torsdag 31 maj 2012

Marängtårta med jordgubbar och Dulce de leche.

Så där ja, då är vi vackra som en dag båda två! Håkan var på sitt livs första ansiktsbehandling igår och kom hem slät i hyn som en barnrumpa:) Anki har behandlat ansiktet idag och är fräsch som en nyponros:) Alltså är vi nu redo för sommarens antågande, första sommarmånaden är ju alldeles runt hörnet och lurpassar på oss.

Med sommaren kommer äntligen alla goda bär, grönsaker och frukter som vi saknar så resten av året tillbaka. För några veckor sedan dök jordgubbarna upp hos försäljarna på torget och efter några dagars suktande kunde vi inte längre stå emot längre. Vi köpte hem en låda spanska gubbar och smaskade i oss dom i en helt makalöst, smarrig, fantastiskt, rent ut sagt så in i hoppsan god efterrätt när vi firade vår bröllopsdag.


Anki fick en idé om att baka maränger, något som aldrig lyckats tidigare pga vår gamla dåliga ugn, sen täcka marängerna med grädde, jordgubbar och sån där kolasås som vi läst om i flera andra bloggar. Dulce de leche heter resultatet man får om man kokar en konservburk med kondenserad mjölk i två timmar och har ni inte gjort det än så är det baske oss dags! För ni har aldrig fått smakat något liknande, det kan vi nästan lova!
Marängbottnarna blev perfekta, lagom sega inuti, spröda och frasiga utan på. Det enda som hördes undertiden vi åt våra marängbakelser var njutningsfulla suckar, hummande och ahhhhh! Så här får ni receptet på en av de godaste efterrätterna som skapats i vårt kök, dessutom helt efter eget huvud (märks det att vi är stolta?):

Enkla maränger, eller marängbottnar
1 dl äggvitor, ca 3 st
1½ dl socker
Slå vitorna i en skål, absolut torr och helst inte en plastskål. Börja vispa på lägsta hastighet på elvisp, har du en köksassistent så vispa i den, öka hastigheten efter hand som skummet blir fastare. 
Slå i sockret under tiden du vispar och fortsätt vispa tills sockret löst sig och du har ett vitt och fast skum som det blir fina toppar i. 
Klicka ut smeten på bakplåtspapper i så stora bottnar som du önskar, ca 3 cm högt. Vill du ha mindre maränger så klickar du ut i den storlek du vill ha dom i. 
Grädda i nedre av ugnen på ca 125 grader i ca 45-60 minuter. 
När marängerna lossnar lätt från pappret så är de färdiga. 

Dulce de Leche kolasås
1 burk kondenserad mjölk, 400 g
Ta bort etiketten från burken och lägg den i en djup gryta. Fyll på med vatten så det täcker och går en bra bit över burken. Låt burken koka minst 2 timmar och se till så den är täckt med vatten hela tiden, fyll på med varmt vatten under tiden om det behövs. 
Ta upp burken och låt den svalna helt innan du öppnar den. 
Servera till valfritt tillbehör, eller ät med sked:)

Smaskig marängbakelse
1 bit marängbotten i valfri storlek
jordgubbar i skivor
Dulce de Leche kolasås
löst vispad vispgrädde
Lägg marängen på ett fat, antingen gör du en stor tårta eller så gör du portionsbitar.
Ringla över kolasås i valfri mängd (ju mer desto godare!), lägg på jordgubbsskivor och klicka över grädden.
Hugg i och njut!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 30 maj 2012

Tävla och vinn i köket!

Nu så vet ni vad, nu ska ha tävling här i vårt kök för allra första gången! Kanske minns ni att vi skrev för ett tag sedan om ett paket vi hämtat ut på posten som innehöll saker som vi tänkte dela med oss av till er? Det kan väl vara hög tid att berätta vad paketet innehöll och skicka vidare lite av attiraljerna nu.

I höstas så skrev vi här i köket om en ny SMART handduk som vi hade köpt på Clas Ohlssons och som vi var riktigt nöjda med. Företaget som gör handduken tyckte det var så trevligt att vi var så nöjda och frågade om vi ville prova lite nya grejer från dom. Klart vi ville och på samma gång passade vi på att fråga om de kanske kunde tänka sej att skicka lite extra som vi kunde lotta ut till er. Nu har vi provat de nya produkterna och vi tyckte faktisk de var riktigt bra.

Här ser ni vad som finns i potten, en lycklig vinnare får hem ett diskunderlägg som suger upp vattnet snabbare än du hinner säga disk:) En diskduk att torka av ytorna i köket med och en diskborste med borst i tagel så du skonar dina kristallglas. Naturligtvis ligger det en av våra favorithanddukar också i paketet.
Allt kommer från SMART

Så, vad ska ni då göra för att ha en chans på paketet?
Jo, ni ska få svara på en fråga och komma med ett tips:

Hur lång fibertråd får man av 1 gram Microfiber?
Sen vill vi också att ni delar med er av ert bästa städtips till oss, har ni något riktigt bra "trolleri" som ni sitter och ruvar på? 

Sista dagen som ni kan tävla är tisdagen den 5:e juni, så drar vi vinnaren på självaste nationaldagen! Och man behöver inte ha en blogg för att vara med och tävla, alla är välkomna att vara med:)
Lycka till, till er alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 29 maj 2012

Oxbringa i crock pot eller lergryta

Jahaja, igår så skrev vi ju om att man gärna vill äta lite lättare mat när värmen kommit hit... där fick vi! Idag har det minsann inte varit så varmt, så det fick vi "äta upp" snabbt. Fast å andra sidan kan det ju vara bra med lite gråa dagar också, man uppskattar solen mer när den väl tittar fram och man får dessutom tillfälle att käka lite mer robusta rätter:)
Det är ju ett tag sedan vi hade vår Crock pot framme och kockade i den, så här om dagen var det dags att plocka fram och damma av den, tyckte vi. Håkan var lite sugen på lite Tex-Mex inspirerad mat så han letade lite inspiration på nätet, la ihop och drog ifrån på olika recept och fick till slut till en riktigt god måltid.

Köttbiten som vi kockade till, eller ska vi säga crockade till, var oxbringa som oftast inte kostar så mycket som "finare" nötkött gör. Men priset har verkligen ingenting med kvalitén att göra i detta fallet, bringa är ett perfekt kött för långkok och trillar sönder när det är riktigt tillagat.
Har ni inte någon crock pot så kan ni ändå tillaga denna rätten, det funkar utmärkt att göra i en lergryta. Låt det då stå i ugnen på 200 grader i ca 2 timmar.

Som ni ser så serverade vi vårt kött i en sk. wrap men det funkar säkert bra med lite ris, eller bara en sallad till om man vill det: 

Oxbringa i crockpot eller lergryta  4 port
700 g oxbringa
½ tsk chilipulver
½ tsk vitlökspulver
½ tsk sellerisalt
½ tsk peppar
1 dl ketchup
1 dl chilisås
½ dl farinsocker
½ msk vinäger
½ msk Worcestershiresås
½ tsk flytande rökarom
½ tsk Colemans senapspulver
Skär bort fettet från köttbiten.
Blanda samman chilipulver, sellerisalt, vitlökspulver och peppar och klappa in köttet med kryddorna.
Lägg köttet i crockpotgrytan (eller lergrytan).
Blanda samman ketchup, chilisås, socker, vinäger, Worcestershiresås, rökarom och senapspulver och häll det över köttet i grytan. Lägg på locket och tillaga på låg värme i 8 timmar, eller på hög värme 4 timmar.
För tillagning i lergryta, ställ grytan i en kall ugn, ställ in den på 200 grader och låt stå inne ca 2 timmar. 
Ta upp köttet och dela sönder det i mindre bitar, går utmärkt med bara gafflar.
Slå upp vätskan i grytan och ta bort så mycket som möjligt av fettet som ligger på ytan av såsen.
Servera gärna såsen till köttet.
Passar bra att servera i tortillias med valfia tillbehör, vi hade Kidneybönor, morötter, tomater, sallad, gurka och guacamole (recept här).

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 28 maj 2012

Pasta carbonara

Hur har ni det där ute i sommarvärmen, äter ni ordentligt? Visst blir det lätt så att man slarvar lite när det är som varmast, inte är sysselsättningar som innebär för mycket tid vid en varm spis något som man kanske prioriterar? Lite lättare mat kan väl vara på sin plats, både vad gäller kockandet och när man väl ska sätta sej till bords och äta.


Alldeles perfekt kan en pastarätt vara, en carbonara tar inte så fasligt lång tid att smälla ihop och den slinker ner ganska fort dessutom. Om det sen beror på all smarrig grädde eller att det är spagetti kan man ju fundera lite på:) När vi kockade till carbonara sist utgick vi från ett recept som vi hittat hos Helena och Olof, även om vi gjorde lite justeringar som bl.a innebär en näve ruccola och lite mer grädde och ost i såsen. Hur gott som helst blev resultatet:

Pasta carbonara 2 port
2 port pasta
1 pkt bacon, strimlad
1 stor schalottenlök, finhackad
2 dl vispgrädde
2 äggulor
1 dl parmesanost
1 rejäl näve ruccolasallad
Pastan ska vara kokt a'la al dente när rätten serveras.
Fräs baconet så det får lite färg, ta upp ur stekpannan och låt det rinna av på en bit hushållspapper.
Fräs därefter schalottenlöken i samma stekpanna.
Rör samman grädde, äggulor och parmesanosten.
Blanda ner bacon, lök i pastan och ruccolasallad i pastan och häll därefter på gräddblandningen och rör om.
Krydda med svartpeppar efter eget tycke och smak.
Servera med riven parmesanost och svartpeppar så man kan fylla på efter behag.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 27 maj 2012

Lax med tomatsalsa och kall dijonsås.

GÄSP, får vi väl nästan säga här i köket... det märks att vi inte är 25 längre! Att ramla i säng vid halv 3-tiden är väl ingenting vi gör så väldigt ofta men så bidde det inatt, därav gäspningen...
Vi hade en makalöst trevlig kväll hos Håkans chef Peter och hans fru Sanne i gårkväll, åt och drack väldans gott, imponerades av deras kanonfina hem, hejade fram allas vår Loreen och jublade av glädje när hon vann, snackade och bara hade hur trevligt som helst!
Förmiddagen har spenderats i ryggläge i soffan framför tvn tills vi tog oss i kragen och gick ut en lång promenad och lite avkoppling nere i småbåtshamnen där solen sken lite då och då mellan molnen.

Nu återstår bara att äta middag, menyplanera för veckan och naturligtvis bjussa er på ett gott recept. I dag blir det en laxrätt som har hängt med riktigt länge i vårt kök, lax med tomatsalsa och kall sås till det. Gör gärna salsan och såsen en god stund innan ni lagar till fisken, på det viset blir det hela mycket smakrikare.


Lax med totmatsalsa och kall dijonsås  2 port
Laxen
150 g laxfilé/person
ca 1 msk dijonsenap
salt och peppar
Ringla lite olja i botten på en ugnsfast form och lägg i laxfiléerna. Pensla med dijonsenap och krydda.
Ställ formen mitt i ugnen på 200 grader och låt den stå ca 10 minuter, lite beroende på hur tjock fisken är. 
Servera med tomatsalsa och dijonsås.

Tomatsalsa
1 paket, ca 70 g ruccolasallad
3 tomater
1 vitlöksklyfta, grovt hackad
1 tsk balsamvinäger
2 msk olivolja
salt och peppar, ev lite socker
Strimla salladen och blanda med tomater och vitlök. Slå på vinäger och olivolja, krydda och smaka av. 
Låt salsan stå i kylen och gona till sej lite innan du serverar den. 

Kall dijonsås
2 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
1-2 msk dijonsenap
Salt och peppar
Blanda samman och smaka av med salt och peppar. Servera till laxen med salsan.

Ha nu en riktigt bra vecka allihopa, hoppas att solen fortsätter lysa på oss alla och att värmen håller i sej,

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 26 maj 2012

Potatissallad med västerbottenost.

Inte blev det något dopp i det blå idag heller, det har inte varit något vidare strandväder alls faktiskt. Mest tjocka, gråa moln på himlen och det ser ut som att det ska börja regna när som helst. Så klart det ska vara så när det är helg och de som jobbat hela veckan äntligen är lediga:) Men, men, det kommer säkert fler soliga dagar som kan bjuda på strandbesök och soldyrkan.

I går bjöd vi er på en rabarberchutney vi gjort och som passar fint till sommarens grillade middag. Idag tänkte vi bjuda er på en finfin potatissallad som gör detsamma. Det ursprungliga receptet har vi fått från Ernst Kirchsteiger, men lite förändringar är vi ju bara tvungna att göra. Inte för att det är något fel på Ernsts variant, men denna passade vårt köksutbud bättre:


Potatissallad med västerbottenost  4 port
1 kg potatis
250 g riven västerbottenost
½ dl hackad persilja
körvel, vi pudrade över torkad men det ska egentligen vara färsk
½ dl fint hackad rödlök
4 msk vit balsamvinäger
5 msk olivolja
2-3 msk flytande honung
salt och svartpeppar
Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka potatisbitarna, häll bort vattnet och lägg dom i uppläggningsskålen medan de är varma. Strö på den rivna osten och låt den smälta.
Blanda ner persilja, körvel och rödlök.
Rör samman vinäger, olja och honung och slå det över potatissalladen, rör runt försiktigt.
Smaka av med salt och peppar.

Ikväll är vi hembjudna till Håkans chef på "personalfest" vilket alltså betyder att vi är befriade från kökstjänst, skönt det med ibland:)
Ha en finfin lördagskväll,

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 25 maj 2012

Rabarberchutney.

Fredagen är här igen, det vankas pingsthelg, mors dag och det fina vädret ska fortsätta har vi hört! Säkert tänds det en hel del grillar i helgen och så även här. Fast när vi tänder grillen så betyder det att vi sätter in stickkontakten till elgrillen i eluttaget i köket och brassar på, det får gå det också:)
På grilltallriken lägger vi ett nytt tillbehör ikväll, en rabarberchutney som vi gjorde förra veckan och som nu stått i kylen och gonat till sej. Vi gjorde en extra laddning och tog med oss till Carina och Affe i lördags, en perfekt "gå-bort" present som är extra rolig att ge när man har gjort den själv:


Rabarberchutney
500 g rabarber
1 stor rödlök
1 dl russin
½ dl vitvinsvinäger
½ dl vatten
2 dk råsocker
1 tsk mald kryddpeppar
1 tsk malen kanel
1 krm chilipeppar
2 tsk salt
Skölj rabarbern, skala den om den är grov annars behövs det inte. Dela i 1 cm tjocka bitar
Skala och hacka löken.
Blanda samman allt i en gryta och låt det småputtra tills det tjocknat, ca 40 minuter, utan lock.
Häll chutneyn på väl rengjorda burkar, använder du glasburkar ska de vara varma, sätt på lock.
Låt chutneyn stå kallt ca 1 vecka innan du serverar den.

Och så var det då den där quizzen på Bryggeriet igårkväll, jodå minsann så hjälpte era hållna tummar lika bra som de brukar, vi gick hem med första pris även denna gången! Sista rundan blev detta för säsongen och det kändes extra bra när vi dessutom slog till med en fullpoängare i sista frågerundan, 10 av 10 poäng! Nu återstår bara att hitta en datum när vi alla kan gå ut och äta upp vår fina vinstpott, det lär bli en rejäl måltid minsann!

Sist, men inte minst, så kan vi dela med oss av en riktigt glad nyhet som gjort oss så stolta. Vi blev nämligen inbjudna att delta i årets upplaga av Bloggreceptboken 2012, så glädjen har stått högt i kökets tak de senaste veckorna sen inbjudan kom! Årets tema är "Något köpt, något lagat" och vad det resulterade i för vår del får ni se när receptboken släpps någon gång i juni månad. Tills dess kan ni gå in här och titta på vår och övriga deltagares presentationer, glöm bara inte att ladda ner boken när den kommer:)

Så önskar vi er alla en riktigt härlig helg, go mad och myed mad!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 24 maj 2012

Tiramisu med jordgubbar och goda drinktilltugg.

Alltså, nu är det väl hög tid att även plocka fram badkläderna för det verkar ju som att sommaren äntligen har hittat hit. Vi hade tänkt ta en Malmötur igår, men det blev inte riktigt som planerat så vi hamnade på en filt i skogen istället. Fast först gjorde vi ett standhugg och blev lite sandblästrade på våra ömma vintervita kroppar... det blåste nämligen full sandstorm därnere! Men i skogen var det ljuvligt härligt, liljekonvaljer som blommade överallt och doften var nästan överväldigande. Härlig avkoppling.
På vägen hem tog vi en fika på Jaktpaviljongen och som det inte räckte med det så gick vi minsann ut och åt på kvällen! Efter en tur runt på stan så hamnade vi på Restaurang Store Thor framför vars en hamburgare.
En riktigt härlig onsdag med andra ord, det gäller att passa på när humöret och vädret stämmer överens:)

Hög tid är det väl också med en rapport från lördagens matlagning och middag hemma hos Carina och Affe. Det blev en del bilder och efter lite gallrande så kommer resultatet här. Vi börjar med efterätten som blev ett eget "hitte-på", en tiramisu med somrig smak;


Tiramisu med jordgubbar 4 port
en form med måtten ca 30*20 cm
ca 1 paket savoiardikex
2 äggulor
1 dl socker
300 g mascarponeost
½-1 apelsin, rivet skal och pressad saft
3 dl starkt kallt kaffe
1 dl apelsinlikör, eller amaretto
1 paket jordgubbar
Vispa samman äggulor och socker så det blir fluffigt.
Rör ner osten, apelsinskalet och saften, smaka av.
Skölj och skiva jordgubbarna i tjocka skivor.
Blanda samman kaffe och likör i en djup tallrik.
Doppa kexen i kaffet, ett och ett och lägg ett lager i botten av formen.
Klicka därefter på ett lager av oströran och lägg sedan på jordgubbsskivor.
Varva ett lager till av kex, oströra och jordgubbar, översta lagret ska vara oströra.
Dekorera med jordgubbar och ev. apelsinbitar.

Kvällens dukning, signerad Carina. 


Drinktilltuggen för kvällen. 3 olika toppings på färdiga crostinis, hur enkelt och gott som helst.

Topping till crostini, nr 1
Crème fraiche
röd rom
hackad dill

Topping till crostini, nr. 2
Rökt lammkorv 
svart oliv urkärnad och halverad

Topping till crostini, nr 3
pepparrotsvisp
rökt renkött 

 Carina förbereder efterrätten, allt under kontroll av lillasyster:) "Doppa där, lägg här, vispa detta!"

Varmrätten förbereds i köket av Affe och Håkan, äkta matglädje:)

Tada! Grillad entrecote, bakad potatis, vitlöksrostad blomkål och godaste Jack Daniels glaze till det. Receptet på glazen/såsen hittar du här. 

I kväll är det så dags att gå på säsongens sista (för vår del alltså) quizzkväll på bryggeriet. Alla tummar hälls som vanligt, eller hur? Det brukar ju hjälpa!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 22 maj 2012

Ugnsbakad torsk med varm tomatsallad

Idag blir det ett inlägg av det lite kortare slaget, men så får det bli ibland när tiden inte riktigt räcker till och vi ändå vill dela med oss av något gott som vi ätit! Idag blir det fisk, det är ju faktiskt tisdag, och dagens recept har vi hämtat hos Kim som har den härliga bloggen Tant Russins bak.
Någon modifikation har det blivit på receptet och så får det bli när skafferi och kyl bjuder på andra ingredienser än vad receptet säger.


När citronerna lagas till i ugnen blir de om än möjligt godare än de är annars, surheten avtar lite och med tomaternas sötma så blir det en perfekt symbios:)

Torsk med tomater och citron  2 port
400 g torskfilé
2 stora tomater
1 citron, helst ekologisk
ca 10 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
½ dl hackad persilja
½ dl hackad dill
salt och peppar
Hacka tomaterna, skiva purjolök och vitlök tunt, riv skalet på citronen och skiva sedan den tunt.
Blanda samman tomater, lök, vitlök, citronskal, honung, dill, persilja och kryddor.
Lägg röran i botten på en smord ugnsfast form och lägg fisken ovanpå.
Lägg citronskivorna på fisken och ställ sedan i formen mitt i ugnen på 225 grader ca 10-15 minuter.

Och nu, vidare i refrängen, ha en fortsatt fin tisdagskväll.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

måndag 21 maj 2012

Fylld kycklingfilé.

Vädergudarna fortsätter vara på ett kanonhumör och bjuder på riktigt sommarväder fortfarande. I kväll är det sommarpaltorna som ska plockas fram ur sitt vinteride och byta plats med de lite varmare kläderna. Meteorologerna lovar sommarvärme hela veckan ut och då måste vi ju tro på dom, inte sant?

Något annat som vi tycker ni ska tro på är när vi säger att denna kycklingrätten är en av de godare vi ätit på länge. Och eftersom det är Håkans eget hitte-på recept så är vi ju dessutom helt opartiska när vi utalar oss om godheten:)
Bacon och syrligt äpple passar väldigt bra tillsammans och med den krämiga såsen så blev det hela ännu bättre. Till kycklinggryan åt vi ugnsrostade rotfrukter och grönsaker, men det får ni göra som ni vill. Vi lägger i alla fall upp det receptet också.


