fredag 30 november 2012

Nu är dom här!

Japp, det är sant! Anki såg dom i dag när hon var i en affär, där stod dom i ett ställ och bara väntade på att få följa med hem till alla bak- och matlagningssugna människor:

Arlas jul- och nyårsspecial, inte en endaste krona kostar den!
Om ni kikar riktigt noga i slutet av häftet så kanske ni ser någon som ni känner igen...

Jodå, det stämmer bra det. Där i slutet sitter dom på en liten minibild, yours truly, Mårtenssons kök!
Vi har, tillsammans med tre andra mat- och bakbloggare, blivit tillfrågade om att prova några av recepten, ändra och dona efter våra egna hövven och sedan dela med oss av dom till er. 
Nyårsmenyn hamnade i vårt knä och hur det blev kommer ni snart att få veta, så håll ut!

Och nu, en helt underbar adventshelg önskar vi att ni får. Godaste gott i glas och tallrikar, trevliga stunder och avkopplande mys.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 29 november 2012

Vild tacos med goda tillbehör och en värmande vargtass.

Förra helgen hade vi en idé om att vi skulle ge oss på att försöka försvenska tacosmiddagen som blivit så väldans populär i de svenska hemmen, speciellt på fredagarna. Det är inte första gången som vi tar oss an denna rätten för att sätta vår egen prägel på den, tidigare har vi provat med indisk inspirerad tacomiddag och även utmanat med kotletter.

Denna gången blev det ett försök till tacomiddag med vildsvinskött som Håkan malde till färs och smaksatte med bl.a salvia och gin. Japp, ni läste helt rätt, GIN! Att han hällde i det beror helt och hållet på att han läst i Matmolekyler att "alkohol fungerar som ett lösningsmedel för flera aromatiska ämnen" (Lisa F. Winbladh).
Gin kändes som ett självklart val eftersom det handlade om viltkött och enbär också skulle delta i smakerna.
Nu ska ni inte oroa er för att det är sprit i maten, för när det har stekt klart så är all alkohol borta, kvar är bara en aning av smaken från gin.

Efter lite funderande kom vi fram till fyra olika tillbehör som vi kände kunde funka att äta till, en coleslaw med lingon, äpple- och pepparrotsröra, bearnaisesås smaksatt med lingon och naturligtvis en sås med vår favoritost. Det givna alternativet till tortillabröd kände vi var tunnbröd och därmed var vår svenska variant av tacosmiddagen född:

Ska du mala köttet själv så blanda ner kryddorna innan du maler det, bums har du enbären malda och färsen blandad med smaksättarna direkt.

Tacos på vildsvinsfärs med svenska smaker
600 g malet vildsvinskött
1 tsk salvia
Några drag med saltkvarnen
6 st enbär, krossade
1 tsk libbsticka
1 msk kalvfond
6 cl gin
½ dl vatten
Blanda kryddorna med köttet.
Stek köttet i smör/olja, tillsätt kalvfond och låt steka lite till. Häll i gin efter en stund och fortsätt steka någon minut innan du häller i vattnet.

Goda tillbehör är tunnbröd och dessa röror:

Äpple och pepparrotssås
1st Granny Smith äpple, finhackat
2 dl matyoghurt
några drag med saltkvarnen
1 nypa socker
Färskriven pepparrot efter smak
Blanda samman äpple och yoghurt, smaka av med salt, socker och pepparrot.
Tänk på att pepparrotens smak känns mer ju längre röran får stå.

Lingonbea
Färdig kall bearnaisesås
4 msk lingon
1-2 msk strösocker
Blanda ihop bea och lingon, smaka av med socker, klart!

Västerbottenkräm
1½ dl crème fraiche
2½ dl riven västerbottenost
Blanda samman.

Coleslaw med lingon
300 g tunnskivad vitkål
1 liter kokande vatten
1 dl matyogurt
1 dl majonäs
1 dl lingon
1 tsk timjan
salt
Lägg vitkålsstrimlorna i en sil och häll över det kokande vattnet, låt det rinna av helt.
Blanda ihop alla ingredienser, klart!

Innan middagen så provade vi att värma den gamla klassikern Vargtass och smaksätta den med lite stjärnanis för att sätta lite piff på drinken, hur gott som helst blev det! Absolut ett alternativ när ni tröttnat på glöggen, men vill ni hellre dricka den kall så hittar ni receptet här.


Varm vargtass  
2 cl vodka/kopp
lingondricka, inte för svagt blandad
frusna lingon
ca 1 stjärnanis/kopp
Blanda vodka, lingondricka och stjärnanis i en gryta.
Värm på spisen men ta bort grytan precis innan det börjar koka.
Servera i koppar, garnera med lingon, stjärnanis och en skiva lime.

Så där ja, där har ni väl ett bra förslag på lite variation till en smaskig fredagsmiddag för det är ju faktiskt dags i morgon igen. Helgen bjuder på middagsgäster på lördag så fredagskvällen lär bjuda på förberedelser för vår del, ett kärt nöje.
Har ni själva några grandiosa planer för stundande helg?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

onsdag 28 november 2012

Pasta med lövbiff

Veckans pastarecept är det dags för idag och det blir en sås med bl.a lövbiff och bacon som Anki lyckades få till riktigt bra till förra veckans fredagsmysmiddag. Lite ungefärliga mått i receptet så här får ni smaka er fram till ert eget slutresultat, någon vill kanske ha mer tjong i såsen och då tar man mer senap, andra vill ha mer sälta och kan då ta mer bacon och fond i. Helt enkelt en pastasås där er egen smak får styra måtten:

Färglös, ja visst, men lite persilja råder lätt bot på det:)

Pasta med lövbiff     2 port
300 g lövbiff, strimlad
½ pkt bacon, strimlade
½ rödlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1-2 msk fransk senap, lite efter eget tycke och smak
3 dl crème fraiche
1-2 dl mjölk
1 dl vitt vin (går utmärkt med matlagningsvin)
ca 1½ msk kalvfond
salt och svartpeppar
maizenaredning
hackad persilja
Bryn lövbiffen och lägg den sedan åt sidan undertiden du steker på baconstrimlorna som du sedan tar upp och låter rinna av på en bit hushållspapper.
Fräs rödlök och vitlök utan att de tar färg, de ska bara bli glansiga och mjuka.
Tillsätt crème fraiche, mjölk, fond och senap, rör samman och låt det koka samman under några minuter.
Smaka av med salt och peppar, ev mer senap och fond, så du är nöjd med smaken.
Red av såsen om du tycker den är för tunn.
Lägg i lövbiff och bacon och låt det hela bli varmt.
Servera till nykokt pasta och strö över persiljan.

Så till något helt annat än mat. Vi har nämligen fått ytterliggare en blogaward, det är inte klokt, vi blir ju hur bortskämda som helst!
Det är Maria som bloggar i Hoffsans krypin som tycker att vi har "en superbra bloggmed massor av bra middagstips både till vardags och till fest. Bra bilder och bra beskrivningar på olika maträtter".
Vi tackar, bockar och niger för den fina komplimangen!
Eftersom vi redan har skickat vidare awarden en gång så gör vi det lite lätt för oss denna gången och skickar denna till alla er som kämpar på med sina bloggar där ute i cyberrymden! 

Nu är då stjärnor och stakar åter installerade i våra fönster, tillsammans med några väl utvalda tomtar så firar de jul hos oss och inte ett öga är torrt:)
Dessa tilldragelser måste ju så klart firas och det gör vi med lite varm glögg och några pepparkakor ikväll!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 27 november 2012

Enklaste laxgratängen.

Här kommer ett recept på den absolut enklaste fiskgratängen som någonsin har tillverkats i detta köket, frågan är väl om det kan bli enklare utan att fuska med halvfabrikat (något som även vi gör ibland). Smörja, lägga, riva, blanda och hälla är allt som behövs göras innan formen ställs in i ugnen, inga konstigheter alls.
Gillar du inte ost som Västerbottenost, så kan du blanda i dessertost av valfri smak, vitlök går bra, gräslök passar fint det också, precis som pepparrot... ja ni märker själva, variationsmöjligheterna är oändliga!


