onsdag 31 augusti 2011

The making of the korv!

I dag har jag gjort korv, fick ett ryck och förmodligen beror det lite på mina nya arbetsuppgifter... snacka om att ta jobbet med sig hem:)
Eftersom jag hade glömt ta med fjälster (det man stoppar in korvmassan i, skinnet alltså) från jobbet så fick jag sadla stålhingsten och ge mig ut på jakt i stans affärer. På Coop lyckades jag hitta vad jag sökte så jag cyklade glatt hem och satte igång köttkvarnen.

Kvarnen riggad och klar, nu kan korvtillverkligen sätta igång.

Köpekorvar i all ära men hemmagjort är bäst, man vet precis vad som finns i smeten. Jag har hittat dagens korvrecept på nätet, hittade en riktig guldgruva för sådana som jag:) Wannerdt, mina bästa korvrecept. Om du är sugen på att prova göra din egen korv så finns det en mycket bra förklaring inne på sidan om hur det går till, steg för steg, klicka här.  Receptet jag följde kommer här:

Pustakorv  ca 1½ meter korv
1 kg benfri fläskkarré
knappt 1 dl potatismjöl
½ dl mild paprikapulver
1 msk stark paprikapulver
1 msk mald svartpeppar
1½ msk salt
4 pressade vitlöksklyftor
ca 2 m. krokfjälster
Mal köttet grovt och blanda samman ordentligt med övriga ingredienser. 
Smeten stoppas i fjälster (man behöver alltså en assistent eller köttkvarn med korvstoppningstillsats) som sedan formas så jämnt som möjligt. För att bli av med luftfickor som bildas så picka små hål med en nål. 
Korven kan frysas in rå för att sedan tas fram och tillagas. 

Som tur var kom Anki hem mitt i allt ihop och kunde dokumentera lite...

Jag bestämde mej för att prova röka korven med alspån i vår grill med lock nere på gården. Det blev inte riktigt som jag tänkt mej så där måste forskas mer till nästa gång...


 Vad gömmer sej i grillen?

 Titt ut!

Säkerhetsavstånd, 5 cm för brandfarliga ämnen? 

Så hur smakade det då? Hur gott som helst, vitlökssmaken var precis lagom. Det går inte att jämför en sådan här korv med de som görs på finmalt kött typ grillkorv som finns i korvdiskarna, denna är mycket matigare. 
Det blev till och med två tummar upp från frugan minsann som inte är någon större korvfantast annars!  

En korv i papper med godaste Västerviks senap på, korvätning på gammaldags vis:)
Kan man vara annat än nöjd med sej själv? 

Smaklig spis! / (Anki och )Håkan

tisdag 30 augusti 2011

Plocka kantareller.

I lördags tog vi en sväng på stan för att plocka svamp! Jodå, ni läste helt rätt, vi plockar vår svamp på torget mitt i stan. En av torghandlarna har nämligen allt i sin försäljning till självplock och vi handlar gärna där lite då och då. Givet denna gången var naturligtvis dessa små skönheter, ett fasligt jobb att rensa men det gör man så gärna så, underbart gott när de väl hamnar på tallriken:

Kantareller, eller "skogens guld", låg i en av påsarna. 

För oss som inte är begåvade med hemliga kantarellgömmor i skogen så blir det till att köpa på torget, de kostade lite mer eftersom de är Svenska men det får det faktiskt vara värt tycker vi:) Enligt Ankis far, som ofta plockade svamp dåförtiden, så finns det inte precis kantareller i skogarna i vår närhet. Däremot växer det en hel del champinjoner och fjällskivlingar om man nu skulle bli sugen på det.
Vad gjorde vi då med de små gula? 


Kyckling med kantareller och parmesanost  2 port
2 kycklingfiléer
2 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk kalvfond
300 g kantareller
½ röd lök
färsk spenat
salt och peppar
maizenaredning
salt och peppar
Skär kycklingen i grytbitar och stek upp dom så de får en stekyta. Häll i vatten,vin och fond och låt det puttra ca 10 minuter. Smaka av med kryddor och red såsen till den är så tunn/tjock som du önskar.
Rensa svampen, tycker du de är för stora så dela dom i så fall i lite mindre bitar. Hacka löken fint. Stek svampen i smör till de fått fin färg och låt löken steka med mot slutet. Dra det från plattan och blanda ner spenaten, smaka av med salt och peppar. 
Servera svampblandningen till kycklingen och hyvla över parmesanost tills du skäms:)

Till maten drack vi samma vi som vi druckit till fredagens plockmat, Corvina Veronese från Italien. Ett kryddigt och mustigt vin (enligt både oss och systembolaget) som vi tipsades om av Helena och som vi är så glada att vi provade. Det passade verkligen bra till de mustiga smakerna i grytan och till osten på fredagens ostbricka gick det verkligen inte av för hackor! 

Var plockar ni er svamp? I skogen, affären eller som vi på torget?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 29 augusti 2011

Morotssoppa.

