fredag 31 augusti 2012

Nej, men skål då!

I kväll spisas det kräftor i Mårtenssons kök, precis som vi skrev igår. Vi spisar dom helt och hållet på egen hand så ni kan kanske ana vilket sörplande och slafsande det kommer att vara vid matbordet... Inga andra att ta hänsyn till:) Dock gör vi det hattlösa men med tända ljus på bordet för det bjuder verkligen vädret in till.
Till kräftorna kommer vi att slippa öl, Håkan har köpt hem någon ny sort som ska provas så det blir både ölprovning och kräftpremiär på en och samma gång.

Både öl, kräftlage och tillbehör kommer att recenseras inom kort men tills dess så kan vi (eller rättare sagt Håkan) faktiskt redan nu tipsa om en god Ale som han hittade på Gröna skyltens hyllor:

En Amerikansk Pale Ale vid namn Sierra Nevada för summan av 23,90. 
Fruktig utan att för den skull vara söt på något sätt. 
Beskan är precis lagom, Håkan like!

Så återstår det bara för oss att önska er alla en riktigt finfin helg, god mat och god dryck, trevligt sällskap och fina stunder!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 30 augusti 2012

Nybakad frukost

Med risk för att bli tjatiga så är det faktiskt så att det snart är helg igen:) I Mårtenssons kök serveras det i morgon kräftor till kvällsvarden, de tar just nu ett dopp i ny lag och där ska de ligga och gona till sej tills det är dags att sätta tänderna i dom. Förra året provade vi ett recept på en lag till de röda små djuren, men eftersom den inte riktigt levde upp till våra förväntningar så provar vi i år en ny och håller tummarna.

På lördagsmorgon så kommer vi att äta nybakat, precis som vi gjorde i söndags. Ni som hänger i vårt kök även på Facebook fick en liten "förtitt" av söndagsfrukosten, under tiden som det hela bakades i ugnen och idag får ni alla ta en titt. Inte nog med att ni får titten, ni ska även få ta del av receptet. Vi har läst om dessa fusk-surdegsbaguetter hos flera av våra bloggarvänner, det insåg vi när vi stod och rörde ihop degen på lördagskvällen (ja, det är så matbloggare spenderar sina lördagskvällar...). Det finns säkert en hel del olika varianter på baguettreceptet, men så här gjorde vi våra:

Kalljästa baguetter   3 st
25 g jäst
2½ dl kallt vatten
1 tsk salt
1 msk vetekli
6½ dl vetemjöl special
1 dl solrosfrön
Smula ner jästen i en skål och lös upp den med vattnet. 
Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och mjöl och arbeta samman degen ordentligt, den kommer att vara ganska lös men det är så den ska vara. 
Täck med plastfolie och ställ in i kylen för att jäsa minst 8 timmar, den klarar sej ett helt dygn.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela så gott det går i 3 delar. Mjöla in händerna och vrid varje degklump till en baguette och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. 
Låt baguetterna ligga och ta igen sej under tiden ugnen blir varm till 275 grader. 
När du ställer in baguetterna mitt i ugnen så sprutar in vatten du med en blomspruta uppe och nere i ugnen, släng gärna in någon isbit på botten också för mer ånga. 
Grädda ca 14 minuter på 250 grader och låt sedan baguetterna svalna under duk när du tagit ut dom ur ugnen. Vill du inte ha så hård skorpa så lägg på mer än en bakduk. 

Baguetter och blomspruta i väntan...

De blir så goda, knapriga på ytan om man inte låter dom vila under bakduk - mjuka om man gör tvärt om.
Visst är det bra när man kan få det precis som man vill?
Solrosfröna slängde vi i eftersom vi gillar när det är lite mer tugg i brödet, men det är en smaksak. Hoppa på fröna om ni inte gillar dom, släng i något annat om ni hellre vill det eller avstå helt och hållet. Som sagt, det är bra när man får det som man vill!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 29 augusti 2012

Onsdagsöverraskning!

Under våren har vi ju varit lediga tillsammans på onsdagarna här i vårt kök, men nu med höstterminens nya schema så blir det så att Håkan får njuta av lite egentid i hemmet. Anki jobbar nu alla veckans dagar, och då istället väldigt korta dagar, vilket är riktigt bra det också. Det betyder nämligen att hon då kommer hem till både den ena och den andra överraskningen eftersom det finns en make hemma som älskar att stå i köket och roa sej! Och så får Håkan njuta av att lyssna på P1 i fred och rumstera i köket, precis hur han vill!

Förra onsdagen var det som att komma hem till ett Kinderägg - alltså tre överraskningar i ett - i köket. Middagen var förberedd, en sockerkaka var bakad och av den trollades det sedan fram en smaskig efterrätt! På med duntofflorna, upp med fötterna på soffbordet och bara koppla av, snacka om lyxhustru:)
Hollywoodfruar - släng er i väggen!

Är det nu någon som vill skämma bort någon i sin närhet med den goda efterrätten 
så kommer receptet här:

Sockerkaka
125 g smör
3 ägg
2½ dl socker
3½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ citron, rivet skal
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Blanda samman mjöl, bakpulver och citronskal och rör ner det i äggsmeten, varvat med smöret.
Rör om tills allt är noga blandat.
Smörj och bröa en avlång form och slå i smeten. Grädda kakan nederst i ugnen på 175 grader, ca 45 min

Efterrättsreceptet är hittat i en 30 år gammal kokbok från "Allt om Mat".

Förgylld glass 4 port
Vaniljglass
Sockerkaka eller annan mjuk kaka
Sås
2 dl utspädd svart vinbärssaft
2 tsk pressad citron
2½ tsk potatismjöl
125 g frusna hallon
Blanda samman saft, citronsaft och potatismjöl i en gryta.
Låt blandningen sjuda upp under omrörning och låt det fortsätta sjuda tills det tjocknat.
Häll i hallonen och ta bort grytan från värmen.
Lägg en skiva sockerkaka på en tallrik, lägg på en skiva glass och häll sedan på hallonsåsen, varm eller kall.

Om det var gott? Absolut, det var en efterrätt i stilen "rensa-tallriken-gott"!

...och middagsreceptet då? Håll ut, det kommer det också!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xxx

tisdag 28 augusti 2012

Kycklingpaj med mango chutney och paprika

Jippi, säger vi idag! Vi har hämtat ut ett nytt litet vitt modem på posten och det verkar minsann som att det har räddat vår internetuppkoppling (peppar, peppar!) från fler haverier. Finns det något mer irriterande med teknik som inte fungerar som det ska? Fast på samma gång så är det inte helt fel att bli påmind ibland om hur bortskämd och beroende man egentligen är av saker nuförtiden... Det är precis som när det någon gång blir strömavbrott, det blir verkligen tydligt hur vana vi är av att allt bara flyter på.
Men hur som haver, flyter på verkar det åter igen göra i signalerna och vi kan äntligen besöka våra kollegor oftare än den senaste tiden och skriva inlägg utan att behöva tvätta munnen med såpa efteråt. Puh!

Eftersom ni då alltså säkert har ätit fisk i dag så är ni väl sugna på något helt annat till morgondagens middag? Vad sägs om en kycklingpaj med lite grönsaker och god sås?


Kycklingpaj med mango chutney 4 port
Pajdeg
125 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1-2 msk vatten
Hacka ihop smör och mjöl till en smulig deg, gärna i en mixer eller matberedare, tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman till en deg. Tryck ut degen i en smord form på 24 cm i diameter, vi använde en springform men det går säkert med en vanlig pajform också.
Ställ in formen i kylen och låt den stå 30 minuter innan du naggar botten och förgräddar mitt i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
Fyllning
400 g grillat kycklingkött, antingen du har en hel grillad kyckling eller tar filéer som du grillar. Strimlat
2 salladslök, eller 1 purjolök, strimlad
1 röd paprika, strimlad
1 liten burk majskorn
2½ grädde
2 ägg
1½ dl mango chutney
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk sambal oelek
salt och peppar
Lägg kycklingkött, paprika, lök och majs i pajskalet.
Rör samman grädde, ägg, chutney, vitlök, sambal och smaka av med salt och peppar. Häll såsen i pajskalet.
Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Servera med en god sallad och lite extra chutney och sambal för de som så önskar.


Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

måndag 27 augusti 2012

Lax med ajvar relish och fetaost

Det har blivit lite av en vana nu med att det vankas fiskrecept på måndagarna, men det kan väl passa bra eftersom dagen efter måndag är fiskdag. Just detta förslaget på att tillaga laxfilé hittade vi hos vår bloggarvän Malin och eftersom det lät som att det skulle matcha våra smaklökar så sparade vi det.
Det visade sej att vara ett väldigt lyckat sparande minst sagt, laxen blev härligt saftig tack vare sitt täcke. Vi valde att servera ett gott rotfruktsstomp till firren, smaksatt med fetaost och gräslök och lite crème fraiche för att binda samman det hela.
Lite går måltiden i höstens färger, men det överlever vi så länge som sensommaren dröjer sig kvar.

lax med ajvar och fetaost
Lax med ajvartäcke   2 port
2 bitar laxfilé
100 g fetaost
100 g ajvar relish
salt och peppar
Kör fetaosten med ajvar i en mixer till en slät massa, smaka av med salt och peppar.
Lägg laxen i en smord ugnssåler form och bred över, allt kommer inte att behövas så det spar du till den kalla såsen du ska ha till. 
Baka laxen mitt i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter beroende på hur tjock filén är. 

Kall sås till laxen
2 dl lätt crème fraiche
ajvar relish
Blanda samman resterna av fetaoströran, som du la över laxen, med crème fraiche och tillsätt gärna med extra ajvar så blir den ännu godare!

morotsstomp

Blomkål- och morotsstomp   2 port
300 g blomkål
200 g morötter
100 g fetaost
½-1 dl crème fraiche
salt och peppar
hackad gräslök
Bryt blomkålen i buketter. Skala och slanta morötterna. Ångkok, eller koka blomkål och morötter tills de är klara och slå sedan bort vattnet.
Mosa sönder med en gaffel eller potatisstöt i grova bitar och rör samman.
Smula ner fetaost och rör i crème fraiche, smaka av med salt och peppar. Rör till sist ner hackad gräslök.

Och kan ni tänka er, inte nog med att vi börjar prata höst, vi har dessutom börjat fundera lite på nyårshelgen redan! Helt vansinnigt, vi vet, men vi har nämligen lite smått bollat med idén att fira på annan ort - kanske till och med i annat land (men det är absolut inte nödvändigt!). Så nu behöver vi lite tips och råd från er som sitter inne med det - har ni något att bjuda på? Glöm bara inte bort - vi är icke bilburna:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 26 augusti 2012

Kantarellfylld filé.

Lite av kantarellfrossa kan man nog säga att vi haft i vårt kök denna helg, det gäller att passa på medan tid är. Fast det så klart, man kan ju fuska och köpa kantareller på burk också när svampsäsongen är förbi, eller när man - som vi igår- blir besviken på skogens guld som ligger i lådorna i affären. Visst var de burkade inte lika fina som de färska vi njöt av i fredags, men de blev klart godkända. 

