torsdag 30 juni 2011

Mårtenssons kök på studiebesök!

Vi styrde kosan mot storstaden Köpenhamn igår, tillsammans med Hasse, Monika, Kjell och Jörgen. För oss Ystadsbor är det ju faktiskt väldigt enkelt att ta en tur över till Köpenhamn eftersom det går direkttåg några gånger om dagen, så på ca 1½ timme är vi mitt i smeten.

Igår satte vi oss direkt på en buss för att åka vidare ut mot Frediksberg, vi hade nämligen planerat in ett besök på Carlsbergs bryggerier efter önskemål från vissa i gänget:) Vi  köket har varit där några gånger tidigare, men det är en del år sedan nu, för de andra var det första gången. Har ni aldrig varit där kan vi verkligen rekommendera er ett besök, speciellt om ni är intresserade av öl och historia. Inträdet kostar 65 danska kronor och då ingår det 2 drycker i deras bar, olika sorters öl, läsk eller vatten - det är bara att välja.

Man kan få hälsa på hästarna som fortfarande kan ses dra runt leveransvagnar i stan. Detta är Axel. 

:) Innan vi gick in kände vi oss tvungna att ta ett riktigt turistigt foto, visst blev det underbart bra? Det Håkan som står bakom kameran så honom får ni fantisera dit själv!

Här finns även världens största samling av ölflaskor från hela världen, över 20000 olika flaskor! Dammiga som bara den... Här var det flera i gänget som kände igen olika flaskor, gamla som nya. 

Håkan spanar in de olika verktyg som man använde i tillverkningen av öltunnorna förr i tiden. 

Gamla vagnar som använts till utkörning. 

Baren dit man går och hämtar sina drycker, sen kan man välja mellan att sitta ute eller inne och njuta. 

Här sitter vi, ölen smakar mycket godare ur riktiga glas, inte plast, och av den anledningen stannande vi inne. Monika som inte är någon öldrickare valde fanta, Anki som bara gillar "icke-besk"öl tog en öl och en cola. 

Utebaren som öppnades först när vi var färdiga med besöket, här serverades även mat. 
Vi väntar på Håkan som är inne i shoppen och shoppar lite godsaker. 

En affär finns det att handla i, allt från öl till block och pennor. Detta är en av de nyare sorterna varav en flaska fick följa med oss hem. Priserna är faktiskt inte så höga som de brukar vara i affärer som dessa, vi blev faktisk ganska överraskade. 

För att ta sej ut till Carlsberg med buss så väljer man buss nummer 26 som går från Vesterbro, 24 danska kronor/person. Säg bara till busschauffören att ni ska dit så brukar de ropa ut när det är dags för er att hoppa av. Sen är det en liten bit att gå, skyltar finns att följa. Vi valde att promenera längs Vesterbro tillbaka ner till stan för att käka middag, men det blir får bli ett eget inlägg!

Skål / Anki och Håkan

tisdag 28 juni 2011

Salladslunch

Äntligen, äntligen känns det som att sommaren är här "på riktigt", idag har det varit varmt och skönt, så kallat "shortsavär" på ren skånska. För Ankis del var det åter till jobbet idag efter några dagars ledighet, men när man jobbar på förskola så gör det ingenting att gå till jobbet när det är strålande sol, man är ju faktiskt utomhus större delen av dagen. För Håkans del är det lite annorlunda, dagen spenderas inomhus i en varm affär, just nu bakom köttdisken där det svettas lite av nervositet så här i början av karriären:) I  morgon är vi däremot lediga båda två och hoppas på en lika fin dag då.

Ensam hemma kan det vara lite svårt att komma på något bra att käka till lunch, speciellt när det är varmt ute och man kanske inte känner för att stå vid spisen för länge. En sallad är snabb att slänga samman och hos Helena i "Bara en kaka till" fick frun i huset en strålande idé, som blev om än bättre när Nigella dök upp i tv-rutan med ett tips. Helena skrev om en sallad med bacon och getost i lördags och Nigella fixade till en ägg och baconsallad med dressing i sitt program och av dessa två idéer så blev det denna:


Ägg och baconsallad med inspiration från 2.   1 port
Grön sallad efter eget tycke och smak
1 stor tomat
10 sugar snaps
3 skivor kalkonbacon
1 kokt ägg
En bit halloumiost
1 msk dijonsenap
2-3 msk vinäger av valfri sort, här användes Granatäpplebalsamvinäger
3-4 msk olivolja
Skölj och dela sönder grönsakerna och arrangera lite tjusigt på en tallrik.
Strimla halloumiosten och stek den snabbt i en stekpanna och lägg på grönsakerna.
Strimla baconet och bryn i olivoljan i en het stekapanna. Ta upp baconet och lägg på grönsakerna - slå inte bort oljan utan låt den bli kvar i stekpannan som du tar bort från plattan.
Klicka ner senapen i stekpannan och rör ut i oljan, tillsätt vinägern, lite i taget och smaka dej fram till önskad smak, detta är salladens dressing. Skala och dela ägget, lägg på tallriken och slå dressingen över hela alltet.

Så där ja, där har ni en härligt god sallad som passar utmärkt till lunch en varm sommardag, eller en kall vinterdag då du kanske vill drömma dej tillbaka till hetare dagar.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 27 juni 2011

Frukost på balkongen.

Faktiskt blev det väder så vi kunde sitta på vår balkong och äta frukost igår, även om vi fick ta på de långa ärmarna... Balkongen bjuder nämligen inte på någon morgonsol men är det vindstilla eller blåser från "rätt håll" så kan vi njuta av att sitta därute ändå. Glo på folk som passerar, bilar som kör förbi (och de är en hel del även en söndagsmorgon) och njuta av fågelsången.
Alldeles för sent på lördagskvällen kom vi på att det var ett väldigt bra tillfälle att slänga ihop nattjästa bullar om vi bara hade haft jäst hemma... Istället fik det bli bullbak på bakpulverdeg på morgonen, gott det också även om storleken på frukostbrödet kunde varit lite större... Receptet hittade vi i boken "Bröd för alla sinnen", en bok som tyvärr fått vila lite sedan vi köpte den på bokrean, mest beroende på att värmen i köket inte direkt inbjuder till att baka för tillfället:)


Snabba frukostbullar 16-20 st
7 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g smör
3 dl mjölk eller filmjölk
Pensla med:
1 uppvispat ägg
strö på vallmofrön
Blanda de torra ingredienserna, gärna i en matberedare (vi blandade för hand eftersom vi gjorde halv sats). Finfördela smöret i blandningen till en grynig massa, tillsätt mjölk eller filmjölk. Arbeta ihop till en deg.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord, kavla ut till en 1½ cm tjock kaka. Ta ut runda bullar och lägg på  bakplåtspapper på en bakplåt. Pensla med ägg och strö på vallmofrön. Grädda mitt i ugnen på 250 graders värme ca 10 minuter. Servera ljumna.
Vi valde att dela degen i 8 lika bitar, rulla till bullar och platta ut, istället för att kavla. Gick lika bra tyckte vi.

Idag har det äntligen blivit lite varmare ute, kanske är det som det står i tidningarna att sommarvärmen är på väg hit? Man kan ju hoppas, speciellt eftersom vi har ett Köpenhamnsbesök inplanerat i veckan.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 26 juni 2011

Årets midsommarafton.

Vi bjuder på ett litet reportage från årets midsommarfirande, hemma hos familjen Persson i sällskap av familjen Lindström. En trevlig kväll, med så mycket skratt så det kändes i magmusklerna dagen efter... finns det någon härligare känsla än att vakna och må bra i hela kroppen, den enda värken som känns är träningsvärken i magen:) Och den kommer från glädjekällan!

Årets upplaga av matjessilltårta, denna gången dekorerad som en sommaräng! Receptet hittar du här.

Lite lekar i väntan på varmrätten, Håkan övningskör med Ludwig och Gustaf i rullebören. Lovisa och Peter tampas med gungan...

Frun i huset, Anneli, i full fart med potatisstekning, ett nytt recept som provades och som smakade ljuvligt till det grillade. Recept utlovas!

Basketlir på "hög" nivå, äntligen kan även Håkan lyckas dunka i en boll eller två:)

Tårtan, en väldans smarrig sådan, på ett makalöst dåligt presenterat matfoto... Men ibland är suget på tårta större än viljan att arrangera och fotografera! Recept utlovas.

Ett test av Snälleröds ekologiska snapsar fick vi också tid till, ett perfekt tillfälle om något:) 
Lådan innehåller 5 flaskor á 5 cl, 3 st akvavit, en besk och en flaska brännvin. 
Ingredienserna i snapsen är ekologiska. 

Brännmästarens akvavit; Mjuk och god smak, en väl avvägd kryddning och en tydlig ton av lakrits, var några kommentarerna från gruppen.
Bokhållarens akvavit; God och en tydlig smak av citrus. En snaps som passar även oss som inte är så tokiga i snaps. Passar väldigt bra till sillen.
Mäskdrängens akvavit; "Den gillade jag som egentligen inte gillar akvavit". 
Herr Berntsons besk; Frän smak, alldeles för lite smak av besk, den gör vi bättre själv. 
Jungfruns brännvin; En stark doft av gräs eller annan växtlighet. Känns inte direkt som något som man ska dricka som snaps, snarare som avec eller som en matsmältare. Väldigt god smak.

För vår del tyckte vi att det är ett mycket bra koncept med småflaskor när man ska ta med sig bort på knytkalas, att sen flaskorna är fina i formen är ett plus. Spara, diska ur, ta bort etiketten och återanvänd vid en annan trevlig bjudning. Alla får sin egen snapsflaska vid dukningen.

Nu väntar det en solig dag på oss, kanske kanske vi kan ta oss till stranden och lapa lite sol och D-vitaminer:) Hoppas ni alla har en skön söndag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 24 juni 2011

I dag

önskar vi er alla en riktigt härlig midsommarafton! 

Vi hoppas ni får en fin dag och kväll med många glada skratt, god mat och dryck och så håller vi naturligtvis tummarna för att vi alla får njuta av ett strålande soligt väder! 


Ha en fin dag / Anki o Håkan

onsdag 22 juni 2011

Jordgubbsdrink.

Hur har ni det där ute i landet, är ni igång med förberedelser inför stundande midsommarhelg än? Här har vi inte börjat än, men i morgon så är det dags att göra sillatårtan och förbereda varmrätten vi ska ha med oss på knytkalaset. Då sitter det inte helt fel med lite ledigt från jobbet som frun i köket har just nu, några dagars semester varvas med jobbdagar fram till den "riktiga" semestern börjar. Det betyder bl.a en långledig helg from idag fram till tisdag:)

Ett ypperligt tips på en ypperligt god jordgubbsdrink ska ni få av oss idag, alldeles perfekt i jordgubbstider som dessa! Kanske något att servera på midsommarafton?


Jordgubbscaipirinha 2 glas
1½ lime
½ dl strösocker
6 jordgubbar
8 cl ljus rom eller cachacarom
krossad is
kolsyrat vatten
Skrubba limen ordentligt och skär i mindre bitar. Skölj av jordgubbarna och dela i små bitar. Fördela limen och socker i glasen. Mosa/muddla så att du pressar saften ur limen med hjälp av sockret. Lägg i jordgubbarna, mosa lite lätt och tillsätt spriten. Rör om och slå i isen och vattnet. Stick i ett sugrör, dekorera med en jordgubbe och servera.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 21 juni 2011

En man och hans korv!

Jodå, ni läste helt rätt, detta inlägget handlar om en man, dvs Håkan, och hans korv, dvs den första riktigt lyckade rögade korven han knåpat ihop!
Denna veckan är det bråda dagar i charkuteriet, det tillverkas en hel massa av köttbullar, stekt sill i ättika, kalvsylta, kokt leverkorv, "grisatassar" kokas, stekt leverkorv och rökt leverkorv... puh! Midsommarhelgen är en stor mathelg och det märks verkligen i en affär där man gör det mesta för egen hand, av kalvsyltan görs det ca 25 kilo och av köttbullarna blir det ca 50 kilo!!! Inget som görs i en handvändning:)

Rögade korvar blir det också en hel del av och denna gången blev resultatet mycket lyckat, inte som första gången då korven blev alldeles för torr. Men det tar ett tag att innan man får in den rätta feelingen, men då blir det så här bra:

 En stycken glad och nöjd charkuteristlärling:)

Det rögade mästerverket innan den skars upp

Tada! En stycken bullhalva med god rögad korv på!

Ytterligare ett smakprov på Gema-livs specialiteter vad gäller egentillverkade korvar, en så kallad "Spickekorv". Det vita lagret runt om köttet är salt som kommer från korven och dras ut när den hänger och torkar. En riktigt salt och god ölkorv som vi faktiskt alltid packar med oss i resväskan när vi ger oss iväg på solsemester. Vet inte hur många balkonger vi suttit på och njutit av en öl, sol och en bit spickekorv...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 20 juni 2011

Pasta med kycklingsås

Så där ja, då var en ny vecka igång igen och många har börjat sin efterlängtade semester. Hur är det för er del, är det tid nu eller har ni fler veckor kvar att jobba?  För vår del är det jobb några veckor till innan det smäller:) Denna veckan är det dessutom lite extra jobb för Håkan, det är ju en stor mathelg som närmar sej så då blir det extra mycket att göra i affären. Men det är bara roligt, folk är på bra humör när det vankas festligheter och några dagars extra ledighet...

Igår blev det lite blandade övningar här hemma, vi hann med både tidningsläsning och en promenad, dock ingen regnbågsjakt eftersom det slutade regna! Däremot blev det en kopp kaffe hemma hos Ankis far där vi passade på att ta lite foton i hans trädgård på Ankis mors fina kermaikalster, som fortfarande finns kvar som ett härligt minne efter henne. Det är en hel del saker som gömmer sej i dom rabatterna kan ni tro, inte bara växter, och vi lovar att ni ska få se dom snart.
Middag blev det naturligtvis också, denna gång med inspiration från Jennys matblogg. Vi hittade en pastasås med kyckling och avokado som vi provade, som vanligt följde vi inte receptet till punkt och pricka utan det skedde några förändringar på vägen:) Om ni är nyfikna så hittar ni orginareceptet här.


Pasta med kyckling och avokadosås  2 personer+en matlåda
500 g kycklingfilé
2 avokador
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
3 plommontomater
2 msk kycklingfond
3 dl grädde
½ pkt fetaost
maizena
salt och svartpeppar
Dela köttet i grytbitar och bryn det i smör. Tillsätt grädde och fond, pressa ner vitlöken och låt det sedan småputtra ca 5 minuter. Smaka av med kryddor, var dock försiktig med saltet eftersom fetaost är ganska salt.
Skiva löken tunt, dela tomaterna och avokadon i mindre bitar och tillsätt i såsen. Låt det få ett uppkok och sedan få småputtra ett par minuter.
Red av med maizena och smula till sist ner fetaosten så den precis hinner smälta lite innan du serverar såsen till pasta och sallad.

Vi försöker beta av alla recepten vi bokmärkt i bloggarna vi följer, det blir en hel del för det är många som är riktiga hejare på att inspirera. Till helgen är det inplanerat ytterligare en avbetning på ett tips som vi tyckte lät väldigt gott, spännande!
Ikväll vankas det soppa i vårt kök, en kall sådan för det är ju faktiskt sommar - eller är det höst?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 19 juni 2011

Det sista på ett tag nu, vi lovar!

Nu kommer det ytterligare ett inlägg om inlagd sill, men vi lovar att det blir det sista på ett tag nu, i alla fall fram till julen nalkas:) Men vi kan inte säga det tillräckligt många gånger, egen inlagd firre är så enkelt att fixa till och så mycket godare än den man kan köpa på glasburk i affären, det lovar vi er också!

Dagens recept är något för er med smak för lite medelhavssmaker som vitlök, basilika och lite citrus. Blandat med svenska smaker som dill och gräslök så har du en burk med smarrig sill:


Örtsill
500 g sill som har varit frusen, OBS viktigt!
eller 1 pkt 5-minuterssill
5 dl vatten
1 dl 12% ättika
1 msk salt
Dra bort skinnet från sillen (använder du fryst sill så går det lättast att göra om den inte är riktigt upptinad)
Blanda lagen och lägg i sillen, låt det stå kallt i 1 dygn.
Slå bort lagen och låt sillen rinna av. Skär den i gaffelbitar och blanda ner i:

1-2 vitlöksklyftor, pressade
1 rejäl näve basilikablad
1 dl grovt hackad dill
1 tsk rivet citronskal
2 dl crème fraiche
2 msk hackad gräslök
salt och vitpeppar
Hacka basilikan grovt och blanda med övriga ingredienser i en mixer. Kör i mixern tills det börjar få grön färg, smaka av med ev. mer kryddor. Blanda ner sillen och låt inläggningen stå kallt minst 1 dygn, gärna ett extra dygn för mer smak.

Så där ja, nu har vi nog fått med de flesta smakerna i våra sillinläggningar. Är du sugen på att kolla in vilka vi gjort tidigare så hittar du dom här:
Idag är det väder av sorten "rätt som det regnar så kommer det en skur" och vi är inte riktigt överens om vad vi ska fylla dagen med. Håkan sitter helst här och umgås med 2 vänner som damp ner i brevlådan i fredags:

Misters rökplats med nya numren av "Allt om Whisky" och "Whisky & Bourbon". 

Anki tycker vi ska ta på regnkläder och ge oss ut på regnbågsjakt:) Kanske vi kan göra båda?
Vad hittar ni på med en dag som denna?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 18 juni 2011

Småplock

Nej, det blev varken fönster putsade eller någon vindsröjning i Mårtenssons kök igår... Vi tog det mest lugnt hela dagen, en inköpsrunda bland lite olika matbutiker i stan blandat med en jakt på anslagstavla/magnettavla till köket. Tavlan ska vi ha till recept som är aktuella för att provas, sk. säsongsbetonade recept (finns det ett sådant ord eller har vi just uppfunnit ett nytt ord?), men vi hittade faktiskt bara en enda och den gillade ingen av oss... Vårt sökande fortsätter, för en anslagstavla måste vi ha!

Maten vi köpte åt vi senare på kvällen i form av plockmat och i glasen hade vi ett, för oss, nytt Amaronevin:

Domini Veneti Amarone Classico, nummer 23050 på systembolaget för 185 kronor. Ett vin som passade alldeles förträffligt till det mesta på bordet, speciellt till den mer lagrade osten och till oliverna, hör och häpna! Svarta oliver och rött vin... aldrig trodde vi väl att vi skulle säga mums om det! 

En kittost, en liten bit gruyer, en bit morbier och en bit Guinness ost. 
Den sista köpte vi på vinst eller förlust, men det visade sej vara en förlust, oerhört besk och "fettig" - rakt i soporna åkte den. Morbierosten blev vi däremot väldigt förtjusta i, som bomull la den sej i munnen:)

Övrigt som vi dukade upp bl.a, bruchetta, bresola, parmaskinka, melon, mozzarella, gravad lax mm.

Den gravade laxen la vi på västerbottenostchips med crème fraiche och hackad gräslök på, en riktig höjdare!

Västerbottenostchips
½ dl riven Västerbottenost/chips
1 skiva gravad/rökt lax per chips
crème fraiche
gräslök
Lägg osten i högar på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Tänk på att inte lägga högarna för tätt eftersom de flyter ut ganska rejält.
Ställ in plåten i ugn på 200 graders värme ca 5-7 minuter, chipsen ska just börja bli lite gyllene. 
Låt dom svalna innan du tar los dom från pappret.
Servera med en klick crème fraiche, rökt/gravad lax och hackad gräslök.

Under tiden som vi förberedde denna festmåltid så smuttade vi på Sommarvin från Kiviks musteri som vi fick hem för att testa. Vin som bör drickas som apretif med 8,5% alkoholhalt med smak av fläder, rabarber och krusbär. Nummer 90349 på systembolaget till priset av endast 60 kronor, tyvärr är det ett vin som endast finns att köpa under en begränsad tid och det tycker vi är synd. 
Ett vin med en lite beskare ton, inte alls för sötsliskigt, som vi tycker är en alldeles perfekt törstsläckare en skön sommarkväll. Slå gärna lite fruktsoda eller 7-up i så det blir lite bubblor i vinet- ännu godare så!


I kväll blir det tonfisk och risotto när Håkan väl kommer hem från jobbet vid 8-tiden... en lång arbetsdag! För min del ska jag fortsätta slappa lite till, inte så mycket annat att göra en gråmulen dag när energinivån inte är särskilt hög... 
Ha en fortsatt bra lördag!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 17 juni 2011

Romtopf

I dag är vi båda lediga från jobbet och förslagen på vad som kan göras är flera;
städa på vinden (behövs verkligen men är sååååå tråkigt),
putsa fönster (men förhoppningsvis så fortsätter det regna),
kanske börja packa resväskorna inför semestern (som ligger flera veckor fram i tiden...),
ta en tur ner på stan för att handla mat till kvällens måltid - ja, så gör vi nog!

Dagens inlägg har vi i alla fall bestämt oss för, det blir vårt bidrag till månadens sötsak som i juni har temat Utländskt. Vi har haft en hel del idéer och tankar runt det men plötsligt stod det klart för oss att vi inte alls behövde anstränga oss nämnvärt, vårt bidrag stod redan i kylen. Vår Romtopf:

Det visade sej vara lite trixigt att få till en tjusig bild på skapelsen, det blir ganska färglöst och menlöst, inte alls i närheten av hur det smakar när det är klart. 
Lite dumt att lägga ner en basilikakvist eller persiljekvist för att få en färgklick:)

Din egen goda Romtopf gör du enkelt så här:
En stor glasburk med lock ska diskas ordentligt och därefter lägger du i frukt och bär allt eftersom de dyker upp i affären. Tänk på att ju godare och finare kvalité det är på bär/frukter desto godare blir slutresultatet.
I burken häller du mörk rom av bra kvalisort så det täcker bären och lika mycket socker som frukt (vikt).
Fyll sedan på efterhand med mer bär, frukt, socker och rom, låt burken stå kallt och mörkt under tiden.
När burken är fylld så låter du den stå kallt, minst 6 veckor, ju längre tid desto godare innehåll!
Vi brukar vänta till november/december innan vi njuter av godsakerna.

Bär och frukt som passar bra att ha i är:
Ananas: skär i munsbitar
Nektariner: halvera och kärna ur
Persikor: halvera och kärna ur
Plommon: halvera och kärna ur
Jordgubbar
Hallon
Körsbär: halvera och kärna ur
Päron: skala, skär i klyftor och ta bort kärnhuset
Vindruvor; kärnfria
Vinbär

Bär och frukter som är blå, som t.ex blåbär och björnbär passar inte bra att lägga i eftersom de kommer att färga av sej på de andra frukterna och på vätskan. Citrusfrukter funkar inte heller pga syran i dom.
När det är dags att smarra på innehållet så serveras det bäst till glass!

Restaurangbesöket i onsdags blev allatiders, förutom den lilla detaljen att det inte blev på Marinan som vi från början hade planerat. Knökfullt runt borden och inte läge alls att sitta på deras fina uteservering eftersom det var kyligt och blåsigt värre... I stället hamnade vi på Bröderna M som serverar Ystads absolut godaste pizzor, kallat Gourmetpizzor. Vi rullade hem...

Nu hoppas vi att ni alla får en härlig helg och att vädret skärper till sej!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

onsdag 15 juni 2011

Med lite hetta och sötma...

... kan ni få till en härligt god sillinläggning. Jodå, det är tid för ytterligare ett recept på en smarrigt inlagd firre som kan passa bra till midsommar, eller när som helst på året. Detta receptet hittade vi en kokbok (?) men som vanligt så kunde vi inte riktigt hålla oss till originalet...


Sill med chili och honung
1 pkt 5-minuters sill
1 röd chilifrukt
5 cm purjolök
½ röd lök
10 grovt krossade vitpepparkorn
Strimla chilifrukt, purjolök och rödlök. Skär sillen i mindre bitar. Varva sill, kryddor och lök i en burk.
Lag
1 dl pressad citron
rivet skal från ½ citron
1 dl honung
3 dl vatten
Blanda samman lagen och häll ner i burken. Låt inläggningen stå i kylen minst 1 dygn innan den ska avnjutas.
Strykan på hettan avgör du helt och hållet själv, vill du ha det lite åt det milda hållet så tar du i mindre mängd chili, gillar du (och övriga ätande) det hett så öser du på mer!
Kom bara ihåg att du kan tillsätta mer chili för mer hetta men du kan inte ta bort för mindre styrka:)

I kväll blir det ingen sill på våra tallrikar, istället velar vi hit och dit om att käka ute. Ja, alltså inte ute som att sitta utomhus och käka, nej vi funderar helt enkelt på att inta middagen på någon restaurang i stan. Känns som det var ett tag sedan nu och det finns en del "endast sommaröppna" ställen som slagit upp sina portar i dagarna som vi saknat lite. Kanske dags att besöka någon av dom nu...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 14 juni 2011

Så bidde mackan en omelett.

En hektisk eftermiddag har det varit, minst sagt, för frun i huset. Det blir oftast så på tisdagarna eftersom jag slutar jobba tidigt och därför passar på att göra allt som samlats på hög under veckan. I dag har tvättstugan nyttjats, papper har sorterats ur och in i pärmar, manikyren har gjorts, plus en hel massa annat intressant:)
Dessutom ville jag komma iväg och köpa lite fina blommor till Håkan, han har ju namnsdag idag (vilket barnen på förskolan var så snälla och påminde mej om) och det bör ju firas lite!


Och nu när allt är fixat och färdigt så tänkte jag slänga in ett inlägg här om förra tisdagens varma macka som genomgick en Make-over och förvandlades till en omelett med smaker från Italien. Hur god som helst, speciellt när den dressades upp lite med balsamicosirap... Varsågoda, hugg in:

Italiensk omelett   2 pers
5 ägg
3 msk vispgrädde/matlagningsgrädde
3 msk vatten
några skivor salami
valfri mängd goda körsbärstomater
1 pkt mozzarellaost
färsk basilika
salt och peppar
Strimla salami, kvarta tomaterna, riv mozarellaosten i bitar och hacka basilikan grovt.
Vispa snabbt samman ägg, vätska, salt och peppar. Slå smeten i en varm stekpanna med lite olja i, rör runt under tiden det steks så smeten rinner ner till botten.
När smeten har stelnat nästan helt (lite krämigt ovanpå) är omeletten klar.
Dela omeletten på mitten, lägg vars en halva på tallrikar och lägg övriga ingredienser ovanpå - ÄT!

I kväll blir det - hör och häpna - vårrullar från påse... färdigmat alltså! Inte ofta det händer, snarare nästan aldrig, men någon gång när fantasin och tiden tryter så blir det en genväg och då oftast i form av just vårrullar. Vad smarrar ni på ikväll?

Smaklig spis! / Anki
x

måndag 13 juni 2011

Havtorn

Det börjar närma sej midsommar med stormsteg, har ni tänkt på det? Det är inte klokt vad tiden springer iväg... Kanske några av er redan har hela tjottabaletten planerat, mat, dryck, sällskap, aktiviteter mm mm? Andra kanske inte riktigt vet vad som ska hända medan andra är som vi och har traditioner på firandet sedan år tillbaka. För vår del firas midsommarafton hemma hos familjen Persson med en annan familj, vi har lite knytkalas, lekar och umgås och har det trevligt tillsammans. Vi brukar ta med oss vår matjessilltårta (receptet här) och det blir inte midsommar utan den, så är det bara:)

                                 

Kanske några av er är sugna på att bjuda på lite egenhändigt inlagd sill till midsommar? I så fall så kan vi glädja er med lite nya idéer på inläggningar under veckan, vi har nämligen tjuvstartat på sillätandet här hemma! Dagens recept blir på en Havtornssill som vi hade med oss hem till Håkans föräldrar i lördags och bjöd på. Den blev mest omtyckt av de två sorter vi hade med i bagaget, det var bara Anki som föredrog den andra sorten som smakade av bl.a vitlök och basilika (receptet kommer- var inte oroliga).


Havtornssill
1 burk inläggningssill
1 stor silverlök, eller 2 små
1 morot
½ dl havtornsjuice eller saft
3 dl crème fraiche
1½ dl majonnäs
2 lagerblad
Häll av lagen från sillen, skölj hastigt och låt den rinna av. Skär sillen i gaffelbitar, skär lök och morot i tunna skivor. Blanda samman allt, sillen till sist och låt inläggningen stå kallt minst 2 dygn. Dekorera gärna med havtornsbär, finns i vissa frysdiskar.

Vi brukar köpa hem en fryst bärblandning på ICA - deras eget märke - som bl.a innehåller havtorn så där tog vi bären till vår sill.
En sillinläggning för den som inte gillar skarpa smaker och som helst inte vill att det ska smaka för mycket av just sillen. Lite åt det söta hållet, men ändå inte så det känns som en efterrätt.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 12 juni 2011

Hejsan hoppsan...

... det fina sommarvädret!
I dag blev det en liten sovmorgon här i köket, väl behövligt efter gårdagen som bjöd på grillkväll i Håkans föräldrars trädgård. Vi satt på uteplatsen ända tills det var tid att åka hem vid halv ett på natten, härligt!
Just nu funderar vi på att ta en tur ner till stranden även om det svävar stora moln runt om på himlen... Eller om vi kanske ta och ge oss ut på en fotosafari för ett litet projekt i vårt kök...
Ja, vi får väl se var vi hamnar denna eftermiddag:)

Ett snabbt efterrättstips tänkte vi dela med oss av till er idag, en efterrätt som vi fick hemma hos Carina och Affe förra helgen:


Ett snabbt och enkelt men ändå väldigt tjusigt sätt att servera efterrätt på, en glasstrut från Otto & Glassfabriken som pimpats med jordgubbar serverad på fina tallrikar. 

Visst är det ett fint sommarporslin? Från Jotex, hör och häpna! Tyvärr förra årets katalog...:(

Vad har ni själv för planer för dagen/ Vad har ni hittat på idag?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 9 juni 2011

Soppa och dryck från Spanien

När vi var hembjudna till Ankis syrra i söndags så bjöds vi på en massa god mat och dryck och till fördrinken körde vi lite samarbete med Carina. Vi fick nämligen hem en flaska Sangria på posten för att testa och vi tyckte det kunde vara ett ypperligt tillfälle att göra så. Vi kände att det kanske skulle bli lite mycket att dela på hela litern bara vi två, och någon annan bjudning ligger inte i faggorna för tillfället...

Carina nappade på idéen och valde att köra vidare på det spanska spåret och kom på den geniala tanken att servera bl.a en smarrig gazpacho (receptinspiration från Recept.nu) till Sangrian. Olé!:


Gazpachosoppa
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Finhacka, fräs i olivolja och låt svalna.
2 röda paprikor
1 gurka
3 skivor knäckebrödsskivor med 100% fullkornsråg
500 g krossade tomater
8-10 dl grönsaksbuljong (helst på fond)
tabasco
salt och peppra
citron
2 msk kallpressad olivolja
Tillbehör; Tomater, gurka och paprika
Dela paprika i mindre bitar, skala och tärna gurkan. Kör lökhacket med gurka, paprika, tomatkross och knäckebröd i mixer. Späd sedan med buljong och smaka av med tabasco, kryddor och pressad citron. Rör till slut ner olivoljan och servera soppan kall med tärnade tillbehör.

Den fina bakgrunden är en fontän som Anki och Carinas mor har gjort. Den sitter på uthuset i trädgården och sprutar vatten från munnen ner i en skål. Fina minnen från Gun finns lite överallt i våra liv:)

Så vidare till Sangrian vi drack till soppan, Don Simon Sangria 65 kronor för 1 liter, systembolaget nummer 2424. Drycken håller 11% och vi var lite oroliga att den skulle smaka lite för mycket alkohol, men det gjorde den inte. Tvärtom märktes nästan inte alkoholen alls i smaken, kryddorna och det söta gjorde det till en väldigt god fördrink. Det blev dessutom en godare smak om man la ner lite limeskivor i glaset, lite mer sting i smaken. Doften påminner starkt om glögg, men där slutar också likheten.
Visst är det kanske ingen kulig förpackning, men den ska ju inte serveras ur petflaskan, Sangria ska ju serveras ur en bringare med mycket is och apelsinskivor i. Att PET-flaskan går att lägga i pantmaskinen i mataffärerna och ger 1 krona tillbaka gör ju det hela lite mer miljövänligt:) Sangrian kommer vi absolut att dricka igen, vi har redan köpt en flaska till.... Undrar just vem vi ska dela den med?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 8 juni 2011

Seg och knäckig rabarberpaj.

När vi bjöd hem Hasse på middag i torsdags så provade vi två nya recept, dels på rabarberpaj och dels på vaniljkräm. Receptet på rabarberpajen hittade vi i gröna lådan och när vi läste det så lät det som det kunde bli en riktig fullträff, vilket det också blev. Pajen blev riktigt knäckig och seg och smakade mera...


Seg rabarberpaj 4 port
2 dl havregryn
2 dl socker
1,75 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125 g smör
½ dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
2-3 rabarberstjälkar
Skär rabarberna i mindre bitar och lägg på botten av en smord ugnsfast form.
Blanda ihop alla de torra ingredienserna i en skål. Låt smöret smälta i en gryta, slå i grädden och sirapen och låt det bli varmt. Häll ner smörblandningen i skålen och rör samman till en smet.
Bred smeten över rabarberna och grädda pajen på 150 grader i ca 45 minuter.

Några dagar tidigare hade vi läst ett inlägg i matbloggen "Matarkivet" om en vaniljkräm som kallades för rårörd och som, enligt Hanna, smakade godare än Vaniljvispen man köper i affären. Eftersom vi båda är stora fans av just vaniljvispen så kände vi direkt att vi ville prova den rårörda sorten för att se om hon hade rätt:). Och vet ni vad? Det hade hon faktiskt, aldrig mer det kommer att stå ett paket vaniljvisp i vår kyl!

Rårörd vaniljkräm  till 2 vaniljvisptokiga personer eller 4 "normala"
3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Vispa samman äggulor, florsocker och vaniljsocker fluffigt. Vispa sen vispgrädden i en annan skål. Häll över grädden i äggsmeten och vispa lite till. Den kan skära sej om den står en längre tid (om du t.ex förbereder den) men den går snabbt och enkelt att vispa samman igen så förbered den gärna och förvara i kylen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 7 juni 2011

Macka med influenser från Cypern.

Så var ledigheten över för denna gången, tänk så snabbt en långhelg springer förbi. Hoppas ni har haft det skönt under helgen, lediga eller arbetande. Eftersom det är tisdag så är det ju dags för en varm macka igen, denna gången med lite inspiration från Cypern med bl.a halloumiost och svarta oliver. En vegetarisk variant blev det förra tisdagen, vill man ha kött på så går det säkert bra att tillsätta lite bacon eller varför inte någon god skinka. Receptet är helt och hållet Ankis och vi blev väldigt nöjda med resultatet båda två, den salta osten passar så bra till tomaterna:


Cypriotisk macka    2 personer
6 skivor bröd (vi använder polarkraft)
1 vitlöksklyfta
olivolja
ca ½ halloumiost
6-8 cocktailtomater
6-12 färska basilikablad
svarta oliver
Lägg mackorna på ett bakplåtsspapper på en plåt. Ställ in dom i ugnen några minuter på grillvärme så de får en rostad yta. Ta ut och låt dom svalna lite. Skala vitlöksklyftan och gnid mot brödet så det får en smak av vitlök. Ringla på lite olivolja.
Dela tomaterna i fjärdedelar, strimla basilikabladen, kärna ur och halvera oliverna och lägg ingredienserna på mackorna. Riv över halloumiosten och ringla lite olivolja över.
Gratinera mackorna ca 10 minuter (till osten börjar få färg) på 225 grader. Servera gärna med ruccolasallad.

Så där ja, så fick ni en lite mattripp till Cypern också, inte illa eller hur? I kväll blir det en liten avstickare från våra vanliga tisdagsmackor, men vad som serveras istället får ni allt vänta lite med att få veta.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

måndag 6 juni 2011

Gott grilltillbehör.

Hej och hå, här blev det lite ledigt i helgen även från bloggandet... men vi har inte alls känt för att sätta oss framför datorn när solen har gästat oss så mycket. Förmodligen är vi väl inte de enda som känner så, eller hur?

I går tog vi oss en härlig cykeltur genom hela skogen och hamnade slutligen hemma i Håkans föräldrars trädgård i Köpingebro där vi bjöds på huxfluxkaffe. Turen hem gick i en väldig fart, medvinden tog oss den milslånga hem på mindre än 20 minuter - förmodligen nytt rekord för Ankis del! På kvällen bjöds det på grillkväll hos Carina och Affe, god mat och dryck, nya bekantskaper och trevligt sällskap, precis som en grillkväll ska vara:)
Denna nationaldag har det varit premiär för stunds solning på stranden för vår del, faktiskt inte så många andra vinterbleka kroppar som hade hittat ner dit för att göra oss sällskap. Kanske de flesta av Ystadsborna valde att fira flaggdagen nere på stan där det var lite jippo. En kopp kaffe och smarrig rabarberpaj hos Anne har vi också hunnit med i eftermiddag!
Hur har er helg varit, har ni varit ute och viftat med den blågula eller kanske även ni har lapat lite sol?

Grillar ni mycket nu i detta fina sommarvädret? Kanske är ni sugna på ett nytt tillbehör att lägga på grilltallrikarna? Förra gången vi grillade hemma hos Ankis syrra så testade vi en ny salsa som blev riktigt god, tyvärr var den inte vidare fotovänlig... :


Rödlökssalsa
3 stora rödlökar
2 msk olivolja
½ dl balsamvinäger
2 msk honung
1-2 msk finhackad färsk ingefära
½-1 dl vatten
½-1dl rött vin
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Skala och skiva löken tunt och fräs i olivolja i en stor stekpanna. Blanda ner vinäger, honung och ingefära och rör samman. Slå i ½ dl vatten, 1 dl vin och kryddor. Låt det sjuda på svag värme 10-15 minuter tills det är simmigt. Smaka av och tillsätt mer vatten eller vin om du tycker det behövs.

Nu gör vi som så va, att vi alla håller tummarna för att solen och sommaren är här för att stanna ett tag och att det regn som visserligen behöver falla, behagar att göra så nattetid!
Ha en bra vecka.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 4 juni 2011

Grillarna står som spön i backen.

I dag har jag haft en riktigt härlig eftermiddag på stan i sällskap av världens bästa syrrason Freddy. Vi brukar ta våra turer tillsammans och har alltid lika kul ihop, dock har det blivit lite för långt mellan gångerna senaste tiden... men nu är det skärpning! Det blev mycket klädesinköp för Freddys del medan jag nöjde mej med 2 nya pocketböcker inför sommaren.
Egentligen var det tänkt att vi skulle ha en "sushidate" med lite shopping, men eftersom sushirestaurangen stängt över helgen för att fixa sin uteservering fick det istället bli ett besök på ett av stans många fik. Vi valde Hartmans café som är det caféet som vi oftast väljer att fika på, de har en mysig servering, både inne och ute, försöker alltid fixa så man får det man vill ha och har en väldigt trevlig personal. De har ett stort utbud av olika sorters teer och kaffe, har öl och vinrättigheter och både varm och kall lättare mat. Att allt vi någonsin har ätit där dessutom är väldigt gott gör ju bara det hela så mycket bättre!

Jag valde en maffig räkmacka och ett glas rosé, ett väldigt gott vin till räkorna. 

Freddy tog en bit smörgåstårta och en läskande öl, mycket nöjda båda två. 

I går var det dags för premiärätning på Mårtenssons balkong, en riktigt varm och härlig kväll helt utan vindpustar! Ljuvligt minst sagt:)

Uppdukat på lilla balkongbordet, ett gott rosébubbel att dricka till maten. Blason de Bourgogne, Nr 7687 på systembolaget, 89 kronor. Att drickas som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur, enligt systemet. Enligt oss så passade det bättre att dricka utan mat till, men det beror så klart mest på vilka smaker maten har. 

Vår mattallrik som det låg grillad tonfisk, potatissallad och grönsallad på. 

Potatissallad med fetaost   2 port + 1 port till matlåda
500 g kokt potatis (vi hade nypotatis)
200 g fetaost
½ röd lök
ca 20 st sugar snaps
1 dl hackad persilja
½ dl olivolja
1 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Dela potatisen i mindre bitar, tärna fetaosten, strimla sugar snaps och skiva löken tunt. Blanda i en skål tillsammans med persiljan. 
Rör samman olja och vinäger, pressa i vitlöken och slå dressingen över salladen. Smaka av med kryddor.

Grillad tonfisk
Tonfisken marinerades över dagen i en blandning av;
½ dl olivolja
½ pressad citron
½ röd chilifrukt, strimlad
strimlade basilikablad 
Stek eller grilla max 1½ minut/sida.


Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 3 juni 2011

Enkel pasta och gott vin

Har ni det bra där ute? Njuter ni av det fina vädret och er ledighet, eller hör ni till de som jobbar denna klämdag? Här i vårt kök är det bara Anki som är ledig, Håkan slavar på både idag och i morgon för att vara ledig på söndag och måndag.
Men i går var vi båda lediga, Anki anlände hem vid 10-tiden på morgonen efter en lyckad övernattning på jobbet. Efter en gemensam frukost så tog vi en långpromenad och njöt av solens ljus och värme. På kvällen kom Hasse (Ankis far) hit och åt middag, det blev en blandning av svenskt och thailändskt på menyn. Recept och bilder kommer inom kort som vanligt.

Maten som vi bjuder er på idag blir varken med thailändsk eller svensk inspiration utan snarare italiensk. En pastasås som vi åt förra fredagen och som ackompanjerades av ett gott, rött italienskt vin:


Pastasås med kronärtskocka  2 port
2 dl crème fraiche
2 dl matlagningsgrädde
1 burk kronärtskockshjärtan
1 dl basilikablad
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
Finhacka basilkabladen, kvarta kronärtskockshjärtan och skär rödlöken tunt.
Fräs lök och riv ner vitlöken och låt fräsa med. Tillsätt crème fraiche, grädde, det mesta av basilikan och kronärtskockshjärtan. Låt såsen puttra ett tag och smaka av med salt och peppar. Strö på resten av basilikan precis innan serveringen.
Servera till pasta och eventuellt kött/fisk, t.ex kycklingfilé eller lax.

Till pastan drack vi ett vin som vi blivit tipsade om hos Helena som bloggar på "Bara en kaka till...". Ett Ripassovin som vi beställde på systembolaget, nr 5353, för priset av 89 riksdaler. Ett vin som absolut föll oss på läppen, mustigt och kryddigt och passar perfekt till en pastarätt som denna.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x