Förra veckan åt vi en väldigt god morotssoppa med mycket smaker och som man helt och hållet bestämmer själv hur het man vi att den ska vara. Håkan valde att krydda upp sin med chilidippsåsen som numera har sin givna plats i kylen, den hinner inte stå där så värst länge så det är ingen risk att den blir för gammal:) Anki avstår dippan absolut men slänger gärna i lite mer av den rivna ingefäran och pressad citron.
Hur ni väljer att göra med er soppa är helt och hållet upp till er själv:


Morotssoppa med kokosmjölk 2 portioner + matlåda
2 stora morötter
1 rödlök
2 salladslökar
3 vitlöksklyftor
färsk röd chili efter eget tycke och smak
färsk riven ingefära efter eget tycke och smak
1 burk kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
15-20 sugar snaps
pressad citron
salt och peppar
Skala och riv morötterna på den grövsta sidan på rivjärnet.
Skala och hacka rödlöken grovt, strimla salladslöken och sugar snapsen.
Finhacka chilin.
Fräs allt i olja tillsammans med pressad vitlök utan att det tar någon färg i en gryta.
Slå efter någon minut i kokosmjölk och tillsätt buljongtärningen.
Låt soppan koka några minuter och smaka sedan av med citronsaft, salt, peppar.
Tillsätt till sist sugar snapsen så de fortfarande är krispiga vid serveringen.

Ni vet väl att man kan förvara färsk ingefära i frysen? Den håller alldeles utmärkt där och är mycket enklare att riva när den är djupfryst. Vi brukar köpa hem en stor bit ingefära, sköljer av den ordentligt innan vi bryter sönder den i mindre delar, packar in delarna i aluminiumfolie och lägger in i frysen. Skalar ingefäran gör vi inte, vi gör helt enkelt som Nigella och river den med skalet på "se det som extra fibrer i maten" :)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 28 augusti 2011

Lättlagad efterrätt!

Sedan vi började delta i månadens sötsak hos bloggen "Söta saker" så har vi faktiskt inte missat en enda utmaning och vi tänker då rakt inte börja nu, GI eller inte:) När det vankas helg är vi faktiskt inte så vansinnigt noga med kosthållningen, men tack vare att sötsuget har minskat rejält så frossar vi inte så mycket längre. Ja, inte för att vi frossade innan heller...:)
Men en smarrig efterrätt tackar vi inte nej till och när vi bjöds på denna vansinnigt enkla variant av chokladmousse hos Barbara och Ingemar bad vi naturligtvis om receptet så vi kunde göra vår egen variant.

Vi provade igår att göra den lite mer GI-vänlig genom att bara använda 70%-ig choklad men det blev lite väl bitter smak, nästa gång provar vi att använda ½ mjölkchoklad och ½ 70 %-ig choklad och hoppas på att det blir bättre. Vi blandade lite Cointreau i en av portionsformarna för att testa och det blev riktigt lyckat:)


Vansinnigt lättlagad chokladefterrätt  4 port
2 dl gräddfil
200 g choklad, typ mjölkchoklad, av valfri smak
ev 1-2 msk av någon god likör t.ex Cointreau
Slå ner gräddfilen i en skål. Smält chokladen över ett vattenbad och häll ner i skålen med gräddfil. Blanda samman (rör ev. i likören), men rör inte för mycket då blir det grynigt. Slå upp i portionsformar och ställ att stelna i kylen. Servera!

Kan det bli enklare än så? Kanske har ni gissat vilket månadens tema är, om inte så kan vi berätta för er att det är "Lättlagat" som står på schemat.

Nu önskar vi er alla en fin vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 27 augusti 2011

Plockmat med inspiration!

Lördagen är snart slut, men innan klockan är slagen så väntar lite filmtittande och god efterrätt:) En alldeles perfekt avslutning på en härlig lördag...
Men innan det så kör vi en liten kavalkad från fredagskvällens plockemat, flera av recepten har vi hittat hos våra "kollegor" där ute i cyberrymden:

Ost, en given deltagare. Gorgonzola, kittost, väterbottenoströra, Kiri och en Gruyère blev det denna gången.

Kex att lägga osten på, dessa passar ypperligt till oss som äter enligt GI eller LCHF, och alla andra förstås:) Receptet hittar du här.

Grönsaker, såklart. Gott att dippa i...

... världens godaste Guacamole. Detta är den vi alltid gör och receptet hittar du här.

Kallrökt lax med västerbottenoströra, något så makalöst gott. Dessa har vi gjort tidigare så receptet är här.

Så fick vi äntligen provat ärtröran som vi hittat receptet på hos Sofie som bloggar på Mumsfillibaba
Hur god som helst att äta till både det ena och det andra bland maten.

Ärt- och myntaröra
100 g frysta ärtor
ca 15 blad färsk mynta
1 vitlöksklyfta
ca 2 msk olivolja
salt och peppar
Tina de frysta ärtorna i kallt vatten och kör dom sedan med övriga ingredienser i en mixer till en slät röra.

Vi provade även rödbetscarpaccio som vi hittade hos Karin som hör hemma hos Chili con Karin
Och som vanligt så konstaterade vi att vi äter färska rödbetor alldeles för sällan... Urgott! 

Rödbetscarpaccio   2 pers
1 kokt rödbeta (en stor tar ca 30 minuter att koka)
ca 2 msk olivolja
½ pressad citron
salt och peppar
2 tsk kapris, hoppa över om ni inte gillar kapris
rivet citronskal
flytande honung
Skiva rödbetan tunt och lägg ut på en tallrik. Ringla över olja, pressa på citron, krydda och strö på kapris och citronskal. Ringla över honung och låt stå en stund innan servering. Servera med chèvreostkräm. 

Matrepublikanernas marinerade bresaola har vi ätit flera gånger nu, och vi kommer att njuta av det flera gånger till! Så gott!

Marinerad bresaola
100 g bresaola
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta, riven
ca 20 färska basilikablad, finhackade
Blanda samman marinaden och lägg ner köttet. Se till så båda sidor får sig en släng av marinaden och låt det helst stå minst en timme innan serveringen. Servera med chèvreostkräm:

Chèvreostkräm
100 g chèvreost utan "skal"
2 msk crème fraiche
Mosa osten och blanda med crème fraichen. Krydda med salt och svartpeppar.

Så, där har ni allt (nästan). Vinet som vi drack till tar vi en annan dag, nu ska vi se film:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 26 augusti 2011

Hej fredag!

Fredag, Anki har varit ledig idag och det har hunnits med en hel del i köket och på andra ställen. Långpromenad, långfrukost och inköp av långskaftade blommor för att fira helgens ankomst är bara några av dagens härliga göromål:) Skönt att komma hem till för de av oss som spenderat dagen bakom köttdisken.

Solrosor, garanterat uppiggande!

Ikväll står det lite plockmat på menyn och ett rött vin är inköpt på rekommendation av en annan matbloggare, Helena på Bara en kaka till... Lite av plocket är också sånt som vi sprungit tag i hos andra matbloggare, vad det är får ni se imorgon.
En hel del ost kommer vi i alla fall att sätta i oss, av någon märklig anledning har vi plötsligt blivit ostomaner av stora mått mätt! Och tack vara Barbara som vi hälsade på i lördags kan vi nu lägga osten på kex som är bakade helt utan vitt mjöl, kanon!

Kex, perfekt för alla som käkar enligt GI, LCHF eller som bara är tossiga i ost och kex! 

Barbaras frökex  16-20 stycken
1 dl hela linfrö
1 dl hela sötmandlar
2 msk sesamfrön
10 gram fiberhusk (finns på avdelningen för det glutenfria utbudet i affärerna) 
4 ägg
4 msk smält smör
flingsalt
Kör sötmandeln i en mixer, tillsätt linfö och sesamfrö och kör lite till i mixern. Blanda ner övriga ingredienser och låt smeten stå och svälla ett tag. Klicka ut på bakplåtspapper, ca 1 msk/kex, och bre ut så tunt som möjligt (enklast med en smörkniv tyckte vi). Grädda kexen mitt i ugnen på 150 grader i ca 20 minuter.
Kexen går alldeles utmärkt att frysa in!

Nu är det snart tid för att njuta av allt det goda. I helgen är vi båda lediga och ingenting alls är inplanerat, känns riktigt skönt faktiskt:) Inte ens middagen har vi bestämt, några bra förslag kanske?

Så önskar vi er alla en härlig fredagskväll och en skön helg, med mycket gott på era tallrikar och i era glas:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 25 augusti 2011

Gulasch i Hasses kök.

I dag bjöds frun i huset på lunch hemma i Larssons kök, där Hasse hade kockat till en Gulaschgryta. En väldigt god sådan, mustig med lagom hetta, en av hans specialiteter faktiskt:) Blir ni sugna på att kocka till Gulasch så hittar ni ett recept här.

Alltid lika trevligt att käka lunch tillsammans med sin far, mycket som ska avhandlas, orkidéer som ska inspekteras (han har verkligen tumme med dom blommorna och som tur är har det gått i arv till dottern:)) och kaffe som ska drickas. Med andra ord en fin eftermiddag som vanligt i Hasses kök, tack!

Senare i kväll fortsatte temat la familia, Ankis syrra kom över med en flaska Limoncello som hon köpte med sej från Italien när hon var på bröllop där. Den ska vi testa i helgen och vi håller tummarna för att den smakar gott, men det bör den ju göra när den är rekommenderad av en tvättäkta italienare!

Nja, Jaume Serra var inget för Mårtenssons kök, tyvärr.