Kycklingfilé med bacon och äpple  2 port
2 kycklingfiléer
4 skivor bacon
1 skivat syrligt äpple, vi tog Granny Smith
fetaost
salt, peppar
1 nypa brunt farinsocker/filé
3 dl crème fraiche
1½ dl vitt vin, går bra med matlagningsvin
1 vitlöksklyfta
Skär en ficka i köttet och fyll det sedan med baconbitar, äppleskivor och fetaost.
Salta och peppra runt om och strö på en nypa brunt farinsocker.
Stek filéerna någon minut på varje sida så de får färg.
Slå i vin, crème fraiche och pressa i vitlöken, vispa samman och låt allt puttra 8-10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Har du äppelskivor över så ta i även dom i såsen och låt de puttra med en stund.


Ugnsrostade grönsaker
4-5 potatisar beroende på hur stora de är
2 morötter
2 rödlökar
1 paprika
½ dl pumpafrö
ca 3 msk olivolja
10-15 sugarsnaps
fetaost
Skala och dela grönsaker och rotfrukter i mindre bitar.
Lägg alla grönsaker i en ugnsfast form, slå i pumpafrö och häll över olivolja.
Ugnsbaka mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter, känn med en provsticka om allt är klart.
Mot slutet av tillagningstiden lägger du i snapsen så de behåller sin spänst.
Bryt över fetaost vid serveringen.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 20 maj 2012

Ljuvlig potatistårta och smakfullt kryddsmör

Heliga Maria, vilket väder vi har haft idag - det stavas SOMMAR gott folk! Och ni kan tro vi har passat på att njuta och ta vara på strålarna riktigt ordentligt, en nätt promenad på lite över 3 timmar med en hel massa sittpauser både i sol och skugga. Ljuvligt är vad det är, ljuvligt! 
Hoppas alla ni också fått lite ljus från stora lampan i helgen och att den är här för att stanna nu.
På vår väg tillbaka hem tog vi en tur i skogen för att plocka med oss lite varor hem från skogens skafferi. Både göken och näktergalen gjorde oss sällskap bland träden, även om vi inte såg röken av dom så hörde vi deras skönsång. Ljuvligt är vad det är, ljuvligt! 
Så fort vi tagit hand om varorna så ska vi visa och berätta mer om det för er.

Något som vi också lovat är att berätta för er var vad vi smaskade i oss i fredags efter vår sparrisförrätt och det måste vi ju hålla. Ett alldeles perfekt recept hittade vi bland våra tidningsurklipp, ett recept på en potatistårta med västerbottenost. Vi är ju båda två suckers för just Västerbottenosten så det fanns liksom inget att tveka på här. Lite förändringar blev det i vanlig ordning, vi tillsatte bl.a purjolök och ökade på ostmängden lite... 
Tårtan går alla tiders att förbereda fram till att du har varvat potatis och röran, ställ den i kylen och ta fram den i lagom tid innan den ska ätas så du hinner gratinera den. Den kan ätas både varm, kall och ljummen vilket passar kanon om det vankas buffé:


Potatistårta med västerbottenost  4 port
400 g kokta potatisar, skivade
5-10 cm purjolök, tunt skivad
200 g philadelphiaost
2 ägg
1 dl crème fraiche
250 g riven västerbottenost
salt och peppar
Smörj en rund springform (16 cm i diameter) och lägg bakplåtspapper i botten.
Vispa samman philadelphiaost, ägg och crème fraiche i en skål och rör sedan ner västerbottenosten. Smaka av med salt och peppar.
Varvar potatis, purjolök och oströra i formen, börja med potatis och avsluta med oströra. Hit kan du alltså förbereda och ställa tårtan i kylen till det är dags att gratinera och äta.
Ställ mitt i ugnen på 175 grader och gratinera ca 50 minuter, lägg över aluminiumfolie om du tycker ytan börjar bli för mörk.

Till vår tårta åt vi skivor av lammrostbiff. Vi la dom i en påse med olivolja, finhackad rosmarin, timjan och svartpeppar och där fick de ligga och gona till sej några timmar innan vi stekte dom på grilljärnet. När köttet fått fin yta så ställde vi in järnet i ugnen på 200 grader och lät köttet gå färdigt där inne.
Ta ut köttet strax innan det nåt 70 grader och låt de stå en stund innan du serverar.

Ingen sås blev det denna gången, istället gjorde vi ett smaksatt smör som vi hade till, så ända in i bänken gott var smakerna till lammet:

Kryddsmör, perfekt till lamm
25 g mjukrört smör
½ citron, skal och lite av saften
1 vitlöksklyfta, pressad
1-2 msk hackad rosmarin
salt och svartpeppar
Rör samman smöret med övriga ingredienser. Smaka av och se om du tycker det behövs mer av någonting. Klicka ut smöret på platsfolie, rulla till en rulle och lägg in i frysen.
Ta ut ca 10 minuter innan serveringen och skär smöret i skivor.

Till maten dracks det ett rött vin från Italien som vi blev rekommenderade på systembolaget. Är det någon man kan lita på så är det väl de som jobbar på den arbetsplatsen, vi har inte blivit missnöjda någon gång hitintills. Inte heller denna gången har vi något att klaga på, vin och mat trivdes väldigt bra tillsammans. 

Så lämnar vi er ikväll med en bild från ett av dagens alla stopp, vid stranden ute i Sandskogen där det var en hel del modiga människor som vågade sej på ett dopp i det blå...

Ljuvligt är vad det är, ljuvligt! 

Ha en härlig vecka och ta hand om varandra. 
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 19 maj 2012

Enkel sparrisförrätt.

Tackar för alla era lyckönskningar, det blev en riktigt lyckad kväll igår med så mycket gott så vi nästan storknade! Så vill man ju ha på sin "nästan" stora da:) Vi körde på en trerätters middag som man nog kan säga gick i vårens tecken, sparris först, lamm sedan och en efterrätt som involverade jordgubbar. Så klart ska vi dela med oss av alla smaskigheter till er, vi börjar väl med förrätten. En oerhört enkel sådan men ack så god, gorgonzola och sparris - vad kan gå fel liksom?


Grön sparris med gorgonzola 2 port
16-20 sparrisstänger (beroende på hur många ni käkar)
olivolja
100 g gorgonzolaost
Ta bort nederdelen av sparrisen där den knäcks av sej själv när du bryter den. Kasta inte den nedre biten utan släng dom i en plastpåse som du slänger in i frysen, använd dom vid ett senare tillfälle när du ska koka egen buljong eller sparrissoppa.
Lägg sparrisarna i en ugnssäker form och ringla över generöst med olivolja.
Ställ formen mitt i ugnen på 225 grader i 7-10 minuter, känn med en provsticka så sparrisen är mjuk.
Lägg sparrisen på tallrik och fördela osten över, låt den smälta ner och servera.

Huvudrätten låter vänta på sej tills i morgon, men det klarar ni väl om vi lovar att ni då också ska få ett litet vintips på köpet?
I kväll ska vi flytta in i ett annat kök i stan och kocka där. Vi styr stegen hem till Carina och Affe där vi ska laga mat tillsammans allihop, fast mest är det Håkan och Affe som ska stå vid grytorna som de gjort några gånger tidigare. (Det kan ni läsa om här, här , här och här). Vi ber att få återkomma med meny och rapport i framtiden...

En skön lördag önskar vi er alla.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 18 maj 2012

Rabarb möter ananas i en härlig paj!

Vilken dag det har varit, sol så långt ögat har nått och nästan riktigt varmt. Frun i köket tog sig en strandpromenad och lyckades hitta en plats i lä, både från den lilla blåsten och den enorma stanken av tång... Så härligt att stänga ögonen och bara flyta bort till ljudet av vågskvalp och fiskmåsar. Väl hemma i köket igen så har det bakats till en efterrättsidé som vi hoppas ska falla väl ut efter kvällens middag (som vi också hoppas faller väl ut!). Som vanligt såg det ut som en mindre version av Jerusalems förstörelse efter allt bakande och förberedande till kvällens övningar, men det var snabbt åtgärdat!


Något annat som också gick snabbt var att äta pajen som vi bjuder er på idag. I går presenterade Håkan två växtligheter för varandra i vårt kök och de fann varandra omedelbums minsann! Det var fröken rabarber och herr ananas som fick lära känna varandra närmare under ett täcke av en sockrig havresmuldeg. De passade så otroligt bra tillsammans och Håkan var stolt som en tupp över sin roll som äktenskapsmäklare.

Rabarberpaj med ananas 2-4 port
75 g smör
2-3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl socker
2 dl farinsocker
2-3 rabarberstjälkar
ca 5 cm av en färsk ananas eller 3-4 ananasringar från burk
Lägg smöret i klickar i en sk¨l tillsammans med mjöl, socker och havregryn. Nyp samman allt till en grynig deg.
Dela rabarber och ananasen i mindre bitar, ca 2 cm tjocka och lägg dom i botten på en smord ugnsfast form.
Täck med den smuliga degen och grädda ca 30 minuter, mitt i ugnen på 200 grader.

Godaste vaniljsåsen att servera till hittar du receptet på här

Jodå, ni har helt rätt, det blir efterrätt två dagar på raken minsann, både i går och idag. Men är det bröllopsdagsfirande så är det. Vi firar alltså vår 6-åriga bröllopsdag idag istället för den 6:e när det kom lite annat i vägen. 6-årsdagen kallas tydligen sockerbröllopsdagen så det passar finfint med efterrätt då, eller hur?

Här har ni oss så, efter att vi växlat ringar för andra gången. Först gifte vi oss på Sturups flygplats innan vi flög till Side i Turkiet för bröllopsresa, där vi alltså växlade ringar igen. Och tänk, hemma gick alla helt ovetande om vad som hänt och anade inte att vi slagit till efter 10 år tillsammans...

Nya ringarna på plats, egenhändigt designade minsann, efter en idé vi sett i en tidning. 
 "Amor Vincit Omnia" är stämplat runt ringen. 

Så återstår bara att önska er alla en riktigt fin helg, massa gott på tallrikar och i glas hoppas vi ni får,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 17 maj 2012

Champagnecocktail nummer två.

Alltså, den däringa cykleturen som vi hoppades att vi skulle kunna göra i dag blev det inget av med alls. Vädret har verkligen inte alls varit på vår sida om man säger så, det blåser för fulla muggar och när det inte öser ner så ser det ut som det ska börja när som helst! Det längsta någon av oss har trampat idag är Håkan som cyklade för att handla och hämta ett paket på posten, under tiden passade Anki på att vädra damsugaren.
I paketet fanns det spännande saker och om ni uppför er fint framöver så ska vi nog faktiskt kunna få för oss att dela med oss lite av innehållet till er! Nu blev ni allt nyfikna, men vi håller er på halster ett litet tag till:)

Något som ni däremot inte ska behöva vänta på längre är receptet på en smaskig champagnedrink. Vi provade ju lite olika smakblandningar i påskas och en av dom har vi redan skrivit om (ni hittar det här). Dagens variant är med apelsinsmak, skål på er:


Apelsinbubbel 1 glas
2 cl Cointreau eller annan apelsinlikör
ca 15 cl champagne eller vitt mousserande vin
Kyl likören och slå den i ett champagneglas, kyl gärna glaset innan du blandar drinken.
Fyll upp med champagnen och njut! Har du en apelsin hemma så släng gärna på en skiva som garnering!

Och med en sådan drink som denna så passar det fint att ha något att fira och det har vi verkligen haft de senaste veckorna. Det har fullkomligt regnat vinster över oss från olika tävlingar som vi varit med i hos andra bloggare i vårt avlånga land. Tack så mycket till er alla!

    
Fina oljor och vinäger från Simone står i skafferiet.                  I frysen hittar vi glass från Emmy.   


I Ankis öron dinglar fina dockor från Nina.           På kylen hänger braiga checkar från Linda.

I morgon tar vi så tag i vårt försenade bröllopsdagsfirande! Om vi är taggade? Gissa...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 16 maj 2012

Laxfilé med god sås.

Vår nya fäbless (jodå, det stavas så - vi har kollat...) för det indiska köket har nu även nått fiskmiddagarna i vårt kök. Sist det lagades mat med indiska smaker så hamnade det lax i stekpannan, till det lagade vi till en sås med härliga smaker. Man kan ju kanske tro att det ska smaka väldigt mycket av just ingefäran eftersom den ska hackas grovt, men oroen eder icke för så är inte fallet. Det smakar istället mustigt av alla frön och tomaterna ger en ganska frisk tjong tillsammans med limen. Lite annorlunda och helt klart spännande och väl värt att laga till. Tar inte alls lång tid heller vid spisen, snabbt och lättlagat:


Lax med kokossås 2 port
1 bit laxfilé/person
½ tsk mald koriander till att krydda laxen med
1 msk grovt hackad färsk ingefära
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk senapsfrön
1 nypa mald koriander
1 tsk korianderfrön
2 st tomater i grovt hackade bitar
1 burk kokosmjölk
½ lime
salt och peppar
Bryn ingefära, fänkålsfrö, senapsfrö, koriander och korianderfrö en kort stund så aromerna från fröna frigörs.
Tillsätt tomatbitarna och kokosmjölken, låt det sjuda 10 minuter.
Smaka av såsen med pressad lime, salt och peppar.
Krydda laxen med den malda koriandern och stek den på båda sidor tills den är färdig, lite olika hur lång tid det tar beroende på fiskens tjocklek. Har du en termometer så ska graderna hamna runt 55-58 grader i laxen.
Servera laxen med sås och valfria tillbehör.

Så är det dags för ledigt i morgon för oss båda, kanske för er också? Vad som händer beror lite på vilket väder vi vaknar upp till, men det kan möjligtvis bli en härlig cykeltur om det vill sig väl.
Håkan vill dessutom poängtera att det bara är Anki som även är ledig på fredag så det är alltså bara för henne det blir en kortvecka. Eller långhelg, hur man nu väljer att se på det hela:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 14 maj 2012

En fylld skinkschnitzel, coming right up!

Inte är det en vacker bild eller en vacker maträtt, inga strån lagda i kors någonstans på tallriken överhuvudtaget för att ens försöka göra anrättningen snyggare... Men om ni håller blicken fäst på bildens högra sida så överlever ni nog:) Hur som haver, oavsett hur fotot ser ut så var maten så god så att vi känner oss helt enkelt tvungna att lägga upp receptet ändå!
Här är det Håkan som står bakom receptet, de söta aprikoserna står sig bra till ostens sälta och senapen ger fyllningen ett extra kick. Blir det fyllning över så är den fin att servera till:


Fylld skinkschnitzel  
4 skinkschnitzlar, eller kycklingschnitzel
6-8 torkade aprikoser
140 g ädelost
2 msk fransk senap
salt och peppar (tänk bara på att osten är ganska salt i smaken)
Hacka aprikoserna fint. Mosa osten i en skål eller djup tallrik, rör i senap och aprikoshacket.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg en klick fyllning på ena halvan av köttskivan och lägg sedan över den andra halvan.
Fäst samman köttet med tandpetare.
Stek ca 3 minuter på varje sida. Servera med valfritt tillbehör och ev. överbliven fyllning.

Annars inget nytt under himlen här inte, tvättstugeloppet har gått så nu hänger det blöta kläder lite här och var. Dagens middag är avslutad och disken diskad, på tvn är det snart dags för favoritprogrammet CSI. Med andra ord, en helt vanlig måndag i Mårtenssons kök:)

Ha en fortsatt fin "kortvecka".
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 13 maj 2012

Fruktig salsa och cykletur.

Äntligen blev det långpromenadshumör och tillåtande väder igen, det känns som det var ett bra tag sedan det hände sist... Vi tog en sväng hem till Ankis far där det bjöds färsk ananas i uterummet, ja alltså ananasen har inte växt i uterummet men den serverades där. I uterummet växer det däremot en hel massa andra fina blommor, helt underbart är det att sitta där och njuta så där på söndagen.

Och tänk, just ananas blir det i dagens recept till er också, vilket otrolig sammanträffande. En fruktig salsa som passar fint till vårens och sommarens grilltallrikar, eller till fredagskvällarnas tacos:

Receptet hittade Håkan i Jens Linders bok, "Det glömda köket", här i något modifierad form;

Ananassalsa
1 liten burk ananas i bitar
chiliflingor/flakes
1 apelsin
1 röd lök
1 pressad citron
Skala och filéa apelsinen, dela i mindre bitar. Skiva löken tunt.
Blanda samman ananas, apelsin och lök i en skål, häll över citronsaft och krydda med chiliflingor efter eget tycke och smak.

Pensla köttet med lönnsirap och grilla tills det fått färg på båda sidor. Servera köttet med salsan.
Till köttet och potatisen hade vi också en kall sås som vi gjorde på gräddfil och sweet chilisås, blanda samman och smaka dej fram.

Igår satt vi i någon annans kök och hade det trevligt, vi var hemma hos Anne och Ingemar där det bjöds på en smarrig laxgratäng och rabarberpaj, blandat med en massa spännande reseminnen. Ingemars helt otroligt härliga dotter Susanne var nämligen hemma och hon är en globetrotter av stora mått!
Just hemkommen från bl.a Zanzibar och Nepal ska hon snart gifta sej och därefter ge sig iväg på bröllopsresa med sin Rasmus - på tandemcykel från Nordkap till Kapstaden!!! Under tiden de cyklar har de som mål att även samla in så mycket pengar de bara kan till välgörenhetsorganisationen Water Aid, helt makalöst!. 
Blir ni nyfikna så kan ni faktiskt följa dom på sina äventyr, dom har en egen hemsida och blogg där de skriver om allt som de upplever. Ni kan hitta sidan här: Travels by Tandem.

Nu är det snart tid att sätta sej till bords igen, det är inte klokt... vi bara äter och äter:)
Ha en riktigt bra vecka, nu tar vi nya friska tag!Fruktig salsa och

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 11 maj 2012

En försenad kalkontårta

Det blev inget skrivet förra helgen om vår middag hemma hos familjen Perssons förrförrahelgen, så det får vi väl ta och rätta upp till denna helgen!  (hängde ni med där?)
Vi körde lite knytkalas och vårt kök stod för förrätten och drycken till den, och vårt val var synnerligen lyckat upptäckte vi när vi kom dit. Vi hade nämligen fixat till en kalkontårta och till den hade vi köpt en flaska mousserande rosévin, helt utan att veta att kvällens dukning gick i rosa och att vi till varmrätt skulle äta kalkonburgare! Är det klokt som det kan bli?

Kalkontårta är en variant på matjessilltårta som man annars brukar se lite här och var (här och här ser ni vår), och är ett perfekt alternativ till de som inte gillar matjessill. Går bra att göra i förväg och sedan dekorera när den ska serveras och gör sig alldeles ypperligt på en buffé.

Receptet har vi hittat i en folder från Ingelsta kalkon, men gjort någon förändring på. Vi tyckte nämligen att det fattades någon när vi smakade på fyllningen så vi tillsatte fransk senap för att få den där extra knuffen. Lite mer ruccola åkte också i.

Kalkontårta   ca 10-12 bitar
Botten
400 g kavring
150 g smält smör
Kör kavringen i en mixer till smulor, eller dra sönder det i små bitar för hand om du inte har en mixer. Blanda ner smöret och tryck sedan ut röran på botten av en springform som är 24 cm i diameter. Ett bra tips är att klä botten med smörgåspapper så blir tårtan mycket enklare att ta ur sedan. Ställ det kallt undertiden du gör:
Fyllningen
8 gelatinblad
6 dl gräddfil
½ dl crème fraiche
1-2 msk fransk senap, smaka dej fram om du tycker det behövs mer
12 skivor extrarökt kalkon 
1 rödlök, finhackad
1 knippe gräslök, finhackad
2 dl ruccolasallad, hackad
½ tsk salt, smaka dej fram om du tycker det behövs mer
1 krm mald vitpeppar, smaka dej fram om du tycker det behövs mer
Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten 5-10 minuter.
Blanda samman gräddfil, crème fraiche, senap och rödlök. Skär köttet i små bitar och rör ner i blandningen tillsammans med gräslök och ruccola. Smaka av med salt och peppar.   
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält i en gryta enligt anvisningarna på paketet. Rör ner 1 dl av fyllningen i grytan och blanda samman ordentligt så inga klumpar bildas. Blanda sedan ner gelatinröran i fyllningen, rör ordentligt samman. 
Slå fyllningen i formen med kavringsbotten och ställ den i kylen minst 4 timmar. 
Lossa runt kanterna först innan du tar bort ringen, lyft upp tårtan med hjälp av pappret och lägg den på ett uppläggningsfat. Dekorera med;
Garneringsförslag 
Kalkonskivor
Vattenkrasse
Hackad rödlök eller gräslök, eller varför inte båda.
Physalis, tomater eller annan grönsak.

Till tårtan drack vi roa bubblor från Australien som passade så fint till, då blir man så här glad:)
Clarise rosé, nummer 7729 på systembolaget för 89 riksdaler. 

Dukningen i rosa toner, hälsad vare våren!

Närbild på blomsterarrangemangen, rosa även här. 

Efterrättsfatet!!! Cupcakes, dekorerade av kökshjälparna Lovisa och Gustaf, som fortfarande inte kan sluta skatta åt en av Håkans bevingade kommentarer... 

Nu kära vänner hålls det helg igen, dock får bröllopsdagsfirandet vänta lite tills nästa helg eftersom det fortfarande sväljs piller i köket och inga bubblor då får intas:) Men, den som väntar på något gott...
Hoppas ni alla får några härliga dagar men gott på tallrikarna och i glasen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 10 maj 2012

Kycklinggryta från Kryddburken

Anki har haft lite ledig dag idag, det har nämligen blivit så på hennes nya schema då hon har gått ner lite i tid på sitt jobb. Så det är numera ledigt både på onsdagar och torsdagar för hennes del, medans Håkan kör vidare på ledig onsdag. Men i morgon är det åter till jobbet för frun, nu är det slut på sjukstugan här hemma tack och lov (!), och meducinen får helt enkelt följa med dit:) 
Dagen idag har inte bjudit på något vidare väder, regn från och till, men det behövs nog det också. Det fortsätter att slå ut i träden och snart nog så står allt i full grönska och blom, tänk det är inte långt kvar tills det är tid för skolavslutningarna... Huga!

Vi hittade ett recept hos Linda som har bloggen Kryddburken som vi provade, det blev dock precis som vanligt några förändringar under matlagningens gång. Lite andra grönsaker tillsattes och något mått ändrades. Äggnudlarna till passade riktigt bra, visp så förflyttades vi till östliga breddgrader:)


Som vanligt ser våra portioner lite annorlunda ut... Ankis får en dos extra syra

Kycklinggryta med sweet chili
400 g kycklingkött (vi använde lårfilé)
1 röd lök
2 vitlöksklyftor, rivna
1 morot
4 dl vatten
1½ msk kycklingfond
1 dl sweet chilisås (vi använde en med extra vitlökssmak)
1 msk japansk soja
2 stjälkar stjälkselleri
1 grön paprika
några sugar snaps
1 dl grädde
salt och peppar
Strimla köttet och stek det i en djup stekpanna.
Hacka löken och tillsätt den i pannan med vitlök och låt det fräsa en stund.
Skiva moroten tunt och lägg i pannan, slå i vatten, fond och soja och låt det puttra 10 minuter. 
Strimla paprikan, sellerin och snapsen och lägg dom i grytan så de får puttra med någon minut, men inte för länge för då förlorar dom sin spänst. 
Slå i grädden, smaka av med salt och peppar och servera. 


Håkans  portion får en "lagom" dos av Thailändsk ketchup, en av hans favoritsåser:)

Vi fick en så fin omnämning och utmärkelse av Erika som har bloggen Erikas funderingar, så kul och vi blev riktigt glada! Nu är det ju så att den ska skickas vidare till några fler bloggare som man vill uppmärksamma, men vi tänker faktiskt göra på ett litet annat sätt denna gången!
Vi vill nämligen skicka den vidare till alla underbara matbloggare där ute i cyberrymden! Ni lägger ner ett så otroligt arbete på era bloggar, letar inspiration både här och där, provlagar och provsmakar, fotograferar, redigerar, skriver och publicerar, läser och kommenterar osv, osv. Det tar en hel del tid och ni är värda allt beröm, inspiration och alla morötter som ni kan få och här får ni alltså en från vårt kök till era. Vassego!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 9 maj 2012

Potatissallad i rena förskräckelsen!

Ni kan inte ana vilket åskväder som just drog in över stan, vi stängde av datorn i rena förskräckelsen! Behöver man göra det egentligen, eller är det bara tokiga idéer vi gamlingar har? Någon som vet?
Nåja, nu är det slut på blixtar och dunder för denna gången så vi tar vid där vi slutade.

I dag tänkte vi bjuda er på en potatissallad som ni både kan servera ljummen eller kall, den smakar lika gott oavsett. Att göra en potatissallad är ett perfekt sätt att ta tillvara på eventuella potatisrester från veckans middagar, sen är det bara lite skattjakt i kylen som behövs för att hitta resten av ingredienserna. När vi gick på jakt i vår kyl härom dagen så hittade vi dessa:


Potatissallad   2 port
ca 250 g kokt potatis i mindre bitar
4 st kronärtskockshjärtan, kvartade
några färska basilikablad, strimlade
10-15 sugar snaps, strimlade
ca 5 små tomater, halverade
Dressing
½ citron, finrivet skal och saft
½ dl olivolja
1 msk flytande honung
salt och svartpeppar
Blanda samman dressingen i en skål.
Lägg alla ingredienserna i en påse, slå på dressingen och blanda runt. Låt gärna salladen ligga i kylen en stund så den får suga i sej dressingen lite.
Häll upp på ett fat, eller i en skål och ta ett par drag med pepparkvarnen över innan serveringen.
Passar fint till grillad fisk eller kyckling.

Annars har det varit lugna gatan här i köket idag, vi har försökt ta igen lite som vi missade i söndags, ni vet sådana där livsviktiga saker som t.ex sovmorgon:) Hälsan fortsätter förbättras, det blev till och med en liten promenix idag, WEEII! Ett paket från en shoppingtur på Campadre att hämta på posten, i lådan låg en present till bästa syrrasonen och två sushiset till oss själva. Så nu blir det till att göra egen sushi snart, spännande!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 8 maj 2012

Carina, här är receptet på kassler marengo!

Kyckling Marengo har väl förmodligen de flesta av er hört talas om och säkert också både lagat till och ätit någon gång. Men kassler marengo är det kanske lite färre som stiftat någon bekantskap med? Vi tillhör de som kockat till och ätit båda sorterna och kan väl säga att vi tycker båda är lika goda fast på olika sätt.
Just med kassler så får man ju en lite mer rökig smak på grytan och lite mer sälta, inga svåra och märkliga ingredienser utan en perfekt vardagsrätt.

Just detta receptet har Ankis syrra lånat ut till oss, och hon i sin tur har fått det från Gun. Vi fick låna det under förutsättningarna att vi la upp det här, klart vi gör det!

Kassler Marengo
5 hg kassler
1 purjolök
1 burk tomater
1 dl vitt vin (går utmärkt med matlagningsvin)
½ tsk dragon
1 burk hela champinjoner
finhackad persilja
Skär kasslern i smala skivor och bryn dom snabbt.
Skiva löken och låt den brynas på svag värme och tillsätt tomaterna.
Skölj ur tomatburken med vinet och slå det i grytan tillsammans med kryddorna och svampen och låt det puttra 5 minuter.
Tillsätt köttet och smaka av såsen om det behövs mer kryddor. Ge grytan ett snabbt uppkok innan du strör i persiljan och serverar.

Vet ni varför det heter just Marengo? Om inte så ska ni naturligtvis få veta det av oss:)
Marengo är nämligen en ort i Italien där det, den 14:e juni 1800, slogs lite grann - "Slaget vid Marengo". Det lär vara så att under detta slaget blev Napoleon serverad en kycklingrätt av sin kock som använt sej av råvarorna han kunde hitta. Kanske är det den första Italienska versionen av "man tager vad man haver"-gryta vi har att göra med?

Annars flyter allt på här i köket, Anki sköter sej och tar sina "hästapiller" (alltså modell större på skånska) och de börjar göra lite nytta så smått. Håkan sköter sej han också och har gjort 70 leverkorvar och saltat in i runda slängar 10 kilo saltrulle på jobbet idag! Ingenting som man stoppar i 2 liters kockumsgrytan i sitt eget lilla kök precis...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 7 maj 2012

Torsk med bacon och citron

Jahaja, och vad händer i detta köket då? Inte mycket action här kan man ju tycka, men tro oss det har varit action så det räcker och blir över! I går firade vi bröllopsdag, men inte på det planerade viset med vin och smaskig middag inte. Nej då, vi firade vår sockerbröllopsdag i ett sjukrum på akuten!
Det var Anki som var tvunget skulle fira den där, inte något farligt eller livshotande - men tillräckligt för att besöka läkare och få meduciner. Nu hoppas vi att dom hjälper så att fickorna slutar orsaka mer smärta!
Dagen idag har mestadels spenderats tillbakalutat i soffan, den ställningen som känns bäst, och morgondagen blir förmodligen likadan. Håkan däremot sliter på som vanligt - någon ska ju "ta hem baconet":)

Och bacon, ja det är det även i dagens recept till er, även om det inte är huvudingrediensen i rätten utan
istället har en biroll. Huvudrollen har istället gått till torsken och tillsammans med citronsmaken blev det riktigt lyckat. Rökigt och frisk på samma gång:

Receptet hittade vi på ett tidningsurklipp i Gröna Lådan.

Torsk med citron och bacon  2 port
400 g torsk
salt och peppar
½ citron, rivet skal
1 pkt bacon (vi använde kalkonbacon)
1 dl vitt vin (finkar utmärkt med matlagnigsvin)
½ dl vatten
1 msk kycklingfond
ev. maizenaredning
25 g smör
pressad citron efter eget tycke och smak
salt och peppar
Smörj en ugnsfast form, krydda fisken och lägg den i formen.
Strimla baconet och strö det över fisken tillsammans med det rivna citronskalet. Ställ formen mitt i ugnen på 225 grader och tillaga fisken tills den är färdig, ca 15 minuter.
Rör samman vin, vatten och fond i en gryta och låt det sjuda någon minut, red ev med lite maizena så skyn får en lite tjockare konsistens. Vispa därefter i smöret i mindre klickar och smaka av med salt och peppar, ev också med citron om du tycker det behövs.
Servera med kokt potatis eller potatismos och grönsaker.

Fina blommor fick vi i alla fall hemhandlat i fredags inför helgens firande, köpta av vår favorit på torget. Men bröllopsdagsfirandet har vi skjutit på, köttet hamnade i frysen och vinet förpassades till vinstället och där får det ligga ett tag till. För fira det måste vi ju göra:)

Nu ska vi försöka uppdatera oss lite om vad som hänt hos våra kollegor i matbloggsvärlden, se om vi hittar några spännande matupplevelser och fina tips att lägga till samlingarna.

Smaklig spis! / Anki och Håkan                  
xx

fredag 4 maj 2012

Fläskfilégratäng med kronärtskocksbottnar.

Tjo ballo, gummisko, så var det tid att hålla helg igen kära vänner! Hoppas verkligen att vädret får fortsätta vara fint för vi vill bara fortsätta njuta av solen och värmen som vi blivit bortskämda med de senaste dagarna. I går var det ju quizzkväll på Bryggeriet här i stan och i en av pauserna gick vi ut för att ta lite luft och det var som att stiga ut i en ljummen sommarkväll, ingen jacka behövdes! Fler sådana dagar och kvällar önskas, tack!

Förmodar att ni är en del som har grillat några gånger nu när vädret verkligen inbjudit till det? Förmodar gör vi också att flera av er hoppas att få grilla även denna helgen? Men om nu vädret inte skulle hålla i sej så kanske det behövs ett alternativ till grillmaten?


 Då har vi en kanongratäng att tipsa er om, en gratäng som funnits med i vårt kök sedan vi började dela kök under stenåldern någon gång.... Receptet kommer från Ankis morbror Kalle, som faktiskt också är en fena i köket när han väl ställer sej där. Nu skickar vi receptet vidare till er, enkelt och lättlagat är det, kronärtskocksbottnarna ger en härlig syra till svampstuvningen som bäddar in filén.

Morbror Kalles fina fläskfilégratäng   4 port
600 g fläskfilé
2 burkar kronärtskocksbottnar
1 stor burk skivade champinjoner
3 msk smör
5 msk vetemjöl
4 dl mjölk, eller gräddmjölk
salt och peppar
1 vitlöksklyfta
valfri riven ost efter smak och behag (vi tar västerbotten, en hel del)
Skiva filén i 2 cm tjocka skivor och stek dom i smör så de får en fin yta.
Låt kronärskocksbottnarna rinna av och lägg dom sedan i botten på en ugnsfast form.
Lägg köttbitarna på bottnarna.
Häll svampen och svamspadet i ett stekjärn och låt det puttra tills all vätskan kokat in. Klicka sedan i lite smör och låt svampen steka lite i det. 
Smält smöret (5 msk) i en gryta, gärna teflon, och häll i mjölet. Rör samman så det blir liknande en deg och vispa ner mjölken lite i taget. Rör runt ordentligt så det inte bildas några klumpar. Krydda med salt och peppar, pressa i en vitlöksklyfta och tillsätt svampen till stuvningen. 
Häll stuvningen på köttet och riv ost över. 
Ställ in formen mitt i ugnen på 200 grader och låt den stå ca 15-20 minuter. Går hur bra som helst att servera utan potatis till, kronärtskocksbottnar och sallad räcker länge. 

 Köttet läggs på kronärtskocksbottnarna.

Svampstuvning hälls på, och osten rivs över. 

 Tada! 

Ursäkta, vad sa ni? Aha, ni undrar hur det gick igår på quizzen? Gissa!
Era hållda tummar hjälper verkligen oss att få till en riktig brakmiddag när det väl är dags för det, vi gick nämligen hem med första pris denna gången också! Go Team Kafka!

Nu håller vi helg, eller vad säger ni? Ha en skön sådan, ät gott, drick gott och lev gott:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 3 maj 2012

Citronsorbet

När vi var alldeles nya som matbloggare så skrev vi om ett recept på den absolut godaste citronsorbeten som vi smakat och nu tycker vi att receptet förtjänar både en återbloggning och ett foto. Varje gång vi gör denna glassen så förundras vi över hur god den är, lite som att varje gång är första gången vi smakat den:)


Receptet kommer från en gammal mattidning som hette "Den goda maten" som Ankis mor prenumererade på under tidigt 80-tal. Tidningen finns inte längre kvar i tryck (vad vi vet iaf) men som tur är så är just detta numret sparat i vårt arkiv av någon anledning.
Hur mycket citronsmak man vill ha på sin sorbet är helt valfritt, vi gillar båda när det är ganska syrligt så vi smakar oss fram tills vi tycker det drar tillräckligt i kinderna.

Och vet ni vad? Om ni har lite bubbel hemma så är det väldans gottigt att slå lite över en kula sorbet...

Citronsorbet    4-5 port
3 dl vatten
2 dl socker
1-3 citroner
1 äggvita
1 msk socker
Blanda vatten, socker och rivet skal från 1 citron i en gryta och låt koka till det blir simmigt, ca 5 minuter.
Sila bort skalet och kyl sockerlagen. Pressa ner citronsaft i lagen och smaka av efter hand hur syrlig du vill att den ska vara, vi brukar ta i ca 2 dl citronsaft och vi gillar när den smakar mycket citron.
Ställ in i frysen ca 2 timmar och rör om några gånger så den fryser jämt.
Vispa äggvitor och socker till hårt skum, rör/vispa upp saftmassan och blanda ner äggskummet. Ställ in i frysen och frys 2 timmar, denna gången utan att röra under tiden.
När sorbeten ska serveras är det godast om man rör om i den så det blir lite som snösörja.

Detta receptet kom vi på att det borde ju passa fint till månadens utmaning hos söta saker som denna månaden har temat "sommar".
I kväll är det så dags för en ny runda quizzande, så ni vet vad ni ska göra va? Just precis, hålla tummarna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan