måndag 31 oktober 2011

En gryta som satte sina spår.

Förra veckan kockade Håkan till en riktigt snabblagad och enkel kycklinggryta till middag. När vi sen käkade så kunde vi inte riktigt placera smaken på såsen, men vi var rörande överens om att vi absolut hade smakat detta förr... Efter lite smackande och diskuterande kom vi fram till att det var ju Korv Forsell som låg där på våra tallrikar, utklädd till kycklinggryta!
Vi började fundera på om det finns någon annan än vi som kommer ihåg Korv Forsell från skolmatsalen? Finns Forsell fortfarande med på menyerna i skolorna nuförtiden? Och vem var egentligen den där Forsell, om det nu var en person som var Forsell...


Kycklinggryta med tomater  2 port+matlåda
3 kycklingfiléer
250 g körsbärstomater
2 msk kycklingfond
3 msk vatten
3 dl grädde
salt och peppar
massor av hackad dill (kocken hälsar att man kan inte överdosera dill)
Dela köttet i mindre bitar av storlek grytbitar. Fräs dom runt om till de börjar få färg och lägg sedan över i en gryta. Halvera tomaterna och fräs dom snabbt i stekpannan, lägg ner i grytan med kycklingen. Slå i fond och vatten, rör runt och låt det puttra någon minut.
Rör ner grädden och dillen och låt det sjuda ca 5 minuter, smaka av med salt och peppar.
Servera till ris eller potatis och grönsaker.

Så nu vill vi veta, finns det någon därute som sitter på något svar till våra frågor? Minns ni korvgrytan Forsell eller är det bara i oss den har satt sina djupa spår?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 30 oktober 2011

Borta bra, speciellt i Götlaborg!

Då var ännu en härlig semester i slutfasen, vi går in på sista skälvande timmarna och vi tänkte avlägga en snabb rapport om hur vi haft det i storstaden på Västkusten. Man kan ju tro att det var första gången vi reste bort... Håkan glömde sitt linsetui och var tvungen att sova med linserna i fösta natten, Anki glömde en tröja på elementet där den hängde på tork, vilket resulterade i att hon nu äger två likadana tröjor... Båda glömde vi en god present i kylen, en present som vi hoppas posten kan hjälpa oss med istället.
Vi skyller på att det var tidig uppstigning för tidig avfärd, åldern har det absolut ingenting med att göra alls!

Göteborg är verkligen staden med goa och trevliga människor, en del är faktiskt skåningar:) Två sådana trevliga tjejer fick vi träffa i fredags när Charlotta bjöd hem oss och Sofie på lunch för en liten bloggträff.

Glada miner, vem som helst hade trott att vi känner varandra sedan länge om de sett oss. Vissa människor stämmer det med direkt och det märks så fort man träffas, både vid en Korsväg och i en hall:)

Paprikasoppan som Charlotta bjöd på var ljuvlig (recept, tack) och bullarna goda och nybakade.

Vi besökte naturligtvis både Saluhallen och Feskekörkan, bästa körkan av dom alla:) Halleluja...

Naturligtvis var vi tvungna att göra ett inköp och smarra på när vi såg dessa läckerheterna. Aioliräkor och Parmesanräkor som vi åt med sked vid en mur... vem har sagt att man inte kan ha picknick när det regnar?

Många affärer har vi sprungit i...

Vissa ställen sprang vi från snabbare än andra... Halloween firas verkligen i Göteborg!

Så var det maten då, ni kanske undrar om vi inte har käkat mer än räkröror? Jo, det må ni tro att vi har gjort och igår hade vi ett "hallelujamoment" av första klass! Men vi börjar från början...

Torsdagsmiddagen intogs på Tranquilo, ett häftigt ställe nära Saluhallen, där maten har sydamerikansk inspiration. Deras drinklista var verkligen något utöver det vanliga... Tyvärr var både Ankis matval och Håkans alternativ slut för kvällen, men kycklingen smakade fint.

På fredagen körde vi med Italienskt på Mediterraneo, pasta och nöjda miner för båda två. Kanske servicen kunde varit lite snabbare, men maten smakade bra och det är ju huvudsaken. 

Så till lördagen då, vi hade tänkt att fira Håkan hos Familjen, men bordsbeställningen var full när vi ringde och kön på Drop-in var ca 1½ timme så vi fick tänka om. Vi styrde stegen till en annan restaurang som både Sofie och Charlotta hade pratat varmt om och det var en sån fullträff så ni anar inte... 
Dinner 22 var fullbokat även det, men på 5 minuter lyckades de fixa till ett bord till oss ändå och det är vi så tacksamma för! Middagen vi åt där finns det knappast ord som kan förklara hur gott det var, det är helt klart det bästa vi någonsin ätit på en restaurang! Anki valde renytterfilé och Håkan valde att prova Biff a'la Rydberg, men någonting säger oss att vad vi än hade valt på menyn hade blivit kanon. Lakritsparfaiten la sej som bomull kring hjärtat...
Kommer ni till Göteborg så måste ni bara gå dit och käka, vi kommer att göra det många gånger till, för denna stan har vi inte semestrat i för sista gången! 

Så där ja, då har ni fått en "liten" avhandling, kanske vi slänger in något mer under veckan... vem vet? Nu är det i alla fall hög tid att packa ryggorna inför morgondagen och sen lär vi väl landa i soffan. Skönt ska det bli att sova i egen säng i alla fall, sängarna på Scandic var väl inte direkt som hemma...

Ha en fin vecka alla!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 29 oktober 2011

Kött i annorlunda marinad.

Idag firas det födelsedag här i vårt kök! Det är Håkan som fyller 25 år (igen!) och vi håller tummarna för att vi ska få träffa Familjen och få en underbart god middag. Annars finns det en backupp-plan, kanske inte så illa den heller med tanke på var maten kommer från...

Nu ska ni få veta vad vi serverade den goda grönsaksgratängen till, snällt av oss eller hur?
Vi kom nämligen på här om dagen att vi någonstans hade ett recept som vi inte använt på länge, väldigt länge, säkert minst 10 år sedan sist! Dags att ta fram och damma av den gamla fläskkarrén, eller i varje fall receptet, kom vi överens om. Smakerna passade riktigt fint tillsammans, men vill man funkar det alldeles jättebra med kokt potatis och "vanliga" grönsaker också till. Såsen blir inte alls så söt som man kan tro när man läser ingredienslistan  däremot kommer apelsinsmaken fram ganska mycket.


Coca-Colamarinerad fläskkarré   4 port
1 kg fläskkarré
Marinad
33 cl coca-cola
1 apelsin
1 tsk rosmarin
½ tsk malen ingefära
1 tsk hela svartpepparkorn
2 skivade vitlöksklyftor
½ dl rödvinsvinäger
Sås
sky från kokningen av köttet
2½ dl grädde
maizenaredning
Riv apelsinskalet och pressa ur saften, krossa pepparkornen och blanda samman alla ingredienser till marinaden. Lägg köttet i en plastpåse, slå i marinaden och låt det ligga i kylen 1 dygn, vänd påsen då och då.
Bryn köttet i en stekgryta så det får färg runt om. Lägg det med den köttiga sidan ner, häll på ca ½ av marinaden och låt det steka 45 minuter. Vänd köttet och stick i en termometer, stek till 80 grader och fyll på med mer marinad under tiden. När köttet är färdigt tar du upp det och låter det vila under folie undertiden du gör såsen.
Sila ner skyn i en gryta, koka upp och slå i grädden. Smaka av med salt och peppar, red av med maizena.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 27 oktober 2011

Grönsaker med god oströra.

En makalöst god grönsaksgratäng bjuder vi på idag, en gratäng med många användningsområden. God som tillbehör, som förrätt eller som ensamrätt, kanske inte att rekommendera som efterrätt, men vem är vi att säga att det inte går:) Grönsakerna som är i kan man säkert variera i det oändliga, men dessa är de vi valde:


Grönsaker under krämigt täcke 4 port
1 squash
salt
4 morötter
10 cm purjolök
4 tomater
2 dl crème fraiche
2 dl riven parmesanost
2 msk hackad persilja
1 msk timjan
Skiva squashen i skivor, ca ½ cm tjocka och lägg på en skärbräda. Strö över salt och låt det stå under tiden du förbereder övrigt.
Skala och koka morötterna så de börjar mjukna, låt dom dock vara lite al dente. Skär i cm-tjocka skivor.
Skiva purjon och tomaterna.
Blanda crème fraiche med  ost och örter, smaka av med salt och peppar.
Torka bort vattnet som dragits ut squashen och pensla skivorna med olivolja. Stek dom sedan gyllenbruna på båda sidor.
Varva grönsakerna i en smord, ugnssäker form och bre crème fraciheröran överst. Gratinera mitt i ugnen på 200 grader, ca 15 minuter.

Vad vi serverade till grönsaksgratängen avslöjar vi snart, alldeles snart!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

onsdag 26 oktober 2011

Semester:)

Jodå, det är tid för lite höstsemester för oss Mårtenssons, några dagar för att ladda batterierna och det ska bli riktigt härligt. Götlaborg ska få besök av köket, kanske får vi även till en liten träff med några av våra "kollegor" i cyber space, spännande!


Naturligtvis firade vi semestern i går kväll, hur skulle det annars sett ut? En flaska Piper Heidensieck hade stått i skafferiet och väntat på att korkas upp länge nog och lediga dagar är väl väl värt en flaska bubbel.
Blir du sugen på att korka upp en flaska så hittar du den på systembolaget, nummer 7332, för 299 kronor. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 25 oktober 2011

Vem hänger i vår kyl?

Eller rättare sagt, har hängt i vår kyl? En mystifikisk klump och inte var det en heffaklump, det är vi säkra på! Nej, skämt å sido, (eller allt skämt åt sidan, som styckaren sa) det har faktiskt hängt en bit kött i vår kyl de senaste tre veckorna, en bit picknickbog närmare bestämt.
Varför har det hängt kött i er kyl, undrar ni säkert nu? Jo, det är Håkans senaste projekt som han hittade i Jens Linders bok "Det glömda köket", boken som vi skrivit om i tidigare inlägg. Vi har äntligen fått hem boken och kan nu berätta för er vad det är vi (läs Håkan) har hittat på och hur ni också kan prova, om ni blir sugna!

Receptet kommer alltså från boken "Det glömda köket". 

Horsts bryggmästarskinka 
1 kg griskött (vi använde picknickbog, går även med skinka eller utskuren kotlett)
Saltblandning
280 g fint salt utan jod, ca 2 dl
20 g salpeter, ca 1 msk
Blandas samman.
Kryddblandning
1-2 tsk torkade kryddörter t.ex rosmarin, mejram och timjan
1 smulat lagerblad
1 finhackad vitlöksklyfta
svartpeppar från pepparkvarn
½ tsk strösocker
Blanda samman alla ingredienser till kryddblandningen i en skål. Rulla köttet i skålen så det täcks runt om av kryddblandningen. Häll ner ca 2 msk av saltblandningen i en plastpåse, lägg i köttet och skaka om så saltet fastnar. Krama luften ur påsen och knyt om.
Låt påsen ligga i kylen minst två veckor, gulla lite med den då och då.
Ta sedan köttet ur påsen, bind runt med bindgarn och hissa upp så det hänger fritt i kylen, eller något annat svalt ställe. Temperaturen där köttet ska hänga ska ligga runt 4-8 plusgrader.
Ställ en tallrik under köttet eftersom det kan droppa lite från köttet i början.
Låt köttet hänga minst två veckor, vi lät vårt hänga 3 veckor. Ju längre det får hänga desto mörkare blir färgen och får mer smak.


Vad gör man då sedan med köttet som hängt i kylen? Jo, man skivar det tunt och använder som t.ex pålägg på ett riktigt mörkt, grovt bröd. Eller så serverar man några skivor till ett gott öl, istället för ölkorv. Eller så strimlar man några bitar och äter i en sallad.
Ja, ni ser själv, användningsområdena är en hel del!
Någon som "hänger" på?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 24 oktober 2011

Prisutdelning!

Från Sofie som bloggar på fina Mumsfillibaba har vi fått en fin award tilldelat oss! Vi tackar, bockar och niger, och naturligtvis svarar vi också på frågorna som följer med den lille guldgubben:


1: Varför började du/ni blogga?
Det är Ankis syrra ni ska skylla på att vi startade en matblogg. Hon kläckte nämligen den idén när de var här på middag lite innan jul, 2009. Vi satt och pratade om mat vi hade kockat och om våra pastakvällar, som vi hade på fredagarna då, "Ni som är så tokiga i mat och olika recept skulle haft en matblogg"... De orden satte sej och i januari 2010 öppnade vi dörren till vårt kök, helt gröna vad gällde bloggar och hur stor den världen är. Inte anade vi väl då att vi skulle "lära känna" så enormt många underbart trevliga människor runt om i vårt land. Sofie var faktiskt den första "okända" personen att kommentera hos oss:)

2: Vilka bloggar följer du/ni?
En hel drös, minst sagt! Nästan uteslutande mat/dryck/bakningsbloggar. 

3: Vilken är din/er favoritfärg?
Anki svarar att det helt och hållet beror på vad det gäller och humör. Turkos, grönt och blått ligger ganska högt på listan.
Håkan svarar genast blått och rött, utan större fundering och tveksamhet!

4: Vilken är din favoritfilm?
Håkan svarar Blues brothers och Mrs Doubtfire (ingen annan film får mej att vråla av skratt som den gör, fortfarande)
Anki svarar; Blommor av stål, Gudfaderntriologin, Dirty dancing och Timmarna.

5: Vilket land/länder vill du/ni besöka?
Japan, USA, Italien, Bali, Australien, Maldiverna, Cuba (Håkan) och Irland (mycket whisky).

Så kommer vi till det svåraste av allt med priset, välja fem andra bloggare som ska få svara på frågorna och få en fin guldgubbe skickat till sej. Inte det lättaste när man det finns så många duktiga bloggare i matcybern men här kommer några: 

1: Susanne som bloggar på Lätta och goda recept, en blogg som verkligen gör skäl för sitt namn:) 

2: Sana som bakar ljuvliga bakverk och fotar så fint på made by love.

3: Anders och Lena som vet en hel massa om viner och servettbrytning och delar med sej av det i bloggen Postgårdsromantik.  

4: Alexandra, Kärlek på tallrik heter hennes blogg där vi hittar en massa goda vegetariska recept. Nu är vi ju, som bekant, inte vegetarianer men om någon skulle kunna omvända oss så är det nog Alexandra och: 

5: Cecilia som huserar på flickan & kakorna där hon visar upp den ena skapelsen efter den andra, finfina bilder på godsaker. Även lite restips och lästips ibland. 

Så där ja, det var inte det lättaste...:)
Nu till något som däremot är lätt, som en plätt:) Vi säger GRATTIS till Ankis syrra och Ankis far som båda passar på att ha födelsedag idag! Happy, happy!

Ha nu en fortsatt fin vecka, allihopa!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 23 oktober 2011

En rosa efterrätt, gjord i ett nafs!

Somnade först igår gjorde Håkan, kanske inte så konstigt eftersom han faktiskt är ett helt år äldre än Anki... Filmen var väl si så där, inte dålig men inte heller så bra så vi stod upp i soffan och jublade. Däremot var osten och vinet väldigt gott, precis vad som behövs när man varit på storstadsbesök hela dagen, sprungit in och ut i affärer.
Idag har det varit kalas för Ankis far och syrra som båda har födelsedag i morgon. Det bjöds på smörgåstårta av mastodontisk storlek som inte bara var stor utan också väldigt god:) Efter en sådan matbit orkar man ingen efterrätt, så det räckte mer än väl med chokladkartongen som hamnade på bordet, bra idé där Carina!

Efterrätt orkade vi däremot med i fredags kväll, en vansinnigt god och enkel sådan. Frågan är väl om det kan bli så mycket enklare än så...


Enkel hallonglass   2 port
2 dl frysta hallon eller andra bär, (använder du hallon så se till att dom är svenska då de finns risk att utländska hallon bär på ett virus)
1-2 dl vispgrädde
florsocker efter eget tycke och smak.
Kör de frysta hallonen i en mixer tillsammans med grädden tills alla hallon är helt mixade. Smaka ev. av med florsocker om du vill ha en lite sötare variant. Servera genast.
Vill man inte använda hallon kan man mixa blåbär eller jordgubbar istället, det viktigaste är att bären är frysta.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 22 oktober 2011

Torktips.

Hur är det med er ikväll? Har ni mycket disk som diskas, glas som behöver torkas? Ojojoj, då har vi ett tips till er ska ni tro, ett tips som ni inte kan springa förbi när ni hittar det i en affär! Vi styrde nämligen våra steg till Malmö idag för en shoppingtur och uteätning. På det obligatoriska besöket på Clas Ohlssons hittade vi en handduk som gjorde oss överlyckliga när den klarade testet här hemma med bravur. Vi trodde inte våra ögon, men glasen blev så in i hoppsan blanka och helt utan flock och annat trams.


Handduken heter Smart microfiber, kökshandduk kristall, fanns i färgerna röd, svart och marinblå till priset av 45 pickadoller. Så fort vi hittar fler till försäljning så ska vi fylla på vårt lager, inte varje dag man blir lycklig av att torka disken:)


Nu ska vi sätta oss i tv-soffan och flyta ut. På bordet har en flaska Ripasso stämt träff med signor Taleggio, Monsiur St. Agur och Frau Gruyere, På tvn visas snart senaste Pirates of the Caribbean, undrar vem av oss som somnar först...?

Förresten, ni har väl inte missat att vi nu även finns på Facebook? Det har nämligen kommit lite önskemål om att vi skulle hitta dit och vad gör vi väl inte för våra läsare... Så ute till höger hittar ni gillaknappen, det är bara att klicka så har ni koll på oss där också, bra va'?

Ha en fortsatt bra lördagskväll!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 21 oktober 2011

Allt blir inte vackert på bild!

Nej, det ska gudarna veta att det inte blir... även om det ser så mycket bättre ut i verkligheten så kvittar det hur man vrider och vänder ljus, tallrik och sig själv till slut! Det blir bara inte lika fint på bilden.
Men, men, huvudsaken är att det smakar bra när det väl hamnar i munnen och det gjorde maten på denna bilden, så in i hoppsan bra smakade det! Receptet? Ja, det fiskade vi upp ur Gröna Lådan:

Ett mustigt rött vin i glaset sitter inte helt fel ... varför inte denna italienare?

Fläskfilé med inspiration från Italien  2 port+matlåda
500 g fläskfilé
ca 800 g mogna tomater
3 vitlöksklyftor
½ msk oregano
1 msk basilika
1½ dl rött vin
1 msk kalvfond
maizena
salt och svartpeppar
Skär köttet i lite tjockare skivor, ställ på högkant och banka ut dom så de blir en anings större och tunnare. Bryn köttet hastigt på båda sidor, salta och peppra. Lägg köttet på en tallrik och håll det varmt under aluminiumfolie.
Skålla tomaterna i hett vatten, alltså: kok upp vatten i en gryta, lägg ner ca tre tomater åt gången i det kokande vattnet. När du ser att skalet spricker hivar du upp tomaterna, låter dom svalna och drar sedan enkelt bort skalet. Voilà, du har skållat en tomat!
Skär tomaterna i klyftor, skär bort kärnhuset och hacka tomaterna grovt. Häll ner tomathacket i stekpannan tillsammans med pressade vitlöksklyftor, oregano, basilika, vin och fond och låt det koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ner köttet i tomatsåsen och slå i köttsaften som finns på tallriken. Låt det hela sjuda under lock på svag värme tills köttet är genomstekt/kokt.
Red av såsen med maizena och smaka av med ev. mer salt och peppar.
Servera gärna till pasta och en smarrig sallad.

Tack för alla fina "krya på dej" hälsningar som ni skickat till frun i köket, det känns redan som de hjälper.
Snart håller vi helg och då vill vi inte ha någon hosta som stör helgfriden, så det så! Denna helgen är vi helt lediga och vi får se vad vi hittar på, det finns lite olika lösa planer så vi får se vart vi styr stegen.
Vad gör ni i helgen, berätta, vi är så nyfikna:)

En fin helg önskar vi er, med godsaker både här och där!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 19 oktober 2011

Spätta med kokosmjölk

Jodå, förkylningen avgick som vinnare denna omgången. Anki låg för ankare igår, varm i pannan, hostande och snörvlande... inget kul alls faktiskt:( Men idag är det bättre, även om hostan inte riktigt vill ge sig så har i alla fall febern har släppt - tack och lov! Håkan står däremot fortfarande pall, han brukar göra det och enligt han själv har han en viss nässköljare att tacka för det... Någon annan som tillhör de frälsta?

Nock om förkylningar nu, eller kanske inte ändå? För när smaknerven påverkas så kan det vara gott med lite mer hetta i maten, inte sant? Då har vi något som vi absolut kan rekommendera er, en spicy sås som vi käkade till spätta, men som egentligen funkar bra till vilken fisk som helst, eller varför inte till kyckling. Ska man tro Anki så gick det dessutom alldeles utmärkt att käka bara de wokade grönsakerna med såsen, som ett vegetariskt alternativ för de av er som uppskattar det. En sås som nog kan leva tillsammans med vem som helst egentligen, så länge det är någon som "likes it hot"!

Spätta med hetta  2 port
400 g spättafiléer
Sås
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 röd chilifrukt
1 msk gurkmeja
4 dl kokosmjölk
2 msk kycklingfond
salt och vitpeppar
Finhacka vit- och rödlök, kärna ur och strimla chilifrukten.
Blanda samman alla ingredienser till såsen i en gryta, koka upp och låt det småputtra ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Undertiden som såsen småbubblar steker du spättafiléer i rejält med smör och wokar valfria grönsaker. När allt är klart hugger du in på maten och njuter!

Sen kan vi passa på att berätta för er som tänkt rösta på de matbloggar som nominerats till årets Matbloggspris att det hela har förändrats lite nu. Istället för att rösta på en av de nominerade bloggarna så lägger man nu istället en röst på den blogg man vill se vinna. Det finns alltså ingen lista att välja från, den hade blivit hur lång som helst eftersom det tydligen hade strömmat in nomineringar...
Så, in och gör er medborgerliga plikt nu, det har vi gjort!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

tisdag 18 oktober 2011

Lånad premiärsoppa

Förra tisdagen var det dags för att återuppliva tisdagssoppan här i Mårtenssons kök, vi körde ju med temat soppa ett tag under förra höstens tisdagar. Perfekt när det behövs något lite mer mättande under kvällens senare timmar de dagar Håkan kommer sent hem från jobbet.
Receptet vi kockade efter hittade vi i Hannas matarkiv för ett tag sedan och det hamnade rakt i vår "prova på mapp". Vi har länge snackat om att vi måste prova jordärskockssoppa och när vi läste att Hanna tyckte att receptet var den bästa versionen hon provat hitintills så var det liksom inget snack längre. Just do it!
Lite fick vi dock förändra på denna jordärskockssoppa, men resultatet blev ändå lyckat, en väldigt god soppa:


Jordärtskockssoppa  2 pers
1 röd lök
olivolja
600 g jordärtskockor
hett vatten
2 tsk grönsaksfond
½ dl grädde
salt och vitpeppar
Finhacka löken och stek den mjuk, utan att den tar färg, i oljan. Skala och dela skockorna i mindre bitar, tillsätt dom i grytan och låt dom fräsa med någon minut. Slå på vatten så det täcks helt, salta. Låt koka till skockorna är mjuka och genomkokta, tar ca 10-15 minuter beroende på hur stora bitarna är.
Sila bort ca. hälften av kokvattnet, men spara det om du behöver späda soppan senare. Kör resten till en puré, med en mixer eller blender. Tillsätt grädden och kokvattnet så soppan får den konsistens du vill att det ska ha.
Smaka av med fond, salt och peppar.
Vi serverade knaperstekt bacon till och rev över lite parmesanost, hos Hanna serverades den med smörstekta kantareller. Vad du serverar till bestämmer du själv.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 17 oktober 2011

Annorlunda coleslaw.

Helgen gick snabbt förbi, det känns som de senaste helgerna har gjort det av någon anledning. Men det är väl som man säger att tiden går fort när man har roligt!
Smörgåstårtan vi bjöds på i lördags smakade 2 portioner god, vinet till smakade friskt och gott - perfekt till tårta med lax och räkor på. Sällskapet var pratglatt och det blev en trevlig kväll.


Något som vinet säkert också hade passat perfekt till var vår måndagsmiddag förra veckan! Anki stod vid spisen och det resulterade i en bit ugnsstekt lax som serverades med coleslaw med bulgur i, riktigt smaskig och användbar. Vi fick rester över som vi båda haft med som matlåda, Anki åt sin med kalkonkorv, Håkan valde en bit asiatisk fläskkarré (recept här) som blev över från söndagen. Passade lika bra till båda:

Bulgurcoleslaw   2 port+matlåda
2 dl fullkornsbulgur
2 normalstora morötter
3 dl strimlad vitkål
2 dl lätt crème fraiche
4 msk majonnäs
3-5 tsk fransk senap (smaka dej fram)
salt och svartpeppar
Tillaga bulgurn enligt förpackningens anvisning och låt den svalna.
Skala och riv ner morötterna i en skål, blanda ner vitkål och bulgur.
Rör samman crème fraiche och majonnäs, smaka av med senap, salt och svartpeppar.
Blanda ner crème fraicheröran i bulgurröran och rör samman det väl.
Kan förvaras några dagar i kylen.

Röran funkar säkert som tillbehör till annat också, bara fantasin sätter gränser. Så ut i köket och fantisera:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 15 oktober 2011

Gryta med kycklingfilé.

Håkan har tyckt det var alldeles för länge sedan vi konsulterade vår Gröna låda för tips på goda middagsrätter, så när vi planerade veckans meny i söndags tog han fram mappen med kycklingrecept från vårt kära arkiv. Efter en stunds letande hittade han ännu ett recept märkt med "GOTT" skrivet i kanten och vi vet vi ju vid detta laget att vi kan lita på Guns betyg:)
Receptet var på Helens kycklinggryta, första pris hade den vunnit i en tävling utlyst av Kronfågel och Hemmets Veckotidning minsann! Vi säger bara det, "tanttidningar" är en aldrig sinande källa till bra recept på god mat! Grytan är suveränt enkel att laga till, inte många ingredienser behövs och smaken gjorde oss på ett mycket trevligt fredagshumör:)


Helens kycklinggryta  2 port
300 g kycklingfilé
2 dl svamp av valfri sort, vi använde kantareller och champinjoner
3 dl grädde
3 msk rött vin
2 msk svartvinbärsgelé
1 msk kinesisk soja
Skär kycklingen i lite mindre bitar och bryn dom i smör i en stekpanna, salta och peppra. Lägg över bitarna i en ugnssäker form när det fått färg runt om.
Dela svampen i mindre bitar och fräs även den i smör i stekpannan, slå i grädde, gelé, vin och soja. Låt det koka upp och sedan småputtra någon minut, red ev. av med lite maizena. Häll såsen över köttet och ställ sedan in formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Mycket enklare än så kan det knappast bli att kocka till en god och mustig gryta. Kvällens middag blir ännu mer lättlagad, vi är ju bortbjudna och "behöver" alltså inte stå vid spisen alls...
Förkylningen håller sej fortfarande i schack, bryter inte riktigt ut men vill inte heller försvinna helt, och då kan det vara skönt att inte behöva tänka på matlagning utan bara få sätta sej till dukat bord!

Ha en fin lördag,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 14 oktober 2011

En flaska rött.

Hugaligen vad kallt det har blivit, plötsligt är det mössa och vantar som gäller! För Håkans del blev det långa byxor istället för shorts när det skulle cyklas till jobbet i morse, och då är det kallt:)

I dag blir det ett vintips från oss till er, kanske något för helgens middagar. Denna gången blir det en flaska från Sydafrika med vin på bl.a Shirazdruvan, som vi verkligen gillade. Vi har sagt det innan, men vi säger det igen, den där Affe kan verkligen konsten att hitta goda viner till våra vinprovningskvällar!

Kleine Zalze, nummer 2034 på systembolaget, priset för 75 cl är 89 kronor. 

Vi tyckte alla fyra att vi fått ytterligare ett mustigt vin i våra nypåfyllda glas, men Carina föll lite extra för detta. Detta vinet var lite åt det "tyngre" hållet, lite mer fylligt helt enkelt. Jämför man vinerna och vad man får för priset så var nog detta den mer prisvärda flaskan. Åh andra sidan så är det svårt att välja en favorit eftersom vi drack det första vinet till maten, medan vi drack detta efter maten... 
Vi rekommenderar helt enkelt båda sorterna:)

Nu gör vi som vanligt när det är fredag, vi önskar er en fin helg med mycket gott på era tallrikar och i era glas!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 13 oktober 2011

Frukosttips med kalljästa bullar och tonfiskröra.

Torsdagskväll, någon i vårt kök känner sig lite frusen, kittlig i halsen och en anings snuvig... Echinaforce har intagits så förhoppningsvis motas Olle i grind även denna gången. Verkar som höstförkylningarna har blommat upp rejält, både här och där hörs snörvel och nysningar. Hur är det med er, har ni lyckats hålla er friska eller tillhör ni dom som trillat dit?
Nåja, vi får väl hoppas vi håller oss friska, i helgen vankas det nämligen födelsedagskalas igen, det är många födelsedagar i släkten på hösten. Denna gången är det Håkans storebror som firar och det gör han på lördag med smörgåstårta... riktigt gott ska det bli, det har vi inte käkat på en hel evighet:)

Vi tänkte dela med oss av ett frukosttips inför helgen till er, eller faktiskt så är det två tips! Dels ett recept på kalljästa bullar och dels ett recept på en god tonfiskröra att lägga på era bullar, inte illa va? Så här såg det nämligen ut på vårt frukostbord förra helgen när vi käkade:


Självklart tycker vi att ni också ska få njuta av nybakat till helgens frukost och slänger ni ihop dessa på fredagskvällen så är saken biff på lördagsmorgonen, eller rättare sagt så är den bulle:)



Kalljästa frukostbullar  ca12 st
1 dl helt bovete
4 dl kokande vatten
25 g jäst
3 d ljummet vatten
2 msk olivolja
2 msk solrosfrön
2 msk krossade linfrö
1 tsk salt
3 dl grovt rågmjöl
5 dl dinkel fullkornsmjöl
Lägg bovetet i en skål, slå på det kokande vattnet och låt det stå 15 minuter för att svälla.
Smula ner jästen i en annan skål och rör ut det med det ljumna vattnet. Tillsätt olja, frön, salt och båda mjölsorterna och arbeta samman. Låt bovetet rinna av och tillsätt det sedan i degen, arbeta samman till en deg, ev. kan du behöva tillsätta mer mjöl om du tycker det blir alldeles för kladdigt.
Dela upp degen i bitar och rulla bullar som du lägger på en bakplåt med bakplåtsspapper. Ställ plåten i kylen över natten så bullarna får jäsa.
På morgonen tar du ut bullarna, slänger in dom mitt i ugnen på 225 graders värme i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Sen är det bara att njuta av nybakade, lite nyttigare frukostbullar.

Tonfiskröra till mackan
1/4 dl vispgrädde
1-2 dl majonnäs
½ citron
½ burk tonfisk i vatten
10 cm gurka
10-15 syltlökar eller picklesgrönsaker
½ dl gröna ärtor
finhackad dill
salt och peppar
Vispa grädden och blanda med majonnäsen och smaka av så du är nöjd med mängden majo. Smaka av med citron, salt och peppar.
Dela gurkan i 8 stavar (på längden), kärna ur och dela sedan i tärningar. Blanda ner i röran.
Dela syltlöken (eller pickles) i småbitar och rör ner. Fördela tonfisken i blandningen. Rör ner dillen och blanda runt ordentligt, smaka av med ev. mer kryddor, kanske lite spad från syltlökarna eller mer citron.
Till sist rör du ner ärtorna lite försiktigt så du inte krossar dom alldeles.
Låt stå en stund, gärna över natten, innan serveringen.

Tonfiskröran har Anki gjort sedan urminnes tider faktiskt, och varje gång vi gör den så blir vi lika glatt överraskade över hur god den faktiskt är... Blir nog en även denna helgen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 12 oktober 2011

Dags för efterrätt.

Vi hittar så många bra och intressanta recept hos andra matbloggare som vi vill prova, det finns galet mycket inspiration där ute i cyber-rymden. Vi tog tag i ett av de bokmärkta efterrättsrecepten i fredags, det var Anki som slog till och gjorde en chokladmousse som vi hittat i ett annat kök, nämligen Momas.
Ljuvligt god blev den, mäktig som tusan men det gjorde absolut ingenting - det räckte nästan till hela helgen:)


Chokladmousse    4 port
100 g mörk choklad med hög kakaohalt
1 äggula
1 msk socker
1½ dl grädde
2 msk karibisk rom
Smält chokladen i ett vattenbad (fyll en gryta med vatten och låt vattnet koka upp. Bryt ner chokladen i en djup tallrik ställ den på grytan som ett lock. När chokladen börja smälta så är det viktigt att det inte kommer ner vattenånga i tallriken, då är det risk för att chokladen blir grynig.)
Vispa äggula och socker pösigt. Vispa grädden lätt.
Blanda ner chokladen i äggsmeten. Vänd ner grädden i chokladsmeten och rör samman till en mousse. Fyll upp i portionsglas eller ställ in skålen som den att stelna i kylen, minst en timme.
Servera gärna med bär och en klick rörd crème fraiche.

Till moussen drack vi resterna av ytterliggare ett vin som Kiviks musteri lanserat i höst och som vi fått att provsmaka. Resterna var från lördagen när Affe och Håkan kockade, då vi provade vinet till några olika kitostar, enligt systembolagets rekommendationer.
Höstvinet har enligt etiketten smak av tranbär och blåbär, men det tyckte vi inte man kände direkt. Snarare smakade det väl bär av någon oidentifierbar sort... Det passade helt okej till moussen, men till kitost var det en riktig fullträff.
Vinet hittar du i systembolagets tillfälliga sortiment, nummer 90408, för 70 kronor.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 11 oktober 2011

Kålsoppa

Tänk vad vissa maträtter kan få minnet att vakna till liv, man minns resor man gjort av viss mat, man kan få musikminnen, första gången upplevelser kommer tillbaks till en eller så kan vissa människor vara förknippade med vissa maträtter.

Dagens recept är på en maträtt som Håkan (och numera också Anki) alltid har förknippat med en person från sin uppväxt, en "herre" som gick under smeknamnet "Kålsoppenels". Läs namnet med ett skånskt uttal; Kålsoppenejls blir det då.
Nejls bodde i Bollerup, där Håkans fars barndomshem fanns och där Håkans brukade hälsa på sin farmor och farfar som liten kille. I byn bodde alltså även Kålsoppenejls, en ungkarl med speciella och lite märkliga vanor - minst sagt. Bland annat så hade tyckte han att det var lite väl bökigt att ge sig ut på dasset när det tryckte på mitt i natten. Därför löste han det hela väldigt enkelt genom att förvara tomma mjölkkartonger under sängen! Vad han använde dom till låter vi er själva lista ut...


Varför det just blev detta speciella smeknamn som han gavs har vi inte lyckats ta reda på, ingen av de tillfrågade har den blekaste aning och eftersom herrn själv inte vandrar på vår jord längre så kan vi ju inte fråga honom. Men ett recept på kålsoppa, det lyckades vi hitta och kocka till:

Vitkålssoppa 2-4 port
400 g vitkål
6 dl grönsaksbuljong
4 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
½ tsk kinesisk soja
Ansa, skölj och tärna vitkålen. Koka upp buljongen med pepparkornen, lägg i kålen och koka den mjuk under lock i ca 20 minuter. Smaksätt med soja.
Vill du inte äta soppan helt vegetarisk så släng i någon sorts korv eller varför inte lite frikadeller. En ostamacka är nästan obligatoriskt att servera till...

Håkan, till höger, med sin barndomsvän Kålsoppenels, till vänster:) Det kunde han säkert aldrig tro när han levde att han någon gång skulle hamna här, i vårt kök, på något som kallas matblogg på Internet...

Hur är det för er del, har ni några speciella rätter som ni förknippar med någon speciell person? Berätta!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 10 oktober 2011

Fram med lergrytan, det är höst!

Så där ja, nu känner man ju igen sej riktigt! Det regnar och har gjort så hela dagen, vinden friskar på mer och mer och solen är helt täckt av grå moln. Skönt, nu behöver vi inte oroa oss för att vi hade tagit fel på årstid, det är verkligen hösten som är här:)
Men visst har även denna tiden sin tjusning, eller hur? Vi tänder levande ljus (glöm bara inte blåsa ut dom innan ni går hemifrån!), kurar ihop oss i soffan under filten och tittar på bra filmer eller läser böcker (kokböcker så klart!) och spenderar vi naturligtvis lite mer tid i köket med långkok eller bakning.
Tänk så mycket positivt det ändå finns med hösten!

I vårt kök åker oftast lergrytan, eller Römertopfen som den egentligen heter, fram nu igen efter sin sommarsemester och vi kockar hej vilt i den. Förra veckan testade Håkan ett nytt recept på kalv, denna gången med dillsås och det visade sej vara ett väldigt lyckat test. Gott med dillen och smaken av citron tillsammans, enkelt att kocka till eftersom lergrytan inte är någon sällskapssjuk köksattiralj utan klarar sej bra på egen hand i ugnen. Glöm bara inte att låta lergrytan ta sej ett dopp på minst 15 minuter i kallt vatten innan du kockar någonting i den.

En nöjd kock med en god middag i sin hand, vassego!

Kalv med dillsås i lergryta   4 port
1 kg kalvkött med ben
vatten
2 tsk salt/liter vatten
8 vitpepparkorn
1 liten gul lök
1 morot
1 lagerblad
1 stor knippa dill
Sås
1 msk smör
2 msk mjöl
3 dl kalvbuljong från grytan
2 dl crème fraiche
½ citron
Spola av köttet under rinnande vatten innan du lägger ner det i den genomfuktade grytan. Häll på så mycket vatten så det täcker köttet (mät upp hur mycket du häller i).
Skala lök och morot, skär av dillstjälkarna och tillsätt detta med salt, pepparkorn och lagerblad i grytan.
Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn, ställ in gradantalet på 200 och sätt i gång ugnen. Låt grytan stå inne ca 1½-2 timmar.
Hacka dillen fint.
Fräs upp smöret tillsammans med mjölet, späd med ca 3 dl buljong från lergrytan och vispa samman så det inte finns några klumpar. Försvinner inte ev. klumpar så sila såsen. Ta grytan från värmen och vispa i crème fraiche och hackad dill. Smaka av såsen med pressad citron, salt och peppar.
Skär upp köttet i skivor och servera med sås, kokta grönsaker och kokt potatis.

Vi misstänker att det står en hel del onyttjade lergrytor både här och där som bara väntar på att få användas... Så, upp med er på vinden, eller ner med er i källaren, eller var ni nu förvarar era gamla lergrytor, damma av grytorna och börja kocka i dom.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 9 oktober 2011

Fläskkarré med asiatiska smaker.

Det verkar som en hel del, inklusive oss, har problem med att kommentera på andras bloggar. Ankis syrra kunde omöjligt lägga en kommentar på ett inlägg i vårt kök igår och även andra har hört av sej via mejlen med samma problem... Tråkigt, men vi får väl hoppas att det reder upp sej snarast möjligt, det är ju halva nöjet att läsa vad ni tycker och att själv kunna kommentera hos andra fina bloggare där ute.

Något som däremot inte alls var tråkigt var Robert Gustafssons 25-årsjubileum, jösses vad vi skrattade! Alla gamla godingar var med, te.x Tony Rickardsson (inklusive en mc som han körde in med på scen), Weiron i ottan, brandchefen Greger och Fred med sin iller Göran.
När bussen hämtade upp oss här i Ystad trodde vi först att det var PRO som skulle på utflykt, men vi förstod snabbt att så inte var fallet, vi hade hamnat på rätt buss. Väl inne på Amiralen i Malmö så insåg vi att Robert Gustafssons fans har en hög medelålder, men vi var ett fåtal som hjälpte till att sänka den lite i alla fall...

Maten på Amiralen var väl så bra den kan bli när det är närmare 900 personer som ska serveras samtidigt, räkbakelse till förrätt och kalvytterfilé till varmrätt. Kanske inte direkt en middag som vi kommer att minnas för evigt, men minnesvärda måltider är ju något vi själv kan konsten att kocka till, t.ex denna som vi ätit nu ikväll (fin övergång, eller hur?).
En middag som var så in i hoppsan god, både att provsmaka på under tiden som såsen kokade på spisen, att dofta på och naturligtvis att äta:


Fläskkarré med asiatiska smaker  4-6 port
1 kg hel fläskkarré utan ben
potatismjöl (för att koka sås av marinaden)
Marinad
3 pressade vitlöksklyftor
4 dl kinesisk soja
1 dl vatten
½ dl ketchup
1 tsk sambal oelek
½ msk rödvinsvinäger
2 msk farinsocker
30 g riven färsk ingefära (ca 5 cm lång bit av en normaltjock ingefära)
Rör samman alla ingredienserna till marinaden i en gryta som köttet precis får plats i, det ska alltså vara tight mellan grytans kanter och köttet.
Ge marinaden ett uppkok, stick en kötttermometer i köttet och lägg ner den i grytan. Låt köttet koka tills termometern visar 72 grader, vänd köttet några gånger under tiden.
Ta upp köttet, låt det vila en stund och skär det sedan i centimetertjocka skivor.
Låt marinaden koka upp och småputtra några minuter, smaka av med ev. mer farinsocker. Blanda potatismjöl med lite vatten, slå ner i marinaden och låt det bubbla vidare tills det blir simmigt.
Pensla köttskivorna med olja och grilla (eller stek i grilljärn) några minuter på varje sida.
Servera köttet med såsen och gärna en sallad med asiatiska smaker.

Enklaste sättet att mäta upp 30 gram ingefära är att först väga upp en stor bit ingefära, sedan börja riva den ner i marinaden. Väg sedan den hela biten lite då och då, när den väger 30 gram mindre så är den färdigriven, och det ligger exakt 30 gram riven ingefära i grytan, smart va?
Och var förvarar du sedan ingefäran till nästa gång du ska använda den? Nu är det förhör, har ni varit uppmärksamma? Här hittar du rätt svar...

Dagens sallad blev en variant på rotfruktssalladen med asiatiska smaker, denna gången slängde vi i broccoli, röd och gul paprika,solrosfrön och litchiefrukter (ca 10 st konserverade) tillsammans med rotfrukterna från detta receptet. Vi har gjort denna salladen några gånger tidigare, originalreceptet har vi hittat hos Remsan, en matglad bloggare som gillar asiatiska smaker lika mycket som vi gör. 


Så hoppas vi att ni alla får en fin vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 8 oktober 2011

Lövbiff med kantareller och rödvinssås.

Nu är det äntligen lördagen den 8:e oktober! Jaha tänker du, vaddå då, vad är det för speciellt med det? Jo, det ska vi berätta för er, vi ska nämligen åka till Malmö i kväll. Där vi ska äta en (förhoppningsvis) god middag och sedan kissa på oss av skratt undertiden vi roas av Robert Gustafsson.
Det är hans 25-års jubileumsrevy, så det bör ju bli en minnesvärd kväll, han har ju haft en hel del på sin repertoar under dessa åren. Herr Gustafsson är en av Håkans absoluta favoriter så han har sett fram mot kvällen lite extra mycket... Vi åker tillsammans med våra vänner Thomas och Anneli, så det lär bli en hel del skratt både på resan dit och hem också:)

Men innan dess så ska vi väl hinna med ett recepttips till er också, skam vore det väl annars... Vi åt en kantarellfylld lövbiff igår och till den blev det rödvinssås, som blev så himla lyckad så vi nästan trillade av stolarna! Att något så lättkockat kan sluta i den godaste rödvinssåsen ever, det är ju knappt så man kan tro det. Men lita på oss, ni behöver aldrig mer prova något annat recept, här är det:

Visst är det konstigt, men man kan verkligen bli riktigt lycklig 
när man får in en sådan fullträff i köket:)  

Kantarellfylld lövbiff med rödvinssås  2 port
400 g lövbiff
2 hg kantareller
100 g philadelphiaost
1 stor vitlöksklyfta
salt och peppar
Hacka svampen grovt och stek i smör någon minut. Pressa i vitlöken och låt det steka vidare under 1 minut. Ta från plattan och låt det rinna av om det är vätska i. När svampröran svalnat lite så blandar du den med osten och smaksätter med salt och peppar.
Lägg ut köttskivorna på skärbrädan, bred svampröran på ena halvan av köttbiten och vik över andra halvan.
Stek i smör i en stekpanna till köttet är genomstekt. Servera med rödvinssåsen och valfria tillbehör.

Superenkel Rödvinssås
1 dl rött vin
1/4 dl balsamvinäger
1 msk japansk soja
1 msk kalvfond
2 dl vatten
1 msk råströsocker
maizenaredning
smör
Blanda samman alla ingredienser i en gryta, låt det koka upp och sedan småputtra ca 5 minuter. Red av med maizena och blanka av såsen med en klick smör.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

fredag 7 oktober 2011

Ankbröst och ett gott rött vin.

God förmiddag, fredag! En hektisk vecka går in på sluttampen, för Ankis del har det varit kvällsjobb 3 kvällar och för Håkans del har det varit någon extralång arbetsdag. Om det är någon skvallertidning som får för sej att göra ett "hemma-hos reportage" hos oss ikväll så lär de hitta två slagna hjältar i soffan... fast det finns nog en hel del som gör oss sällskap, eller hur?
Att sedan Anki har lyxen av att vara ledig hela dagen är något som vi inte behöver prata om...

Fast innan vi somnar i soffan ikväll, blir det först en god middag och lite rött i glasen. För de av er som också vill dricka lite gott rödvin i helgen så har vi ett tips från förra lördagens vinprovning (ja, vi har egentligen två bra tips men vi sparar det ena lite). Denna gången var det Affe som stod för inköpen och båda vinerna var goda, ja faktiskt riktigt goda, så han får helt klart köpa vin till oss fler gånger.

Först ut så valde vi att prova denna italienare, Zenato Ripassa nr. 12324 för 179 kronor på systembolaget. Ett mustigare vin med en ganska så tydlig fruktsmak, var våra omdömen. Passade bra till maten som låg på tallriken, men som "snackevin" var det nästan ännu bättre. Ett vin som vi säkert kommer att dricka igen.
På systembolaget går vinet under kategorin "Kryddigt och mustigt", så för de av er som gillar viner på den avdelningen är detta ett vin att prova, om ni inte redan har gjort det. 

Vad ni väljer att lägga på mattallrikarna denna helg är helt och hållet upp till er, men är det någon som inte har bestämt sig än så kanske vi kan få komma med ett litet förslag?
Vad säger ni om anka, med en riktigt god sås på bl.a granatäpplen och apelsin?

Förra söndagens middag i Mårtenssons kök, bilden gör tyvärr inte alls smaken rättvisa... 

Ankbröst och granatäppelsås   2 port
2 stycken ankbröstfiléer
Salta och peppra köttet och stek dom sedan i en het panna, men sänk värmen på plattan till medelvärme. Börja med skinnsidan nedåt och låt den steka i ca 8 minuter, vänd och låt köttsidan snabbt få färg. Ta upp köttet och lägg över det i en ugnsfast form och fortsätt steka köttet i ugnen på 175 grader i 10 minuter. När det är färdigt låter du köttet vila under aluminiumfolie några minuter innan du serverar det med:
Sås
2 granatäpplen
2 apelsiner
1 dl svartvinbärsgelé
1 dl portvin
2 msk fransk senap
salt och peppar
maizenaredning
smör
Dela äpplena och slå ner fröna i en sil som du har över en gryta. Enklast är att slå ut fröna med baksidan av en slev eller ett knivskaft. Rör runt bland fröna och pressa lätt så att juicen rinner ner i grytan, men spara några hela frön till dekoration.
Pressa apelsinerna och slå ner juicen i grytan tillsammans med gelé, senap och vin, låt det sjuda 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och red av med maizena. Blanka till sist av såsen med en klick smör.

För de av er som är lika tossiga i sås som vi är så vill vi bara påpeka att receptet är dubblat redan och verkligen är anpassat för just 2 såsälskare och inte för de som stänker tre doppar på tallriken runt köttet...

Jahaja, vad mer ska vi berätta för er? Jo, vi kan ju nämna att det just nu går att nominera din favorit-matblogg till årets matbloggspris, ett pris som delas ut på Mitt-kökmässan i Stockholm i november. När nomineringarna är klara (15:e oktober) så är det dags att rösta, spännande, eller hur?
Så till sist vill vi önska er alla en härlig helg och som vanligt hoppas vi att den bjuder på mycket gott, både på era tallrikar och i era glas!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 5 oktober 2011

Våra odlingar.

Ni som har hängt med oss i vårt kök de senaste månaderna har fått läsa om och se våra basilikor som verkligen har frodats och växt något helt otroligt. De är fortfarande ganska fina men vi har bestämt oss för att klippa ner dom och frysa in bladen innan frosten tar kål på det som fortfarande finns kvar. För er som undrar vad vi pratar om så kan ni se våra basilikainlägg här och här.

Men vår växtlighet slutar inte där, nej då, nu grönskar det på nytt i köksfönstret och denna gången är det faktiskt egenhändligt planterade grönsaker som visat sej trivas i vårt kök. Håkan fick nämligen för sej att plantera några kärnor en dag, så ner i en av krukorna där en paraplyaralia växte tryckte han kärnorna. Men vad det var för kärnor var han inte riktigt säker på, antingen skulle det vara chili eller så var det paprika... han hade nämligen sparat på båda sorter:)

Plötsligt en dag så började det visa sej lite grönt som sedan bara skjutit i höjden: 


Små vita blommor dök det upp

Efter att blommorna började vissna ner så fick vi se vad det var för kärnor som han hade satt;
Några små gröna paprikor börjar nu dyka upp på grenarna. 

Var chilifröna tog vägen har vi ingen aning om, men det ligger några nya på tork i köksfönstret som ska planteras fortast möjligt. Fast de kommer att få en egen kruka att växa i, tror inte orkidén som står i köksfönstret vill ha en het inneboende...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 4 oktober 2011

Lax med hetta.

Vi fortsätter laga mat från biblioteksböckerna, speciellt de GI-kokböcker som Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson har författat som visat sej ha recept som faller oss i smaken. Flera av rätterna är enkla och snabbt kockade, något som vi uppskattar nu när Håkan jobbar lite längre dagar än vad han gjort tidigare.
En riktigt god laxrätt med hetta från wasabi provade vi förra tisdagen, det enda vi gjorde med receptet var att minska ner på mängderna lite:

Ser en anings blekt ut på tallriken men ljuset var väl inte det allra bästa...

Wasabibakad lax  2 port
2 laxfilébitar á 150 g
½ ask naturell philadelphiaost
½ tub wasabipasta (kan ersättas med finriven pepparrot)
salt och peppar
Blanda samman ost och wasabi, krydda med salt och peppar. 
Lägg laxen i en ugnssäker form och stryk på wasabiröran, det som blir över passar bra att servera till. Baka laxen i ugnen på 150 grader i ca 20 minuter. Servera med grönsaker, kokta och/eller råa och ris om du önskar det. Blir det wasabiröra över så klicka lite sådant på tallriken också. 

Enkelt eller hur? Ikväll blir det också något lätt och enkelt, Anki ska på föreläsning om miljöarbete i förskolor efter jobbet så det blir en sen hemkomst för oss båda två.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 3 oktober 2011

Lördagens middag, mums!

Så lättade äntligen dimman och det är vi så tacksamma för, men den höll i sej så länge vi var uppe i gårkväll i alla fall. Men så mörkt det har börjat bli på morgnarna, har ni lagt märke till det? Vi upptäckte i morse hur mörkt det verkligen är ute om inga lampor är tända, det var nämligen strömavbrott i vår del av stan så när vi slog upp ögonen så var det beckmörkt! Tack och lov vaknade en av oss i tid och undrade vad som stod på, ingen klocka hade ringt, annars kunde det blivit en morgon i panik... Undrar just hur många som sött sov vidare och kom försent till sina jobb?!

Igår fick vi en kommentar från Frostrosor som undrade om receptet på oxfilén och quinoaröran som vi käkade i lördags hade försvunnit in i dimman... Nej då, riktigt så illa gick det inte även om vi smakade på en hel del vin:) Vi hade bara inte riktigt tid igår till att fixa till fotot på måltiden, och som ni ser så behövdes det...

Lite väl tomt mellan de olika rätterna på tallriken, det ser mest ut som de inte är riktigt vill umgås med varandra och det saknas lite grönt mitt på... Tänk om man bara kunde omorganisera efteråt, men vad vi vet så finns det inga sådana finesser i något redigeringsprogram. Men en liten grön sak lyckades vi få till, fint va?
Receptet har vi hittat i kokboken "GI-gourmet":

Oxfilé med rödbetsquinoa  4 port
4 stora rödbetor
1 fänkål
4 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
3 dl vit quinoa
6 dl kalvbuljong
salt och svartpeppar
1 msk färsk, finhackad rosmarin
100 g chèvreost
Koka rödbetorna oskalade i lättsaltat vatten tills de är mjuka, ca 30-40 minuter, känn med provsticka. Slå av vattnet och skala betorna under rinnande kallt vatten. Skär dom i klyftor.
Dela fänkålen och skär i mindre bitar, skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs fänkål, lök och vitlök i olja någon minut, häll i vinäger, honung och quinoa och rör om. Slå på buljong, lite i taget, och låt det koka in under 15 minuter. Smaka av med kryddor och tillsätt slutligen ost, rosmarin och rödbetor.

4 färska fikon
50 g chèvreost
2 tsk flytande honung
4 skivor oxfilé, ca 150 g/skiva
Bryn köttet snabbt i en het stekpanna, lägg sedan över på en ugnsplåt. Skär ett kryss i fikonen och tryck ner en bit ost i varje kryss. Ställ fikonen på plåten och ringla över honung. Ställ in plåten mitt i ugnen på 175 graders värme och låt det stå 7-15 minuter beroende på hur genomstekt du vill ha köttet. Sätt gärna en stektermometer mitt i köttet så du får rätt gradantal; 55 grader ger rött kött, 60 grader för en rosa kärna och ca 65-70 för en genomstekt köttbit.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 2 oktober 2011

In i dimman.

Tolka det hur ni vill, men just nu ligger dimman tjock över Ystad och har gjort så hela natten och dagen, man ser knappt sin hand framför sej. Inget vidare inspirerande väder för något speciellt alls egentligen, men ibland är det faktiskt bara skönt, eller hur?
En skogstur har vi i alla fall fått till, härligt med alla höstdofterna och färgerna som man kan njuta av just nu. Annars är det väl mest matlagning och lite slappande som stått på schemat, inte helt fel det heller.

En liten rapport om gårdagskvällen kan kanske vara på sin plats, eller vad tycker ni? Middagen blev riktigt lyckad, som vanligt, Affe och Håkan har visat sej vara ett riktigt radarpar vid spisen. Lite ost till fördrinken, oxfilé med quinoaröra som varmrätt och två smarriga röda viner till det. Efterrätten kockade Anki och Carina till, gratinerade päron som var så lätt att göra så det nästan är pinsamt:)

Bara glada miner...

... fast ibland undrar man ju, och blir lite orolig över hur man ser ut och vilka miner man gör... Varför?


Gratinerade päron 4 port
2 päron, modell större och mogna
25 g smör
2 msk mörkt muscavadosocker
Smält smöret och blanda ner sockret så det smälter.
Halvera päronen och kärna ur. Lägg med snittytan upp i en ugnsfast form och pensla med sockersmöret. Ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Servera med vaniljkesella.

Till päronen provsmakade vi päronvin från Kivik som landade i brevlådan häromdagen. Vi ångrar verkligen inte att vi tackade ja till att prova det, för det föll oss alla riktigt bra i smaken. Ett vin åt det lite sötare hållet, eller som Affe konstaterade: "Det smakar som Piggelinglass!", och det gjorde det faktiskt .
Enligt Kiviks Musteri så skulle det passa bra att servera vinet till just efterrätter med päron, vilket inte visade sej vara så väldigt enkelt att hitta... Men när vi väl lyckades så visade det sej bli en riktig fullträff! 
Vinet hittar man i systembolagets tillfälliga sortiment, nummer 90405, för 63 kronor. 

Nu ska vi svänga förbi alla våra kompanjoner där ute i matbloggarvärlden och se hur deras helg har sett ut. Undrar just om det blivit någon speciell leverans hos Mumsfillibaba än.... 

Ha en fin vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 1 oktober 2011

Höstlig dukning...

... blir det ikväll. Carina och Affe kommer nämligen hit och ska käka middag, det är som vanligt Håkan och Affe som ska stå i köket och kocka. Vad som serveras får ni vänta med att läsa om, men vi kan redan nu avslöja för er att det kommer att bli lite vinprovning och två nya rätter på menyn.

Hur det ser ut på bordet kan vi däremot avslöja redan nu, lite åt det höstliga hållet går det:

Lite väl ostrukna underlägg, men det åtgärdades snabbt...


Mitt på bordet ett ljus med dekorationer som Anki varit ute i skogen och hämtat hem i dag. Ett alldeles perfekt förråd när det gäller färgrika dukningsdetaljer vid denna tiden på året. 

Nu hoppas vi att ni alla får en härlig lördagskväll,

Smaklig spis! / Anki och Håkan