onsdag 29 februari 2012

Enkelt sätt att laga till god kålpudding.

Ni tror väl snart att vi har en, eller två skruvar lösa här i köket när vi berättar vad vi köpt på oss idag! Men det är som det är, vi kan bara inte gå förbi skyltar med "Halva reapriset" textat med stora bokstäver, i varje fall inte när det gäller... jodå - kokböcker! Vi tog en sväng inom Åhlens för att köpa en fruktkorg till köket och kom ut med ytterligare 3 nya kompisar till resten av våra kokböcker, förutom fruktkorgen...! 
Alltså, det är ju nästan så vi skäms lite grann, men när det kan göras sådana fynd så kan vi bara inte låta bli:) 

I boken om husmanskost finns det många spännande gamla recept, eller vad sägs om det berömda lungmoset (Håkan mår illa varje gång han hör det ordet), halmad ål eller kokt rökt grishuvud? Förmodligen inga recept vi kommer att kocka till i vårt kök, men det finns en hel del andra rätter som lockar oss. 
Just husmanskost är dagens recept från oss till er, ett lite annorlunda sätt att kocka till kålpudding på. Dels gjorde vi den i lergrytan och dels använde vi oss av färdig brunkål, ni vet sån där man köper på plastkorv. Det smakade riktigt bra så vi skickar vidare receptet ut i cyberspace, om nu någon annan känner för att prova. 


Kålpudding i lergryta 4 port
500 g brunkål (en "plastkorv")
600 g blandfärs
1 dl ströbröd
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 dl vatten
1½ msk smör
Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten, minst 15 minuter innan du använder den.
Blanda ströbrödet med salt och peppar och låt det sedan svälla i vattnet i 10 minuter.
Arbeta samman färsen med ströbrödet.
Lägg hälften av brunkålen i botten av lergrytan, lägg färsen ovanpå och täck den sedan med resten av kålen. Klicka över smör, lägg på locket och ställ in grytan på nedersta falsen i en kall ugn.
Ställ in graderna på 225 grader och sätt igång ugnen. Låt grytan stå inne 1½ timme. Ta av locket och låt ytan få färg, ca 15 minuter.
Servera med kokt potatis, lingonsylt och sås.


Som barn fick vi båda lingonmjölk till efterrätt när det serverades lingonsylt som tillbehör till middagen. 
Det måste vara världens lättaste efterrätt! 
Lingonmjölk
1 glas mjölk
2-4 msk lingonsylt
Blanda samman mjölk och sylt i ett dricksglas, njut! 

 Halva reapriset, summa summarum 150 kronor för alla tre, det kallar vi bokrea!!! Nästan som i gamla tider:)

Och här har ni nya fruktkorgen, nästan så vi borde köpa en sommarstuga också. Den hade stått fint där:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 28 februari 2012

Spätta med italienska influenser.

Fiskgratäng med spätta

Fisk var det här! Ja, för det är ju tisdag och det har vi ju kommit fram till tidigare att det är på tisdagar man äter fisk, eller hur? Fast just denna tisdagen äts det inte fisk i Mårtenssons kök, det blir korv och makaronstuvning till middag istället. Men er tänker vi bjuda på en fiskrätt, en spättamiddag, helt och hållet egenkomponerad av Anki av stuket "man-tager-vad-man-haver". Den blev väldigt lyckad och gick hem hos oss båda två. Eftersom det var lite ebb i potatislådan i skafferiet så fick det bli ett stomp till fisken, denna gången med morot och blomkål som passade riktigt bra tillsammans med västerbottenosten vi rev ner.

Ankis italienska spättabörsar  2 port
400 g spättafiléer
Riven parmesanost
hackad basilika
pressad citron
salt och peppar
1 dl vitt vin, eller matlagningsvin
1 dl vatten
1 msk fiskfond
coctailtomater
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche
maizenaredning
Pressa citron över spättafiléerna och låt dom ligga en stund under tiden som du halverar tomaterna, river parmesanosten och hackar basilikan.
Lägg ost och basilika på fisken, salta och peppra och vik filéerna dubbla.
Lägg ner fisken tillsammans med tomaterna i en djupa stekpanna, häll i vin, vatten och fond och låt det koka upp.
Låt fisken småputtra några minuter till de är färdiga och ta sedan upp dom ur vätskan och håll dom varma undertiden du gör färdigt såsen.
Låt kokvätskan koka samman ett par minuter och häll sedan i grädde och crème fraiche.
Låt det småputtra någon minut och smaka sedan av med kryddor och lite pressad citron.
Red av till önskad konsistens på såsen.
Lägg ner fisken och låt den bli varm, servera sedan med kokt potatis eller (som vi) ett gott rotfruktsstomp.

Rotfruktsstomp  2 port
3 stora morötter
några buketter blomkål
Västerbottenost
Skala och dela morötterna i mindre bitar. Låt morötterna koka tills de är klara, lägg ner blomkålsbuketterna mot slutet av koktiden.
Häll bort vattnet och tryck sedan sönder morötter och blomkål med en potatisstöt tills det blir ett grovt mos, det ska finnas lite bitar kvar.
Krydda med salt och peppar och smaka till sist av med riven Västerbottenost.

Skulle det nu vara så att ni blev sugna på  makaronstuvning så hittar ni ett recept på det här, men då tycker vi absolut att ni ska ta och prova spättareceptet en annan dag:) Det funkar utmärkt vilken dag som helst i veckan, vi åt vår på en fredag och det gick hur bra som helst!

Nu ska sista varvet i "tvättstugegaloppen" tas och ovanpå det blir det en snabbvist på bibblan så att straffavgiften undviks...
Ha en fin tisdagskväll!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

måndag 27 februari 2012

En pajig utmaning.

Om man kikar in på bloggen "Fika med Eleonore" så kan man läsa om hennes utmaning för både sej själv och sina läsare, en utmaning som vi bestämt oss att hänga på. Det hela går ut på att man ska använda sej av sina kokböcker som har en konstig tendens att hamna i bokhyllan och kanske mest stå där och samla damm. Känns det igen? I vårt kök använder vi vissa kokböcker flitigt, men det är många som vi kockat till kanske ett recept från och sedan har boken blivit skådebröd på hyllan. Men inte nu längre, nu ska de plockas fram och dammas av till utmaningarna som Eleonore serverar.

Månadens tema är pajer och av en händelse så står det en kokbok med recept på bara pajer i, helt oanvänd är den. Eller i alla fall så var den det, nu har vi provat ett av recepten och förmodligen blir det fler eftersom vi hade lite svårt att välja... Vegetariskt föll valet på denna gången och så här såg resultatet ut:


Tada! Rödbetspaj med fetaost.

