måndag 30 juli 2012

Kall sås till lax

Så där ja, då är vi på banan igen, Håkan är tillbaka bakom köttdisken på jobbet medan Anki har ledigt ytterliggare en vecka, en vecka som hon startade med en anings feber och ett fasligt "brockande" (hostande). Alltsåledes har det inte alls blivit så mycket gjort här hemma idag - i alla fall inte av det som var planerat - men det är väl så det blir ibland. Och än är ju inte veckan slut så än finns det hopp för framtiden:)
Däremot blev det desto mer gjort för Håkans del på jobbet, förberedelser för en hel massa korvtillverkning bl.a lökkorv, lammkorv och byakorven och proppat rökeriet fullt av skinkor som ska bli goda spickeskinkor.

Någon spickeskinka kommer vi inte att bjuda er på idag, nej istället så ligger det en regnbågsforell på tallriken och till den blir det en god kall sås, lite potatis och grönsaker. Detta blev vår fredagsmiddag och det smakade så makalöst gott (mycket godare än vad det ser ut att göra):


Kall sås till lax
3 dl gräddfil
½-1 dl majonnäs
salt och peppar
saft från ½ citron
1 skvätt vitt vin
dragon och basilika efter egen smak
Blanda samman alla ingredienserna och smaka av tills det har den smak du gillar.
Låt gärna såsen stå i kylen någon timme och dra innan den serveras.

Fisken tillagade vi som så här:

Hel ugnsbakad forell
1 hel regnbågsforell per person
1 ark aluminiumfolie/fisk
1 citron
dill
1 rödlök
salt och peppar
basilika
dragon
Olivolja och smör
Pensla foliet med olja, strö på salt och peppar, lägg på dill och lök.
Lägg laxen på foliet och fyll den med strimlad lök, citronskivor, hackad dill, basilika och dragon.
Skär några snitt i fiskens skinn, salta och peppra och packa samman foliet tätt runt laxen.
Tillaga fisken mitt i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter (för en fisk på ca 4 cm i tjocklek).

Nu, en riktigt bra vecka till er alla, semesterfirare eller inte!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 28 juli 2012

Back in buisness!

Hej på er alla fina läsare, nu trampar vi svensk mark igen efter att har klampat omkring på Balinesisk jord de senaste tre veckorna. Som vanligt har bloggen flutit på tack vare Carinas hjälp med publicering av lite förberedda inlägg, Mårtenssons är lika paranoida som vanligt med att skylta med ett semestertomt kök:)

Vi kom alltså hem igår, runt 10 svensk tid, efter att ha varit på resande fot i mer än 27 timmar... en hiskelig hemresa med himska luftgropar, skakande jumbojet och varningar från piloten titt som tätt. Anki svor på att det var hennes sista flygplansresa och var helt övertygad om att vår sista stund var kommen, men som tur var så slutade det hela lyckligt till slut och vi klev lättade av planet på Kastrup.
Väl hemma igen så konstaterade vi snabbt att det inte bara var våra reseväskor som ökat i vikt så nu är det åter rörelse och motion som gäller, Håkan lider av svår cykelabstinens och Anki har saknat sina hurtpromenader:)

Gårdagens gick mest åt till uppackning, träffa familjen, matinköp och tillagning. Klockan 21 sussade frun gott i soffan, en timme senare även Håkan, och efter 12 timmars sömn satt en svensk frukost gott i morse.
Nu återstår bara att kika genom alla foto (sådär ca 700!) vi tagit och välja ut vilka vi ska visa för er. Vi kan redan nu lova er att vi kommer att bjuda på många spännande matbilder, inköpsbilder och några finfina naturupplevelser. Här kommer ett litet smakprov:  

 En hel del tempel har vi besökt och förundrats över.

En och annan Bintang har vi släckt törsten med...

Risterassernas grönska har vi njutit av.

Makalösa naturscener har vi bjudits på.

Färgglada offergåvor har kantat våra promenadstråk.

Och en hel massa matupplevelser har vi haft, här Babi Guling en av Balis mest berömda rätter. 

Ett litet recept ska vi väl också klämma in, tyvärr utan bild för det är faktiskt inte alltid kameran får vara med på våra festligheter. En drink blir det idag, vad kan väl passa bättre en lördag som denna med strålande fint väder, svalkande och god:

Frusen sommardrink
3 dl kokande vatten
3 påsar grönt te
2 dl socker
1 citron, pressad saft och rivet skal
2 lime, pressad saft
1 näve mynta, fint hackad
2 cl vodka/glas
Koka upp vattnet i en gryta och lägg i tepåsarna. Dra grytan från värmen och låt påsarna stå och dra i vattnet ca 5 minuter. Ta upp påsarna och håll i socker, limesaft, citronsaft och skal och låt sockret smälta.
Låt sockerlagen svalna och häll i myntahacket. Slå blandningen i en plastlåda och ställ det i frysen, rör om efter en timme och låt det sedan fortsätta frysa minst 4 timmar.
Häll vodkan i ett glas, skrapa ner den frusna teröran i glaset, ca 1/4, och rör samman.
Dekorera gärna glaset med lite myntablad vid serveringen.

Nu återstår bara för oss att önska er en fortsatt underbart härlig helg, så ses vi snart igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 25 juli 2012

Kräftpaj

Snart är det ju faktiskt tid för kräftpremiären och då kan det väl passa riktigt fint med en liten paj med vissa utvalda delar från de små blötdjuren i. Stjärtarna kan bytas ut, om man nu inte gillar eller har kräftstjärtar hemma, mot räkor eller kanske musslor. Eller om man råkar ha alla varianter hemma så kan en blandning av dom alla också funka riktigt bra:


Kräftpaj 4-6 personer
Pajdeg
125 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk vatten
Hacka samman mjöl och smör, går bra i en matberedare, häll i vatten och jobba samman en deg snabbt. Låt degen vila i kylen minst 30 minuter innan du trycker ut den i en form med löstagbar kant på 20-24 cm i diameter. Lägg gärna en bit smörgåspapper i botten på formen så blir pajen lättare att få av sedan.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
Fyllning
1½ burk á 350g kräftstjärtar
2 dl riven ost med lite starkare smak, t.ex västerbottenost
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
½ dl hackad dill
salt och svartpeppar
Låt kräftstjärtarna rinna av ordentligt innan du lägger dom i botten på pajskalet ochsen lägger på osten.
Vispa samman ägg, mjölk, grädde, dill,salt och peppar och häll det i pajskalet.
Grädda pajen mitt i ugnen, ca 30 minuter på 200 grader.

Just denna pajen serverade vi när vi förfirade Ankis födelsedag med föräldrar och svärföräldrar. Tog om gjorde faktiskt alla runt bordet så det tyder väl på att det var ett lyckat pajrecept...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

tisdag 24 juli 2012

Salsa med vattenmelon

Nej, vi har inte dansat salsa med vattenmeloner om nu någon får det för sig när de läser rubriken... Fast visst låter det som en rolig och fyndig ny partylek? Som en utveckling av den där leken då man ska dansa två och två med en ballong mellan sej och det paret vinner som håller kvar ballongen längst tid... Ah, nä, glöm det förresten, nu svävade vi ut lite i periferin där känner vi...
Låt oss istället hålla oss till ämnet, för det är naturligtvis mat som det ska handla om, salsan ska ligga på en tallrik och inte studsa omkring på dansegolvet:)
Från årets midsommarfirande kommer receptet som vi äntligen lyckats skaka av Anneli:


Vattenmelonsalsa
8 dl tärnad kärnfri vattenmelon
½ gurka, tärnad
1 hackad rödlök
några blad från anisisop, eller 2 krm stötta anisfrö
½ dl finhackad dill, valfritt funkar bra utan
2 msk pressad citron
2 msk olja
flingsalt och peppar

Anledningen till att dillen är märkt med valfritt i receptet är att Anneli gjort salsan både med och utan och för deras del gick det bättre hem när det inte var dill i. Smaken är som bekant som baken så vi tipsar om båda alternativen, så klart! Röran passar riktigt fint till det grillade, perfekta grilltillbehöret alltså!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 22 juli 2012

Enkel banoffee pie

Banoffee pie kan man se lite varstans, i mattidningar, på tv och inte minst på flera olika matbloggar. Vi har varit sugna på att prova vi också men vi funderade på att förenkla det hela lite och servera smaskigheten i portionsformar istället. Ingen dum fundering alls faktiskt, om vi själv får säga det, ett enkelt och snabbt sätt att käka efterrätt utan för mycket pimsgöra:)


Banoffee pie  2 stycken portionsformar
6-8 digestivekex
2 bananer, skivade
Dulce de Leche kolasås  (receptet hittar du här)
lättvispad grädde
Krossa kexen och tryck ut smulorna i botten av portionsfomarna. Häll kolasåsen över kexsmulorna, lägg på bananer och strö på lite mer kexsmulor. Sist klickar du på lite vispad grädde och sen är det bara att njuta!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 21 juli 2012

Sallad Nicoise med grillad tonfisk.

I dag ska ni få ta del av en sallad, eller i varje fall så ska ni få ta del av receptet på salladen, som är förknippat med lite reseminnen för oss båda. Innan vi blev samborså åkte vi nämligen iväg på en veckas semester, lite för att se hur det funkade att bo tillsammans och vara iväg på okänd mark en vecka. Vi tänkte nämligen att om vi nu överlever och trivs väldigt bra under samma tak så slår vi våra påsar ihop när vi kommer hem. Att det gick bra har ni väl redan räknat ut, för här sitter vi nu - nästan exakt 16 år senare - fortfarande under samma tak.


Resan gick i alla fall till Bulgarien, Sunny Beach närmare bestämt, ett land som vi besökt några gånger till under årens lopp och som vi trivts mycket bra i. Så bra så att vi nära på hamnade där även på årets semester:) Men, åter till salladen och matminnet.
Vi beställde nämligen in en Sallad Nicoise till lunch en dag och den var så in i bänken god så ni anar inte. Visserligen var det konserverad tonfisk som låg på salladen då, men när vi gör den här hemma så lägger vi helst färsk, grillad tonfisk på tallriken. Det har blivit en hel del Nicoise, eller som vi säger Nichonach, under åren som gått och vi halkar alltid in på Bulgarien och resorna dit när vi käkar den. Nu är det hög tid att den får ett inlägg här:

Sallad Nicoise med grillad tonfisk 2 port
2 bitar färsk tonfisk, ca 150 g per bit
2 ägg
blandad grönsallad
8 goda små tomater, klyftade
4-6 rädisor, skivade
1 salladslök, fint skivad
4-6 kokta, kalla nypotatisar i skivor
100 g haricots verts
Lägg salladen i botten av en skål och lägg i tomater, rädisor, lök, potatis och haricots verts.
Lägg äggen i kallt vatten i en gryta och låt de sedan koka upp. När det börjar koka så börjar du ta tiden, efter 4 minuter tar du grytan från värmen och spolar kallt vatten över äggen så de går enklare att skala.
Stek eller grilla tonfisken, max 2 minuter per sida - de ska vara rosa i mitten - krydda med salt och peppar.
Dela fisken på snedden längs med filén och lägg på salladen, skala och dela äggen på längden och lägg halvorna på salladen. Servera med dressingen.

Dressing
1 dl svarta oliver
1 vitlöksklyfta
½ citron, rivet skal
½ dl olivolja
2-3 msk balsamvinäger
salt och peppar
Kärna ur oliverna om det finns kärnor i dom och finhacka dom sedan tillsammans med vitlöken.
Blanda samman alla ingredienser, smaka av och servera till salladen.


Hur vi än har sökt så finns det ingen riktig förklaring till hur salladen har fått sitt namn, det enda vi får fram är att det i alla fall ska vara tonfisk i en "äkta" Nichonach och att Julia Child var den som gjorde salladen berömd i USA:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 20 juli 2012

Champagnedrink med jordgubbar

Att vi har en viss förkärlek för bubblor i glasen kan väl inte ha undgått någon av våra läsare, i alla fall inte de av er som kikar in i vårt kök med jämna mellanrum. Vi gillar att prova nya sorter och brukar säga att det är tur att stans gröna lykta inte har ett större sortiment än vad de har för då hade skafferiet svämmat över i kolsyrat vin:)
Dagens mousserande vin som vi tipsar om är ett som ni hittar i systembolagets beställningssortiment och som verkligen föll oss båda i smaken. Ett absolut fynd för endast 89 kronor minsann. Vi drack bubblorna till grillad tonfisk och som efterrätt blandade vi ihop en riktigt god sommardrink med jordgubbar och lite av bubblorna:


Champagnecocktail med jordgubbar 2 glas
8-10 jordgubbar
4 blad mynta
champagne eller mousserande vitt vin
Kör jordgubbarna i en mixer tillsammans med myntabladen.
Häll 2-3 matskedar av jordgubbsmixen i botten av ett champagneglas och fyll upp med bubbel.

BestHeim i systembolagets beställningssortiment, nummer 77167 för 89 kronor. 

Nu får ni alla ha en riktigt skön helg, må solen lysa på oss alla och en var. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 18 juli 2012

Superduper enkla drinktilltugg!

Id ag ska vi bjuda er på det kanske enklaste sättet att fixa till drinktilltugg som både smakar och ser otroligt lyxigt ut, i alla fall om man räknar tiden det tar och den minimala arbetsinsatsen som krävs... Nu är det ju inget ni behöver avslöja för de som ni bjuder dessa godbitar på, låt dom tro att ni bakat crustaderna själv, mjölkat en get och ystat getost, varit i vildmarken och plockat hjortron som ni sedan syltat in... När ni i själva verket ägnat er åt något helt annat:


Crustader med getost
½ pkt minicrustader
125 g getost
hjortronsylt
Lägg upp crustaderna på en ugnsplåt eller i en ugnsfast form.
Dela osten i mindre bitar och lägg ner en bit i varje crustad.
Klicka lite hjortronsylt på osten och ställ sedan in plåten mitt i ugnen ca 10 minuter på 175 grader.
Klart!

Enkelt eller hur?
Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 16 juli 2012

En glömd förrätt.

Skämshatten åker på ibland när man kollar genom kamerans minneskort och upptäcker bilder på mat som man lovat fixa receptet på... Tänk så bra det kunde varit om man hade haft ett minneskort till sitt eget "hövve" också, då hade man kanske aldrig glömt något? Fast risken är väl att det hade suddats ut en hel massa viktigheter och så hade man ändå stått där med skägget i brevlådan!

Hur som haver så blev vi påminda om att vi ju skulle skaka fram ett recept på en förrätt som vi bjöds på hemma hos familjen Persson när det var påsk (en smärre evighet sen, vi vet!). Det hela är Annelis egen uppfinning och den gick under arbetsnamnet påskvulkan, nu döper vi den till Matjessillkupol:


Matjessillkupol
200 g matjessill
1 hackad rödlök
250 g philadelphiaost
3 dl crème fraiche
hackad dill
200 g kavring
75 g smör, smält
Kör kavring och smält smör i en mixer. Tryck ut på en bakplåt och ställ kallt så det stelnar.
Hacka matjessillen och blanda med rödlök, philadelphiaost, crème fraiche och dill.
Tryck ut rundlar ur kavringen, lägg på tallrik och klicka på röran på rundlarna.
Ställ kallt till serveringen.

Och, som grädde på moset så har vi ytterligare en uppdatering till er, vi har ju faktiskt inte heller berättat hur det gick med vår pinjekotte vi köpte i Danmark. Vi har skrivit om den tidigare och har ni missat det så kan ni läsa här, här och här om den.
Vi kan med sorg i våra hjärtan meddela att pinjekottens öde inte alls var bra, nötterna gick ingen ljus framtid till mötes, snarare tvärtom... När vi väl började knäcka skalen, vilket var ett makalöst slitjobb och pims, så var det som fanns inuti alldeles förmultnat och uttorkat:


 Nope, inga egna pinjenötter i vårt kök inte... i alla fall inte som gick att äta eller göra pesto på:(

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 15 juli 2012

Sparris carbonara

Vi är lite periodare vad gäller pastarätter i vårt kök, under vissa tider så äter vi pasta en gång i veckan för att plötsligt sedan inte känna något pastasug överhuvudtaget. Men, skam an nu vara periodare så är väl pasta ganska harmlöst att nyttja:)
Sist vi var inne i en pastaperiod så blev det några olika varianter av Pasta Carbonara provade och dagens recept blir ett som vi gillade riktigt mycket. Receptet låg sparat i vår "to do-receptmapp" där vi samlar alla goda idéer som vi hittar runt om hos våra bloggarvänner. Denna gången var det Charlotta, som styr i Matrepubliken, som kockat från Leilas recpet och tipsat sina läsare om. Nu tipsar vi vidare:


Sparris carbonara  2 port
300 g spagetti
1 knippa grön färsk sparris
1 msk olivolja
salt och mald svartpeppar
1 dl mjölk
2 dl grädde
3 äggulor
1 vitlöksklyfta
några skivor god torkad skinka
3 dl parmesanost
Blanda sparris med olja, salt och peppar och grilla sedan i en torr grill/stekpanna.
Blanda samman mjölk, grädde, äggulor, pressad vitlök och hälften av osten.
Koka pastan enligt paketets instruktioner, häll bort vattnet och slå tillbaka pastan i grytan.
Häll ner äggblandningen i pastan, ställ på eftervärme på plattan och rör tills det blir krämigt.
Krydda med salt och peppar, lägg upp på ett stort fat och lägg på sparris, strimlad skinka och parmesanost.

Vill man hellre äta helt vegetariskt så hoppar man bara över skinkan, lätt och enkelt:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 14 juli 2012

Budapestrulle med färska bär.

Grattis säger vi till Kronprinsessan Victoria idag, tydligen är det så att hon har lagt in sin födelsedag just denna lördag. Hipp, hipp, hurra:)
Och som ett alldeles otroligt sammanträffande så sitter vi på både ett foto och ett recept på Budapestrulle som piffats till lite med färska hallon, tänk som det kan bli. Just denna rullen serverade Håkans mamma till efterrätt sist vi var hemma i Köpingebro och smaskade i oss en trerätters. Nu serverar vi den till er och till Victoria, för säkert skulle hon ta en bit, eller kanske rent utav två, om hon fick chansen:


Budapestrulle med hallon
5 äggvitor
3½ dl strösocker
125 g blandade nötter, hackade eller malda
1 msk maizenamjöl
lättvispad grädde
frukt eller bär efter säsong
Vispa vitor till hårt skum, tillsätt socker lite i taget, börja med ca 1 tsk och fortsätt vispa i socker till smeten är styv och liknar maräng.
Blanda nötterna väl med maixenamjöl och vänd försiktigt ner i smeten.
Bred eller spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper till en stor kaka.
Grädda kakan mitt i ugnen på 200 grader, 10-15 minuter, den ska vara lite seg så du kan rulla ihop den.
Vänd upp och ner på kakan på ett nytt bakplåtspapper och låt den svalna.
Lägg på grädden och bären och rulla ihop som en rulltårta.
Garnera med vispad grädde och färska bär.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 13 juli 2012

Jordgubbsmargarita

Hur går det på jordgubbsfronten, börjar ni bli mätta på de små röda juvelerna? Inte är det väl möjligt att man kan tröttna, det finns ju så många sätt att njuta av dom goda bären på. Solvarma, direkt från plantan, i en skål med gräddmjölk och socker, till lite glass, i en kaka, paj eller efterrätt, till frukost, som glass eller i en sallad eller i tårta. Ja, det finns tydligen en uppsjö av hur man kan variera sitt jordgubbsintag.
Eftersom det i dag är fredag kan väl en drink med jordgubbar sitta fint, en liten Margarita kanske skulle kunna vara något att fira in helgen med:


Frozen strawberry Margarita 1 glas
4 cl tequila
2 cl Cointreau
½ lime, pressad saft
5 frysta jordgubbar
Kör de frysta jordgubbarna med övriga ingredienser i en mixer. Servera.

Skål, säger vi och en riktigt härlig helg önskar vi er alla.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 11 juli 2012

Plockmat, eller drinktilltugg

Plockmat kan man verkligen variera i det oändliga, att låta säsongens utbud i affären styra valet är bara ett sätt att förändra. Det behövs inte så mycket tid på förberedningen, man tar helt enkelt vad som kyl, frys och skafferi erbjuder och blandar samman med fantasi och inspiration och så plötsligt står man där med ett fat av godsaker att sätta i sej. Sist vi plockade vår mat var på midsommardag och det hela var helt oplanerat:

Efter inventering i köket fick vi ihop detta, hela härligheten serverad på vårt nya fina fat:) 


Halloumi med jordgubbar
1 paket Halloumiost
ca 15 jordgubbar
små myntablad
Stek skivor av halloumiost i olivolja så de får färg och dela sedan i mindre bitar.
Halvera jordgubbar och sätt dom på en tandpetare med en skiva ost och ett myntablad.

Halvera coctailtomater och stick på en tandpetare, trä på ett basilikablad och en bit fetaost, gärna marinerad.

Hårdkokta ägghalvor, en klick majonnäs på och sedan några kräftstjärtar och lite dill. Byt ut kräftstjärtarna mot räkor om du vill, går precis lika bra. 

Strimla kycklingfiléer på längden och trä strimlorna på grillspett. Pensla på en god grillolja och grilla köttet.


Munsbitar med matjessill
Koka och halvera små nypotatisar.
Dela matjessill i munsbitar.
Stick potatis och sill på tandpetare, klicka på crème fraiche och strö på hackad dill eller gräslök.

Till detta drack vi vårt nya favoritvin i färgen rosé, passade hur fint som helst ihop.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 10 juli 2012

God paprikasås, perfekt till grillat

Jens Linder har vi ju nämnt i våra inlägg, tidigare, vid, några, tillfällen, och Håkan återvänder gärna till hans kokbok för nya idéer och recept, när inspirationen tryter. Senast ett återbesök gjordes i kokboken så resulterade det hela i ett plockfat med bl.a marinerad kycklingfiléer och stekt halloumiost. I skål sidan om hälldes en riktigt god, kall paprikasås som passar riktigt fint till sommarens alla grillkvällar (ja, övriga årstider också naturligtvis).

Matvete, olika sorters sallad, nektariner, gurka, tomat, kyckling och ost. Till det paprikasåsen.
 Bara att förse sig med det man blir sugen på. 
Marinad till kyckling
2 msk pressad citron
2 msk japansk soja
2 msk honung
svartpeppar
cayennepeppar efter eget tycke och smak
Blanda samman alla ingredienser och låt kycklingköttet marinera minst 5 timmar, ju längre desto bättre. Stek, grilla eller tillaga i ugnen.


Paprikasås
4 inlagda paprikor (finns att köpa på glasburk)
2 dl crème fraiche
2 dl gräddfil
2 tsk paprikapulver
några droppar tabasco
salt
1 msk honung
Hacka paprikan och blanda samman med övriga ingredienser, smaka av.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 9 juli 2012

Flarn med citron och vallmofrö

Vi fortsätter väl på temat "vad som serverades förra lördagen" och kör vidare på andra våningen på kakfatet som bjöd på flarn med citron och blå vallmofrön. Detta receptet har vi klippt från en sk. tanttidning och är detta en föraning om hur det är att vara tant så tackar ingen av oss nej till det...
Fast Håkan suktar inte i och för sig inte efter någon roll i "La cage aux folie" så någon tant lär det inte bli av honom, oavsett hur många flarn han äter:)


Flarn med citron och vallmofrö  ca 35 stycken
100 g smör
3 dl havregryn
dl strösocker
1 ägg
1 msk blå vallmofrö
1 citron, rivet skal
1/4 citron, pressad saft
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
Smält smöret i en gryta. Rör ner övriga ingredienser och blanda samman noga.
Klicka ut degen i teskedsstora klickar på bakplåtspapper som ligger på bakplåt. De kommer att flyta ut en del så lägg inte klickarna för nära varandra.
Grädda kakorna mitt i ugnen på 175 grader 6-8 minuter. Ta ut och låt dom svalna.

Att citron passar väldigt bra tillsammans med blå vallmofrön kanske man inte kan tro, men eftersom vi provat just denna smakkombination i dessa cupcakes tidigare så föll vi för paret direkt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 7 juli 2012

Spröda chokladkakor

I dag tänkte vi fortsätta på temat "Vad som serverades förra lördagen" och vi fokuserar idag på kakfatet:)
På översta våningen låg det chokladkakor, som lite påminner om drömmar men ändå inte... Men man kan faktiskt säga att det är en viss sorts drömmar ändå, drömmar om barndomstider som flytt. Dessa kakor bakades nämligen väldigt ofta hemma i Ankis barndomshem och de låg alltid på önskelistan vad gällde det som skulle serveras på födelsedagskalasen när hon fyllde år.
Som ett under hittade vi receptet i vår skattkista så naturligtvis provade vi att baka dom själv, hur enkelt som helst visade det sej vara och resultatet blev över förväntan. Underbart goda, spröda chokladkakor som vi har njutit av flera dagar nu:


Eftersom dessa kakorna får frun i köket att tänka på dagar i bardomshemmet så tyckte vi dom kunde passa i månadens tema hos Söta saker. Temat lyder "Hemifrån" och det kan man väl absolut säga att dessa är!

Spröda chokladkakor  ca 50 stycken
125 g smör
1 dl socker
35 g sötmandel
1 msk kakao
½ msk vaniljsocker
½ dl vispgrädde
2½ dl vetemjöl
0,75 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Smölt smöret och låt det svalna helt innan du vispar det med sockret så det blir en porös blandning.
Kör mandelen i en mixer så den blir finmald, blanda med kakao och vaniljsocker och blanda samman med ½ av grädden. Rör ner blandningen i smörsmeten och blanda ordentligt.
Blanda de båda mjölsorterna med bakpulvret och rör ner det i smeten tillsammans med resten av grädden, blanda väl.
Forma degen till små bollar, rulla dom i strösocker och lägg på ett bakplåtspapper på en bakplåt. De flyter ut en del så lägg dom inte för nära varandra.
Grädda dom mitt i ugnen på 175 grader ca 8-10 minuter, de ska flyta ut och börja spricka när de är klara.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 6 juli 2012

Vit chokladkladdkaka

Hipp, hipp, hurra, vi firar Ankis födelsedag idag!

Firar gör vi även att vi jobbar sista dagen idag, sen är det dags för även Mårtenssons att ta lite semester från jobben våra, koppla av och slappa lite! I kväll blir det därför extra gott rödtjut i glasen och lite smarrig middag till det, oxfilé och pasta ryktas det om att det ska ligga på tallriken.

Receptet som vi lägger på era tallrikar blir något helt annat än fisk och skaldjur, inte ens några bubblor finns det bland ingredienserna. Däremot finns det choklad, massor av choklad:) Tårtan bjöd vi på i lördags och vi kom alla fram till att den var väldans mäktig, något att tänka på när ni ska skära er en bit, för det ska ni väl?

Vit chokladkladdkaka
125 g smör
200 g vit choklad
4 ägg
2½ dl vetemjöl
2½ dl socker
1 tsk bakpulver
50 g mörk choklad, grovt hackad
Smält smöret.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält dom över vattenbad.
Blanda samman mjöl och bakpulver.
Vispa ägg och socker så det blir pösigt. Blanda ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med smör och choklad. Rör samman ordentligt.
Klä botten av en form med avtagbar kant, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper och häll i smeten.
Strö på den mörka chokladen och grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 30 minuter, den ska vara lite kladdig i mitten när du tar ut den
Svalna och dekorera med färska bär och frukter vid serveringen.

Lite närbild på alla fina bär och frukter, något att lägga på minnet inför kommande årstider!

Någon av er som joinar oss och tar ledigt nu också? I så fall önskar vi er alla en riktigt skön semester och så håller vi tummarna för finaste vädret! Skönaste helgen hoppas vi också att vi alla får:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 5 juli 2012

Potatissallad, lite syrligt med gräddfil

Nu känns det verkligen som att det går undan, semestern närmar sej med stormsteg och hjärnorna våra börjar gå ner i varv. Inte för att det kanske märks något nämnvärt...:)
Igår hade vi en hel massa att fixa, dona och stå i, bl.a skulle vår kyl/frys baxas ner för alla många trappor och forslas ut till soptippen - ett riktigt slitgöra som Håkan och hans pappa tog tag i. Jösses vilken skillnad det är i vårt kök nu när den "gamla" kyl/frysen är tillbaka i leken igen, den rymmer ju inte hälften av vad vi kunde lasta in i den förra, suck... Men vi konstaterade snabbt att man ska verkligen inte klaga, det finns faktiskt de i världen som inte har någon kyl alls och än mindre ett kök att ställa en kyl i!

Nåja, nog med klagovisor och över till maten, mycket trevligare eller hur? Idag blir det en ny variant på potatissallad, en som Håkan höftade till en dag när vi läste varmrökt lax på vår meny.


Potatissallad med gräddfil  2 port
ca 300 g kokt nypotatis i mindre bitar
2 dl gräddfil
½ dl majonnäs
fransk senap, smaka av efter eget tycke och smak
1 röd snackpaprikam, skivad
5 rädisor, skivade
10 sugar snaps, strimlade
ca 10 cm gurka, urkärnad, skuren i halvmånar
salt och svartpeppar
Rör samman gräddfil och majonnäs, smaka av med senap, salt och peppar
Blanda ner övriga ingredienser, rör om försiktigt så inte potatisen går sönder alldeles.
Passar fint till både fick och kött.


I går intog vi vår middag på det senaste tillskottet av restauranger i stan, "Upp eller Ner" som finns i Lottas restaurangs gamla lokaler (för de av er som känner till Ystad). Vi tänkte först gå dit i morgon - fredag - för att fira Anki, men efter en hektisk dag så tyckte vi att det kändes helt rätt att gå en helt vanlig onsdag istället! Och det kan vi säga, att den restaurangen har vi inte besökt för sista gången, jisses så nöjda vi var! Riktigt bra service med kanontrevlig personal, maten smakade så mycket och så gott, vinet som vi fick rekommenderat blev vi mer än nöjda med.
Det enda vi ska tänka på nästa gång vi går dit är att ta med oss kameran, men igår fick den faktiskt stanna hemma - man måste ju ta ledigt ibland:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 4 juli 2012

Gott med färska bär, både till frukost och som efterätt. Och tiden däremellan...

Äter ni aldrig frukost i ert kök, var det någon som frågade Håkan här om dagen. Klart som korvspad att vi gör, och idag när vi har lite "lillesemester" så blev det som en helgfrukost med lite längre sittning och gottigottgott på tallrikarna.

Färska frukter och bär passar lika bra till frukost som efterrätt eller mellanmål!
I dag blev det jordgubbar, blåbär och nektariner i en tallrik med krämig grekisk yoghurt. Vill du ha det lite sötare i smaken så går det finfint att ringla över lite god flytande honung.
River du över lite choklad så har du en smaskig efterrätt...

En av fruns favoritfrukostar när det firas helg är en källarfranska med kaviar och ett glas med iskall O'boy...
På Håkans macka ligger det oftast en hel drös av pålägg, gärna salami, majonäs och tomatskivor som tillhör favoriterna bland påläggsmix.

Och därför, helt osökt, kommer vi in på ett paket som dök upp i posten och som bl.a innehöll en burk majonnäs. I trälådan låg det dessutom  lite olika sorters dressingar, bbq-sås och salsa - allt från Hellman's. Hitintills har vi haft avsmakning på majonnäsen både vanlig och med wasabismak, bbq-sås och vitlök/örtdressing och utlåtandena lyder:
Vanlig majonnäs; inte helt i vår smak lite tråkig och menlös i smaken:(
Wasabimajo: helt i vår smak, här snackar vi duns i munnen!
Vitlök/örtdressing; absolut god, krämig och en lagom smak av vitlöken.
Bbq-sås; delade meningar råder pga av den tydliga röksmaken. något som Anki inte alls gillar men som Håkan tycker riktigt mycket om. Kan det möjligtvis bero på timmarna som han spenderar i rökeriet på jobbet?  

Och då kommer vi osökt in på jobbet och fler paket, Anki kom nämligen hem med finaste sommarpresenten från jobbet igår. Chefen hade plockat ihop lite av livets nödvändigheter i en liten påse, allt som behövs för att överleva sommaren:) 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 2 juli 2012

Linskakor

Nu ska ni få ett recept som kanske låter helt galet men som det blir så vansinnigt goda kakor av så ni anar bara inte! Kakorna är dessutom ett bra sätt för de som vill äta lite mer linser men kanske inte gillar smaken, eller för de av er som vill att era barn ska äta linser:) Släng de gröna linserna i kakor med chokladhack i så ska ni se att de går ner i en flygande fläng!
Dessa kakorna bakade Bal Arneson (som vi tidigare skrivit om här och här) på ett av avsnitten av "Spice Godess" som gick i våras på tv, som tur var så satt vi som vanligt beväpnade med papper och penna och antecknade för glatta livet. Nu har vi översatt mått och mängder, ingredienser och tillvägagångssätt så att även ni kan prova dessa lite mindre onyttiga bakverk:

Mättande kakor blir det, man orkar inte hur många som helst till fikat och det är ju inte helt fel:) 
Smakar inte så vansinnigt sött och har ett ordentligt tuggmotstånd, så både tänder och käkar får sig lite gymnastik under tiden. 

Chocolate chip cookies med gröna linser   ca 25 stycken
2½ dl kokta gröna linser
2½ dl rumstempererat smör i bitar
2½ dl farinsocker
1 ägg
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2½ dl havregryn
2½ dl grovt hackad mandel
2½ dl pumpakärnor
2½ dl grovt hackad mörk choklad
Mosa linserna med en gaffel och vispa samman med smör, farinsocker och ärr så det blir en slät smet.
Rör samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda mer i smeten.
Rör ner övriga ingredienser och blanda väl.
Klicka ut på bakplåtspapper på en bakplåt och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 12-15 minuter.

Tänk, hade vi inte börjat vår bana som matbloggare hade vi nog aldrig gjort bästa Amys bekantskap och då hade vi förmodligen inte blivit så frälsta på indisk mat som vi blivit och därmed hade vi bläddrat förbi Bal's matlagningsprogram och dessa kakor hade aldrig blivit bakade i vårt kök... tänk som det kan bli!
Vi tackar matgudarna för matbloggar och de underbara bekantskaperna som vi gjort där.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 1 juli 2012

Jordgubbsmoussetårta i rosa tema!

Jahaja, då är det väl kanske dags att ägna vårt kök lite tid idag... Det har ekat lite tomt i köket den senaste veckan, men det har varit en hel del på menyn om vi säger så, läkarbesök, kalas och vitvaru-meltdown!
Undersökningen hos fabror doktorn var för frun för att kolla de delar av kroppen som krånglat lite senaste tiden (ni som brukar följa oss minns kanske helgen för vår bröllopsdag...), inte speciellt trevligt och det hela fick våra nerver att darra lite extra. Men efter besöket kände vi oss lättade (vissa mer än andra, hrmmm),
"el doktore" hittade några små fickor och inget annat, det tackar vi för!

Kalaset hade vi här igår, Ankis far och Håkans föräldrar satt vid vårt matbord och smaskade i sej en trerätters som blev uppskattad. Som om vi hade haft teleptisk kontakt med varandra under dagen så blev det en rosa bjudning - rosa/lila dukning, Hasse dök upp med en bukett som gick i rosa från vår favorit på torget, Monika och Kjell hade plockat rosa blommor i trädgården och som pricken över i hade både Anki och Monika överdelar i rosa! Tänk som det kan bli:)

 Lördagens dukning, rosa och lila med egenhändligt tillverkad blomsteruppsättning på bordet. 

 Uppsättningen i närbild, lila klöverblommor nedstuckna i oasis i en trälåda.

Fast när denna buketten anlände så fick den byta plats med klöverkudden:)

 Underbart doftande pioner från Köpingebro, rosa även här. 

Och som på beställning fick vi receptet på midsommarens godaste jordgubbstårta skickat till oss från Madde, så vi fortsätter väl med det rosa temat:


Jordgubbsmoussetårta
Botten
150 g smör, smält
3 ägg
4½ dl socker
4½ msk kakao
1,25 dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
Vispa ägg och socker poröst, tillsätt mjöl, kakao och vaniljsocker och rör därefter i smöret.
Klä botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper och smöra formen.
Häll i smeten och grädda kakan mitt i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten när du tar ut den och låter den svalna.
Ta av formens kant, diska av den och sätt tillbaka den igen, klädd med bakplåtspapper runt om. I formen ska sedan moussen hällas på kakan.

Jordgubbsmousse
1 vaniljstång
1½ dl vatten
1 dl socker
250 g jordgubbar
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
Klyv vaniljstången och skrapa ner fröna i en gryta. Häll i vatten och socker och koka tills sockret löst upp.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter, krama ur och rör sedan ned dom i den varma sockerlagen.
Mixa bären till en slät sås och rör ner i den avsvalnade sockerlagen.
Vispa grädden och rör ner i den kalla bärröran.
Slå till sist ner bärröran på kakan i formen , ställ den kallt i kylen minst 4 timmar så moussen stelnar.

Garnera med:
Chokladdoppade jordgubbar
chokladgaller



Och så var det det där med Vitvaru-meltdown så. Vår "älskade" kyl och frys lämnade nämligen in sin uppsägningslapp i torsdags då den började uppföra sig mycket märkligt. I frysen var det på sina ställen
0 grader medan det i kylen ibland låg på -7 och så har det fortsatt sen dess, temperaturer som har hoppat upp och ner hela tiden med en hel del mindre trevliga överraskningar som resultat! Frusen sallad, flytande Piggelin, frusen Coca Cola och flytande is - mums:) Så nu har kylen/frysen som egentligen tillhör lägenheten fått tillträde i köket igen, ner från vinden flyttades den idag medan den andra förflyttas till soptippen i veckan. Vi tackar den för lång och trogen tjänst!

Nu tar vi nya friska tag för nästa vecka, vår sista arbetsvecka innan vår semester tar fart! Promenadskorna ska snöras på för en söndagstur, ett mjukglass-stopp i solskenet är inplanerat.
Dagen avslutas med besök hos alla våra kära kollegor där ute i blogg-rymden som fortsätter kika in i vårt kök även om vi inte varit lika flitiga på den fronten själva...

Ha en riktigt bra vecka, och eventuella semesterfirare önskar vi en skön semester!
Smaklig spis! / Anki och Håkan