måndag 28 februari 2011

Krämig laxgryta med potatis

Känns som att vi äter mycket lax i detta köket, ja egentligen mycket fisk, men vi tycker det är så gott och dessutom finns det ju så många recept att prova. Som en extra bonus är det ju en av de nyttigare fiskarna så det är väl bara att käka på...
I dag var Håkan först hemma av oss och därför blev det han som stod för middagsplanerna. Efter lite bläddrande i gröna lådan så valde han att utgå från ett recept som tydligen hade stått i Allers någon gång. Efter några förändringar så blev det så här:


Krämig laxgryta  2 pers
2 portionsbitar laxfile (ca 250 g)
1 fänkål
2 stjälkar blekselleri
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
4 normalstora potatisar
1 burk krossade tomater
vatten
2 msk vitvinsvinäger
3 msk hummerfond
2 dl vispad grädde
finhackad dill
salt och peppar
Strimla fänkål och selleri, finhacka lök och skär potatisen i små bitar. 
Fräs grönsakerna i smör tillsammans med pressad vitlök, men inte så det får färg. 
Tillsätt tomatkross, vinäger, fond och vatten så det täcker grönsakerna, låt det koka 10 minuter. 
Dela laxen i mindre bitar och lägg ner i grytan. 
När det börjar sjuda igen så drar du grytan från plattan och låter den stå några minuter till laxen är klar. 
Rör sedan försiktigt ner grädden och smaka av med salt och peppar. 
Blanda ner dillen precis innan serveringen. 

Och så en närbild på denna smarrig gryta. 

Till grytan drack vi äpplemust från Kiviks musteri av märket Gravensteiner. Vi fick nämligen en förfrågan om vi ville provsmaka deras två nya sorter och ville vi såklart. Musten passade väldigt bra till den lite syrliga smaken på grytan, men funkar bra att dricka utan mat också. Den är alkoholfri och känns lite festligare än den vanliga cidern som vi brukar servera till de som inte dricker alkohol. Musten kan köpas på systembolaget, en flaska kostar 33 kronor, nr 97992, i deras tillfälliga sortiment.


Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 27 februari 2011

Förrätt med avokado och kräftstjärtar

Vi har just avverkat hela stan, känns det som, till fots! En nätt promenad på lite mer än 2 timmar blev det och vi känner oss mer än lovligt nöjda med den insatsen. Nu kan vi mumsa i oss kvällens middag, och kanske även lite gotter, med gott samvete utan att behöva tänka på var all grädde och crème fraiche tar vägen. Vi har nämligen kockat till en fläskfilégryta som står och gonar till sej och i den är det en hel del både grädde och c.f.

Igår blev det ju en trerättersmeny som serverades när Håkan kom hem från jobbet. Till förrätt blev det en kräftfylld avocadohalva, därefter en varmrätt som vi är väldigt förtjusta i; tonfisksfilé med citronrisotto a'la Nigella. Som avslutning tog vi en efterrättsdrink tillsammans med Julia Roberts och Hugh Grant, vi tittade alltså på "Notting Hill" på tvn, och skrattade gott i deras sällskap. En riktigt trevlig kväll med andra ord!

Hur man kockar tonfiskfilé hittar ni här

Avokado med kräftröra 4 port
1 burk kräftstjärtar (brukar vara 170g)
4 msk majonnäs
3 msk crème fraiche
1-2 msk sweet chilisås 
1 liten vitlöksklyfta
salt och peppar
2 avokador
citron
Hacka kräftstjärtarna grovt men spara några till dekoration.
Rör samman majonnäs och crème fraiche, smaka av med sweet chilisås, salt och peppar.
Pressa eller riv i vitlök och rör i kräftstjärtarna.
Dela avokadofrukterna och fyll med röran.
Dekorera med kräftstjärtar och servera med en citronklyfta vid sidan.


Till maten hade vi tänkt dricka lite vita bubblor som vi fick hem från beställningen vi gjorde när vi var på Matmässa i Malmö i höstas. Men ack vad vi bedrog oss... Vinet smakade väldigt gott till förrätten, men till varmrätten gick det inte alls bra, hugaligen så surt det blev tillsammans! Som tur var så hade vi en halv flaska vitt vin i kylen som vi drack istället.

Nej, inte till citronrisotto...

Så är det snart dags för en ny vecka att börja, hoppas den blir bra för er alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 26 februari 2011

Fynd från storstan!

Dags för lördag igen och idag har det bjudits på härligt förvårsväder hos oss. Håkan, den stackaren, jobbar hela dagen så han får passa på att njuta av vädret när han cyklar hem ikväll. För min del har blivit en dag med blandat innehåll med allt från tvätt, besök av far och långpromenad till lite mathandel till kvällens middag. Jag tänkte minsann slå till med en trerätters ikväll och glasen lite vita bubblor.

Håkan spanar in utbudet hos en av Strögets tobakshandlare.

Ja, då var det den där Köpenhamnsturen vi tog igår och vad som inhandlades där, ni är tydligen en drös "förviddenpingar" (på ren skånska) där ute:) Vi var rejält tungt lastade, hade vi böjt oss det lilla minsta bakåt hade vi helt säkert satt oss på ändan, så tunga var ryggsäckarna. Men vilken tur vi hade vars en med oss annars vet jag inte hur det hade funkat att få hem vissa av fynden...

Ur en väska packade vi upp 2 flaskor Amaronevin och 2 flaskor Ripassovin.

Vi åt middag på Vesterbro Brygehus och till det drack vi öl, Anki en Veteöl och Håkan en Amber Lager.

På tallrikarna lite allt möjligt...

Ur denna tjusiga sak dricks det just nu te som också fick plats i packningen... 

Vidare shoppades det även tobak på Davidhoff, lite godis och några presenter för kommande födelsedagar, men det tänker vi inte visa här för då förstör vi överraskningen för "vissa personer".

Nu ska jag kika in hos andra matbloggare för att se vad de har hittat på med de senaste dagarna. Det har inte riktigt blivit tid till det de senaste dagarna så jag har lite att ta igen. Sen är det tid att börja kocka till kvällens middag, vad hamnar på era tallrikar ikväll?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 25 februari 2011

Böcker...

"Nej då, vi ska inte köpa på oss fler kokböcker, det ska vi absolut inte göra!"
"Även om de är billiga och ser spännande och intressanta ut så ska vi inte det, o nej!"
"Vi har kokböcker och recept så det räcker nu."

Dessa låg i påsen när vi kom hem från årets bokrea! Undrar vem som stoppade ner dom? Kanske vi fick någon annans påse med hem? Tänk vad dom blir förvånade när dom kommer hem med sin påse!

Hur gick det för er?

För övrigt så gick det ganska bra på quizzkvällen igår, en hedersam 2:a plats bidde det, men nästa gång kräver vi revanch!

Idag blev det äntligen av med vår Köpenhamnstur som vi har tänkt göra flera gånger den senaste tiden. Vädrets makter stod på vår sida så i morse gav vi oss iväg tidigt med tåget över sundet. Det blev en härlig dag med några vätskekontroller under vägens gång, några fynd i affärerna, vissa fynd var riktigt kanonbra... Ryggsäckarna var tungt lastade när vi begav oss hem igen och nu har vi landat här hemma igen, redo för att duscha av oss resedammet. Är ni nyfikna på vad som ligger i våra ryggor så får ni kika in här i vårt kök i morgon så lovar vi att visa er.

Ha en fin helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 24 februari 2011

Oxsvanssoppa i lergryta

Någon som har smakat oxsvans någon gång? Vi kan numera svara JA på den frågan eftersom vi la en styck svans i vår lergryta igår. Oftast är det väl soppa som förknippas med denna delen av oxen, ordet oxsvanssoppa kommer nästa av sej själv, men vi (Håkan) valde att göra en gryta istället. Himla gott blev det efter en del avsmakning och smaksättning, så det råder vi er till också om ni tänker prova detta receptet;


Oxsvanssoppa i lergryta    2 port
1 kilo oxsvans
1 lagerblad
½ tsk timjan
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 tsk salt
9 dl vatten
1 dl rött vin
1 msk rödvinsvinäger
1 purjolök
3 morötter
1 palsternacka
maizenaredning

Till avsmakning
rött vin
kalvfond
worshestershiresås
kinesisk soja
muscavadosocker
Maggi würtse
Lägg grytan i blöt i kallt vatten minst 15 minuter innan du ska använda den.
Bryn svansbitarna så de får fin färg innan du lägger dom i lergrytan.
Tillsätt kryddor, vatten, vin och vinäger.
Lägg på locket och ställ in i kall ugn, ställ in på 200 grader och starta ugnen.
Skär purjolöken i små bitar. Skala och strimla rotfrukterna i 1 cm tjocka strimlor.
När grytan stått i ugnen 2 timmar så tar du ut den och lägger ner rotfrukter och lök.
Ställ in den ytterligare 1 timme och 15 minuter.
Ta upp svansen och rensa av köttet.
Sila ner spadet i en gryta, som du ska ha på spisen, smaka av och red med maizena.
Blanda ner kött och rotfrukter och låt allt bli varmt.
Servera med potatis, gelé och ättiksgurka.

Absolut värt att köpa på sej oxsvans när man ser det i affären, köttet ger en väldigt bra smak på grytan och gör den mustig. Något man ska tänka på, som vi lärt oss av Ankis far, är att om oxsvansen är för gammal så blir köttet hårt. Kolla därför datumet på paketet noga så ni inte råkar ut för det.

