Med sommaren kommer äntligen alla goda bär, grönsaker och frukter som vi saknar så resten av året tillbaka. För några veckor sedan dök jordgubbarna upp hos försäljarna på torget och efter några dagars suktande kunde vi inte längre stå emot längre. Vi köpte hem en låda spanska gubbar och smaskade i oss dom i en helt makalöst, smarrig, fantastiskt, rent ut sagt så in i hoppsan god efterrätt när vi firade vår bröllopsdag.
Anki fick en idé om att baka maränger, något som aldrig lyckats tidigare pga vår gamla dåliga ugn, sen täcka marängerna med grädde, jordgubbar och sån där kolasås som vi läst om i flera andra bloggar. Dulce de leche heter resultatet man får om man kokar en konservburk med kondenserad mjölk i två timmar och har ni inte gjort det än så är det baske oss dags! För ni har aldrig fått smakat något liknande, det kan vi nästan lova!
Marängbottnarna blev perfekta, lagom sega inuti, spröda och frasiga utan på. Det enda som hördes undertiden vi åt våra marängbakelser var njutningsfulla suckar, hummande och ahhhhh! Så här får ni receptet på en av de godaste efterrätterna som skapats i vårt kök, dessutom helt efter eget huvud (märks det att vi är stolta?):
Enkla maränger, eller marängbottnar
1 dl äggvitor, ca 3 st
1½ dl socker
Slå vitorna i en skål, absolut torr och helst inte en plastskål. Börja vispa på lägsta hastighet på elvisp, har du en köksassistent så vispa i den, öka hastigheten efter hand som skummet blir fastare.
Slå i sockret under tiden du vispar och fortsätt vispa tills sockret löst sig och du har ett vitt och fast skum som det blir fina toppar i.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper i så stora bottnar som du önskar, ca 3 cm högt. Vill du ha mindre maränger så klickar du ut i den storlek du vill ha dom i.
Grädda i nedre av ugnen på ca 125 grader i ca 45-60 minuter.
När marängerna lossnar lätt från pappret så är de färdiga.
Dulce de Leche kolasås
1 burk kondenserad mjölk, 400 g
Ta bort etiketten från burken och lägg den i en djup gryta. Fyll på med vatten så det täcker och går en bra bit över burken. Låt burken koka minst 2 timmar och se till så den är täckt med vatten hela tiden, fyll på med varmt vatten under tiden om det behövs.
Ta upp burken och låt den svalna helt innan du öppnar den.
Servera till valfritt tillbehör, eller ät med sked:)
Smaskig marängbakelse
1 bit marängbotten i valfri storlekjordgubbar i skivor
Dulce de Leche kolasås
löst vispad vispgrädde
Lägg marängen på ett fat, antingen gör du en stor tårta eller så gör du portionsbitar.
Ringla över kolasås i valfri mängd (ju mer desto godare!), lägg på jordgubbsskivor och klicka över grädden.
Hugg i och njut!
Smaklig spis! / Anki och Håkan