lördag 31 december 2011

Nyårsafton

ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR
ÖNSKAR VI ER ALLA!

Ha en riktigt fin nyårsafton, ta det lugnt med smällare och raketer, njut av god mat och dryck, 
umgås och ha trevligt med de som ni firar årets sista kväll med. 


Vi ses igen 2012.   
Kram / Anki o Håkan

fredag 30 december 2011

Vintrig sallad.

Att nyårsafton närmar sej, det märks lite varstans. Utanför fönstret smäller det smällare lite då och då, i skyltfönstren på stan visas det allra glittrigaste upp på skyltdockorna ( i damaffärerna alltså!) och på systembolaget börjar hyllorna med bubbel tunnas ut. Kikar man på sökorden för vilka recept folk letar efter när de hamnat här så läser man bland annat:

Räkcoctail och räkbakelse
Oxfile
Drinktilltugg
Drinkar
Fondue
Citronfromage
Chokladpannacotta
Lammfilé och lammstek

Jodå, ni kommer nog att få njuta av god mat i morgon verkar det som, vi misstänker nämligen att övriga matbloggare läser samma sökord till deras sidor och brist på fina recept är det ju inte!

För vår del blir det middag hemma hos Thomas och Anneli där vi tar catering i år också och från samma restaurang som förra året, förväntningarna extra höga eftersom Ankis far också ska bjuda sina gäster på mat därifrån... Vi hoppas vi inte har lurat in honom i dåligheter nu, men i fjol var vi ju supernöjda så vi hoppas bli det även i år!
Förövrigt så måste ni väl hålla med om att catering låter så mycket bättre än hämtmat?

Varken catering eller oxfilé blev det på tallrikarna igår, istället låg där en matigare och frisk sallad som vi åt till kassler som vi penslade med honung och olja innan vi stekte den på grilljärnet. Salladen slängde frun i köket samman efter inspiration både från bästa Remsan och från fruktdisken i affären. I disken låg det nämligen underbart fina granatäpplen till ett riktigt bra pris och bara bad om att få följa med hem. Fantastiskt gott blev det, så fräscht och nyttigt!

Vintrig sallad  2 port
3-4 apelsiner, blod- eller vanlig
1 rödlök
rucolasallad
2 port kokt matvete
½ granatäpple
1 dl grovt hackade valnötter
½ citron
olivolja
Skala och skär apelsinerna i centimeter tjocka skivor som du kärnar ur. Skala och skiva löken i tunna ringar. Lägg apelsinskivorna i en skål tillsammans med lök, rucola, matvete och valnötter. Pressa i citronen och ringla över olivolja, blanda samman försiktigt.
Slå försiktigt ner kärnorna från granatäpplet över salladen, se upp så saften från äpplet inte stänker på dina kläder eller någon annanstans som du inte vill ha röda prickar, det är riktigt svårt att få bort!
Låt salladen stå kallt till den ska serveras.
Vi åt vår till kassler som helt enkelt penslades med flytande honung och olja och sedan stektes i ett grilljärn.

PS. Ett trick för att förenkla kärnurtagningen i äpplet:
Rulla granaten med fast hand några varv på bordet, tryck till lite lätt så det krasar. Skär ett lätt snitt in i skalet och bryt sedan isär halvorna över en skål som kan fånga upp saften och ev. kärnor som lossnar. Ta tag i en slev, trä eller annat material, och banka loss på skalet med snittytan mot skålen så ska du se att det hela går lite lättare. Ta bort de vita bitarna av väggarna, de är inte goda att få i munnen...  Lycka till! DS.


Vatten i glasen även igår, men det kan vi lova er att det blir det inte i morgon... Champagne och vitt vin har vi med oss i vårat bagage, rött vin och billigare bubbel till 12-slaget står värdparet för. Varken det vita vinet eller bubbel vi köpt har vi provat tidigare, men vi hoppas på en fullträff...

Kan det vá nåt? Vi får väl se...

Så till sist önskar vi er alla en riktigt fin nyårsafton, ta det lugnt och ha riktigt kul!! 
Om det nu kan kombineras...?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

torsdag 29 december 2011

Pasta, ost och en röd italienare.

Hur har ni det där ute i landet, är ni kvar eller har ni blåst bort med stormen? Här nere i vår stad så har det varit så fint solsken nästan hela dagen, men frisyrdödaren har varit på full effekt så inte har det varit något härligt promenadväder... Men en runda fick det bli, julmaten måste ju förbrännas!
Maten de senaste dagarna har varit helt annat än julmat, man är ju lite mer sugen på andra smaker och kanske lite "fräschare" middagar. I går blev det pasta och en sås med lax, rucola och spenat i, allt efter vad som  hittades i kylen fick hjälpa till med smakerna och det blev mycket bra:


Pastasås med lax  2 port
2 portionsbitar lax
2½ dl matlagningsgrädde
½ dl vitt matlagningsvin
½ citron, rivet skal och lite av saften
1 vitlök
1-2 tsk fransk senap
salt och peppar
frusen spenat efter eget tycke och smak
rucola, efter eget tycke och smak
Dela laxen i mindre bitar och fräs dom snabbt i lite smör och pressad citronsaft.
Slå på grädden, vinet, citronskalet och pressa i vitlöken.
Låt det puttra en liten stund innan du smakar av med senap, salt och peppar.
Rör till sist ner spenaten och låt den puttra med någon minut. Smaka av.
Precis innan serveringen så vänder du i rucolan, annars vissnar den om den kommer i för tidigt.
Servera till pasta, vi använder fullkornspasta men det är en smaksak.

Till pastan drack vi vatten, men man kanske kan tro att det dracks vin när man läser rubriken (man kan kanske tro att det bara dricks vin om man läser de senaste inläggen, men vi halsar i oss lite annat också).
Den röda italienaren njöt vi av på juldagen till osten vi fick i julklapp och den är helt klart värd att nämnas. Ja, både osten och vinet är något som vi kan tipsa er om. Osten först:

 En camembert med calvados i och rullad i brödsmulor har vi här. Ganska mycket smak, och även doft/stank.  Eftersom vi gillar när ostar smakar ganska mycket på föll denna verkligen oss bra i smaken. 
Köper ni den så tänk på att den behöver ligga ute i rumstemperatur ganska länge för att mogna till. Beror visserligen lite på hållbarheten på osten också, men det verkade som den tog lite längre tid på sej än den andra osten som faktiskt hade nästan samma datumstämpling. 

Nästa ost, Epoisses, en rödkittost som var så in i hoppsan god! 
Rinnig till tusen så vi kan absolut rekommendera er att låta den ligga kvar i pappersformen den ligger i när ni köper den. Emballera den väl när den ska ligga i kylen, det luktar ganska mycket även från denna... 

Så till sist vinet då, en flaska rött vin från Italien vid namn Puteus Riserva (nummer 7582 på systembolaget för 87 kronor) hittad på hyllan för "Kryddigt och Mustigt" efter tips från en av männen i beige skjortor:) 
Om ni är uppmärksamma på glasen så ser ni att de är olika i formen och det visade sej göra stor skillnad på hur vinet smakade! Anki tyckte inte alls vinet smakade så väldigt bra som Håkan påstod, så när vi tog en klunk ur varandras glas så var det som att dricka ett annat vin - för båda två! Helt otroligt vad glasets form kan påverka vinets smak. Så provar ni vinet så drick det ur ett glas som det till vänster på bilden, lite smalare och inte så väldigt skålformat som det till höger. 


Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 28 december 2011

Lammytterfilé med pestotäcke

Så kära vänner, då är vi mitt i ibland de berömda mellandagarna, vissa av er/oss är kanske lediga medan andra är tillbaka på jobbet. För vår del är det lite både och, Håkan är i jobb igen medan jag fortfarande har lite ledigt. Eller, ledigt och ledigt, jag hamnade plötsligt mitt i en liten storstädning här hemma... Hur man hamnar i en sådan? Man bestämmer sej för att vänta med städningen tills i morgon och bara ta tvätten idag, men sedan så tittar man ut genom fönstret och ser hur mörkt, regnigt och tråkigt vädret är och så plötsligt så är man mitt bland damsugare, trasor och rengöringsmedel. Svårare än så var det inte och det gäller ju att ta vara på sina infall, eller hur?!

I går, när vi båda var lediga, så tog vi vara på ett av Håkans infall och kockade till det med ett av mina infall och det visade sej resultera i ett riktigt lyckat utfall:) En stycken lammytterfilé inköptes och på den la vi ett täcke av bl.a bladpersilja som vi hade på lut i kylen. In med det i ugnen och när det var klart så var det bara att sätta tänderna i och njuta, så gott! Hade det inte varit för att vi redan bestämt vad som ska avnjutas till nyårsmiddagen så hade detta legat högt på listan:

lammfilé med pesto

Lammytterfilé med grönt täcke  2 port
300 g lammytterfilé
1 dl finhackad bladpersilja (funkar säkert med "vanlig" persilja också)
ca ½ dl olivolja
½ citron, rivet skal och pressad saft
½ dl solrosfrön
1 stor vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
Mixa samman persiljan med övriga ingredienser, spä med olivolja tills du får en krämig konsistens.
Lägg köttet i en ugnsfast form med lite olja i botten. Smeta på persiljeröran och stick en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.
Ställ in formen mitt i ugnen på 200 grader och låt den stå inne tills termometern visar 53 grader om du vill ha rosa kött, 55 grader om du vill ha lite mer åt det välstekta hållet.
Ta ut köttet och låt det ligga under aluminiumfolie ca 15 minuter innan du skivar upp det.
Serveras med en god sås, ugnsstekta rotfrukter och gärna en klyfta citron.

Såsen som vi åt till vår lammfilé blev fetaostsås.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 27 december 2011

Jodå, vi har faktiskt lagat mat i jul också.

Med tanke på våra senaste inlägg så kan man ju tro att vi inte lagat någon mat alls de senaste dagarna i julhelgen, men så är det ju naturligtvis inte! Senast i gårkväll lagade vi till en god fläskfilé i vår lergryta, vi tyckte nämligen den hade fått vila lite väl länge nu och var lite oroliga att den skulle stå och blir ringrostig.
Dessutom köpte vi en julklapp till oss båda från vår jultidningsförsäljare, en ny kokbok (som om vi egentligen behöver det) med mat i lergryta som vi passade på att inviga. Så receptet i original kommer från boken "Laga mat i lergryta" från ICAs bokförlag, naturligtvis gjorde vi inte riktigt som det stod, denna gången klöddade vi så mycket så det nästa blev ett helt nytt recept:


Fläskfilé med vitlök och örter i lergryta 
500 g fläskfilé
basilika, timjan och persilja (vi hade frusen basilika och persilja, torkad timjan)
salt och svartpeppar
1 hel, lite vitlök
1 rödlök
2 dl crème fraiche
2 dl vatten
1½ msk kalvfond
1½ msk vitt vin
maizenapulver
Lägg lergrytan i vattenbad, 10-15 minuter, innan du ska kocka i den.
Dela vitlöken i klyftor som du skalar och ger en liten omgång med knivskaftet, de ska inte krossas helt bara bli lite omtumlade. Skala och skiva rödlöken.
Hacka örterna och strö ut dom på en skärbräda. Putsa av köttet och rulla det i örterna, salta och peppra.
Lägg båda löksorterna på grytans botten och lägg köttet ovanpå.
Vispa samman crème fraiche, vatten, fond och vin, häll det i grytan. Lägg på locket och ställ in grytan på nedersta falsen i kall ugn, sätt graderna på 200 och sätt igång ugnen. Låt grytan stå inne 1 timme och 15 minuter. Ta ut grytan, plocka upp köttet och sila av såsen ner i en gryta, men spara det du silat från.
Låt såsen koka upp och red av med maizena. När du är nöjd med konsistensen på såsen häller du ner det du tidigare silade ifrån. Skiva upp köttet och servera härligheten med såsen, pressad potatis och grönsaker.

Till middagen drack vi ett rött vi som ingår i vårt vinprovarprojekt (som ni kan läsa om här). 
Tapiz Joven Malbec, från Argentina, nummer 6521 på systembolaget för endast 64 kronor. Enligt bolaget ska det passa till lamm och nötkött, enligt Allt om Mat till pizza med parmesan och kantareller. Vi hade varken lamm, nöt, kantareller eller parmesan i vår mat, men det funkade alldeles ypperligt ändå eftersom smakerna i såsen gifte sig med vinet. Inte det mest fylliga vinet vi druckit, men godkänt fick det, kanske mest tack vare att det passade så bra till maten. Dock försvann känslan och smaken av vinet alldeles för snabbt från munnen, så till priset var det ett gott vin till rätt mat, men inget vi köper igen. 

Efter middagen och tvagning av både oss och disken, så blev det efterrätt minsann:) Vi öppnade en viss burk som stått längst bak i skafferiet och gonat till sej, underbart gott med en klick vaniljglass till...

För övrigt kan vi verkligen rekommendera lergryteboken, för de av er som äger en lergryta och vill investera i en kokbok med recept till grytan. Recepten känns uppdaterade och ligger lite mer i tiden, det är stor variation på maten och bilderna är inspirerande.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 26 december 2011

Julhelgen hitintills.

Vi tänkte vi kunde ju bjussa er på lite bilder från julaftonsfirandet hos Ankis syrra idag, där gick nämligen årets julfirande av stapeln för vår del. Tidigare år har vi alltid firat med Ankis familj hemma hos Ankis föräldrar, men när livet förändras så får även traditionerna göra så.

Carina och Affe hade dukat upp julbordet i sitt nya uterum och med allt annat än vinter utanför så njöt vi av maten där inne: 

 Jodå, vi har faktiskt mest sill på borden som ni kanske har förstått vid detta laget:) Men det finns även leverkorv, julöl och leverpastej...

 .. och godaste vörtbrödet bakat av Freddy för första gången, ett riktigt lyckat nybörjarbak! 
Skinkan var ett samarbete, Håkan köpte, Carina kokte och Affe griljerade, ett synnerligen lyckat samarbete! Godaste revbenen vi smakat på evigheter stod Affes mor Siri för, och de ska vi ha receptet på, så det så!

 Finns änglar att fota även i detta hushållet, både på fönsterbrädan och i köket! Tänk, det finns faktiskt kök i mindre storlek än vårt eget, inte rymmer det många men det finns ju fördelar med det också. Man slipper hjälpa till med disken:)

 I uterummet blommar citronträdet för fullt, 2 solgula frukter är snart färdiga för avsmakning och två till håller på att sakta men säkert bli lika fina. Utanför var himlen klarblå och solen sken som om det vore juni...

Julklappar fick vi också några stycken, så snälla har vi väl lyckats vara i år. Men varken diskmaskin eller köttkvarn har vi sett röken av, så tomten har väl inte haft tillräckligt med tid att läsa vår önskelista som vi skrev här för ett tag sedan. Det finns det däremot andra som gjort och lagt på minnet, finaste Gun som har finaste bloggen Kaksmulan överraskade oss totalt med ett paket som hämtades ut på posten i fredags. I paketet låg visserligen ingen diskmaskin men, som Gun skrev, allt går ju inte att köra i maskinen och då behövs ett par diskhandskar! Dom får ju gärna vara lite extra snygga, det blir lite roligare att diska då:

Så kul med bloggvänner som man får över landet, tack så mycket Gun!
Blir ni sugna på att diska med lika fina handskar på som Håkan hade idag så kan ni köpa dom i Kaksmulans webbshop, där ni även hittar de ljuvligaste förklädena ni kan tänka er. 

Nu ska vi ner om en tur på stan, för det är väl i affärerna man ska tillbringa annandagen eller hur är det? 
Hoppas ni alla ha en fin dag.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 25 december 2011

Just nu...

serverar köket detta:

Jo tack, det ska va gott och leva, annars kan det kvitta:)
2 så vansinnigt illaluktande ostar ska provas, en alldeles perfekt julklapp från världens bästa syrrason Freddy! Till det en röd italienare, numera avbockad från Allt om mats vinlista avdelningen "Mer än prisvärt", efter tips från en säker vinkälla på systembolaget. 

Hoppas ni alla har överlevt julaftonsfirandet och juldagens kanske lite slappare stil. Må väl!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 24 december 2011

Då var vi framme!

Ja, vi har alltså kommit fram till den sista ängeln i vår lilla änglakör. Hon passar alldeles utmärkt som sista deltagare så här på självaste julafton, eller vad tycker ni?


Vi önskar er alla er riktigt underbar julhelg, med allt vad det innebär för er del. 
Passa på att koppla av, ha kul och naturligtvis att äta och dricka gott! 
Njut av dagen, människorna som ni har i er närhet och skänk de som inte längre är med en extra tanke! 


GOD JUL
önskar tomten och ängeln i Mårtenssons Kök

fredag 23 december 2011

Julklappstips, chili och pysslade änglar

Så har vi kommit fram till dagen för den stora dagen, lillejulafton är här och för vår del så blir det middag på en annan adress ikväll. Vi ska nämligen hem till våra goda vänner Anne och Ingemar, ni vet dom som vi brukar ta en tur med då och då runt om i Europa. Men först ska Håkan jobba färdigt, det finns fortfarande korv att sälja, köttbullar att steka och leverpastej att tillaga! Det har varit några hektiska dagar för honom denna veckan, det har varit en stycken trött gubbe som har somnat sött framför tvn i soffan på kvällarna. För min del har det inneburit att jag fått husera alldeles ensam vid spisen varje kväll och det är inget som brukar hända, vi står oftast där tillsammans. Men det har gått hur bra som helst, kanske tidsoptimisten i mej har varit lite väl optimistisk, men det har vi överlevt det med:)

I lördags blev det en gammal klassiker i grytan, och den hamnade där tack vare en av tjejerna på jobbet. Caroline hade nämligen med sig en portion Chili con carne i sin matlåda förra veckan och jag blev så sugen på det. Vet faktiskt inte när vi kockade till det senast, men det känns som det var evigheter och så kan vi ju inte ha det, eller hur? Chili con carne är för oss lika med att flytta hemifrån, laga mat i nya gjutjärnsgrytan (som man inte alls hade en susning om hur den skulle skötas) och alldeles för starkt kryddat resultat. Nostalgisk mat med andra ord:)

Perfekt middag när man tröttnat på all julmat och glögg!

Chili con carne a'la Mårtenssons 6-8 port
700 g köttfärs (vi använde oss av högrev som vi maler själv)
2-3 vitlöksklyftor
1 stor röd lök
2 burkar vita bönor i tomatsås
2 burkar krossade tomater
1 burk kidney bönor
1 burk skivade champinjoner
1 burk majskorn
1-2 dl chilisås av valfri sort
2 stora morötter
1 paprika av valfri sort
ev. köttbuljong
salt & svartpeppar
chilipulver
cayennepeppar
oregano och timjan
färsk bladpersilja
Hacka lök och vitlök. Skala och slanta moroten, skär paprikan i mindre bitar. 
Börja med att bryna köttfärsen på ganska hög värme och häll sedan över den i en större gryta, såvida du inte har en stor stekgryta då du bryner köttet i den. Tillsätt lök och vitlök och låt det bryna med en stund.
Tillsätt därefter alla övriga ingredienser - utom persiljan- och smaka av med kryddorna. 
Låt sedan chilin stå och småputtra ett bra tag, ju längre tid desto godare och mustigare chili får du. Precis innan serveringen så hackar du ner bladpersilja.
Servera gärna ett gott vitlöksbröd till, smakar så gott att doppa i grytan. 

Förmodligen finns det lika många olika recept på chili som det finns grytor, vi gör oftast en med helt kött som går under namnet Long Horn Chili, det receptet hittar ni här. Och som tur är så har vi lärt oss efter dessa åren hur vi ska sköta vår gjutjärnsgryta, så den har hängt med ett bra tag i vårt kök nu. 

Något annat som också hänger med i köket sen några år tillbaka är vår champagnekork, eller återförslutare kanske den kallas. Oavsett vad den heter så är  vår av märket Fackelmann, men det finns säkert i andra märken också. Den håller bubblorna kvar i flaskan under i alla fall en vecka efter man öppnat den, perfekt när man bara tar ett glas av skumpan. Kanske ett bra julklappstips till de av er som har någon bubbelfantast i närheten som ni inte har köpt julklapp till än:

Ingen höjadbild kanske, men ni ser vad vi menar:)

Lillejulaftons änglar så, det blir två av samma sort men ändå inte. Som ni ser så behöver inte änglar vara så där bylsiga, mulliga eller gjorda av keramik/porslin. nej då, de kan faktiskt vara stilrena, väldigt enkla och gjorda av ståltråd också. Lika fina oavsett:

Den högra ängeln är ytterliggare ett bidrag från Anneli, köpt i en affär/galleri här i stan som ni måste besöka om ni har vägarna förbi och gillar speciella smycken, dekorationer både att ha inne och ute, eller konst. Tilde heter butiken/galleriet och den finns på Snedgränd i Ystad. 
Den vänstra ängeln gjorde Ankis mor efter att hon sett den högra och blev sugen på att försöka sej på att jobba med ståltråd också, ett lyckat försök absolut. 

Hoppas nu ni alla får en riktigt fin lillejulafton, för er som inte kikar in i morgon så önskar vi er en god jul.

Smaklig spis! / Anki (och Håkan)
x

torsdag 22 december 2011

Het sill, karibisk lax och svävande ängel.

Så där ja, då är kylen laddad med burkar i alla dess former och med olika innehåll, eller ja, nästan olika. De flesta innehåller faktiskt sill (överraskade?), men sillarna badar i helt olika såser. Den sista hamnade i en lite hetare honungssås i morse och gör ni denna så gäller det att smaka er fram till hur mycket hetta ni pallar med. Och snälla, tänk på de som ni ska servera den till, kanske inte alla gillar den lika het - eller mild:)


Honungssill med lite hetta
4 urvattnade salt sillfiléer
1 msk sambal oelek
2 dl gräddfil
½-1 dl majonnäs
½ dl honung
1 lime, rivet skal och saften
1 vitlöksklyfta, pressad eller riven
Blanda samman alla ingredienserna till såsen, smaka av så du tycker den är lagom stark.
Skär sillen i mindre bitar och blanda ner dom i såsen, låt det stå kallt minst ett dygn (gärna 2) innan servering.

För att ni inte ska behöva leva på sillinläggningar i jul så tänkte vi vara så schysta och bjussa er på ett middagsrecept också. I och för sig med fisk det också, men det får ni försöka stå ut med.
Vi provade nämligen ett laxrecept igår som vi hittat hos bästa Emmy som huserar i Remsans Bistro. En laxmiddag som vi gillade hur mycket som helst och som faktiskt gick fint hand i hand med bubblet vi hade över från helgen. Receptet körde vi nästan rakt av, såsmängden behöll vi (tack och lov) men lax- och kryddblandningen halverade vi:


Karibisk lax med mangosås 2 pers
400 g laxfilé
1 tsk rosépepparkorn, krossade
1 msk färsk riven ingefära
1 tsk farinsocker
1 tsk flingsalt
1 tsk paprikapulver
½ tsk cayennepeppar
½ röd chili, finhackad
½ lime, rivet skal och pressad saft
2 msk mörk rom
Blanda samman kryddorna med limesaft, skal och rom. Lägg laxen i en smord, ugnsfast form och lägg på kryddblandningen. Ställ in den i ugnen på 175 grader i 15 minuter. Servera med:
Mangosås
1 mango
2 msk sweet chilisås
1 msk farinsocker
½ msk mörk rom
½ lime, rivet skal och pressad saft
½ tsk salt
Skala och kärna ur mangon, dela den i mindre bitar. Mixa mangobitarna med övriga ingredienser till en slät sås. Servera laxen med sås, grönsaker och, om du vill, ris.

Vår änglakör börjar gå mot sitt slut, det är inte många dagar kvar nu till sista medlemmen gör sin entré. Knappt att vi fattar det egentligen, känns som att det bara var här om dagen vi satte igång...

Nåja, här är hon i alla fall, dagens medlem, lite så där svävande väntar hon in julen. Även denna är ett fynd från danska Systrarna Grene i Köpenhamn, en perfekt affär för roliga gåbort-presenter eller fina ängelfynd:)

Det är inte bara sillen som är klar, resten av "himmed" är också alldeles färdigt för julens ankomst.
Nystädat, fräscha blommor i vas, en stycken gåborts-present (som vi faktiskt gärna själv hade behållit) ligger packad och klar till morgondagens borta ätning.
Dessutom är kvällens middag är förberedd så långt det går och den innehåller inte en fisk så långt ögat når, det blir istället ett av våra favoritrecept på kyckling, en med 10 vitlöksklyftor! och ... ja, det är helt enkelt bara att köra!
Christmas, here we come!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 21 december 2011

Sill med inspiration från Thailand och ängel med hjärta.

Ja, så var det då dags för dagens andra inlägg, fast vi låtsas att det är det första... det som ligger sedan innan var ju det som skulle legat här igår! Förstod ni? Om inte så är det ingen fara, knappt att vi gör det heller:)
Dagen i dag har Anki tillbringat mesta tiden i köket, för "vissa" av oss här hemma har haft ledig dag från jobbet... och som om det inte var tillräckligt så går samma "viss person" på julledighet i morgon! Härligt ska det bli, även om dessa första dagarna helt kommer att ägnas åt julmats-förberedelser. Men det görs så gärna så, det är ett kärt "nöje"/arbete:)

Hur som haver så blir det faktiskt sill nu igen, fast denna gången en med lite hetta och hur mycket hetta den ska ha, det bestämmer ni faktiskt helt och hållet själva. Vi tipsar er om sill som har smakinspiration från ett kök som ligger nära våra hjärtan här hemma, närmare bestämt det Thailändska köket. Receptet, julmappen, är klippt från Hemmets Journal:


Het thaisill
3 salta sillfiléer
1 dl ättikssprit 12%
11/4 dl socker
1½ dl vatten
3 stjälkar citrongräs, tunt skivade
3 kafirlimeblad (köps i Thaiaffärer)
1 msk tunt skivad röd chilifrukt
Skölj sillfiléerna i kallt vatten och lägg dom sedan i en skål med kallt vatten så de får ligga och bli lite urvattnade några timmar. Ta sedan bort skinnet och dela dom i mindre bitar.
Koka upp ättika, vatten och socker och lägg i övriga ingredienser. Låt det stå och svalna innan du häller det över sillen och ställer det kallt minst ett dygn innan serveringen.

Ett annat tidningsklipp vi tänkte bjuda er på är från Expressens/Kvällspostens bilaga "Mitt kök". Vi fick nämligen en förfrågan från dom för någon vecka sedan om vi kunde tänka oss att vara med i deras avdelning "Veckans läsarrecept" och så klart tackade vi ja! Naturligtvis tog vi tillfället i akt och firade inslaget idag med lite bubblor som vi hade över från helgen:)

Bubblet vi firade med är från Systembolagets tillfälliga sortiment, så blir ni sugna på att prova det så är det till att vara snabb. Speciellt om ni bor i vår stad för vi kommer att lägga vantarna på ytterliggare en flaska, för så gott tyckte vi att det var:) Mycket bubblor var det i flaskan, en frisk och torr smak som passade våra smaklökar och kvällens middag perfekt. Vinet kommer från, hör och häpna, Uruguay (inte visste vi att de var ett vinland?) kostar 95 riksdaler och har nummer 99128

Dagens ängel, även den en av märket Goebel, är av modellen mindre storlek så där en 5 cm ungefär. En uppskattad julklapp för några år sedan från herr Mårtensson till fru Mårtensson. Står sedan dess på nattduksbordet och önskar söta drömmar:) Och detsamma önskar vi er!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

Senapssill på skånsk senap och avkopplande ängel.

Visst är det underbart med tekniken, speciellt när man får den att fungelera:) Vi kunde inte få till något inlägg alls igår eftersom att vår dator inte alls ville samarbeta med oss, men idag har vår dator bestämt sej för att återuppta samarbetet och det tackar vi för. Så nu gör vi som så här att vi lägger upp gårdagens inlägg nu på förmiddagen, så slänger vi upp dagens inlägg senare i kväll, det blir väl bra?

Med risk för att vara tjatiga så blir det ett sillrecept vi bjuder på även idag. Det finns en stor risk att det blir några till innan julafton, men ni får helt enkelt försöka att stå ut med oss och våra sillar. Vi fortsätter använda oss av recepten som vi letat upp i Guns gömmor och som vi vet att vi alla gillar. Senapssill hittade vi flera olika recept på, från tidningar, handskrivna på lappar och även i recepthäften, så vi visste faktiskt inte riktigt vilken av dom vi skulle välja. Men efter ett tag bestämde vi oss för att att det som vi såg att hon hade skrivit lite förändringar på i kanten, det kändes som att det var dit hon ledde oss. Vi har blandat vår senapssill på skånsk senap, men det funkar säkert hur bra som helst med vanlig svensk också.
Receptet är avskrivet enligt förändringarna Gun gjort i kanten, vi litar helt och hållet på det. 


Senapsgravad sill
500 g sillfiléer (som först ska ha varit fryst)
Lag
½ liter vatten
1 dl ättikssprit 12%
1 msk salt
1 msk socker
Blanda samman lagen så att salt och socker löses upp. Dra av skinnet från sillen och lägg dom i lagen. Ställ kallt över natten, eller allra helst under 1 dygn.
Senapssås
1½ dl senap (vi använder grovmald skånsk senap)
3/4 dl rödvinsvinäger
1½ dl matolja
2½ msk socker
2½ krm mald vitpeppar
1½ dl finhackad dill
Blanda samman ingredienserna till såsen, smaka va så du är nöjd med smaken.
Ta sillen ur lagen och låt den rinna av innan du varvar såsen med sillen i en burk. Ställ burken i kylen och låt den gona till sej under 1 dygn innan du serverar den.

Dagens ängel kör på den mer "laid back" stilen idag, struntar i allt vad julförberedelser heter och njuter av en bra bok istället:

Ännu ett av Ankis mors konstverk, gjord efter en idé hon fick från en bild i en tidning. 
Denna ängeln ligger i vårt sovrumsfönster året runt, en bra påminnelse om att man inte bara ska fara iväg genom livet, utan även att koppla av och njuta också. Om man sen gör det med en bra bok, eller vid något annat tillfälle kvittar egentligen, bara man gör det:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 19 december 2011

Fetaostsill

Så där ja, då har vi påbörjat julens sillinläggningar här i köket idag. Det är Brantevikssillen som har hamnat i första lagen där den ska ligga och gona till sej tills i morgon, då den ska ner i lök och sockerröran. Några av julens sillinläggnigar är nämligen det som hamnade på vår lott i Ankis familj, vi kör modellen knytkalas i år och hjälps åt istället för att en ska stå med hela tjottabaletten. Eftersom de flesta av oss är silltokiga så är det en diger samling som står på julbordet och det blir så även i år. Som tur är så hade Ankis mor samlat alla sillrecepten i en speciell julmatsmapp så det finns att ösa ur.

Dagens recept på sillinläggning har vi inte börjat på än, men den var given att vara med när vi diskuterade vilka sorter vi skulle ha i år. Sill i fetaostsås är det nämligen flera av oss som har som en favorit och utan den "så försmäktar vi på denna jul":)


Inlagd sill med Fetaost
1 kg rensad sill (OBS! Den måste först ha varit frusen innan du lägger in den!)
Lag
5 dl vatten
1 dl ättikssprit, 12%
1½ msk salt
1 msk socker
Dra av sillfiléerna från skinnet, det gör du enklast när sillen fortfarande är lite frusen.
Rör samman ingredienserna till lagen och lägg ner sillen. Lägg över ett lock och ställ det kallt 1 dygn.
Ta upp sillen och låt den rinna av ordentligt innan du lägger den i fetaostsåsen:
Fetaostsås
2 dl matlagningsyoghurt, vi använder sorten du ser på bilden men det funkar även med annan
½-1 dl majonnäs
3-4 vitlöksklyftor
1 msk färsk hackad mynta, eller ½ tsk torkad
½ tsk stött kardemumma
ev. lite socker
½ dl vispgrädde
80 g fetaost
salt och vitpeppar
Rör samman majonnäs (enligt önskad mängd) och yoghurt, smaka av med salt och peppar. Tycker du yoghurten smakar för syrligt så kan du smaka av med lite socker. Pressa i vitlök och rör ner mynta och kardemumma.
Smula sönder osten och rör ner i såsen.
Vispa till sist grädden och rör ner den i såsen. Varva den färdiga fetaostsåsen med sillen i en burk, sätt på lock och låt det stå i kylen ett dygn innan serveringen.

Vi kommer även att ha dessa på bordet:
Brantevikssill (recept här), inlaggd stekt sill (recept här), citrongravad sill (recept här) och wasabisill (recept här). Den sista har Freddy fått sån snits på så den fixar han till oss, det och att baka vörtbröd valde nämligen han. Vi kommer att lägga in några andra sorter, men de recepten får ni vänta lite på, spännande, eller hur? Vi kan avslöja att den ena sorten är Thai-inspirerad...

Ring, klocka ring... 
Dagens ängel ansvara för att ringa in julen, det är ju snart dags så det är väl bäst att öva lite... 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 18 december 2011

Lingontryffel och Dajm

När katten är borta så dansar... eller rättare sagt så när gubben är borta så gör gumman julgodis! För det är precis vad jag har gjort idag, två olika chokladiga godisbitar blev det. En lite barnsligare variant och en som definitivt är bara för de vuxna, dajm och tryffel blev det.
Tryffel har det aldrig blivit gjort i vårt kök tidigare, i alla fall inte så länge vi har kockat i det. Receptet hittade vi i tidningen "Hembakat" som vi vann i en tävling hos Amy, som bloggar på Amy's piece of cake.
Som sig bör så ändrade jag på receptet en smula och skvätte i lite lingonlikör vilket visade sig vara ett väldigt smart drag om jag får säga det själv...:

Lingontryffel
Lingontryffel för vuxna ca 25-30 st
200 g mörk choklad, 70%
2 msk smör
1 dl frusna lingon
2 msk lingonlikör, t.ex Lapponia
1 msk crème fraiche
1 dl siktat florsocker
Kakao till garenring
Låt lingonen tina upp, mosa och blanda med likören. Låt det stå och dra under tiden du smälter chokladen ( i bitar) tillsamman med smöret i en skål över vattenbad*.
Blanda samman den smälta chokladen med lingonmoset, crème fraiche och florsocker. Ställ in det i kylen och låt det stelna, minst 30 minuter.
När smeten har stelnat är det dags att ta på plasthandskarna (om du har några tillhands, annars gå det även utan) och börja rulla tryffelbollar. Bollarna rullar du sedan i kakao som du hällt ut på en tallrik. Förvara tryffeln i kylen tills det är dags att smarra på dom.
Vill man att även barnen ska kunna äta dom så utesluter man bara likören.
* Ett vattenbad är hur enkelt som helst att åstadkomma. Fyll en gryta med vatten och låt det koka upp. Ställ en tallrik, eller en skål, som täcker hela grytan. Där har du ditt vattenbad.

It's a messy job, but someone's got to do it! Ni förstår kanske varför jag rekommenderar plasthandskar... (ja det är dom som hänger i klämman ovanför!)

Dajm däremot har jag gjort sedan tonåren, så det var en riktig nostalgisk stund jag hade i köket. Med julmusik skvalande från högtalarna, sjungandes med i "Tomten jag vill ha en riktig jul", så ploppade jag ut mandlar ur skalen precis som i brandomsåren:) 

Dajm

Det finns en viss risk för att burken snart är tom, dom blir farligt goda.

Dajm
100 g sötmandel
100 g smör
2 3/4 dl socker
½ dl ljus sirap
150 g ljus choklad
neutral matolja
Skålla och skala mandeln, dvs låt mandeln koka ett par minuter och skölj sedan dom i kallt vatten. Sen är det bara att trycka ut mandeln ur skalet. Hacka den fint, använd gärna en mixer.
Häll smör, socker och sirap i en gryta med tjock botten. Låt det koka tills det har nått 150 grader, ca 10-15 minuter och då är smeten mellanbrun. Slå i mandelhacket och låt det bubbla ca 3 minuter till. 
Olja ett bakplåtspapper med matoljan och slå på dajmsmeten. När det har stelnat lite grann så skär du upp dajmen i mindre bitar. 
Smält chokladen i ett vattenbad och bre den på dajmbitarna, ställ in i kylen så chokladen stelnar. NJUT!

Så över till den andra av oss som också har dansat omkring här hemma idag. En Goebels-ängel som jag har fått av syrran i julklapp för några år sedan. Det finns en hel del änglar från just Goebels i vår kör, men just denna kan man vrida upp så hon snurrar runt till musik som spelar under tiden. Mycket tjusigt:)

Nu kommer Håkan snart hem från jobbet efter en lång dag i köket där. Det är tid att påbörja kvällens middag, citronrisotto och lax är det som ska avnjutas.
Ha en fortsatt fin 4:e adventskväll och glöm inte att blåsa ut ljusen innan ni hoppas i säng i kväll!

Smaklig spis! / Anki (och Håkan)

lördag 17 december 2011

Önskelista och ängel i glas.

Vi tvivlar inte en sekund att tomten läser bloggar, speciellt de som handlar om mat - det syns ju liksom på honom, eller hur? Annars är det kanske så att det är tomtemor som hänger ute i cyberspace och hittar en massa bra recept att kocka efter till sin gubbe... det tål att tänkas på. Oavsett vem av dom som följer oss så tänkte vi komma med 2 olika tips på julklappar som vi skulle uppskatta så om de stod i vårt kök på julaftonsmorgon. Ja, eller kväll, det funkar lika bra!

Håkan önskar sig en ny köttkvarn som passar bra ihop med vår major, varför förstår ni kanske när ni ser hur det såg ut sist det maldes kött i köket:

Att stå lite högre upp är det bästa om man behöver extrakrafter för att pressa ner köttet i kvarnen (med våld).

Vad jag (Anki) önskar mig är kanske inte så svårt att lista ut när ni ser nästa bild? Så här såg det ut i köket denna lördagsmorgon, efter en fredagskväll med matlagning av allehanda slag...Eftersom Håkan jobbade så var det bara för mej att hugga i, hugaligen! Varför lär man sej aldrig att det är mycket trevligare att komma upp på morgonen till ett kök där disken är diskad?

Det "glamourösa" livet som matbloggare är inte bara fina uppläggningar, dukningar och drinkglas:) Nej då, det är även disk, slasktömning och lite organisering, speciellt om man har en kök modell mindre som vi har... Så en diskmaskin som gärna får stå i ett större kök (i en lägenhet där vi bor såklart) önskas det också. 

Det var väl inte för mycket begärt eller hur? Sen skulle vi inte tacka nej till god hälsa så länge vi lever för oss och alla andra, fred på jorden och några miljoner på banken heller...

Som sagt så jobbar Håkan och lär inte anlända köket förrän vid 8-tiden ikväll, precis som i morgonkväll, det är mycket som ska förberedas i charken inför nästa veckas julshopping. För min del blir det lite pyssel i köket, middagar naturligtvis men även lite annat, mer om det får ni veta i morgon. Nu är det ängladags:

Om gårdagens ängel tillhör den tramsigare gruppen så hör väl dagens ängel till den mer upplysta delen av vår änglakör. En ljuslykta som Anki fått av sin goda vän Anneli som har varit gäst här i vårt kök några gånger. Blir ett riktigt fint sken när ett ljus tänds i glaset, glittrande genom klänningen.

Ha en fin lördagskväll, kära läsare så ses vi i morgon igen
Smaklig spis! / Anki (och Håkan)

fredag 16 december 2011

Julmartini och en lite tramsig ängel.

Fredag igen, gott folk och fjärde advent närmar sej. Men inte känns det som att det är jultider, även om lägenheten är dekorerad sedan länge, sillen till inläggningarna är fixad, godis är påbörjat och julklapparna inköpta... Det verkar som det är något som vi delar med många runt om i vårt avlånga land, det där med avsaknaden av julkänslorna, kan det bero på vädret och att snön lyser med sin frånvaro? Vi har ju blivit lite bortskämda med vitt landskap de senaste åren... Hur är det för er del, känner ni er juliga eller inte?

Kanske en liten drink med glögg i kan hjälpa till med julstämningen? Vi har nämligen experimenterat i köket med några av de glöggflaskor som vi fick hem från Kiviks musteri för ett tag sedan. Vi tyckte väl inte direkt att de var så väldigt glöggiga, om ni förstå vad vi menar, de var mest fruktiga, bäriga och en anings söta. Vår favorit att dricka varm blev äpple med smak av kanel och vanilj, även äpple med smak av apelsin och saffran gick också bra. De andra två (tranbär och hallon) smakade mest varm saft när de värmdes, gott det också iofs, men inte är det glögg inte. Så det föddes en idé ganska snabbt om att prova att blanda någon god drink på innehållet i flaskorna och just denna blev en hit:

Vi färgade vårt socker till frostningen med röd karamellfärg, piffigt men man ska tänka på att slicka det i sej försiktigt, färgen sätter sej snabbt och det finns en risk att man ser ut som Rudolf om det kommer på näsan:)

Julmartini med hallonsmak   1 glas
2 cl Baccardi Razz
6 cl hallonglögg
Sprite eller 7-up
frusna hallon
strösocker
Fukta kanten på glaset och doppa det sedan i socker så du får en frostad kant.
Häll försiktigt i rom, glögg och fyll till slut upp glaset med läsken. Lägg i några frusna hallon och servera.

Ja, man ser ju tydligt vilken som blev favoriten...

Det börjar inte bara ta på dagarna som är kvar tills det är jul, det börjar även ta på änglakören... Men oroa er inte, vi har medlemmar tillräckligt fram till efter julhelgen att bjuda på. Denna tillhör gruppen lite flamsiga och tramsiga änglar, det syns kanske? Härligt med lite annorlunda typer som inte ser ut så som man förväntar sej att en ängel ska se ut. 

Vi önskar er alla en riktigt fin helg, god mat och dricka, och att ni njuter av livet!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 15 december 2011

Chokladbräck med Oreos och polkagrisar

Nej, nu kunde vi inte stå emot längre! Vi var tvungna att köra igång lite tillverkning av julgodis i köket i går, efter all inspiration vi fått från kollegorna där ute i cyberrymden. Vart man än tittar så ser man fudge, kolor, knäck och marsipan i långa banor, härligt härligt - men farligt farligt:)
Vi brukar inte göra så väldigt mycket julgodis faktiskt, det är alltid Ankis far Hasse som har stått för det och är så även denna julen. Men något lite har vi brukat bidra med och då framför allt våra hemgjorda gräddbullar som även dom är farligt goda.

Ett av recepten vi tyckte såg spännande ut i mattidningen "Jessicas mat" var först ut att bli provat igår och de satt som en smäck efter den sanslöst goda middagen vi kockade till. En härlig blandning av mintsmaken och chokladen, de hårda polkagrisarna och den mjuka bitarna av Oreos:

Chokladbräck med oreos och polkagris

Chokladbräck med Oreos och polkagrisar   ca 30 stycken
300 g vit choklad
1 msk neutral olja
10 oreos
1 dl polkagrisar
Klä en bricka eller bakplåt med aluminiumfolie, glansiga sidan upp.
Hacka Oreosarna grovt och krossa polkagrisarna.
Smält den vita chokladen över ett vattenbad. Blanda först ner oljan i den smälta chokladen och därefter de hackade kakorna.
Häll smeten på brickan och bred ut den till den är ca ½ cm tjock. Strö på polkagrishacket och låt härligheten stelna i kylen.
Bryt i bitar som du bäst förvarar i kylskåpet.

Eftersom vi hamnat i ett "förfall" av frestelser de senaste dagarna, alldeles för god mat (kan det egentligen bli för gott?) och på tok för mycket godsaker, så tyckte vi att dagens ängel var oerhört passande!
En fallen ängel som Gun (Ankis mor) gjorde helt på egen hand efter önskemål om just en fallen ängel. Behöver vi säga att hon var makalös på att arbeta i lera, vill ni se mer av det hon gjorde så hittar ni det här.

Detta är Ankis absoluta favoritängel i samlingen, det finns inga ord som kan beskriva hur det känns att få äga denna men det är en av de första ägodelarna vi skulle se till att rädda om något skulle hända i vårt hem. 
En ängel som säkert har varit med om både det ena och det andra, som fått sina smällar i livet men alltid lyckats resa sig upp igen. En ängel som säkert gått på en och annan nit och som kämpat hårt, men som säkert får sin belöning förr eller senare. 

Nu ska vi snart bänka oss till matbordet, kvällens middag blir kokt torsk, senapssås och kokta potatisar. Riktig husmanskost med andra ord. Vad äter ni idag?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 14 december 2011

Bästa bearnaisesåsen

Något som vi provat att kocka till i vårt kök flera många gånger (vi har faktiskt slutat räkna) är en av de vanligaste såserna i detta landet, nämligen Bearnaisesåsen. Hur mycket smör vi har hällt ut i vasken vill vi inte ens tänka på, det är åtskilliga mängder som runnit ner i rören.
Men skam den som ger sig heter det ju och eftersom vi gärna vill lära oss och bli bättre och bättre på matlagning så bestämde vi oss för att ge det en chans till. Och kan ni tänka er, vi har LYCKATS!!!
Vi hittade nämligen ett recept och en beskrivning hos Hanna som i sin tur har hittat idén hos Annika och attans vad det gick bra, det fanns inte en chans till att det skulle skära sig. Happy days:)
Hur den smakade är en historia för sej... så in i hoppsan god var den. Om grannen hörde oss när vi åt vår middag ikväll så finns det en stor chans/risk att han tror att vi njöt av något helt annat än mat...


Bearnaisesås 2 port
2½ msk vitvinsvinäger
2 tsk torkad dragon
2 msk vatten
3 äggulor
150 g smör, rumstempererat i småbitar
Slå vinäger och dragon i en tjockbottnad gryta, låt det koka livligt på hög värme och låt fläkten gå på hög hastighet under tiden. När grytan nästan har kokt torr så ta bort den från värmen, tillsätt vattnet och låt det svalna lite. Rör därefter i gulorna, en i taget och ställ sedan grytan tillbaka på plattan på svag värme.
Börja nu röra ner smöret i bitar, en åt gången så den smälter innan nästa klickas i. Fortsätt röra hela tiden tills allt smöret är på plats och såsen har tjocknat.
Ta grytan från plattan och smaka av såsen med salt och peppar, ev. hackad färsk dragon.
NJUT!!!

Köttet som vi smaskade i oss till såsen var även det underbart fint. Entrecote från Limousin (mer information hittar ni här), köpt på GeMa-Livs så klart.
Så här ska en riktigt fin bit entrecote se ut, perfekt marmorerat. Köper ni kött som detta så vet ni att det är en fin bit kött som ni har fått tag på och som ni ska få lägga på er tallrik

Nog om kött, sås och dagens middag nu, fast vi egentligen skulle kunna fylla hela sidan med lovord och rosor:) Vi måste ju ha en bild på dagens ängel från vår lilla änglakör också, eller hur? Mäkta glad är denna eftersom hon just köpt den sista julklappen på listan! Precis som vi gjort i dag, vi har inte bara lyckats med vår beasås, vi har nämligen lyckats köpa alla julklapparna på vår lista i eftermiddag och det känner vi oss så nöjda med.
Hur går det för er andra, har ni börjat inköpen, är ni kanske klara ni också, eller tillhör ni helt enkelt de som hoppar över julklapparna i år?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 13 december 2011

Makalös chokladglass och spelande ängel.

Luciadagen är snart till sin ände, vi hoppas ni har haft en fin dag med en eller annan ljusspridare som har lyst upp er tisdag lite.
Något annat som kan lysa upp ens dag lite extra är den makalöst, ljuvligt, underbara, helt otroliga chokladglass vi hade som efterrätt i lördags efter att vi käkat fondue. Den var väldigt len och mjuk, smälte perfekt i munnen... ja som ni kanske förstått vid detta laget så gillade vi verkligen glassen skarpt. Receptet har vi hittat i en av tant-tidningarna som vi får överta efter Hasse när han har läst färdigt dom. Jo då, även herrar kan läsa tant-tidningar:)

 Receptet hittat i Hemmets Journal.

Chokladglass med marshmallows   8 port
2½ dl florsocker
3/4 dl vatten
4 äggulor
300 g mörk choklad, helst 70%
5 dl vispgrädde
100 g marshmallows
Koka upp vatten och florsocker under omrörning, låt det koka i 2 minuter och sedan få svalna lite.
Vispa gulorna i en skål och tillsätt sockerlagen under vispningen, vispa så det blir fluffigt.
Smält chokladen och rör ner den i äggsmeten, låt svalna.
Vispa grädden och blanda den i chokladsmeten.
Blanda i marshmallows och häll i en form. Ställ i frysen minst 6 timmar.
Servera sedan denna makalöst goda chokladglass.

För de av er som har glassmaskin så kan vi meddela att den inte frös in speciellt mycket i vår glassmaskin, oavsett hur länge vi lät den snurra runt så blev den inte mer än iskall... Efter lite mer än 1 timme så gav vi faktiskt upp och ställde in den i frysen och då gick det på ett kick.

Närmare än så här kunde vi inte komma någon lucialiknande ängel, tro oss vi har letat i lådorna. Men fin är hon, spela tvärflöjt kan hon och sin allra finaste klänning har hon tagit på sej, dagen till ära.

Nu ska vi bänka oss framför Jamie's julprogram på tvn och se vad han har att bjuda på ikväll. Go'kväll.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

måndag 12 december 2011

Hemgjord rullsylta

Vi lovade ju er att ni skulle få veta vad som lagades till i köket igår och då är det väl på sin plats att avslöja det? För gårdagen gick verkligen i matlagningens tecken här i Mårtenssons kök, vi kockade risgrynsgröt i crock poten, Håkan slängde ihop ett gäng köttbullar och som om det inte var tillräckligt så gjorde han även sin första rullsylta, allt dokumenterat av frun i köket! 
Ovanpå allt detta så lagade vi faktiskt middag också, tro det eller ej:) Men den middagen får ni allt vänta på ett tag till, idag ska ni nämligen få veta hur ni kan få njuta av er egenlagade rullsylta till jul. 
För det vill ni väl, eller hur? Då kör vi:

Färdiga resultatet, en stycken rullsylta med en rejäl klicka stark senap. Precis lagom med sälta i smaken, och kryddorna tar inte överhanden utan bara anas i bakgrunden. Klart godkänt!

Börja med att rimma sidfläsket ett par dagar innan ni tänker rulla er sylta. Håkan gjorde enligt Jens Linders beskrivning i "Det glömda köket":

Rimmat sidfläsk
ca 1½ kilo färskt sidfläsk
½ dl salt
½ tsk salpeter 
Blanda salt och salpeter och gnid in köttet med blandningen. Låt det stå i kylen 1 dygn.
Saltlake
3½ l vatten
3 dl salt
½ dl strösocker
Koka upp alla ingredienser, skumma och låt det kallna. 
Lägg köttet en stor skål, slå på den kalla lagen så köttet täcks. 
Lägg på en tallrik och lägg en tyngd på så att den hålls nere. 
Låt detta stå kallt i 2-3 dygn.

Nu är det tid att dela köttet, krydda det och rulla samman till en rulle som ska kokas:
Ta upp köttet från saltlaken och lägg med svålen nedåt på en skärbräda. Skär rakt över längs med svålkanten nästan hela vägen genom, men spara den sista biten så köttstycket hänger samman. Bred ut köttstycket.

Rullsylta
Till kryddningen av köttet
2 tsk krossat kryddpeppar
1 tsk malen ingefära
½ tsk kryddnejlika
Krydda den tjockare delen av köttet och rulla samman till en rulle som binds upp, se nedan för beskrivning.
Till kokningen av köttet
10 kryddpepparkorn / liter vatten
10 vitpepparkorn / liter vatten
1-2 msk strösocker
1 skivad morot
1 halverad gul lök utan skal
2-3 msk ättikssprit
Lägg rullen i en gryta, mät upp vatten i ett litermått och slå på så mycket vatten så rullen täcks. Tillsätt övriga ingredienser, lagen ska smaka lätt syrligt. 
Låt köttet sjuda sakta under lock till det känns mjukt när du känner med en provsticka, det tar ca 1½-2 timmar. Kollar du graderna med en kötttermometer så ska det vara 70-72 grader. 
Ta upp rullen och låt den kallna mellan två skärbrädor, gärna med en tyngd på.

 Krydda den tjockaste delen av köttet med kryddorna enligt receptet.

 Börja rulla samman köttbiten från den tjocka sidan, rulla det så hårt och tätt som du kan.

 Rullen kan skäras av i kanterna om du vill ha en jämnare yta. Köttet du ev. skär bort går bra att steka och käka till kanske lite skramlade ägg. 

Bind upp rullen med ett bomullsband, låt gärna bandet ligga i vatten innan du använder det så blir det mycket enklare att hantera och få det riktigt hårt spänt. 

Vill du så går det alldeles perfekt att frysa in din rullsylta fram tills det är dags att servera den på julafton. Den avnjuts bäst med inlagda rödbetor, skånsk senap och kanske lite brunkål.

Över till dagens ängel så, en tjej som sitter säkert på vårt vitrinskåp. Ser ut som hon tagit för sig av både en och två portioner av Håkans rullsylta... kanske lite av gröten vi kokte till efterrätt:) 
Påminner om Marilyn Monroe, så hon går därför under namnet Monroe-ängeln!

Nu hoppas vi att ni får en fin vecka,
Smaklig spis! / Anki och Håkan