En annan dryck som vi däremot vet hur den smakar (även om den inte är Italiensk utan spansk) är Jaume Serra Brut Rosado. En cava som vi köpte på systembolaget för 65 kronor, nummer 7876. Inget bubbel som fick oss att hjula och slå frivolter, även om den inte heller fick den oss att vrida oss i svåra plågor...
Nej, den gjorde väl inget större intryck på oss egentligen och vi lär inte springa benen av oss för att köpa en flaska till. Faktum är att vi inte kommer att köpa en flaska till, det finns andra till samma pris som är godare! 

T.ex denna rosa cavan, Segura Viudas, mycket godare för ynka 4 kronor mer:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 24 augusti 2011

Vad döljer sig i Kockumsgrytan?


Dagens middag kockades till och serverades ur en gryta som oftast glöms bort i Mårtenssons kök, längst inne i grytskåpet har den sin plats. Men nu ska det bli ändring på det, en sådan här pärla är alldeles för fin för att inte stå på matbordet oftare!
Grytan i vackraste kornblå färg har tillhört Mormor Magnhild, Håkans gammelmormor, en fena på att odla vackra Saintpaulior. I alla fall är det så Håkan minns henne, om hon sedan var en fena på att laga god mat är inget vi vågar uttala oss om, men säkert är att hon använt grytan innan oss. Håkan levererade nämligen kyckling från Gemalivs, i början av sin karriär där, till henne som hon alltid stekte upp i just denna gryta.
Så vad tror ni då han kockade till i den i dag?

En kycklinggryta a'la LCHF...

Kycklinggryta a'la LCHF   2 portioner + en matlåda
4 kycklingfiléer
1 burk á 4 dl kokosmjölk
2 dl vispgrädde
5 msk jordnötssmör
1½ tsk sambal oelek
½ dl limejuice
salt
Skär kycklingen i grytbitar och bryn dom i en gryta tills de är genomstekta. Lägg över dom på ett fat och håll dom varma undertiden som du lagar till såsen.
Slå ner kokosmjölk, sambal och limejuice i grytan, rör samman och låt det småputtra ca 5 minuter. Tillsätt sedan jordnötssmör och vispgrädde och låt det puttra till såsen blivt lite tjockare, ca 10 minuter. Smaka av med salt och ev. mer sambal o lime.
Lägg tillbaka köttet och låt det bli varmt i såsen. Strö gärna på riven kokos till serveringen.

Obligatoriska grönsakstillbehören. Idag bl.a paprika, sojabönor, matvete och vitkål.

En liten närbild av kockens tallrik med "lite" extra chili på...:) Some like it hot!

En liten uppdatering på vår Basilikaodling kanske skulle kunna vara av intresse? Jodå, basilikan lever och frodas fortfarande. Ankis far var barnvakt när vi var iväg på semestern och då fick plantorna lite nya vanor och har numera sin nya boplats på vår balkong. Vi har dessutom planterat om dom så numera står dom i en "riktig" kruka tillsammans, alla tre. 

Välkommen in i vår basilikadjungel:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 23 augusti 2011

Fiskgryta.

Ikväll blir det ett kort inlägg om ett snabbt recept på en urgod fiskgryta, vi har nämligen lite brådis i köket i kväll. Ja, eller närmare bestämt i tv-rummet. Vi ska kolla om det verkligen är så att det inte finns några känslor i rymden, sista filmen för ut i vår filmkavalkad för denna gången.

So, here it goes:

Fiskgryta med torsk och tomater

Fiskgryta med torsk  2 port
2 stjälkar salladslök
2 vitlöksklyftor
½ zucchini
ca 10 cm av stammen på ett broccolihuvud
1 röd paprika
400 g torsk
1 burk tomater, hela eller krossade
ca 20 svarta oliver (spara lite spad)
1 dl vatten
2 msk rött vin
½ tärning grönsaksbuljong
1 msk tomatpuré
salt och svartpeppar
1 tsk oregano
ca 20 blad färsk basilika
2 msk spad från de svarta oliverna
Strimla salladslöken och fräs den några minuter i olja tillsammans med pressad vitlök.
Tärna zucchini och broccolistam och låt även det fräsa med någon minut.
Tärna paprikan och häll ner i grytan tillsammans med övriga ingredienser, utom fisken och olivspadet, och låt det hela småputtra ca 5 minuter.
Dela fisken i mindre bitar och tillsätt i grytan, låt det puttra ytterligare 10 minuter och smaka av med olivspad och kryddor.

Inspirationen till grytan fick vi från "Paulúns GI-månad" men det skedde en hel del förändringar vid tillagningen. T.ex så gillar inte Håkan aubergine så den bytte vi ut mot broccolistammen. Visste ni förresten att den går alldeles utmärkt att äta, så släng den för guds skull inte i soporna nästa gång:).
Sen kan vi ju meddela er att användningen av olivspadet var Ankis alldeles egna hittepå, helt otroligt - var får vi allt ifrån?

Och nu - filmtajm!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 22 augusti 2011

God drink och lite tips från helgen.