Laxgratäng 2 port
2 bitar laxfile
1-2 dl riven västerbottenost, eller annan smakrik ost
2½ dl matlagningsgrädde
salt och vitpeppar
Lägg laxen i en smord ugnssäker form, salta och peppra.
Rör samman ost och grädde och häll den över laxen i formen.
Gratinera mitt i ugnen på 22 grader i ca 20 minuter.
Servera gärna med ett gott stomp på potatis och palsternacka.

Ikväll är det Håkan som kör solokvist här hemma eftersom Anki är på pysselkväll på jobbet. Det ligger rester på tallriken men det gör ingenting alls, dom är hur goda som helst.
I morgon är det dags att plocka fram julpyntet, vi kör dock en lite förenklad variant i år och funderar på att låta granen få vila tillsammans med en hel del tomtar och änglar denna julen. Allt för att förenkla städningen nu när Ankis rygg också behöver en hel del vila och Håkan kommer att jobba non-stop inför julruschen i korvadisken. Bästa svärmor Monika har erbjudit sina tjänster och det kommer vi absolut att tacka ja till, men vi behöver ju inte slita ut henne helt:)
Det verkar som en hel del av er har börjat fundera lite på julmaten, men hur är det med pyntet? Har det plockats fram något eller väntar ni lite till?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 26 november 2012

Chili sin carne, eller vegetarisk böngryta.

Idag blir det bjudning på förra måndagens vegetariska böngryta här i köket. Lagret av bönor i skafferiet behövdes minskas ner lite, tyckte vi, och vad kan väl passa bättre då än en värmande gryta? Vi letade inspiration på nätet och hittade lite här och var, en dos hos Håkans älskade Lisa F.W, en dos från ICA och en dos hos Bal Arneson.
Kaffet gav en subtil smak till grytan så var inte oroliga för att maten ska smaka kaffe. Mängden spiskummin kunde gott varit lite större men det är ju så klart en smaksak. På det hela taget var vi väldigt nöjda med smakerna, även om Håkan envisades med att som vanligt ösa på en ansenlig mängd sambal på sin tallrik...


Chili sin carne   2 port + matlåda
½ tsk kanel
1 msk spiskummin
1 rödlök, fint hackad
2 stora vitlöksklyftor, fint hackade
3 stjälkar selleri, slantade
1 röd snackpaprika, eller vanlig paprika, strimlad
½ tsk malda kaffebönor
1 tsk oregano
½ tsk paprikapulver
½-1 tsk sambal oelek
2 burkar krossade tomater
1-2 dl vatten
2 tetrapak blandade bönor
salt och svartpeppar
Smält smör i en djup stekpanna, bryn kanel och spiskummin ca 1 minut innan lökhacket tillsätts och får fräsa med någon minut tills det blir genomskinligt och glansigt.
Tillsätt selleri och paprika och låt det fräsa någon minut ytterligare.
Blanda därefter i kaffe, oregano, paprikapulver, sambal, tomater och 1 dl vatten.
Låt grytan småkoka ca 30 minuter innan bönorna hälls i och får koka med ca 10 minuter.
Smaka av och känn efter om du tycker grytan behöver mer av någon ingrediens,
servera gärna med bröd och en sallad till.

I dag är det exaktemente 4 veckor kvar till julafton minsann. Denna veckan blir det till att kolla in lite recept till julens sillinläggningar, visserligen har vi redan några förslag färdiga men det är ju alltid kul med nya varianter. Vi ska dessutom vaska fram andra önskemål på julmat till söndagens planeringsdejt med Carina och Freddy, vem ska göra vad och vad ska vi göra - tunga beslut ska tas:)
Hur går det för er, har ni börjat fundera på "julamaden" än?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 25 november 2012

Saffransbullar

Schwipp, schwopp så var det söndag, en regnig och grå sådan med vindar som viner kring våra husknutar - med andra ord så är det nästan storm ute... Inget direkt väder som man vill gå ut i kanske, så då kan man ju passa på att stanna inne och baka lite goda fikabullar med saffran i. Ja det så klart, vill ni tvunget äta lussekatter så går det utmärkt att rulla även sådana former av degen, smaken blir så klart den samma. Här är det jäsning av både deg och bullar som gäller, något som inte direkt hör till vanligheterna när det bakas i vårt kök, men ibland så förvånar vi till och med oss själva.

Varsågoda, vi bjuder er på vårt lördagsnöje, saffransbullar:

Receptet kommer helt och hållet från ett gammalt julnummer av "Allt om Mat".

Saffransbullar    ca 50 st
150 g smör
6 dl mjölk
2 påsar saffran (1g)
1 msk strösocker
50 g jäst
1 ägg
½ tsk salt
10 dl vetemjöl
9 dl vetemjöl special
Fyllning
125 g smör
1½ dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
pensling och garnering
1 ägg
smält smör
strösocker
Smölt smöret i en gryta, tillsätt mjölk och låt det bli fingervarmt.
Stöt saffran med socker och blanda ner det i vätskan.
Smula ner jäst i en skål och häll degvätskan över och lös upp jästen i det.
Knäck i ägget, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta samman en smidig deg, strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk 40 minuter.
Rör samman smör, socker och kardemumma tills det är vitt och poröst. Arbeta ner smörröran i degen.
Ta upp degen och rulla till bullar som du lägger på ett bakplåtspapper på bakplåt.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 minuter och pensla dom sedan med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 12 minuter.
Vid servering; pensla med smör och droppa i socker.

Annars har helgen varit lugn, vi hade lite funderingar i fredags på att kanske spendera lördagen i Köpenhamn, men när vi slog upp tittorna i går morse så kände vi inte alls för det längre. Håkans förslag att köpa hem dansk öl från Gröna Skylten, dra ut barstolarna från köket till tv-rummet och sätta oss vid fönstret och kolla ut på folket som passerar på gatan utanför lät mycket mer lockande... Kanske röka en cigarr eller två och utbrista "Ih hvor er der dejligt" och "Nu er det goed fullstendig agurk" för att få den rätta stämningen!

Men, oroen eder icke, vi roade oss istället med en tur på stan, förfasade oss över vilka fula kläder det hänger i vissa affärer och konstaterade att om man bara sparar sina gamla avlagda trasor tillräckligt länge så blir de snart moderna igen...
Och så lite bullbak på det, naturligtvis:)

En riktigt bra vecka önskar vi er alla, så hörs vi snart igen.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 23 november 2012

Kvällens efterrätt!

Schwipp, schwopp så var det fredag! Efter att kvällens middag genomgått en transformering så blev den planerade kycklingpastarätten en lövbiffspastarätt, helt enkelt av den enkla anledningen att det inte fanns kyckling i frysen! Vem tusan som varit där och stulat den har vi inte den blekaste aning om... för inte kan det väl vara välorganiserade vi som helt glömt bort att de två sista filéerna redan ätits upp:)
Men gott blev det i alla fall och receptet ska ni få en dag, var så säkra.

Kvällens efterrätt är säkrad, det finns rester av en smällgod paj i kylen som passar fint till en kopp kaffe om sådant sug sätter in. Sätter något annat sug in så har vi löst det också:

Oh yes, det lär räcka hela helgen... Passar bra som plåster på såren för herrn i lägenheten efter gårkvällens förlust på Näringslivsgalan. Inget pris på den nomineringen inte, suck... "men vad är väl en bal på slottet":)

För övrigt har vi hämtat oss från gårdagens fadäs i inlägget vi skrev då, herrejisses som vi har skrattat, Håkan vred sej i svåra magplågor och Anki gjorde nästan på sej:) Helt otroligt att två personer som lusläser förhandsgranskningen innan det läggs ut inte uppmärksammar skrivfelet... eller var det verkligen ett skrivfel... Ja, där fick ni något att fundera på:)

Nu vill vi önska alla våra fina gäster i vårt kök en riktigt skön helg, massevis med god mat på era fat och dryck i era glas som gör er härligt knas!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 22 november 2012

The förrätter.

Vi kör väl på med förrätterna från lördagens firarmiddag, eller vad säger ni? Säkert kan dom komma till nytta för någon framöver, kanske redan till helgen kanske... För den är ju faktiskt snart här igen den däringa helgen eftersom veckorna envisas med att försvinna som en avlöning!

Vi käkade en trerätters, vilket denna gången innebar att det serverades två förrätter (ska det vá, så ska det!) innan varmrätten. Ceviche är något vi varit sugna på att prova på länge nu och när Håkan hittade ett recept med pilgrimsmusslor så var saken biff. Ja, eller mussla...
Surt och gott var det, lite hett från chilin och vitlöken, på det hela taget väldigt gott alltså:

Originalreceptet finns med i en av Håkans favoritkokböcker "Det glömda köket" av Jens Linder. 

Ceviche på pilgrimsmusslor
150 g pilgrimsmusslor
Lag
1½ lime
½ fint hackad rödlök
1 liten vitlöksklyfta, fint hackad
1 tomat, urkärnad och tärnad
1 tsk sambal oelek
2 msk olivolja
1 tsk salt
Skiva musslorna tunt, enklast om de fortfarande är halvfrusna.
Blanda samman lagen i en skål, lägg i musslorna och täck med plastfolie.
Låt skålen stå i kylen minst 4 timmar, var noga med att alla musselbitar ligger under vätskans yta.
Ta upp musslorna, tomat och lökhack från lagen och lägg dom i portionsskålar.
Hacka över färsk koriander om du gillar det, servera med kex.


Enkel Räkcocktail   2 port
1 påse räkor
½ rödlök, skivad i ringar
1/4 huvud isbergssallad, strimad
1 avokado, tärnad
6 stänger vit sparris
brödkrutonger, gärna stekta rapsolja med citron- eller vitlökssmak
Thousand island dressing
Skala och dela räkorna i mindre bitar och blanda samman alla ingredienser i portionsglas.
Servera salladen med dressing.

Nytt bubbel till ett väldigt bra pris, nummer 7891 på systembolaget. Föll oss ganska bra i smaken, ganska lätt och friskt så till musslorna och räkcocktailen gjorde det sej väldigt bra, men till tonfisken blev det för tamt. 

Ikväll blir det inte någon firarmiddag serverad i vårt eget kök inte, nej då! Håkan lämnar istället hemmet nu för att festa loss med chefen och kollegorna på Näringslivsgalan i Folkets Park. Affären han jobbar i (GeMa-Livs, Köpingebro) är nämligen en av de företag som är nominerade till "Årets företag", och naturligtvis hoppas vi att de tar hem vinsten! Håll tummarna riktigt hårt!!!
Anki kör alltså solokvist ikväll, det ska ätas rester, tittas på tv och hälsas på hos bloggvännerna för att se vad de hittat på! En helt vanlig torsdagskväll, med andra ord. 

Till sist slänger vi in en bild på några av kryddorna som Freddy hade med sej hit igår. Hans kompis Patrik tillhör de som jobbar på resande fot och ganska ofta besöker Indien, så de senaste gångerna har han haft finfina påsar med hem till oss och till Freddy. 

Påsen längst ner till vänster är helt och hållet Håkans egna, den får han med glädje ha ifred från sin fru...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 21 november 2012

Hasselbackspotatis

Vi tänkte bjuda er på ett potatisinlägg idag igen, denna gången blir det en gammal klassiker som vi lätt glömmer bort i vårt kök. Absolut inte svårt att laga till och säkert har flera av er gjort det många gånger, men det finns ju många som just börjat laga mat och som kan ha nytta av ett inlägg om Hasselbackspotatis.
Eller, som vi brukar säga, Hasslebackare.

Lägg de skalade potatisarna i en slev, plast eller trä, och skär skivor med ca ½ cm mellanrum. 
Skivorna ska inte skäras hela vägen genom och det lättaste sättet att undvika det är just att ha potatisen i en slev när man skär. 

Slå olja i botten av en ugnsfast form, gärna braspanna, och lägg i potatisen.
Salta, peppra och strö över ströbröd, hyvla till sist på en bit smör.
Ställ in mitt i ugnen och tillaga på 225 grader i 50-60 minuter. 
Ös potatisarna med det smälta smöret som samlas i formen några gånger under tiden.

Känn med en provstick så potatisen är genomfärdig innan du serverar dom.
Enkelt, eller hur?

I kväll har vi haft en middagsgäst vid vårt matbord, Freddy (Ankis bästa syrrason) har varit här och levererat lite nya kryddpaket från Indien så då passade vi på att bjuda honom på middag. Håkan hade grillat vildsvinsrevben, något som Freddy inte hade provat tidigare och som han blev väldigt förtjust i. 
Vi kom fram till att det går hur bra som helst att träffas även mitt i veckan och äta tillsammans, det behöver ju faktiskt inte vara helg för att bjuda på middag. Håkan konstaterade att det är trevligt att ha någon annan att prata mat med också, för är det något vi alla tre har gemensamt så är det just mat och det är så kul! 

Nu ska vi landa i soffan och koppla av framför dumburken. Ha en fortsatt bra onsdagskväll!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 20 november 2012

Färsk tonfisk a'la Jamie

Vi firade ju lite här i söndags som ni kanske läst, men som det firarglada paret vi är så kunde vi naturligtvis inte hålla oss från att smygstarta redan på lördagskvällen! Då kockade vi till en trerättersmeny och och skålade med bubblor i glaset, vi tar alla tillfällen i akt:) Förrätt och bubbel får ni vänta lite på, men varmrätten får ni ta del av idag.

Färsk tonfisk tillagades med inspiration från Jamie Oliver, receptet hittade vi i hans kokbok "Jamie's Matrevolution" där man hittar en hel del enkla och snabba vägar till god mat, både till vardags och till fest. Kanske någon av er minns den helt makalösa pastasåsen på en hel camembertost vi gjorde i våras? Eller oxfilén som smaksattes med vitlök under tiden vi stekte den? Denna rätten var inte sämre den, även om vi förändrade receptet lite, klart värd att skicka vidare till er:


Italiensk tonfisk  2 port
1 bit tonfisk/person
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
3-4 mogna tomater, gärna lite övermogna, i mindre bitar
½-1 dl svarta oliver med kärnor
1 näve färska basilikablad
1 tsk oregano
½ citron, pressad
4 sardeller
salt och svartpeppar
Kärna ur oliverna (enklast genom att krossa dom med handen först) och dela i mindre bitar.
Bryn vitlök och oliver i olja/smör någon minut, utan att löken får för mycket färg.
Tillsätt sardellerna och mosa sönder dom ordentligt. Ta i tomaterna och citronsaft och låt puttra någon minut.
Riv sönder basilikabladen ner i såsen och krydda med oregano och peppar, smaka av.
Håll såsen varm under tiden som du steker tonfisken, max 1½ minut/sida, och servera sedan genast med färska basilikablad till.

Vi har sagt det för, men det tål att upprepas, stek inte färsk tonfisk för länge för då blir den torr som snus. Fisken ska ha en rosa kärna så 1-1½ minuter på varje sida brukar vara lagom, beroende på hur tjock tonfiskfilén är.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 19 november 2012

Sötpotatissoppa med tillbehör

Detta är verkligen hösten för nya smakupplevelser med nya ingredienser i för Mårtenssons del. Senast var det pumpa som vi premiärtillagade i köket och nu är det dags för sötpotatisen att göra sin premiär här. Visserligen så har vi faktiskt provat potatisen tidigare men det är för en smärre evighet sedan så det räknar vi inte. Det blev en soppa även denna gången, en härligt gul sådan och när den hamnade i tallrikarna så såg det hela mest ut som ett perfekt stekt ägg. Men låt er icke luras, det är sötpotatissoppa.

Laxvarianten.

Till soppan åt vi två olika tillbehör, dels ett grillspett med laxbitar som pudrats med mald spiskummin och sedan fått ligga till sej en bra stund, dels stekta skivor av halloumiost. Båda tillbehören passade väldigt bra till den söta soppan, och vi var rörande överens om att sötpotatis verkligen inte har fått sitt namn efter sitt utseende, det kommer absolut från smaken.

Sötpotatissoppa   4 port
2 stora sötpotatisar, ca 300-350 g
2 schalottenlökar, fint hackade
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 liter vatten
2-3 msk grönsaksfond
½-1 dl vitt matlagningsvin
salt och svartpeppar
Skala och skär potatisen i mindre bitar, ju mindre desto snabbare blir de färdigkokta. 
Bryn först lök och vitlök i loja/smör i en djup gryta. 
Tillsätt potatisbitarna, vatten, fond och vin och låt det koka ca 20 minuter, eller tills potatisen är genomkokt.
Mixa soppan med en mixer tills den är helt slät och låt soppan sedan få ett uppkok.
Smaka av med salt, peppar och ev. mer matlagningsvin eller fond.
Servera gärna med halloumiost, eller laxspett med valfri kryddning.

Vegetarisk variant.

Så vill vi tacka så väldigt mycket för alla gratulationer som vi fick igår, ni är otroliga och we're not worthy! :)

Dagen blev så bra så, tackar! Brunchen på Saltan var baske oss snäppet bättre än när vi var där i påskas och testade den. Håkan fick glädjefnatt när han såg sina favoritskaldjur i en skål och gjorde små glädjeskutt hela vägen tillbaka till vårt bord med tallriken fullastad av ostron. Minst 8 stycken sörplade han i sej...
Musslor, räkor och kanongoda kräftor slank det ner ett antal i bådas våra magar, clam chowder, ostar och charkuterier, ja ni anar inte så mycket gott vi frossade på. Och till bådas vår glädje fanns det ägg Benedict i en av serveringsformarna, vi misstänker att det finns några någonstans som saknar dom.... Men ingen fara, vi åt några för er också:)
Efter en promenix genom längs stranden och genom skogen hem så la vi oss i soffan och svimmade lite grann, ungefär vad vi orkade med resten av söndagen:)

Så till sist vill vi tipsa er läsare om en tävling som just nu pågår på Arlas hemsida där det gäller att leta upp recept på julmat som gömts på en massa bloggar runt om i cyberrymden. Vårt kök är ett av gömställena och när ni hittat det så är det bara att fylla i receptnumret i tävlingformuläret som ni hittar här. Fina priser utlovas, bl.a. Gerberaformar och en Dulton köksvåg.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 18 november 2012

I spridaren lägger vi gärna glädje och kärlek!

Nu har vi varit tysta i köket i två dagar och så kan vi ju inte fortsätta, eller hur? :) Nej precis, så därför tänker vi sprida lite extra glädje denna söndag.

I veckan fick vi nämligen en utmärkelse i söderbönan Lottas två små kök där hon skrev så vackert;
"Jag ser alltid fram emot att läsa vad Anki och Håkan skriver om i sin blogg, det handlar mest om mat som de lagar förstås men även om annat och det uppskattar jag jättemycket med en matblogg. Deras goda hjärtan, positiva sinnelag, generositet, humor och livsglädje lyser igen och fångar mig - gång på gång."

Så väldigt upplyftande och sporrande ord och en sådan glädje vill vi ju så klart skicka vidare och det gör vi idag! Vill man följa reglerna så är det fem andra som ska föräras awarden, och då har vi tänkt såhär:

Erikas funderingar; Erikas inlägg får oss alltid att tänka efter lite extra, får oss att minnas vår barndom och komma på saker som vi alldeles hade glömt bort. Oftast pratar vi länge och väl om det hon haft som "samtalsämne" i sitt inlägg och mer än en gång har en av oss suttit med tårar i ögonen efter att ha läst klart. 
Att hon sedan har samma godissmak som vi båda gör ju inte det hela sämre precis:)

Malin's Diner; Här har ni en tjej som tagit tag i en dröm och förverkligat den när hon i dagarna öppnar en mysig liten butik hemma på gården. Vi blir så imponerade av människor som verkligen vågar ta steget fullt ut och ser om vingarna bär! Mat bjuds det så klart och vi har provat en del av recepten med glädje.

Matsafari; Att läsa Annsofies inlägg sker på egen risk, hon tar ut svängarna både här och där och har en makalös humor! Oftast grinar vi rakt ut (tänk nu på, vi är skåningar!) när vi följer hennes och Decibels eskapader i köket. Att vi sedan har fått denna tjej att äta mer fisk är glädjande bara det:)

Må Gott; Åsa och Mattias är ett annat bloggarpar som har bjudit på god mat och dryck nästan lika länge som vi gjort. Här bakas det tunnbröd så det räcker länge, köps höns för att ta hand om resterna, det testas vin och kockas viltkött! Behöver vi säga att, we like?

En salig soppa; Här lagas det god mat från grunden, svenskt kött och helst närproducerat, inte något antibiotikastint kött så långt ögat når! Håkan kikar gärna ner i soppan för inspiration eller bara för en stunds läsning och glädjas lite över allt det goda som finns i soppan.

Nu är det helt och håller upp till de omnämnda hur ni vill göra, skicka gärna glädjen vidare till 5 andra inspirerande bloggare och gör dom lite extra glada. Men känn ingen press, vi kommer inte att leta upp er om ni inte vill...

Så över till en annan glädje, idag är det nämligen ingen vanlig dag för det är Mårtenssons högtidsdag! Jodå, vi har en egen högtidsdag , så klart är det dagen då vi två blev ett:) Firat har vi nästan gjort hela helgen, men idag blir det lite extra festligt med brunch på Ystad Saltsjöbad så det är snart dags att börja promenera. 

Herrejisses, hur unga ser vi inte ut? Som två barnrumpor... och snyggaste skjortorna har vi på oss, undrar om det var uttänkt att det skulle matcha lite grann? Året är 1995 och så såg man ut då, nu 17 år senare gör man det inte - tack och lov:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 15 november 2012

Pasta Carbonara med lax och ärtor.

Som sig bör när det är torsdag så har vi åter ett pastarecpet att dela med oss av och nu - äntligen - nu blir det fisk i tallriken! Japp, i är helt rätt skrivet, för sen vårt IKEA-besök så serverar vi numera våra pastamiddagar i väldans djupa tallrikar som vi hittade på hyllorna på porslinsavdelningen. Ett absolut nödvändigt inköp sedan vårt slitstarka par, som vi tidigare åt på, tyvärr har reducerats lite...

Detta receptet har vi hittat hos Sofie, det har legat i vår "spara-mapp" och mognat och i fredags var det äntligen färdigt att användas! Smaskigt var det och vårkänslor skapade det, känslor som bara blev starkare när vi hörde fåglar kvittra utanför... eller var det Lasse Kroner med gäster som Doobidoo:ade i tvrummet?


Laxcarbonara med ärtor    2 port
2 port pasta, kokt al dente
2 schalottenlökar, fint hackade
200 g strimlad kallrökt lax
4 dl gröna ärtor, tinade
4 äggulor
2 dl grädde
3 dl riven parmesanost
1 dl hackad dill
svartpeppar
Rör samman äggulor, grädde, parmesanost och dill.
Fräs löken mjuk i smör, tillsätt lax och ärtor och fräs en stund tills det är varmt, sänk värmen på plattan.
Häll den kokta pastan i laxröran och slå därefter ner äggvispet. Vänd runt tills allt är ordentligt blandat och det blivit krämigt.
Smaka av med svartpeppar och servera, gärna med mer parmesanost och svartpeppar.

Till carbonaran tyckte vi (och rådgivningen på gröna skylten) att detta vinet säkert skulle passa, friskt och inte alls sötsliskigt på något sätt. Pouilly-Fumé de Ladoucette, nr 2220, föll oss båda så gott i smaken och det är inte det lättaste att göra när det gäller vitt vin. Vi är inte dom mest vågliga när det gäller vita viner utan fegar oftast ur och tar sorter som vi provat tidigare och vet är goda. Men här är vi rörande överens, fullpott i betyg!
Vinet letade sej hem till oss en dag i september tillsammans med en synnerligen härlig och riktigt rolig Stockholmsböna, en tjej som vi är så glada över att ha träffat! Vi bockar, niger och tackar än en gång. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 14 november 2012

Andra kinder!

De som brukar hänga i vårt kök minns kanske att vi för ett tag sedan bjöd på ett inlägg och recept med lite annorlunda styckningsdetaljer som vi provat. Inte långt därefter var det åter dags för fler märkligheter att dyka upp som en liten aptitretare i köket på facebook, denna gången rörde det sej om griskinder som tillagades i vår lergryta. Det var riktigt roligt att jämföra de båda köttbitarna och se hur olika de faktiskt var, både i smak och i konsistens (kan man säga så om kött?).

Oxkinderna var vi ju väldigt nöjda med, otroligt mört kött och maträtten blev smarrig så det skulle verkligen till något extra för att toppa dom. Men vi måste faktiskt säga att fläskköttet verkligen lyckades med den bravaden och gjorde så med bravur! Vi trodde inte att köttet kunde bli så mycket mörare än oxvarianten, men precis så blev det. Smaken var också strået vassare, men det kan ju faktiskt också ha en del att göra med smaksättningen på grytan.


Griskinder i lergryta
1 kg griskinder
salt, socker, svartpeppar
smör att bryna köttet i
3 vitlöksklyftor
5 schalottenlökar, skalade
1 morot, skivad
3 dl vitt vin
2 dl vatten
2 lagerblad
några kvistar salvia, oregano och basilika
grönsaksfond, efter eget tycke och smak
kinesisk soja, efter eget tycke och smak
1½ dl grädde
Blötlägg lergrytan minst 15 min innan den ska användas.
Om inte köttet är putsat så behöver du göra det först. Bäst är att fråga snällt om de kan göra det i affären.
Hetta upp smör i en stekpanna, salta, sockra och peppra kinderna innan du bryner dom runt om.
När köttet har fått fin färg så lägger du över det i lergrytan och häller över gojan från stekjärnet.
Lägg schalottenlöken och morotsskivorna i lergrytan.
Skala vitlöksklyftorna, krossa med handflatan och skiva ner dom i grytan
Tillsätt vin, vatten, örter och lagerblad och dra några drag med salt- och pepparkvarn.
Ställ in grytan på lägsta falsen i en kall ugn, ställ in graderna på 100 och starta ugnen.
När 4 timmar har gått så ta ut grytan och häll sila ner spadet i en gryta.
Låt skyn koka samman ca 10 minuter och smaksätt sedan med grönsaksfond, basilika och soja.
Slå till sist i grädde och låt såsen småputtra en stund. Red av med maizena om du tycker det behövs.
Servera gärna med mos gjort av kokta potäter och jordärtskockor.

Onsdag idag vilket betyder ledigt i Håkans schema, som vanligt har det fejats och donats här hemma, sen
kommer Anki hem och bara ställer upp och rör till det igen... suck! Men någon ska ju se till att det finns något att göra även nästa veckas lediga dag:)
En bit vildsvinsstek har späckats och ligger just nu och bubblar i vätska, blir det gott så kan ni vänta er ett recept på även dagens middag. Men nu, åter till grytorna!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 13 november 2012

Potatis, bakad och gratinerad.

En av fördelarna med höstens återintågande är att potatisarna blir "normala" igen och går med på att delta i så många fler rätter. Mos, gratänger, soppor och annat smarrigt är plötsligt möjligt nu när knölarna äntligen nått sin ålders höst. Ingen i vårt kök är egentligen så vansinnigt tossig i just nypotatis, förutom de allra första gångerna de ligger sidan om matjessillen på tallrikarna, sen längtar vi ganska fort tills att det ska bli en annan potatissäsong.

Bakad potatis är däremot något som vi inte riktigt är överens om i köket, frun väljer gärna en bakpotatis till köttbiten när det går medan herrn helst väjer för den bakade varianten. Så det var med en viss spänning som Anki brainstormade på egen hand i köket förra veckan och knåpade ihop en middag efter egen hjärna. Stora potatisar bakades, gröptes ur och fylldes med en smarrig röra, vad skulle Håkan säga...
Men än är undrens tid inte förbi, människor kan omvändas och åsikter kan ändras, ibland behövs det inte mer än en fylld knöl till hjälp:

En goding...

Fyllda och gratinerade potatisar    2 port
4 stora potatisar, vanliga mjöliga eller bakpotatisar
2 pkt bacon
ca 1 dl crème fraiche
riven ost med mycket smak, vi hade Västerbottenost
1-2 msk dijonsenap
salt och svartpeppar
ev 1 riven vitlöksklyfta
Stick små hål i potatisarna runt om och baka dom i ugnen på 225 grader till de är genombakade.
Strimla och stek bacon, lägg på en bit hushållspapper och låt det rinna av. 
Dela potatisarna på "längden" och gröp ur innehållet ner i en skål, var försiktig så du inte river hål i skalet.
Mosa potatisen lätt, blanda ner övriga ingredienser och smaka av. 
Fördela röran i potatisskalen och ställ halvorna i en ugnssäker form.
Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter, kolla så de är genomvarma innan du serverar. 

... flera godingar! 

I går återvände en annan sorts knöl till vårt kök, det var sötpotatisen som vi gav en ny chans efter flera års avbrott. En rapport är att vänta så mer om det en annan dag.

Ikväll ska vi stilla en ytterst hungrig nerv i våra kroppar, närmare bestämt Thailandsnerven  Den har gjort sej påmind ganska länge nu, det har ryckt och dragit i den i flera dagar och då är det dags för lite Pad Thai i köket. Receptet hittar du här om du också blir lite sugen...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 12 november 2012

Minestronesoppa

Ingen fisk här i köket på en smärre evighet och inte bjuder på vi det idag heller, skamligt är vad det är! Folk kan ju få för sig att vi inte ätit firre på länge, men då kan vi meddela att så är inte fallet, senast i tisdags låg det kokt torsk på våra tallrikar - så det så! Men att bjuda er på fisk, det väntar vi lite till med för idag är det dags för en soppa att göra entré här i köket.

En minstroneliknande soppa är det tänkt att det ska vara, fast det finns varken pasta och bönor i den så det kanske inte gills som den italienska varianten då? Vår variant blev lite av en kylskåpsrensning, vitkålen var på väg ut genom dörren själv, tomaterna hade nästan skrivit under uppsägningslappen och stjälksellerin led av bristen på uppmärksamhet! Ner i grytan med dom alla och så var den saken ur världen:

Kanske vi skulle kallat soppan för utrensningssoppa istället... 

Minstronesoppa, med bacon
2 pkt bacon eller 150 g rökt fläsk, tärnat
1 gul lök, fint hackad
3-5 vitlöksklyftor, finhackade
1- 2 morötter, slantade
1-2 palsternacka, tärnad
2-3 potatis, tärnade
ca 2 liter grönsaksbuljong
2-3 msk tomatpuré
ca 10 cm purjolök, strimlad
1 klyfta vitkål, strimlad
2 stjälkar stjälkselleri, slantade
10-15 coctailtomater
salt och svartpeppar
färsk basilika, strimlad (eller torkad ca 2 tsk)
Fräs bacon, eller fläsk, i en torr gryta. Tillsätt efter en stund gul lök och vitlök och låt det fräsa med en stund (ta i smör eller olja om du tycker det behövs).
När köttet fått färg så tillsätter du lite smör/olja för att sedan låta morot, palsternacka och potatis steka med någon minut. Rör under tiden så inget bränner fast.
Slå i buljongen och lite av tomatpurén, rör om och låt soppan koka ca 15 minuter.
Tillsätt purjolök, vitkål, selleri och tomater och smaka av med kryddor och ev mer tomatpuré.
Låt soppan koka ca 5-10 minuter till, känn på potatisbitarna så de är färdiga, smaka av och servera.
Att riva ner parmesanost i soppan vid serveringen är riktigt gott.

I gårkväll satte vi våra ändalyktor i tv-soffan för att kolla in lördagens avsnitt av "Så mycket bättre" som vi hade spelat in... trodde vi ja, inte en endaste liten nanosekund fanns med! Inte visste vi vem vi skulle skylla på så det fick bli boxen som fick ta smällen. Ikväll ska vi försöka bänka oss framför datorskärmen och se avsnittet där, lite trångt kanske men - som man säger - finns det hjärterum så finns det stjärterum. För Miss Li vill vi inte missa, lika lite som vi vill missa något avsnitt för det är verkligen ett av våra absoluta favoritprogram.
Hur är det för er del, tycker ni det är "Så mycket bättre", eller sämre?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
Xx

söndag 11 november 2012

Kotlett med lite hetta.

Farsdag i dag, grattis säger vi till våra - Hasse och Kjell! Firar ni på något speciellt sätt, eller tillhör ni de som hoppar på hela jippot? Vi håller oss lite mitt i och tar en fika hemma hos Ankis far i eftermiddag och om ryktet stämmer så vankas det tårta till kaffet, dagen till ära. 

Vill man inte fika med far så kan man ju bjuda på en smarrig middag, något man ju faktiskt kan göra vilken söndag som helst, det behöver ju inte tvunget vara farsdag. En lättlagad fläskkotlett med lite hetta från toppingen och en sås med lite friskare smak tycker vi kan passa bra som söndagsmiddag. Inte så avancerat, inga mängder av ingredienser och tillbehör efter eget tycke och smak. Kotletten kan också bytas ut, kyckling passar säkert hur bra som helst om man hellre äter det.

När vi kockade efter receptet (som vi förövrigt fiskat upp ur vår gröna låda) så insåg vi snabbt att det var lite julkänslor på maten så Håkan fixade snabbt fram ett rött underlägg för att komplettera stämningen: 


Kotlett med chili och ingefära      2 port
1 fläskkotlett/person
en nypa kanel
1 msk fint strimlad färsk ingefära
1 fint strimlad chili, med eller utan kärnor beror på vilken hetta du tål.
1 msk flytande honung
2 dl vatten
1 msk kalvfond
2 dl grädde
1 dl koncentrerad apelsinjuice
salt och peppar
Krydda kotletterna med kanel, salt och peppar och låt dom ligga en stund.
Fräs ingefära och chili i smör, häll i honung, rör om och låt det fräsa en kort stund så det blir karamelliserat.
Ta upp chilin och ingefäran innan du steker på kotletterna i samma stekpanna, ca 3-4 minuter på varje sida tills de får en fin färg.
Ta upp kotletterna och häll vatten, fond, grädde och juice i stekpannan, rör samman och låt det koka ner tills det tjocknat lite. Smaka av.
Lägg chilin och ingefäran på kotletterna och servera med såsen till valfritt tillbehör.

Vi har möblerat om lite i vårt kök och försökt ge oss på lite förändringar, men det var lite mer avancerat än vad vi trodde så storleken förblir oförändrad, det gick inte att förstora det vi ville...
Och vi pratar så klart om vårt virtuella kök, inte vårt hemmakök, men det förstod ni säkert eller hur:) Vad vi trodde vi skulle kunna få till var lite större bokstäver på texten i högerkanten på receptetiketterna, men där gick vi bet.
Dessutom har det också blivit lite cykelservice av våra stålhästar, inte en dag för tidigt... Håkan har fejat, oljat och tvättat så nu glänser kromen grannt i solskenet!

Ha nu en riktigt bra söndag,
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 9 november 2012

Nybakade frallor till helgen.

Ha! Ingen höjdarkväll blev det igår för Kafka-teamet på quizzen inte, för första gången hamnade vi utanför prispallen! Inte riktigt klokt är det minsann. Men vi kan ju trösta oss med att det endast skiljde 4 poäng mellan oss och vinnarna, så vi var ju inte vansinnigt kassa - bara lite ringrostiga kanske:) Huvudsaken var att vi hade en trevlig stund tillsammans och fick skratta lite (mest åt oss själva faktiskt).

Eftersom det var torsdag igår så det är fredag idag och då betyder det ju att det är lördag i morgon - som vi kan räkna ut det! För de av er som är lediga kanske det kan sitta fint med ett tips på hur ni kan förgylla lördagsfrukosten med lite nybakat. Vi smäller gärna ihop kalljästa bullar på fredagskvällen och har testat en hel del recept och än så länge har vi varit nöjda med alla resultaten. Men de vi testade senast, oj oj oj, de bullarna går till världshistorien som de allra godaste vi någonsin satt våra tänder i! Smöret man brer på degen innan den viks samman gör att bullarna påminner lite om tebirkes och tar frukosten till nya höjder.
Så vill ni sväva lite extra på er helgfrukost så är det bara att sätta igång, ut i köket och knåpa ihop dessa:

Receptet har vi hittat i boken "Bröd för alla sinnen" av bl.a Stina Algotson, en brödbok som kommit att bli en riktig favorit och som används flitigt i vårt kök! 

Kalljästa smörfrallor    ca 24 stycken
1½ l vetemjöl
100 + 50 g rumsvarmt smör
50 g jäst
1 tsk salt
1 ägg
5 dl vatten, 37 grader
Häll nästan allt mjöl i en skål, klicka ner 100 g smör, smula i jästen, tillsätt ägg och salt.
Slå i vattnet och arbeta samman till en smidig deg.
Ta upp degen på ett mjölat underlag, dela i två lika stora bitar och kavla ut i en rektanglar, 1½ cm tjocka.
Bred på resten av smöret på den utkavlade degen, 25 g/rektangel, och rulla sedan samman degen från långsidan till en rulle på ca 5-6 cm i diameter.
Dela varje rulle i ca 12 bitar och lägg med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper på.
Täck bullarna med en bakduk eller plastfolie och ställ i kylen över natten.
Sätt igång ugnen, ta fram bullarna och låt dom stå ute i rumstemperatur tills ugnen nått 250 grader.
Pensla bullarna med ägg och strö på sesamfrön och/eller vallmofrön.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-12 minuter, tills de fått fin färg.
Absolut godast att äta bullarna ljumna!
Det går utmärkt att göra en halv sats om man tycker det blir för många med 24, vispa bara samman ägget och ta hälften så blir det hur bra som helst.

Och hur goda dessa än var och hur förälskade vi än blev så kommer det likt förbaskat att stå en plåt med en ny variant kalljästa bullar i vår kyl i natt... man vet ju aldrig.

Eftersom vi konstaterat att det är helg i antågande så önskar vi er skön sådan med extra goda frukostar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 8 november 2012

Pasta med lövbiffsås.

Fredagarna har plötsligt förvandlats till pastadagar i Mårtenssons kök denna hösten. En väldans trevlig tradition som säkert lär fortsätta ett tag till, i alla fall så länge som vi har fantasi och inspiration till att variera middagarna. Just denna middagen är hämtad från Håkans huvud och då menar vi inte bokstavligt talat, det hoppas vi att ni förstår:) Nej, det är så här det blir när herrn i köket får svisma ihop en pastasås med lövbiff, det blir mycket sås för köttet att simma runt i och så blir det hetta som kan förstärkas vid matbordet med en extra klick sambal oelek för den som så önskar (läs Håkan).
Såsen blir mustig och krämig och smakar alldeles ljuvligt om vi själva får säga det - klart vi får, det är ju vårt kök:) Slå gärna ett mustigt rött vin i glaset om du gillar det, för de gör sig väldigt bra tillsammans:


Lövbiffssås med pasta    2 port + matlåda
2 tunnskivade vitlökar
1 liten finhackad gul lök
2 dl vatten
2 dl rött vin
2 msk kalvfond
1 msk wurtze el. annan smaksättare typ worcheisterså
4 dl crème fraiche
3 klyftade tomater
sambal oelek efter eget tycke och smak
salt och svartpeppar, efter
en gnutta socker
400 g strimlad lövbiff
10-15 färska oreganoblad
10-15 färska basilikablad
pasta valfri sort
Fräs lökarna i smör/olja tills de är genomskinliga, häll i vatten, vin och fond och låt det puttra i ca 10 minuter.
Tillsätt crème fraiche, wurtze, tomater, sambal, salt, peppar och socker och låt puttra vidare.
Medan såsen puttrar steker du lövbiffen i omgångar och lägger därefter ner köttet i såsen.
Till sist tar du i de färska kryddorna och låter såsen koka upp.
Servera till nykokt pasta och njut!

Har ni märkt att det mörknar allt tidigare ute, här var det dags redan vid halv 4 idag. Inget man direkt blir pigg av men inte heller något som vi kan göra något åt. Möjligtvis om man köper hem en sån där lampa som man ska sitta vid för att piggas upp...
Men man kan ju också hitta på roliga saker att göra för att pigga upp sej och det är precis vad vi ska göra ikväll. Det är nämligen åter dags för Team Kafka att gnugga geniknölarna och försöka svara rätt på kvällens quizzfrågor, således är det alltså dags för er att hålla tummarna för oss. Det är ju ett tag sedan sist så det finns risk för lite ringrostighet, så vi behöver all hjälp vi kan få!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 7 november 2012

Dunderglögg, godaste hemgjorda glöggen

Precis som vi skrev igår så ska vi i år få smaka på Sveriges, förmodligen, mest omskrivna glögg. Vi vet inte hur många vi har sett som tipsat om att sätta denna, men vi vet precis vart vi läste om den första gången - nämligen hos Charlotta och Calle. Egentligen skulle vi provat redan i fjol men då fick vi inte tag i svagdricka någonstans, men i år tänkte Håkan till lite extra och beställde en back till sitt jobb. Så nu är alla ingredienser på plats i 10-liters spannen och där ska den stå några veckor innan den tappas upp på flaskor för att sedan avsmakas. Spännande...

Receptet kommer från början från GP och där kan man även läsa svaren på 10 vanliga frågor om glöggen. 
 Tills dundret är klart och tappat så får ni hålla tillgodo med en bild av blandningen i spannen.

Dunderglögg   ett antal flaskor, icke alkoholfri!
5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket bakjäst, 50 g
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära, ca 5 cm
1 kanelstång
2 paket russin
2½ kg strösocker
Blanda samman allt i en 10-litersspann, täck med plastfolie och gör små hål i den.
Låt spannen stå i rumstemperatur, i lugn och ro, i minst 3 veckor, gärna 6.
Tappa upp glöggen med hjälp av en hävert (typ en plastslang) på väl rengjorda glasflaskor. Var noga så att det inte kommer med något från bottensatsen.
Värm och avnjut.

Äntligen i Mårtenssons ägo!

Efter ett besök på biblioteket så ligger det nu en hög med julkokböcker på vårt soffbord, det gäller nämligen att vara ute i tid märkte vi i fjol. I vår egen bokhylla finns inte någon speciell julbok och efter vår tur till bibblan finns det inte längre några i deras bokhylla heller:) Men oroen eder icke Ystadsbor, vi lämnar tillbaka böckerna allt eftersom vi betat av dom. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 6 november 2012

Te, te, någon som vill ha te?

Aldrig har vi väl hört så många som är julsugna så här tidigt på året förut! Hur är det för er, har ni också börjat känna av jullängtan redan? Vi måste faktiskt erkänna att vi själva också redan har funderat, spånat och planerat lite inför julen och vad som ska stå på julabordet. Lite nya sillinläggningar har vi pratat om, vi ska få till lite mer bakning och godis detta året, så klart blir det lite charkuterier med julanknytning och som om detta inte räcker så ska vi äntligen få smaka på Sveriges förmodligen mest omtalade glögg:)

Puh... vi blir nästan lite trötta bara av att se det så här, men det är ett kärt nöje för oss båda och inget står ju skrivet i sten - är det något vi plötsligt inte känner för så hoppar vi över det:) Man ska ju inte göra bara för att "det ska så vara", glädjen måste vara med och det får inte kännas som ett tvång.


Undertiden vi brainstormar, letar recept och idéer så sippar vi lite te som Anki köpte med hem från senaste besöket hos Malin i hälsokostaffären. Teet kommer från Yogi och det är en julmix med 12 olika sorters smaker, vissa med väldigt trevliga namn som t.ex Heartwarming, Bright mood och Bedtime.
Lakrits, choklad och Sweet chili är några av smakerna i påsarna och hitintills har vi inte fiskat upp någon som vi inte gillat. Så är ni julsugna tedrickare så kan vi absolut rekommendera lite julteer för att få till lite julkänsla redan nu!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 5 november 2012

Pumpasoppa

Ojojoj, här i köket har vi lite I-lands problem kan ni tro! Vårt minneskort har fastnat i vår kamera och nu vägrar kameran släppa taget, det sitter helt enkelt som berget! Någon som haft samma problem och som sitter på en bra lösning kanske? Vi har provat det mesta men på samma gång vågar vi inte heller bruka alldeles för mycket våld eller ge oss på att skruva isär hela tjottabaletten... Vi tänkte i alla fall till och la över alla bilderna till datorn via sladd, så om olyckan är framme och kortet havererar så finns bilderna kvar.
Ack och ve!

På en av de räddade bilderna så finns det lite soppa från vår premiärtillagning av en vacker orange pumpa. Vi har faktiskt aldrig (hör och häpna!) tidigare använt oss av pumpa i matlagning på detta viset men denna hösten var det dags att prova. Vi valde att börja vårt pumpaäventyr med en Butternut squash, eller Butternut pumpa och det kändes tryggt och bra med en soppa som första rätt. Ett recept från ICA fick bli vår inspirationskälla och så här gjorde vi:

Pumporna på bilden har ingenting med händelsen att göra. 

Pumpasoppa, många portioner  
1½ kg butternutsquash
2 äpplen, gärna lite syrligare
2 schalottenlökar
3-4 vitlöksklyftor
1 bit ingefära, efter eget tycke och smak
2 liter vatten
ca 3 msk grönsaksfond, smaka av
sambal oelek, eller färsk chili efter eget tycke och smak
1 dl vitt matlagningsvin
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
salt och peppar
Skala och dela pumpan och äpplena i bitar, storlek som grytbitar. Det lättaste sättet att skala en pumpa (enligt Anki) var att först dela den i skivor och därefter skala dom.
Hacka lökarna och ingefäran lite grovt och fräs sedan alltsamman i olja och smör i en gryta, stor nog att rymma alla ingredienser, ca 10 minuter. Rör om då och då under tiden.
Häll i vatten, fond, sambal och vin, rör runt och låt sedan soppa puttra under lock tills pumpan har mjuknat.
Tillsätt grädde och crème fraiche och mixa soppan så den får en slät konsistens.
Smaka av med salt och peppar och ev. övriga ingredienser. Ge soppan ett uppkok och servera.

Okej, då får vi se om vi kan locka ut kortet på något sätt, eller om vi måste ta till professionell hjälp.
Wish us luck och kom väldigt gärna med tips om ni har sådana!

UPPDATERING: YES!!! Kortet är ute! Med "lite" hjälp av en tång så lossnade det men en minipyttebit hade brutits av och lossnade från kortet. Som tur är så har vi ett kort till och det funkar alldeles utmärkt.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 4 november 2012

Den har gjort det igen!

Hur har ni det med lergrytorna, även kallad romargrytor, i era kök? Har ni plockat fram dom än eller står de fortfarande kvar och dammar i nåt köksskåp? Lergrytan hade sin storhetstid i de svenska köken under 70-talet men nu hittar man dom bland hyllorna i affärerna igen, till vår glädje:)
Vi sjunger gärna lergrytans lov här i vårt kök, som ni kanske har märkt, eftersom vi tycker det är ett smidigt sätt att tillaga smarriga rätter. Ner med alla godsaker i grytan och skjuts in i en kall ugn där det får sköta sej själv. Efter någon timme så har man en, oftast, komplett rätt att hugga in på.

Sist vi ställde in grytan i ugnen så var den laddad med ingredienserna till en italiensk klassiker, Osso Buco, fast med fläskkotletter istället för kalvlägg. Resultatet gjorde oss lyckliga, två tummar upp helt klart. Kotletterna var saftiga, potatisen hade sugit till sej massa smak och skyn åt vi nästan med sked:


Osso Buco i lergryta  4 port
8 potatisar, ca 700 g
2 morötter
1 bit rotselleri
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
4 fläskkotletter
1 krm vitpeppar
2 tsk salt
1 citron, rivet skal
1 burk hela tomater
1 dl rött vin
8 salviablad
1 lagerblad
Lägg grytan i vatten mist 15 minuter innan den ska användas.
Skala och skär morötter, potatis och selleri i ca 1 cm tjocka skivor.
Skala och skiva lök och vitlök tunt.
Lägg rotfrukter, lök och vitlök i botten på grytan, krydda med hälften av saltet.
Gnid in kotletterna med resten av saltet, pepparn och citronskalet.
Lägg kotletterna i grytan och häll över tomaterna med spad och rödvinet.
Lägg salvian och lagerbladet ovanpå, lägg på locket.
Ställ in grytan på nedersta falsen i en kall ugn, ställ in graderna på 175 och sätt igång ugnen.
Låt grytan stå inne 2 timmar, ta ut och servera.


Så går denna Alla helgon helgen mot sitt slut och ljuset som brunnit i fönstret på kvällen får nog stå kvar där ett tag till, det ser varmt och inbjudande ut och ger en ganska trygg känsla. Att skriva att vi skänkt en extra tanke till henne som vi båda saknar vore att ljuga, det gör vi ju övriga dagar också...

Ta hand om er och varandra,
Anki och Håkan

fredag 2 november 2012

Vilt, hagel och molekyler

Hagel, hagel och så lite mer hagel, det är vad vi har fått känna på här nere i eftermiddag, inget kul alls faktiskt att ta sin motionspromenad i... Ont gör det och blöt blir man, isch och fi! Men åh andra sidan så finns det knappast något bättre än att komma in i värmen, gona ner sej i soffan med en kopp te i handen efter en promenad i just sånt höstväder. Undrar om Håkan känner lika när han är på väg hem från jobbet... förmodligen blir det något annat som får värma hans frusna kropp och själ, det är ju faktiskt fredag:)

Just nu är det ganska många som letar recept på vilt har vi märkt och därför tänkte vi att ni säkert vill ta del av vår senaste viltmiddag och få lite inspiration från den också. Vi har ju en väldigt trevlig och generös granne i lägenheten under oss som kommer upp med de allra finaste skatter ibland, senast var det ramslök och gången dessförinnan var det bl.a en hjortstek som hon så generöst lämnade av i vårt kök. Hjortsteken gjorde sej fint som söndagsmiddag med en del goda tillbehör, observera bara att det är en gnutta i de rårörda blåbären som ni bör utesluta om det ska serveras till barn. Att skvätta vodka i bären är något Håkan har snappat upp från "Matmolekyler" av Lisa Förare Winbladh och Malin Sandström. Den boken följer honom vart han än går här hemma och är ganska vältummad vid detta laget som ni kanske förstår.



Hjortstek med svampsås och annat gott tillbehör   
500 g hjortstek
½ dl torkad svamp
salt, socker och peppar
Marinad
salt och svartpeppar
1 dl rött vin
½ dl olja, gärna Gunnarshög rapsolja
1 skivad gul lök
Marinera steken i minst 5 timmar, gärna över natten.
Smula svampen och fyll steken med den och löken från marinaden.
Salta, sockra och peppra steken, bind ihop och bryn den runtom i en stekpanna.
sätt en stektermometer i mitten av steken och lägg den i en ugnsfast form och häll över skyn från stekpannan.
Sätt ugnen på 125 grader och ställ in formen mitt i ugnen och låt den stå inne ca 1½ timme. Steken är färdig när termometern står på 71-72 grader, låt steken sedan vila i ca tio minuter.

Under tiden steken står i ugnen så gör vi sås, rårörda blåbär och en sallad som passar ypperligt till vilt.

Sås till vilt
1½ dl torkad svamp
½ dl svartvinbärsgele el. rönnbär
2 msk smör
2,5 dl grädde
2,5 dl kalvfond
1 msk japansk soya
salt o vitpeppar efter eget huvud
Blötlägg svampen i 30 min och sila sedan bort vattnet. Hacka svampen fräs i en het, torr stekpanna.
När all vätska ångat av tillsätter du smör fräs ett tag till. Häll på grädde, buljong och soya, låt sjuda ihop till lagom konsistens.

Rårörda blåbär  (barnförbjudna)
3 dl blåbär
1,25 dl strösocker
1 gnutta vodka
Rör samman i en bunke till sockret smält.

Sallad god till vilt
3 stjälkar fänkål, strimlad
1 morot, hyvlad
1 liten palsternacka, hyvlad
½ hackad gul lök
vitlökspulver
½  pressad citron
Blanda samman grönsakerna i en skål och häll över dressing.
Dressing 
3 msk olja
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
1 kryddmått nymald svartpeppar

Nu kära läsare, nu tar vi helg eller hur? En riktigt skön sådan hoppas vi på som börjar med utefrukost med Håkans storebror som är hemma från Norge över helgen.
Vi hoppas ni alla får två härliga dagar, mycket gott i magen och många fina upplevelser!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 1 november 2012

Fredagspasta med vintips

I gårkväll satt vi framför datorskärmen och tittade lite på sommarresor och drömde oss bort lite grann. Tänk så många härliga ställen det finns att upptäcka i världen och så mycket god mat det finns överallt. Inte för att vi har en susning om vart det bär av när det väl är dags semester, men det är alltid lika roligt att kika runt och fantisera, få idéer och resa i tanken.

Nu behöver man ju inte alltid förflytta sej så långt när man är sugen på reseupplevelser, ibland räcker det att man tar sig ut i köket och kockar till lite god mat och tar en liten tur när man äter. Förra fredagen gjorde vi precis så, dels återupplevde vi sommarens semester och dels fick vi känna på Italien när vi käkade pasta. Ostahandlaren såg väldigt förvånad ut när Anki sa att vi skulle ha alla 4 ostarna i en och samma sås och systembolagskillen hade heller aldrig hört talas om rätten.
Flera av er här gissade på flera olika rätter när vi la upp en bild på alla ostar och Kim slog huvudet på spiken när hon chansade på Pasta Quattro Formaggi.
Samtidigt så myntade hon ett nytt ordspråk, "Ju fler ostar desto bättre pasta":


Pasta Quattro Formaggi, pastasås med fyra sorters ostar  2 port
2 port pasta av valfri sort
1 vitlöksklyfta
3 dl grädde
2 dl standardmjölk
1 påse mozzarellaost
50 g gorgonzolaost
50 g parmesanost
50 g tallegio
salt och svartpeppar
färsk basilika till serveringen
Skala och krossa vitlöksklyftan lätt. Gnid insidan av grytan som du ska koka såsen i med vitlöken så att det bara blir en svag hint av vitlökssmak på såsen.
Häll grädde och mjölk i grytan och låt det koka upp, sänk sedan värmen och låt det puttra ca 5-10 minuter, glöm inte att röra till botten under tiden så det inte bränns vid.
Tillsätt all ost utom mozzarellan i vätskan och rör under tiden tills osten har lösts upp. Ta till sist i mozzarellan och låt den smälta ner.
Smaka av såsen med salt och peppar och servera till den nykokta pastan.
Strö över basilikabladen och njut!

Till en sås med så många ostar så trodde vi att det skulle vara gott med ett kraftigt vin, men så var det inte alls. Enligt "proffset" på Systemet som Anki frågade så skulle vinet inte vara alltför fylligt för då konkurrerar det med ostarna när det istället ska lyfta fram dom. Han plockade fram ett italienskt vin som han brukade rekommendera som "ostvin". Namnet klingade väldigt bekant och visst har vi druckit det förr, speciellt under andra halvan av 90-talet, så det var lite nostalgi över det hela. Tydligen var detta det första vinet från södra Italien som man plockade in på Systembolaget och det gjorde man 1992.

Copertino Rosso från Apulien Italien, nummer 2077, för den trevliga summan av 69 kronor.
Vi kan inte annat än skicka vidare rekommendationen till er, gillar ni rötjut och vill dricka det till såsen så är detta vinet ni ska leta efter. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan                                           x