fredag 31 maj 2013

Rabarber i glaset

Okej, förra fredagen skrev vi ju att vi skulle utföra några rabarberexperiment i köket och precis det gjorde vi, man kan nästan påstå att det blev lite av en rabarberfrossa. Frossan inleddes på fredagskvällen med en mojito med smak av rabarber efter ett recept som vi hittat i "Allt om Mat", syrligt frisk och god mak på den - tack så mycket. Rabarbersirapen kan användas att smaksätta även ett mousserande (eller icke mousserande) vitt vin kom vi på, första experimentet avbockat där alltså.
Så oavsett om ni gillar rom, drinkar och vin, eller inte, så koka lite rabarbersirap och utför era egna experiment. Blir det inte som ni tänkt så rekommenderar vi devisen "Gör om, gör rätt":)

 Vårt bidrag till "Säsongens bästa" i Gröna Skafferiet, passande nog med råvaran rabarber. 

Rabarbersirap
250 g rabarber
1½ dl socker
½ dl vatten
Dela rabarberna i små bitar och koka upp dom med vatten och socker, låt sjuda i ca 10 minuter.
Sila sedan från vätskan, pressa så att all vätska silas av. Häll saten i en gryta och låt den sjuda ca 5 minuter tills det blir sirapsliknande. Låt sirapen svalna.

Rabarbermojito  1 glas
½ lime
4 cl vit rom
några myntablad
2+1 msk rabarbersirap
mineralvatten
is
Dela limen i mindre bitar och lägg i ett glas tillsammans med sirap, mynta och rom. Stöt eller muddla så att alla smakerna blandas.
Slå i vatten och is, ringla i lite sirap och servera med en rabarberstjälk som stand-in-drinkpinne.


Och precis som att fredagen är på plats så är även fredagsblommorna det, liljor från favoriten på torget står för fägringen denna helgen och säkert en lång tid in i nästa vecka. Fredagspastan är på gång och fredagsosthjärtan ligger på vänt i skafferiet. I favoritfredagsprogrammet Let's Dance vankas det final och oavsett vem som vinner så är vi nöjda, även om vi hejar lite extra på Oskar. 
Så som ni märker är vi laddade för fredagskänslan och vi hoppas att ni också är det.

Nu önskar vi er alla en smarrig helg, med eller utan matexperiment.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 30 maj 2013

Paj med varmrökt lax och rosé.

Känner ni någon med värsta bonnabrännan? Herr Mårtensson gör, hans fru sitter nämligen med snyggaste kräftröda nacken med en matchande vit rygg, vi är röde - vi är vide... Det blir till att sova på mage i natt, antingen det eller så med isblåsan på:) Tänk att det alltid ska till en svidande känsla varje vår/sommar först innan den kvinnan lär sig! Nåja vi ska nog överleva detta också, vi är ganska härdade vid detta laget, var och en på sitt sätt.

Från smärta till underbar njutning så seglar vi raskt vidare i versen och ger oss i kast med dagens recepttips till er, detta är inte dagens måltid i köket utan det ni vilar era ögon på är förra fredagens fredagsmys. Recepturklippet fiskade vi upp ur Gröna Lådan, en säker källa till god mat, och vi blev inte besvikna denna gången heller.
Varmrökt lax, gräslök, dill och citron i en pajdeg som var den absolut bästa degen som sett insidan av vår ugn, det degreceptet kommer vi absolut att använda oss av fler gånger. Tro nu inte att vi inte gillade fyllningen, oh nej, vi älskade fyllningen! Den rökta laxen passade så fint till den lena äggstanningen och fick verkligen fick spela huvudrollen som en väldigt ödmjuk smak. Märks det att vi blev förälskade?
Detta var verkligen en passande vårmåltid, det enda som saknades var en balkongsittarkväll, istället blev det en "innesittarmåltid".


Paj med varmrökt lax   ca 4 port
Pajdeg
4½ dl vetemjöl
150 g smör
1 ägg
3 msk kallt vatten
Hacka samman smör och mjöl och tillsätt ägg och vatten.
Arbeta snabbt ihop till en deg och ställ den i kylen minst 45 minuter.
Kavla ut degen och klä en smord pajform, nagga i botten och grädda mitt i ugnen, 10 minuter, på 225 grader. Ta ut formen och låt den svalna.
Fyllning
300 g varmrökt lax
3 dl gräddfil
3 ägg
1½ dl hackad dill och gräslök
1 msk majonnäs
1½ msk riven ost
½ citron, rivet skal och lite pressad saft
salt och peppar
Dela laxen i mindre bitar och lägg i formen.
Rör samman övriga ingredienser och häll över laxen.
Grädda pajen på 225 grader i ca 25 minuter, kolla så äggstanningen har stelnat.
Servera med en god sallad och en kall sås:

Kall sås
2 dl gräddfil
½ dl majonnäs
½ citron, rivet skal och pressad saft
½ dl hackad dill
½ dl hackad persilja
½ dl hackad gräslök
salt och peppar
Rör samman alla ingredienser och låt såsen stå kallt till servering.

I glaset till pajen (och några andra rätter också) hällde vi ett rosévin som vi fått äran att testa. René Barbier nr 2751 på systembolaget, ett spanskt vin som vi gillade den bäriga smaken på, allt annat än ett söttsliskigt vin, tvärtom så tyckte vi det smakade friskt och somrigt. Vinet kommer i en box som är himla tjusigt designad av Camilla Thulin, en låda som man inte behöver skämmas för att ställa fram på buffébordet, den har verkligen ett smakfull yttre, så väl som inre. 

Har ni också utsatt er för solens strålning idag? Kom ihåg att klina in er med solkräm, solen är skarp och tar enormt mycket! Var rädda om er. 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 29 maj 2013

Vilda burgare med goda röror.

Om vi säger att vi just har mumsat i oss markmarodörshamburgare, är det någon som kan lista ut råvaran till burgarna då? Kanske ger även rubriken er en ledtråd?
Om du gissar på mullvad så gissar du fel och lika fel är gissningen att det är en skoter* som fått sätta livet till. Rätt har du om du gissar på... (trumvirvel!) vildsvin, så klart är det vildsvin som hemburgaren är gjord av.

Det är herr Mårtensson som stått vid spisen och komponerat middagen idag och resultatet blev alltså en vildsvinsburgare med två olika röror som verkligen passade till smakerna i hamburgaren. Chutneyn tillhör inte den sötsliskiga gruppen av chutneys, istället är den syrlig och frisk och säkert passar den väldigt bra på ostbrickan också.
Pepparrotssåsen var suverän att doppa pommes, gurka och sparris i och till den lagrade svecia-osten satt den som en smäck.
Naturligtvis måste ni inte göra burgarna på vildsvinsfärs om ni inte har det, det går precis lika bra med oxfärs eller blandfärs om ni föredrar det. Steka eller grilla, det väljer ni själv:


Viltburgare
500 g vildsvinsfärs, oxfärs eller blandfärs
½ rödlök, finhackad
1 msk worcestershiresås
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk rosépeppar
1 tsk salt
1 tsk socker
Blanda samman alla ingredienserna och forma till biffar i lagom storlek.
Stek biffarna i rikligt med smör och olja, eller grilla dom på grillen.

Pepparrotssås
1½ dl crème fraiche
2 msk majonnäs
3 msk riven pepparrot
1 tsk vitvinsvinäger
Rör samman alla ingredienser och låt det stå kallt ca 30 minuter innan servering.

Lingonchutney
½ rödlök, finhackad
½ äpple, grovhackat
½ dl lönnsirap eller mörk sirap
1 tsk salt
1 krm anchochilipulver
1 krm vitlökspulver
1 krm malen ingefära
125 g lingon
Fräs lök och äpple i olja så de mjuknar.
Tillsätt övriga ingredienser och rör samman, låt puttra under lock ca 15 minuter.
Ta bort locket och låt det puttra ytterligare ca 5 minuter så att det tjocknar.
Låt chutneyn svalna innan du serverar den.

Lagom till att solen har gjort sitt återintåg, och därmed gjort alla matfotograferande människor lyckliga ,så har det flyttat in nya människor i huset mitt emot oss. Nu undrar vi mest hur lång tid det tar tills någon av dom också hojtar över gatan och undrar varför vi tar bilder på vår mat hela tiden... Det tog ju inte så lång tid innan de förra undrade varför vi fotograferade ute på balkongen varje dag:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

*Skoter blev det eftersom vi googlade på vad det finns mer än vildsvin som förstör markerna, de allra flesta resultaten på sökningen var just skotern:)
x

tisdag 28 maj 2013

Tack för maten, Emmy!

Just precis så sa herr Mårtensson när han reste sig från matbordet nu ikväll, "tack för maten Emmy". För det är nämligen hos Emmy, även känd som Remsan, som vi hittat inspiration till kvällens middag. En korvgryta med lite smak av Thailand med hjälp av bl.a kokosmjölk, lime, sweet chilisås och chili, serverad med nudlar och rostade sesamfrön. Receptet har vi haft på lut i vår samlamapp ett bra tag nu och äntligen fick vi loss de berömda och provade, så nöjda med smaken blev vi, tänk att en korvamiddag kan vara så god!


Här gäller det berömda talesättet "smaka dej fram", både vad gäller lime, chili och ingefära. Ta så du blir nöjd med smaken, kör du Håkans stil så öser du på med chili och kör du Ankis stil så blir det lime som ska sätta den mesta smaken, ingefära vräker vi båda i:)
Grönsakerna kan du variera helt efter egen tillgång, se receptet som en skiss som du själv kan fortsätta att rita på:

Korvgryta med asiatiska smaker
400 g medisterkorv eller falukorv
3 dl kokosmjölk
ca ½ dl sweet chilisås
½ lime, rivet skal och saft
ca 1 msk riven färsk ingefära
sambal oelek efter eget tycke och smak
1 stor morot, strimlad
1 stjälkselleri, slantad
1 paprika, strimlad
2 salladslök, strimlad
1 burk vattenkastanj
maizenaredning
Skiva, halvera och stek korven på båda sidor. Häll av överflödigt fett från stekningen.
Häll i kokosmjölk, grönsaker, chilisås, limeskal och ingefära och låt det hela puttra någon minut.
Smaka av med ev. mer lime och kryddor och red sedan av såsen till önskad konsistens.
Servera med nudlar eller ris, kanske pasta också skulle funka.

Som den uppmärksamme kanske har lagt märke till så har vi lagt till en ny funktion när det är dags för er att lämna en kommentar till inlägget. Vi har helt enkelt känt oss tvungna att lägga en så kallad ordverifiering i kommentarsfältet, dvs för att få er kommentar att synas så kommer ni att få skriva av några bokstäver som visas. Detta gjorde vi eftersom det har börjat dyka upp alldeles för många så kallade SPAM och andra kommentarer som vi inte alls tycker hör hemma här och länkar till sidor som vi inte alls vill ska synas i vårt kök.
Vi hoppas ni förstår och att det inte ska avskräcka er att fortsätta skriva en liten hälsning till oss, glada blir vi när ni plitar något trevligt i rutan.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

måndag 27 maj 2013

Pasta med tonfisksås

Fisk blir det idag, det är ju tisdag i morgon, och det blir faktiskt ett recept med burkad firre. Naturligtvis är det konserverad tonfisk vi menar, kanske inget som man i vanliga fall kopplar ihop med pasta men här gör vi den kopplingen, för den är hur god som helst. Receptet är en så kallad gammal trotjänare som har funnits i vår receptpärm sedan kökets begynnelse, vart det fanns dessförinnan är ett mysterium höljt i dunkel!


Här gäller det alltså att man gillar både tonfisk, kapris och oliver, gör du inte det så är detta förmodligen inte pastasåsen för dej. Men tycker du om den där salta, lite pikanta smaken så ska du absolut prova, den påminner lite om tonnatosås som ibland  serveras till kalv:

Pasta med tonfisksås   2 port
2 burkar tonfisk i vatten
1 dl finstrimlad purjolök
2 dl crème fraiche 
1½ dl mjölk
1 tsk fiskfond
2 tsk kapris
hackad persilja
svarta oliver, urkärnade och halverade
Fräs purjolöken mjuk och tillsätt tonfisken. 
Häll i crème fraiche, mjölk och fond, koka samman och rör till sist ner persilja, kapris och oliver.
Låt såsen bubbla upp och servera till nykokt pasta.

Skulle ni vilja äta burkad tonfisk på annat vis så finns det tonfisksoppa, tonfiskbiff och varm macka med tonfisk. Det kan ju vara kul att variera de där burkarna lite:)

Så fick vi äntligen åter igen känna solens värme idag, det blev härligt sommarväder under dagen. Men vart den där gulingen tog vägen ikväll kan man ju undra, himlen blev plötsligt mörkaste grå och det ser väldigt regnhotande ut. Tur vi har motionerat tillräckligt för dagen, annars hade vi väl fått rusta oss med paraflaxer.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 26 maj 2013

En krämad pytt

Det finns väl ingen som är obekant med pytt i panna, en rätt som säkert kan varieras i det oändliga vad gäller råvaror och smaker. Bästa återvinningsmaten måste det ju vara när kylskåpet och frysen behöver rensas ut på överblivna småslattar och rester. Visserligen är det oerhört sällan det finns köttrester i vårt kök, men ensamma grönsaker finns det ibland och det är vid sådana tillfällen vi kockar till en pyttvariation.

pytt i panna med kyckling

Senaste upplagan av rätten krämade vi till med både crème fraiche, grädde och ost, ingen bantarmiddag alltså, men det uppvägde vi med en extra lång motionsrunda:) I stekpannan fick två sorgsna selleristjälkar sällskap av en paprika och en förskrämd morot, lite kycklingfilé från frysen åkte ner och en stund senare kunde vi hugga in:

Krämig kycklingpytt  2 port  + 1 matlåda
500 g kycklingkött i bitar
½ röd lök, strimlad
kokt potatis, mindre bitar
1 röd paprika, i bitar
1-2 morötter, slantade
2 stjälkselleri, slantad
några blad basilika, strimlade
2 dl crème fraiche
2½ dl matlagningsgrädde
ca 1 dl riven god ost, vi använde oss av parmesanost
salt och svartpeppar
Stek köttet runt om och tillsätt löken efter en stund och låt den steka med.
Släng i potatis, paprika, morot och selleri och låt det fräsa några minuter.
Rör ner crème fraiche, grädde och basilika, blanda om och smaka av med kryddor.
Precis innan serveringen så rör du i osten.

Till vår pyttskipannski serverade vi grön sparris som vi gratinerat med riven parmesanost på, ett väldigt gott tillbehör.

Ska vi kanske ta en liten helgrapport också när vi ändå är igång, eller vad säger ni? Lördagen bjöd på en helt ny upplevelse för vår del, vi var nämligen ombord på en segelbåt för första gången i våra liv! Visserligen låg den tryggt förankrad i småbåtshamnen i stan, men ändå. Men seglare lär det inte att bli av oss, fru Mårtensson har problem nog med att gå på en brygga, minst sagt.
Vidare har en ny stekpanna, en Scanpan, burits hem från stans Köksbod och än så länge är vi mer än nöjda med den. Att sen en av oss tog det hela ett steg längre och återanvände den fina påsen som pannan låg i, är en helt annan historia...


Något morsdagsfirande har vi inte haft, däremot har Hasse varit här på eftermiddagsfika. Resten av söndagen har mest regnat bort, vi har knappast stuckit näsorna utanför dörren faktiskt - hör och häpna! Men än är inte dagen slut så vem vet, kanske snörar vi på oss promenaddojjorna och ger oss ut och hoppar i vattenpölarna. Det kan väl vara ett passande avslut på en bra helg?