Så har snart ännu en måndag kommit och gått, vart helgen tog vägen har vi ingen aning om - den försvann snabbt. Men det är väl så att när man har det trevligt så går tiden extra fort och trevligt var verkligen något vi hade i helgen. Vi spenderade lördagskvällen/natten och söndag förmiddag hos Barbara och Ingemar i Trelleborg. God mat och dryck blandat med mycket snack sent ut på natten, innan vi visste ordet av det slog klockan 2, hopp i säng! Efter en god natts sömn och en frukost som mest påminner om hotellfrukost tog vi bussen hem till Ystad igen. Resten av söndagen gick till lite matinköp, menyplanering och slappande i soffan...

Vi fiskade upp några trevliga tips, idéer och recept i Trelleborg som vi tänkte vi skulle dela med oss av till er. Kameran var så klart med så vi kunde dokumentera, hur skulle det annars sett ut?
Vi börjar med en drink som vi fick att fukta struparna med när vi väl kommit fram. Drinken heter "Love me I'm famous" och varför den heter så har vi ingen som helst aning om. Någon av er som vet?
Något som vi däremot vet är receptet och det går så här:


Love me I'm famous 1 glas
2 cl Baccardi Grand Melon
2 cl baccardi Razz
2 cl citronjuice
4 cl tranbärsjuice
sprite, 7-up eller fruktsoda
limeklyfta eller melonskiva till garnering
Blanda samman spriten med citron- och tranbärsjuice i ett highballglas (grogglas). Lägg ner några isbitar och fyll upp med läsken. Garnera med lime/melon.

Vill man GI-anpassa drinken så går det alldeles utmärkt har vi förstått. Enligt Ola Lauritzsons bok "Olas bästa GI-drinkar" (jo, det finns en bok med GI-drinkar!) så använder man istället sockerfri tranbärsjuice och Sprite zero, smart va?
Vi fortsätter på den "blöta" vägen och tipsar er om det röda vinet som vi bjöds på till middagen. Ett italienskt vin som finns både på flaska och box, Allegro. Kanske har ni sett flaskan i hyllorna på systembolaget, den ser mest ut som en schampooflaska tycker vi, men innehåller ett gott rödtjut.

Boxen (som gjord för att stå snyggt i soffan) i ungefär samma utförande som flaskan, nummer 32411, för summan av 219 kronor. Ett vin som gick väldigt bra till maten vi serverades:

"Mixed grill", potatissallad, sallad och en hel hög med olika såser. 

Varför är inte våra grillbestick så här snygga? Dessa hade värdparet dukat med, tydligen är de av märket Sagaform. Får se om vi kan springa fatt i nya lika snygga någonstans...

Så till ett ypperligt bra tips för alla er med "riktiga" grillar (alltså inget för de av oss som har elgrill). Så här tänder man enkelt på grillen utan tändvätska:

Nej, det är ingen locktång Ingemar har i sin hand som vi först trodde att det var han plockade fram. Det är en Looflighter som helt enkelt riktas mot bricketerna så det uppstår glöd, smart eller hur? Det är en svensk uppfinning och idéen kom tydligen av att en grillad kyckling smakade tändvätska, tänk vad en kyckling kan bidra med! Läs mer här om du är intresserad.

Frukostservering! Pålägg i långa banor, hembakade GI-bullar, yoghurt och olika juicer, lyxigt i solens sken.

Så där ja, där har ni lite från vår helg! Hur har er helg sett ut? Hoppas den var bra och att ni får en fin vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 20 augusti 2011

Kasslergratäng med svamp och ost

Tänk vad lite blå färg på himlen och en stor gul prick i mitten kan göra för humöret! Människor ler lite mer mot varandra, livet känns lite lättare och batterier laddas inför hösten. Att det sen blåser friskt låtsas vi inte om, det är bara bra med lite vindar så allt blött kan torka upp:)

Idag blir det både en filmrecension, ett bubbeltips och ett stycken kasslerrecept (LCHF, minsann:)). Börjar gör vi med maten, ett recept som vi testade häromdagen:


LCHF-gratäng med kassler, receptet med inspiration från doktor Dahlqvists och Airams LCHF-kokbok. På tallriken ligger även våra obligatoriska bönor, denna gången Kidney bönor, och kokt matvete. Grönsakerna hamnade på en tallrik sidan om:)

Kasslergratäng 2 portioner + 1 st. matlåda
500 g kassler
1 burk skivade champinjoner
2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
½ dl het chilisås (eller chilisås + lite hackad chili eller sambal oelek)
1-2 dl riven ost, beroende på eget tycke och smak
chilipulver, mängd efter eget tycke och smak
Skiva kasslern i ½ cm tjocka skivor.
Stek upp svampen tillsammans med pressad vitlök och chilipulver. Lägg över i en ugnsfast form och lägg kasslerskivorna ovanpå.
Vispa grädden hårt, blanda försiktigt ner chilisåsen och slå det över köttet. Lägg på osten och gratinera i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