Rödbetspaj med fetaost  6 pers
2½ dl vetemjöl (vi bytte mot dinkelmjöl fullkorn)
75 g smör
3/4 dl kesella
Kör mjöl och smör i en matberedare, eller hacka ihop det. Tillsätt kesella och arbeta snabbt samman en deg. Tryck ut den i en springform på 24 cm. Ställ den att vila i kylen minst 30 minuter. 
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen, 10 minuter på 200 graders värme.
Fyllning
600 g färska rödbetor
1 gul lök
150 g fetaost
4 ägg
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl mjölk
½ dl hackad persilja
1 dl svart urkärnade oliver
Borsta och skölj rödbetorna, koka dom ca 1 timme. Skala betorna och dela dom i mindre bitar.
Skala och hacka löken, fräs i smör. tillsätt rödbetorna och krydda med salt och svartpeppar. 
Mosa fetaosten grovt. Vispa samman ägg, yoghurt och mjölk. Rör i ost och persilja.
Lägg rödbetorna, lök och oliver i pajskalet. Häll i äggstanningen och rör runt så det rinner ner bland betorna ordentligt. Grädda mitt i ugnen på 200 grader, ca 40 minuter. 
Vi åt vår med vitlökssås, gjord på matlagningsyoghurt och pressad vitlök, och en grönsallad. 

Boken vi hittade receptet i, "Allt om det goda Pajer". En kokbok som hittat hem till oss från Håkans föräldrar, tror den fanns med som en seriebilaga till någon kvällstidning. De flesta recepten är hämtade från Allt om Mat. Vi kom i alla fall fram till varför det inte lagas till paj så väldigt ofta i vårt kök när vi kockade till denna. Det är en hel del jobb med en paj, många moment och en del tid går det åt kanske inget man gör så väldigt ofta på vardagarna när det är lite ont om tid... Men gott är det!

Smaklig spis! / Anki och Håkan                                                                              
xx

söndag 26 februari 2012

Mycket bra och inte alls bra!

Alltså, vilken underbart fin dag det har varit, sol och blå himmel hela långa dagen. Det enda minus som finns med den första vårsolen är väl att man ser hur skitiga fönsterna är... men det överlever vi! Hur skulle det sett ut om det inte tagits en långrunda vid havet och i skogen idag? Illa eller hur, så det var vi ju tvungna att göra.
En fika i soffan, matplanering inför veckan och matlagning på det så är söndagsschemat komplett, sånt gillas:)

Något annat som vi gillar är när vi får prova något som vi varit tveksamma till om det verkligen fungerar. Som t.ex de där silikonformarna man läser om överallt, de har vi varit ganska skeptiska mot faktiskt. Inte för att vi är några storbakare vad gäller kakor, men det finns ju faktiskt också brödformar i silikon och det händer ju att ett bröd ser dagens ljus i vårt kök.
Så när Anki var på Afternoon tea party för några veckor sedan så bjöds det på små muffins bakade i just en silikonform. Formen tillhörde en av gästerna, Anna-Lena som huserar i Önska butiken i vår stad, och hon erbjöd Anki att låna med formen och testa den. Sånt erbjudande tackar man inte nej till, kul att se om vi kunde bli övertygade om silikonformernas fördelar.
Vi testade ett av Leilas recept på cupcakes med en liten förändring och resultatet ser ni här:


Leilas morotscupcakes  till en form som ger 9 minicupcakes
1 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 krm vaniljsocker
1 tsk bakpulver
ytterst lite salt
½ tsk malen kanel
1 krm malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
½ dl rapsolja
1½ dl rivna morötter
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman alla torra ingredienser och rör ner dom i äggsmeten. 
Tillsätt olja och morötter och blanda samman.
Klicka ner smeten i formarna, de behöver absolut inte smörjas, och grädda kakorna mitt i ugnen på 175 grader i ca 10-12 minuter. Låt kakorna svalna innan du tar upp dom ur formen.
Frosting
20 g mjukt smör
1½ dl florsocker
1 krm vaniljsocker
skal från ½ lime
35 g philadelphiaost
Rör samman alla ingredienser till en krämig och lättarbetat röra. Bred på frostingen och dekorera med lite morot, riven eller hyvlad.

Muffinsarna färdiga och ute ur ugnen. Som ni ser har smeten runnit in mot mitten, men det var vårt eget fel... Vi var lite fega och rädda för att formen skulle smälta (vi sa ju att vi var skeptiska!) så vi ställde den på ett bakplåtspapper på en bakplåt som tyvärr gjorde så att formen inte stod plant! Men det påverkade inte smaken på något vis och formen smälte inte:) 

Formen vi fick testa är från de BUYER och deras formar går under namnet Elastomoules, här hittar ni mer information om formarna. I just dessa formarna är silikonet fyllt med små metallpartiklar vilket gör att värmen fördelas extra bra och förhindrar att utsidan blir bränd eller att det inte blir riktigt färdigbakat inuti.
Nu är det som med andra saker som är riktigt bra, smakar det så kostar det. Den lilla formen vi lånade har ett pris på ca 399 kronor och det kan nog låta dyrt, men hade vi tillhört storbakarna så hade vi nog inte tvekat eftersom den var så enkel att använda och att rengöra efteråt. Alltså, vi är övertygade (och inte köpta!).

Snabbt över till något vi däremot inte alls gillar, inte ofta vi klagar och gnäller över saker och ting men det ska vi faktiskt göra nu! IKEAs diskställ i trä har vi haft tidigare och varit så nöjda med, ingen större risk att glas och annat går sönder mot träkanterna osv. Men nu är vi inte alls nöjda längre, det ni ser på bilden här nere är vårt nya diskställ som vi köpte sist vi var på IKEA, ca 3 månader sedan, som redan börjat totalhaverera! Nu räcker det inte längre med buntband för att hålla ihop det, Håkan har bundit upp med snöre så gott det går och ett nytt diskställ ska inhandlas så fort vi hittar ett vi gillar.

 Som tur var så gick inga glas sönder när allt lossnade. Inget tungt var lagt på hyllan men som ni ser så är spiken så minimaliska så det krävs inte för mycket för att få det att falla samman. Sämre än ett korthus!
Magasin Diskställ för 35 kronor på IKEA, köp inte det!

Så då blev det lite balans i dagens väldigt långa inlägg, lite flipp och lite flopp. Nu ska vi njuta av resten av söndagskvällen så batterierna är laddade inför en ny vecka. Ha det gott,

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 25 februari 2012

Restaurangbesök och marmelad.

Som ni kanske märkte så var det ingen hemma i vårt kök igår, det var nämligen som så att vi besökte ett annat kök och käkade där istället. Eller, nja...vi åt på restaurang och i deras kök får man nog inte sitta så vi satte oss vid ett av borden istället på Restaurang ÖG Östergatan. Kvällens stora problem var att lyckas välja vad vi ville äta från deras meny, det fanns verkligen inte nåt som vi inte ville smaka på.

Vi hade ingen kamera med, det är inte ett ställe där man riggar upp stativet, hystar fram kameran och börjar fotografera maten, så ni får helt enkelt använda er fantasi. Håkan valde råbiff till förrätt och som varmrätt blev det Pulled pork medan Anki slog till på Kalix löjrom till förrätt och Kåsebergatorsk till varmrätt. Till detta dracks det ett rött vin från Argentina som passade riktigt bra till bådas båda rätter.
Skulle det nu vara som så att ni besöker Ystad någon gång och letar efter en restaurang där ni verkligen kan njuta av en god middag så är det dit ni ska gå (om nu inte vi är hemma alltså!). Lova det!


Så till dagens godaste smörgåspålägg, vår hemmakokta marmelad, den senast i raden. Vi har sagt det tidigare, men säger det igen, det finns verkligen ingen som helst anledning att köpa marmelad när det är så enkelt att koka egen på spisen. Det går snabbt och du vet precis vad som finns i burken, inget hokus pokus alls:

Björnbärsmarmelad 1 burk
1 paket (250 g) frysta björnbär 
1 vaniljstång
2 citroner, rivet skal
2 dl ljust muscavadosocker
2½ dl syltsocker
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda samman alla ingredienserna i en gryta, lägg även ner vaniljstången och fröna, och låt det småputtra 20-25 minuter.
Skumma av om det behövs och krossa sönder bären under tiden. 
Plocka bort vaniljstången, häll över marmeladen på en väl rengjord burk (plast eller glas) och låt den svalna.
Bli inte orolig om du tycker att marmeladen är tunnflytande, den tjocknar när den svalnar.

Vi har lånat receptet från Leila och detta får bli vårt bidrag till Månadens sötsak hos Söta saker, där temat för februari är frukost. 

Idag har vi turat på stan, träffat en gammal bekant som vi hoppas kikar in i vårt kök och som om att det inte var nog så har vi genomfört en omorganisering i våra skåp här hemma. Fotoalbumen fick ge vika och överlämna sina hyllplatser till tallrikar, glas och annat porslin. Nu har vi full överblick, härligt!
Kvällen bjuder på lamm, god sås och naturligtvis ett nytt rött till det. Håll utkik, recept och recension kommer snart, i ett kök nära dej!

Ha en riktigt skön fortsatt helg,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

torsdag 23 februari 2012

Frusen mangodrink

Vi är framme vid fördrinken i vår baklängesmiddag och den kan väl sitta fint nu till den stundande helgen? Som vi skrev igår så fanns det exotisk frukt även i den, närmare bestämt mango. Vi hade ett recept liggande som vi poppade till lite på eget bevåg och det var ett lyckat bevåg minsann, drinken andades sommardrömmar och passade fint till salsorna vi snaskade i oss.


Frusen mangodrink 4 glas
1 pkt, á 250 g, frusna mangobitar
12 cl alkohol med mangosmak t.ex Malibu mango eller Absolut mango
12 cl sockerlag
6 cl pressad citron
3 dl bubblande vatten t.ex ramlösa
Kör den frusna mangon med sockerlag, alkohol och citronjuice i en mixer.
Tillsätt vattnet och mixa lite till. Klart!

 Denna superhäftiga pappersbehållare fick vi i "Gå-bort-present" av gästerna. 
En riktig användbar färgklick som hänger vid spisen, bara att öppna korken och dra!

Idag har frun i köket haft lite semester från jobbet, väldigt få barn under sportlovet på förskolan så då passade hon på! Ett par morbröder har varit på besök, en dans i lägenheten har tagits i sällskap av dammsugaren och dammtrasan,  marmelad har kokts och det har även blivit en långpromenad i det underbara vårvädret! Termometern visade 8 grader i skuggan, helt otroligt, och det var faktiskt riktigt varmt ute. Sådana dagar vi önskar att vi var ägare till en liten trädgård där man kunde njutit med en kopp kaffe i sin hand och ett stort smajl på läpparna:) Men, men vi kan smalja på balkongen också och det hoppas vi att vädret tillåter i helgen när vi båda är lediga...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 22 februari 2012

Baklängesmiddag, del 3 och bokrea.

Så är vi framme vid drinktilltuggen på vår baklängesmiddag och det börjar anas en röd tråd på menyvalet kanske? Helt omedvetet faktiskt, men det mesta vi åt i lördags innehöll på ett eller annat vis tropiska frukter, ja tom i drinken som ni får receptet på imorgon.
Förutom dessa två salsorna (säger man verkligen så?) så fanns det en skål av den absolut godaste Guacamole som vi någonsin har smakat, receptet hittar ni här.
Receptet på ananassalsan omarbetade vi en del, originalet kommer från ICA och det kan ni hitta här om ni är nyfikna. Tomatsalsan är från ett tidningsurklipp och lite förändrat även det, allt som vanligt alltså:)


Ananassalsa
½ färsk ananas eller 1 burk ananasringar
5-10 cm purjolök
sambal oelek efter eget tycke och smak
1 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk råströsocker
minst 1½ msk riven färsk ingefära
Skala och skär bort stocken på den färska ananasen. Tärna fruktköttet i små bitar, ca ½ cm stora.
Finhacka purjolöken och blanda den med ananasbitarna och övriga ingredienser. Smaka av och låt salsan stå några timmar innan serveringen. Passar fint med nachochips eller till grillat kött eller fisk.


Tomatsalsa
2 tomater, goda sådana
1 schalottenlök
chiliflakes efter eget tycke och smak, kan ersättas av sambal oelek
2 krm mald spiskummin
½ lime, pressad juice och rivet skal
salt
Dela tomaterna och gröp ur kärnorna, finhacka fruktköttet. 
Skala och finhacka schalottenlöken och blanda samman med tomathacket och övriga ingredienser. 
Smaka av och låt salsan stå några timmar innan serveringen. Ät med nachochips eller varför inte till tacos.


Onsdag = ledigt från jobbet för makarna Mårtensson och det passade ju bra idag när det var bokreastart. Inte är bokrean vad den en gång var och det tycker vi är synd, men visst kan man fortfarande göra lite fynd. Just kokböcker och matböcker fanns det en väldig massa av på Bokhandeln i stan, men inte så värst många som föll oss i smaken konstigt nog. Men Håkan blev i alla fall glad för att den han hade spanat in i katalogen fanns kvar på hyllorna. Ni kan ju gissa vilken...
På Åhléns hittade vi en bok med Asiatiska recept för 29 kronor så det får väl räknas som ett fint fynd, tål att jämföras med priset på en mattidning...
Boken om kroppens lukter och ljud är inte till oss, även om den verkar väldigt intressant, nej den tyckte vi kunde passa bra till framtida födelsedagar. Just barnböcker brukar vi passa på att köpa på rean, perfekt att ha till presenter under året och just på barnavdelningen kan man göra riktigt bra fynd!

Nu är det dags för middag i köket och det blir klassisk husmanskost när en variant på kålpudding ska testas minsann. Luktar gott gör det så det bådar ju gott! Vad käkar ni andra ikväll?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 21 februari 2012

Kycklinggratäng med mango chutney

Fastlagsbullar, fastlagsbullar... nej, inte en enda fastlagsbulle tänker vi bjuda er på idag  vi fortsätter med baklängesmiddagen, eller ska vi kanske säga presentationen av menyn från i lördags istället.
Efterrätten skrev vi om i söndags (här hittar du den) och alltså är det dags för varmrätten idag, en kycklinggratäng som vi bjudits på hemma hos Ankis föräldrar många gånger. Efter en stunds letande i gröna lådan hittade vi receptet, vi var lite tveksamma ett tag men det visade sej vara den maträtten vi tänkt oss.
När vi bjuder hem Anne och Ingemar så gäller det att hitta på mat utan vitlök så detta passade perfekt, ingen vitlök så långt tungan räcker. Annars är det inte riktigt lätt, vi har upptäckt att de flesta av rätterna vi äter och bjuder på ofta har just vitlök som ingrediens, men det är faktiskt spännande med lite utmaningar.


Nu är inte denna rätten någon större utmaning i sej eftersom den är väldigt enkel att kocka till, har få ingredienser att handla hem så det är inte heller så jobbigt. Vill man kan den säkert variera på många vis, tillsätta strimlad paprika, kanske pressa i lite vitlök eller varför inte koka riset innan och lägga det i botten på formen? Gör som ni vill, bara ni gör den:)


Mangokyckling/kalkon   6-8 port
1 kg kokt kycklingfilé eller kalkonfilé
När köttet är kokt så skär du det i mindre bitar och lägger dom i en smord ugnsfast form.
Sås 1
1 burk Mango Chutney av bra kvalité
1 msk curry
Blanda samman chutney och curry i en tjockbottnad gryta. Låt det koka upp under omrörning och låt det sedan småputtra 5 minuter. Ställ sedan chutneyn att kallna.
Sås 2
4½ dl naturell yoghurt
350 g majonnäs (nästan 1 burk)
Rör samman yoghurten och majonnäs med den kalla chutneyn och häll blandningen över köttet i formen.
Gratinera det mitt i ugnen på 175 grader i ca 45 minuter. Ris och sallad passar fint till.

Så är det dags för bokrean att starta i morgon, är ni laddade? Har ni kryssat för i katalogerna vilka böcker ni vill ha med er hem? Eftersom vi båda är lediga i morgon så ska vi naturligtvis ta en tur både till bokhandeln och Åhléns för att se om det finns någon där som vill flytta in i vår bokhylla. Vi har helt gett upp det där med att inte köpa fler kokböcker, det var helt lönlöst att tro att det skulle fungera alls, så det lutar väl åt att det ligger något liknande i vår påse i morgon. Vi får väl se...

Happy bookshoping,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 20 februari 2012

Inga gamla kläder!

Goda nyheter damp ner i vår mejllåda i dag, hotellet på Bali kan tänka sej att göra plats till oss i sommar, Whiii! Tänk att ett mejl kan orsaka sån uppståndelse och glädjetjut, undrar just vad grannen tänkte...)
Nu ska här studeras vad som bjuds på den ön, vad vi vill se, vilken mat vi kan förvänta oss och annat livsviktigt vetande. Något vi vet är i alla fall är att det finns en massa goda frukter att sätta tänderna i och det ser vi fram emot. Säkert kan vi få några bra uppslag till vegetariska måltider som vi kan kocka till i vårt eget kök när vi kommer hem. Märker ni vart vi är på väg...?

Vi är på väg till förra måndagens vegetariska måltid som, efter en inventering och rensning av kyl och skafferi, blev en snabblagad gryta på "man-tager-vad-man-haver"konceptet. Ett mycket lyckat koncept blev det där små bitar av både rotselleri och broccoli fick delta. Har ni något annat som behöver rensas ut så släng i det, såvida det inte handlar om garderobsrensning för då snackar vi plötsligt en helt annan rätt.
"Gamla kläder", minns ni det från Sällskapsresan 1?

Inga avlagda tröjor så långt ögat når!

Vegetarisk gryta  2 port
2 vitlökar, finhackad
1 röd lök, finhackad
1 burk krossade tomater
1 paket bönmix
2 morötter, skalade och slantade
rotselleri, i mindre bitar
broccolistammar i slantar
röd spetspaprika
några broccolibuketter
basilika
ca 3 dl vatten
1 msk grönsaksfond
salt och peppar
Till servering:
Parmesanost och svarta oliver
Fräs rödlök och vitlök tills det är mjukt och fått lite färg, lägg över i en gryta. 
Häll de krossade tomaterna och bönmixen i grytan och låt det puttra undertiden som du fräser morötterna, broccolistam, rotselleri och paprika så de får lite färg. Häll sedan ner grönsaksfräset i grytan, tillsätt vatten, fond, basilika och kryddor.
Låt grytan puttra 10-15 minuter, tillsätt broccolibuketterna de sista minuterna och smaka av.
Servera till pasta eller ris, gärna med hyvlad parmesanost över och oliver till. 

Kvällens vegetariska alternativ har vi hittat hos en annan fin matblogg, den står just nu och övar poser inför fotograferingen i köket. Rena rama "Top model" i Mårtenssons kök...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 19 februari 2012

Nigella möter Leila i Mårtenssons kök.

Så där ja, då satte vi Ystad på kartan igår, visst var det bra? Rätt låt vann och allt det där ni vet...:) Oavsett vad man tycker om Björn så måste vi faktiskt säga att det svängde om låten och att den satte sej ganska snabbt i trallminnet. Men huruvida den skulle göra succé när det gäller i Grand finale vågar vi inte uttala oss om, det har ju funnits en hel del väldigt mycket mer annorlunda bidrag där genom åren...
 
Nog snackat om melodifestival, Ranelid och Ystad och över till något sötare. Vi kör lite baklängesmiddag, tänkte vi, när vi ska presentera lördagens meny för er så först ut blir efterrätten vi satte i oss. Visserligen inte det sista vi åt på kvällen, men godis och chipsskålar kanske inte direkt kräver någon närmare presentation, dom vet ni väl alla hur de brukar se ut.
Efterrättskakan hittade vi receptet till i Nigellas kokbok och ananassalsan som vi serverade till hittade vi hos Leila, Nigellas recept översatte vi och då blev det så här:


Tropisk chokladkaka  ca 6 bitar
2 ananasringar från konserv
40 g cream cheese, typ philadelphiaost
100 g mjöl
60 g socker
40 g ljust muscavadosocker
½ tsk bakpulver
1 krm bikarbonat
100 g rumstempererat smör
20 g kakao, siktat
1 ägg
1-2 tsk Malibu eller spadet från ananasen
Alla ingredienserna ska vara rumstempererade när du börjar baka.
Kör ananasringar och ost i mixer så det blir en slät smet. Tillsätt övriga ingredienser och mixa samman så allt blir ordentligt blandat.
Smörj och bröa en springform som är ca 17 cm i omkrets och häll ner smeten i den.
Grädda kakan mitt i ugnen på 175 graders värme ca 25-30 minuter, den ska släppa lätt från sidorna och vara genomgräddad - känn med provsticka.
Ta ut kakan och låt den svalna av innan du tar loss den från formen. Hit kan du förbereda om du ska servera den dagen efter. När kakan är helt avsvalnad så delar du den på mitten så du får två tårtbottnar.

Frosting och fyllning
150 g philadelphiaost
75 g florsocker
60 ml vispgrädde
½ lime, rivet skal och juice
1-2 tsk Maliburom
Vispa osten i en skål så den blir mjuk och lättarbetad, sikta ner florsockret och vispa samman. Till sist häller du i grädden och vispar till det blir en fast smet. Smaksätt med rivet limeskal, lite limejuice och Maliburom.
Klicka ett lager frosting på den ena tårtbotten, sprid ut det jämt och lägg på den översta halvan av kakan. Bred över frostingen och gör lite virvlande mönster i den. Ställ kakan kallt tills det är tid att servera.


Ananassalsa 4 port
½ färsk ananas
½ kruka färsk mynta eller 2 msk torkad
1 msk ljus rom eller Cacacharom
1 msk ljust muscavadosocker
Använder du torkad mynta så låt den ligga i romen en stund så smakerna blandas riktigt. Använder du färsk så hackar du den fint.
Skala och dela ananasen i bitar, ca ½ cm. Blanda samman alla ingredienserna och ställ kallt till serveringen 

Kvällen blev lyckad och sen, men det är oftast så när vi träffas, vi har en hel del att gå genom och det blir alltid många djupa och filosofiska diskussioner. Asgarv blandas med djupa rynkor i pannorna när vi funderar över vad som är rätt och fel, alltid lika roligt har vi tillsammans! 

Dagen i dag har mest bestått av cykellagning för Håkans del, Anki lyckades nämligen med konststycket att köra punka på väg hem från jobbet i fredags! Himla trevligt - not! Men nu är det lagat, kedjor oljade och annat fixat, den där snön och saltet som slängs ut är inte bra för våra fortskaffningsmedel alls.
Fast av snön finns det inte någonting kvar alls längre, det regnade alldeles bort igår och det är faktiskt ganska skönt, även om det blev lite gråare ute. Men i morse hördes duvornas hoande utanför fönstret och det låg nästan lite vårkänslor i dom ljuden, så det känns som det finns hopp om en ny vår.

Så till slut önskar vi er alla en bra vecka, har ni sportlov och är lediga så hoppas vi ni får en skön ledighet. Står ni på skidor, vilket vi vet någon som försöker göra, så ta det lugnt och undvik gips!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 18 februari 2012

Ystad i Melodifestivalen!

Bordet är dukat, maten klar och nu är det snart dags för gästernas entré. kvällens dukning har lite glitter och glamour över sig, silver och vitt, vi kan ju säga att det beror på Ystads deltagande i kvällens melodifestival. Jodå, vår hemstad är väldigt delaktig ikväll när Sara Li och Björn Ranelid står på scenen, Sara är en Ystadtös och deras låt är skriven av Ystabon Fredrik Andersson! Klart vi måste vara patriotiska och stötta fröken Sara, mister Ranelid och herr Andersson, hur skulle det annars se ut? Så Anne och Ingemar får snällt finna sej i att följa mello lite så där från matbordet, i alla fall i högtalarna:)

Nya dukar och servetter på bordet (tack Carina!), tulpaner i lila och vitt i vas a'la fattigmanssliver (tack Carin för julklappen!) och finaste ljusslingan från Clas Ohlsons
Vad som finns på tallrikarna och i glasen senare i kväll får ni vänta lite att få veta, men vi lovar, det kommer!

Hoppas ni får en härlig lördagskväll alla.
HEJA YSTAD!!!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 17 februari 2012

Mannerström i Mårtenssons kök.

Halloj fredag och halloj på er alla läsare! Helgen i antågande och nästa vecka är det sportlov här nere hos oss, känns helt otroligt att det redan gått 7 veckor på det nya året, det var ju nyss nyårsafton...?
Jaja, inget vi kan göra åt tiden och i vilken fart den går, det enda vi kan påverka är vad vi gör med tiden och med vem. För vår del känns det som de senaste dagarna spenderats i cyberrymden och är det någonstans som tiden springer iväg så är det väl där? Visserligen har vi suttit tillsammans och visserligen kommer det säkert att leda till en finfin resa, men en del annat har fått stå åt sidan. Inga kollegor har vi besökt, så vi har en del läsande att ta igen. Men det gör vi så gärna, det brukar resultera i en hel del bra idéer och smarrig mat:)


Smarrig mat blev det även i söndags när vi provade Mannerströms recept på kycklingrullader, ni har kanske sett reklamen han gör på tv för det? Vi har hört och läst flera som provat receptet och alla har varit lika nöjda och belåtna, precis som vi blev när vi provade. Så gott, även om vi inte köpte hem de tunna skivorna utan istället delade vanliga filéer på hälften, bankade ut dom och fyllde, hur bra som helst gick det. Även receptet blev lite annorlunda, dock inte så många förändringar denna gången:

Mannerströms kycklingrullader   2 port
2 kycklingfiléer
1 liten gul lök
½ pkt bacon
2 msk fransk senap
1 dl hackad persilja
2 morötter, i mindre bitar
1½ msk kycklingfond
5 dl vatten
1 dl crème fraiche
3 dl grädde
salt och peppar
tandpetare, eller grillspett av trä (blötlagda en stund först)
Dela kycklingfiléerna på längden och banka ut dom så de blir tunna, var försiktig så de inte går sönder.
Hacka bacon och lök, fräs det tills det fått lite färg och löken är mjuk. Låt det svalna och blanda sedan ner senap och persilja, krydda med salt och peppar.
Klicka lökröran mitt på varje köttbit och rulla samman, fäst i skarven med tandpetare eller grillspett.
Fräs dom i smör så de får fin färg, slå i fond och vatten, lägg ner morotsbitarna och låt allt puttra 15 minuter.
Ta upp rulladerna och morötterna och håll dom varma undertiden som du gör såsen.
Låt buljongen koka samman 5-10 minuter, blanda ner crème fraiche och grädde, smaka av med kryddor. Lägg tillbaka ruladerna och låt det hela bli genomvarmt.
Servera med de kokta morötterna och ett potatismos smaksatt med parmesanost.

I morgon blir det middagsbjudning i köket, Anne och Ingemar ska serveras en riktigt gammal goding och en väldigt ny goding. Den gamla är ett recept som vi till vår glädje hittade i "Gröna lådan" och som Ankis mor använde sig av flera gånger, den nya är från vårt senaste kokboksinköp och förhoppningsvis är det lika gott som det låter.

Vad står det på era agendor denna helgen? Vi misstänker att det står melodifestival på en hel del planeringar...
En riktigt skön helg hoppas vi att ni bjuds på och att det också bjuds god mat, goda drycker och gott sällskap!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 16 februari 2012

Äntligen!?

Oh herrejösses, ni skulle bara visst hur vi har våndats över världens alla länder, alla fina stränder och inte minst all mat som finns i väldens alla hörn! Men nu har vi tagit ett beslut och vi känner oss så nöjda med det, vi hoppas bara att hotellet vi har skickat en förfrågan till också blir nöjda och har ett rum till oss. Ett svar kommer om några dagar och om allt går som vi hoppas så tar vi flyget mot Bali i sommar!
Wihiiiii, vi hoppas så enormt så ni kan inte ana för Bali har vi velat åka till i många år men inte riktigt kommit iväg tidigare. Vi får väl tacka vissa som kickat oss där bak så vi fick tummarna loss, det finns ju faktiskt en hel värld där ute som väntar på besök från Mårtenssons kök. Även om vi är tossiga i Thailand...:)
(och Hasse; Vi bokade det sent ikväll så därför har vi inte ringt och berättat för dej, ringer i morron)

Något annat som vi är tossiga i är fisk och skaldjur och det är väl knappast något som undgått någon? Just pasta med skaldjur äter vi väl inte så ofta och det är ju faktiskt synd för det är väldigt gott. Sist vi provade så testade vi ett recept vi hittat i kokboken "Kärlek, oliver och timjan", en bok med härlig bilder och recept med inspiration från bl.a Asien, Indien och Medelhavet. Författare är Anna och Fanny Bergenström (som även fotograferat bilderna). Lite förändringar i receptet men inte några drastiska:


Pasta med räkor och lax   2 port
200 g skalade räkor
400 g laxfilé
pasta av valfri sort (vi hade 1 paket ICAs färsk pasta)
färsk röd chili
2 vitlöksklyftor
1 röd spetspaprika
1 citron, rivet skal och lite pressad juice
salt, peppar
ruccolassallad
parmesanost
Strimla chilin, ta bort kärnor och kärnhus om du inte vill ha det så hett. Finhacka vitlöksklyftorna och grovstrimla ruccolan. Dela laxen i mindre bitar och stänk på lite citronsaft och låt det ligga en stund.
Fräs samman chili,vitlök och paprika i olivolja på låg värme några minuter. Stek sedan laxen så den bli färdig.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet och spara 1 dl av kokvattnet när det är färdigkokt.
Blanda samman pastan med chiliröran, citronskal, ruccola, lax och räkor. Häll på kokvattnet och pressa över lite citronsaft. Servera med parmesanost, gott till är också crème de balsamico.

Så till ett vitt vin som vi hittade på Fyndlistan i Allt om Mat, och som vi faktiskt testade för en smärre evighet sedan närmare bestämt på nyårsafton. När det gäller vitt vin så är vi inte alls lika modiga att testa nya sorter eftersom vi har blivit besvikna flera gånger, precis som vi blev denna gången. Har ni någonsin hört någon säga att ett vin smakar som fotsvett luktar? Det har vi, kan vi berätta för er. Alla fyra som drack vinet på nyår var rörande överens om både smak och stank! Så denna gången är det ingen vinrekommendation vi bjuder på, utan snarare precis tvärtom, en vinvarning. Ja, så länge ni inte har någon konstig fotfetischism och är väldigt förtjusta i just fotsvett och lukten av den för då är det kanske vinet för er:)

I morgon är det fredag igen (om det nu har undgått någon?) och enligt ryktet så ska det grillas i köket...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 15 februari 2012

Fisk med god sås och semesterbekymmer.

Jo tack, vi fick en mycket trevlig kväll i går, maten blev väldigt lyckad och skumpan var lika god som förra gången vi smakade den. En riktigt bra film kollade vi också på, kärlek och humor i "Larry Crown", med Tom Hanks och Julia Roberts. Har ni inte sett filmen så kan vi absolut rekommendera den, vi gillade den riktigt mycket!
Middagen kan vi absolut också rekommendera, såsen funkar garanterat fint till de flesta firrar om ni inte vill ha just hälleflundra på era tallrikar. Kanske mängden sås känns mycket, men är man såsomaner så är man..:


Hälleflundra med saffranssås   2 port
2 portionsbitar hälleflundra, ca 300-400 g
salt
pressad citron
1 schalottenlök
smör
3 dl fiskbuljong
2 dl vitt vin
Salta och droppa citronsaft på fisken. Finhacka löken och fräs den snabbt i smör, häll i buljong och vitt vin och låt det koka upp. Lägg i fiskbitarna och sjud ca 8 minuter, fisken ska vara vit i köttet när den är färdig.
Ta upp fiskbitarna (slå inte bort spadet!) och håll dom varma under aluminiumfolie när du gör såsen.

Saffranssås
2 msk smör
4 msk mjöl
3 dl silat spad från fiskkoket
1 dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche
1 pkt saffran á 0,5 g
salt
Smält smöret och tillsätt mjölet, vispa samman så det blir klumpfritt. Späd på med fiskspad, lite i taget och vispa under tiden. Slå i grädde och crème fraiche och låt såsen puttra samman någon minut. Mortla saffranen med lite salt och rör sedan ner det i såsen. Smaka av såsen med ev. mer salt om du tycker det behövs.
Servera fisken med sås och kokt potatis, naturligtvis också grönsaker.

Bubblet i glasen är av samma sort som vi drack på nyårsafton, Charles Mignon Brut Grande, och det kan ni läsa mer om i detta inlägget. Passade mycket bra till både fisken och såsen.

Och som om inte det räckte med god mat och bra film så hittade Håkan väldigt billiga resor till Thailand till sommaren också. Nu hör det till saken att vi redan har bokat semesterresa till sommaren som, efter många om och men, skulle gå till Bulgarien. Vi har varit där några gånger tidigare, men det är en del år sedan nu så vi tyckte det kändes helt ok att åka dit igen. Att priserna till Thailand dessutom hade stigit så mycket sen förra året gjorde att vi valde att inte ta en resa dit även denna sommaren. Men nu vet vi varken ut eller in längre och det är helt och hållet Internets fel! Visst är det bra med all information som finns att läsa, om både hotell, stränder och öar, men ibland kan det helt enkelt bli för mycket och valen blir för många. Det har googlast och jämförts nästa hela dagen... Suck, I-landsproblem...

Så nu ska datorn stängas, vi orkar absolut inte titta på skärmen mer. Känns som ögonen är på väg ut och i hjärnan bara snurrar det, hotellnamn, avstånd till stranden och centrum, antal stjärnor och och och och... Information i massevis, vi klarar inte mer, ingen som vill bestämma åt oss? Så kan vi ju skylla på er om det inte blir ett bra beslut:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 14 februari 2012

I kväll...

... firar vi alla hjärtans dag i köket. Det gäller att ta tillvara på alla chanser man får att fira, man vet aldrig vad morgondagen har att bjuda på!


Vi önskar er alla en fortsatt riktigt fin dag och kväll, vare sej ni firar eller inte.
Kramar till er alla,

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 13 februari 2012

Vegetarisk spenatsås a'la Indien

Det är en himla tur att det finns människor i världen som ger sig den på att förändra andra människors syn på saker, i detta fallet mat och smaklökar. Vi har nämligen fortsatt vår resa i den Indiska matvärlden tack vare Amys kryddpost till oss och den resan artar sig riktigt bra faktiskt, något ingen av oss egentligen trodde. Senaste rätten vi provade laga till fick vi tips om i Amys blogg, men eftersom vi hade lite problem med att hitta mangold och hel spiskummin så fick vi förändra en gnutta på orginalreceptet.
Något som vi upptäckt är att Indisk mat, i alla fall den vi har lagat till, har väldigt vackra färger och det gör ju inte det hela sämre på något vis. Fint för ögat och fint för smaken:


Spenat shaak, eller spenat-tomatsås  2 port
1 gul lök, finhackad
1 vitlök, finhackad
olja
½ krm hing (indisk krydda även kallad djävulens avföring!, Hittar man inte hing funkar det utan också)
1 tsk riven färsk ingefära
1 tsk malen koriander
2 tsk garam masala
1 krm mald spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 burk krossade tomater
1½ dl vatten
salt
2 påsar babyspenat
Hetta upp oljan i en djup stekpanna, tillsätt lök, vitlök, hing, ingefära, garam masala, koriander, spiskummin, gurkmeja och låt det fräsa ca 5 minuter. 
Slå i de krossade tomaterna och vattnet och låt det puttra på svag värme ca 20 minuter, smaka av och tillsätt mer kryddor om du tycker det behövs. 
Tillsätt spenaten och låt den bli mjuk och varm.
Servera med kokt ris och picklade äppelklyftor.


Picklade äppelklyftor (funkar även med t.ex mango, paprika eller morötter)   2 port
1 grönt syrligt äpple (vi hade Granny Smith)
½ msk achar masala
salt
några droppar pressad citron
två klick ketchup
Tvätta och skär äpplet i tunna klyftor som läggs i en skål. Blanda ner övriga ingredienser och låt det stå och dra minst 30 minuter innan serveringen.

Hur löd då vår dom, gick det hem hos oss båda? Jajamensan, det kan ni tro att det gjorde, tallrikarna renskrapades och av varken spenatsås eller picklade äpplen fanns det någonting kvar alls. Håkan var nog den som jublade mest eftersom detta innebär att nästa gång vi ska använda indisk krydda blir det curry som ska användas. Anki vågar inte vara skeptisk alls längre ens mot curry, det finns tydligen hopp eftersom både spiskummin och masala gick riktigt bra att äta - även om svetten lackade lite i pannan:)

Ikväll står det vegetarisk gryta på menyn, men mer om den en annan dag. Nu ska den först kockas till, fotograferas, smakas av och godkännas för vidareskickning till er. Det är ett tufft jobb man har som matbloggare, men någon måste ju göra det:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 12 februari 2012

Kycklinggryta.


Så är denna helgen också över, känns som den gick i en flygande fläng. Vi har mest tagit det lugnt, vilat upp oss och lallat runt, riktigt skönt har det varit och batterierna är alltså laddade för kommande vecka. Anki har fått nya raggsockar och Håkan har fått hem sin nya köttkvarn, allt frid och fröjd i det Mårtenssonska köket!
Det enda som kanske inte gick som vi hoppats på var melodifestivalen igår, Leila lös med sin frånvaro, suck:( Men Jessica Folker gjorde en klart godkänd insats, ljudet höjdes och vi sjöng med för full hals!

Under veckan som gick blev det ett besök i Thailand, eller rättare sagt så var det våra smaklökar fick sej en matresa. Från konservburken med ICAs kokosmjölk i fick vi vår receptinspiration och det slutade så är:

Thailändsk kycklinggryta  2 port
2 kycklingfiléer i strimlor
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 morot, slantad
några blomkålsbuketter
några broccolibuketter
1 röd paprika i stor bitar
rödkål, strimlad
1 burk kokosmjölk
3-5 msk fisksås
sambal oelek efter eget tycke och smak
1 lime, rivet skal och pressad juice
Stek kycklingen och vitlök till kycklingen är genomstek, tar någon minut. Ta upp köttet och håll det varmt.
Fräs på grönsakerna någon minut, lägg tillbaka kött och vitlök och slå i kokosmjölk. Tillsätt fisksås och sambal och låt grytan puttra ca 5 minuter. Tillsätt rivet limeskal och smaka av med juicen och ev. mer sambal och/eller fisksås innan serveringen.


Som vanligt är det lite skillnad vad gäller serveringen i vårt kök, Håkans tallrik överst och Anki underst. Hetta och syra på vars ett håll så blir det så bra så.

Hoppas ni alla får en riktigt bra vecka, fint väder, god mat och att ni håller er friska och krya.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 11 februari 2012

En fantastiskt god vildsvinssadel.

Oj då, det ekar visst lite tomt här inne... ingen uppdatering till er igår, usch och fy! Men så blir det ibland när orken tryter och både vintermörkret och vinterkylan tar över våra själar och vi slår över på sparlåga:) Men efter dagens förlustelser så är vi på banan igen:)
Som vanligt startade vi lördagen med ett sent uppvaknande som följdes av en härlig "ligga-kvar-och-dra-sig-hur-länge-man-vill-känsla", långfrukost, middagsplanering, shopping och lite tråkigare måsten. Så inte förrän nu har vi tid med er...

Jaja, undanflykter, undanflykter! Men det tar vi igen i dagens inlägg, vi slänger helt enkelt in hela tre recept som tillsammans resulterade i en fantastiskt god middag, väl värdig att serveras vid de finare middagsborden.
Nu kan vi själva inte ta åt oss någon ära för receptens utformning, de hittade Håkan här, men vi känner att de är så attans bra så det vore snudd på kriminellt att inte skicka dom vidare så fler kan få njuta!

Vildsvinssadel med gratinerat rotfruktsmos och rödvinssås.

Vildsvinssadel   
1 vildsvinssadel 
salt och peppar
1 apelsin, rivet skal 
1 msk riven färsk ingefära 
2 tsk finhackad spansk pepparfrukt
½ dl honung 
2 dl balsamvinäger
Låt apelsinskal, ingefära, chili, honung och balsamvinäger koka i en gryta utan lock, ca 20 min, till en glaze.
Bryn köttet runt om och krydda med salt och peppar. Lägg över i en ugnsfast form, stick i en köttermometer och pensla sedan köttet med glazen. Ställ mitt i ugnen på 160º och låt det stå inne tills temperaturen nått 65º.
Ta ut köttet när det är klart, packa in det i aluminiumfolie och låt det stå tills temperaturen är upp i 70º.


Rotfruktsmos ca 6 portionsformar
400 g mjölig potatis
400 g palsternackor
200 g sötpotatis
100 g selleri
100 g morötter
½ dl riven gul lök
50 g smör
2 dl matlagningsgrädde
40 g fint riven parmesanost
2 dl finhackad bladpersilja
1 tsk chilipulver
3 ägg
salt och vitpeppar
Skala och koka rotfrukterna tills de är färdiga. Blanda samman rotfrukterna med övriga ingredienser, stöt eller vispa till mos, smaka av med salt och peppar.
Klicka ner i portionsformar och gratinera mitt i ugnen på 225º i 25 minuter, eller tills mosen fått fin färg.


Vinsås 
3 msk strösocker
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
5 msk balsamvinäger
5 dl rött vin
5 msk kalvfond
maizenapulver
25 g smör
salt
Smält socker med tomatpuré i en gryta. Tillsätt de hela vitlöksklyftorna, balsamvinäger, rödvin och kalvfond. Låt det koka ihop utan lock tills det återstår ca 4 dl.
Sila bort vitlöksklyftorna och häll tillbaka såsen i grytan. Red av med maizena till såsen fått den konsistens du gillar, tillsätt smör och smaka av med salt.

Gigantiskt gott var det att låta benen från den urbenade sadeln ligga med i formen undertiden som sadeln tillagades för att sedan gå loss med gaffel, kniv, händer, tänder och allehanda verktyg till hjälp för att pilla loss köttet som satt kvar. 

Då är dags för melodifestival ikväll igen, inget som vi brukar titta på faktiskt och vi har förstått att vi därmed tillhör en liten skara. Men kanske vi kikar in en stund ikväll, vi läste nämligen att det finns en liten chans att miss Leila K dyker upp som mellannummer! Det vill vi verkligen inte riskera att missa eftersom vi har ljuva minnen från en svunnen 20-års ålder till hennes musik. Vi snackar "out of controll" på full patte på stereon, förfester och vilda danser och galna upptåg! Oh, those were the days... den tiden kommer aldrig tillbaka:)

Ha en riktigt fortsatt härlig helg och kom ihåg att ösa på volymen på tvn om Leila dyker upp i rutan!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 9 februari 2012

Tårta och svårknäckt kotte (eller nöt)

Vi fick ett önskemål om receptet på tårtan som Håkans mamma bjöd oss på när vi var där senast och firade Håkans pappas 70-årsdag. Nu har vi äntligen lyckats lägga våra händer på receptet och tårtan går bl.a under namnet Rutaniatårta, något vi aldrig hört förr även om om vi ätit den flera gånger. Den lär även ha andra namn, ni läsare kanske känner igen och kallar den något annat?
Egentligen är ingen av oss i köket några tårtfantaster, men denna tycker vi båda är riktigt god. Lättbakad verkar den också vara. Håll till godo:



Rutaniatårta
2 äggulor
1 dl socker
125 g smör
1 dl mjölk
1½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
Rör samman gulor, socker och smör. Blanda i mjöl, mjölk och bakpulver och rör till en jämn smet (typ sockerkakssmet). Bred smeten på ett smort bakplåtspapper i en braspanna, det bli ett ganska tunt lager.
Maräng
2 äggvitor
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
hackade nötter, t.ex valnötter
Vispa vitorna till hårt skum, vispa ner socker och vaniljsocker i vitorna.
Bred marängsmeten över den andra smeten på plåten och strö på de hackade nötterna.
Ställ in mitt i ugnen och låt den bakas på 175 grader ca 15-20 minuter.
Låt sedan tårtbottnen svalna lite innan du delar den på mitten och brer ett tunt lager grädde på den ena halvan och sedan lägger den andra halvan på. Vill man kan man även lägg hallon på innan man lägger samman tårtan.
Håkans mamma låter hälsa att den går utmärkt att göra färdig dagen innan den ska ätas och att den dessutom blir saftigare då.

Pappa/svärfar Kjell i egen hög person serverar tårtan till Håkans lillebror, Jakob. 

Så var det då den där kotten som vi undrade om ni kunde gissa vad det var för något. Två av er gissade rätt, det är nämligen en pinjekotte som vi har köpt och som nu ska ligga varmt några veckor. 
När den får ligga i lagom temperatur så kan man tydligen riktigt se efter ca 4 veckor hur den öppnar upp sej allt eftersom dagarna går och det ska kunna gå att höra lite knirrande ljud från den också. 
När den är helt öppen så ska man kunna se kärnorna inne i kotten där de ska ligga på rad. Runt 80 kärnor ska det finnas och de ska alla skalas innan man kan äta dom, efter att man har skalat dom alla ska det gå upp ett liljeholmens om varför pinjekärnor är så dyra:)
Vi lovar att vi ska hålla er uppdaterade under veckorna som kommer hur det går med vår nöt. 
Grattis, säger vi till Monika och Kjersti som lyckades pricka in rätt kotte!

Nu bär det iväg på quisskväll, det är ett fasligt rännande på oss känns det som...
Ha en fin torsdagskväll. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 8 februari 2012

Spontantur till Köpenhamn.

Idag fick vi ett ryck och tog tåget till närmaste storstad, Köpenhamn! Spankulerade runt, käkade lite korv, drack en öl, åt lite middag och bara njöt av livet och att vara lediga. Precis en sådan där dag som känns lite extra bra. För tillfället känns det som Köpenhamn mest är en enda stor byggarbetsplats, det grävs, byggs och flyttas runt överallt. Men det gick bra ändå, affärerna hade ju rea och något fynd gjordes.
Lite bilder från dagen:

 Första matstoppet, en röd pölse på rådhusplatsen. Gott i det iskalla vädret. 

 Dagens outfit? Håkan provar nya solbriller:)

Anki tänker satsa på maffiastilen i vår:)

Next stop, ölpaus på Ströget., mest så vi orkar fortsätta...

 Ett mecka för matälskande människor, Magasin du Nords nya matavdelning i källaren. Så mycket att titta på, känna på och välja mellan. Här är en del av avdelningen för olja och vinäger... 

Ett fynd som fick följa med oss hem, en kokbok av Nigella med mat som hyllar livet, det gillar vi! 

I fukt- och grönsaksdiskarna hittade vi dessa som vi var absolut tvungna att köpa. Johannesbröd är det och vad vi ska med det till vet vi inte alls. Men köpa några måste vi:)

Till sist fick även denna följa med hem i påsen. 
Vi vet vad det är, men frågan är nu, vet ni? Gissa på så får vi se vem som gissar (eller vet kanske?) rätt först! 

Nu ska vi somna i soffan, god natt!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 7 februari 2012

Kycklingsoppa med asiatiska smaker.

Soppedag på tisdagarna, eller hur? Just denna tisdagen blev det ingen soppa för vår del, istället blev det köttbullar från frysen eftersom vi båda kom hem sent från jobbet. Anki har varit på möte och Håkan har som vanligt jobbat till 18.30, då är det perfekt att ha ett lager "kydabollar" på lut i frysen.

Men er tänker vi bjuda på ett sopprecept som vi fick lite inspiration till från en av Kalmars finare bistros, närmare bestämt den som tillhör Emmy, alltså Remsans Bistro. Det funkar säkert att slänga i andra grönsaker och rotfrukter också, vi tog vad som fanns i lådan. Emmys recept hittar ni här, vårt kommer här:


Kycklingsoppa a'la Asien 2 port + matlåda
1½ liter vatten
3 msk kycklingfond
3-4 msk fisksås
1 lime, pressad
5 limeblad
1 stjälk citrongräs i bitar på 2 cm
riven ingefära efter tycke och smak
1-2 tsk sambal oelek
400 g kycklingfilé i strimlor
2 stora morötter i tunna stavar
några broccolibuketter
en bit av broccolistammen i tunna stavar
rotselleri i tunna stavar
10 cm purjolök, fint strimlad
1 vitlöksklyfta i tunna skivor
1 bit paprika tunt strimlad
1-2 block äggnudlar
Koka upp vatten, fond, fisksås, limejuice, limeblad, citrongräs, ingefära och sambal. Låt det bubbla en stund och smaka av med ev. mer fisksås, lime, ingefära och sambal.
Tillsätt alla övriga ingredienser utom nudlarna och låt det puttra ca 3 minuter.
Lägg i nudlarna och koka tills de är färdigkokta enligt anvisningarna på paketet.

Som vanligt är det lite olika vad som ligger som tillbehör på våra sopptallrikar. Anki lägger gärna till en limeklyfta eftersom hon är tossig i syran. Håkan lägger helst av allt till en klick av storlek XXL sambal oelek, den mannen föredrar hetta. "Det ska kännas både på vägen in och på vägen ut!" 


Smaklig spis! / Anki och Håkan

x