Nu önskar vi att ni alla får en riktigt bra vecka, den sista i denna månaden minsann!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

fredag 24 maj 2013

Sommargult socker

Hej på er alla denna härliga dag. Inte bara är det fredag, det har dessutom varit en solig dag, i alla fall här nere i våra kvarter. Dock ser det lite sisådär ut med den stora lampan på himlen just nu, de där tjocka grå fluffiga sakerna envisas med att tränga sej framför, inte alls vidare snälla är dom! Dessutom ser dom väldigt regnfyllda ut, hmmm... men vi väljer att ignorera det!

För er som inte har haft något solsken idag så kanske vi kan få sprida lite fint gult sken till er, ja naturligtvis får alla ni andra också njuta av den härliga färgen. I burken har vi ett alldeles speciellt socker, ett socker som fått sin fina gula färg från Gullvivor. När fru Mårtensson såg idén hos Linda på Kryddburken så blev hon genast nyfiken och ville prova, Eva på herr Mårtenssons jobb var snäll och ställde upp med blommor från trädgården och vips stod härligheten i ugnen och torkade.
Än så länge har inte sockret kommit mycket längre än till burken och ut om på balkongbordet för att förevigas på bild, men vi hoppas att ett tillfälle kommer snart då vi får användning för det. Under tiden skickar vi idén och receptet vidare till er:


Gullvivesocker
2 dl socker
2 dl gullviveblommor
Kör socker och blommor i en mixer och strö sedan ut det på ett bakplåtspapper.
Ställ in plåten mitt i ugnen och låt det torka på 50 grader i ca 20 minuter.
Låt det svalna och mixa det eventuellt en gång till om du vill ha det riktigt finmixat.
Sockret kan man använda när man bakar, strö över cupcakes eller varför inte prova ha det i marängsmeten.

Hur ligger landet inför helgen, kör ni på gehör eller har ni några planer? För vår del blir det helt och hållet planlöst, förutom några rabarberexperiment i köket så landar vi där vindarna släpper oss:)
Vart än era vindar för er så hoppas vi att ni får det härligt bra, god mat och dryck, många glada stunder och avkopplande övningar. Kanske lite gullviveletande?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 23 maj 2013

Köttfärsfyllda cannellonis

Onsdagen kom  och gick i en flygande fläng här i köket, knappt hann vi stiga upp och äta frukost förrän det var dags att gå och lägga oss igen, vart tar dagarna vägen egentligen? Visserligen hann vi med en hel massa, men till sopetippen kom vi aldrig, bilen var upptagen, så det får vi ta någon annan dag. Men allt annat som vi hade på vår "to-do"-lista bockade vi av, inklusive att experimentera fram en middag som vi gått och fnulat på lite tillsammans. Inget avancerat eller märkvärdigt, men likväl en sådan måltid som lockar fram läten som skulle få vem som helst att tro att något annat händer vid matbordet...

cannelloni med köttfärsI frysen fanns överblivna färska lasagneplattor som behövdes tas om hand och i kylen låg en paket mozzarella och lite selleri som var på väg att lämna in sina avskedsansökningar. Så huxflux hade vi skapat en återvunnen italienare i köket:

Köttfärsfyllda cannellonis   2 port+matlåda
400 g färs
½ röd lök, hackad
2-4 vitlöksklyftor, fint hackade
1 stjälkselleri, strimlad
1 msk tomatpuré
1 burk hela körsbärstomater
1 msk HP-sauce
1 msk kalvfond
1 dl vatten
basilika
oregano
salt och svartpeppar
10 färska lasagneplattor
1 pkt mozzarellaost, riv i bitar
Fräs köttfärsen 5-10 minuter i olja och smör, tillsätt lök, vitlök och selleri efter ett par minuter och låt dom fräsa med.
Sila bort och spara spadet från tomaterna, häll tomaterna ner i köttfärsen tillsammans med tomatpuré, HP-sauce, fond och vatten. Låt såsen puttra någon minut och smaka av med kryddor.
När du är nöjd med färsen så är det dags att börja fylla lasagneplattorna och rulla ihop.
Lägg en klick färs på en platta, lägg på några bitar mozzarella och rulla samman till en tät rulle.
Lägg rullen i en smord ugnsfast form och fyll på med flera rullar, låt dom ligga tätt tillsammans.
Ostsås
3 dl crème fraiche
2 dl matlagningsgrädde
6 msk spad från burken med tomater
2-3 dl riven parmesanost
svartpeppar och salt
Rör samman alla ingredienserna till såsen och täck sedan pastarullarna med sås.
Ställ formen mitt i ugnen och gratinera färsrullarna ca 30 minuter på 200 grader.


Och som att detta inte räckte så slog vi på stort och öppnade Håkans senaste glassinköp. Oh herreje vilket makalöst lyckat glassinköp det visade sej vara!!! Alltså, det finns inte ord som kan beskriva hur god den var, Ben & Jerry's Core Dough-ble Whammy. En mittkärna av chokladfudge som man på ena sidan hittar vaniljglass, på andra sidan chokladglass och i båda sorterna finns det kakdeg och chokladbitar... Ja, men ni hör ju själva, hur gott låter inte det?

Oerhört amerikanska känner vi oss när vi äter glass direkt ur burken, bästa vänner med "Vänner"...

Ikväll blir det minsann ingen glass, vi är båda trötta som ett helt ålderdomshem. Håkan har haft en 13-timmarsdag på jobbet och Anki har en dålig rygg som spökar...Men vad sa vi egentligen, klart vi ska ha glass!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 21 maj 2013

Helt enkel fisk!

Grill, röror och potatissallader i all ära, men nu får dom alla stiga åt sidan ett tag och lämna plats för lite mer "vanlig" vardagsmat. Tittar man tillbaka på senaste veckans inläggen så kan man ju lätt få för sej att vi lever på vin, drinkar och festmat och så är det verkligen inte... Nej, ibland slår vi till och slänger in lite fisk också på menyn:)


En fiskmiddag blir det alltså idag, receptet hittades i gröna lådan och det visade sej vara ett oerhört enkelt sådant med väldigt få ingredienser. Att det sedan smakade gott också gjorde ju inte direkt ont, kan det bli mycket bättre en tisdag i maj?

Senapsmarinerad torsk   2 port
1 pkt torskfiléer, ca 400 g
2 msk crème fraiche
2 msk majonnäs
2 msk dijonsenap
2 msk grovkornig senap, gärna sötstark
skorpmjöl eller panko till panering
Rör samman marinaden och låt fisken marineras i minst 1 timme, ju längre desto bättre.
Slå skorpmjölet på en tallrik och panera fisken på båda sidor.
Stek i smör och olja till fisken är genomstekt, servera med valfria tillbehör.

Där ser ni, vi sa ju att det var hur enkelt som helst!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 19 maj 2013

Snabbsprängd kycklingfilé med god potatissallad.

Nej vet ni vad, det känns nästan som att vi sa för mycket igår och att skrämde bort sommaren som inledde helgen... Fast, som Håkan säger, så behövs ju faktiskt regnet också och nu kommer det att grönska ännu mer än vad det redan gör. Inget ont utan det har något gott i sällskap:) Något annat gott som följde med regnet är att vi äntligen tog tag i vårt källarförråd och rensade ut allt skit som någon samlat där nere under hösten och vintern... Inte en dag försent och nu blir det en tur till tippen och en loppisupphämtning inom kort! Bra att vara förberedda, vem vet när drömlägenheten dyker upp:)

I dag dyker det upp en sprängd kylling i köket, det vet vi i alla fall. En snabbexploderad sådan och inspiratör till receptet är herr Mårtenssons favoritmatlagare, Jens Linder. Bild på kycklingen har vi icke att bjuda på, den ser helt enkelt ut som kycklingfiléer utan skinn gör, ganska blek och tråkig, men smaken var något helt annat än blek och tråkig! Så saftig så den nästan kan konkurrera med den rimmade varianten, som gjorde sån succé när vi skrev om den (läs här och se receptet här). Till kycklingen bjöds det potatissallad, känns som det blir en hel massa sådana nu, men det är ju så gott och så enkelt att variera.