Nu var det egentligen inte filé vi hade siktat in oss på att äta igår, vi var egentligen ute efter färska kräftor att lägga på tallrikarna. Men de enda som fanns att uppbringa i stan låg i fiskbilen och eftersom vårt sedeltryckeri tillfälligt är ur funktion så blev det ingen affär:) Så vad gör man då? Tänker om naturligtvis.
Efter lite brainstorming i affären kom vi fram till att fläskfilén som Håkan köpt med hem från jobbet nog skulle göra sej fint att lägga en kantarellfyllning i. Helt rätt hade vi! 
Filén kommer från Karlsfälts gård utanför Köpingebro och säljs alltså på GeMa-livs i Köpingebro, (jajamensan, vi gör absolut reklam för Håkans jobb!). Receptet kommer från våra egna hjärnor:)


Denna fantastiska måltid ackompanjerades av ett fabulöst fylligt, mjukt rött vin vid namn i Castei Ripasso. Ett Italienskt vin som du också lyckligtvis kan njuta av om du köper det på systembolaget. 

Filé med kantarellfyllning  4 port
600 g fläskfilé
½ paket philadelphiaost
smör
125 g kantareller
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
baconskivor
Rensa och dela kantarellerna i mindre bitar. Stek svampen i smör, tillsätt riven vitlök efter en stund. När kantarellerna har fått fin färg så ta av järnet från plattan. Låt kantarellerna rinna av på en bit hushållspapper och blanda sedan med osten. 
Skär ett snitt på längden i fläskfilén och fyll med oströran, "sy ihop" fickan med tandpetare eller tunna grillpinnar. Lägg över filén i en ugnssäker form där du ringlat lite olja i botten, ta ett par tag med svartpepparkvarnen och täck köttet med bacon.
Vill du har ugnsrostade potatisar och rotfrukter till köttet så delar du dom i ganska små bitar (t.ex en normalstor potatis i 4 bitar) och lägger ner dom i formen hos köttet.
Ställ formen mitt i ugnen på 225 grader, ca 30 minuter (beroende på tjockleken på filén).
Ta ut och servera med en sås med fler goda kantareller.

Sy ihop med pinnar. 

 Lägg i en form med övriga middagsgäster. 

Kall sås med kantareller 2 port
2 dl crème fraiche
kantareller efter eget tycke och smak (vi hade ca 50 g)
salt och peppar
grovt riven parmesanost efter eget tycke och smak
Stek kantarellerna i smör tills de fått fin färg. Låt dom rinna av på en bit hushållpapper och blanda sedan med crème fraiche. Smaka av med parmesanost, salt och peppar.

Dela upp och servera!

Annars då? Jo, tack helgen har förflutit lugn och stillsamt med lite promenixer, frukost på Hartmans i lördags med Håkans bror, filmkväll och en bostadsvisning idag. Lite blandad konfekt alltså. Inget bostadsköp blev det, även om trädgården med alla fruktträd och odlingsmöjligheter lockade väldigt. Men eftersom det är matlagning och inte stora renoveringar vi är bra på så bor vi kvar i vår lägenhet lite till.
Korvtillverkningen då, kanske ni undrar... lugn, bara lugn - den kommer!

Smaklig spis! / Anki och Håkan                                           x

fredag 24 augusti 2012

Hatt eller grill?

Då var den här då, fredagen med helgen i släptåg, precis som vi sa igår. Hoppas er fredagskänsla har infunnit sej, för visst är det en speciell känsla det där? Har ni några grandiosa planer för kommande dagar, eller gör ni som vi och spelar ni på gehör?

Kanske ska någon av er ta på roliga hattar, hänga upp pappersmånar och äta lite kräftor. Eller så väljer ni kanske istället att tända grillen och lägga något gott på gallret. Tillhör ni den senare gruppen så kanske vi kan få fresta er med en finfin marinad som passar riktigt bra till lammkött. Dessutom får ni en kall sås som passar bra till fint till lite av varje, inte illa va?


Marinad till lamm som ska grillas
En kryddblandning av: spiskummin, fänkålsfrö, korianderfrö,
svartpeppar, kardemumma, nejlika, rosmarin och timjan
Salt
1 dl olja, gärna oliv
3 msk äppelcidervinäger
2 pressade vitlökar
Mortla gärna kryddorna en aning och blanda dom sedan med övriga ingredienser.
Lägg lammköttet i en plastpåse och häll på marinaden.
Låt köttet ligga i kylen och marinera några timmar innan det grillas.

I salladen la vi nektariner, ruccola, gurka och sugar snaps.

Kall sås till grillat lamm, eller annat kött
3 dl grekisk yoghurt
10-15 myntablad, hackade
1 msk olivolja
½ paket fetaost
en aning flytande honung
Blanda samman yoghurt, myntablad, olja och smula ner osten. Smaka av med honung och låt såsen stå kallt och gona till sej i kylen innan den serveras.

Annars så kan vi rapportera att någon i vårt kök gick helt amok hos vår blomsterlangare på torget igår och drog hem två helt underbara buketter, båda i rosa toner... Så nu badar vi i väldoft och beter oss mest som Tjuren Ferdinand:)

 Ett enormt fång av liljor som får stå på matbordet,

och några av de vackraste rosor som vi någonsin skådat som nu lyser upp tvrummet. 
Tack, säger vi till Maibritt för att du hjälper oss att förgylla vår vardag och helg! 

Nu så gör vi precis som vanligt och önskar er alla en riktigt fin helg, med eller utan hatt på huvudet! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 23 augusti 2012

Pastatajm!

Nä, vet ni vad! Nu har snart ytterliggare en vecka gått och ännu en helg siktas i kikaren, det är baske oss inte riktigt klokt! Men visst, helg tackar vi inte nej till och en helt oplanerad sådan kan bara betyda en sak - mat och avkoppling i massor.
En eventuell korvtillverkning ligger som förslag, nya smakidéer har bollats och ska nu testas. Efter det senaste lyckade försöket med Indiska smaker (läs här) har vi fått blodad tand och har spånat vidare på olika kombinationer av kryddor. Det finns ju en hel del andra platser i världen man kan besöka bara genom att äta en god hemmagjord korv:)

Någon korv ingår det inte i dagens recept, fast det är ju klart - vill ni byta ut kycklingen mot korv så varsågod, gör så. Men i vår tomatsås fanns det kyckling, tomater (naturligtvis), vitlök i massevis och andra godsaker. Som vanligt är det helt upp till er hur mycket, eller hur lite ni smaksätter såsen, se våra mått som riktmärke och smaka er fram. Så, utan vidare pladder, varsågoda - här har ni vår senaste pastasås:


Tomatsås med kyckling   2 port
1 burk körsbärstomater eller krossade tomater
1 dl vatten
1 msk fond, kyckling eller grönsaks
1 tsk var av oregano, timjan
färsk basilika
1-2 tsk sambal oelek
3 vitlöksklyftor
1-2 msk balsamvinäger
olja/smör
salt och svartpeppar
300 g kycklingkött i lagom munsbitar
Stek kycklingköttet i en djupare stekpanna så det får en fin stekyta runt om och ta sedan upp bitarna.
Häll ner tomaterna i pannan tillsammans med vattnet (skölj gärna ur burken med vattnet så får du med allt), fond, örter, sambal, riven vitlök och balsamvinäger. Låt såsen koka upp och sedan stå och småputtra 15-30 minuter, ju längre tid desto godare, fyll på med mer vatten om du tycker det behövs.
Smaka av med mer kryddor och balsamvinäger innan du lägger i köttet och låter det bli varmt och färdigt.
Servera med pasta och hyvlad parmesanost.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 21 augusti 2012

Säg omelett!

I dag blir det en snabblagad lunch som ni bjuds på och inte bara är den snabblagad, den är dessutom så lätt att variera! Liknar lite av en kylskåpsrensning, eller hur? Salami, lök, västerbottenost, korvbitar, lax, majs... ja listan på ingredienser kan nog göras hur lång som helst.
Mättar rejält gör den också, ja det finns ju bara fördelar med den gamla klassikern:)

Någon som varit och naggat liten smakbit i ena kanten???

Omelett för en person
3 ägg
3 msk grädde eller mjölk
salt och peppar
½ tomat, hackad
några blad färsk basilika
fetaost
ruccolasallad
Vispa snabbt samman ägg och grädde och smaksätt med salt och peppar.
Fräs tomathacket i lite olja/smör, tillsätt lite strimlad basilika efter en liten stund och låt den fräsa med lite. 
Häll i äggsmeten och se till så tomathacket fördelar sej någorlunda.
När smeten börjar stelna så lägger du på smulad fetaost och resten av den strimlade basilikan och låter sedan omeletten blir klar.
När du är nöjd med omelettens konsistens (vissa vill ha sin lös andra vill ha sin fast) så tar du stekpannan från plattan och lägger på ruccolasallad och så hugger du in!

Dags för en närbild, säg omelett!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 20 augusti 2012

Enkel fiskgratäng a'la fru Mårtensson

Ja, vi är smått fisktokiga i vårt kök och det är tydligen inte helt fel eftersom vi då också påminner andra om att det är hög tid att laga till firre, eller hur Annsofi? Annars hade väl den stackars damen aldrig spisat firre:)
Men fisk är så tacksamt att kocka till tycker vi, det finns flera goda fiskraser som simmar omkring i vattnet och det finns en uppsjö av olika goda tillagningssätt att välja mellan. Just dagens recept blir en fiskgratäng med sej och en syrligt sur sås, helt och hållet efter fru Mårtenssons eget huvud. Inte många ingredienser, inte lång tid alls vid spisen och verkligen inte dumt alls att sätta tänderna i!

Nu måste det verkligen inte vara sej i formen, det går hur bra som helst med vilken fisk som helst (ja kanske inte sill och kanske inte ål...), så ta vad som står till buds och vad ni gillar:


Enkla fiskgratängen 2 port
1 pkt fisk, vi använde sej men det går bra med torsk, lax, spätta osv
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 citron, rivet skal och pressad juice
salt och peppar
hackad dill, persilja och gräslök
Lägg fisken i botten på en gratängform, salta och peppar och pressa över lite citron.
Blanda samman grädde, mjölk, citronskal, örter och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Vi har i ganska mycket citronjuice men hur mycket du vill ha i bestämmer du själv.
Häll såsen över fisken och ställ in formen mitt i ugnen på 225 grader,15-20 minuter beroende på hur tjock fisken är.
Ta ut och garnera med gräslök.

 Ingen fancy-smanchy uppläggning, men det är ju faktiskt så det ser ut när det kommer ut ur ugnen, lite bränt på kanterna och så där... Oavsett hur, så var det mycket gott och snabblagat.

För övrigt är det måndag och vi ska bänka oss framför tvn klockan nio för att bli sliskigt nostalgiska.
Då är det ju äntligen dags för DALLAS att göra comeback i rutan, som vi har väntat! För oss som är barn av 70-talet har JR, Bobby och Sue-Ellen (eller svullen som Håkan envisas med att kalla henne för) en väldigt speciell plats i hjärtat och ikväll är det alltså åter dags att öppna dörren till den platsen.
Får vi sällskap till Southfork i kväll?

Howdy,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

fredag 17 augusti 2012

Livets gåtor...

Fina lilla håriga frukt, varför är du så mycket godare i platt form? 

Djupa, filosofiska funderingar i Mårtenssons kök...

Någon som har svaret, eller någon bra idé om varför en platt persika smakar så mycket mer än en rund?
Själv tänker vi att platt frukt ger en mer koncentrerad smak, all den smaken som finns i en rund persika har liksom komprimerats i den platta formen. Oavsett vilket, så smakskar vi i oss en hel del sådana här godsaker i dagarna, det är bara att passa på så länge tillfälle ges.

Men annars så önskar vi er en härlig helg, sol på himlen eller regn till de som önskar det.
Massa god mat, god dryck och att ni helt enkelt får njuta av livets goda!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 16 augusti 2012

Okej, är ni redo?

För då kör vi.
I gårdagens inlägg så utlovade vi att det skulle bli ytterligare en liten chock idag och visst har ni suttit som på nålar och bara väntat på att få bli chockade? Visste vi väl:)
Visserligen så skulle vi ju inte pladdra på mer om vår semester, men vi kan ju pladdra på om vad vi köpte med oss hem, eller hur? Vi tänkte visa er något av det mest spännande som fick flyga med oss till Sverige, det blev ju en hel del shopping och naturligtvis var en del av det vi köpte med oss hem matvaror.

På en av våra utflykter så besökte vi en familj som odlade lite allt möjligt och sålde, kakaobönor som de gjorde kakaopulver på, olika tesorter, frukter och så kaffebönor. Och det är just kaffebönorna och kaffet som vi tänkte berätta för er om, för det är inte vilket kaffe som helst inte... Känsliga läsare varnas:

Kakaopulver, en riktigt stark variant med mycket smak av kakao så det behövs ytterst lite. 
Ginsengkaffe, smakar lite gräddkola och är ganska sött. 
Kaffebönor, Kopi (Kaffe på Balinisiska) Luwak, hela kaffebönor.

Kopi Luwak (i mitten på bilden) räknas till ett av världens dyraste kaffe och kommer från Indonesien. Just kaffebönan är en helt vanlig böna, men det är vägen till rostningen som är det spännande.. 
Det lever nämligen ett mårddjur, vid namn Palmmård, i just Indonesien och detta lilla djuret är väldigt förtjust i kaffebären som växer på kaffebuskarna. Lite kräsen är den dock och plockar bara de bästa bären som den smaskar i sej med stor glädje. Lowak är lokalbefolkningens smeknamn på det lilla djuret, och därav namnet på kaffesorten. 

Nu är det så att den lilla mårdens matsmältningssystem kan bara ta hand om fruktköttet i bäret, bönan som ligger inbäddad i köttet är alldeles för svår för mården att klara av, så den passerar rakt igenom lilla magen. 
När bönorna så kommer ut bakvägen så tas dom om hand av lokalbefolkningen som sorterar ut och rengör bönorna. Därefter rostas dom precis som vanliga kaffebönor för att sedan säljas till de som vill köpa. 
Om vi ville? Gissa! Vi hade bestämt oss för att först prova en kopp så det gjorde vi hos familjen vi besökte:

Oekj, here it goes...

Och smaken då? Jodå, det smakar kaffe, men är så otroligt mjukt och lent, en väldigt fyllig smak har det. 
Om det bekom oss överhuvudtaget att det varit ett matsmältningssystem inblandat? Nope, inte det minsta!
Nå, vad säger ni, blir det fler besök i Mårtenssons kök, eller var det för magstarkt?

Kopp, kopp!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 15 augusti 2012

Sockerchock i gryta.

Bli nu inte oroliga och panikslagna när ni läser dagens recept från oss till er. Denna maträtten är det inte meningen att man ska sätta i sej flera gånger i veckan, nej inte ens flera gånger i månaden rekommenderar vi att den hamnar i era magar. Gör den det så är det helt och hållet på eget bevåg, vi fråntar oss allt ansvar!
Och tro nu inte heller att det är invecklat att kocka till, det kan verka så när man först läser receptet men det är så mycket enklare än vad det ger sken av.

Bra, då har vi alla hinder avklarade och är vi då överens så tutar vi och kör helt enkelt, varsågoda vi ger er karamelliserat kött:


Karamelliserat fläskkött (Babi Manis)  4 port
1/4 rödlök, tunt skivad
375 ml varmt vatten till blötläggning
125 ml varmt vatten till marinering
1½ tsk salt
½ lime, pressad
1/4 tsk mald vitpeppar
2 msk sambal oelek
5 msk fisksås
2 msk socker
2½ dl socker
600 g fläskkött i centimetertjocka strimlor
2½ dl kallt vatten
Häll det varma vattnet (375 ml) i en stor skål, lös upp saltet i vattnet och lägg i lökskivorna. Låt löken ligga i blöt några minuter, sila sedan bort vattnet och skölj av löken i kallt vatten i en sil.
Lägg tillbaka löken i skålen och tillsätt varmt vatten (125 ml), limejuice, vitpeppar, sambal oelek, fisksås,
2 msk socker och det strimlade köttet. Rör om så att allt blandas ordentligt, köttet ska vara helt täckt av marinaden. Låt stå under tiden som du fortsätter jobba vidare vid spisen.
Häll sockret (2½ dl) i en torr, kall stekpanna och ställ den på spisplattan. Sätt på plattan på ganska hög värme tills du ser att sockret börjar smälta så smått, då kan du sänka värmen till medelvärme.
När sockret börjar smälta så skaka försiktigt pannan så sockret smälter så jämt som möjligt, rör inte i det.
När allt socker har smält helt och blivit gyllenbrunt så tillsätter du kött, lök och marinad - väldigt försiktigt så det inte stänker varmt socker på dej! Rör hela tiden ordentligt runt med en träslev och var noga med att röra i botten på stekpannan så det inte bränner vid.
Bli inte orolig om sockret stelnar i klumpar när marinaden hälls i, det smälter snabbt igen.
Tillsätt det kalla vattnet, lite i taget, och rör försiktigt om.
Låt det småputtra på lägre medelvärme i 30-40 minuter och rör om då och då.
När vätskan har kokt ner och är som en tjock sirap är det hela klart och redo att avnjutas med kokt ris eller nudlar och en sallad.

Ja, det är mycket socker i maträtten, vi sa ju att det var en sockerchock:) Men bara gör det en gång i alla fall för att smaka, för det är verkligen hur gott som helst. Sen kan ni bocka av det från er "Att äta-lista", för ni har väl en sådan?
Receptet hittade vi i kokboken vi köpte med oss hem från Bali, "Indonesian Cooking" av Dina Yuen och det är garanterat inte det sista receptet vi kommer att prova från den boken.

I morgon bjuder vi på en annan chock, ingen nakenchock och ingen sockerchock - det har vi ju redan bjudit på, men vi kan väl säga så mycket som att det har med Bali och mat att göra. Spännande, eller hur?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 14 augusti 2012

Pysseltajm!

Lika tokiga i att sätta igång med olika projekt det är vi båda i det Mårtenssonska köket, och tur är väl det! Ibland blir det lite si och så med resultatet men oftast så blir det bra, ja riktigt bra faktiskt.
Idag tänker vi bjuda er på vårt senast avslutade och synnerligen lyckade projekt, som vi gav er en liten hint om redan i januari.
Tadatada, vi ger er vår nya och egenhändigt tillverkade anslagstavla:

Här hänger den och bara väntar på att användas! Mycket vin har det blivit, men vad gör man inte för konsten? Det har tagit sin lilla tid, men det är ju faktiskt inte så många "riktiga" korkar i vinflaskor numera och den sorten som är gummiaktiga ville vi inte så gärna ha på tavlan. 

En liten närbild...

Hur enkelt som helst är det att göra om nu någon blir sugen på att fixa till en likadan. 

Anslagstavla med vinkorkar     1 styck
1 griffeltavla, eller ram med wellpapp
massor av vinkorkar
ev champagnekorkar
hållbart klister, gärna limpistol
Vi har tagit baksidan på en griffeltavla, men det funkar med en ram som du sätter en skiva wellpapp i istället. Lägg ut vinkorkarna på underlaget så du får rätt bland storlekarna och mönstret innan du börjar klistra. 
Sätt därefter klister på en vinkork och tryck fast den på underlaget, fortsätt likadant med alla korkar.
Låt klistret torka ordentligt innan du börjar använda din nya fina anslagstavla.

Orkar ni inte vänta tills att ni druckit så mycket vin själv, eller om ni kanske inte dricker vin, så är det bara att be folk runt er att hjälpa till med samlingen. fråga på restaurang när ni är ute och käkar om ni kan få korken som sitter i flaskan ni beställer, det har vi gjort och det var inga problem.
Nu ska vi bara komma på vad vi ska göra med de överblivna korkarna... kanske kan det bli ett knivställ...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 13 augusti 2012

Fiskgryta på höften

Åh, vad det är skönt med rejäl plats till matvaror hemma i köket igen, vi njuter så av vår kyl och frys så ni anar inte. Lagret är åter påfyllt och man kan höfta ihop goda middagar så där helt apropå även de dagar när menyplaneringen är lite bristfällig... för det är väl just så det är med matplaneringen när det är sommar och ledigt. Det blir mer att man lagar till det man är sugen på just för dagen och att planera in veckomeny ligger väl inte direkt överst på "to-do"listan, i alla fall inte i Mårtenssons kök.
Men det får det bli ändring på nu när vi båda börjat jobba på allvar, det är skönt att veta vad som ska göras när man trillar in på eftermiddagen.

Dagens fiskgryta som vi bjuder på här är just en sån där som gjordes på en höft, en bas på kokosmjölk är så lätt att laga till och det finns oändliga variationsmöjligheter. Här blev det bl.a frysta ärtor och haricot verts, tänk bara på att inte låta dom tina upp utan släng i dom frysta och låt dom mjukna undertiden som grytan småputtrar för att få smak av andra ingredienser:


Fiskgryta med kokosmjölk  2 port
1 burk kokosmjölk
2 msk fiskfond
2 limeblad
1 stjälk citrongräs
1 salladslök (eller purjolök), strimlad
1 liten paprika, vi tog snackpaprika, strimlad
1½ dl frysta gröna ärtor
1-2 nävar frysta haricot verts
sambal oelek efter eget tycke och smak
färskpressad lime efter eget tycke och smak
salt och peppar
1 paket á 400 g sej, torsk eller lax, dela i mindre bitar
maizenaredning
Blanda samman kokosmjölk och fond i en djup, vid gryta. Tillsätt limeblad och citrongräs som du först bankar lite på med skaftet på en kniv. Låt det koka upp och lägg sen ner ärtor, haricot verts och salladslök och låt det småputtra 5-10 minuter.
Smaka av med sambal, lime, salt och peppar och lägg därefter i fisk och paprika. Låt det småputtra ca 10 minuter och red därefter av till önskad konsistens.

Tror faktiskt att det får bli lite menyplanering på agendan ikväll, en väldigt trevligt kvällsnöje minsann. Mycket trevligare än de där instruktionsböckerna vi har bläddrat i de senaste kvällarna, man kan ju undra vem som översätter dom?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

söndag 12 augusti 2012

Plockad mat och rött vin

Hejsan på dejsan denna söndag! Och säkert inte vilken söndag som helst för flera av er, vad vi har förstått så är det en hel del som börjar jobba i morgon efter en skön semester. Oftast är det väl med blandade känslor som väckarklockan ställs igen, många uppskattar att komma tillbaka till rutinerna i livet igen men på samma gång så är det så skönt att vara ledig och inte ha så många måsten...

Och vet ni vad, så fort som tiden springer iväg så sitter vi snart här igen och läser fredag i almanackan och önskar varandra en skön helg! För visst känns det så ibland att veckan har två dagar, det är måndag och så plötsligt är det fredag igen? Så därför tänkte vi tipsa er om lite gott plock till nästa helg, kanske ska ni ha kräftskiva och behöver lite nya idéer på goda drinktilltugg? Eller så känner ni bara för att festa till det lite extra utan att behöva stå i värmen från spisen (eftersom vi kallt räknar med att värmen håller i sej!) och njuta av lite plockmat. Ingen panik - då har vi smaskiga förslag till er här, vi ger er plockmaten vi njöt av i onsdags:


Crustader med två olika fyllningar
1 paket färdigköpta crustader
crème fraiche
röd rom
hackad dill
Klicka ner crème fraiche i crustaden, klicka på lite rom och strö på dill. Klart!

färdigköpt skagenröra eller hemmagjord kräftröra (receptet här)
citron i skivor
Klicka i skaldjursröran och dekorera med en bit citronskiva och lite hackad dill. Klart!


Enkel tomat- och mozzarellasallad
2-3 goda tomater
1 pkt mozzarellaost
10 färska basilikablad
salt och svartpeppar
2-3 msk olivolja
Skiva tomaten och strimla basilikan. Ringla olivolja på ett serveringsfat och varva basilika, tomatskivor och osten som du drar sönder i lagom stora munsbitar. Salta peppra och ringla över olivolja.

Goda marinerade kronärtskockshjärtan gör man enkelt själv, receptet hittar du här.

Ett fat med blandade godsaker, kex i olika utföranden och smaker, goda ostar, frukt och grönt och till sist olika charkuterier - vissa från GeMa-Livs och andra av märket Delize. De italienska charkprodukterna har vi inte köpt tidigare men det visade sej vara en glad överraskning, riktigt goda var dom. Vi köpte våra på ICA (så klart). Att GeMa-produkterna är goda visste vi ju redan:)

Så till sist vinet som vi sköljde ner det hela med, en kryddig spanjor från Systembolaget med nummer 2748 vid namn Coto de Imaz. Så vansinnigt gott, mjukt och lent och vi tycker absolut att ni ska prova det!

Nu håller vi tummarna för att ni alla får en bra vecka, oavsett om ni semestrar lite till eller ska jobba så hoppas vi att ni njuter av livet och tar vara på dagarna ni får.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 10 augusti 2012

Spännande kvällslektyr...?

I kväll läser vi tydligen dessa:

Alltså, det är en kyl och en frys, hur mycket information kan man behöva? Vad gör dom mer än kyler och fryser mat? Går dom och handlar själv? Väcker oss med nybakat på lördagsmorronen? 

Hoppsan, plötsligt blev köket lite mindre, men det är det så väl värt för vår del! För golvet är ingen bra plats att förvara mjölk, smör, glass och is - det blir så kladdigt och illaluktande då!

 Något som är väldigt positivt med att det är så stor plats är att vi kan stå där under de sommardagar/nätter när det är olidligt varmt i lägenheten! Lite som en tvärt-om-bastu:)
Behöver vi ens skriva att i morgon är det vi som kör och storhandlar med en inköpslista lång som att det är GeKås i Ullared vi var på väg till. Det ska bli riktigt skönt att slippa köra och handla var och varannan dag och att slippa fundera på om det finns plats till morötterna eller om vi inte ska köpa med dom hem?

I kväll blir det lättlagat till middag, biff, klyftor och gorgonzolasås (recept här) och i glaset häller vi ett gott rött vin. Sen blir det säkert hur kul som helst att inreda och studera!

Vi önskar er alla en kanonfin helg, hoppas solen skiner, maten och drycken är smaskig och avkopplingen bra!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 9 augusti 2012

Känsliga tittare varnas...

Nej vad säger ni, vi kör väl ett inlägg till från fina Bali? Ett med lite bilder från några av utflykterna vi var på blir det, så förbered er på tempel, tempel och en nästan nakenchock! Vår superguide, Jim, klickade gärna av foton på oss med vår kamera och han visade sej vara en riktig mästerfotograf när vi kollade in bilderna närmare. Fast ibland skulle man ju vilja sträcka in handen och flytta lite på folk...

Västa Ture-turisfotot, taget utanför Taman Ayun Temple, eller Garden temple som det också kallas. Ligger helt underbart omringat av vackra trädgårdar, där man kan sätta sej i gräset eller på en bänk och bara koppla av och njuta av lugnet och livet.

Templet är byggt på 1600-talet och här ser ni tronen som är byggd för guden. Själva tempelgården får man inte som turist komma in på, men man har full insyn när man går runt om och kan njuta av allt det vackra.

Ännu ett Ture-turistfoto, i bakgrunden ser ni en av alla risodlingar som finns på Bali. En av orsakerna till att det är en ganska stor brist på vatten på Bali (och på andra ställen som det odlas ris) är just den stora mängd som behövs när man odlar ris. Men, nu har ett nytt inslag dykt upp i naturen som faktiskt hotar tillgången på vatten ännu mer än vad risodlingarna gör, nämligen golfbanorna! 
Och inte anläggs dom för att balineserna har ett stort intresse av golfsporten....

Risodlingar lite närmre, tittar ni riktigt noga så ser ni människorna där nere som krattar runt i riset som lagts ut på stora presseningar för att torka. Rispresseningar ser man lite överallt när man åker runt på ön, utanför husen, längs med vägen eller som här.

Ytterliggare ett tempel, Ulun Danu Temple som ligger på Beratansjön med berg som ligger runt om hela sjön. Här var det nästan lite kyligt när man kom fram och omgivningarna påminde oss lite om Skottland. 

På tur med båt i storlek XXXXS:) Långt ut på havet var vi för att titta på delfiner som visar sej här ibland. Efter en övernattning på hotell i Lovina gav vi oss ut i mörkret klockan 6 på morgonen med flera andra turister i likadana båtar, alla med hopp om att få se delfinerna dyka upp. Tydligen hade vi tur och fick se flera stycken. På väg tillbaka till stranden bjöds vi på denna makalösa soluppgång som helt tog andan ur oss, nästan en religiös upplevelse. 

Anki i fören på båten, hungrig och glad att få återvända till hotellets bekvämligheter igen. För efter närmare 3 timmar sittande på en träplanka så blir man ganska öm i vissa kroppsdelar... Precis när vi hade lagt ner kameran så fick vi se flera Blue Marlin-fiskar som dansade fram på vattenytan, så häftigt!

På väg hem till Sanur igen så stannade vi till för att ta ett föryngrande dopp i de varma källorna vid Singaraja, Banjar Hot Spring. Här badar man i 37-gradigt och 40-gradigt vatten med hög svavelhalt och vill man så ställer man sej under vattenfallen och njuter av massagen de ger. 

Vattnet tros kunna bota hudsjukdommar och dessutom sägs det att man ser 10 år yngre ut efter doppet...

Redan första vecka så blev vi plötsligt samlare på dörrar, eller i alla fall foton på dörrar, för det fanns en uppsjö av vackra sådana. När vi var ute och gick så var det inte ens lönt att lägga ner kameran om den var med, det kom hela tiden nya som vi bara var tvungna att få med på bild. 
Varför ser inte dörrarna ut så här i Sverige?

Vi blev även samlare på foton av statyer, Bali fullkomligt svämmar över av sådana, den ena vackrare än den andra. Man hittar statyer överallt, utanför de fina dörrarna, vid altare, i rondellerna och på hustaken.

Nu, kära läsare, nu blir det inte fler Balibilder från denna resan det lovar vi. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 8 augusti 2012

Grillade fläskkotletter med ljuvlig kall sås.

Denna onsdagen har gått i ledighetens tecken för oss båda här i köket, alltid lika uppskattat! Vi bestämde oss för att leka hemmaturister och ta en titt på en utställning på klostermuséet som vi varit sugna på en tid nu.

Det första dessa hemmaturister gjorde var att äta frukost i lugn och ro, ska man ut på tur så får man ha energi. Under frukosten så planerades middagen, Håkans förslag på plockmat och ett gott rött till det gick vinnande ur diskussionen och därför gick vår första tur ut till ICA för proviantering, en liten avstickare in i grannaffären hann vi också med...Efter en lyckad matshopping så tog vi en stadspromenad, lite fönstershopping och tog en närmre titt på många av de fina husen som står tätt längs våra gator. Tänk vad hemmablind man blir, vi bor ju faktiskt i en riktigt fin stad!

När vi hade vandrat runt ett bra tag så var det åter dags för mat, denna gången tog vi en fika på vårt absoluta favoritfik i stan, Hartmans café. Inte för att vi är några frekventa fikamänniskor, men när det ska fikas så är det dit vi styr stegen.

Hartmans café, Stortorget 3 i Ystad. Här kan du få supergoda mackor, sallader, kakor och bröd. Dessutom kan du ta en öl eller ett glas vin till din fika om du är sugen på det. 

Håkan mumsar i sej den sista biten av goda paninin... 

Relalalaxa... solen gassade så det var bara att passa på att njuta extra mycket.

Panini med kyckling och dijon, öl och en makalöst god cider (Briska granatäpple) och en panini med pesto och parmaskinka. Allt lika gott, precis som vanigt!

Stortorget med handel, dock lite färre eftersom det var lite senare på eftermiddagen. tyvärr ingen blomsterlangare annars hade vi minsann sett till att knäppa henne också! 
Klostret så, ett gråbrödrakloster grundat 1267 och med en fin trädgård alldeles bakom med ett rosarie, pionträdgård och örtagård. Men det var inte blommorna vi hade ögonen på, det var utställningen  "Så ska du leva - en utställning om liv och moral". Väldigt intressant och sevärd. Dessutom kollade vi in utställningen om Ystad Metall som också föll oss båda i smaken.

Något annat som också föll oss i smaken var de grillade fläskkotletterna vi hade till middag förra onsdagen! Håkan höftade till en marinad, komponerade en god kall sås och till det serverade han grillade grönsaksspett.


Marinad till grönsaksspett
2 msk olja
2 msk vitt vin
1 msk soja
1-2 krossade vitlöksklyftor
Blanda samman marinaden.
Trä upp bitar av valfria grönsaker, rotfrukter och frukter på ett spett, gillar man halloumiost så är det väldigt gott att ha på också.
Lägg spetten i en form och slå över marinaden. Ställ formen i kylen och låt spetten marinera någon timme.
Grilla grönsaksspetten tills de fått fin färg.

Marinad till fläskkotlett
½ dl kikomansoja
½ dl olja
2 vitlöksklyftor, pressade
peppar
Blanda samman och låt kotletterna marinera i blandningen, minst 3 timmar men gärna över dagen. Ett bra tips är att marinera köttet i en plastpåse, försök klämma ur så mycket luft som möjligt.
Ta upp köttet från marinaden och grilla.

Kall sås med västerbottenost och rosépeppar
2 dl crème fraiche
1 msk rosépepparkorn
1-2 dl fint riven västerbottenost, beroende på eget tycke och smak
Krossa rosépepparkornen och blanda samman med övriga ingredienser. Låt stå kallt till serveringen, gärna någon timme så smaken får mogna till sej ordentligt.

Den där avstickaren som vi skrev om, den in i ICAs grannaffär, den ledde till shopping även den. Ni som följer med i vårt kök minns kanske att vår stora kyl/frys sa upp sej i slutet på juni och att vi då fick ta ner den  lilla minikyl/frys som tillhör lägenheten?
Då var vi helt säkra på att vi skulle klara oss med den gamla, modell XS, hahaha:) Hela 14 dagar har vi stått ut (och då har vi räknat bort tiden på Bali), suckat och stönat över att vi inte kunnat handla hem mer än det absolut nödvändiga för två dagars matlagning.
Men nu drar vi istället snart en lättnandes suck, för på fredag flyttar det in två nya kompisar i vårt kök, denna gången modell XL! Fy bubblan vad vi ska handla hem frukt och grönt, glass och annat som är "bra att ha".

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x