tisdag 30 juli 2013

Middag med tveksam historia.

Det finns vissa rätter som man hört talas om många gånger, som man tänkt göra många gånger och som man - när man väl fått tummarna loss - kommer att göra många, många gånger. Den senaste rätten som kvalar in på den listan i vårt kök går under namnet lerpottasill, eller lertallrikasill, en gammal skånsk maträtt där matjessill är huvudingrediensen.

Att vi båda är smått tossiga i matjessill är ingen hemlighet och det är något vi kan få ett gigantiskt sug efter, sommar som vinter. Därför är det extra uppskattat när vi hittar nya sätt att njuta av denna, enligt våra smaklökar, delikatess. I normala fall äter man ju matjessillen kall, om man inte slänger den i en paj det vill säga, men här serveras den ljummen och tack vare det så får den lite mjukare sälta. Perfekt för de som annars kanske tycker att matjessill är för skarpt i smaken:


Lerpottasill   2 port
4 filéer av matjessill
2 hårdkokta ägg, grovt hackade
½ rödlök, fint hackad
hackad dill och gräslök efter eget behag
50 g smör till servering
Blanda samman hackad lök, dill och gräslök.
Lägg sillfiléerna i en ugnssäker form (vi hade två mindre) och låt dom bli ljumna/varma mitt i ugnen på 175 graders värme. Våra stod inne nästan tio minuter innan fisken var så varm som vi ville ha den, men det beror förstås på formen och din egen smak.
Under tiden smälter du smöret i en gryta eller i en liten stekpanna tills det blivit brynt.
När sillen är färdig lägger du över äggblandningen och häller sedan på det brynta smöret och serverar hela härligheten med kokt potatis, ny eller gammal.

Härliga färger och dofter. 

Det visade sej faktiskt bli en väldigt mycket snyggare rätt än vad vi hade förväntat oss, en massa fina färger som blandades och lades över firren var det ju! Det brynta smöret får en väldigt god och nötig smak som passar så bra till den salta smaken från fisken. Summa summarum; en fullträff som hette duga!
Vi har försökt att hitta ursprunget till den här sillrätten och till varför den heter just lerpottasill, men förgäves. Kanske kan någon av er hjälpa oss med namnet och vart det kommer från?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

X

måndag 29 juli 2013

Nudelsallad med räkor och fräsch kokosdressing

Tack vare världens bästa Hasse så landar det en hel del recepttillfällen och läsare i vårt kök, och vi är lika tacksamma för båda. Ankis far är nämligen lika flitig med att skänka oss tidningar och reklamutskick med recept som han vet inte dyker upp i vår brevlåda, som han är med att göra reklam för vårt kök. Man kan absolut titulera honom både receptlangare och manager!
Dagens vansinnigt goda måltid är ett typexempel på just ett sånt tillfälle där vi ätit en kanoners god middag som vi med all säkerhet inte hade snubblat över om inte Hasse lagt hilleben för oss:)

Vi pratar alltså om en räksallad med thailändska smaker, en sallad som hör lika mycket ihop med en het sommardag som en varmkorv med ett korvabröd! Ja men ni hör ju själva hur perfekt den är när svitten lackar och ni känner för något fräscht och smaskigt att stilla er hunger med. Säkert är salladen en riktigt bra deltagare på eventuella picknickar, forsla bara sallad och dressing var för sej och blanda sedan samman de två på plats.
Ett gott rosévin eller vitt vin i glaset att dricka till är icke att förkasta, vi lovar...


Receptet har vi bläddrat fram i Coops medlemstidning, ni som känner oss vet därmed varför detta recept inte hade hittat hit på annat sätt än via bästa Hasse:) 
Lite förändringar har dock skett mot originalinstruktionerna. 

Nudelsallad med räkor och thaiinspirerad dressing    2 port    
(Börja med dressingen eftersom den ska kokas och svalna innan den serveras)
150 g risnudlar
300 g skalade räkor
1 näve sugarsnaps, strimlade
½ rödlök, strimlad och blötlagd
½ gurka, tunt skivad
3-4 tomater
rädisor, klyftade
Koka nudlarna enligt paketets instruktioner och kyl sedan dom i kallt vatten.
Lägg upp alla ingredienser på ett fat eller i en skål och häll över dressingen.
Servera gärna med extra limeklyftor för de som behöver mer syra och sambal oelek för de som behöver mer hetta!

Dressing
2 dl kokosmjölk
1 citrongrässtjälk
röd chili efter eget tycke och smak
1 tsk fisksås
½-1 lime, rivet skal och saft
riven ingefära efter eget tycke och smak
Krossa den tjocka vita delen på citrongräset och lägg hela stjälken i en gryta tillsammans med chili, fisksås, limeskal, ingefära och kokosmjölk.
Låt dressingen koka upp och låt den sedan småputtra ca 10 minuter, tillsätt limesaft och smaka av så du är nöjd med alla smaker.
Låt dressingen svalna i kylen innan du häller den på salladen.

Tack för maten, far/svärfar! Kram till dej.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

lördag 27 juli 2013

Pièce de résistance!

Kommer ni ihåg att vi för ett tag sedan skrev att vi hade gjort flädercurd (här) med hjälp av vår flädersaft (här)? Vi skrev ju att den passade fint till ost och paj, och som det inte var tillräckligt så kan vi berätta för er att den gör sej så bra även ovanpå en iskall jordgubbsglasstårta!

Detta är alltså tårtan vi bjöd våra familjer på som Grand Finale på kakfrossan och efter att vi förändrat och förfinat receptet lite grann kan vi nu dela med oss av den till er. Jo ni läste rätt, vi var tvungna att göra vissa förändringar i vårt recept... Det blir så ibland när man har en idé som verkar så himla bra i tanken men som sedan visar sej vara kanske inte riktigt helt 100. Men nu kan vi lova er att den är helt perfekt, ja i alla fall om man gillar glass, jordgubbar, maränger och flädercurd så klart!

Alltså, gör om och gör rätt, här är vår nyrenoverade jordgubbsglasstårta med marängbotten:

En glassig tårta, så lätt att slänga samman, passar perfekt som ett svalkande bidrag till månadens sötsak där temat för juli är semester...

Jordgubbsglasstårta    ca 14 port
2 liter vaniljglass (GB Big Pack använde vi och den är väldigt lätt att mjukröra!)
färska jordgubbar
1 marängbotten
flädercurd eller lemon curd
1 springform ca 24 cm i diameter
Rör glassen så mjuk du kan utan att den smälter alldeles för mycket, enklast går det i en assistent eller med en elvisp med ordentlig motor.
Mosa eller hacka bären riktigt smått (för stora bitar fryser för hårt och blir svårtuggade, tro oss!)
Blanda bärmoset med glassen, rör inte för mycket utan låt moset synas i glassen
Lägg en marängbotten i botten på springformen och fyll på med glassmeten.
Ställ in i frysen så tårtan fryser till ordentligt.
Ta fram glasstårtan ca 5-10 minuter innan servering, bred på ett lager curd och garnera med bär.
Garnering
färska jordgubbar

Vill ni brassa på ordentligt och inte har någon flädercurd i er ägo så går det hur bra som helst (det är i alla fall Håkan säker på!) att lägga på ytterligare en marängbotten, fast då ovanpå tårtan istället. Pressa ner den lite i glassmeten så ska det säkert gå fint.
Annars vet ni, gör om gör rätt:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 26 juli 2013

Nästan risotto!

Att vi älskar pasta, fredagar och att upptäcka nyheter är ingen hemlighet vid detta laget, senast
i fredags skrev vi om en sorts pasta som snabbt blev en favorit och idag är det dags för en annan. Även denna nyhet fick vi upp ögonen för tack vare en matvän med en blogg, denna gången är det Lotta som kockar i sina två små kök som fått oss på fall. Vi har fallit, och det hårt, för små små pastakorn vid namn Risoni som när man kokar dom blir krämiga och lena, nästan som att äta risotto. Fast som att laga till risotto är det inte, man slipper att röra så mycket och det går väldigt mycket fortare att få middagen färdig.

Denna premiärtillagning kan serveras helt på egen hand och då som en vegetarisk måltid, men den smakar väldigt bra även till kyckling och säkert bra i sällskap av en bit fisk:


Risoni med broccoli   2 port
½ broccoli i mindre buketter
½ schalottenlök, fint hackad
2 vitlökar, fint hackade
3 dl risoni
5 dl vatten
2 msk grönsaksfond
2 dl riven parmesanost
½ påse färsk babyspenat
salt och svartpeppar
Låt lök och vitlök fräsa i olivolja så de mjuknar.
Rör ner risoni, vatten och fond och låt det småkoka utan lock så länge som paketets anvisningar säger.
När det återstår 3 minuter av koktiden så rör du i broccolin och låter den koka med.
Rör i osten och spenaten, smaka av med salt och peppar och servera.
Gremolata
½ citron, rivet skal och pressad saft
2 vitlöksklyftor
½ liten påse á 70 g färsk babyspenat
1 dl olivolja
Mixa samman alla ingredienserna till en tjock röra och låt den stå till serveringen.
Till servering
grovt riven parmesanost
gremolata
Vill du inte äta risonin som en vegetarisk rätt så passar den fin till en bit fick eller kyckling.

Hur är det för er del, har ni testat risoni tidigare och vad tyckte ni i så fall? Kanske någon som sitter på ett gott recept som ni vill dela med er av?

Helt i vanlig ordning vill vi till sist denna fredag önska er alla en skön helg och vi hoppas att den bjuder er på en massa gotter och avkoppling!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

torsdag 25 juli 2013

Heta tips!

Somliga dagar har man varken tid, lust eller uthållighet att stå så länge i köket och kocka middag, så är det bara. Lata sommardagar är verkligen ett bra exempel på sådana tillfällen, i alla fall här i vårt kök. Då är det oftast mat med asiatiska smaker och inspiration som hamnar på våra tallrikar, det går snabbt att laga och smakerna man får med den lilla arbetsinsatsen är överraskande stora!

Senaste bidraget som hamnar under kategorin asiatiskt blir en gryta med fläskkött och grönsaker där ingredienserna kan varieras lite efter vad som finns till hands och kryddningen får avgöras efter hur tålig man är. Är ni som vi, två av varje sort där en vill ha det hett så svetten lackar i pannan medan den andra är lite försiktigare så kan vi rekommendera att ni behåller husfriden genom att servera grytan med extra sambal vid sidan:


Snabblagad asiatisk gryta   2 port
benfri kotlett eller annat fläskkött, tunt strimlat
200 g färsk broccoli i mindre buketter
½ gul lök, tunt skivad
½ purjolök, tunt skivad
1 röd paprika, strimlad
1 näve sugar snaps
sambal oelek
riven färsk ingefära
1 tsk timjan
1 tsk röd currypasta
½ tsk socker
1½ dl vatten
fisksås
Stek köttet i en het stekpanna några minuter och rör om under tiden.
Lyft ur köttet och håll varmt under tiden du steker broccoli, lök, purjolök och paprika ca 3 minuter.
Häll i vatten och låt det koka upp, tillsätt köttet och sugar snaps, smaka av med kryddor och fisksås.
Ge det ett snabbt uppkok och servera genast med nudlar eller ris.

Ni då, hur gör ni för att behålla husfriden?
Nej då vi bara skämtar... vi undrar om ni har några bra trix i ärmen att plocka fram när tiden är knapp och ni är hungriga?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

tisdag 23 juli 2013

En kort karriär bakom disken!

Vi tänkte fortsätta presentera fler av deltagarna på kakbuffén som vi serverade våra familjer, eftersom det har efterlysts både här och på facebook och vi lyssnar på våra läsare.
Förra veckan började vi med drömmarna och idag har turen kommit till ett par gifflar som snabbt blev fru Ms favortikakor när hon jobbade på café för några år sedan. Jo då, ni läste helt rätt, Anki har faktiskt haft en kort karriär i livet som cafébiträde på ett av stans caféer och kan intyga att det inte alls är ett så glamoröst och "mysigt" jobb som många kanske tror. Nej, det är snarare svettigt, stressigt och ganska slitigt om vi ska vara helt ärliga, men faktiskt också många gånger riktigt trevligt. Speciellt när stan fylls av turister som vill fika gott och få lite tips om vår stad:)

Men tillbaka till kakorna som är en variant på vetedeg fast en deg med ägg i och som då genast gör att bakverken av degen byter namn till Karlsbader. Det kan bli bullar, längder eller alltså gifflar att smaska i sej och här bidde det de sist nämnda:


Karlsbadergifflar   ca 20 st
25 g jäst för söta degar
100 g smält smör
1½ dl kaffegrädde
1½ msk socker
1/4 tsk salt
1 ägg + 1 ägg till pensling
6 dl vetemjöl
Fyllning
äppelmos eller annan sylt (eller mandelmassa)
Blanda samman smör och grädde och värm det till 37 grader (fingervarmt).
Lös upp jästen i degvätskan och rör sedan ner socker, salt, ägg och till sist mjölet i omgångar
och knåda samman till en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt på en plats som inte är dragig ca 30 minuter.
Ta upp degen och knåda den lite lätt på ett mjölat underlag.
Dela i två lika stora bitar som du kavlar ut till runda kakor och sedan delar i tio tårtbitar.
Klicka på fyllningen på den breda sidan och rulla samman gifflarna från den breda sidan.
Lägg gifflarna med den spetsiga biten uppåt och låt dom jäsa övertäckta ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
Ringla gärna över florsocker som du rört ut i lite vatten och färgat med röd karamellfärg,
precis innan serveringen.

Lite fluffigare och pösigare blir det när man bakar Karlsbader istället för vanlig vetedeg. Ofta är kakorna fyllda även med mandelmassa men det är inget som går hem så vidare bra hos födelesdagsgrisen...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 21 juli 2013

Grillkväll i djungeln med curdade krusbär.

I dag har Mårtenssons inte ätit vid eget matbord, det vet redan alla ni som hänger i facebookköket vårt. Nej, idag var vi bortbjudna och vi styrde kosan hem till Ankis syrra och sambo, där det bjöds på grillat med massa goda tillbehör och en somrig tårta som avslutning.
Deras trädgård är en riktig oas, speciellt för oss som inte är så bortskämda med att dinera i en djungel med härlig utsikt och skön tystnad. Carina har gröna fingrar som få, ett intresse som gått i rakt nedstigande led från mor och mormor, så i trädgården finns det både vackra blommor och frukter. Bara att passa på att insupa klorofyllet och fylla på tanken när vi är där!

Fyllde oss med godsaker gjorde vi alltså också, speciellt den där krusbärscurden som var kokt för att användas i en tårta. Jisses så syrlig, frisk och god den curden var och eftersom vi är så otroligt måna er så bad vi naturligtvis om receptet! Så håll i hatten för här kommer det:


Krusbärscurd
450 g snoppade krusbär
2½ dl vatten
3 msk maizenamjöl
2 dl socker (går utmärkt att använda stevia om man vill det)
50 osaltat smör
3 äggulor
Koka krusbären i vattnet under lock.
Pressa bären genom en sil, täck över och lår det kallna.
Sikta ner maizenan under omrörning.
Värm upp krusbärsröran till den sjuder (inte kokar!) och tillsätt under tiden socker och smöret i tärningar.
Rör sedan ner äggulorna under ständig omrörning och fortsätt röra hela tiden tills curden tjocknar - det ska bara sjuda inte koka för då blir det äggröra!
Håller i kylen ca 10 dagar.

Marängtårtan som skapades i köket, den där curden passade så fint ihop med den söta marängen.

Marängtårta med krusbär
2 marängbottnar
krusbärscurd
3 dl vispgrädde
1½ dl vaniljkesella
jordgubbar
Bred på ett ordentligt lager med curd på ena marängbottnen och lägg sedan den andra botten ovanpå.
Vispa grädden och rör sedan ner kesellan.
Bred grädden på sidorna och ovanpå tårtan och dekorera sedan med jordgubbar.

Affe, grillmästare i huset!

Hallonvin från Kiviks musteri som vi testade. Luktade otroligt mycket hallon, mycket mer än vad det smakade faktisk, även om det absolut inte var något fel på smaken alls - det föll alla på läppen, gammal som ung!

Siri och Hasse njuter i skuggan och håller uppsikt över Affe så det blir ordentligt grillat!

 Två sorters chutney, också dessa från Kivik, inköpta av fru M på hennes Österlentur i veckan. 
Mangonvarianten lite sötare än äppelvarianten, men bra hetta i båda!

 Gamla foton åkte fram och vi bläddrade mellan gamla frisyrer, kläder och glasögon. 
Behöver vi säga att vi fick oss flera glada skratt... 

 Som vi sa så växer både det ena och det andra i trädgården. Fikon på ett träd, citroner i massor på ett annat (det är dom helt självförsörjande på), limefrukterna börjar snart också dyka upp!

Ett urval av alla de vackra färgerna i stenpartiet!
Fråga oss inte vad det är för blommor, att de två orangea är någon form av lilja vet vi men det är också allt!

 Och till sist... ett foto från "behind the scenes" - Freddy på sitt bästa spillevinkhumör! Så roligt har man som fotomodell/tårtställning när man har en moster och morbror som är matbloggare:) 

Nu vill vi bara önska er alla en fin vecka och hoppas att vi alla får fortsätta njuta av det underbara sommarvädret som bjuds nu!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

fredag 19 juli 2013

Paolo och spagettivästern!

Pastadag är det i vanliga fall i Mårtenssons Kök på fredagar, men eftersom vi från och med ikväll båda njuter av semester firar vi det med bubbel och vattendjur. Tonfiskfilé med tropisk kokossås (receptet hittar du här), friterad bläckfisk och musslor är det som står på menyn - bara favoritmat med andra ord. Det som ska bubbla i glasen är en rosa nyhet så det återstår att se om den också hamnar på favoritlistan, gör den det så lär ni få veta det.

Två andra nya medverkande på nämnda lista tänkte vi dela med oss av till er, väldigt passande denna dag kändes det som eftersom den ena är en färskpasta! Det är Paolo Roberto som har lanserat en pastaserie, med både såser och pasta, och efter ha läst hyllningar hos våra vänner "Bara en kaka till" och "Remsans Bistro" kände vi oss sugna på att testa pastan själv. Vi lyckades få napp på ICA, valde en variant av pastapärlor fyllda med Parmigiano Reggiano, lagrad parmesanost helt enkelt, och svängde ihop en superenkel sås av det kylen hade att erbjuda.
Lite grädde värmdes på, i klickades smaksatt philadelphiaost och några basilikablad klipptes ner och tada, dinner was served!


Supersnabb pastasås   2 port + matlåda
200 g philadelphiaost med smak av grillad paprika
2½ dl grädde
salt och peppar
några färska blad basilika
Rör samman grädde och ost i en gryta och låt det småputtra några minuter.
Smaka av med salt och peppar, gärna även lite strimlad färsk basilika just innan serveringen

Pärlorna i närbild, dock utan såsen, ser ut som små knyten men visst - säger Paolo att det är pärlor så ska vi inte säga emot honom!

Över till nästa nyblivna favorit som är en annan Italienare som vi blev nästintill förälskade i, dock kommer den i flytande form i en flaska och finns förmodligen inte i knyten. När man ser flaskan börjar man kanske tvivla på det italienska ursprunget men det ska man inte göra för vinet kommer från Italien, Apulien närmare bestämt, och har fått mogna på Amerikanska ekfat. 
Etiketten fick i alla fall oss att tänka på USA mer än Italien och herr M kom genast att tänka på alla spagettivästern filmer han sett i unga år...

Vinet drack vi till grillat, precis som favoriterna på Gröna skylten rekommenderade oss att göra. Men vi kan lova er att det passar precis lika bra som "snackevann", att sitta på balkongen och sippa på i solnedgången eller som en matlagare. Men som grillvin är det näst intill oslagbart!
The Grand Zin Zinfandel, endast 89 kronor.

Nu är det alltså semester som gäller för Mårtenssons och vi tänkte faktiskt att våra förslag till veckomenyer också ska få ta lite semester. Vi misstänker att det grillas hej vilt ute i landet, flera av er att äter kanske på restauranger, gör utflykter och säkert bjuds ni hem till vänner och familjer - det är ju så det brukar vara på sommaren och semestrarna! Så vi är helt övertygade om att det inte lär gå någon nöd på er och skulle ni behöva vår hjälp så är det bara att hojta till, släng in ett mejl till oss så ska vi göra allt vi kan för att hjälpa er med tips och idéer. Veckans underlättare lovar vi att återuppta i augusti igen!

Nu önskar vi er alla en finfin helg, att ni får njuta av många godsaker och att ni också passar på att njuta av livet!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 18 juli 2013

International Street Market i stan.

Nu är snart helgen här igen kära läsare och vi hoppas att ni har det riktigt bra i den heta sommarvärmen och att ni passar på att njuta och ladda ert D-vitaminlager inför kommande årstid!
Bilder från vårt besök på Street Market som just nu belägrar Österportstorg i Ystad var utlovat och då är det väl bäst att vi bjuder på dom:) Kvalitén på fotona är lite comsi comsa, eftersom vi tagit dom med vår telefon och vår lilla resekamera, men det hoppas vi att ni har överseende med.

International Street Market är alltså en slags matmarknad med mat och annat smått och gott från 15 olika länder som reser runt lite här och var. Det fanns allt från godis till blommigt porslin, kamelburgare till blommor och det var bara att promenera runt och insupa alla dofter och intryck!

Korvar fanns det i massevis och ostdisken var inte klen den heller (fast när vi såg översvämningen av flugor så avstod vi faktiskt att shoppa)
Spanien bjöd på olika varianter av Paella och från Frankrike fanns det både gryta och crepes.

                           Vart hittar man då herr Mårtensson oftast på tillställningar som denna? 


Med näsetippen bland charkuterierna så klart, och även om alla idéer för nya smaksättningar är välkomna så är väl inte blåbärskorv något ni kommer att få se här i köket... 
Någon måtta på experimentlustan får det vara:)

Många färgglada deltagare på marknaden, fudgen till höger fanns i en otrolig mängd variationer och smakar det så kostar det... 300 kronor kilot. Men det var svårt att motstå så några bitar fick hänga med hem. 

7 anledningar till varför du ska äta känguru, men att den goda smaken kommer på sista plats är kanske lite oroväckande? Var man inte sugen på känguru så fanns det även kamel och krokodil på menyn. 

I havet av underbara blommor fann vi denna salvia som verkligen gjorde skäl för sitt namn, blommorna såg verkligen ut som knallröda läppar! Blommorna var överraskande billiga i jämförelse med allt det andra och det är vid tillfällen som dessa vi önskar att vi hade en liten plätt där vi kunde odla lite. 

