Eftersom jag hade glömt ta med fjälster (det man stoppar in korvmassan i, skinnet alltså) från jobbet så fick jag sadla stålhingsten och ge mig ut på jakt i stans affärer. På Coop lyckades jag hitta vad jag sökte så jag cyklade glatt hem och satte igång köttkvarnen.
Kvarnen riggad och klar, nu kan korvtillverkligen sätta igång.
Köpekorvar i all ära men hemmagjort är bäst, man vet precis vad som finns i smeten. Jag har hittat dagens korvrecept på nätet, hittade en riktig guldgruva för sådana som jag:) Wannerdt, mina bästa korvrecept. Om du är sugen på att prova göra din egen korv så finns det en mycket bra förklaring inne på sidan om hur det går till, steg för steg, klicka här. Receptet jag följde kommer här:
Pustakorv ca 1½ meter korv
1 kg benfri fläskkarré
knappt 1 dl potatismjöl
½ dl mild paprikapulver
1 msk stark paprikapulver
1 msk mald svartpeppar
1½ msk salt
4 pressade vitlöksklyftor
ca 2 m. krokfjälster
Mal köttet grovt och blanda samman ordentligt med övriga ingredienser.
Smeten stoppas i fjälster (man behöver alltså en assistent eller köttkvarn med korvstoppningstillsats) som sedan formas så jämnt som möjligt. För att bli av med luftfickor som bildas så picka små hål med en nål.
Korven kan frysas in rå för att sedan tas fram och tillagas.
Som tur var kom Anki hem mitt i allt ihop och kunde dokumentera lite...
Jag bestämde mej för att prova röka korven med alspån i vår grill med lock nere på gården. Det blev inte riktigt som jag tänkt mej så där måste forskas mer till nästa gång...
Vad gömmer sej i grillen?
Titt ut!
Säkerhetsavstånd, 5 cm för brandfarliga ämnen?
Så hur smakade det då? Hur gott som helst, vitlökssmaken var precis lagom. Det går inte att jämför en sådan här korv med de som görs på finmalt kött typ grillkorv som finns i korvdiskarna, denna är mycket matigare.
Det blev till och med två tummar upp från frugan minsann som inte är någon större korvfantast annars!
En korv i papper med godaste Västerviks senap på, korvätning på gammaldags vis:)
Kan man vara annat än nöjd med sej själv?
Smaklig spis! / (Anki och )Håkan