Över till bubbeltipset som legat till sej ett bra tag nu... Vi upptäckte fotot på minneskortet i kameran och kom på att vi nog glömt bort att skriva om det. Undrar om man kan köpa till ett nytt minneskort till hjärnan också, precis som kan till kameran när det bli fullt? Tänk så bra det hade varit:)

Casa Rivas, nummer 7760 på systembolaget där det går loss på 69 kronor. Ett ganska lättdrucket bubbel som absolut gör sej bäst som "snackevin" med lite enklare tillbehör där inte smaken tar över alldeles för mycket. Går säkert bra även till fiskrätter, som det står i systembolagets beskrivning, men då får det vara en fiskrätt som är ganska snäll och inte med alldeles för mycket hetta. Ett vin som vi kände att "Jaha, nu har vi provat det"... och förmodligen inte vårt förstahandsval nästa gång vi står vid hyllorna och botaniserar.

Filmen så, denna gången i vår filmkavalkad blev det The Tourist som såg vi igår. Lite trög i starten och sen lite mer trög med jämna mellarum, eller som Håkan sa; "Det känns som de tappade manuset lite då och då". Några skratt fick vi till, mest tack vare Johnny Depp, så helt bortkastade var inte pengarna, men det är ingen film som man kommer att minnas särskilt länge. En film i mängden med andra ord. 
En film kvar att se, men den sparar vi till i morgon. Ikväll ska vi nämligen äta borta, närmare bestämt i Trelleborg hos goda vänner. Ska bli riktigt kul eftersom vi inte setts på ett tag och har lite att ta igen!

Nu önskar vi er en fortsatt trevlig lördag,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 18 augusti 2011

Kyckling i ugnen

Japp, vi kan absolut rekommendera filmen vi såg igår, "Eat, Pray Love" med Julia Roberts (och med på ett litet hörn var också Tuva Novotny!). Nu är vår längtan att åka till Bali ännu starkare och Håkan har redan börjat kika på hotell och priser:) Kanske vi letar upp Ketut och få veta lite om vår framtid eller Wayan om vi råkar skada oss, vem vet...

Korven vi provade var vi både nöjda och mindre nöjda med, det vi saknade var en tydligare rökt smak och enligt oss kunde den gott ha fått tillbringa lite mer tid i rökeriet. Godast var lammkorven och lökkorven medan vitlökskorven knappt smakade vitlök alls. Men, man kan inte alltid få som man vill:)
Något som däremot blev precis som vi ville var kycklingen vi käkade i söndags, så god! Vi kom inte riktigt överens om vilken av bilderna som var bäst så därför slänger vi helt enkelt in båda:

Först ut Ankis flygfoto av tallriken, Håkan: "Halva tallrikar hit och dit, det går ju inte"

Kyckling tillagad i ugnen 2-4 port
1 helt kyckling
3 färska rödbetor
½ squash
1 gul paprika
2 morötter
1 broccolistam
kalamataoliver
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad rosmarin
½ dl olivolja
½ dl balsamvinäger
salt och peppar
Dela kycklingen mitt av, skär av vingar och lår och lägg i en braspanna. 
Skala och dela rödbetor, morötter, rödlök och vitlök i mindre bitar. Dela även squash, paprika och broccolistam i bitar. 
Lägg grönsaker, lök och oliver i pannan, krydda och ringla över olja och balsamvinäger. Blanda om och ställ in i ugnen ca 1 timme på 200 grader. 

Håkans foto lite från sidan, Anki: " Men det ser ju ut som det alltid gör, vi kan väl ha det lite annorlunda". 

Till kycklingen åt vi en riktigt smarrig sås som vi hittat hos Remsan, ja receptet i alla fall. Hos henne serverades den till fisk så den går även utmärkt till det. Vi gjorde så här:

Remsans olivsås
250 g kalamataoliver
3 msk hackad persilja
3 msk hackad kapris
2 dl turkisk yoghurt
½ dl majonnäs
ca 5 cm purjolök
pressad citron efter tycke och smak
Kärna ur och hacka oliverna. Blanda samman alla ingredienser och smaka av med citron.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 17 augusti 2011

Just nu...

... ser det ut så här i Mårtenssons kök!

En stycken ostbricka är uppdukad... till den lite tomatmarmelad

Och i tv-rummet väntar Julia på oss!

Dagen har vi spenderat i Lund, det är så smidigt att ta sej dit nu för oss tågåkare! Vi sätter oss på tåget i Ystad och 1 timme senare hoppar vi av i den härliga stan Lund. Vi har shoppat, käkat japanskt, gått hand i hand i trånga gränder och varit lite religösa i domkyrkan, inte illa! Vår alldeles egna lilla "Eat, pray love"-tur:)

På Saluhallen inhandlade vi lite ost och korv, ja ganska mycket korv som ni kanske ser. Håkan blev lite väl exalterad över utbudet och inhandlade 4 olika sorter (de mörkare korvarna) som nu ska provsmakas. 
När vi kom till Ystad gjorde vi något som vi inte har gjort på evigheter, vi gick och hyrde filmer. Det blev 3 stycken som vi läst lite extra om, Julia filmen har vi båda läst som bok innan så den startat vi med.

Har ni sett någon av filmerna? Vad tyckte ni?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 16 augusti 2011

Lax med ingefärasås.

Det känns som det blir mycket fisk just nu i vårt kök, vi käkar ju faktiskt en hel del av den varan eftersom vi båda tycker om det. Känns som att det finns en viss risk för att det snart börjar växa ut fenor på oss...
Men fisk kan ju varieras i det oändliga och dessutom är det ju väldigt nyttigt, så då får det väl vara värt en fena eller två:).
Igår så föll valet på lax, kidneybönor, grönsaker och en kall sås med ingefära till. Det blev ganska så bra tryck i såsen och vill man inte ha så mycket tjong i den så är det enkelt åtgärdat. Bara minska ner på mängden ingefära och vitlök så blir den genast lite snällare:)

Lite fänkål och harricots verts som fått steka med i formen blev väldigt gott att äta till.

Marinad till lax  2-3 port
½ dl olivolja
1 msk japansk soja
1 msk riven ingefära
Blanda samman ingredienserna i en ugnsfast form och vänd runt laxfiléer lite i marinaden. Låt fisken sedan ligga kvar i formen, ställ in i kylen och låt stå minst 1 timme innan tillagningen.
Ställ in formen, med marinad och fisk, i ugnen och tillaga på 200 graders värme i ca 15-20 minuter (lite beroende på laxens tjocklek).

Kall sås med ingefära 2 port
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 tsk fransk senap
1 riven vitlöksklyfta
1-3 msk riven färsk ingefära (ta i lite i taget och smaka dej fram så du får den hettan du vill ha på såsen)
Blanda samman alla ingredienserna och låt såsen stå kallt ca 1 timme innan serveringen.
Såsen passar även bra till annan fisk eller kyckling.

Så här ser tillbehören ut de flesta middagarna just nu. Riktigt med grönsaker, rotfrukter och bönor. 

Ikväll blev det däremot inte fisk på våra tallrikar. Anki käkade på jobbet ikväll eftersom det var dags för personalmöte och för Håkans del blev det en omelett lite sent på kvällskvisten eftersom han har jobbat lite längre idag. 
Vad som serveras imorgon har vi ingen aning om, vi är båda lediga från jobbet och har fortfarande inte bestämt hur dagen ska se ut. Men lite funderingar finns... vi får väl se vart vi hamnar till slut! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 15 augusti 2011

Panerad tonfisk, funkar det?

Färsk tonfisk tillhör våra absoluta favoritfiskar, ni som följer oss minns kanske att vi hamstrade på oss några paket senast vi lyckades hitta till ett bra pris. Det börjar ta på dom nu så förhoppningsvis springer vi snart på nya paket att ta hem och lägga i frysen.
Förra gången vi kockade till vars en bit så kände Anki sej lite "wild and crazy" och panerade filéerna, något som vi aldrig gjort för men som vi absolut kommer att göra igen. Ingen vanlig tråkig panering, nej då, det blev ett dopp i krossad svartpeppar och chiliflakes för Håkans fisk medan Ankis bit fick en vända i rostade sesamfrön. Mycket gott och klart rekommenderbart!


Håkans portion, ser ut som vi bränt vid tonfisken något oerhört men så är det alltså inte:)

Ankis portion, ser mest ut som en bit sesambar som man köper i hälsokostaffärer, men det är det alltså inte:)

Nu undrar ni kanske vad det är som mer finns på tallrikarna? Då ska vi berätta det för er:) Tonfisken fick sällskap av en sallad, typ caesarsallad, med vår alldeles egenhändigt ihopvispade caesardressing (receptet här) och krutonger av ett mörkt fullkornsbröd. För det går faktiskt alldeles utmärkt att fixa till lite mer GI-vänliga brödkrutonger och det är inte alls svårt:

GI-vänliga brödkrutonger 2 port. till sallad
4 skivor av ett mörkt, osötat fullkornsbröd
2 msk olivolja
1 liten vitlöksklyfta
salt
Tärna brödskivorna. Hetta upp oljan i en stekpanna och släng i brödtärningarna. Riv ner vitlöken och låt det steka till brödet har fått en lite brynt yta, det ska se ut som du rostat brödet. Salta lite grann och låt krutongerna svalna innan du lägger dom på salladen.

Grillade panerade tonfiskfiléer, svartpeppar eller sesamfröpanering: 
1 tonfiskfilé
ca 10 hela svartpepparkorn
chiliflakes
Krossa pepparkornen i en mortel och lägg på en tallrik tillsammans med chiliflakes. Torka av fisken och vänd den sedan i pepparkrosset.

1 tonfiskfilé
2-3 msk sesamfrön
Låt en stekpanna, helst en teflonpanna, bli riktigt het. Släng i sesamfröna och rosta dom en stund så de blir lite brunare, se bara till så de inte blir brända - det går snabbt. Lägg fröna på en tallrik, torka av fisken och vänd den i fröna.
Stek, eller grilla tonfiskfiléerna hastigt, max ca 1½ minut per sida, i lite olja och smör.