Så, hade vi något med oss hem eller? Ja, ni som hänger i vårt Facebook-kök vet redan att det blev kaffe på balkongen här hemma och att vi till det mumsade på varma churros, "sytt o gutt" som vi säger här nere!


Och så dom där fudgebitarna då, giftiga färger som bara den. Citronkokos, citron/ingefära, lakrits, whisky och så den lila som skulle smaka salmiak. Goda? Nope! Alldeles för söta och ingen vidare smak av det som de skulle smaka, tyckte vi i alla fall. Lakritsen smakade faktiskt inte någonting alls, totalt smaklös eller "tuda rett ud". Salmiak hade en antydan av lakritssmak, och de två citronvarianterna var de som smakade mest och bäst. Whiskybiten är Håkan övertygad att de smaksatt med "den smakrika whiskyn Statesman":)


Har ni möjlighet att besöka marknaden så tycker vi absolut att ni ska göra det, mycket att prova på och många roliga idéer kan man få till egen matlagning. Men ska ni handa så ta med er den stora börsen, för det är en hel del som kostar en hel del...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 17 juli 2013

Två godingar som kan tillhöra lite vad som helst!

Ja, tro nu för allt i världen inte att vi syftar på oss själva med den rubriken, någon måtta får det ju vara! Vi tillhör ju oss själva och varandra och inte vem och vad som helst:)
Nej, dom två godingarna vi menar är dom smaskiga tillbehör som svängdes ihop på en höft av fru M igår, båda två lika användbara! Två röror blev det, eller kanske sallader är rätta ordet, en vattenmelonvariant och en majrovevariant blev det, kan det vara något som vi kan fresta er med?


Vi serverade våra tillbehör till laxburgare och det funkade väldigt gott, men båda kan helt säkert passa fint till vad som helst som legat på grillen eller tillagats på spisen. Blir ni sugna på just laxburgre så har vi ett receptförslag här och vill ni ha hembakade burgarbröd att packa in dom i så har ni ett superbra recept här.


Vattenmelonsallad till grillat
1/4 vattenmelon
1-2 tsk anchochilipulver
½-1 tsk koriander
½ lime
ca 4 myntablad
salt
Skala och tärna melonen i små tärningar och lägg dom i en skål.
Pressa över lime och smaka av med chilipulver, koriander och salt.
Strimla myntabladen och blanda ner i salladen.
Låt det hela stå kallt minst 30 minuter innan servering.


Marinerad majrova
1 majrova
ca 3 msk smaksatt raps- eller olivolja (här användes olivolja med apelsinsmak)
½ lime
salt
Skala bort det vita på majrovan men behåll gärna det lila för lite snyggare sallad.
Skiva så tunna skivor som du kan få till, har du mandolin så är det väldigt bra att använda den.
Lägg skivorna på ett fat, ringla över oljan och pressa på limesaft.
Salta och blanda ordentligt runt så att alla skivor täcks av vätska.
Ställ kallt minst 30 minuter innan serveringen.

Ett annat smarrigt tillbehör att klicka på laxburgarna är en gammal favorit från Hellman's, deras Wasabimajonnäs har ett riktigt bra studs och sting i smaken och sätter fart på det mesta den klickas på! 
Till och med två godingar...:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS, För er som är nyfikna på hur den där matmarknaden var/är, så kommer det mer om vad vi tyckte i morgondagens inlägg! DS

tisdag 16 juli 2013

Ska vi inte ta och drömma lite grann?

Nej vet ni vad, nu är det hög tid att vi tar och berättar lite mer om den där buffén som vi serverade när vi firade Ankis fyllerårdag förra söndagen. Som vi tidigare skrev så serverades det alltså en buffé fast en sådan helt utan mat, lite märkligt kanske men säkert inte lika konstigt längre när vi berättar att det var kakor som dukades upp. Jajamensan, en kakbuffé bjöd vi på med sju sorters kakor och en synnerligen smarrig jordgubbsglasstårta som grand final!

Vi förevigade buffén och la ut en försmak på vår facebooksida strax innan gästerna dök upp, så de av er som hänger med oss där har redan fått en liten smakbit. Men vi ska inte vara sämre än att bjuda på en bild även i detta köket:

Följer du inte oss redan på fejan så är det lätt ordnat, bara klicka på någon av våra gillaknappar - antingen den här uppe till höger eller den som finns på fb-sidan. På så vis missar ni aldrig något spännande som händer i Mårtenssonska köket:)

Recepten på alla kakorna tänkte vi pytsa ut lite då och då, att ta alla 8 på en gång känns lite väl ambitiöst och blir möjligtvis lite rörigt... Kakan som får äran att vara först ut i denna kakparad från buffén är en riktigt gammal klassiker och vi har fiskat upp receptet från Gröna Lådan som vi konsulterade för att nå flera av deltagarna på buffén. Den lådan kan man alltid lita på, där göms alla gamla skatter som två matglada Mårtenssonare kan önska!


Drömmar  ca 30 stycken
200 g smör
1½ dl strösocker (här kan du använda smaksatt socker om du vill - ett förslag här)
2 msk vaniljsocker
½ tsk hjorthornsalt
5 dl vetemjöl
Smält smöret och låt det svalna.
Rör samman hjorthornsalt med mjöl och blanda ner i smöret tillsammans med övriga ingredienser.
Låt degen vila svalt en stund innan du bakar ut den
Rulla degen i små bollar som du lägger på ett bakplåtspapper på en bakplåt, platta till bollarna lite.
Grädda drömmarna mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.

Nu i kväll har det rullat in en massa spännande vagnar och bilar nere på "vårt" torg, det är dags för matmarknad i stan och för vår del blir det premiärbesök på den. Matmarknaden har besökt Ystad flera gånger men den har alltid lyckats (eller snarare misslyckats...) pricka in sin visit precis under en av veckorna vi har varit bortresta på semester. Men i år, i år har dom äntligen lyckats få till det vid rätt tid och så klart tar vi en tur ner och botaniserar bland alla spännande godsaker i morron, det är ju ledig onsdag för herr M som gäller:) Någon som däremot absolut inte får ledig dag i morron är kameran vår, den laddar vi och tar med oss så klart!
Kanske ses vi?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 15 juli 2013

Jamies korvagryta!

Lite då och då hamnar vi framför matlagningsrepriser som visas på tv och ibland har vi extra tur och får se en riktig femetta! Precis så var det för någon vecka sen när vi zappade runt lite och hamnade mitt i "Hemma hos Jamie" på tv4 och fick se honom just i färd med att plocka ut en korvgryta direkt från ugnen - pang så var vi fast!
Så gott som det såg ut och det lät när han berättade om rätten, det var nästan som att sitta där vid bordet med honom i hans kök och känna alla ljuvliga dofter sprida sej från ugnsformen. Inte långt från att vi famlade efter en gaffel för att hugga in! Nu gjorde vi som tur var inte det, två gafflar i tv-skärmen är vi ganska säkra på att det bara kan sluta illa...

Något som däremot inte slutade illa alls var när vi lagade till den goda korvgrytan själv, tvärtom blev det ett synnerligen smaskigt slutresultat. Vår korvgryta blev ett kanontillfälle för att ta tillvara på alla olika korvar som har en tendens att samlas i frysen när en i köket är smått galen i att prova nya smakkombinationer:)
Vi lät lammkorv samsas med ramslökskorv och chipotlekorv, hur gott som helst blev det och vi hade absolut inte behövt skämmas om mister Oliver hade ramlat in genom köksdörren och propsat på att få provsmaka!

Det absolut enklaste sättet vi någonsin tillagat en smaskig korvgryta på, massor av smaker i den mustiga såsen som i princip lagade till sej på egen hand i ugnen. Märk väl, bilden är tagen innan hela härligheten åker på tillagning!

Korvgryta i ugnen a'la jamie Oliver  2 port
1 kilo saftiga tomater
rosmarin, basilika och lagerblad
3 vitlöksklyftor, hackade
färskkorvar av valfri sort (vi hade lammkorv, ramslök och chipotle)
olivolja
balsamvinäger
salt och svartpeppar
Skålla tomaterna genom att först picka dom med en gaffel och sedan lägga dom i en gryta med kokande vatten. När skalet börjar lossna och spricka upp tar du upp dom och låter dom svalna.
Dra därefter av skalet och halvera tomaterna.
Lägg tomathalvorna i botten på en ugnsfast form, tillsätt örterna, vitlök och korvar.
Ringla över olja och balsamvinäger, snåla inte, och krydda med salt och peppar.
Blanda runt och låt korvarna ligga överst när du ställer in formen mitt i ugnen på 150 grader.
Ta ut formen efter 30 minuter, rör runt och vänd på korvarna så den brynta ytan ligger neråt.
Ställ in i ugnen och fortsätt ugnssteka 15-30 minuter tills du ser att korvarna fått fin färg.
Tycker du att tomatsåsen som bildats i formen är för tunn (det gjorde vi) så ös ner den i en gryta och låt den koka ner på spisen under tiden som du håller korvarna varma i ugnen under ugnsfolie.
Servera sedan korvarna med tomatsåsen och ett gott bröd så du kan njuta så mycket som möjligt av den goda såsen!

Så har då herr M också börjat sin nedräkning tills det står semester även i hans schema, 3 dagar återstår nu innan han kan bilda ledighetskommitté med frugan. Frugan åh sin sida gick ut hårt i dag när hon på sin första semesterdag tog tag i kylskåpsstädning, ingen bra idé alls tyckte ryggen och gick i strejk. Kanske någon skulle behöva slå upp ordets betydelse i Nationalencyklopedin: semester = årliga ledighet från arbetet för rekreation...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 14 juli 2013

Veckans underlättare.

Ojojoj, kära vänner... idag märks det väldigt tydligt att vi inte längre är 20 år... Vi var ju i storstan igår och njöt av skönsången som Halmstadgubbarna levererade så in i bänkens bra där i solnedgången, men att rocka loss sätter sina spår i muskler och leder:) Hujedaoss vilken träningsvärk man kan få av allsång och dans, tur att det är matlagning vi sysslar med och inte rockkonserter:)

Ja, vi hade alltså en riktigt bra eftermiddag och kväll i Malmö igår, vi började med en burgarmiddag på Texas Longhorn och den blev vi verkligen inte missnöjda med, bra portioner med mycket smak. En restaurang vi lär med säkerhet kommer att besöka fler gånger! På väg mot arenan stannade vi till för vätskekontroll på en italiensk restaurang och svalkade oss med italiensk öl som smakade mera! De i sällskapet som sippade vin var också väldans nöjda med de italienska dropparna. Konserten hann bara börja innan den var slut, ja i alla fall kändes det så och åter igen så kunde vi konstatera att tiden springer extra fort när vi har roligt, och det hade vi absolut. Sjöng så halsarna glödde, skuttade för allt vad fötterna höll och klappade takten så händerna brände, Mårtenssons in action - say no more...
Tack säger vi till M-L, J, C och A för ett kanoners trevligt sällskap, det får inte dröja för länge till nästa date! Tack till GT för att ni förgyllde vår kväll:)

Så, då ska vi se om vi kan förgylla er vecka lite grann och komma med några hjälpsamma förslag till en veckomeny. Här ser ni vad vi har skramlat fram ur arkivet denna gången:


Vi börjar veckan med en lättare sommarrätt, omelettrulle med bacon, och hoppas på fortsatt sommarvärme.
På tisdag blir det en gammal klassiker som vi gärna återvänder till i köket, torskgryta med massor av dill, persilja och tomater badande i en sås av grädde, vitt vin och citron. Nypotatis till det och vi är i hamn!
Mitt i veckan mat blir en färsbiff med kantareller, vi har hört ryktesvägen att de små gula har börjat dyka upp lite här och var nämligen...
En het kycklingsoppa blir det på torsdag, en som är mera känd under namnet Tom Kha Gai!
Från thailand är steget inte så långt över till Singapore, hemvist för fredagens drink Singapore sling som vi firar in helgen och Håkans semesteravstamp med.
Säkert blir det en hel del grillat och på lördagen kanske det kan passa med en thaiinspirerad sallad till det grillade?
Så avslutar vi helgen med fisk på söndag och tipsar er om hur ni lätt kan röka er egen lax i grillen!

Japp, där har ni alltså vårt förslag till kommande veckas meny. Nu ska vi dra på oss vindjackorna och bege oss ut på en blåsig promenad, alltid spännande med skånska vindarna, man vet liksom aldrig vart man hamnar.
Hoppas ni har en skön söndag och att veckan som väntar bjuder på många fina stunder!

Sommarens bästa och galnaste träng-ihop-er-bild på gårdagens bästa konsertgäng! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 12 juli 2013

Curda lite fläder!

Nu sitter vi här, mätta och belåtna och konstaterar åter igen att fredagar är en väldigt trevlig dag, att pastan vi just ätit smakade superbt och att sommar är den bästa årstiden som finns! Och att alla tre tillsammans förmodligen är något av det bästa man kan få:)
Denna fredagen blev dessutom en och en halv timme bättre eftersom Håkan kunde pedala hem från köttdisken tidigare eftersom han gjorde detsamma dit i morse. Lite förvirrande dock för Anki som är van vid att flumma runt i sin egen takt i köket vid den tiden och som plötsligt fick ställa om sej. Gamla vanor, eller gamla hundar...


Hur går det, har ni lyckats hitta någon fläderbuske att klä av och safta till? Som ni kanske minns så förberedde vi er här om dagen på att det skulle dyka upp ett tips på något gott ni kan göra av flädersaften, om ni nu inte bara vill dricka den alltså. Godsaken vi tänkte fresta er med är en curd och den kan ni ha till andra goda saker, passar lika fint till starka ostar som den gör i pajer. Naturligtvis behöver ni inte ha gjort egen saft för att ta vara på detta tipset, det går precis lika bra med "köbesaft"!
Något ni ska tänka på när ni ska göra curden är att vattnet i vattenbadet ska sjuda, inte koka, och att ni ska röra i curden hela tiden annars kan ni bli stående med skramlade fläderägg istället.

Flädercurd
1½ dl koncentrerad fläderblomssaft
½ dl strösocker
2 ägg
75 g smör
Blanda samman saft, socker och ägg i en liten gryta.
I en större gryta sjuder du vatten och där i ställer du ner den mindre grytan.
Låt curden sjuda under tiden som du rör hela tiden (rör du inte så blir det väldigt lätt äggröra istället!). Sjud några minuter tills du märker att curden har tjocknat.
Lyft upp den lilla grytan och vispa ner smöret i små klickar, häll över curden i en skål och låt det stelna i kylen.
Den håller ungefär 1 vecka i kylen.

Nu väntar oss en balkongsittning i solnedgången, lite vinsippning och avkoppling. I morgon väntar Gyllene Tider oss i Malmö och det blir mer eller mindre en heldag i storstan för oss och vårt trevliga resesällskap. Vi tänkte börja med att käka middag för att sedan ta en drink och sjunga upp oss inför kvällens allsång. Förhoppningsvis fortsätter det fina vädret i morgon, det känns liksom som att sol, värme och sommar hör ihop med Per & co!

Vi önskar er alla en kanoners bra helg med sol, sol, sol och massa gott i magarna!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 11 juli 2013

Skär bort den vita kanten efteråt.

I dag ska ni få ett recept som heter duga, långt är det, många moment innehåller det och mer än en rätt blir det, men hav tröst - det är absolut inget avancerat eller så väldigt tidskrävande! Nej, det är lätt att förbereda,  och lika lätt att tillaga, det sköter sej själv både i kylen och ugnen och det enda ni egentligen behöver göra är att blanda, pensla, grilla och skära. Och slutresultatet är häpnadsväckande gott, speciellt med tanke på den lilla arbetsinsatsen som krävs!

Det vi pratar om är helt enkelt en hel kotlettrad med ben som först fått marinera, sedan fått en strykning av en stingig glaze innan den hamnat i ugnen eller på grillen. Värmen ligger lågt så tillagningstiden blir lång och där har ni en av anledningarna till att det blir så smakrikt, den andra är att det finns en rejäl fettkappa kvar på köttbiten som gör att köttet blir oerhört saftigt.
Skulle ni nu inte ha turen att kunna lägga era händer på en bit med en tjock vit kant på så är det inte hela världen, det blir gott ändå!

Marinatorn som vi skriver om är rätt och slätt en spruta som man använder för att spruta in godsaker i köttet med. Vi har skrivit lite om hur det kan se ut i ett tidigare inlägg som ni kan läsa här, nu har vi dock lyckats hitta en "riktig" marinator och den sprang vi på när vi var på Teknikmagasinet i Malmö, här kan ni se hur den ser ut. En bra investering för en billig peng!


Glacerade kotlettspjäll
1 kg kotlett med ben och fettkappan på
Injicera med en marinator om du har en sån innan du lägger köttet i marinaden:
1 dl rödvin
5 ml salt
Har du ingen marinator så kör på att bara marinera köttet i marinaden, men tänk då på att tillsätta saltet i marinaden:
Marinad
½ tsk svartpeppar
1 dl rödvin
1 dl japansk soja
1 msk olja
Blanda samman och låt köttet marinera några timmar, eller helst över natten, i kylen.

Glace
2 msk flytande honung
1 msk colmans senap
Torka av marinaden på köttet, snitta fettkappan, pensla på glazen och tillaga köttbiten:.

Tilllagning
Stek köttet mitt i ugnen på 125 grader tills det får en innertemperatur på 68 grader och låt det sedan vila 10 minuter. Vår köttbit behövde 2½ timme i ugnen innan den var färdigt.
Vill du hellre grilla köttbiten så går det naturligtvis hur bra som helst, grilla då köttet under lock på samma sätt som du hade gjort i ugnen.

Sås
marinaden från köttet
3 dl creme fraiche
maizenaredning
ev lite socker
Sila ner marinaden i en gryta.
Rör ner crème fraiche och låt det koka upp och sedan sjuda 5-10 minuter.
Smaka av med socker och red med maizena till önskad konsistens.

En riktigt fin bit kött med både ben och fettkappa på.

Servera gärna med goda grönsaker, vi körde på med chilimarinerade grönsaker och kokta gulbetor. Så inte nog med att ni fått en faslig massa instruktioner redan, det kommer mera...:


Chilimarinerade grönsaker
1 röd paprika, strimlad
1-2 tsk malen ingefära
12 rädisor, strimlade
1 morot, slantad
½ urgröpt gurka, skivad
strimlad vitkål efter behag
Blanda samman alla grönsaker i en skål och låt marinera i dressingen.

Dressing
½ dl vitvinsvinäger
2 msk socker
½ msk valfri  Heinz hotsauce
1 msk finhackad vitlök
1 msk torkad anchochili
1 tsk mald ingefära
Blanda samman alla ingredienserna och häll på salladen.
Låt marinera minst 30 minuter i kylen innan serveringen.

Puh, så där ja, då var vi igenom hela alltet och har du orkat läsa så hoppas vi att du förstår att det inte var så farligt som det kanske verkade. Ja, om man bortser från sprutor och nålar, det har vi (speciellt Anki) full förståelse för om ni tycker det är farligt!

Nu går frun på semester, sista arbetsdagen på några veckor gjordes idag och det blev en dag med både skratt och tårar. Det är ju så det blir ibland när människor man kommit nära ska vandra nya vägar och ge sig ut på nya äventyr! Nu är det nedvarvning som gäller, en rejäl sovmorgon står på schemat i morgon, medan Håkan får kämpa på ytterligare en vecka. Men, som man säger, "someone has to bring home the bacon":)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 10 juli 2013

Inkokt lax

Helt makalösa härliga sommardagar har vi fått känna på här de senaste dagarna, riktigt skönt har det varit. Visserligen har väl inte onsdagen bjudit på något vidare beachväder, ganska kalla vindar och moln kändes inte som vårt förstahands val när det gällde att spendera vår lediga dag på stranden. Nej, istället tog vi oss en provianteringsrunda inför helgens begivenheter där första anhalten var gröna lyktan och bästaste personalen lyssnade på Håkans rop om "Hilfe". I vanlig ordning kom Jan snabbt till undsättning och vi fick två flaskor tips med hem i kassen, tack för hjälpen säger vi!
På nästa anhalt inhandlades ingredienser till förtäringen, ja i alla fall en del av dom, man kan ju faktiskt inte bjuda middagsgäster på endast drycker, speciellt inte om det har utlovats mat...


Mat utlovar vi ju faktiskt här också och det kan väl vara på sin plats att vi serverar en middag som passar perfekt till varma sommardagar, ja om man är sugen på fisk det vill säga. Inkokt lax blir det som vi bjuder er på idag och vi kan lova att det är såååå mycket godare än vad det låter, för av någon anledning så tycker i alla fall vi att det inte låter något vidare... Men vad ni tycker låter vi er själva bestämma, både vad gäller smak och hörsel:)

Inkokt lax
150 g färsk lax/person
½ purjolök, skivad
50 g färsk ingefära, skivad
1 citron, skivad
1 msk vitvinsvinäger
1 msk salt
1 dl hackad dill
1 liter vatten
Häll vatten i en vid gryta och tillsätt purjolök, ingefära, citronskivor, vinäger, dill och salt.
Låt lagen koka upp och sedan puttra under lock 10 minuter innan du lägger ner laxbitarna.
Koka laxen på svag värme under lock 10-15 minuter, lite beroende på hur stora bitarna är.
Dra därefter grytan från värmen och låt fisken kallna i lagen.
Servera med valfria tillbehör, vilka vi valde ser du på bilden. Egentligen behövdes ingen sås tyckte vi, men är du ändå sugen så hittar du några förslag här, här, här och här.

Enklaste enkla och snabbt fixad laxmiddag, perfekt för varma sommardagar!

För övrigt så försökte vi ge oss på en liten ommöblering i dag, ett vid detta laget välanvänt försök till att dämpa den värsta flyttönskan som verkar vara näst intill omöjlig att uppfylla! Men efter lite funderingar så lät vi allt stå kvar där det stod, köpte några nya kuddar och hängde om några tavlor istället! Så nu har vi stillat oss lite grann - i alla fall tills nästa anfall kommer!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

måndag 8 juli 2013

Fläderblomssaft!

Ja, har ni inte plockat fläderblommor än så finns det fortfarande tid att ta en blomsterjakt i skog och mark, i alla fall om du håller till här nere i vår landsända. Senast i dag såg Håkan fina blommor i Sandskogen när han cyklade hem från jobbet så det är bara att ge sig ut beväpnad med sax och påse. Det behövs ju faktiskt inte så många blomsterklasar för en omgång saft, ca 40 brukar vara lagom. Av den färdiga saften kan man sen göra en hel massa gotter, vi kan redan nu tipsa er om att hålla ögonen öppna för snart kommer det en spännande sådan här i köket.


Jo då, så här härligt kan man ha det när man slår upp ett glas fläderblomssaft och tar en paus efter kalaset. Vi kallar bilden "när alla släktingar gått hem"...

Det blir ungefär 5 liter av detta receptet, men gör ni som en viss fumlig person gjorde när vi skulle sila upp vår saft så blir det bara 4... Någon tyckte nämligen att golv, diskbänk, skåpluckor, spis och vask också skulle få testa lite av saften... Gissa om 1 liter saft känns som tio liter när den rinner ut både här och där, och gissa om det blir klibbigt, mycket klibbigt!

Fläderblomssaft
40 blomklasar
2 liter vatten
2 kilo strösocker
50 g citronsyra
3 citroner, tunt skivade
2 lime, tunt skivade
Skölj och skaka av blomklasarna, lägg dom i en spann (hink) och lägg ner citron- och limeskivor.
Låt vattnet koka upp och dra grytan från plattan.
Rör ner socker och citronsyra, rör om så det löses upp.
Häll vattnet i spannen och täck över.
Ställ spannen i sval temperatur och låt den stå 3-4 dagar innan du silar upp den, det gör du enklast genom en nytvättad kökshandduk.
Antingen slår du saften på flaskor eller så häller du den i plastburkar och fryser in, tänk på att både flaskor och burkar ska vara ordentligt rengjorda!
Frys gärna lite saft till isbitar, perfekt att ha och släppa ner i ett glas vitt vin eller mineralvatten.

Anki ber att få tacka så mycket för alla fina grattishälsningar hon fått, både här och på Facebook!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 7 juli 2013

Veckans underlättare.

Ojojoj, vilket härligt helgväder vi bjuds på! Hoppas att ni alla får ta del av sommarvärmen och allt som den bär med sig på sitt besök. För vår del ser denna helgen lite annorlunda ut än vad den brukar göra, dels så jobbade Håkan igår för ovanlighetens skull (på sin fruns födelsedag och allt...:) ) och dels så har vi alltså ett litet släktkalas inplanerat i eftermiddag.
Snacka om att vi kan det där med tajming, en av årets varmaste dagar väljer vi att bjuda hem la familia på kalas. Men vi säger som man brukar "kläder efter väder" och alla familjemedlemmar vet vid detta laget att värme är inte en bristvara i detta hemmet på sommaren... "De é hitt i hittan!"

Något annat som också visat sej vara hett är den där veckomenyn som vi bjudit på de senaste söndagarna, vi har fått flera glada tillrop över den, både i kommentarerna, på mejlen och faktiskt även i verkliga livet! Vi tackar, bockar och niger, det är alltid lika roligt att få uppskattning för det vi hittar på med.
Denna veckan har vi tagit med tre kalla rätter på menyn, en sallad, en busenkelt smörgåstårta och en smaskig chokladglass. Vi tyckte det kändes passande med tanke på väder och ledigheter.
Så varsågoda, här kommer alltså veckans underlättare:


Måndag börjar veckan och då tänkte vi att det kunde passa med en kycklingpaj med smaker från sambal oelek och mango chutney, hett och sött i en form.
Tisdagar äts det fisk och denna vecka blir det en vid detta laget berömd roslagslåda. När den hamnade här i köket så snackades och bjöds det på den lådan i halva Köpingebro:)
På onsdag slänger vi en fläskkotlett på grillen och serverar den med marinerade grönsaksspett och en kall sås med västerbottenost och rosépeppar.
Den där smörgåstårtan gör vi på torsdag, en variant med hönökakor och lite bacon och syltlök bland andra smaskiga ingredienser.
På fredag kan väl en sallad med färsk tonfisk passa, en Nicoise som även funkar hur bra som helst att göra med burkad tonfisk om ni så vill. I vårt kök går den under namnet nichonach och hur god som helst är den!
När lördagen är här frossar vi i chokladglass med bitar av marshmallows i, svalkade och gott.
Veckan avslutar vi med ett besök i Italien när vi fyller en kycklingfilé med salami och parmesanost och serverar den med mozzarella som fått marinera i saffran.

Så, då hoppas vi att vi har kunnat bidra med några middagsidéer för veckan som kommer. Nu är snart gästerna på ingång och vi ska göra vårt bästa med att försöka hitta "siddeplassor" till dom alla, men finns det hjärterum så finns det stjärterum så det ska säkert gå hur bra som helst!
Vi önskar er alla en kanonbra vecka, semester eller inte så passa på att njut och lagra solsken och värme, glöm bara inte bort att kleta på er solskydd när ni ska njuta!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 5 juli 2013

Vattenmelon, mynta och rom!

Nej vet ni vad, nu påstår den där almanackan på köksväggen att det är fredag igen och dags för en ny helg att firas in! Är det klokt, den där tiden bara tickar på och det går så fort så vi knappast hinner med. Någon påstod att tiden går snabbare ju äldre man blir, kan det verkligen stämma att det är så? Vi trodde att det berodde på att man har roligt, har vi blivit lurade eller? Äsch, klart vi inte har, naturligtvis beror tidshastigheten på roligheterna, så det så:)

Denna helgen har vi blivit lovade att solen ska hålla sej framme och än så längre verkar det som att vädersiarna inte är helt ute och cyklar. Vi tänkte därför bjuda er på en drink som ni kan fira in sommarvärmen med, en drink som enkelt kan göras alkoholfri för den som så önskar. Uteslut bara romen så har ni istället en god variant på vattenmelonsmoothie att svalka er med.
I vårt köksfönster står det denna sommar en myntaplanta som växer och skjuter skott för glatta livet, varje gång vi öppnar fönstret så omges vi av en doft av tandkräm så det står härliga till! Bladen ser vi till att använda oss av ganska flitigt och denna gången hamnade dom alltså i glasen tillsammans med en bit vattenmelon, krossad is och andra godsaker:

Tänk på att fylla på era vätskenivåer ofta nu när det är varmt, vatten är absolut bästa törstsläckaren! Och glöm inte bort när ni dricker drinkar, varannan vatten!

Mojito med vattenmelon 1 glas
3 cl vit rom
1 tsk strösocker
vattenmelon i bitar
några blad mynta
1 dl 7-up
isbitar
Riv sönder myntabladen och lägg i glaset med socker och rom.
Moddla så att bladen krossas och sockret löses upp.
Kör melonbitarna i mixer tillsammans med läsken.
Slå melonröran i glaset, rör om och fyll upp med is, gärna krossad, dekorera med vattenmelon.

Denna veckan har sprungit förbi snabbare än vanligt känns det som. Vi har haft det extra hektiskt i köket och förberett inför helgens firande av en viss fru och hennes födelsedag, varken en femma eller nolla men vi tänkte fira lite extra ändå. Bådas familjer är inbjudna till söndag då det ska dukas upp en finfin buffé och naturligtvis ska ni få ta del av den efter att släkten avnjutit det som bjuds. Därav har vi inte varit så flitiga besökare på alla andras bloggar som vi brukar försöka att vara, men vi lovar att kika in igen så fort tiden är på vår sida:) Oss blir ni inte av med i första taget...

Ha nu en alldeles förträfflig helg och lev gott!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 3 juli 2013

Springsteen i högtalarna och ballonger i taket!

Dagens "gissa middagen-bild" på facebooksidan var en närbild på en av delarna till kvällens måltid, vi zoomade in ett nybakat hamburgerbröd och rätt svar fick vi från Roger, grattis säger vi! Visserligen var det inte pulled pork som hamnade mellan bröna, det fanns det inte riktigt tid till, men det kommer det med all säkerhet att göra någon gång framöver. Idag hamnade där istället en sån där mald biff, mera känd som hamburgare eller hemburgare och några smaskiga tillbehör.
Vi körde i vanlig ordning på ättiksgurka, majonnäs, ketchup, tomater, sallad och lök men lade även till bacon på dagens serveringsfat, bara att plocka från fatet och bygga ihop efter eget behag.

Istället för pommes så hade vi sugar snaps, gott det med.

Hamburgare    ca 6 st
500 g högrev, helst en bit med insprängt fett för att få en saftigare burgare
1 rödlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 msk smoked barberquesås (vi använde Hellman's)
1 msk fransk senap
1 msk Lawrey's kryddsalt
Har du tillgång till köttkvarn så maler du ner köttet tillsammans med rödlök och vitlök, du bestämmer själv om du vill ha färsen grovt eller fint mald. Annars ber du personalen i affären att mala köttet till dej, eller så köper du helt enkelt färdigmalt oxkött.
Blanda färsen med övriga ingredienser och forma till platta biffar.
Stek, eller grilla, burgarna på ett grilljärn och servera med valfria tillbehör.

En ytterst smarrig coleslaw är ju så himla gott att servera till hamburgaren.
Skulle ni dessutom bli sugna på ett extra gott hamburgerbröd att packa in era hemburgare i så ska ni så klart ha det och det bästa sättet att få sådana är att baka egna. Tro oss, vi ljuger inte när vi säger att av alla hamburgerbröd vi smakat så är dessa helt outstanding!
Skulle någon sitta på ett recept som ni tycker är bättre så får ni mer än gärna slänga in det till oss, för då vill vi testa det. Men tills vidare så kör vi på detta receptet som vi hittade på "Allt om mat"s hemsida:


Hamburgerbröd   12 st
1 dl vatten
2 dl mjölk
25 g jäst
4 msk olja
½ msk socker
2 tsk salt
1 ägg
1½ dl durumvetemjöl
7-8 dl vetemjöl
Vatten och mjölk ska vara fingervarmt, ca 37 grader.
Smula ner jästen i en skål och lös upp den i den varma mjölken och vattnet.
Tillsätt alla övriga ingredienser, spara en del av vetemjölet till du ska baka ut degen till bullar.
Arbeta samman en smidig deg och låt den jäsa övertäckt på en dragfri plats, 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat underlag, dela i 12 lika stora bitar som du rullar till bullar och plattar till.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, strö på sesamfrön eller durumvetemjöl och låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 minuter.
Grädda bullarna på 225 grader mitt i ugnen ca 10 minuter, när de har en innertemperatur på 95-96 grader är de klara.


Till sist bjuder vi på lite bonusmaterial, eller som det brukar heta "never before seen pictuers". Här sitter vi och äter våra måltider, visserligen har vi inte ballonger i taket och sugrör i glasen var och varannan dag, men servetter och underlägg finns alltid på plats:)
På plats finns också flaskan ni ser på höger bildhalva, fast den står så klart i kylen när den inte används. Fast används gör den faktiskt ganska flitigt eftersom det är den enda rökaromen som vi båda gillar, husfrid stavas det visst...
Bordet har, som ni ser, fått en liten temadukning, dagen till ära. Visserligen är det först i morgon som det stora landet i väst firar sin nationaldag, 4th of July, men vi tog ut dagen lite i förskott och festade till det lite, kändes passande till dagens måltid. 
Med lite Bruce i högtalarna så var middagen komplett!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 2 juli 2013

En sås med skärpa!

Tidigare i kväll slängde vi upp en bild på vår facebooksida samtidigt som vi slängde ut frågan om någon kunde lista ut vad det var som hade kockats till i köket ikväll. På bilden ses fru M visa resterna av ett hårdkokt ägg, men bara vitan eftersom gulan hade mosats ner i en... sås! Sara gissade helt rätt när hon satsade på att vi hade lagat till en skarpsås (fiskälskare som hon vet att vi är), för det är just vad det blev det. Faktiskt en såspremiär för oss båda och en väldigt lyckad sådan. Skarpsås är ju något som vi hört sedan barnsben men vi har aldrig lagat till det tidigare, och inte har vi smakat det heller - vad vi minns i alla fall...

För er som inte heller tidigare har provat skarpsås och, precis som vi, är fiskälskare så kommer en variant på hur ni kan laga till den. Det verkar som det finns en hel del olika tillagningssätt vad gäller denna såsen, vissa har söt senap, andra stark skånsk senap, vissa har citron medan andra använde vinäger som vi gjorde. Dill och persilja är valfritt, precis som majonnäs är, ja ni märker ju själva att det är matlagning a'la free-style som gäller här:


Skarpsås
1 hårdkokt äggula
1 rå äggula
1½- 2 msk vitvinsvinäger
2-3 tsk fransk senap
hackad dill
salt och vitpeppar
2 dl vispgrädde, löst vispad
ev. majonnäs som extra smaksättare
Mosa sönder den kota gulan i en skål och blanda med den råa.
Rör ner vinäger, senap, salt och peppar, grädde och dill. Blanda samman och sätt igång med avsmakningen.
Vill du så kan du testa att smaksätta med lite majonnäs också, vi provade båda varianterna och den med majo var nästan snäppet godare...
Passar att servera till fisk, men helt säkert även till kyckling.

Nu ska vi hugga in på efterrätten, det står en låda jordgubbar och väntar på oss! Lite sent kan kanske tyckas om man slår ett öga på klockan, men i morgon är det onsdag och då är vi lediga, sovmorgon står först på schemat:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 1 juli 2013

En gräddig och syrlig kycklingpasta.

Nej vet ni vad, nu är det hög tid att vi bjuder er på pasta - det är alldeles för länge sedan sist!
I verklighetsköket finns det ju sedan länge en form av pastatradition på fredagarna, visserligen är vi inte slavar under traditionen utan det händer att pastan istället blir en risotto eller något helt annat. Men, händerna på hjärtan, så är det faktiskt oftast i sällskap av någon sorts italienare vi inleder våra helger.


Senaste nytillskottet att lägga i pastaarkivet blir en tallrik fjärilar med en kycklingsås, en gräddig en med lite syrlig smak från citron som balanserades upp med hjälp av sötman i teriyakisås. Här får ni ta måtten som en fingervisning och smaka er fram till hur ni vill ha er sås, citronernas surhet skiftar och så gör med all säkerhet även våra smaker. Därför rekommenderar vi er att kocka med en lite sked i ena handen och låta den gå i skytteltrafik mellan gryta och mun:

Pasta med citronkycklingsås  2 port + matlåda
400 g kycklingfilé i mindre bitar
1 msk kycklingfond
2½ dl grädde av valfri sort
½ dl crème fraiche
½ citron, rivet skal och saft
1 msk teriyakisås
2 vitlöksklyftor, rivna
hackad persilja
salt och svartpeppar
maizenaredning för ljusa såser
Stek kycklingbitarna tills de är genomfärdiga.
Blanda samman övriga ingredienser utom persiljan i en gryta och låt det koka upp under omrörning.
Låt såsen puttra samman några minuter och smaka av.
Red av med maizena till önskad konsistens och tillsätt sedan kycklingbitarna och sist persiljan.
Servera såsen till valfri nykokt pasta.

Så är planerna inför helgens firande i full gång, en idé om en god buffé håller på att ta form och till hjälp har vi tagit den största receptskatt vi har i vår ägo, Gröna lådan. Det blir inte vilken buffé som helst, vi kan redan nu avslöja att det inte kommer att finnas en endaste liten bit mat på buffébordet...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x