigt faktiskt att ha vallmofrön i, men de passade väldigt bra ihop med den friska citrussmaken.


Lemon poppy seed cupcakes  12 stycken
3 ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal från 3 citroner och saft från 2 citroner
1 dl blå vallmofrön
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smör, häll i mjölken och blanda ner det i smeten.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner det försiktigt i smeten.
Blanda ner skal och saft från citronerna tillsammans med vallmofröna.
Fyll formarna till 2/3 med smeten och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.

Frosting
60 g smör
100 g philadephiaost
5 dl florsocker
1 tsk vanljsocker
skal från 2 citroner och saft från ½ citron
Rör samman allt till en krämig smet som du brer på cupcakesen.
Garnera med blå vallmofrön.

Som ni ser på bilden så garnerade vi våra cupcakes med lite gula blommor, finns i glasburk med blandade färger från Dr Oetker. Receptet är hämtat från Leila Lindholms bok "A piece of cake"

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 25 juli 2010

Jordgubbssorbet

Vi firade ju att vår semester började med lite extra god mat och dryck som ni kanske minns. Naturligtvis ville vi ha en smarrig efterrätt också och det blev ett recept på jordgubbssorbet som vi provade för första gången. 
Äter ni fortfarande jordgubbar? Har ni något annat favoritrecept på jordgubbar?

Jordgubbssorbet
250 g jordgubbar
2 äggvitor
1½ msk socker
Kör jordgubbarna i en mixer eller mosa med en gaffel.
Frys in moset ca ½ timme.
Vispa äggvitorna och slå i socker, vispa till ett hårt skum.
Blanda ner vitorna i jordgubbsmoset och ställ i frysen till allt är genomfruset.

Att blanda ner en skopa av sorbeten i ett mousserande vitt vin är kanske inte så dumt... (om man inte är nykterist förstås) får kanske prova att göra det och se om den smakar bättre då stället.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 24 juli 2010

Ugnsrostade grönsaker med sparris

Vi har ju bjudit er på recepten från de flesta rätterna vi satte i oss på midsommarafton, men vi tyckte att allt var så gott så vi ville verkligen dela med oss till er. Kan tänka oss att det grillas en hel del i vårt avlånga land ikväll och då kan detta passa bra att käka till, även detta recept är från Ernst (med viss modifiering):


Rostade grönsaker  6-8 portioner
10 tomater
flingsalt
½ dl flytande honung
4 gula paprikor
4 röda paprikor
1 knippa färsklök
300 g grön sparris
1 msk torkad salvia
1 dl olivolja
Halvera tomaterna på bredden och lägg i en långpanna med snittytan upp och strö på flingsalt.
Ringla över honung, ca ½ msk per tomat.
Kärna ur och kvarta paprikorna och lägg i långpannan.
Dela löken på längden, skär bort ca 2 cm längst ner på sparrisen och lägg i pannan.
Krydda med flingsalt, salvia och peppar och slå över oljan.
Blanda runt och rosta i ugn på 225 grader i ca 20 minuter.
Servera till grillat, gärna lamm.

Tror faktiskt vi ska ta och investera i en kokbok författad av Ernst, känns som att hans mat är i vår smak. Vad tycker ni, tillhör han en av era favoriter eller inte?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 23 juli 2010

Elektrisk lemonad

Gillar ni drinkar, eller tycker ni det är för sliskigt och vägrar dricka det? Vi tycker om drinkar men det blir inte så ofta vi blandar till några, av någon anledning. Fast på sommaren händer det oftare, härligt att njuta av sommarkvällarna på balkongen med en god drink handen. När vi blandar till drinkar så blir det av den syrligare lite sura sorten, gärna med lime eller citronsmak. Nu ska vi dela med oss av vårt absoluta favoritrecept vad gäller drinkar, vi lovar er detta är världens godaste drink! I alla fall tycker vi det och vi hoppas att ni provar det och gillar det lika mycket som vi gör!

Elektrisk lemonad   8 drinkar
2½ dl vatten
2½ dl socker
1½ dl pressad citron (minst!) eller mer om det inte blir tillräckligt surt
några blad färsk mynta
2½ dl vodka
mineralvatten
Låt vattnet och sockret koka upp så sockret smälter. Ta det från värmen och låt det svalna. Blanda 2
½ dl sockerlag med den pressade citronen och smaka av så det blir tillräckligt surt, det ska "dra i kinderna".  Frys in vätskan i isbitar. Kör ett isbitarna i mixer tillsammans med myntablad och vodka, slå upp i höga glas till ca 3/4 och fyll upp med mineralvatten.


Receptet har vi fått från Oprah Winfrey show på tv för länge länge sedan och vi har haft ett antal av dessa underbara isbitar i frysen, många, många gånger! Behöver man inte 8 drinkar så kör man helt enkelt ett par isbitar med så mycket sprit man vill ha i drinken i mixern istället, det går precis lika bra!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 21 juli 2010

Vi har fått en award!

Nu i dagarna har vi fått inte mindre än tre utmärkelser, sk. Bloggawarder, från andra bloggare som läser vår blogg. Det är Charlotta på Matrepubliken, Malin på MalinsMat och Gun som bloggar under namnet Kaksmulan som tyckte vi var värda denna fina utmärkelse och vi blev lika glada för alla tre! Så kul att ni uppskattar det vi delar med oss här ifrån Mårtenssons kök, vi tackar för alla fina ord ni har att säga om oss!
Så ska vi då skicka vidare en award till 7 andra bloggare som vi tycker förtjänar den och det var inte lätt, ni är ju så många som har så fina sidor, både med och utan mat, men här kommer ett urval av de vi ofta läser:

Sofie på Mumsfilbabba: En skånetös som utvandrat till Göteborg, skriver om smarrig mat som både tillagas hemma i hennes lilla kök och på restauranger som hon besöker. Kanon för alla som planerar ett besök i denna härliga stad!

En smak av Karin: Förrättsfredag och älskare av Västerbottenost, passar oss perfekt! Att hon sedan jobbar inom barnomsorgen är ju inte sämre ( i Ankis ögon i alla fall)

Bara en kaka till: Helena bjuder på många godsaker på sin fina blogg, ofta goda efterrätter med smak av punsch mmmm….

Remsans bistro: Hos Emmy hittar man många bra drinkrecept blandat med recept på god och lättlagad mat, ja tack!

Perfekta prinsessan Pernilla; Mat blandat med en hel drös humor, försök läsa utan att dra på smilbanden ska ni få se!

Miss Frankin Cooking: En relativt nystartad blogg med mycket smarrig mat som faller oss i smaken!

Carinas trädgårdsblogg: Ankis syrra kan behöva en morot så hon tar sig i kragen och updaterar sin fina trädgårdsblogg lite oftare så därför skickar vi vidare en award även till henne. Här hittar man blommiga bilder från hennes trädgård, resor och från vår stad.
Så till nästa del av det här priset, man ska nämligen dela med sej av sju saker om sej själv som man inte skrivit om förr så ”here we go”

1. Håkan har 1 mil till sitt jobb och han cyklar varje dag, både dit och hem, oavsett väder. Det har han gjort sedan han flyttade in till stan för snart 17 år sedan.

2. Anki följer Glamour på tv, det har hon gjort sedan 1993 då hon var sjukskriven en längre tid och tyckte att det var ett bra tidsfördriv…

3. I november har vi varit ett par i 15 (!) år, herregud vi kan knappt fatta att tiden gått så fort!

4. Vi gifte oss i all hemlighet på Sturups flygplats 6:e maj 2006 och reste därefter direkt på bröllopsresa till Side i Turkiet. En vecka efter att vi kommit hem bjöd vi släkt och vänner på ett överraskningspartaj och man kan väl säga att det lyckades vi verkligen med!!! Ingen hade anat något alls eftersom vi alltid sagt att vi inte skulle gifta oss.

5. Vi älskar att resa båda två och försöker göra det så ofta som möjligt. Souvenirerna har alltid något med mat att göra, antingen det är någon form av mat eller det är köksredskap eller annat…

6. Vi pratar varje år om att vi ska prova surstömming, men det är en sådan grej som aldrig blivit av hitintills, kanske denna sommaren?...

7. Vi tycker om samma sorts mat båda två med några undantag: Anki gillar inte curry och mat som är för ”chilistark” medan Håkan älskar curry och inte kan få det hett nog. Håkan skulle aldrig få för sej att käka mat som njure och lever medan Anki inte har några som helst problem med sådan mat! Sushi kommer vi inte heller överens om Anki älskar och Håkan vägrar!

Så där ja, nu vet ni lite mer om oss och våra olika sidor. Ska bli spännande att läsa vad våra sju utvalda har att berätta om sej själva. Tyvärr kan vi inte skicka till alla vars bloggar vi läser men ni ska veta att vi uppskattar er alla!  /Anki och Håkan

När man fått utmärkelsen bör man
- kopiera in award-bilden i sin blogg för att visa att man fått den
- tacka och länka till den som nominerade en
- nominera sju andra bloggare och länka till dem
- berätta sju intressanta saker om sig själv

tisdag 20 juli 2010

Jordgubbar marinerade i vin och ingefära

Vi gillar verkligen jordgubbar båda två men efter ett tag börjar vi tröttna på att bara äta dom på det vanliga viset med glass eller grädde. Då brukar vi testa något av recepten vi har i vår pärm med olika efterrätter gjorda med jordgubbar med blandat resultat... Denna efterrätten blev vi väldigt glatt överraskade av, riktigt frisk och syrlig, den har vi inte gjort för sista gången! Nu går ju jordgubbssäsongen mot sitt slut så prova nu innan det är för sent:

Marinerade jordgubbar

Jordgubbar med ingefära
1 liter jordgubbar
2 dl vitt vin
1 dl socker
rivet skal från ½ citron
2 msk finstrimlad ingefära
Koka upp vin, socker, skal och ingefära, låt småputtra ca 5 minuter. Låt svalna något och slå sedan över halverade jordgubbar. Låt det stå en stund för att dra till sej smaken och servera sedan till glass.

Vätskan som blir över är riktigt god att blanda med vitt vin eller 7-up och dricka som en god sommardrink...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 18 juli 2010

Glömmingetårta

Då var det dags för fruntimmersveckan som, konstigt nog, inleds med ett manligt namn, Fredrik... Typiskt att vi kvinnor inte kan få ha någonting i fred, inte ens under en vecka på året :) Nej då, vi delar gärna med oss till er karlar så till alla Fredrikar där ute säger vi grattis!
Kanske det skulle sitta bra med en tårta för att fira något av fruntimmerna under veckan? Då kan denna tårtan som vi njöt av på midsommarafton vara ett bra tips. Tydligen går den under många olika namn som t.ex Brittatårta, Glömmingetårta och Pinocchiotårta, men vi kallar den Kalastårta:


Kalastårta
Smet 1
1½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk bakpulver
150 g smält smör
3 äggulor
5 msk grädde
Blanda mjöl, socker och bakpulver.
Vispa ihop med smöret, äggulor och grädde.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna.

Smet 2
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
mandelspån
Vispa äggvitor, socker och vaniljsocker till en tjock marängsmet och bred på den på smeten i långpannan.
Strö på mandelspånen och grädda i nedre delen av ugnen till marängen fått lite färg, ca 30 minuter på 175 grader.
Ta ut och låt svalna.

Fyllning och garnering
Massor av bär t.ex blåbär, jordgubbar, hallon och vinbär
3 dl vispad grädde
florsocker
Dela tårtbotten på mitten och lägg bär och grädde på ena halvan.
Lägg på andra halvan och garnera med bär och pudra över florsocker precis innan servering.

Så, alla som har någon att fira under fruntimmersveckan eller som helt enkelt bara är tårtsugen, ut i köket och sätt igång med baket!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 16 juli 2010

Sås till grillat lamm.

Vi har ju lagt upp receptet på det grillade lammet vi tyckte var så väldigt gott och till det serverades en sås som var, i vårt tycke, helt underbar. Konstig nog eftersom den innehöll salvia och det är inte Anki någon större fan av men denna såsen föll även henne smaken;

Sås till grillat lamm
5 dl crème fraiche
1 kruka salvia
½ citron
3 vitlöksklyfta
1-2 msk honung
2 msk vit balsamvinäger
½ msk flingsalt
svartpeppar
Finhacka salvian och blanda ner i crème fraichen. Riv ner skalet på citronskalet i röran. Hacka vitlöken och blanda med saltet till en krämig massa och rör ner tillsammans med övriga ingredienser. Servera till grillat.

Såsen passar säkert lika bra till fisk och fågel som det gjorde till lamm och känns som ett bra alternativ till tsatsikin som det oftast blir till grillat i vårt kök... Har ni något bra tips på god grillsås?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 15 juli 2010

Örtmarinad till lamm

Lamm är tydligen en åsiktsdelare, antingen gillar man det eller inte, och vi tillhör gruppen som verkligen tycker att det är gott. Att fylla och ugnssteka en lammstek eller marinera och grilla lammkotletter eller revben är några av favoriterna för vår del. På midsommarafton bjöds vi på grillad lammytterfilé som hade marinerats efter Ernst Kirchsteigers recept och det var verkligen helt i vår smak. Så varsågoda alla lammgillare (och andra köttätare också förstås, marinaden passar säkert till annat kött också):

Örtmarinerat lammkött    (räcker till ca 10 kotletter)
2 kvistar färsk mynta
2 kvistar färsk citrontimjan
2 kvistar färsk salvia
6 oskalade vitlöksklyftor
½ citron, saft och skal
4 msk flytande honung
4 dl olivolja
2 dl balsamvinäger
Mortla alla färska örter, tillsätt vitlöken och fortsätt mortla till en pasta.
Blanda ner övriga ingredienser och blanda runt.
Låt köttet ligga i marinaden i kylen, helst ett dygn, vänd då och då. Grilla och servera.

Grilltallrik från midsommarafton, recept på potatissallad hittar ni här och recept på övriga tillbehör kommer inom kort.

Vad tycker ni om lamm, gillar eller dissar?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 14 juli 2010

Cupcakes med jordgubbar och basilika

Bloggen Söta sakers utmaning för juli månad är två smaker och Anki fick en snilleblixt att baka cupcakes och testa lite olika smakkombinationer, med lite olika resultat. Det blev två olika sorter med jordgubbsblandningar, varav den ena inte blev speciellt lyckad eftersom den bara smakade jordgubbar och inte alls av ingefäran som också var iblandad. Den andra däremot, blev mer än lyckad, den blev faktiskt riktigt smarrig! Basilika och jordgubbar är ett utmärkt äktenskap och de kommer att leva lyckliga tillsammans länge!

cupcake jordgubb

Cupcakes med jordgubbar och basilika   12 st
3 ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
25-30 blad färsk basilika (lite beroende på storlek)
ca 15 färska jordgubbar
Mosa jordgubbarna lätt och låt moset rinna av under tiden du gör smeten.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och poröst.
Smält smöret, tillsätt mjölken och blanda ner det i äggsmeten.
Blanda samman mjöl, bakpulver och salt och vänd det försiktigt ner i smeten.
Strimla basilikabladen och blanda dom med jordgubbsmoset och häll ner det i smeten.
Rör försiktigt runt och häll smeten i formarna, upp till 2/3.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca. 20 minuter.
Låt svalna innan frosting bres på.

Frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citronsaft
100 g philadelphiaost
Rör alla ingredienser till en smidig kräm.
Bred krämen på med en smörkniv och dekorera med t.ex jordgubbar och basilika eller med jordgubbsströssel, som vi gjorde.

Känn med provsticka så de är färdiga, de kommer att vara lite lösa i början även om de är klara men de sätter sej snart och är otroligt saftiga. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 13 juli 2010

Fotouppdatering.

Nu blir det lite fotouppdatering hos oss. Vissa av inläggen vi gjort har vi lovat er foto på det vi tillagat och det måste vi ju hålla. Så här kommer en lite kavalkad på matbilder:

Rabarbersill recept här

Recept på kasslerpaj hittar ni här

Ättarpssill, här är receptet.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 11 juli 2010

Grillkväll i glada vänners lag

Fick inte tid igår till att uppdatera er om vårt matliv och annat, men det blir lätt så nu när det är semester och fint väder. Vi njöt av solen hela dagen och på kvällen var det grillning som stod på schemat, hemma hos Anne och Ingemar bjöds det nämligen på finfin bbq med massa gott som vanligt! En liten fotokavalkad från kvällen:

Håkan hugger in på tapasarna (?) som vi avnjöt, med öl och cider, innan maten.

"Sån här trädgård skulle man ha... i alla fall på sommaren"

Härliga färger, mozzarellaost, tomater och basilika, mums!

Alla goda såser, bl.a äpple/pepparot och mango/kokos, som serverades till.

Som avslutning smaskade vi i oss denna underbara sommartårta! Ska tigga till oss receptet så ni också kan få möjlighet att prova den. 

Solen är synlig även idag så det lutar åt ännu en svettig dag/natt med tropisk värme... men vi gnäller absolut inte, nu gläds vi av det vackra vädret. Så fort vi känner att det börjar bli jobbigt så gör vi såhär; Håkan tänker på hur mycket han uppskattade att cykla i snömassorna i vintras (not!) och Anki tänker på hur kul det är på jobbet när alla overaller och regnkläder ska på och av barnen när det är höst och vinter (not!)! Då är det plötsligt så mycket enklare att njuta av solen och värmen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 9 juli 2010

Örtsås till fisk

Nu börjar vår semester, ska bli så skönt. Vi är båda överens om att denna dagen egentligen den bästa med semestern, då när man jobbar sista dagen och allt ligger framför oss. Fast, så klart, de andra dagarna är ju inte heller helt fel, ingen klocka som väcker oss på morgonen och vi är fria att ta dagen som den kommer och göra vad vi vill med den. Har ni börjat er semester eller gör ni som vi och startar nu? Kanske ni tillhör dom som har lite kvar att jobba innan det är dags? Hur som haver så hoppas vi att ni har eller får en härlig ledighet.

Vi gillar att fira olika händelser och att semestern börjar är inget undantag, det måste så klart firas lite extra. Så med lite gott bubbel i glasen och extragod middag har ledigheten startat, vi smarrade på hajkotletter, rökta räkor, kokt färskpotatis, grönsaker och två goda såser. Det är första gången vi har smakat haj och det kan vi varmt rekommendera om ni är fiskälskare som vi. Det enda vi gjorde med kotletterna var att lägga dom i rapsolja smaksatt med citron under dagen och sedan steka dom i smör och olja. Det man ska tänka på är att inte steka fisken för länge för då blir den lätt torr.


Örtsås till fisk
1 dl gräddfil
1 dl crème fraiche
rivet skal från ½ citron
½ dl hackad persilja
½ dl hackad dill
några blad färsk basilika
salt och peppar
Blanda samman all ingredienser och låt såsen stå kallt en stund innan den serveras.

Den andra såsen var en aioli, en fusk och snabbvariant som vi helt enkelt gjorde på färdigköpt majonnäs och riven vitlök. Den var verkligen god att doppa räkorna i och sedan droppa lite citron på.

I våra glas bubblade ett vitt vin, Kronovalls slott Tirage 2000, som har legat 10 år i Iskällaren på slottet innan det tappats på flaskan. Det smakade underbart gott, det smakade mer... Blir ni sugna så tänk på att det är det en beställningsvara på systembolaget och det tog ett tag innan vår anlände.

Så, kära läsare, nu ska vi fortsätta vårt firande med lite efterrätt. Förmodligen blir inläggen här i Mårtenssons kök lite färre nu när vi är lediga men det har ni säkert överseende med, eller hur?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 8 juli 2010

Salsa Verde

Jo då, det går bra om man har en elgrill. Visst, det blir inte riktigt det samma, lukten av grillkol får man ju inte men det doftar ändå av marinaden som köttet legat i och smaken är det absolut inget fel på. Så i brist på möjlighet att grilla "på riktigt" här hemma, så nöjer vi oss med vår elgrill. Oftast har vi grillen i köket men i bland åker den ut på balkongen, dock inte idag. Vår balkong genomgår just nu en transformation och blir ordentligt renoverad, så just för tillfället kan vi inte grilla på den, så köket fick vara grillplats idag.

Grillmästaren i full gång.

På grillgallret fick kycklingfiléer, som badat i marinad hela dagen, parkera sej en stund för att sedan avnjutas med bulgursallad och en supergod sås:

Salsa Verde
1 vitlöksklyfta
1 liten schalottenlök
4 sardeller
2 tsk rödvinsvinäger
1 tsk fransk senap
2 dl hackad persilja
2 dl basilika
3 msk olivolja
svartpeppar
Kör allt utom oljan i en mixer. Tillsätt olja i en tunn stråle under tiden till en slät sås. Smaka av med peppar. 


Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 7 juli 2010

Frittata med gravad lax


Ja igår var det alltså Ankis födelsedag och middagen intogs på restaurang, en nyöppnad sådan. "Stig in" heter det senaste nytillskottet i våran stad, mitt på gågatan huserar dom i lokaler där det varit restauranger innan också även om ägarna har skiftat lite genom åren. Ett tag var det vårt absoluta favoritställe och vi åt där ständigt och jämt, men på senare år har det varit färre besök från vår sida, men det kommer det att bli ändring på nu! Riktigt god mat, kanske inte så enormt stor meny, men vad gör väl det så länge maten som finns på den håller bra klass och det gjorde den verkligen, alla fall det vi åt.

Ursäkta bildkvalitén...

Vi hade ganska svårt att välja båda två, vi velade hit och dit mellan lammracks, lax och schnitzel men till slut bestämde vi oss för att ta kvällens specialare som var rostbiff, rödvinssås och friterad nypotatis. Vi blev väldigt nöjda och med så bra priser på menyn så kommer ni att hitta oss här ofta! Efterrätt blev det naturligtvis också, Anki tog en Bailys cheescake och Håkan valde friterad camembert, båda lika goda.

Men nu till dagens mat vars ingredienser ser ut såhär bl.a:


Gravad laxfrittata
150 g broccoli
300 g blomkål
4 ägg
½ dl mjölk
salt och svartpeppar
200 g gravad lax
50 g riven västerbottenost
Vispa samman ägg och mjölk, salta och peppra och blanda ner ost.
Skär broccoli och blomkål i småbuketter och lägg med laxen i en smord ugnsfast form.
Slå på äggsmeten och grädda i ugnen på 225 grader i 35 min.

Ett nytt recept för vår del så ni får vänta på recensionen och bild på resultatet, men det klarar ni väl?

Så där ja, en liten uppdatering som ni kanske märker. Måltiden avslutad, bild tagen och recensionen: Anki gillade det skarpt men Håkan däremot gillade inte det så väldans mycket...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 5 juli 2010

Dagens...

... måltid blev inte någon exotiskt och spännande rätt, i alla fall inte i vårt tycke. Dock blev den väldans god, spenatstuvning och stekt medisterkorv med tomater och stark senap. Husmanskost i sann Karl-Alfred anda med andra ord.


Spenatstuvningen gör vi precis som vi gör andra stuvningar, t.ex blomkålsstuvning eller dillstuvade potatisar, först rör vi samman stuvningen och sedan tillsätter vi frusen hackad spenat. Precis så enkelt som vi ville ha det idag eftersom det stod en hel del annat på agendan också, förutom matlagning. Dels var vi på ett snabbt besök på Malmö sjukhus (inget allvarligt!) och sedan hade Anki en tid hos sjukgymnast, fullt upp med andra ord. Då är det skönt när man snabbt kan slänga ihop en middag som ändå är nyttig och som smakar bra.

I morgon fyller den kvinnliga halvan av Mårtenssons kök år och då låter vi någon annan laga till vår mat. Vart vi styr våra restaurangsteg är inte bestämt, det tar vi i morgon när födelsegrisen känt vad hon är sugen på.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 4 juli 2010

Kräftfylld laxfilé

I dag passade vi på att ta en tur till stranden för att lapa sol. Plötsligt har den, i vanliga fall ganska folktomma stranden, blivit väldigt befolkad och det blir svårare och svårare att hitta en bra plats. I dag kom vi på varför, tro oss vi har funderat mycket på denna gåtan sedan vi var där förra gången. Det beror förmodligen på att det har byggts ett nytt och ganska stort bostadsområde alldeles i närheten... får ta och cykla lite längre ut nästa gång. Inte så att vi inte tycker om andra människors sällskap, för det gör vi faktiskt, men det kan bli för mycket folk också och det kan vara ganska skönt med lite lugn och ro ibland. Efter stranden blev det ett besök hos Ankis föräldrar och sen var det tid att trampa hemåt och kocka.

Vi åt en lite lyxigare laxrätt idag, lyxigare på så sätt att det var en hel del grädde och crème fraiche i både fyllning och sås. Kändes som att den var ett bra avslut på denna helgens måltider:


Lyxig lax    4 port
4 bitar laxfilé
2 msk majonnäs
1 dl crème fraiche
1 burk kräftstjärtar, hackade (170 g avrunnen vikt)
1 tsk dillfrö
salt och peppar
Skär en skåra i laxen och lägg i en ugnsfast form. Blanda samman fyllningen och fyll laxen med den. Ställ i ugn på 200 grader i 15 min.
Sås
2½ dl matlagningsgrädde
1 fiskbuljongtärning
2 dl lätt crème fraiche
pressad citron efter eget tycke och smak
maizena
hackad dill
salt och peppar
Koka upp grädden med buljongtärningen och tillsätt sedan crème fraiche och citronsaft. Red av med maizena och låt såsen koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar och tillsätt dillen.

Så där ja, där har ni vår varmrätt. En efterrätt blev det också som intogs på balkongen i härlig kvällssol. En skål med vaniljglass och till det en jordgubbsinläggning som vi föll pladask för. Receptet? Ja, det får ni vänta på lite grann... :)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 3 juli 2010

Kycklingfilé fylld med parmesanost och lufttorkad skinka

Ohoj, vilka härliga dagar Sverige bjuds på, känns som vi plötsligt vaknat upp på en nationell charterresa och hamnat i något land kring Medelhavet. Trist att vissa av oss (läs Håkan) har varit tvungna att jobba hela dagen idag, men det är han säkert inte ensam om, eller hur? Men nu börjar vi i Mårtenssons kök räkna ner till semestern, 5 dagar har vi kvar att jobba sen smäller det! Har ni börjat er semester eller jobbar ni lite till?

Nåja, semester eller inte, mat behöver man hur som helst och ikväll blev det fyllda kycklingfiléer, stekta nypotatis och en kanongod sås till det, allt efter egen fantasi. Inte så tokigt faktiskt, måste säga att vi blev väldigt imponerade av oss själva! Så klart vill vi dela med oss av gottigheterna till er:

Fylld kycklingfilé   2 personer
2 kycklingfiléer
1 dl riven parmesanost
2 skivor spegeskinka
några blad färsk basilika
Finstrimla skinkan och basilikabladen, blanda med osten.
Skär en ficka i filéerna och fyll med skinkröran.
Blir det över så strö det ovanpå eller använd till såsen.
Bryn filéerna på båda sidor och lägg dom sedan i ett ugnsfast fat.
Ställ i ugn på 175 grader 25-30 min.

Sås
2½ dl mellangrädde
2 skivor lufttorkad skinka/spickeskinka
½ dl riven parmesanost
några blad basilika
salt och peppar
maizena till redning
Hacka skinkan till såsen och bryn den snabbt i en gryta.
Slå i grädden och låt det koka samman ett par minuter.
Tillsätt strimlad basilika och ost och småputtra ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar och red ev. av om du tycker såsen är för tunn.

Såsen är av typen "låt mej äta det som blev över med sked" sås...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 2 juli 2010

Någonting att dricka?

Även idag har vi haft en ledig eftermiddag tillsammans, Håkan har varit ledig hela dagen och Anki kunde gå från jobbet redan 13.00. Riktigt skönt eftersom morgondagen betyder jobb hela dagen för Håkan... Det blev en lunch ute på stan, vi strosade runt och kollade de olika restaurangernas utbud på"Dagens" och Bryggeriets meny var den som kändes mest lockande. Vi valde lammfärsspett med tzatsiki båda två och blev inte besvikna, gott gott. Härligt att kunna sitta ute i solen och njuta, det kändes nästan som att vara på semester vid Medelhavet någonstans.

Eftermiddagen spenderades sen på balkongen i solens sken. Håkan njöt av en fredagscigarr "La Flor de la Isabela" från Filippinerna, en cigarr som är mild och inte har för mycket nikotin (man blir inte snurrig i huvudet). Till cigarren intogs ett glas Laphroaig Quater Cask, en maltwhisky från Skottland, en riktigt rökig typ som passar bra till en cigarr.


Anki provade en ny sorts ciderdryck från Carlsberg; Xide Summer, med smak av svartpeppar och jordgubb (enligt burkens text i alla fall). Den säljs på systembolaget som Limeted edition och kostar 17.90 för 33 cl. Första klunken smakar jul (!) men sen blir den snabbt som de flesta typerna av denna sortens dryck, en anings för sliskig och söt. Pepparn hjälper väl till lite så den inte riktigt går över gränsen till alldeles för söt, men det är nätt och jämt.


Nu i kväll blev det sen middag eftersom hungern inte infann sig i vanlig tid, kanske inte så konstigt... Vi har i alla fall smaskat i oss oxfilé, klyftpotatis och rödvinssås. Till maten provade vi ett nytt italienskt vin, Monte Garbi nr 5328 på systembolaget för 99 kronor. Det är rankat som Fynd enligt tidningen "Allt om mat" och det kan vi väl hålla med om. Passar säkert lika bra till sommarens grillade smakrika rätter som till höstens grytor.

Så, där fick ni lite dryckestips från oss ikväll och det är vad vi har att bjuda på denna gången. Hoppas ni får en härlig helg med fint väder och avkoppling. Om ni tillhör de lyckliga som påbörjar er semester så önskar vi er en skön sådan!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 1 juli 2010

Finfin sommarpresent...

... fick Anki av chefen på förskolan där hon jobbar idag, härligt att vet att man är uppskattad. Så i kväll dricker vi jordgubbssaft och njuter av sommarskorpor och choklad. Faten blir helt perfekt för sommarens salladsluncher eller med ett gäng lime och citroner på.

Inköpt på Butik Torsvik.

Har ni fått några sommarpresenter? Eller har ni kanske gett bort några?

Smaklig spis! / Anki och Håkan