Vi har sagt det för men det tål att upprepas; Fisken och stekjärnet ska bara presenteras för varandra och absolut inte lära känna varandra närmare, då blir tonfisken torr som fnöske! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 14 augusti 2011

Scones till frukost.

I går försökte vi oss på ett recept på scones bakade med dinkelmjöl till frukost, men resultatet bidde inte riktigt lyckat... Sconesen blev brända i botten och fastnade i formarna så det blev bullar av storleksformat XS med en svag hint av papperssmak...
Men skam den som ger sig, vi provade i morse igen, denna gången med Håkans geniala idé att pensla pappersformarna med olja och ställa dom på plåt istället för i muffinsplåten. Och hör och häpna, han hade helt rätt för sej! Det blev mycket bättre, kanske lite i plattaste laget men fullt ätbara och väldigt mättande:

Om nu inte sconesen blir så fina kan man ju lägga upp dom på ett vacker fat i alla fall:)

Dinkelscones, 10 st
2 dl dinkelsikt
2 dl dinkel fullkornsmjöl
2 msk kruskakli
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl kesella 10%
1½ dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg
Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, modell större. Rör samman övriga ingredienser och blanda sedan ner smeten i den större skålen.
Pensla bullformar med olja och ställ på en bakplåt. Klicka ner smeten i formarna och grädda 15-17 minuter på 200 grader, mitt i ugnen.

Lite segt att vakna i morse, vi var hemma sent i går efter en riktigt trevlig kväll i glada vänners lag! Det bjöds på grillat, men eftersom regnet vägrade ge med sig så åkte denna antikvitet fram;

Är det ett UFO som landat i köket, kanske  någon undrar? Nej då, det är en elgrill från förra seklet:) 
Tack, familjen Persson för god middag och många skratt:) 

Efter frukosten styrde vi stegen till Ankis far och med honom tog vi en liten tur till bl.a Ö&B för lite påfyllnadsshopping. Där träffade vi en av våra flitiga besökare, så kul när folk berättar att dom kikar in här i vårt kök, titt som tätt, och följer våra strapatser:) Vi blir alltid lika förvånade när vi hör det, man kan ju tycka vi skulle ha vant oss vid detta laget, men det gör vi kanske aldrig?

Så är det dags för en ny vecka, kanske en hel del av er ska börja jobba efter semestern? Hur som haver så önskar vi er en fin vecka:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 13 augusti 2011

Vi drömmer oss bort med en fruit shake.

Kan ni tänka er, det regnar fortfarande! Jodå, det är sant, det har varit ett litet mikroskopiskt uppehåll på morgonen men det är också det enda... Kanske skulle vi ta och investera i en båt, en stor en, och börja samla på oss djur av alla de sorter och ge oss av?

I går kväll åkte värmeljusen fram, elementen sattes igång och på bordet ställes en gratinerad tacofärs ( receptet hittar du här). Inte ofta det käkas tacos i Mårtenssons kök, vi minns faktiskt inte ens när det var sist, men nu gick det inte att stoppa Håkans tacosug längre:) Inga snabba kolhydrater, bara gratängen, bönor och grönsaker, så det blev en perfekt GI-middag. Till efterrätt/snacks stod denna härlighet på soffbordet:

Härliga kyssebär (som vi säger här nere i vår del av landet), körsbär. Mums.

Som tur är så kan man drömma sig bort till varmare, lediga lata dagar och årets semester:) Det gjorde vi i eftermiddags i sällskap av en Fruit Shake, en uderbar dryck som vi drack i mängder och parti i Thailand. Där kunde man välja och vraka bland alla goda sorter som t.ex citron, apelsin, vattenmelon, kokos och mango, favoriterna blev till slut vattenmelon och citron. Fruit shaken vi gjorde idag blev med smak av blodgape: 


Fruit shake 2 glas
½ dl sockerlag (koka lika mängd socker och vatten så sockret löses upp och låt svalna)
1-2 blodgrape eller valfri  frukt/bär
15-20 isbitar
2 dl vatten, gärna mousserande
ev. några myntablad
Skala och skär hinnfria klyftor av grapen och frys gärna in dom någon timme, det funkar även om de inte är frysta men ta då lite mindre vatten.
Krossa isbitarna och kör dom i en mixer med frukten, späd med vatten och sockerlag.
Som en extra uppfriskande smak kan man köra i några myntablad också, extra gott i citron shaken.

 Slå i glas och njut!!! 

Om man vill servera shaken lite senare på kvällen och göra den lite mer vuxen kan man tillsätta lite vodka, gin  eller rom, gott även det! En liknande isdrink som vi har tipsat om tidigare är Electric lemonade, har ni inte provat den innan så måste ni göra det inom det snaraste. Den är väldigt bra om man vill drömma om sommar:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan