Då ska vi se då, vi har lite mat, dryck och bilder på lager som står i kö för att få komma med... ibland hopar sej inläggen och vi hinner inte riktigt med allt som vi gjort och ätit. Fortfarande ligger det restaurangbesök, en ny korvvariant, en god kaka och en vansinnigt god kalvrätt a'la Italien och väntar på plats i vårt kök...
Men de får faktiskt vänta lite till för idag är det dags för oss att sjunga kräftornas lov!
Vi satte alltså tänderna i årets premiärkräftor i fredags, dock utan både hatt och haklapp - det skulle väl sett något ut:) Kräftorna lades i blöt i ny lag på torsdagen så de hade god tid på sej att få ny smak och denna lagen var verkligen en som gick hem i vårt tycke! Receptet hittade Håkan i juli-numret av "Allt om mat" och endast en liten förändring gjordes när lite mer salt tillsattes.
Det mesta av det bästa. Västerbottenkex, goda ostar, snaps och röda kräftor.
"Här ligger vi och gonar till oss i vår nya lag", SPA-besök innan måltiden...
Kräftlag till ett paket kräftor
1 paket halvtinade kräftor (låt tina i kylen ca 24 timmar)
3 liter vatten
33 cl porter
1 dl grovt salt (utan jod)
½ dl halvtorr sherry
2 msk råsocker
½ gul lök
1 knippe dillkronor
Koka upp vatten, porter, salt, sherry, socker och löken i en stor gryta.
Lägg i dillkronorna och ta grytan från värmen.
Låt lagen kallna och ta ur löken.
Lägg kräftorna i lagen och låt dom stå i kylen till nästa dag och dra åt sej de goda smakerna.
Till kräftorna åt vi lite olika ostar, baguetter, oliver och goda kex som Anki slängde ihop snabbt och enkelt efter ett recept från ICA. Ett recept som varieras med olika smaker var vi båda överens om:
"De smakar ju precis som Saltiner, fast mycket godare!", var Håkans betyg.
Dock kunde de nog tagits ut från ugnen lite tidigare...
Västerbottenostkex ca 15 stycken
1½ dl vetemjöl
50 g smör
1 dl riven västerbottenost
1½ tsk dijonsenap
Kör alla ingredienser i en mixer/matberedare till det blir en jämn och smidig deg.
Rulla ihop degen till en rulle, ca 8 cm lång, plasta in i platsfolie och lägg i kylen minst 30 minuter.
Skär rullen i jämna bitar, ca ½ cm tjocka, och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
Tryck ut kexskivorna lite, toppa med lite extra riven ost och grädda mitt i ugnen 10 minuter på 200 grader.
I glasen plaskade lite nya sorters öl runt, Håkan körde franskt och lät hustrun prova en tysk:)
Håkans öl;
Saint Landelin Mythique, en fransk Ale, bland det godaste jag druckit till kräftor! Gillar man fruktigt smakande öl så är denna ett hett tips
Ankis öl; Tyskt veteöl,
Störtebeker. En absolut värdig tävlande om topp-placering vad gäller veteöl, en ny favorit. Frisk, söt och mild, nästan ingen smak av beska alls.
Då var lovsången slut där, i morgon återkommer vi med fler godsaker från lagret!
Smaklig spis! / Anki och Håkan