fredag 29 juni 2012

Rosévin, så gott!

Vilken dag vi har idag behöver vi väl inte påminna någon om? Säkert är det en hel del av er som inte bara tar helg nu utan dessutom tar semester om vi gissar rätt. Oavsett om du är semesterfirare eller helgfirare så kanske vi kan fresta er med ett rosévin som vi drack förra helgen och som vi absolut måste rekommendera! Ett vin som passar så väldigt bra att servera som fördryck kanske till lite goda drinktilltugg eller till en lättare rätt som t.ex en god sallad. Är du sugen på att blanda en smaskig drink av vinet så gör du som Anneli gjorde på midsommarafton och blandar så här:


Sommardrink på rosévin
1 dl Rosévin
1 dl orangina (eller fanta)
en skvätt konjak
is
Blanda samman vin och orangina i ett glas med mycket is.
Precis vid serveringen skvätter du i lite konjak.

Så till vinet som vi föll som furor för, båda två, en flaska spanskt rosévin, Peñascal, köpt på systembolaget för 61 kronor. Sött, fruktigt och friskt på en och samma gång. 

Helgen för vår del innebär lite förfirande av Anki som har födelsedag nästa vecka minsann. Vi har bjudit hit våra föräldrar/svärföräldrar på middag i morgon och på menyn står bl.a fläskfilé och smaskig (förhoppningsvis) tårta. Lite närmare presentation bjuder vi er på inom kort!

Ha nu en riktigt skön och fin helg, med en massa gott att njuta av - mat, dryck och sällskap!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 27 juni 2012

Smörgåstårta

I dag blir det smörgåstårta till er, efter ett gammalt recept som man hittar i gröna lådan. Detta är en smörgåstårta som Anki minns serverades hemma vid flera tillfällen och som dessutom serverades på 20-årskalaset för en smärre evighet sen. Att det skulle ta över 17 år innan den skulle bjudas på Håkan är ju nästan skamligt, men bättre sent än aldrig. Det visade sej även stämma med det gamla talesättet att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, för smörgåstårtan föll herr Mårtensson väldigt bra i smaken!

Vart Ankis mor fått receptet från finns det inga ledtrådar till, skrivet på maskin med anteckningar i kanten så ger det inga ledtrådar alls. Vi misstänker att det härstammar från 70-talet någon gång... Bli nu inte oroliga över alla olika ingredienser och smaker, de passar hur bra som helst tillsammans när man väl smakar!

Ingen vanlig "lax och räksmörgåstårta" här inte!

Smörgåstårta  8-10 pers
Grovt bröd, skivade i landgångsskivor - inte för tjocka ski
Vitt bröd. skivade i landgångsskivor
5 hårdkokta ägg, hackade
2 burkar á 240 g ansjovis, hackade
1-2 tubar á 145 g böcklingpastej
1 flaska remouladsås
1 purjolök, strimlad
2 á 150 g pkt leverpastej
Bostongurka
3 dl vispgrädde
3/4 tub kaviar
hackad dill
Garnera med:
rädisor och gurkor
Rör samman en "gubbaröra" av ägg och ansjovis.
Vispa grädden och rör samman med kaviar och dill.
Som första lager av tårtan lägger du ut de grova brödskivorna, bred smör på om du vill ha det och sedan täcker du brödet med gubbaröran.
Nästa lager är vita brödskivor som först stryks med böcklingpastej, därefter remouladsås och till sist strör du på purjolök.
Tredje lagret är grova brödskivor där leverpastej breds på och sedan ett tunt lager bostongurka.
Sista lagret är vitt bröd som kaviargrädden stryks på och som sen garneras med rädisskivor och gurkskivor.
Bästa smaken får man om man lägger samman smörgåstårtan dagen innan den ska serveras och sedan lägger på grädde och dekorationer den dagen den ska serveras.


Så över till andra godsaker som vi lovat avslöja för er... skulle vi ju berätta för er om vilken affär vi besökte sist vi var i Malmö efter att vi läst om den både hos Emmy och Charlotta. Emmy hade lite gissningar och en av dom stämde helt rätt, vi var nämligen i chokladaffären Cacaofoni och köpte med oss lite godsaker hem.
Hur svårt som helst att bestämma oss hade vi, så undertiden som vi kämpade med valen så fick vi en så oerhört intressant lektion i chokladens värld. Vilka olika sorter det finns, vart de kommer från och som att det inte räckte så fick vi även provsmaka några olika sorter och jämföra med varandra.

Hallon, champagne, saltlakrits och fläder. 
Vår absoluta favorit blev saltlakrits, en riktigt salt smak till den goda chokladen passade så bra.
Är ni i Malmö ska ni absolut leta upp Cacaofoni (är inte alls svårt!) och göra ett besök där, bara den ljuvliga doften man möts av när man stiger in och det fina bemötandet man får är värt ett besök!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 26 juni 2012

Kycklingpaj

Hur är det, sjunger ni allsång ikväll eller hoppar ni på det? Här sjungs det inte så mycket (förutom när det handlade om "det ska va gött o leva"!), vi lyssnar istället på skönsången i bakgrunden under tiden som vi sitter här och "pratar" med er. I dag ska vi prata om pajen vi nyss satt i oss och som det inte blev en endaste liten bit kvar av så god den var. Inte alltid bra med lyckade matlagningsprojekt, morgondagens matlåda för Håkan ekar tom...
Pajen är ytterligare ett resultat av den kyl-, frys- och skafferitömning som pågår just nu i det Mårtenssonska köket och kan förändras allt efter vad som finns hemma hos er, kanske kronärtskocksbottnar, soltorkade tomater, svamp, mozzarellaost... ja variationsmöjligheterna är oändliga:


Kycklingpaj med fetaost och oliver  2 port
Pajskal
125 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1-2 msk vatten
Hacka ihop smör och mjöl till en smulig deg, gärna i en mixer eller matberedare. tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman till en deg. Tryck ut degen i en smord form på 24 cm i diameter, vi använde en springform men det går säkert med en vanlig pajform också.
Ställ in formen i kylen och låt den stå 30 minuter innan du naggar botten och förgräddar mitt i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
Fyllning
ca 450 g kycklingkött, vi använde filé, i tärningsstora bitar
1 gul lök, fint hackad
2-3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
½ dl vatten
basilika, oregano, timjan
salt och svartpeppar
4-6 körsbärstomater, halverade
svarta oliver efter eget tycke och smak
100 g fetaost, tärnad
Bryn lök, vitlök och kyckling i omgångar så de får färg. Blanda samman och häll ner de krossade tomaterna, tomatpurén och vattnet. Låt det få ett uppkok och tillsätt örter och kryddor efter smak, låt såsen stå och puttra tills den är tjock, ca 10-15 minuter.
Häll såsen i det förgräddade pajskalet och lägg ner tomathalvor, oliver och osttärningar.
Gratinera pajen mitt i ugnen på 225 grader ca 20 minuter.
Färska basilikablad smakar väldigt gott till, precis som balsamicocrème gör.

Nej, vet ni vad, nu är det dags för "Här glider kingen in" och det sprätter i dansebenen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 25 juni 2012

Enkel laxsås till pastan.

Behöver vi säga nåt om vädret idag, eller börjar ni få nog av prognoser? Känns just nu som att det kan inte finnas så mycket mer vatten i molnen som seglar omkring ovanför våra huvud, men vad vet vi? Vi är ju bara matbloggare och inga meteorloger! Fast ibland är Håkan lite av en hobbymeteorlog och försöker impa på frun med olika moln-konstellationer och vad de betyder för vädret... har vi nämnt att vi har varit tillsammans i snart 18 år, närmast ett under:)

Men som sagt var så är vi inga vädersiare så därför beger vi oss istället över till det vi kan, nämligen laga mat. En snabb och så enkel laxsås som vi just har inmundigat med lite pasta till. Inget "fancy schmancy", men det blev riktigt gott när frun i köket tog vad kylen och frysen erbjöd och slängde ihop en egen "hitte-på-sås":

Laxsås 2-3 port
2 vitlöksklyftor, pressade
400 g laxfilé i mindre bitar
3 dl grädde, valfri sort
½ dl vatten
100 g frusen hackad spenat, (ca 6 stycken "ploppar" om spenaten är frusen så)
salt och peppar
½ dl riven parmesanost
ev. maizenaredning
parmesanost till serveringen att hyvla över
Fräs den pressade vitlöken i olja och smör tills att den börjar få färg och lägg då i laxbitarna. Låt laxen steka snabbt så den får lite stekyta runt om och häll därefter i grädde och vatten.
Låt grädden bli varm, tillsätt spenaten och låt såsen småputtra tills spenaten är helt upptinad.
Riv ner parmesanost i såsen, smaka av med salt och peppar och red eventuellt av med maizena om du tycket såsen är för tunn.
Passar fint till pasta med hyvlad parmesanost över.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 24 juni 2012

Midsommar 2012

Våra foto från midsommar är rensade och redigerade, så idag blir det en bildkavalkad från vårt midsommaraftonsfirande. Recepten får ni dock vänta lite på eftersom vi gör detsamma från de ansvariga:)
Vi brukar nämligen köra knytkalas på midsommarafton hemma hos familjen Persson och gjorde så även i år, så hur tillbehör och tårta kockas har vi ingen aning om - än.
Tyvärr ösregnade det och solen ville inte alls skina under de första timmarna, så det där med att dricka drink och äta lite småplock ute på altanen regnade fullkomligt bort...

Lite tapas och god drink intogs alltså i köket istället, hemmarullad sushi, gazpacho och annat smått och gott. 

Eftersom det regnade så fick vi helt enkelt sitta inomhus, fast det är väl så det ska vara enligt traditionerna? Fina blommor i vattenbad påminde oss i alla fall om vad det var som firades...

Årets upplaga av matjessilltårtan, denna gången dekorerad a'la blomterkrans. 

Så plötsligt sprack de mörkt gråa molnen upp och solen kikade fram från en så klar blå himmel så man inte kunde tro att det varit annat än solsken hela dagen! Grillen tändes så klart under jubel och varmrätterna fick sej en dust av lågorna:) Peter kollar hur det står till med hans och frugans middag...

... under tiden som storasyster Anneli kollar så att det hela går rätt till:) 

Håkan tar det lugnt och bara njuter av sol och grillning i glada vänners lag. 

Thomas passar på att stjäla en kram av Lovisa medan Ludwig, i kvällens coolaste keps, kollar växtligheten.

Ett av kvällens smarrigaste tillbehör, en salsa med bl.a vattenmelon, mums!
Efter maten, innan tårtan, så blev det lekar i trädgården. Vi forslade vatten och lekte blindbock, men studsmattan fick vila eftersom den var dyngblöt, kanske tur det:)

Årets jordgubbstårta om var så in i hoppsan god, ett recept att hålla utkik efter! Madde, skynda dej:)

Senare under kvällen, efter att vi hade ätit, lekt, dansat och stojat förvandlades köket plötsligt en fotostudio för två galna "Topp modeller"! Strike a pose, med Lovisa och Anki. 
Kanske en idé för ett kommande tv-program - "Kitchen models"? 

Inte för att det tillhör vanligheterna i vårt kök, men ibland så kommer vi faktiskt oss för att låta någon annan hålla i kameran och föreviga oss båda på samma foto! 

Sent blev timmen när vi styrde cyklarna hem till vårt eget kök igen, sen var timmen när vi slog upp de blå på midsommardagen efter vår skönhetssömn. Och kan ni tänka er, hela dagen i går sken solen och inte ett moln syntes till! I alla fall inte förrän senare på kvällen när Håkan satte sej på balkongen för att njuta av sommarkvällen i sällskap av en pipa... Men innan dess hann vi i alla fall med en cykeltur ut till Köpingebro, riktigt härligt att få komma ut och lufta kropparna var det.

Hela dagen idag har det fortsatt att ösa ner och tydligen ska det göra så även i morgon - en typisk svensk sommar, eller? Men inget ont utan att det har något gott med sig, vår kyl och frys har fått sej en riktig storstädning så nu blänker det så fint därinne.

Nu tycker vi att ni alla ska ha en härlig vecka, trevlig semester säger vi till de av er som börjar er ledighet!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 22 juni 2012

En riktigt...

GLAD MIDSOMMAR


hoppas vi att ni får!

Ät och drick gott, koppla av och framför allt njut!!!

Midsommarkramar från Anki och Håkan

torsdag 21 juni 2012

Två kalla grillsåser.

Godmorgon! Anki här, uppe med tuppen så kuckeliku på er alla:) Håkan är på jobbet sen några timmar tillbaka, rullandes, stoppandes och malandes, själv började jag min ledig dag med en stärkande morgonpromenix och nu blir det frukost på det. Förutom städning av hemmet och tillverkning av matjessilltårtan så är dagen helt oplanerad, även om det finns vissa förslag på menyn, så vi får se vad som bjuds.

Här i vårt kök så bjuds det i alla fall på ytterliggare en grilltallrik faktiskt, den andra på kort tid nu, denna varianten är den vi bjöds på hemma hos Håkans föräldrar i lördags och som smakade helt förträffligt. Egenhändigt marinerad fläskfilé och så marinerad karré som fixats till av Håkan på jobbet. ICA-affären där man hittar honom ligger nämligen i byn där hans föräldrar bor så ni kan ju kanske gissa var de väljer att göra sina inköp av mat?
Monika och Kjell levererade två nya recept på kalla såser till det grillade köttet och eftersom de var så in i bänken goda så var vi ju tvungna att be om recepten och skicka dom vidare till er. Från en veckotidning kommer de, båda två. Ja inte Håkans föräldrar alltså, men såserna:

 Hela härliga grilltallriken med marinerad fläskfilé, potatisklyftor, sallad, vitlöksbröd och kalla såser. 


Grillsås på soltorkade tomater
5 bitar soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor, pressade
½ dl pinjenötter eller mandel
3/4 dl olivolja
3/4 dl parmesanost, fint riven
Kör alla ingredienser i en mixer och låt såsen stå kallt till serveringen.


Mango och tomatsalsa
½ liten chili, fint hackad
4 tomater, tärnade
½ mango, tärnad
½ liten gul lök, fint hackad
2 msk olivolja
2 msk honung
½ msk majsstärkelse
½-1 msk tomatpuré
Värm oljan i en gryta och låt löken puttra utan att få färg. Tillsätt alla andra ingredienser utom tomatpurén och låt det koka upp.
Ta bort från värmen och smaka av med tomatpuré, salt och peppar.
Låt salsan svalna och sedan stå kallt tills den ska serveras.

Nej, vet ni vad, det får nog räcka så för idag. Tevattnet har kokt färdigt för länge sen och i magen klagar verkmästaren... Ha en riktigt bra dag, denna lille-midsommarafton!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 19 juni 2012

Jordgubbspaj.

Sill till midsommar tipsade vi er om igår så vi går väl raskt vidare i menyförslagen till midsommarfirandet?
Vi hoppar direkt på efterrätten eftersom säkert en hel del av er kommer att låta flammorna tillaga era varmrätter, eller har vi helt fel för oss? Grilltips hittar ni lite här och var i vårt kök (bl.a här) och är det något speciellt ni är ute efter så är det bara att hojta om ni behöver hjälp med att hitta det!

Men efterätten så, det lär ju vara jordgubbar som står högst på tio-i-topp listan på fredag så vi tänkte bjuda er på vårt senaste "Gröna lådan" fynd som är en jordgubbspaj med citronkräm. Fantastiskt god var den, jösses vad vi åt... Tro nu för all del inte att vi gjorde en paj av storleken som står i receptet och delade på! Nej då, vi nöjde oss med halva mängden och då passar den finfint att göra i en springform som är 12 cm:

Pajen blir vårt bidrag till månadens tema "friskt" hos Söta saker.

Jordgubbspaj     8-10 port
2½ dl vetemjöl
75 g smör
1 msk socker
2-3 msk vatten
Hacka samman mjöl, smör och socker - går jättebra att använda en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta samman till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, eller en springform, på 24 cm i diameter. Lägg en bit aluminiumfolie runt kanten på degen så den stannar kvar och inte glider ner under gräddningen.
Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalet mitt i ugnen på 225 grader i 10 minuter.
Ta ut och låt skalet svalna.
Fyllning
250 g kesella
1 dl crème fraiche
1 dl florsocker
1 citron, rivet skal
1 liter jordgubbar
Skölj, snoppa och halvera jordgubbarna.
Rör ihop kesella, crème fraiche, florsocker och citronskal. Fyll pajskalet med krämen, lägg i jordgubbarna och sikta över florsocker.

Om ni nu inte vill ha paj på midsommar så har vi några andra goda jordgubbsskapelser att bjuda på:)
Bara klicka på bildtexten så kommer ni vidare till receptet.








Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 18 juni 2012

Rullesill eller inkokt sill

Så, då börjar väl planerna inför midsommarhelgen ta fart i många kök runt om i landet. För Håkans del så går det på högvarv i köket på jobbet, 7 kilo sill har stekts för att hamna i ättika, 70 leverkorvar har stoppats och 15 kilo leverpastej har gjorts - och det bara idag! Sen väntar köttbullsrullning, rökt korvstoppning och helt säkert mer tillverkning av det mesta och ändå så är midsommar inte ens i närheten av julen vad gäller att vara en stor mathelg:)

Kanske är ni sugna på ett nytt sillinläggningsrecept som ni kan prova? Detta receptet har vi faktiskt suttit och hållit på sen jul då Ankis syrra Carina hade gjort denna sortens sill. Det är nämligen en av Carinas absoluta favoriter vad gäller sillinläggningar så därför hamnade det på hennes lott att fixa till den. Nu tänkte vi skicka receptet vidare till de av er som är sugna på att prova en lite annorlunda variant på att lägga in, eller rättare sagt koka in, era sillar.


Inkokt sill / rullesill
1 kilo sillfiléer
6 dl vatten
3 msk ättikssprit
4 msk socker
1 gul lök. hackad
6 kryddpepparkorn, grovt krossade
2 tsk salt
Skölj sillen och låt den rinnaav.
Blanda samman vatten, ättikssprit, socker, kryddpepparkorn, salt och lök i en gryta. Koka upp lagen och se till så att salt och socker smälter.
Rulla samman fisken och lägg den i en vid gryta och häll den heta lagen över. Låt sillen sjuda på svag värme under lock 8-10 minuter, kolla så den är genomkokt.
Låt sillen ligga och kallna i lagen och förvara sen i kylen till det är dags att äta den.

För vår del blir det midsommarfirande hos familjen Persson, helt i sedvanlig ordning. Som traditionerna föreskriver så är det vår uppgift att bidra med vår alltid lika uppskattade matjessilltårta som ni kan se här och här i två olika dekorationsvarianter.
Hör ni till de som inte gillar sill så har vi några andra goda förslag på alternativ till sillatårtan, vad sägs om:




Men är det nu så att ni sällar er till sillätarna och letar efter recept på goda sillar att lägga in så har vi en hel del förslag till er. Närmare bestämt så har vi nu 18 olika recept så förhoppningsvis så hittar ni något som faller er i smaken:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 17 juni 2012

Mixed grill

Då har vi då firat helg nu och det har varit en fin sådan. Långpromenader, fyndshopping, glassbjudning hos Hasse och grillkväll hemma i Köpingebro hos Håkans föräldrar är lite av det vi roat oss med. Solen har varit framme nästan hela helgen, förutom i natt när det var tid att ta tåget hem till stan - då det öste ner! Gissa om det var två dyngsura Mårtenssonare som steg in i hallen...

Förra helgen grillade vi här hemma, fast då är det som bekant elgrillen som åker fram och landar på diskbänken:) Det går bra det också, även om man inte riktigt får till den där riktiga grillsmaken.
På grillen la vi marinerade kycklingfiléer, vars en halv paprika och baconlindad chevreost. I ugnen bakade vi sötpotatisklyftor som vi smaskade i oss till grilltallriken. Just den söta smaken från sötpotatisen passade så väldigt bra till sältan från osten och marinaden på kycklingen. Såsen serverade vi i paprikorna, mest för att det såg så väldigt trevligt ut...
Den baconlindade osten passar hur bra som helst att servera på ett buffébord eller som drinktilltugg också, om man nu är sugen på det:


Marinad till kyckling  räcker till ca 3 filéer
3 msk olja
1 msk balsamvinäger
½ tsk paprikapulver
2 msk kycklingfond
Rör samman marinaden och häll den i en plastpåse som du lägger ner kycklingköttet i. Låt påsen ligga i kylen några timmar, gärna över natten, och vänd några gånger.
Ta ut påsen ungefär ½ timme innan du ska kocka till köttet, lägg på grillen eller stek på järnet eller laga till dom i ugnen. hur länge beror på köttets tjocklek, enklast är att använda kötttermometer som då ska hamna på 70 grader när köttet är klart.

Kall Fetaostsås 
2 dl crème fraiche
1 tsk fransk senap
1 vitlöksklyfta, fint riven
1 pkt fetaost (150 g)
svartpeppar
Rör samman crème fraiche, senap och vitlök, smula ner osten och blanda samman. Smaka av med peppar.

Baconlindad chevreost
2 baconskivor/ ostskiva
Dela chevreosten i centimetertjocka skivor och linda baconskiorna runt så att du täcker hela biten. Lägg på grillen eller i en grillapanna och grilla/stek 2 minuter/sida.

Vi hade en riktig fin fiskelycka på stan igår när vi gick förbi en av våra favoritaffärer, "Ankis köksbod"! Och nej, den är alltså inte i vår ägo men väl i en av Ankis (Mårtenssons då alltså...) gamla klasskompis mammas ägo. Namne med fru Mårtensson då alltså...
Hur som haver så var det extra bra priser på "vår färg" på de formar vi har från Le Creuset, och gissa om vi passade på att fynda? Vi behövde ju en ny ugnsform, men varför nöja sig med det när man säkert kommer att behöva uppläggningsfat och skål också? Och eftersom frun i köket snart har födelsedag så lades det några andra reavaror av samma serie på önskelistan, perfekt!


Då går vi in i midsommarveckan nu då, är det klokt?! Säkert är det många menyer som ska planeras, sillar som ska läggas in, mängder av jordgubbar ska säljas och midsommarstänger ska snickras ihop. Glöm bara inte bort att njuta också och ta vara på tiden och varandra.
Ha en riktigt skön vecka,

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x
PS. Viktigt PS!!! Glöm inte att kolla in svt 1 i morgon måndag den 18:e klockan 18.45-19.10. Då är det andra delen av "Matlagning enligt Heston". Missade ni första delen förra måndagen så kan ni se den på svt play. Det avsnittet handlade om ägg, hur man gör den perfekta äggröran, kokar det perfekta ägget mm. Riktigt intressant med den kände brittiske kocken Heston Blumenthal, ägare av bl.a restaurangen The Fat Duck.  Här är det matlagning a'la vetenskapligt testade tillvägagångssätt... DS

fredag 15 juni 2012

Ett gott rosé med bubblor!

Japp då var det fredag igen, precis som vi lovade er igår, så kom nu inte och säg att vi inte håller det vi lovar:) Här nere har vi bjudits på ett perfekt sommarväder idag, lagom varmt och sol hela dagen, precis som man vill att det ska vara en fredag i juni. Ja, vilken dag i veckan som helst faktiskt...

Säkert är det flera av er som gärna sippar på ett glas med rosévin nu när sommaren är här, det känns verkligen som att rosé är något som hör denna årstiden till.
Sist vi besökte alkoholbutiken så hittade vi flera nyheter på just hyllan för roséviner och en hel del av dom såg riktigt lockande ut. En av flaskorna som fick följa med hem till köket var en bubblande nyhet från "down under" som visade sej vara en höjdare för våra smaklökar. Precis så där krispigt friskt som passar perfekt för en eftermiddag på balkongen i solens sken.
Att vi sen satt inne i matrummet och att det bara fanns moln på himlen den dagen vi provade vinet behöver vi ju inte bry oss om... endast fantasin sätter gränser!

Alltså, Clarise rosé, nummer 7729 till fyndpriset av 89 kronor. 
Testat och rekommenderat av Mårtenssons kök!

Ha nu en riktigt härlig helg, njut av livet, maten och allt annat fint som ni bjuds på!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 14 juni 2012

Cannelloni med skinka och ost

Fredagen med tillhörande helg närmar sej igen, det är helt otroligt vad tiden springer iväg! Snart är det dags för semester i köket, kanske har redan några av er påbörjat sin ledighet? Sommarlovet tog sin fart i vår stad igår och vi vet några små som tycker det känns riktigt bra med lite skolledighet!
Anki har picknick-kväll på jobbet ikväll med föräldrar och barn, sommaren ska firas in med lite sång och lite mat i det gröna. Det verkar som att solen ska lyckas hålla sej framme, så länge det inte regnar så är det bra! 

Något som också blev bra är förra fredagens pastamiddag, en alldeles egenhändigt "hitte-på" variant av cannelloni, med en fyllning av bl.a tomater, basilika och parmesanost. Riktigt lyckat blev det om vi får säga det själv, tror ni inte på oss så får ni prova helt enkelt:)



Till cannellonin skulle vi dricka ett rött vin, Proemio - nummer 95021 på systembolaget för 69 kronor. Ett vin som, tyvärr, varken passade till maten eller som föll oss i smaken överhuvudtaget. Som tur var så fanns det annat hemma, annars hade det säkert funkat utmärkt med vatten också. Vinet provade vi till annan mat också men det blev flopp även då...

Cannelloni  2-3 port
10 färska lasagneplattor
2-3 tomater, beroende lite på storlek och hur mycket du vill ha i
1 rejäl näve färska basilikablad
5-10 skivor god skinka, gärna lufttorkad
1 stor vitlöksklyfta
2 dl riven parmesanost, eller Västerbottenost
3 dl crème fraiche
2 dl grädde
salt och peppar
Börja med att ta bort kärnorna från tomaterna och hacka köttet i centimeter stora bitar.
Finstrimla basilikabladen och skinkan.
Vispa crème fraich med elvisp, först blir det väldigt löst men efter en stunds vispande så blir det en fast smet.
Rör ner tomathacket, basilikabladen, skinkan, osten och pressa i vitlök, smaka av med salt och peppar.
Lägg ut lasagneplattorna och klicka ut cème fracheröran på plattorna. Du kommer inte att behöva att använda allt, det ska bli ungefär hälften kvar som du sedan ska blanda samman med grädden. 
Sprid ut röran över ca 2/3 av plattan och rulla sedan samman till en rulle, börja rulla från sidan där röran ligger och fortsätt sedan upp.
Lägg rullarna tätt i en smord ugnsfast form.
Blanda samman det som är kvar av röran med grädden, tillsätt mer basilika om du tycker det behövs, och häll det över rullarna i formen.
Vill du så kan du riva ost över såsen innan du ställer in formen mitt i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter.

Så är då det dags, ni glömmer väl inte att ladda ner receptboken som släppts idag? Vi lovade ju att vi skulle påminna er och nu är det gjort, så skyll inte på oss om ni missar det:)
Ett litet tillägg: I år kan man dessutom rösta på sitt favoritbidrag i receptboken och är det någon som skulle tycka att det är en bra idé så gör ni det här: Rösta på ditt favoritbidrag.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 13 juni 2012

Tacokryddad kotlett, en utmanare till fredagstacon!

Hej hopp, idag har vi varit i Malmö och shoppat loss inför sommarens alla begivenheter:) Inte för att det är några speciella begivenheter inplanerade, mer än midsommar och semester, men man vet ju aldrig vad som väntar runt hörnet! Bäst att vara beredd...
Vi passade på att ge TGIF en ny chans, vi var ju inte så vidare nöjda förra gången vi var där tyvärr. Visst var det lite bättre denna gången, men vi lär inte bli några stammisar - det finns andra restauranger med mycket godare mat i Malmö... Vi besökte dessutom en affär som vi läst om hos några andra matbloggare och den blev vi mycket mer nöjda med, tack och lov! Så nöjda så att vi kommer att ägna den ett eget inlägg när vi väl smaskat i oss godsakerna vi hade med i påsen när vi gick ut därifrån. Spännande, eller hur?

Vet ni vad som mer är spännande? Middagen vi åt igår, en idé som utvecklade sej till en väldigt god bit kött faktiskt. Vi ville helt enkelt utmana den vanliga fredagstacosen och började klura lite på hur det kunde gå till. Det behöver inte vara färs som blandas med tacokrydda när det finns så mycket annat i affärernas diskar att välja mellan, så varför inte prova med fläskkotlett?
Sagt och gjort, får vi presentera: Mårtenssons alternativa tacomåltid!


Kotletter med tacosmak
1 kotlett/person
tacokryddor
pressad limejuice
Blanda samman tacokryddor och limejuice till en fast smet och pensla kotletterna med kryddröran.
Låt helst kotletterna ligga någon timme i kylen och marinera innan du steker eller grillar dom.


Majsbröd / Corn bread
3½ dl polentagryn
2½ dl vetemjöl
0.75 dl socker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
3 dl mjölk
2 ägg
100 g smält smör
1 dl finhackad röd paprika
1 dl majskorn
2 dl riven ost, vi använde Västerbottenost
Blanda samman de torra ingredienserna i en skål.
Vispa samman ägg och mjölk i en större skål, tillsätt smöret och blanda samman.
Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda även ner paprika, majs och ost.
Slå smeten i en smord form. 20*30 cm och grädda brödet mitt i ugnen på 200 grader i 25-30 minuter.
Känn med provsticka så brödet är torrt inuti.
Låt brödet svalna och dela det sedan i lagom stora bitar.

Mango och rabarbersalsa 
2 dl hackad mango, ca 1 stycken mangofrukt behövs
1 dl fint skivad rabarberstjälk
10 cm fint strimlad purjolök
½ lime, finrivet skal och saft
1-2 msk finhackad mynta
1 tsk sambal oelek
salt
Blanda samman alla ingredienserna, smaka av. Låt stå i kylen och gona till sej innan serveringen.

Så, då ska vi ju påminna er också, det har vi ju lovat. Glöm nu inte vad som händer i morgon, det kommer att finnas en finfin receptbok att ladda ner, alldeles gratis!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 12 juni 2012

På torsdag kommer den!

Nu närmar den sej med stormsteg, snart är den nämligen här så att alla kan ladda ner sitt exemplar från nätet - helt gratis dessutom! Vad vi pratar om? Bloggreceptboken så klart och på torsdag är det dags!
Förra året släpptes den för första gången, laddades den ner i över 2700 exemplar och kan fortfarande laddas ner om ni inte redan har gjort det.

Årets upplaga har temat "Något köpt, något lagat" och vi är 20 matbloggare som har bidragit med olika recept, allt från potatissallader till efterrätter kommer ni att hitta förslag på. Att vi blev överlyckliga när vi fick frågan om vi ville vara med behöver vi väl inte berätta! Jublet visste inga gränser och grannarna undrade nog vad det det var som hände i vårt kök... Förmodligen trodde dom att vi vunnit högsta vinsten på lotteri och för oss kändes det faktiskt så:)

Initiativtagare till boken är Anton Malmberg och Fredrik Lundqvist, sponsrar gör i år Spendrups vin. 
Helena Ljunggren har fotograferat den otroligt fina omslagsbilden.
Det finns nu även en facebookgrupp som ni kan följa, ni hittar den här.
Är ni nyfikna på att se vilka matbloggare som har varit med och bidragit så hittar ni dom här. Därifrån kan ni sedan länka er vidare in till deras kök

Var kan ni då ladda ner receptboken? Jo, den finns att hitta här från och med torsdag den 14:e juni, glöm nu inte det! Fast ni behöver inte vara oroliga, vi kommer att påminna er:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 11 juni 2012

Laxgratäng

Dags för ett gott fiskrecept idag minsann, lax blir det och denna gången från ett recept klippt i en veckotidning men helt enligt traditionent förändrat under vägens gång. Mycket gott blev det, frisk smak av limen som vi pressade ner all saft ifrån eftersom vi gillar när det är så där syrligt i smaken. Men vi tycker ni ska smaka er fram själv, det är inte alla som delar vår fabläs för citrussmakerna och limefrukter kan vara lite olika sura.


Laxgratäng med saffranssås  2 port
300 g laxfilé
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
½ g saffran
1 lime, skal och juice
salt och peppar
Garnera med:
kräftstjärtar
Smörj en ugnssäker form och lägg i fisken.
Låt grädde, crème fraiche och saffran koka upp i en gryta. Rör i limeskal och smaka av med limesaft, salt och peppar.
Häll såsen över laxen och gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Lägg upp på tallrikar och garnera med kräftstjärtar.

Ikväll smarrar vi i oss en av de få maträtterna som vi återvänder till då och då, för inte är det många som lagas mer än en gång:) Just denna middag är också fisk och receptet är en smärre evighet gammalt, hur gammalt vet vi inte men Anki har ätit det sedan barnsben och det var redan då en av hennes favoriter.
Dillstuvad torsk blir det och det receptet bloggade vi om tidigt i "vår karriär" som matbloggare:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 9 juni 2012

Hemmagjord korv med indiska kryddor.

Inte för att det varit dåligt väder idag, tvärt om så har vi välsignats med solsken och blå himmel, men något strandväder har det inte varit. Så dagen har bjudit på lite olika aktiviteter, både inomhus och utomhus har vi spenderat lördagen. Utomhus tog vi en sväng ner på stan och besökte Gröna lyktan för att bunkra upp med rosévin och bubbel inför kommande sommardagar. Kollade lite på loppisförsäljarnas utbud på torget, dock utan att göra några fynd, och kollade lite efter en ny ugnsfast form som vi tycker att vi behöver. Ja, kort sagt en helt vanlig lördagstur på gågatan.

Inomhus då, vad som skett där är väl kanske ingen större överraskning? Matlagning såklart:) Inspirerad av vår bloggträff och temat för den dagen så har Håkan gått och slipat på en idé till ny kryddning på en korv och idag såg den Indiska korven dagens ljus! Eller ska vi kanske kalla den för Värnamokorv...? Eller kanske Amys korv? Men nä så kan man ju verkligen inte kalla den, någonstans får gränsen gå:)
Äsch, vi väljer att kalla den för Indisk korv, enklast så:

Indisk korv, tillägnad till alla matbloggare som slet i Värnamo förra helgen!

Korv med indiska kryddor
40 g rökt fläsk
1 kg fläskkarré
140 g späck
20 g vitlök
Mal ner alla ingredienserna i en köttkvarn.
Till stoppningen behöver du svinfjälster, ca 5 meter. Lägg fjälstren i blöt i kallt vatten ca ½ timme innan du ska stoppa korven. Låt vattnet rinna genom fjälstret några gånger så blir det lättare att föra på korvhornet.
Kryddblandning
15 g hela koriandefrö
10 g Garam masala
5 g paprikapulver
15 g salt
30 g strö råsocker
5 g spiskummin
½-1 g cayennepeppar
Rosta korianderfröna i en torr stekpanna en kort stund, fram tills de börjar dofta och innan de fått färg. Krossa fröna grovt i en mortel och blanda samman med de övriga kryddorna. 
Rör ner kryddblandningen i köttsmeten och ält (dvs blanda samman) den väl under ca 10 minuter. 
Trä på fjälstret på korvhornet och kör igång med korvstoppningen. 
Låt gärna de färdiga korvarna ligga några timmar, eller över natten, i kylen innan du steker eller grillar dom på ett stekjärn på svag värme tills de blivit fasta, ca 15 minuter.

Korvarna ska ha en innertemperatur på 70 grader när de är klara.
Man kan även steka korvarna så de får en yta först på stekjärn och därefter låter de steka färdigt i ugnen.
Korvarna behöver inte tillagas innan du fryser dom. 

Vill du se en enkel förklaring till hur du stoppar korv så kan du se hur vi gjorde när vi gjorde vår egen fläskkorv. Där finns en liten bildserie som visar hur det kan gå till. 

En väldigt lyckad korvtillverkning om vi får säga det själv. Kryddorna kom verkligen till sin rätt, ingen smak tog något övertag utan alla smälte bra ihop. är man inte så förtjust i koriander behöver man inte vara orolig eftersom den inte är framträdande alls utan bara anas i bakgrunden.
Till korven åt vi en Raita som vi hittat receptet till hos vår vän Amy, en underbar källa till indisk matlagning!

Raita med gurka
2½ dl turkisk yoghurt
10 cm gurka, fint hackad
2 msk finhackad koriander (eller mynta)
1 vitlöksklyfta, fint riven
½ tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
salt
Blanda samman och smaka av. Låt gärna stå i kylen en stund innan serveringen.

Nu går våra hjärnor på högvarv för framtida smakblandningar, det finns ju en hel värld av kryddor att smaksätta korvar med och endast fantasin sätter gränser. Det lär inte dröja förrän maskinen åker fram igen och ni får ta del av nya smaksensationer:)

Nu önskar vi er en fortsatt skön lördagskväll, hoppas solen besöker även er!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 8 juni 2012

Amrut, en whisky från Indien!

En stycken ny whisky är provad efter ett hett tips i tidningen Whisky&Bourbon, en single malt whisky från Indien närmare bestämt. Vilken outsider tänker kanske många nu, är Indien verkligen ett whiskyland? Ja, faktiskt, i alla fall föll denna vätska Håkan i smaken. Man ska inte vänta sej en rökig variant när man beställer Amrut, istället är det en fruktig och citrusaktig smak på denna Indier. En mjuk men på samma gång kryddig eftersmak dröjer sig kvar länge i munnen, något som absolut inte gör någonting.
Naturligtvis fick flaskan följa med till Värnamo förra helgen, för var ska väl en Indisk whisky provas om inte på en Indisk matlagningsdag?
Det är alltid roligt att prova lite nytt och inte snöa in på det gamla vanliga - vidga vyerna och så vidare ni vet - och är ni lika Wild and crazy som herrn i köket så tar ni och beställer hem en egen flaska och provar!

Amrut, nummer 447 på systembolaget för 399 kronor. 

I dag har stan varit skådeplats för årets studenter men tyvärr stod vädergudarna inte på deras sida! Mesta delen av tiden så öste det ner från himlen, fast det verkade inte påverka deras glada humör nämnvärt.
På ett av lastbilsflaken stod det en stor grupp killar som helt enkelt gett upp kampen mot de våta kläderna, tagit av sej skjortorna och stod i bar överkropp och dansade. Glädje kan verkligen vara ett bra skydd mot det mesta, tydligen även kyla och regn. Priset för bästa banderoll måste ju helt klart gå till den med texten: 
"Vi tar studenten med en nypa salt - tequila och citron!"

Helgen blir en avslappnad tilldragelse i köket, vi måste ju hämta oss från förra helgens stora drama:) Blir det fint väder spenderar vi den mesta delen av tiden ute. Blir det tråkväder så har vi stora matplaner, Håkan har nämligen en idé för korvtillverkning, nya smaker och kryddor ska testas. Blir det gott så ska ni naturligtvis få ta del av receptet så ni också kan prova. Anki har ett otroligt spännande kakrecept som ska testas, lite nya drinkar ska blandas och ett alldeles eget pastarecept ska se dagens ljus ikväll! Herrejisses, hur ska vi hinna?
Vi får kanske ta tillbaka det där med att det är en lugn helg på antågande...

Ha nu en riktigt skön helg allihopa, ät gott, drick lagom och njut av livet!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 7 juni 2012

10 frågor!

Vi har fått två utmaningar skickade till oss, det är Sofie och Karin som skickat 10 frågor att svara på. Frågorna såg olika ut så vi gjorde det lite lättare för oss och tog 5 från var och en av dom:

Hur viktigt är bloggandet för dej/er som person/er på en skala 1-10?  
Bloggen får en allt större del av vårt liv och den har verkligen fört med sig en hel massa positiva ingredienser! Tack vare den har vi fått träffa en massa nya bekantskaper, snart vara med i en receptbok - något som vi väl aldrig kunde tro när vi satte igång 2010. Så därför får vi väl säga att den är ganska viktig för oss och vi vårdar den ömt:) I runda slängar hamnar vi nog på 8+:)

Ditt/ert bästa tips för att koppla av?
En massage, ansiktsbehandling, en cigarr och ett glas whiskey, sitta på stranden och njuta av utsikten eller ligga på en solsäng i värmen under ett parasoll med en god drink i handen! Och naturligtvis matlagning:)

Länka till ett av dina/era absoluta favoritinlägg som du/ni själv lagt upp och varit supernöjd med?
Vi får nog välja inlägget med rimmad kyckling, det gav många efterskalv hos andra matbloggare och det är riktigt roligt när det blir så!

Vilka andra sociala medier använder du/ni förutom bloggandet?
Facebook, vill ni gilla oss där så hittar ni knappen att trycka på till höger:)

Skulle du/ni kunna ta en timeout från mobil, dator och tv på en vecka?
Absolut, inga problem! Speciellt mobilen....:):)

Vem i matvärlden skulle du/ni helst vilja träffa och varför?
Keith Floyd ligger i topp för Håkans del - han var verkligen en helvild snubbe som tog "matlagare" till en annan nivå! Anki träffar gärna Nigella, äter ohämmat och lyssnar på hennes fantastiska beskrivningar av färg och form på maten!

                                               

Vilken maträtt lagar du/ni helst och varför?
Vi lagar väldigt sälla samma rätt två gånger eftersom vi hittar så mycket vi vill testa och smaka på. Men det finns några favoriter som vi gärna kommer tillbaka till som t.ex Spätta i citronsås, Räkpaj med saffran,  och Kyckling i vitlöksvinägergräddsås och Citronrisotto. Fisk och kyckling är det som vi oftast kockar till...

Finns det något i matväg som du/ni tycker är överskattat?
Det  skär i vårt hjärta att behöva säga det eftersom vi också äter det någon gång... men det får bli "standardtacos":)

Vad skulle din/er sista maträtt vara?
Håkan svarar grillade revben med Jack Danielssåsen. Anki svarar sushi.

Vilken krydda skulle du/ni inte klara dej utan?
Vitlök (sätter till och med piff på en lort!)



Nu ska vi så skicka vidare frågorna och det gör vi till: Ann-Sofi,  Kim , Gunn och Malin! Lycka till:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 6 juni 2012

Jordgubbstårta och en vinnare!

Grattis till Svearike får vi väl säga, det är ju nationaldagen idag som ni säkert har koll på:) Vad passar väl bättre att fira med än en tårta med goa gubbar på? Just denna tårtbiten har legat i datorn sedan midsommarafton 2011 och bara väntat på att bli omskriven och publicerad, så kan det bli ibland! Men den passar ju extra bra just idag, dekorerad med svenska flaggan och allt...


Jordgubbstårta med rice krispies
Botten
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl rice krispies
Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt socker och fortsätt vispa en stund till så sockret löses upp.
Blanda försiktigt i rice krispies.
Lägg ett smort bakplåtspapper i en långpanna och vik upp sidorna på pappret några centimeter så det blir som en låda (precis som när man gör en rulltårta). Bred ut smeten jämnt på pappret.
Grädda mitt i ugnen på 125 grader ca 80 minuter. Låt gärna bottnen stå kvar på eftervärme.
Låt svalna och dra sedan bort pappret.
Vaniljkräm till fyllning
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1 msk mjöl
100 g smör
Rör samman äggulor, socker, grädde och mjöl i en gryta och låt det sjuda på svag värme tills det tjocknar.
Ta av från plattan och klicka i smöret under tiden som du rör samman krämen. Låt svalna.
Till garnering
3 dl vispgrädde
jordgubbar eller andra bär efter eget tycke och smak.
riven choklad
Dela bottnen i två halvor försiktigt, går bäst med en sågtandad kniv.
Lägg fyllningen på den ena halvan av tårtbottnen och lägg sedan på den andra halvan.
Vispa grädden och bred över tårtan, garnera med bär och choklad.

Någon annan som vi firar är Kersti, vinnaren av städpaketet vi tävlat ut.
Rätt svar på frågan var 42000 meter lång fibertråd, och Kerstis tips var: "att sporra sig själv med att ladda kaffekokaren, ta fram en kaka eller annan godbit så man ser belöningen som väntar efter hemmet är skinande rent! Man njuter aldrig av en kopp kaffe så mycket som när hemmet är nystädat och man har aldrig farten uppe så högt som innan det är dags för fika".
Grattis Kersti, om du mejlar oss din adress så är paketet snart på väg.

Firar ni på något speciellt sätt idag? Vi tänkte bege oss ut på staden och kika lite på stohejet som anordnats, smaska på en mjukglass och njuta av den stora lampan som är tänd på himlen, dagen till ära. Naturligtvis blir det god middag ikväll, Håkan har lagt kyckling i marinad som ska grillas och serveras med en kall sås. Efterrätt vankas det också minsann, är det helg så är det!

Ha en fortsatt härlig dag,
Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 5 juni 2012

Nu är de för sent...

... att vara med och tävla i vårt kök.


Vinnaren kommer att presenteras senare under dagen!

Ha en riktigt fin nationaldag.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 4 juni 2012

Torskgratäng med mozzarella och tomat.

Hur vi än försöker så kan vi omöjligt hämta oss från helgens bravader, vi går liksom runt på små förgyllda moln och bara ler lite fjantigt båda två... vilken härlig baksmälla! Nu har det dessutom börjat dyka upp inlägg hos våra "nyfunna" vänner också, så himla roligt att se varandras bilder och få återuppleva allt! Vi tycker absolut att ni ska kika in hos de andra för att läsa och titta ni också.
Vilka minnen vi fått för resten av livet och förhoppningsvis så får vi spä på dom lite mer i framtiden, för det är verkligen något vi hoppas uppleva fler gånger!

Men nu ska vi att vi inte tjata mer om bloggträffen ( i alla fall inte idag), vi tänkte istället vi skulle tjata lite på er om hur bra det är att äta fisk och att det är något som vi alla bör göra oftare:) Dagens middag i vårt kök blir en laxrätt men den får ni allt vänta lite innan ni kan kocka till. Tills dess bjuder vi på ett förslag på en väldigt god, och enkel, torskmiddag. Lite italienska smaker blir det här av mozzarellaosten, basilikan och tomaterna, ringla gärna över Crema di Balsamico precis innan ni sätter tänderna i portionen så är ni i hamn!

Kanske inte det vackraste vi tillagat, men ack så gott! 

Torskgratäng med tomat och mozzarella 2 port
400 g torskfilé
½ citron, rivet skal och pressad saft
salt och peppar
3 stora tomater eller 8 coctailtomater, skivade
½ dl basilikablad, strimlade
olivolja
125 g mozzarellaost
Ringla lite olja i botten på en ugnsfast form och lägg i torsken. Pressa över citronsaft, salta och peppra.
Riv över citronskal, strö på basilika, lägg på tomatskivorna och ringla över olivolja.
Dra sönder osten i bitar och lägg över fisken.
Gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter lite beroende på hur tjock fisken är.

Så go vänner, nu önskar vi er en bra vecka,

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x