Snabbsprängd kyckling
3 st kycklingfiléer
Marinad
Saft från en citron
Saft från en ½ lime
1 msk salt
1 tsk kajenpeppar
2 msk muscavadosocker
1 gul lök finhackad
Blanda ihop marinaden, rör om ordentligt.
Lägg ner kycklingen i en påse häll över marinaden, låt gona till sig minst 3 timmar i kylen.
Grilla eller stek kycklingen tills den är genomfärdig.


Potatissallad
1 stjälkselleri, tunnskivad
10-15 rädisor i mindre bitar
1 kg kokt potatis i mindre bitar
½ dl kapris
lite bladpersilja
Dressing
1 äggula
1 msk rödvinsvinäger
svartpeppar från kvarn
salt efter smak
½ dl olivolja
½ dl rapsolja
Rör ihop äggula, vinäger, ringla ner olja, lite i taget och vispa kraftigt under tiden.
Lägg potatis, rädisor och stjälkselleri i en skål, häll över såsen och strö över kaprisen.
Strö över lite bladpersilja och servera till kycklingen.

Vi tar två bilder på salladen istället som plåster på kycklingsåren. 

Förutom utrensning så blev det en makalöst lång långpromenad idag, vi var rent svitta och tretta när vi kom hem igen. Kändes extra välbehövligt eftersom gårkvällen tillbringades i tv-soffan i sällskap av jordgubbar, glass, grädde, maränger och en påse hett efterlängtade pepparchips! Jo, den där ESC-festivalen höll på länge den:) Vi var väldigt nöjda med slutresultatet av sångstunden, framförallt Håkan som höll sina tummar extra hårt för Danmark, men hade Malta tagit hem det så hade vi inte sörjt. Men vi är ju lite halvdanska här nere i våra trakter, så visst gläds vi lite extra med våra grannar idag!

Nu hoppas vi att ni gläds åt en ny vecka och att den blir riktigt bra för oss alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 18 maj 2013

Sommarsmak på mojiton.

Oh yes, nu känns det som att sommaren är här hos oss och vad vi har hört så är det flera som tycker att det nästan känns som att semesterlunken redan har infunnit sig... Kan det kanske bero på att det är så fasligt länge sedan vi såg och kände solens värme?
Dagen i dag har vi varit på cykeltur, lite nya blommor har införskaffats till köksfönstret och det blev så bra så. Vi hittade en väldans spännande växt vid namn pandaört som enligt lappen är ätlig och används i asiatisk matlagning, tips mottages tacksamt. Det blev även en kaffeplanta så nu dröjer det inte länge förrän vi skördar och rostar våra egna kaffebönor i köket:)

Ikväll väntar det grillning på balkongen, vi ska prova en nygammal styckningsdetalj som Håkan fick när han var på grillkväll i tisdags. På tallriken hamnar en ny röra och potatissallad, blir vi nöjda så hamnar de båda även här inne. Något som klarat av samma kvalitetskontroll och fått ok-stämpeln är jordgubbsdrinken vi har hällt upp till er idag, ett försök till att göra någon form av mojito med smak av jordgubb som vi tyckte blev väldigt lyckat.


Mängden jordgubbar får ni själv smaka er fram till, det beror lite på hur mycket de smakar. Samma är det med sötman, smaka, smaka och åter smaka innan ni häller upp i glasen. Dagens tips är att istället för att koka sockerlag så går det hur bra som helst att använda vit sirap istället, smart va? Visserligen inte ett tips som vi kan ta åt oss äran för, men hurra för den som kom på det!

Jordgubbsmojito 1 glas
6-8 jordgubbar beroende på hur mycket de smakar
4 myntablad
lite pressad lime
1-3 tsk vit sirap (smaka dej fram till den mängd du tycker är bäst)
2 cl vit rom
fruktsoda eller kolsyrat vatten
Kör gubbar och myntablad till en slät vätska i en mixer.
Blanda ner rom och smaka av med sirap och limesaft.
Häll i glas och fyll upp med fruktsoda eller vatten.

Nu väntar grillen på oss, men att sitta ute på balkongen och äta, som först var tanken, är helt uteslutet. Det blåser näst intill full storm i vår stad så sätter vi oss där så vet vi inte vart varken vi eller maten hamnar... Senare ikväll bullar vi upp med jordgubbar och glass framför tvn och njuter av all skönsång.
Vi önskar er alla en härlig lördagskväll, vad ni än fyller den med!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 17 maj 2013

Lite skaldjur på menyn

Nu tar vi en paus från grilltipsen, eller vad säger ni? Man kan ju inte leva på grillad mat endast, oavsett hur gott det är. Som variation kanske det skulle kunna passa med lite skaldjur, en kall och en varm variant har vi på lager och de tänkte vi bjuda er på idag. Båda rätterna stod på menyn när vi firade vår bröllopsdag för ett tag sedan och mumma smakade dom båda.

Först ut är pilgrimsmusslor som tillagats med hjälp av limesaft, ceviche med andra ord, och som fått sällskap av bl.a mynta och ananas. Lite sött, lite friskt, lite syrligt och lite hett, tillsammans blev det en väldigt god röra:


Ceviche på på pilgrimsmusslor
200 g pilgrimsmusslor
ca 10 cm gurka, urkärnad och tärnad
1 avocado, tärnad
2 ananasringar, tärnade
1 salladslök, strimlad
några myntablad, hackade
pressad saft från 1 lime
2 msk olivolja
salt och peppar
green jalapeno hot sauce
Skär musslorna i mindre bitar och blanda försiktigt med gurka, avokado, ananas, lök och mynta.
Häll över limesaft, olivolja och smaka av med kryddor och jalapenosås.
Ställ kallt minst 1 timme tills det ska avnjutas.

Humrarna gjorde vi inte så väldigt avancerade, klöv dom bara rakt över och klickade på ett kryddsmör som vi rört samman med basilika och vitlök. Här gäller alltså devisen "enkelt är gott, så gott, så gott, så gott....


Gratinerad hummer
2 hummrar
25 g smör, rumstempererat
1 vitlöksklyfta
några blad basilika
salt och svartpeppar
Rör samman smöret med riven vitlök, strimlad basilika, salt och peppar.
Klyv humrarna rakt över, från huvud till stjärt, och lägg i en ugnsfast form.
Klicka över smöret och gratinera sedan humrarna mitt i ugnen på 225 grader ca 10 minuter.

Över så till flaskan som står bakom humrarna och vad vi tyckte om det. Vi gillar ju som bekant när det bubblar i glasen och tycker att det är spännande att prova nyheter för att se om vi kan få en ny favorit. Tyvärr är det inte ofta som det dyker upp nyheter bland hyllorna på stans systembolag så vill vi testa nya varianter så är det beställning som gäller.
Denna gången beställde vi hem en flaska av mister Morbergs mousserande vin och det var med spänning som vi slog det i glasen, vi hade nämligen läst lite varierande utlåtanden och då är det alltid extra spännande att se vad man själv tycker. Och nja... egentligen vet vi inte riktigt vad vi tyckte faktiskt. Det var ju inte så att vi tyckte att det var obehagligt att dricka, men det är inte heller ett bubbel som hamnar på vår topplista eller som vi kommer att köpa hem igen.
Våra två favoriter när det gäller mousserande viner är fortfarande dessa gamla trotjänarna, får väl se om de får konkurrens av kvällens dryck...

Ha nu en riktigt skön pingsthelg allihopa. Hoppas ni får mycket gott att äta och dricka, att ni får koppla av och njuta av fint vår/försommarväder och att helgen blir precis så som ni önskar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 16 maj 2013

Och nu steker vi bönor och bjuder på italiensk potatissallad!

Vi fortsätter på inslagen bana och kör på med två tillbehörstips även idag. Nu behöver de ju inte tvunget serveras till något grillat, de passar säkert bra till annat också. Varför inte käka bönorna till en en bit kokt lax, säkert kan potatissalladen ligga på samma tallrik och vänslas lite med laxen.
Bönorna ska ni inte koka helt färdiga innan ni lägger dom i stekpannan, de går ju färdigt under tiden ni steker dom. Vitlök smaksätter tillsammans med persiljan, vi tog den storbladiga varianten som vi tycker ger lite mer smak, men det gör ni som ni vill:


Franska bönor
250 g haricots verts
1½ msk rapsolja
2 vitlöksklyftor, rivna
½-1 dl persilja, hackad
Koka bönorna lätt och sila från vattnet.
Fräs vitlök och bönor i oljan någon minut, tillsätt persiljan och servera.

Även potatissalladen har fått smak av vitlök, sorry alla vitlökshatare, men den går ju att ersätta med vanlig lök eller så låter man de andra smaksättarna göra jobbet på egen hand.
Servera den varm eller kall, den är god hur som:


Potatissallad med italienska smaker  2 port
400 g potatis
½ dl färsk basilika
½ dl hackad persilja
1 msk rödvinsvinäger
½ dl olja, vi använde rapsolja
½-1 dl parmesanost, fint riven
2 vitlöksklyftor, rivna eller hackade
salt och svartpeppar
Mixa, eller hacka, basilika och persilja.
Rör i vinägern och droppa i oljan, blanda samman.
Blanda ner ost och vitlök, smaka av med salt och peppar.
Låt dressingen stå och dra under tiden som potatisen kokar färdigt.
Häll dressingen över potatisen och servera.

Slutligen tänkte vi slänga in ett litet tips på ett gott mousserande vin som passar så in i bänkens bra till härligt mogna ostar. Vinet är ett Moscato från Spanien och ska man gå efter bolagets rekommendationer så passar det även fint till efterrätter med bär eller frukt, eller bara som snackevann. Men att dricka det till en nästan övermogen Camembert var en höjdare!
Flaskan har hittat hem till köket mer än en gång och lär säkert stå i kylen fler gånger i sommar. Nästa gång ska vi testa den till jordgubbar, vi har en liten idé som vi har svårt att släppa och blir den lyckad så delar vi snart med oss av även den!


Och vet ni vad, i morgon är det fredag igen minsann! I helgen vankas det storyra i Malmö när Eurovisionsfestivalen går av stapeln (varför säger man så egentligen? Går av stapeln...).
Vi kommer säkert att sitta bänkade och se på spektaklet, lite svårt att stå emot speciellt eftersom det händer här i Skåneland:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Glöm nu inte bort att tävla i grilltävlingen, inte särskilt svåra frågor har vi ställt och ni har till midnatt på fredag på er att svara. Grillen ni kan vinna är ju hur smidig som helst till sommarens picknickar! DS.

onsdag 15 maj 2013

Blanda keso med godsaker. Hyvla och marinera en morot.

Nu när vi har grilltävling i vårt kök så tänkte vi att det kanske skulle passa extra bra med några tips på goda grilltillbehör. Det finns ju så mycket gott man kan röra ihop, mixa, marinera eller gratinera som gör sig kanonbra på grilltallrikarna.
Frågan är väl om man kan få för många tips på goda grilltillbehör egentligen? Vi svarar absolut nej, alla tips och goda idéer är mer än välkomna, säsongen är lång och plötsligt så kryllar det av fina råvaror i grönsaks- och fruktdiskarna, som bara väntar på att få glädja oss alla.

Först ut är en kesoröra, ett recept som vi haft i eviga tider och som förändrats en aning under tidens gång. Det blir en matig grillröra och med ett fat goda grönsaker som tillbehör så behövs egentligen inte så mycket mer att äta, till det du väljer att grilla. Så klart kan man ju ha potatis till, men det kändes lite nästan överflödigt tyckte vi. Vad ni tycker är helt och hållet en smaksak, er smaksak, det lägger vi oss inte i:)


Kesoröra till grillat   2 port
1 pkt á 250 g naturell keso
ca 10 cm gurka
1 vitlöksklyfta
sambal oelek efter eget tycke och smak
rivet skal från 1 citron
hackad persilja
salt och svartpeppar
Gröp ur gurkan, tärna och lägg salta bitarna så de får vattna ur sej en stund.
Skölj sedan av gurkbitarna och blanda med övriga ingredienser.
Smaka av och låt sedan röran stå kallt 1 timme eller längre tills den ska serveras.

Nästa deltagare är marinerade morötter. Hyvlade sådana som samsas med hackad rödlök och sen dressas med hjälp av lime, olja, senap och vatten. Syrlig dressing möter söta morötter och får sen skärpa sej lite med löken, hur gott och tuggvänligt som helst:


Marinerade morotsslantar
2 "normalstora" morötter, tunt hyvlade
1 liten rödlök, hackad
1½ msk pressad lime eller citron
3 msk rapsolja
1½ msk vatten
1 msk dijonsenap
Blanda samman lime, olja, vatten och senap till en dressing.
Blanda morotsslantar med lökhack på ett fat och häll över dressingen.
Låt salladen marinera minst 30 minuter innan servering.

Har ni inte slängt in ert bidrag till tävlingen är så är det inte för sent, sista dagen att svara på våra frågor är fredagen den 17:e maj. Tävlingen hittar ni här.

Så har ännu en ledig onsdag passerat i köket. Dagen till ära har vår soffa fått nya kläder, för nej, vi kan bara inte skiljas från vår älskade Tomelilla hur vi än har försökt. Vi insåg till sist att det är otroligt svårt att hitta en ny soffa och bestämde oss istället för att beställa hem en ny klädsel till vår gamle trotjänare under tiden vi fortsätter leta. Nu står den här, lagom lattefärgad och väntar på att väggarna ska följa med i färgförändringarna.
Vi får väl se om vi kan ha tumme med värden och kan få byta ut våra röda väggar till den vita varianten. Har vi tur så kanske vi dessutom slipper göra jobbet själva, för något säger oss att det är oerhört mycket mer jobb med att byta från rött till vitt än det var tvärtom...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 14 maj 2013

Tinas italienska bollar

Nu vet ni, nu ska ni få ett recept på en sån otroligt, makalös, superduper, kanoners, fantastisk, "boom-shicka-wow-wow" god maträtt! Att den sen är lika lätt att kocka till som den är god gör ju absolut inte ont heller, det enda ni måste tänka på är att planera in njutandet eftersom det måste förberedas dagen innan.
Vi pratar om allas vår Mat-Tinas gnudi som hon lagade till i ett av avsnitten i serien "Tina hälsar på", närmare bestämt när hon var i Italien och besökte någon fotbollsspelare som vi knappast visste vem det var.
Inget större större intresse för idrott här inte... Men italiensk mat, där snackar vi stort intresse:)

Vi kan väl säga att det var en succé redan när vi hörde listan på ingredienser, ost och ost och en god tomatsås, inga tveksamheter där inte. Men att det sen var närmast en religiös upplevelse att äta var vi verkligen inte alls beredda på! Ojojoj, ni skulle ha hört oss där vi satt vid matbordet, lovsången ville liksom inte tystna och vi upprepade oss flera gånger: "Åh vad det är gott" och "Alltså det är så gott"! Så nu säger vi till er som gillar Italiensk mat, har ni inte gjort detta tidigare så gör det, ni får bara inte missa denna upplevelsen!!!


Gnudi   2 port
250 g ricottaost
150 g riven parmesanost
en nypa salt
några drag med svartpepparkvarnen
500 g durummjöl
Blanda samman ricottaosten med parmesanosten, salta och peppra.
Täck botten av en burk (med lock), eller en lite djupare form, med mjölet.
Rulla smeten till små bollar, lägg dom på mjölet och täck sedan alla bollarna med resterande mjöl.
Sätt på locket på burken, eller täck formen med plastfolie, och låt det hela stå i kylen över natten eller helst under ett helt dygn så att bollarna torkar helt.
När tomatsåsen som ska serveras till ostbollarna är färdig så kokar du bollarna i en stor gryta med vatten, minst 2 liter, och lite salt. Ta upp gudisarna försiktigt från mjölet och skaka dom lite i dina händer och släpp sedan ner dom i det kokande vattnet, låt dom koka ca 3-5 minuter, när dom flyter upp till ytan är bollarna färdigkokta.
Ta upp med hålslev och servera till tomatsås:

Tomatsås
400 g tomater, gärna körsbärstomater men det går även bra med vanliga
några klyftor vitlök
olivolja
½ citron, pressad och lite rivet skal
salt och peppar
Ringla lite olja i botten av en ugnsfast form och lägg i tomaterna, använder du vanliga stora tomater så klyfta dom först. Lägg i vitlöksklyftorna men behåll skalet på.
Ringla över olja, krydda och pressa över citron och riv över lite skal.
Baka tomaterna mitt i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter tills de är mjuka.
Ta ut formen, ploppa ut vitlöken från skalet och mosa sedan allt i formen lite lätt med en gaffel.
Smaka av såsen med ev mer kryddor.
Lägg tomatsåsen i en stor skål, lägg i gnudisarna och riv gärna lite extra parmesanost och basilikablad över innan serveringen.
Vi åt breasola till våra gnudisar men det funkar finfint att äta dom helt vegetariska också.

Inte är det ofta som vi gör maträtter mer än en gång egentligen men det finns några "favorit i repris-recept" och detta är absolut en som hamnar i den kategorin. Vi har redan abstinens...

Nu är så Håkan återbördad i köket igen efter en kött- och grillkurs på ICA i Helsingborg. Med hem i bagaget fanns det både godsaker i en goodiebag och lite nya tips och idéer att använda i affären. Ja, idéerna alltså, godsakerna stannar hemma:)
Anki har alltså haft sån där "ensamtid" och vad den har bjudit på vet ni som hänger i vårt facebook-kök. För er som tillhör de nyfikna skara och inte redan följer oss där så är det ett hett tips, där bjuder vi på många spännande godsaker:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 13 maj 2013

Ägg i skärselden

Okej, då fortsätter vi med projekt " mer färs i Mårtenssons kök" och bjuder er på ett spännande italiensk recept som vi sett hos en rad andra matbloggare. Med andra ord är detta ett så kallat vandringsrecept och eftersom vår erfarenhet av sådana är väldigt positiv så kände vi direkt att vi ville prova.

Ägg i skärselden är en snabb maträtt att fixa till, men så klart kan man ju låta köttfärssåsen puttra länge om man vill och har tid till det. När puttrandet är färdigt så ska det knäckas ner ägg i stekpannan och gillar du löst kokta ägg så låt det absolut inte stå för länge på plattan. Det går utmärkt att slå av värmen direkt som äggen går i och sedan utnyttja eftervärmen istället, kolla då och då på gulan för att få den precis så som du vill ha den.
Vi lät nog vår stå för länge, eller så var det helt enkelt så att fotografen tog för lång tid på sej, för våra ägg blev lite för hårdkokta för vår smak, men nu vet vi det tills nästa gång.


Originalnamnet på rätten är Uovo in purgatorio bolognese, men vi kör på den försvenskade versionen som känns lite enklare att uttala...

Ägg i skärselden
400 g köttfärs
1 rödlök, hackad
2 vitlöksklyftor
1 burk hela körsbärstomater
kalvfond
1-2 dl vatten
1 blekselleristjälk, slantad
salt och svartpeppar
4 ägg
riven parmesanost
Fräs lök, vitlök och färs några minuter.
Tillsätt tomaterna och skölj ur burken med vatten, börja med 1 dl.
Häll i fonden och tillsätt selleribitarna.
Låt såsen puttra ca 15 minuter, tillsätt mer vatten om du tycker det behövs, smaka av med kryddor.
Gör 4 små gropar i såsen och knäck ner äggen i groparna, sänk värmen och lägg ett lock på.
Låt såsen stå och småputtra några minuter tills du märker att äggen börjar stelna, vill du ha äggen löskokta så håll ordentlig koll för det går snabbare än man tror.
Ta bort från värmen och strö över osten, servera med bröd som doppas i sås och ägg, så gott!
Man kan även koka pasta och servera till om man vill ha det.

Ja, då var första dagen avklarad på denna vecka, men hav förtröstan, snart är det helg igen.
Vi skall piffa till denna måndagskväll med provsmakning av grisatassar som vi kokte till igår, med en lite annorlunda touch, rapport kommer senare i veckan.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

X

söndag 12 maj 2013

Grilltävling!

Hej hopp på er alla glada där ute i landet! Har ni haft en fin helg, långhelg kanske? Vi har haft det hur bra som helst, gårkvällens personalfest klarade vi av med bravur, ingen pokal med hem...:) Idag har vi gått, gått och gått, det har ju varit sån fint väder så det har burit emot att gå in igen, men till slut så var vi helt enkelt tvungna. Risken är väl att vi hade svimmat av hunger på någon parkbänk annars, och så kan vi verkligen inte ha det!

Hur är det, har ni premiärgrillat än? Vi räknar kallt med att flera många av er har dragit fram grillarna från vinterförvaringen, klätt av dom, skrubbat och borstat gallerna och laddat upp med kol, gasol och tändvätska.
I Mårtenssons kök finns det ingen större grill, vi kör mest med elgrill när andan faller på, lägenhetsboende som vi är. Men vi är faktiskt stolta ägare till en "riktig" grill också, en liten portabel sådan som vi fått av en fin vän för flera, flera år sedan. Varje gång vi använder den så skänker vi Tommy en extra tanke och minns honom och hur förtjust han var i att grilla!

Nu är det vår tur att göra någon av er glada och lotta ut en variant av en sån där praktisk "bära med sej"-grill. Heinz är så schysta och skickar hem en grill och deras 3 nya Hot Sauces till en av er, det enda ni behöver göra är att svara rätt på våra två frågor.
Senast den 17:e maj vill vi att ni svarar i kommentarsfältet i detta inlägget, och tro nu inte ni kan fuska och läsa vad andra tävlande svarat... Vi döljer svaren fram till tävlingen är avgjord:)


Frågorna så, vi undrar över två svar:

Vi söker namnet på enheten i vilken man mäter hettan i mat, framförallt chili då.
Vilken chili har använts i den medelstarka (hot) varianten av Heinz hot sauces?

Lördagen den 18:e kommer ni att få veta vem som kan stoltsera med en ny fin grill på sina utflykter!

Ha nu en riktigt fin vecka allihopa, vi håller tummarna för att solen fortsätter att lysa på oss och värma våra frusna vintersjälar!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 11 maj 2013

Smörgåstårta, Sveriges nationalrätt?

Nu tar vi och chillar ner lite, återvänder till svenska smaker och, vågar vi säga det..., bjuder på en av Sveriges nationalrätter:) Vi hade besök av våra goda vänner Anne och Ingemar igår kväll och med sig hade de våra cykelidoler, som ni säkert vid detta laget vet vem dom är. Cykelentusiasterna har nämligen återvänt hem efter att ha suttit på sadlarna i tio månader och är nu på besök hos Ingemar och Anne. Så klart de skulle hänga med, vi var ju nyfikna på att få höra mer om deras äventyr!

Att vi skulle bjuda på något svenskt i matväg var vi helt överens om, dom hade säkert fått nog av exotisk mat så det räcker för ett bra tag framöver, tänkte vi:) Eftersom Håkan dessutom jobbade hela dagen igår så behövde vi något som kunde förberedas så mycket som möjligt...
En smörgåstårta så klart!


Lite inspirationsläsning av gamla tidningsurklipp och lite brainstorming, et voila! Mårtenssons smörgåstårta med räkor och tonfisk har sett dagens ljus! Väldigt uppskattade blev den och om vi får säga det själv så blev vi otroligt nöjda med skapelsen. Den blev saftig, frisk och välfylld.
Öl, vitt vin och rosévin serverades till och just rosévinet var verkligen en höjdare, så attans gott både till maten och att bara sippa lite på (tack för tipset, Helena och Olof!). Innan maten sippade vi på dessa vilda jordgubbarna och dom kommer vi absolut att bubbla med fler gånger för dom föll oss riktigt bra på läppen.
Men nog babblat, raskt över till Piéce de rèsistance:

Smörgåstårta med tonfisk och räkor  ca 8 pers
3 st skivor smörgåstårtsbröd, 23*40 cm
Fyllning
6 dl crème fraiche
3 dl lätt majonnäs
1/4 dl chilisås
½ dl hackad dill
salt och vitpeppar
400 g skalade räkor, hackade
3 burkar tonfisk
½ citron
Börja med att vispa crème fraichen så den blir fast, det tar ett tag med elvisp och även om det verkar som den först bara blir lösare så ändras det snart.
Rör samman crème fraiche, majonnäs, chilisås och dill, med salt och peppar.
Blanda ner räkhacket och smula i tonfisken, rör om.
Pressa lite citron över första brödskivan och bred på hälften av fyllningen.
Lägg på andra brödskivan, pressa över citron och bred på resten av fyllningen.
Lägg över sista biten bröd och täck med citronkrämen:
Citronkräm att garnera tårtan med
300 g färskost
1 dl grädde, vispad
1 dl lättmajonnäs
rivet skal från 1 citron
pressad saft från ½ citron
salt och peppar
Blanda samman alla ingredienserna och smaka av innan den breds på och runt smörgåstårtan.
Hit kan tårtan förberedas dagen innan den ska serveras, det blir bäst om man lägger samman den dagen innan så den får stå och bli saftig och så mycket godare.
Ett bra tips är att lägg breda remsor av smörgåspapper längs med kanterna under tårtan så skyddar du underlaget från kladd. Låt det ligga kvar tills tårtan är färdiggarnerad.
Täck över med plastfolie och ställ kallt över natten.
Garnera sedan tårtan innan serveringen.
Förslag till garnering av smörgåstårtan:
ca 40 g hackad dill att klappa på runt sidorna
kallrökt lax
500 g skalade räkor
kokta ägg, klyftade
ca 3 tomater, klyftade
1 citron, tunt skivad
1 liten påse machessallad
1 pkt ärtskott
gurkskivor
Garnera efter din egen fantasi, vår såg ut så här:

 Flygfoto...

Närbild, machesallad var tacksamt att garnera med eftersom den fyller ut bra och fastnar lätt.
Runt kanterna duttade vi fast hackad färsk dill.

Dukningen gick i fräscha marina färger, blått, rött och vitt. 

Och nu, kära läsare, måste vi hasta vidare vilket det känns som vi gjort den senaste veckan som bara flugit oss förbi. Vart dagarna har tagit vägen vet vi inte alls... knappt har vi ens hunnit in till alla våra fina kollegor där ute i cyber space, sorry säger vi, men så är livet ibland... Men vi lovar bot och bättring och kommer snart och knackar på ho er alla igen och kollar vad ni haft för er!
I kväll blir det borta ätande för vår del, vi är hembjudna till Håkans chef på personalfest och vi hoppas det blir precis lika trevligt som det var i fjol!

En önskan och förhoppning om att ni alla ha en fin helg, är ni i Ystad så kanske ni ger er ut och kikar på alla de fina bilarna som belamrar våra gator och torg ikväll?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 9 maj 2013

Het korv och provsmakning

Det går hett till i vårt kök just nu, är det inte heta kladdkakor så är det heta salsor:) Och vi ska inte vara mildare idag, nej då för nu är det dags för en spicy färskkorv att göra entré! I vårt samarbete med Heinz så har vi ju fått testa deras nya heta såser och Håkan fick genast för sej att smaksätta en korv med en av smakerna. Efter lite provsmakning så föll valet på den mildaste av dom tre, dels för att den skulle passa alla i sällskapet med också för att den rökta chilismaken skulle gå fint till resten av ingredienserna. Korven bjöd vi på våra fiestagäster som gladeligen satte i sej av både den och ramslökskorven.


Chipotle och vitlökskryddad korv
500 g färskött
60 g kallrökt sidfläsk
100 g späck
1 g svartpeppar
4 g mörkt muscovadosocker
7½ g salt
2 tsk Heinz Hot Sauce, Chipotle & Garlic
Bäst resultat får du när alla ingredienserna till korven är riktigt kalla.
Mal kött, späck och sidfläsk på mellanskivan i din köttkvarn, ner i en skål.
Blanda ner övriga ingredienser och blanda samman smeten väl.
Stek en klick smet och smaka av så du är nöjd med smakerna.
Börja stoppa korven - lämna först ca 3 cm fjälster tomt innan du låter smeten gå i, efter ca 15 cm så lämnar du lite fjälster tomt igen och snurrar korven runt några varv så en ände bildas.
Upprepa tills smeten är slut.
Klipp av korvarna från varandra, lägg i kylen så de får vila några timmar innan du steker dom på ett stekjärn på svag värme tills de blivit fasta, ca 15 minuter.
Korvarna ska ha en innertemperatur på 70 grader när de är klara.
Man kan även steka korvarna så de får en yta först på stekjärn och därefter låta dom steka färdigt i ugnen.

Under middagen så hade vi lite provsmakning av de olika varianterna av dessa "Hot Sauces". Dels testade vi dom alla tre till förtugget, alltså korvar, nachos, guacamole och salsa, och dels så stänkte vi dropparna på huvudrätten, fajitas med entrecote.
Ungefär så här blev vårt provresultat:


Först ut den röda, lite snällare såsen med smak av chipotle, rökt sådan, och vitlök. Gjord för att passa t.ex i marinader, korvar eller i hemburgarna.
Denna gillade vi alla, även om de två i gänget som verkligen gillar när det smakar hett tyckte den var lite för klen i smaken... Vi kom fram till att det var denna såsen som passade bäst att stänka på wrapsen som vi åt till huvudrätt.

Nästa sås är den gula som smaksatts med den gula Habanerofrukten, denna såsen är den hetaste i gänget och har fått en liten touch av sötma för att få rätt balans.
Här gick åsikterna brett isär. Håkan och Jonny tyckte att detta var såsen som förtjänade guldkronan, den godaste och smakrikaste av de alla, medan Anki inte ens nändes smaka...
Övriga i gänget gav sig dock på den och var rörande överens om att den var het, så het!

Den gröna medelstarka varianten så som har fått smak av grön jalapeno och funkar fint att smaksätta guacamolen med eller att stänka i salsan.
Vi enades till slut om att Jalapenosåsen är den mest användbara bland smakerna och styrkorna.
Här är det lätt att öka på styrkan genom att droppa i lite mer, bara provsmaka sej fram till rätt hetta som passar det flesta som ska äta maten. Denna färgen var den som det gick mest åt av och som alla skulle utöka sina kryddförråd med.

Håll nu era ögon lite extra öppna här för snart så blir det tävling i köket, en grill står på spel och det kan väl vara en perfekt vinst med tanke på kommande grillsäsong?
Ha nu en fortsatt fin ledighet, säkert är det flera av er som passat på att lägga lite långledighet nu i samband med kristiflygare. Men oavsett hur ni gjort så hoppas vi att ni har det riktigt härligt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

I samarbete med Heinz

tisdag 7 maj 2013

Utlovad chokladkladdkaka med chilihetta med passionerat tillbehör

Nu har vi lovat er, inte bara en gång utan två gånger att ni skulle få receptet på den makalöst goda efterrätten vi bjöd på i lördags på vårt lilla mexikanska samkväm. Så vad vore vi då för urusla människor om vi bara frestade er och dinglade lite med den där kakan framför näsan på er utan att hålla vårt löfte? Makalöst urusla, det är vad vi hade varit, och det vill vi inte vara så here it goes!

Det var alltså en variant av chokladkladdkaka med en het tvist i smaken som serverades, hur het det avgör du själv under bakandets gång. Frun här började med 1 tsk chili för att öka mängden med ytterligare 1 tsk, vill man så kan man med all säkerhet lägga på ½-1 tsk till. Tänk bara på att hettan kommer fram mer när kakan är färdigbakad... kanske inte så kul att stå där med näsetippen i brevlådan och skämmas över att bjuda på en kaka så het att ingen kan äta den:)


I ett synnerligen kreativt ögonblick så kom bagerskan i köket på att det borde finnas ett friskt, syrligt och lite fruktigt tillbehör att servera till kakan. Vi har ju testat att servera en salsa med ananas, mynta och rom (här) tidigare till chokladtårta och det blev ju så himla gott, det friska lyfter verkligen den där lite tyngre chokladsmaken till oanade höjder. Så vi tog helt enkelt och bjöd upp till en ny salsa, blandade röda gubbar med gult passionerat kött och gröna blad:

Chili chocolate cake   6-8 port
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl mörkt muscovadosocker
1½ dl vetemjöl
5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1-2 tsk malen anchochili
1 tsk kanel
150 smält smör
2 msk starkt kaffe
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt mjöl, kakao, vaniljsocker, kanel, smör och kaffe, rör samman.
Rör sedan ner chilin, börja med 1 tsk och smaka av, tänk på att kakan blir lite starkare än vad smeten smakar. Vi tog 2 tsk och då kändes smaken av chilin utan att den för den skull tog över och smakade för starkt, man hade kanske kunnat ta i ½ tsk till...
Häll smeten i en smord springform (lägg gärna bakplåtspapper i botten på formen så blir kakan lättare att ta loss) på 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen på 150 grader i 20-25 minuter, kolla med provsticka - den ska vara lite kladdig i mitten.
Servera med glass eller grädde och en god fruktig salsa.

Passionerad jordgubbssalsa
500 g jordgubbar, tärnade
4 passionsfrukter
10 myntablad, finhackade
Gröp ur passionsfrukterna och blanda samman fruktköttet med de tärnade jordgubbarna och myntan.
Låt röran stå och safta sej någon timme innan serveringen.
Supergott även på vaniljglass.

Det var verkligen riktigt kul att bjuda dessa fyra till bords, lovorden haglade och både korvar, mat och kakan med tillbehör gjorde succé! Så till den milda grad att vissa tyckte att detta borde bli ett stående inslag någon helg i månaden, alla var väldigt vänligt inställda till att vara försökskaniner fler gånger.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

måndag 6 maj 2013

Fest i dagarna tre:)

Jajamensan, ni läste helt rätt, vi har fest i köket i dagarna tre! I lördags var det ju som bekant festligheter med mexicanskt tema och igår, som vissa av er redan har koll på, så fuskade vi lite och firade vår bröllopsdag en dag i förskott. Som ni kanske redan räknat ut så är det alltså vår "riktiga" bröllopsdag idag så vi fortsätter vårt firande lite till, fast ikväll på lite mer stillsamma manér. Vi håller oss till en rätt och det är råbiff som står på menyn.


Tro nu för all del inte att det var något vansinnigt galet firande igår, vi bubblade med Per Morbergs mousserande vin och till det smaskade vi på allehanda skaldjur, lite av en skaldjursfrossa med andra ord - en av de bästa frossorna man kan få om ni frågar oss. Eftersom det fanns lite god chokladkaka över från i lördags så blev det efterrättsrester också, bästa resterna om ni frågar oss... Bubbelrecension, skaldjursrecept och chokladkakerecept ska ni få ta del av så klart så fort vi har fixat och trixat lite med fler bilder på godsakerna.


Några bilder som redan är färdigfixade är fotona på vår senaste fiskgratäng, Håkans egen "hittepågratäng", som vi smaskade i oss förra veckan, herrevårje så god den blev. Riktigt syrlig sås där oreganon passade så bra till i smaken, många olika grönsaker i såsen och framförallt tomaterna gav både fin färg och smak. Naturligtvis så kan du variera grönsakerna efter vilka sorter du har hemma och som du föredrar, kanske broccoli, blomkål eller fänkål?

Fiskgratäng med torsk  2 port
400 g torskfilé
2 stora tomater, klyftade
2 vitlökar finhackade
2 små gula lökar finhackade
2  morötter, slantade
1 näve sugar snaps
1 röd paprika, i bitar
2 stjälkar stjälkselleri, slantade
1 citron, pressad saft och rivet skal
3 dl crème fraiche
salt och svartpeppar
Fräs lök, vitlök, morötter, paprika och selleri snabbt i olja. Lägg i tomaterna, pressa över citron, tillsätt skalet och krydda, låt det småputtra några minuter. 
Rör i crème fraichen och låt allt puttra en stund till, smaka av.
Lägg fiskfiléerna i botten på en smord ugnsfast form och häll över såsen, ställ in formen mitt i ugnen och gratinera på 225 grader i ca 15 minuter.
Servera med goda tillbehör, vi kan rekommendera potatis till de av er som äter det, såsen är så god så den kräver en bra uppsamlare! 


Och nu önskar vi er alla en riktigt fin ny vecka, en såndär bra vecka med en extra ledig dag:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 4 maj 2013

Tillbaka från fiesta!

Så kära läsare, då är vi på hemmaplan igen, tillbaka i vårt eget kök efter att gästkockat i Persson/Janssons kök. Inte dumt alls vill vi lova, diskmaskin, induktionshäll, varmluftsugn... we like! Men slöa knivar, det gillas inte, så med sig hade herr Mårtensson sitt stål och nu är det åtgärdat. Behöver vi säga att det var ett väldigt välkommet inslag i gästspelet?

Första stoppet på vägen till middagsbjudningen var hos vår absoluta favorithandlare på Stortorget, vår egen blomsterleverantör Maibritt, som vi beställt lite fina blomsteruppsättningar av tidigare i veckan. Vi hade bara två önskemål och det var att dom dels skulle passa in i kvällens tema "Mexikanskt" och dels inte fick vara för stort, sen fick hon fria händer att göra som hon ville. Gissa om vi blev nöjda när vi hämtade dessa fina skapelser, både snittblommor i perfekta färger och så små kaktusar, bättre kunde det inte bli!

Tack Maibritt, du är en ängel! 

Vi dukade så gott vi kunde så det skulle kännas lite mexikanskt, ganska nöjda blev vi med slutresultatet: 

 Menyerna för kvällen plitade vi ner på små flaggor, ett enkelt tips som är lätt att variera:
Korvarna till förrätten var Håkans egna hemma gjorda, den ena med smak av ramslök och den andra smaksatt med en av Heinz Hot Sauces. Receptet på den senare kommer inom kort, receptet på den första hittar ni här

Korvakungen him slef vid spisen.

Ute i trädgården väntade en hungrig gäst, eller var det solstolsuthyraren?

Fler av gästerna vid bordet, Marie-Louise, Jonny och Carina, nöjda med förrätten och provsmakningen av de heta såserna. 

Fru Mårtensson och Affe, vilken av såserna smakade egentligen bäst...?

Huvudnumret så, Green Jalapeno fajitas, serverad med guacamole (receptet här) och Pico de Gallo

Såserna som vi testade, rapport om vad vi tyckte och hur de smakade kommer inom kort. 

Heta maträtter kräver törstsläckande drycker... tro nu inte att vi bara drack detta, nej vi drack även vatten och kaffe:) Corona kändes som ett självklart val till korvarna, lite tequila till de som önskade och så vitt vin till huvudrätten om man ville ha det.
Vinet var ett tips från från Lisa som jobbar på "Gröna skylten" i stan och det passade kanoners till de heta smakerna, mycket bra tips, vi tackar!
Tackar gör vi även Carina och Affe som lånade ut sitt kök och uterum till oss, och Marie-Louise och Jonny för att ni ställde upp som försökskaniner!

Ja, något sådant såg det väl ut. Fler bilder av mer mat finns på minneskortet men dom tar vi en annan dag, då ska ni även få recept på fler av godsakerna vi satte i oss som t.ex den där heta chokladkladdkakan med salsa... Mmmmm, det finns nog kvar två bitar av den - perfekt nattamad:)

Nu önskar vi er en fortsatt fin helg och en skön söndag!
Smaklig spis! / Anki och Håkan