Ikväll tar vi en tur ner på Bryggeriet, det är quizzkväll och vi är på G! I morgon är vi lediga båda två, härligt, vad dagen bjuder på återstår att se. Är ni nyfikna så titta in för en rapport!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 23 februari 2011

Italiensk lax med tomater och oliver

Nu är det snart dags för oss att inta kvällens middag som har tillagats i lergrytan av Håkan i eftermiddag, gott doftar det i hela lägenheten. Men innan vi sätter oss till bords så tänkte vi bjuda er på ett laxrecept som vi provade häromkvällen. Håkan grävde nämligen runt i vår gröna skattkista efter någon ny idé till laxfiléer och hittade en hel del som lät intressant. Efter lite inventering av kyl och skafferi så föll valet på detta:


Italiensk laxfilé   2 port
2 bitar laxfilé
2 msk olivolja
2 stora tomater
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
10 svarta oliver
basilikablad efter eget tycke och smak
salt och vitpeppar
Klyfta tomaterna och strimla löken.
Hetta upp oljan i en gryta, tillsätt tomaterna och låt dom bli varma under lite omrörning.
Tillsätt lök och oliver och låt det hela stå och puttra några minuter till löken mjuknat.
Pressa ner vitlök och smaka av med salt och peppar.
Strimla ner basilikan precis innan serveringen.
Halstra laxen i en torr stekpanna på hög värme.
Salta och peppra, lägg över i en ugnssäker form och stek klart i ugnen på 175 grader 12-15 minuter. Servera med tomatröran och nykokt pasta.

En rätt som var väldigt enkel att laga till, mycket smaker och för att sätta lite extra piff på anrättningen kan man droppa över lite citronsaft eller lite balsamicokräm.

Idag har det varit ett Malmöbesök för halva Mårtenssons kök, Anki har varit och hälsat på tant doktorn på Osteoporos avdelningen för en liten koll och uppföljning. Frun fick nämligen diagnosen benskörhet i somras så nu blir det kontroller vart annat år i fortsättningen. Ingen större fara än så länge (får fortfarande dricka kaffe, jippi!) men ska hålla sej från rökningen. Nu blir det väl inga större problem med det eftersom cigaretter slutade ingå i våra liv redan för 14 år sedan:) Lite kalktillskott på det så håller vi nog det i schack!


Så klart blev det en liten shoppingrunda i storstan, det gäller att passa på... Naturligtvis mest besök i matrelaterade butiker, vad annars? Tog en tur in på Gray's American Store där det bl.a köptes popcornkrydda, jalapenos till Håkan och Naco cheese till oss båda. Ett besök på Oil & Vinegar stod också på planeringen efter att vi läst om det hos Helena på "Bara en kaka till". Mycket godsaker fanns det på deras hyllor, två av deras många olika sorters vinäger fick följa med hem till Ystad.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 22 februari 2011

Köttfärslimpa a'la Italia.

Märker ni att det ljusnar ute? Mörkret får ge med sej lite tidigare på morgonen och vänta lite med att falla på kvällen, visst är det härligt? Det finns hopp om en stundande vår, sanna våra ord! Och efter detta poetiska utbrott så går vi över till något helt annat, nämligen mat.

Det är inte så väldigt ofta som vi käkar köttfärs i vårt kök men någon gång så händer det. Anki hittade ett recept för evigheter sedan i Pernilla Wahlgrens blogg på en köttfärslimpa som lät som den skulle passa oss utmärkt. Precis som vanligt blev det lite förändringar i receptet, men vill ni kolla in originalreceptet så finns det här. Vår version får ni här:


Köttfärslimpa med mozzarellaost   4 port
400 g köttfärs
½ dl ströbröd
1½ dl mjölk
2 schalottenlökar
salt och peppar
1 ägg
2 mozzarellaostar
5 skivor bacon
några basilikablad
Finhacka löken. Slå ströbrödet i en skål med mjölk och låt det svälla 5 minuter. Tillsätt färs, lök, salt, peppar och ägg och blanda samman. Lägg en bit plastfolie på diskbänken och bred ut färsen på foliet. Skär osten i bitar och lägg i en sträng i mitten av färsen. Lägg på bacon och basilikablad, rulla samman färsen till en limpa med hjälp av plastfoliet. Ta bort plasten och lägg limpan i en smord ugnssäker form, hyvla på lite smör eller ringla över olivolja och grädda i ugnen på 200 grader i 45 minuter.

Sås
Sky
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1½ dl matlagningsgrädde
1 msk gelé
maizenaredning
salt och peppar
Slå skyn från färsen i en gryta, koka upp med vatten, fond, grädde och gelé. Låt koka någon minut och red av med maizena. Smaka av med salt och peppar, ev. mer gelé.

Man kan ju faktisk variera köttfärslimpa på många sätt, hur brukar du göra din (om du gör någon alls) ?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 21 februari 2011

Tonfiskbiffar i tomatsås

Det pågår en liten utmaning i Matrepubliken som flera olika matbloggare har hoppat på och vi tänkte joina in på den. Det är en utmaning som handlar om dina-10, vad du skulle välja om du bara fick äta tio saker resten av ditt liv, känn på den du!
Genast ledde det till en djupare diskussion i vårt kök, hur är det med vatten kanske vi måste ta med det, kan jag verkligen inte leva ett helt liv utan ostbågar, "men citron som är så gott måste ju vara med fast man blir ju inte mätt på det direkt" och kanske vi kan ta hela maträtter istället för enstaka ingredienser... Ja, ni förstår säkert hur det har låtit här hemma de senaste dagarna.
Till slut valde vi att sikta in oss på vilka tio vi inte kan leva utan och då bidde det dessa:

Håkans 10
Tabasco (klart given en första plats)
Kalles kaviar (det som saknas mest när vi är ute och reser)
Rött vin (den ultimata måltidsdrycken)
Potatis (inget liv utan)
Öl (är hälsa, hälsa ofta:)
Kyckling (kan varieras i det oändliga)
Choklad (man måste ju njuta också)
Vitlök (livets krydda)
Fisk (bra för hjärtat)
Kaffe (ett måste till frukosten)

Ankis 10
Citron (absolut nummer 1)
Salmiak, typ Lakrisal (alltid med på våra resor)
Champagne (kommentar överflödig)
Fisk (visst räknas skaldjur också in här?)
Västerbottenost
Mjölk (iskall)
Vitlök (perfekt smaksättare)
Creme di balsamico (ett nytt begär)
rött vin (ett gammalt begär)
Ostbågar (eller kyckling)

Ja, fisk tog vi med båda, vi är väldigt förtjusta i det (som ni säkert vet vid detta laget) och äter det titt som tätt. Därför blev vi extra glada när vi hittade ett nytt recept med tonfisk i Remsans bistro. Vi kockade till det förra veckan och det är så synd att vi inte spelade in hur det lät när vi åt (eller kanske inte). "Guuud vad gott det är" "Oh vad det är gott" "Detta måste vi snart ha igen" osv!
Receptet ändrade vi bara på en punkt, vi halverade alla mängder (eftersom vi bara är två) utom mozzarellaosten. Behöver ni snabbt ett recept till fyra så kollar ni in originalet här.


Remsans tonfiskbiffar 2 port
Tomatsås
250 g tomater
1+½ msk olivolja
1 krm socker
salt och svartpeppar
½ liten gul lök
1 vitlöksklyfta
½ msk oregano
Klyfta tomaterna och lägg med snittytan upp på en ugnssäker form.
Ringla över 1 msk olja, krydda med salt, peppar och socker. Stek i ugn på 200 grader i 30 minuter.
Hetta upp ½ msk olja i en gryta och stek löken så den mjuknar med inte får färg.
Pressa i vitlök och låt steka med någon minut.
Häll i tomaterna och mixa såsen slät med en stavmixer, tillsätt oregano och smaka av med salt och peppar.

Fiskbiffar
250 g tonfiskfilé
1 msk ströbröd
1 msk mjölk
½ rödlök
svartpeppar och salt
125 g mozzarellaost
½ msk oregano
Finhacka rödlöken och stek den mjuk någon minut. 
Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt det svälla en stund. 
Strimla tonfisken tunt och rör ner i brödsmeten tillsammans med löken, krydda med salt och peppar.
Forma färsen till 4 biffar, bryn hastigt (väldigt hastigt) och lägger över i en ugnsfast form. 
Skär osten i skivor och lägg på biffarna. 
Häll tomatsås runt om, strö på oregano och tillaga i ugn på 200 grader i 20 minuter. 



Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 20 februari 2011

Familjekväll på Stig In

Ojojoj, så duktiga vi har varit idag, ni kan inte ana... Efter veckor av bara slöande och slappande så fort tillfälle har givits, så tog vi oss i kragen och gav oss ut på en långpromenad! Det blev en nätt runda på 8 km, halva sträckan avverkades i motvind med vars en påse från Netto i handen. Inte illa! Så efter att nu ha käkat middag är vi lovligt trötta i våra kroppar, gissa hur vi kommer att spendera resten av kvällen? Förmodligen i tv-soffan med stängda ögon:)

Kanske tröttheten också beror lite på gårdagskvällen, vi var ju ute och käkade med större delen av Ankis familj och efter restaurangbesöket fortsatte vi hem till Carina och Affe. Vi tänkte bjuda på lite bilder från kvällen så ni kan se lite av vad vi satte i oss:

Några av oss åt husets oxfilé med svartvinbärssås och apelsinmarinerade morötter. 

 I en liten gryta serverades potatispurén sidan om.

Hasse valde oxfilé på planka, som ni ser får man rejäla portioner!

... och valet föll på friterad camembert. 

Carina förbereder efterrätten, glass och dajmtårta. Mums!

Nu ska veckans meny planeras och andra matbloggare besökas, ha en trevlig söndagskväll alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 19 februari 2011

Lamm och vinprovning.

Vi fick en förfrågan från Åkesson om vi var intresserade av att prova deras nya vin som just nu lanseras i systembolagets beställningssortiment. Vinet är förpackat i en tetra och är, enligt företaget, mer klimatsmart än glasflaskor. Så klart vi vill, sa vi och i veckan hämtades lådan, som även innehöll två flaskor av Kiviks nya äpplemust, ut på posten. Vinet tyckte vi passade väldigt bra att provdricka igår eftersom vi skulle ha lammfilé till middag. Åkesson lovade att druvblandningen Syrah, Mourvèdre och Grenache gav ett kraftfullt och kryddigt vin och det behövs till lammfilé med vinsky.
Receptet har vi hittat i tidningen Vininfo.


Marinerad lammytterfilé med vinsky 2 port
Marinad
½ msk spiskummin
1 vitlöksklyfta
½ dl rött vin
1 tsk timjan
2 msk olivolja
Blanda samman i en plastpåse och lägg i filén. Låt marinera minst 1 dygn i kylen.

Vinsky
1 morot
½ palsternacka
½ gul lök
½ vitlöksklyfta
4 vitpepparkorn
½ tsk spiskummin
½ lagerblad
1 msk tomatpuré
1 msk rårörssocker
3½ dl rött vin, helst ett kraftigt, ej ekfatslagrat
½ l kycklingbuljong
1/4 dl sherry
1/4 dl vitvinsvinäger
salt
Skala och skär grönsaker och lök grovt. Värm olivolja i en stekpanna och fräs grönsakerna till löken mjuknat. Tillsätt lagerblad, socker, pepparkorn, spiskummin och tomatpuré och låt fräsa till tomatpurén nästan är brynt. Slå i vin, koka upp och låt koka några minuter. Slå i buljong, koka upp och reducera till hälften återstår. Sila såsen, tillsätt vinäger och sherry, låt det koka ihop och smaka av med salt.
Gör gärna såsen dagen innan den ska serveras så den hinner stå och gona till sej riktigt mycket i smaken. Servera till den grillade eller stekta lammytterfilén (eller annat lammkött).

Åkesson Côtes du Rhône Villages 2008, nr 71284 på systembolaget, 99 kronor för 1 liter. 

Vad tyckte vi då om vinet vi provade? Jo, det passade verkligen bra tillsammans med smakerna i maten, vinet var som utlovat kraftigt och hade en fyllig smak. Förpackningen är kanske inte så trevlig att servera ur, men det är ju snabbt och enkelt avhjälpt med en karaff! Perfekt till sommarens picknickar med grillat på menyn. Enda nackdelen med tetra är att man inte kan vacumpumpa vinet som vi ofta gör, fast så klart kan man ju slå över det på en flaska så är även det problemet löst...



I kväll blir det en uteätarkväll, vi hoppade över turen till Köpenhamn eftersom vädret inte direkt kändes så väldigt inbjudande och planerna ändrades i förmiddags till ett restaurangbesök. Med ska även Ankis syrra med sambo, Ankis syrrason Freddy och Ankis far. Rena rama familjemiddagen med andra ord... rapport kommer.
Hoppas ni alla får en härlig lördagskväll, vad ni än har planerat in!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 18 februari 2011

En enkel och snabblagad kycklinggryta.

Så är det dags för fredag igen och över landet höjs mysfaktorn till max, det laddas upp med chips och godis som ska intas till kvällens dansshow eller tågshow. Hur är det hemma hos er, kör ni på spåret eller dansar ni med kändisarna? Här gör vi oftast varken eller, vi sitter länge vid middagsbordet istället, pratar om allt och inget och gör eventuellt upp planer för helgen. Denna helgen hade vi tänkt ta en tur till den danska huvudstaden i morgon men eftersom det plötsligt blivit snöstorm så får vi se hur det blir med den saken...

Kanske behöver ni ett middagstips inför helgen, en snabblagad och smarrig kycklinggryta skulle kanske kunna vara av intresse?


Enkel kycklinggryta  2 port
250 g kycklingfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl rödvin
1 dl vatten
1 tsk kycklingfond
1 tsk soja
1-2 krm sambal oelek (eller mer om ni vill ha det hett)
1 tsk rosmarin
1-2 msk tomatpuré
salt och peppar
Dela kycklingen i mindre bitar och klyfta löken.
Bryn kött. lök och pressa ner vitlök efter en stund.
Tillsätt övriga ingredienser och låt det koka på svag värme 15 minuter.
Smaka av med salt, peppar och ev. mer sambal oelek.

Enkelt, eller hur?


Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 17 februari 2011

Fikonsås till anka.

Menyn på alla hjärtans dag brukar oftast bestå av skaldjur på våra tallrikar och lite gott bubbel i våra glas, men så bidde det inte i år. Fiskbilen där vi brukar göra våra inköp har alltid stängt på måndagar, tror nästan de flesta fiskhandlare har det då det inte har fiskats i någon större utsträckning under söndagen. Då gäller det att tänka i nya banor och de banorna ledde oss till fjäderfän, vi valde att smaska i oss ankbröst istället i måndags. Ankbröst känns som något som vi kommer att ha oftare här hemma, bra som alternativ till oxkött och kyckling, som det gärna blir en del av annars. Denna gången simmade ankan i en fikonsås, efter ett recept märkt med GOTT från gröna skattkistan!


Steka ankbröst
Vi brukar räkna att det behövs 1 ankbröst per person, men det är bra att väga först så det inte blir för lite/mycket.
Skär rutor på skinnsidan av ankbröstet, salta och peppra.
Bryn i smör på båda sidor i ett stekjärn och lägg sedan över köttet i en ugnsfast form. (Man kan ställa in köttet på stekjärnet om det är av gjutjärn och inte har handtag av plast.) 
Stick en kötttermometer i köttet och stek på 125 grader, mitt i ugnen tills temperaturen har nått minst 67 gr.
Låt ankbröstet vila ca 15 minuter under aluminiumfolie innan det serveras. 
Är du som vi så låter du köttet steka tills det nått 72 grader, då blir det nästan genomstekt, men det är förstås en smakfråga. 

Fikonsås till stekt ankbröst
2 msk hackad gul lök
1 liten vitlöksklyfta, fnhackad
1 skiva bacon, finstrimlad
½-1 tsk vitpepparkorn, krossade
1 morot, finhackad
2 msk vetemjöl
1½ dl madeira
1 dl + 2 msk rött vin
2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
3+2 strimlade torkade fikon
½ tsk timjan
3 msk hackade persiljestjälkar
½ lagerblad
1 msk kinesisk soja
1 msk smör
Fräs lök, vitlök, pepparkross, bacon och morot i smör. Häll i mjöl, rör om och späd med madeira och 1 dl vin. Häll i vatten, buljongtärning, 3 strimlade fikon, timjan, persiljestjälkar, lagerblad och soja och låt det koka upp. Låt såsen sjuda utan lock på grytan, tills hälften återstår. Sila såsen och tillsätt 2 fikon och 2 msk vin, smaka av med salt och ev. mer peppar. Vispa till sist i 1 msk smör.

Kan verka som ett långt och krångligt recept med många ingredienser, men tro oss, det var det inte. Långt kanske, många ingredienser ok, men absolut inte krångligt, bara väl värt jobbet för en underbart god sås. En sås som passar lika bra till kyckling, gås och kalkon som till anka. Så GOTT får stå kvar på receptet:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 16 februari 2011

Kalljäst ljust bröd med frön

Känns som att vi har hamnat mitt i stormens öga de senaste dagarna. Det blåser som bara den och har så gjort nu några dagar och dessutom är det så kallt, brrr. Vad passar väl då bättre än att rumstera runt i köket lite, inventera i skafferi och kylskåp för att till slut slänga ihop ett gott bröd?
 För det är precis vad jag har gjort denna förmiddag, denna (för mej) lediga dag, bakat bröd. Ett recept på ett kalljäst bröd hittades i gröna lådan, skrivet med min mors handstil och döpt till Vivis bröd. Vem Vivi är förtäljer inte historien, men jag hoppas att hon inte tar illa upp när jag ändrar hennes brödrecept och slänger lite mer tuggmotstånd i degen.


Vivis nya bröd   1 st
½ liter mjölk eller vatten
½ dl sirap
1½ tsk salt
1 pkt jäst
½ liter vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
½ liter rågsikt
1 dl solrosfrö
1 dl krossade linfrö
Smula ner jästen i en skål, värm mjölken till ca 37 grader, slå den ner i skålen och rör till jästen lösts upp.
Rör ner övriga ingredienser och arbeta degen minst 10 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat underlag och forma till ett bröd.
Ställ in på nedersta falsen i en kall ugn, ställ in graderna på 200 och sätt igång ugnen.
Brödet är klart efter ca 50 minuter då det tas ut och penslas med varmt vatten.

Nu ska jag ta och bjuda maken på en kopp kaffe och en bit nybakat, det kan han behöva efter cykelturen hem från jobbet. Är jag inte husmoderlig, så säg...:)

Smaklig spis! / Anki (och Håkan)

tisdag 15 februari 2011

Dessertpajer med smördeg och apelsin

Hoppas att ni alla hade en fin dag i går, firande eller inte, och att den blev så som ni önskade. Vi passade på att prova en efterrätt som vi såg Jamie Oliver göra i hans nya matprogram på tv4+, Middag på 30 minuter. Slängde snabbt ner receptet på ett kuvert som råkade ligga på bordet och det är vi tacksamma för, det visade sej nämligen att det vi skrivet ner inte stämde riktigt med vad som står på Recept.nu. En liten koll på programmets engelska orginalsida gav oss rätt och recept.nu fel. Vilken tur vi kollade annars hade vi häll i 5 msk socker istället för 1 msk... Snacka om sött:)



Denna gången fotograferade vi minsann några av de olika momenten så det blir lite enklare att förklara för oss och enklare för er att förstå. So here it goes:

Jamie Olivers goda efterrättspajer  6 st
1 pkt färdig smördeg, 375 g
mald kanel
125 g (ca. 1 dl) crème fraiche
1 ägg
1 msk socker + 4 msk som ska smältas
1 apelsin
1 tsk vaniljextrakt
Dela smördegsarket på hälften (ca 20*20 cm) och använd endast den ena halvan.
Lägg ut degen på ett mjölat underlag och pudra kanel över hela degbiten.
Rulla samman som en rulltårta och dela i 6 bitar.
Ställ dom på högkant och platta ut med handen.


Tryck ut rundlarna i en muffinsform så de går upp på kanterna:


Grädda på 200 grader högt upp i ugnen i 8-10 minuter, till de fått lite färg.
Rör under tiden ihop crème fraiche, ägg, 1 msk socker, vaniljextrakt och rivet apelsinskal till fyllningen.
Ta ut formen och tryck ut degen mot kanterna med hjälp av en sked så fyllningen får plats.
Skeda ner fyllning i pajerna men inte hela vägen upp, det ska finnas plats för smält socker också. Fortsätt grädda pajerna högt upp i ugnen, 200 grader, i 8 minuter.
Pressa ner apelsinsaft i en tjockbottnad gryta med 4 msk socker och smällt det på hög värme under omrörning.
Låt det få färg men inte bli för bränt för då smakar det lätt beskt.
När pajerna är klara så skeda över karamellsåsen och låt de svalna innan dom serveras.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 13 februari 2011

Lövbiff med västerbottenost

I går "lånade" vi ett recept från en annan matblogg, Tinas skåpmat, och kockade till på vårt vis. Vi har ju som bekant lite svårt att följa recept vi hittar, till punkt och pricka, varför det är så är det ingen som vet. Men det verkar som det är ett spritt fenomen som många delar, Charlotta på Matrepubliken har till och med uppfunnit ett namn på detta, vi lider av ändrus-receptius-syndromet! Inget tråkigt syndrom faktiskt, snarare är det tvärtom ganska spännande och något som ofta leder oss till oanade upplevelser! Nu ändrade vi inte så mycket på Tinas recept, det kändes som att vi skulle gilla det skarpt ändå - och det gjorde vi!

Lövbiffsbörsar med västerbottenost
400 g lövbiff
Fyllning
1 finhackad schalottenlök
½ dl riven pepparrot
½ dl hackad persilja
2 dl riven västerbottenost
1 msk fransk senap
Bred senapen på ena sidan av biffarna.
Blanda samman övriga ingredienser, lägg på halva biffen och vik över den andra halvan.
Stek biffarna en kort stund på båda sidor så de får färg, och lägg sedan över dom i en ugnsfast form.
Ställ in i ugnen på 150 grader så de håller värmen under tiden du gör såsen.

Sås
2 dl vatten
2 dl grädde
2 msk kalvfond
2 msk fransk senap
salt och peppar
ev. rester av fyllningen som du fått över när du fyllde börsarna
hackad persilja
maizenaredning
Rör samman alla ingredienser, utom redningen, i en skål.
När biffarna är i ugnen slår du såsen i stekpannan (så du får med ev. rester från stekningen) och ger den ett uppkok.
Låt den sedan puttra ett par minuter innan du reder av den till tjockare konsistens.
Smaka av med kryddor och ev. mer senap.
Ta ut biffarna ur ugnen och lägg dom i såsen en stund innan servering.
Gott med pressad potatis till.


Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 12 februari 2011

Fläskfilégryta med dijonsenap och dragon

Det har varit en härlig dag i Ystad idag, solen har haft vett att visa sej från sin bästa sida hela dagen och luften är frisk och skön. Håkan spenderar dagen på jobbet, den stackaren... Själv tog jag en lång promenad som avslutades med lite handel till helgens matlagning. Dagar som dessa önskar man verkligen att man hade en uteplats att sitta på och njuta av solen, man vill liksom inte gå in.

Igår fortsatte vi laga mat från recept som vi hittar i vår nya skattkista, kanske inte världens vackraste men fylld till bredden med recept på god mat i alla dess former. Som ni ser är den väl använd och den har varit med så länge jag kan minnas. I mappen för fläskfilérecept hittade vi ett som vi tyckte lät gott och vi hade helt rätt! Att det dessutom var enkelt att laga till var en bonus.


Senapsfilé   4 port
600 g fläskfilé
1 gul lök
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
4½ tsk fransk senap
2 vitlöksklyftor
3 tsk kinesisk soja
2 tsk dragon
salt och peppar
Finhacka löken.
Rör samman crème fraiche, grädde, senap, pressad vitlök, soja och dragon i en skål. 
Skiva fläskfilén i 2-3 cm skivor och bryn på båda sidorna tills de nästan är färdigstekta.
Ta upp dom och lägg på ett fat under tiden du fräser löken så den blir mjuk och glansig.
Häll gräddblandningen över löken och låt det puttra några minuter under omrörning.
Lägg filébitarna ner i såsen och låt de bli varma.
Servera med kokt potatis eller potatisklyftor.


Ett arkiv fyllt med kärlek...

Kanske ni undrar om vi aldrig käkar sallad? Då kan vi lugna er med att det gör vi alltid, men att den oftast hamnar på en liten tallrik vid sidan. Vi (läs Anki) tycker inte om när sås blandas med grönsaker och dressing...:)

Smaklig spis! / Anki

fredag 11 februari 2011

Vuxet mellanmål...

... som passar perfekt för en ledig och slapp fredag!

Dukat framför tvn vilket händer oerhört sällan hemma hos oss...

Några av godsakerna, i skålarna sweet chili sås, kinesisk och japansk soja .

Räkchips att doppa i soja och chilisås.

I glasen en god, tysk veteöl. Nr 1678 på systembolaget.

På bordet, underbara, snart utblommade, tulpaner.

Egentligen hade vi tänkt sätta oss på tåget till Köpenhamn idag, men eftersom Anki är lite krasslig av förkylningen så tog vi en lugn dag på hemmaplan istället. Efter en långfrukost tog vi en sväng ner på stan men när det började ösa ner så gick vi hem slappade i tvsoffan med ett gott mellanmål uppdukat framför oss. På tvn kollade vi olika husletarprogram, vilka hus och vilka budgetar, man kan ju undra om folk har egna sedeltryckerier hemma i källarna? 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 10 februari 2011

Enkel citronfromage

Torsdagar som denna känns mest som fredag för oss båda eftersom vi är lediga tillsammans i morgon! Det händer, än så länge, varannan fredag att vi har sådan tur. Sen i morgon har vi lördag, och eftersom Håkan sedan jobbar hela lördagen så har han nästan tisdag då...:) Hängde ni med?

Hur som haver så bjöd vi hem Hasse (Ankis far) på middag denna torsdagsfredagen och det tackade han ja till. Det kommer att bli en kasslergryta till varmrätt, en citronfromage till efterätt och för oss är det första gången vi lagat till båda rätterna. Båda recepten kommer från receptlådan som Anki fick med sej hem i tisdags, så det finns en möjlighet att Hasse ätit båda rätterna tidigare men det gjorde honom ingenting. Ja, kasslergrytan är vi helt säkra på att han smakat eftersom det står med stora bokstäver i kanten på urklippet, "GOTT" och det uttalandet väljer vi att lita på.


Receptet på citronfromagen har några år på nacken, av utseendet på tidningssidan att döma, kanske från 70-talet någon gång. Rubriken lyder; "Alla herrar älskar efterrätt" och i texten kan man läsa; "Att herrar ofta är väl så dessertsinnade som sina fruar, det är en sanning som är allmänt känd vid det här laget." Jodå damer, så är det, så ut i köket med er nu och släng samman en efterrätt till både er och er eventuella herre:

Citronfromage   4 port
3 äggulor
1 dl strösocker
4 gelatinblad
3 äggvitor
1 dl vispgrädde
1 - 1½ citron
Blötlägg gelatinbladen under tiden som du vispar äggulorna och sockret så det blir vitt och luftigt. Vispa därefter grädden i en skål för sej och äggvitorna till hårt skum i en skål för sej. Riv ner skalet och pressa i saften från 1 citron i äggsmeten. Krama ur gelatinbladen och smält dom på låg värme med lite vatten i grytan. Rör ner gelatinet i smeten och vänd därefter försiktigt ner först äggvitorna och sedan grädden. Smaka av och pressa ev. i mer citronsaft. Slå upp fromagen i portionsskålar och ställ kallt till serveringen. Vi serverar våra med lite hallon på.

Enkelt, eller hur? Inte en konstig tillsatts så långt ögat når... Nu hoppas vi att ni alla får en härlig torsdagsfredagskväll!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

X

onsdag 9 februari 2011

Köttfärssoppa.

Idag har det varit en härlig dag med underbart väder, helt klart är det vår i luften och i pappa Hasses trädgård syns snödropparna lite grann. Det finns hopp om en vår, tro oss.
Vi tog en promenad i solskenet i eftermiddag, det blev dessutom en tur till systembolaget där vi inhandlade en flaska rött vin. För ovanlighetens skull ska vi inte dricka champagne och äta skaldjur på alla hjärtans dag, nej denna Valentin blir det anka istället och till det behövde vi ett riktigt gott vin. Har ni planerat in något speciellt till måndagens hjärtedag eller firar ni kanske inte alla hjärtans dag?

Till middag hade vi planerat in att vi skulle ha köttfärssoppa, något som vi inte haft på länge. Innehållet i soppan varierar från gång till gång, det blir oftast att vi tar lite vad vi kan hitta i kyl, frys och skafferi och blandar ner. Ja, inom rimliga gränser alltså, jordgubbar, majonnäs, tonfisk och vaniljsås har vi aldrig haft i...


Köttfärssoppa   ca 4 pers.
500 g nötfärs
2 stora vitlöksklyftor
1 liten röd lök
2-3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
8 dl vatten
2 msk kalvfond eller grönsaksfond
½-1 dl chilisås
½-1 dl ketchup
1 bit röd chili eller sambal oelek
50 g morot
50 g rotselleri
2 dl majskorn
1 burk kidneybönor
1 tsk oregano
2 tsk basilika
1 tsk paprikapulver,
salt och svartpeppar
Hacka lök, strimla morot och rotselleri tunt.
Fräs köttet tillsammans med lök och pressad vitlök, låt det bli ordentligt brynt. Tillsätt tomatpuré mot slutet och låt det fräs med en kort stund.
Häll i vatten, fond, tomater, chilisås och ketchup och låt det koka upp. Tillsätt grönsaker, bönor, chili och kryddor och låt soppan koka minst 15 minuter, gärna längre.
Smaka av med ev. mer kryddor eller chilisås/ketchup tills du är nöjd med smaken.

Till soppan åt vi tortilla som vi hyvlade Västerbottenost på och gratinerade i ugnen en stund, gottigt! En salladstallrik med fetaost och lite avokado så var måltiden komplett.

I morgon blir det mer tid för Håkan att vara i charktillverkningen på sitt jobb. Det är tänkt att han ska vara där lite då och då under det närmsta året för att bli upplärd av Bertil som jobbar där nu. Det är nämligen Bertils kommande pension som gör att de behöver en ersättare och därför blev Håkan tillfrågad. Vad som ska göras i morgon blir en överraskning, rapport kommer.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x