måndag 30 september 2013

Vi laddar inför vintern

Minns ni att vi var ute på lingonplockarrunda i skogen för snart en månad sedan (alltså vart tog den månaden vägen egentligen?!)? Vi fick ju med oss runt ett kilo av de små röda bären hem till vårt kök och ni har kanske undrat över vad det blev av de där rubinliknande bollarna? Då kan vi berätta att vi kokte sylt på det allra mesta av fångsten och en liten del fick se sig själva som råröda med lite socker och uppätna medebums. Finns det något godare egentligen frågar sig Anki, ja det finns det svara då Håkan som inte alls delar sin hustrus fallenhet för rårörda lingon...

Nu finns det kanske inte så många lingon kvar att plocka i skog och mark, men vi har sett att det fortfarande finns att köpa om ni blir sugna på att testa själva och se vem ni tycker har rätt i den rårörda frågan. Vill ni hellre koka sylt på bären så får ni här vårt superenkla tillvägagångssätt som förslag:

Inga krusiduller eller annorlunda smaksättningar på denna sylten, men eftersom det var vårt första lingonsyltskok så ville vi helt enkelt göra en traditionell sylt. Sylten får bli vårt bidrag till "Säsongens bästa" i Carolinas Gröna skafferi där månadens ingrediens är just lingon. 

Enklaste lingonsylten
500 g lingon
500 g syltsocker
Skölj och rensa lingonen.
Häll bären i en tjockbottnad gryta, tillsätt syltsocker och låt sylten koka ca minuter.
Skumma av under tiden om det behövs.
Häll sylten på väl diskade burkar och förvara kallt.

Vi passar också på att kasta in vårt recept på de inlagda gurkorna som Håkan gjorde för ett tag sedan, dom som vi så stolt visade upp för våra Instagramföljare. De blev precis så där krispiga och ättikssmakande som vi tycker att de ska vara och har en subtil smak av pepparroten.
De bästa gurkinläggningarna vi någonsin har ätit är de som Ankis mor gjorde, det är ett tydligt smakminne för oss båda! Anki var så tossig i Guns gurkor så hon brukade ösa upp massor av gurkskivor på en tallrik för att äta dom utan någonting till, både som liten tös och som vuxen tös. Ett år blev det lite väl mycket ättika i spadet av någon anledning som vi inte minns längre och den enda som kunde äta gurkorna var Håkan, och det gjorde han med glädje. Dom gurkorna är fortfarande ett hett ämne i vårt kök och vi ler alltid när de kommer på tal:)

Det är alltid lika svårt att återskapa matminnen som dessa, det går helt enkelt inte att få till inlagda gurkor lika bra som Gun kunde, men detta var nog så nära man kan komma. Att gurksäsongen är slut är vi fullt medvetna om, men det kommer väl förhoppningsvis flera tillfällen att göra inläggningar då detta receptet kan komma väl till pass:


Inlagda gurkor, eller ättiksgurkor
2½ kg västeråsgurkor
100 g pepparrot
dillkronor
2½ dl ättikssprit 12%
1 kg socker
2 msk gula senapsfrön
2 msk dillfrö
½ dl salt
Skölj och borsta av gurkorna väl, skär dom i centimetertjocka skivor.
Skala pepparroten och skiva som gurkorna.
Varva gurkskivor, pepparrotsskivor och dillkronor i en glasburk.
Rör ihop ättikssprit, socker, senapsfrön, dillfrö och salt så socker och salt löser sig.
Häll blandningen i burkarna, täck gärna över burken med en bit av en plastpåse innan du sätter på locket.
Förvara burken kallt, gärna i kylen eller i ett kallt skafferi.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 29 september 2013

Veckans underlättare

Jodå, det bidde ju sånt där fantastiskt höstväder hela helgen också, precis så som vi önskade och hoppades på i fredags. Vi passade på att ta en sån där riktigt lång långpromenad idag, satt på en bänk vid havet och njöt av solskenet och söndagslugnet, fullkomligt meditativt som herr M uttryckte sej. Sådana stunder stoppar vi in i minnesbanken och plockar fram senare vid behov och njuter lite till, samlar på stunderna gör vi som ekorrarna samlar nötter till vintern:)

Just nötter finns det inga på nästa veckas meny, däremot finns det kantareller i en pastasås, vitlökar i sillrullar och kräftstjärtar i en soppa. Kräftsoppan bjöd vi faktiskt våra middagsgäster på i går kväll, följt av en av de smaskigaste fiskgratänger vi vet (receptet har du här) och vi kan meddela att det togs om av både soppa och gratäng, gott betyg med andra ord.
Tacomiddag har vi också lyckats få med denna vecka, något som den uppmärksamme köksbesökaren vet att vi inte äter så där väldigt ofta, men någon gång blir vi riktigt sugna och då gör vi gärna just enchiladas. Visserligen har vi lagt dom som på torsdagen och inte på fredagen, men det överlever ni säkert:) En söndagsmiddag väl värd sitt namn finns också med på vårt förslag, men den har vi lyckats få in på rätt dag!

vecka 40

Måndag: En gratäng med kassler som marinerats i bland annat sambal, ingefära och soja, enkel och smakrik vardagsmat!
Tisdag: Vi fortsätter slåss för sillen och tipsar om en variant som fått smakinspiration från medelhavet med hjälp av vitlök och olivolja
Onsdag: Mango chutney, ingefära, kanel och kryddnejlikor har satt god smak på denna kycklinggryta som ni fixar till på ett kick!
Torsdag: Tacofärsen rullar vi in i tortillas som vi lägger i en form och strör ost på, enchiladas får vi då. Och det på en torsdag!
Fredag: Kantareller är det fortfarande gott om i affärerna så fredagspastan klär vi i en kantarellsås, här med smak av västerbottenost och några droppar apelsinjuice.
Lördag: Är ni sugna på att servera en förrätt så är denna kräftsoppan en av våra absoluta favoriter, ni förbereder den enkelt i god tid innan den ska serveras.
Söndag: Vi tar oss över sundet och avslutar helgen på bästa vis, dansk fläskstek med en hel hoper tillbehör...

Nu har vi kört med veckans underlättare i 11 veckor, hej och hå vad tiden går. Vi tänkte utvärdera lite och höra med er vad ni tycker, har ni någon nytta av våra menyförslag? Är det något ni vill ändra på, kanske något ni vill att vi lägger till på menyn som efterrätter eller förrätter på helgerna? Hojta gärna till om ni har några tankar, så vi inte bara kör på i våra gamla yllehussor till ingen nytta:)

Ha nu en fin vecka allihopa och ta vara på er och dom ni har i er närhet!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 27 september 2013

Vårt tävlingsbidrag

God fredag på er alla matglada människor, har ni det bra därute i höstsverige? Här har vi begåvats med en kanoners vacker höstdag, ni vet en sådan som är precis så där härligt krispig och solig. Tänk om hösten blir lika grann som sommaren var, kan vi verkligen ha sån tur?

I dag tänker vi fria lite till er och det tänker vi göra med en smaskig höstmiddag som vi hoppas kan få er sugna på att rösta på oss i en tävling som vi deltar i. Den är en recepttävling där det gällde att laga till en rätt med nordiska smaker med antingen lamm, potatis, äpple eller lax. Efter lite spånande, diskussioner och idébollande så resulterade våra köksexperiment i en middag där både lamm, äpple och potatis ingick. I en smaskig harmoni (ja men ni hör väl hur gott det låter?) samsas ett örtsaltat lamminnanlår med ett potatisäpplestomp och en äppelkompott på vår bidragstallrik.

Nu är det då alltså upp till folket att lägga sin röst på det bidrag de tycker låter godast och sedan ska kocken Michael Björklund välja en av de andra rätterna som han gillar bäst, därefter ska dessa två bidrag tävla mot två finska bidrag i en final i Stockholm. Så har ni (och vi) riktig tur så får ni se Håkan stå och laga till middagen inför en jury i Stockholm! Vinnaren av tävlingen få ge sig ut i världen och resa, närmare bestämt till en vingård i Chile!

Så alltså, tycker ni att dagens middag låter inbjudande och smarrig så röstar ni på den här på denna sidan, vill ni läsa mer om tävlingen gör ni det här.
Och här har ni middag och recepten så ni kan ha en liten avsmakning hemma i ert eget kök:


Örtsaltat lamminnanlår med äppelkompott och stomp
Lamminnanlår
½ kruka vardera av färsk rosmarin och timjan
2 dl grovt salt
500 g lamminnanlår
Sätt ugnen på 175 grader.
Häll en deciliter av saltet i en ugnsfast form.
Hacka rosmarin och timjan grovt och blanda samman med 1 dl salt.
Klappa in lammet med örtsaltet runt om och lägg köttbiten på saltet i formen.
Stick in en ugnstermometer mitt i köttbiten.
Ställ formen mitt i ugnen och stek tills innertemperaturen har nått 58 grader, ca 40 minuter.
Ta ut formen och låt köttet vila under ugnsfolie 10 minuter innan du skär upp det.

Äppelkompott 
250 g svenska äpplen av syrlig sort
1 gul lök
1 tsk torkad rosmarin
4 msk äpplemust
2 msk äppelvodka
salt och socker
smör
Tvätt och skär äpplena i fyra klyftor, kärna ur och dela bitarna mitt av.
Finhacka löken och fräs den i en rejäl klick smör tills den mjuknat.
Tillsätt äppelbitarna, rosmarin, must och vodka och blanda samman.
Låt kompotten småputtra ca 5 minuter, äppelbitarna får inte bli för mjuka utan ska ha kvar lite tuggmotstånd.
Smaka av kompotten med salt och socker.

Stomp
300 g potatis
200 g palsternacka
3 äpplen av syrlig sort
3 dl riven västerbottenost
1 klick smör
salt och vitpeppar
Skala potatis och palsternacka, låt som koka i en rymlig gryta.
Skala och kärna ur äpplena med en äppelpipa så de fortfarande är hela.
Låt äpplena koka med i potatisgrytan 1-2 minuter, de ska bara bli varma och inte mjuka.
Häll av vattnet från grytan och tryck med hjälp av en potatisstöt sönder potatis, palsternacka och äpplen till ett grovt mos. Det sak fortfarande finnas ganska stora bitar kvar i moset.
Rör i ost och smör och smaka av med salt och peppar.
Servera lammköttet med stomp och äppelkompott.

Då så, då ligger helgen helt oanvänd framför oss. För vår del blir det festligheter i dagarna två när vi först beger oss till Köpingebro för att fira Håkans mammas födelsedag och sedan bjuder hem bästa Björkenäsarna på middag i vårt kök i morgon. Söndagen tänker vi tillbringa i ett synnerligen avkopplande läge, vi är ju faktiskt två personer i medelåldern så att festa i dagarna två kommer säkert att ta ut sin rätt:)

Vi önskar nu er alla en trevlig och finfin mathelg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 25 september 2013

Ett knivigt brev och en mindre knivig tomatsallad efter testet

För ett tag sedan fick vi möjlighet att få prova på något som vi aldrig hört talas om tidigare men som vi omedelbums tyckte lär väldigt intressant, för intressant för att tacka nej. Egentligen var det mest Håkan som kände att "knivbrevet" var något som verkligen kan behövas, speciellt när man bor i en stad där sliperiet har bommat igen.
För slipning är just vad det handlar om, slipning av knivar närmare bestämt och då förstår ni kanske varför herr M var extra nyfiken... Det viktigaste redskapet på hans jobb är ju knivar och utan en välslipad kniv är charkuteristjobbet oerhört svårt att fixa!
Visserligen underhåller vi (jodå fru M kan också hantera ett brynstål - det har hon lärt sig av sin far!) våra knivar här hemma med hjälp av både brynstål och slipsten, men en gång om året är det bra om knivarna blir lite extra gullade med av någon som kan grundslipa dom ordentligt!

Vad är då knivbrevet? Jo, det är alltså ett brev man beställer på nätet där man packar ner sin kniv/knivar, skickar iväg dom och sedan får tillbaka dom nyslipade i sin brevlåda efter senast 48 timmar. Vi valde att skicka iväg den absolut sämsta kniven i vårt knivställ för att sätta det hela på prov, sen har vi använt den ett bra tag nu för att se hur den håller sej. Det första vi gjorde med kniven när den återvänt till köket var att skära tomater, något man oftast ser försäljare av knivar göra för att visa hur bra knivarna är.
Vi kan rapportera att det bidde tomat- och löksallad som tillbehör till maten, så roligt var det att skiva tomat:) Här hittar du mer information om knivbrevet och här kommer receptet på salladen:


Tomatsallad med rödlök
4 tomater
1-2 rödlökar beroende på hur stora de är
bladpersilja
dressing
½ dl olja
2-3 msk rödvinsvinäger eller balsamvinäger
salt och vitpeppar
Skär tomaterna och löken tunt och varva på ett fat med lite högre kant, strö över bladpersiljan.
Blanda samman dressingen och häll den över salladen.
Låt det stå och dra lite i kylen innan serveringen.




Tro nu inte att vi är missnöjda med knivbrevet bara för att det skurits i deras brev, nej då det är vi inte. Det är bara så det ser ut när Håkan testat eggen på knivarna i köket, då svämmar pappersinsamlingen över med fransiga papper... Vi är faktisk väldigt nöjda med hela idén, slipningen och har redan några julklappar inplanerade. Det enda som vi kanske är lite tveksamma till är att när man bor i lägenhet med brevinkast i dörren, som vi gör, så är det en fördel att ha icke-klåfingriga grannar som vi har (tack och lov!).
Hur har då kniven hållit sej? Jo, nu är det tre veckor sedan vi fick hem vår kniv igen och den är fortfarande skarp som ett rakblad och då har vi använt den flitigt. Skärpan är något som speciellt herr M är glad över eftersom det ju är så mycket bättre att skära sej av en riktigt skarpslipad kniv än en slö:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 24 september 2013

Blommor och blader, gör oss så glader...

Inte riktigt klokt är det, men vi upptäckte att vi glömt bort att visa er vårt sista inlägg om vår Madeiraresa... Vad vi ska skylla på vet vi inte, åldern är ju helt uteslutet:) Men bättre sent än aldrig så "huttar" vi in det idag och det kommer att handla om något av det som ön kanske mest är känd för, nämligen sin växtlighet och sina levadavandringar. För är det något ni absolut måste göra om ni någon gång hamnar där ute mitt i Atlanten så är det att ta minst en vandring på en av de många levadorna, har ni riktig tur så får ni en guide som är lika bra, rolig och intressant att lyssna på som vi fick.



Levadorna är kanaler som byggts för att leda vattnet från bergen ner till alla odlingarna runt om på ön och det är alltså längs med dom man vandrar. Stigarna är öppna för vem som helst att gå och man behöver inte någon guide om man vill gå på egen hand, men vi tyckte faktiskt att det kändes bäst och intressantast att få lite information under vägen och det ångrar vi inte. Säkert var det någon mening med att vi hamnade i gruppen vi hamnade i, guiden var före detta kock så vi fick en hel del matnyttig information längs vägen...:)

Evinnerlig grönska och fantastiskt många afrikanska liljor vart vi än vände näsan. 
Liljorna har planterats in längs terrassodlingarna för att rötterna ska binda jorden 
och hålla den på sin plats, smart!

Orkidéer kantade också vår promenadväg

Vandrarmårtensson himself!

Underbar utsikt, omöjligt att få nog av allt det vackra...

Promenaden tog oss genom en liten by i bergen och längs med vägen stötte vi på denna dam.
En dam som valt att hoppa av ekorrhjulet för att istället satsa på en dröm hon haft en längre tid.
Sa upp sej från sitt jobb på ett apotek för att koka olika sorters marmelader och sylter som hon sedan sålde. Om vi köpte? Så klart vi gjorde, vem vill inte uppmuntra sådana modiga personer?! Speciellt  när det handlar om mat:)

Att passionsfrukter fanns i massa olika varianter hade vi ju både sett och smakat tidigare, här fick vi se hur de olika sorterna såg ut när de växte. 
Vi fick även se lagerbladsträd, eukalyptus, tulpanträd av olika slag, granatäppleträd och liljekonvaljträd! 

Nu var det inte bara längs levadorna det växte så det knakade och blommade i vackra färger, blommor och blader fanns det överallt. Flera av de blommor som vi har här hemma som krukväxter såg vi runt om oss dagligen, fast då i lite annat format...:
Som till exempel denna gigantulösa fönsterfikus! Inte helt lätt att förmedla hur stor den egentligen är så därför agerade fru M måttsticka sidan om. 

Tänk vad naturen kan få till det ibland!

Till sist ett fång blommor från oss till er.

Så där ja, nu har vi inte glömt en endaste bild eller ord om vår sommarresa, det lovar vi. Men är det någon som blir sugen på att åka till Madeira och har några funderingar så är det bara att hojta till på vår mejl så ska vi försöka göra vårt bästa för att stå till tjänst!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 23 september 2013

Det landade en squash i köket.

Vi börjar veckan vegetariskt, helt enligt Meatless Monday konceptet, och vi gör det med hjälp av en squashgratäng smaksatt med bland annat fetaost och basilika. Det landade nämligen en gigantulöst stor squash (eller zucchini) i vårt kök förra veckan och till en början visste vi inte riktigt vad det skulle bli av den. Efter lite sökande både häran och däran beslöt vi att den skulle få ingå i en gratäng med andra godsaker, ett beslut som visade sej var väldigt lyckat - om vi får säga det själv.

Vill man inte njuta av gratängen som den är så funkar det säkert att servera den som ett tillbehör till en fisk- eller en köttbit, ja man kan säkert hälla lite köttfärsröra någonstans i formen också om det nu skulle klia i uppfinnarnerven. Så här blev det i alla fall när det kliade i våra hittepå-nerver:


Zucchinigratäng   ca 4 port
1 kilo squash
300 g potatis, skivade
2-3 tomater, i bitar
1 rödlök, skivad
3 vitlöksklyftor, finhackad
färska basilikablad, strimlade
100 g fetaost, smulad
3-5 dl grönsaksbuljong
2 dl parmesanost
salt och svartpeppar
oregano
Skala och dela squashen på längden, gröp ur kärnorna och tärna köttet.
Bryn squashbitarna och låt lökskivorna steka med någon minut på slutet.
Lägg potatisskivorna på botten av en ugnsfast form.
Blanda samman tomater, lök, vitlök, basilika, squash och fetaost, krydda röran.
Häll röran över potatisskivorna och slå sedan 3 dl av buljongen i formen.
Grädda gratängen mitt i ugnen på 200 grader, ca 30-40 minuter, känn med en provsticka om potatisen är färdigkokt. Eventuellt kan du behöva fylla på med mer buljong under tiden.
Mot slutet strör du över parmesanosten och gräddar några minuter så den smälter.

Vi upptäckte i helgen att vi fått inneboende snyltgäster på taket ovanför vår balkong, helt på eget bevåg har dom flyttat in utan att ens fråga oss om det går bra! En kråkfamilj huserar nu ovanför våra huvuden och tydligen är vårt balkonggolv ingen prioritet på deras städlista... Synd vi inte har öppen spis för då kunde vi ju eldat med alla träbitar de kastar ner på oss, kanske vi kan ställa ut grillen så de kan fylla den med bränsle till oss istället:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 22 september 2013

Veckans underlättare

Söndagen är åter här och det innebär att det Mårtenssonska receptarkivet har åter igen dammats av inför en ny veckoplanering och underlättare för världens bästa köksbesökare! Denna veckan tar vi hand om plommonen och kokar en ljuvlig sås på dom, njuter av all den goda kålen som finns på hyllorna med hjälp av både soppa och låda, och inleder helgen med en ostfrossarsås med ett passande vintips som fortfarande är aktuellt (dock har priset höjts en aning).

Så håll i agebrädan för nu agor vi, rakt in i vecka 39:


Måndag: En vegetarisk rätt startar upp veckan, förmodligen finns det ingen mer snabbfixad soppa på planeten än en grönkålssoppa. Det skulle kanske vara varianten som kokas på en spik...
Tisdag: Det stundar fisk och vi föreslår torsk med örttäcke och tartarsås. En rätt som låter så mycket mer avancerad än vad den är, det handlar om en superenkel fiskmiddag som du gör på ett kick!
Onsdag: Mitt i veckan lagar vi en mustig kycklinggryta som fått smak av selleri och bacon, även här går det snabbt att få maten på bordet.
Torsdag: Efter 3 snabba saktar vi ner tempot lite och tipsar om denna kålpudding med lite annorlunda smaksättning, lite av en sydländsk smakresa blir det då.
Fredag: Mozzarella, gorgonzola, parmesan och tallegio samsas alla i en fantastisk pastasås, mättande är bara förnamnet!
Lördag: Än finns det plommon kvar och vill ni variera intagssättet så tycker vi att ni ska testa denna plommonsåsen som passar extra fint till anka.
Söndag: Veckans andra fiskintag gör vi med en laxgratäng med kräftstjärtar och vitvinssås.

Inte vet vi hur det är för er del, men i vårt kök betyder höstens intåg att det åter igen är "bullbakningssäsong". Därför kör vi ett bonusrecept även denna vecka och tipsar er om ett smarrigt sätt att få nybakade bullar till helgens frukostar med hjälp av dessa kalljästa frallor

Tillhör ni de som håller koll på oss med hjälp av facebook eller instagram så vet ni säkert att vi var på en liten utflykt igår. Turen gick till Malmö för lite handel och när vi ändå var där så passade vi på att äta brunch på Scandic triangeln, något som vi haft på agendan alltför länge utan att få loss våra tummar. Både shopping och spisning gick lyckat kan vi meddela, Håkan blev väldigt nöjd med cigarrköpet hos Brobergs och presentköpet hoppas vi dagens födelsefirare Freddy blir nöjd med.

Brunchen blev vi båda nöjda med, även om upplägget var förändrat och lite av ingredienserna som vi sett fram mot numera är bortplockat. Stilen på buffébordet är numera medelhavsinspirerat med hjälp av Jamie Oliver, så dom där ostronen som herr M längtat efter finns tyvärr inte längre kvar. Istället ligger det nu flera goda charkuterier och röror på uppläggningsfaten och det påminner oss mer om en lunch a'la plockmat än en traditionell brunch. Men vad gör väl det när man blir glad över både smaker och färger och kan konstatera flera timmar senare att man fortfarande är härligt mätt:)

Nu är det dags för Mårtenssons att gå på kalas, det vankas smörgåstårta har vi hört och det tackar vi aldrig nej till! Finkläderna ska tas på, håret ska läggas och födelsedagskort ska skrivas så det är väl hög tid att vi sätter igång...

Vi önskar er alla en riktigt bra vecka och goda matupplevelser!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 20 september 2013

Pulled pork

Då har vi fredag igen,vilket jag tycker är perfekt eftersom det är min fridag numera.
Helgen blir ju så mycket längre, man kan ju t.ex. ta en mindre resa nånstans eller köra långkok i köket.

Just idag får jag klara mig själv för Anki är på uppdrag med sitt jobb,så man kan säga att jag är gräsänkling, men bara fram till klockan 15,30.
Hoppas jag hinner städa och inhandla till helgens stordåd i Mårtenssonska Köket.
Idag tänker vi fresta er med en perfekt helgmiddag, den tar lite tid alltså ingen sån där mittiveckanmiddag. Det är en pulled pork och det finns hur många recept som helst, men vi gjorde såhär:

                          
Pulled pork
1 kg benfri fläskkarré
2 st gul lök grovskivad
1 hel vitlök skalad i klyftor
250 gr Barbecuesås
½ dl Jack Daniels
1 msk farinsocker
1 msk anchochili
salt och peppar
Sätt ugnen på 125 gr.
Salta och peppra runt om steken, lägg i en gryta som tål ugnsvärme, placera löken runt om steken.
Häll över barbecuesåsen och Jack, strö socker och anchochilin på steken.
På med locket in med den ugnen på nedersta falsen och låt den stå i cirka 4-5 timmar.
Efter 4 timmar kan man kolla om köttet trillar itu, då är det klart, om inte låt den stå en stund till.
Ta ut köttet dra itu med två gafflar, servera med creme fraiche, såsen från grytan och grönsaker, lägg alltsammans i ett tortillabröd .


Två godsaker.

Och nu önskar vi er alla en riktigt go helg, men nu måste dammsugare och dammvippa fram,
ingen rast ingen vila bara gno och ila.

Smaklig spis! / (Anki) och Håkan

onsdag 18 september 2013

Lammfärsbullar i tomatsås, icke att förglömma!

Det är inte riktigt klokt vad man kan göra fynd när minneskortet till kameran bläddras genom då det är dags att börja radera lite bilder för att göra plats till nya. Vi tar ju en del bilder på vår mat, precis som alla andra matgalningar säkert också gör, och det blir lätt en 20-30 bilder på en och samma måltid. Någon från den vinkeln, några från en annan, vissa uppifrån, andra på råvarorna och så i ett annat ljus och så vidare, ni förstår säkert vad vi menar. När vi sen tar fram stora suddgummit brukar vi alltid upptäcka någon bild på maträtter som vi fortfarande inte bjudit er på och precis så är det med dagens middag.


Här är det en form av gratäng, eller gryta, eller ja, ni får kalla det vad ni vill. Det är lammfärs smaksatt med goda örter, vitlök, oliver och fetaost som sedan rullats till bullar som badar i en smakrik tomatsås. Ja men ni hör ju själva vilket fynd det är:)
Skulle ni nu höra till de som inte gillar lammfärs eller om ni av någon anledning inte vill göra köttbullarna med just lammfärs så går det så klart lika bra med vilken annan färs som helst. Vegetarisk, kyckling, ox eller kalkon, you name it!

Lammfärsbullar i tomatsås
700 g färs
1 ägg
1-2 vitlöksklyftor, rivna
10 svarta oliver, urkärnade och grovt hackade
100 g fetaost, grovt söndersmulad
salt och peppar
färsk basilika
hackad persilja
hackad mynta
hackad rosmarin
Rör samman färsen med ägget, vitlök, olivhack och fetaost.
Smaksätt efter eget tycke och smak med salt och örter.
Rulla färsen till bullar i lagom storlek och bryn dom hastigt så de får färg runt om.
Tomatsås
2 burkar krossade tomater
skal från ½ citron
2 vitlöksklyftor, hackade
1 schalottenlök, fint hackad
honung
10 basilikablad, hackade
en gnutta salt
Fräs löken mjuk i olja i en gryta utan att den tar färg och blanda sedan ner övriga ingredienser.
Låt såsen puttra 10-15 minuter och smaka av.
Häll såsen i en djup ugnsfast form och lägg ner köttbullarna i såsen.
Ställ formen mitt i ugnen och tillaga på 200 grader, 10-15 minuter beroende på hur stora bullarna är.
Servera med pasta.

Från och med i morgon tituleras Håkan för gräsänkling, Anki överger nämligen köket ett litet tag då det står övernattning och planeringsdag tillsammans med kollegorna på jobbet skrivet i almanackan. Säkert kommer det inte att gå någon nöd på någon av oss och den där kärleken ska ju växa med avståndet, sägs det:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 17 september 2013

Lättbakat långpannebröd

Gårdagens smarriga kycklingsoppa (recept här) sörplades ned i sällskap av nybakade bullar och precis som utlovat ska vi naturligtvis bjuda er även på det receptet. Inget svårtbakat alls, då hade det inte bakats i vårt kök inte:) När det ska bakas här så får det gärna vara så kallat "icke-jäsbröd" eller någon kalljäst variant, ska det jäsa så räcker det gott och väl med en gång, annars försvinner bakhumöret...


Så, är ni som vi, så är detta ett kanoners bra brödbak för er, knåda samman degen och häll den i en långpanna, jäs och bom in i ugnen. 15 minuter senare smälter smöret på en saftig dinkelruta:

Långpannebröd med dinkelmjöl, ca 24 st rutor
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
2 msk honung
10-12 dl dinkelmjöl
3-4 dl grahamsmjöl
Smula ner jästen i en skål.
Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli ljummet - ca 37 grader.
Häll degvätskan över jästen och rör runt så den löses upp helt.
Tillsätt salt och honung och arbeta sedan i mjölet lite i taget.
Arbeta degen ca 10 minuter, den ska vara ganska lös men ändå smidig.
Klä en långpanna, 30*40 ca, med bakplåtspapper och häll ner degen i pannan.
Strö på vallmofrön eller semsamfrön om du så önskar och låt brödet jäsa under duk 45-60 minuter.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 12-15 minuter.
Kolla gärna temperaturen inuti brödet efter en stund, när det nått 94-96 grader är det färdiggräddat och du kan ta ut och låta det svalna lite innan du njuter av ditt nybakade bröd.

Enkelt, eller visst?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 16 september 2013

Vi startar soppsäsongen med en kycklingsoppa.

Så kom då den där hösten, den där riktiga ni vet - den med storm a'la kuststäder, ösregn och blygrå himmel. Inget att göra åt det, inte mer än att plocka fram soppskålar, lergrytor, långkoksprojekt, brödrecept och allt annat ni kan komma på som hör denna årstid till.
För det har ju faktiskt sin charm det där med årstidsväxlingar, man hinner precis tröttna på det grillade så är det dags för grytor och när man hunnit bli le av dom så är det dags för julmaten. Och sen börjar året om och det är dags för lite nya lätta rätter som ska matcha alla nyårslöften... eller inte:) Våren och påsken kommer med lamm och fräschare mat och sen står vi snart där och öser kol i grillen igen. Visst är det underbart?

Vår soppsäsong kickade vi igång i dag och det gjorde vi med en kycklingsoppa där ingredienslistan fick bli lite av kylskåpsrensning och experimentering. Vi inventerade kylen i går och spånande samman en soppskiss med italiensk touch med hjälp av bland annat örter, tomater och en bit finfint rökt fläsk från Håkans jobb (så klart!). Vissa har redan sett en liten glimt av några godsaker och här ser ni nu alltså vad det bidde i slutändan:

Till soppan blev det även lite nybakat, men det receptet får ni vänta lite på. 
Den gröna klicken på kanten är en basilikakräm som frun mixade samman helt på eget bevåg, 
ett synnerligen smarrigt initiativ:) 

Kycklingsoppa med italienska smaker  2 port + matlåda
500 g kycklingkött i bitar, vi använde oss av kycklinglårfilé
150 g rökt fläsk, tärnat
3 vitlöksklyftor, fint hackade
2 schalottenlökar, finhackade
2 morötter, slantade
2 palsternackor, slantade
1 persiljerot, slantad
ca 10 cm squash i tärningar
500 g krossade tomater (skölj ur förpackningen med lite av vattnet)
1½ liter vatten 
2-3 msk fond, grönsaks eller kyckling
några kvistar färsk timjan
1½ tsk oregano
1½ tsk basilika
salt och svartpeppar
några pudringar av chilipulver, vi använde anchichili
rivet skal från ½ citron
Börja med att fräsa på fläsktärningarna någon minut och ta sedan i kycklingbitarna så de får fräsa med och ta smak av stekfettet från fläsket. 
När kycklingbitarna fått färg runt om så tillsätter du rotfrukter, lök och squash och fräser en stund under omrörning.
Häll därefter i övriga ingredienser, rör om och låt soppan puttra under lock ca 20 minuter lite beroende på hur stora bitar du skurit av ingredienserna. Ju större bitar, desto längre koktid, så kolla med en provsticka innan du serverar.
Smaka av soppan med kryddor och servera med basilikakrämen.

Basilikakräm
1 dl crème fraiche
ca 10 stora basilikablad
rivet skal från ½ citron
salt och svartpeppar
Kör basilikablad, crème fraiche och citronskal med en mixerstav så basilikan färgar fraichen tjusigt grön. Crème fraichen kommer först att bli ganska lös och rinnig, men fortsätt mixa så tjocknar den snart igen.
Smaka av med salt och peppar och servera till soppan.


Vi vill bara passa på att hälsa alla våra nya läsare välkomna hit till vårt kök, vi vet att ni är flera som nyligen hittat hit och vi är så glada för att ni gillar det vi bjuder på här. Var inte rädda för att hojta till om det är något ni saknar eller vill se mer av. Och alla ni som hängt med ett tag, vi är så klart lika glada över era besök och fina komplimanger! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 15 september 2013

Veckans underlättare

Så där ja, då var frukosten och middagsplaneringen inför kommande vecka avslutad för denna söndag. Eftersom det är en lite annorlunda vecka i antågande blev det inte alltför mycket som skrevs upp på veckans meny, det står nämligen även kvällsaktiviteter, bortasovande och bortaätande på agendan. För vår del är hösten en tid då födelsedagarna avlöser varandra och allt börjar denna veckan för att sen bara rulla på:)

Nu ska ni inte bli oroliga för oavsett hur vår egen meny ser ut denna veckan så har vi så klart vaskat fram middagsförslag för alla 7 veckodagarna till er, och som om det inte räckte så bjuder vi dessutom på ett stycken bonusrecept! Följer ni det så kan ni snart njuta av nybakade frallebullar med smak av citron och rosmarin, vi kan tipsa er om att de smakar så gott till en fisksoppa.
Vidare så hittar ni några "allt-i-en-form"recept, efterrätt, soppa, torsk och fläskfilé på menyn och vi har försökt att tänka så säsongsbetonat det går.
Så håll till godo, vecka 38 stundar!


vecka 38
Måndag: Vegatariskt inleder vi vår vecka med hjälp av en rödbetssoppa där tomater också har spelat med.
Tisdag: Fisk enligt traditionerna och det är dags för vår sillåda med pepparrot och senap.
Onsdag: Rotfrukter, vitlök, fransk senap och kyckling samsas i en kycklingpytt.
Torsdag: Ner med torsk, bacon och citron i en ugnsform, servera med potatismos och njut.
Fredag: Kassler med vitlöksoströra och rotfruktsgratäng är en riktig gammal höjdare, så gott!
Lördag; Fläskfilén blir saftig när den fylls med kantareller och rullas in i bacon.
Söndag: Vi blandar ner blåbär i den österrikiska klassikern apfelstrudel och det smakar mumma!
Bonusreceptet så, det blir alltså citronbullar med piff från rosmarin.

Ha nu en fortsatt skön söndag och en riktigt bra höstvecka alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 13 september 2013

Åh vad det bubblar...

Det har stundat nya tider för Mårtenssonarna denna höst. Från att ha varit lediga båda tillsammans på onsdagarna under våren (som våra trogna följare säkert har koll på sedan tidigare) så har vi nu fått lite ombyten i våra scheman. Detta betyder att herr M numera skriver ledigt i almanackan på fredagarna och fru M gör så på måndagarna, ingen fara med det för det mesta av fredagen får vi fortfarande stå ut med varandra då frun anländer hemmet redan vid 11.30. På så sätt känns ju faktiskt helgen lite extra lång och det gör verkligen inte ont någonstans:)

Vad som däremot säkert gör väldigt ont är att bränna sej på het olja (visst var det väl en fin övergång, eller hur) och det ska man passa sej för när man friterar pommes hemma. Är man bara försiktig och tar det lugnt så är det ingen fara, det gäller bara att ha huvudet på skaft och vara lite extra uppmärksam.
Vi har provat några olika varianter genom åren, men när vi såg ett avsnitt av Nigellissima (vart tog det programmet av förresten?) för ett tag sedan så visst vi att det fanns ett sätt till vi måste prova. När Nigella friterade pommes där i sitt kök så såg det ut som att de borde vara det ultimata sättet att lyckas, för de av oss som inte har någon fritös i köket. Och nu när vi har provat så säger vi bara "This is the way!", vi har hittat vägen till de perfekta pommesarna och vi kommer aldrig att vika av från den.


Potatisen ska ner i kall olja och sen ska det bubbla i grytan, och då menar vi och Nigella verkligen bubbla! Tänk nu bara på att ni har ett lock till grytan i närheten, börjar det hända saker som inte ska hända så slänger du på locket. Ha gärna en grytvante på handen, då gör det inte ont om oljan stänker lite på dej. Ett förkläde är också en bra idé, då slipper du fettfläckar på kläderna.
Låt dej bara inte skrämmas alltför mycket nu så du inte vågar prova, vi är bara rädda om dej och det är inte så farligt som det kanske låter:

Fritera pommes utan fritös
1 kg potatis
1½ liter olja
1 hel vitlöksklyfta, delad i klyftor men ej skalad.
ev. några timjankvistar
flingsalt
hushållspapper
Tvätta potatisarna noga, eller köp färdigtvättade.
Skär bort ändarna på potatisarna och skär dom sedan i stavar, 1*1 centimeter.
Häll oljan i en tjockbottnad gryta som har hög kant och är bred, helst bör den vara 28 cm i diameter och minst 11 cm hög. Vi använde oss av en betydligt djupare gryta än så och det funkade fint.
Lägg ner potatisstavarna i den kalla oljan och ställ grytan på spisen, ha gärna i en digital termometer av typen med sändare så du kan ha koll på temperaturen på oljan.
Glöm nu inte bort att ha ett lock till hands om det skulle börja brinna i oljan!
Sätt på plattan på full malle och hetta upp oljan tills den börjar koka, det ska bubbla ordentligt, och låt det fortsätta koka ca 15 minuter utan att röra i det!
När temperaturen når 160 grader så sänker du värmen på plattan och fortsätter låta det bubbla, håll koll på temperaturen så den ligger runt 150-160 grader.
Nu kan du försiktigt börja röra bland potatisarna, ta bort de som ev. sitter på botten och sidorna.
Ta i de oskalade vitlöksklyftorna och fortsätt att låta det koka 5-10 minuter till.
Ta upp en pommes och låt den rinna av och svalna (!) och provsmaka den.
När potatisstavarna är gyllenbruna slänger du i timjankvistarna om du vill och låter dom bubbla med någon minut.
Använd en hålslev eller frityrslev när du tar upp dina pommes, lägg dom på ett papper så de kan rinna av lite och strö sedan på flingsalt.
Ät dina nyfriterade pommes frites direkt!

Men ni ser ju själva hur makalöst fina och lyckade Nigellas pommes blev! Vi tryckte faktiskt i oss de friterade vitlöksklyftorna också och dom var hur goda som helst. För övrigt ligger det halstrad råbiff, lökringar, tomatsallad (det receptet ber vi att få återkomma till) och en kall bea på tallriken.

Dagens lediga eftermiddag har vi njutit av solen, varit på en liten inköpsrunda och hämtat hem ett spännande paket som kommit på villovägar och på ett mystiskt sätt hamnat hemma hos en annan Håkan Mårtensson. En Håkan Mårtensson som har en fruga (som dock inte heter Anki) som Anki faktiskt är lite bekant med dessutom! Hon var så smart och snäll så hon tog emot paketet, räknade ut att det var hit det skulle, letade upp vårt nummer, ringde oss och meddelade förväxlingen! Vilka är oddsen att det händer egentligen, det är ju nästan så vi skulle ta och köpa en trisslott eller satsa på hästar denna fredag den 13:e!? Men nu är alltså lasten på plats och vi tackar för hjälpen!

Som slutkläm så önskar vi alla våra fina läsare en fantastisk helg, godaste goda på tallrikarna och i glasen lika gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 12 september 2013

Fler semesterminnen i Mårtenssons maggar!

För ett tag sedan så frestade vi våra följare på fejjan med en mattallrik som det serverades semesterminnen på, semesterminnen från Bali närmare bestämt. Nu känns det som det är hög tid att avslöja vilken maträtt det var som låg där så fint och även ta och bjuda er på receptet, så att ni också kan få smaka på en bit av den härliga ön.

Maträtten ni ser är en Babi Guling, även kallad Suckling Pig, och när den görs "på riktigt" så är det en helstekt gris som lagas till. Nu är ju inte vårt kök byggt för att kunna härbärgera en hel gris och förmodligen hade grannarna höjt på ögonbrynen en hel del om vi hade försökt ge oss på helgrillningen i alla fall. Därför fick det bli en försvenskad variant av denna balinesiska specialitet där vi använde oss av rimmat sidfläsk och det gick hur bra som helst. Faktiskt mycket bättre om ni frågar fru M som inte kom överens med den väldigt heta varianten vi serverades i Ubud...
Är ni nyfikna på hur det såg ut när vi käkade den äkta varianten så hittar ni det inlägget här och är ni sugna på att laga till er egen Babi Guling så kan ni göra så här:


Babi Guling eller Suckling Pig på svenska
800 g rimmat sidfläsk
Marinad
1 tsk sambal oelek
½ rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk fisksås eller 1 tsk räkpasta
1 stjälk citrongäs
1 bit ingefära
2 tsk korianderfrö
10 svartpepparkorn
1 tsk gurkmeja
4 limeblad
2 msk rapsolja
1 msk strösocker
Kör alla ingredienserna till marinaden i en mixer till en pasta som du sedan smetar på sidfläsket.
Lägg köttet i en form och ställ det att marinera i kylen ca 4-5 timmar.
Tryck in en ugnstermometer mitt i köttbiten och ställ in fläsket mitt i en 225 grader varm ugn, efter 15 min sänker du värmen till 175 grader.
När termometern står på 70grader är köttet färdigt att ta ut. Vår bit tog ca 2 timmar att bli klar, men den som väntar på nåt gott kan gott vänta:)
Låt köttbiten vila i 10-15 min innan du serverar den.
Skiva fläsket i tunna skivor och servera med salladen och ris om du så önskar.
(Helst skall det sköljas ner med en Bintang men funkar med Pripps Blå också.)


Semestersallad
½ ask groddar av valfri sort, vi tog solrosskott
5 blad romansallad
sugar snaps
röd paprika
1 silverlök, tunnskivad
pudra med anchochli
1 msk fisksås
1 msk limejuice
3 msk olivolja
salt och strösocker
Riv salladen i mindre bitar och strimla snaps och paprika fint.
Rör ihop fisksås, juice och olja till dressingen, smaka av med salt och socker.
Blanda samman allt grönt i en skål och dressa med dressingen.

Har ni bjudits på lika underbara sensommardagar hos er som vi har här nere? Sånt härligt väder som gör att det är i princip omöjligt att inte le lite extra på dagarna, precis sånt där väder som man önskar att det ska vara när det är höst. För visst blir det mycket lättare att kliva upp på morgonen, även om det börjat mörkna allt mer, när man har den där känslan av att den där solen har lite kvar att ge. För att inte snacka om hur mycket lättare stålhingstarna rullar på morgonturen till våra jobb!
Hurra för hösten säger vi!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 10 september 2013

Paj med rödbetor feta och ris i skalet

Nu ska ni få ta del av ett av de märkligare recepten vi någonsin har provat i köket och om ni väljer att använda det så blir det paj på matbordet. Nu tänker säkert ni att paj är väl inte så märkligt, inte särskilt konstigt alls är det ju, men då har ni inte sett och hört om denna varianten. Fyllningen består av bl.a rivna morötter, rödbetor och yoghurt och så långt är det inga konstigheter, men när vi berättar att det är ett risskal som ska fylla börjar det kanske låta skumt?


Pajskalet består alltså av kokt råris som blandats med ägg och kryddor, kletas ut i en pajform och som sedan gräddas innan det fylls. Vi blev väldigt positivt överraskade och upplevde att det blev än mättande paj som man inte blev så där proppandes mätt som man kan bli ibland av vanlig pajdeg, kanske inte så konstigt. En stor bonus med pajskalet är ju att det kan ätas av både de som är glutenintoleranta och de som är laktoskänsliga, det gäller då bara att tänka på att anpassa fyllningen till eventuella allergier.
Fyllningen kan varieras med olika rotfrukter och grönsaker, det är vi helt säkra på, och på detta viset så har ni en vegetarisk paj.

Rödbetspaj med rispajskal    6-8 port
Pajskal
2½ dl råris
2 ägg
1 tsk salt
svartpeppar
Koka riset enligt instruktionerna på paketet och låt det sedan svalna, antingen i en skål eller i en sil under rinnande kallt vatten.
Blanda samman ris, ägg och kryddor och bred ut smeten i en pajform, vi använde en sk springform med bakplåtspapper i botten och det funkade bra.
Grädda pajskalet mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter, ta ut formen och tryck upp smeten på kanterna lite så att du får ett högre skal.
Fortsätt grädda pajskalet ytterligare ca 5 minuter.

Fyllning
2 morötter, grovt rivna
2 rödbetor, grovt rivna
riven ingefära
1-2 vitlöksklyftor, rivna
örtsalt, eller blandade örter efter eget tycke och smak och lite salt
2 ägg
1½ dl naturell yoghurt, 3%
färsk basilika, hackad
2 tsk tomatpuré
salt och svartpeppar
svarta oliver
ca 50 fetaost
Fräs ingefära och vitlök i olja i en stekpanna, efter någon minut så tillsätter du de rivna rotfrukterna och låter dom fräsa med ca 10 minuter under omrörning.
Krydda med örtsaltet och lägg över fyllningen i pajskalet.
Vispa samman ägg, yoghurt, tomatpuré och basilika, krydda.
Häll smeten över rotfruktsrivet och tryck lite med en gaffel så smeten fördelas och sjunker ner.
Kärna ur oliverna och lägg dom på fyllningen med fetaosten som du delat i mindre bitar.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader ca 20-25 minuter, kolla så fyllningen har stelnat ordentligt innan du tar ut och serverar pajen.


Helt fantastiska färger från polkabetorna och morötterna, sommar och höst i en och samma panna!

Receptet har vi inte uppfunnit själva (dock fibblat lite med), det kommer från en bok vid namn "Maten är min medicin - ayurveda i ditt kök" som Janesh Vaidya har knåpat samman. En bok som vi faktiskt inte har kikat alls i, receptet klapp vi ur en tidning på Madeira i somras - det är sånt som vi sysslar med när vi är på semester:) 

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 9 september 2013

Hetta upp ruskiga höstdagar.

I dag blir det indiskt här i köket och det med hjälp av en kycklinggryta som går snabbt och lätt att få på bordet. Här kan du själv styra och ställa över hettan och intensiteten, öka bara på eller minska mängden kryddor efter dina egna smaklökar, se våra mått som en liten fingervisning till hur du får en inte alltför kryddstark variant.
På sidan på tallriken ligger lite äppelklyftor som är snabbt inlagda enligt ett recept som vi använder ganska flitigt när vi kockar indisk inspirerad mat. Receptet har vi lagt upp tidigare (du hittar det här) och det kan varieras med andra frukter som t.ex mango eller ananas

Servera gärna grytan med lite yoghurt till, på så vis tar du lite udden av hettan.

Indisk kycklinggryta   2 port
400 g kycklingfilé i mindre bitar
1 gul lök, fint hackad
1-2 vitlöksklyftor, fint hackad
1-2 msk riven färsk ingefära
1 tsk mald koriander
½ tsk garam masala
½ tsk spiskummin
1 tsk anchochilipulver
½ tsk gurkmeja
salt
1 burk krossade tomater
1½ dl matlagningsyoghurt
Fräs koriander, garam masala, spiskummin, chilipulver, gurkmeja, lök, vitlök och ingefära några minuter i olja.
Lägg i kycklingbitarna och låt dom fräsa med ca 5 minuter och få färg runt om.
Häll i tomaterna och skölj ur burken med vatten som du häller i grytan (ca halva burken), rör runt så allt blandas.
Låt grytan koka 10-15 minuter och smaka av.
Precis innan servering tillsätter du yoghurten.
Servera gärna med ris.

Så sitter vi åter med tända ljus på bordet, det blev en fasligt mörk och regnig kväll av någon märklig anledning? Vi sippar på vars en vitaminbomb i form av centrifugerade morötter, äpplen och en gnutta ingefära och det smakar lika gott som det är färggrant! Hjälper den dessutom till att hålla baskeluskerna på avstånd så blir vi så glada så:)
Skål!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 8 september 2013

Veckans underlättare...

... har låtit vänta lite på sej och det hoppas vi att ni har överseende med. Vi har nämligen varit ute på vift denna härliga sensommarsöndag, det har varit marknadsdags i Lövestad och med det ett traditionsenligt besök hos Kalle och Hasse. Dock blev det inga fynd denna gången, det som stod på inköpslistan var antingen dyrare än i affärerna eller lyckades vi inte snusa upp det... Men men, det gör absolut ingenting, det är skönt att bara få komma ut och andas frisk lantluft, botanisera i den stora trädgården och smaska på bär och frukter. Avkoppling på hög nivå för både kropp, själ och hjärna, precis lagom sysselsättning får två trötta Mårtenssonare som var på trevligheter i gårkväll också:)

Men nu ordar vi inte mer om våra helgaktiviteter, istället beger vi oss direkt in till pudelns kärna och kikar på våra middagsförslag för kommande vecka, nummer 37 i ordningen:

Nej, vi har inte glömt bort bilderna på paj och italiensk torsk, dom ville bara inte vara med i collaget av någon mystifikisk anledning. Dock finns rätterna till åskådan i inläggen med receptet som du hittar när du klickar på länken:

Måndag: Veckans vegetariska blir paj med höstens goda rödbetor, fetaost och svarta oliver.
Tisdag: Torsk med Italiensk inspiration, mozzarella, oliver, basilika och körsbärstomater, passar både till potatis och pasta, säkert ris också.
Onsdag: Bacon, basilikablad och moozzarella i en köttfärslimpa. Det tycker vi kan passa fint denna lillelördag.
Torsdag: En kasslergryta med sötsur sås, vattenkastanj och ananas. Säkert inte kinesisk what so ever, men god är den:)
Fredag: Pastafredag och det blir med fläskfilé i en fyllig tomatsås med rött vin och basilika.
Lördag: En gammal höjdare vid det tjusiga namnet Herrgårdskyckling. Låter er dom inte luras av namnet, det är en lättlagad och smakrik kycklinggratäng det handlar om.
Söndag: Äntligen går det att mosa potatisarna så vi passar på att lägga en fiskgratäng som förslag här. Detta är en av de allra godaste vi lagat till, den kräver lite mer jobb men det är ju söndag och vi lovar att den är så väl värt det!

Den uppmärksamme läsaren fortsätter kanske notera att det nästan blev en Italiensk smakvecka och det kan vi lova att det inte alls var något planerat. Kanske är det vår längtan dit eller så är det vårt "resemålssökande" som gör sig påmint?

Nu väntar en styck skön soffa på oss, kanske vi tar och mumsar lite på äppelkakan som blev över från dagens utflykt innan vi stänger de ljusblå för kvällen.
Vi hoppas ni alla får en väldigt bra vecka,
på återseende.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 6 september 2013

En drink med smak av Österlen.

Sen vi blev med Istagram så har det dykt upp ett nytt ord i vårt vokabulär, ett ord som vi bara för någon vecka sedan inte hade den blekaste aning om att det ens fanns och som vi förmodligen hade trott betydde något helt annat om ni frågat oss då. Ni som är insatta i ämnet vet säkert att det är ordet "hashtag" vi pratar om och hur det fungerar. Men för de som är noviser så kan vi berätta att det betyder att man markerar att en bild eller det man skriver om handlar om ett visst ämne. På det viset så ska det bli enklare för de som söker bilder om just det ämnet. Eller nåt...

I alla fulla fall så hänger vi numera med på en väldigt trevlig hashtag som världens minst skrynkliga russin har instiftat och döpt till #flamingofredag. Då taggas det drycker högt och lågt och det är alltid lika kul att ta del av vad som dricks runt om i landet, det är allt från mjölk till "studagroggar" som rinner ner i struparna:)
Förra fredagens bidrag från köket var denna fina sangria och vi kan redan nu avslöja för er läsare vilken vi hashtaggar ikväll. Så klart kommer vi inte bara att tagga den, vi kommer absolut att ta en repris av den, vi har till och med sparat äpplemust endast för detta ändamål:) En paket av Kiviks äpplemust från fru Ms Österlentur med bästaste Heléne i somras fanns det kvar i skafferiet och efter att geniknölarna gnuggats så uppstod denna mustiga drink. Vi gjorde den i två variationer, en med och en utan mynta, och båda blev så lyckade att receptet fick hamna här:

#flamingofredag

Österlendrink   1 highballglas
4 cl Absolut oriental apple eller annan vodka med smak av äpple
6 cl Kiviks äpplemust "Årets skörd"
sprite eller 7-up
is
mynta om man tycker om en lite friskare smak på drinken
Blanda vodka och äpplemust i ett Highball glass.
Lägg i rejält med is och fyll upp med läsken.
Vill du ha lite frisk myntasmak på drinken så gör du så här:
Hackar några myntablad fint och lägg i glaset tillsammans med isbitar.
Rör runt en liten stund så bladen krossas lätt av isen och tillsätt sedan vodka, must och läsk.

I dag har så våra nya arbetsscheman tagit oss till nya upplevelser, Håkan är numera ledig på fredagarna och Anki stämplar ut redan till lunch - inte dumt alls faktiskt. Dagen har herrn mest tillbringat i köket där det lagts in "gårkår", fixats till gåbortspresent till i morgon och lagats till både griskinder och efterrätt. Frun har suttit uppkopplad och letat reseförslag inför stundande högtidsdag då Håkan fyller 45 i höst, det står London, Rom, Barcelona, Berlin, Edingbourgh och en radda andra städer på önskelistan.
Vi får väl se vart vi hamnar, Köpingebro är ju på cykelavstånd:)

Nu önskar vi er en kanoners flamingofredag!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 5 september 2013

Sött, syrligt och fylligt.

Men tänk, nu så är vi där igen, så där nära den där dagen som så många går och väntar på. Dagen som har fått en sång tillägnad sej, en egen rätt har den lagt beslag på och som om det inte räckte med det, har den dessutom fått en aktivitet på sin hals.
Snacka om prestationsångest:)
Okej då, vi ska inte sticka under stol med att vi också gillar fredagar, men det gäller att komma ihåg att veckan faktiskt består av 6 andra dagar och att dom inte bara är en transportsträcka till helgen. Ta vara på tiden för den kommer inte tillbaka, dagarna går inte i repris och allt annat man ibland hör är ju inte fel alls, man får bara påminna sej själv lite grann ibland.

Nu ska ni inte bli oroliga, vårt kök har inte bytt inriktning och plötsligt förvandlats till en självhjälpsblogg, nej då det handlar fortfarande om mat - något vi behärskar så mycket bättre än självhjälp:) Vi går därför raskt vidare i melodin och hoppar rakt ner i grytorna och där hittar vi idag en pastarätt (hrm... fredag var det någon som nämnde och då är det pasta i Mårtenssons kök).


En pastarätt som var så ända in i hoppsan smaskigt god, en middag som snabbt kvalade in på vår "favorit-i-repris" lista och som vi därför kommer att återkomma till fler gånger. Inte många rätter som hamnar där kan vi säga, vi är ju smått galna i att prova nytt, men denna gjorde alltså det.
De varmrökta fläsket som puttrar i balsamvinägern blir sötsyrligt och karamelliserat och tillsammans med tomaternas syra och parmesanostens fylliga smak så har vi helt enkelt en fem-itta!

Pasta med kantareller och balsamvinägersidfläsk   2-4 port
kokt, kall pasta av valfri sort
200 g varmrökt sidfläsk eller bacontärningar
½ dl balsamvinäger
150 g kantareller, eller annan svamp, ansade och delade i bitar
2-3 vitlöksklyftor i tunna skivor
små tomater i klyftor, sort och antal efter eget tycke och smak
ruccola eller babyspenat (färsk basilika går också bra)
parmesanost
Tärna fläsket och låt det få färg i en torr, het stekpanna.
Sänk värmen på plattan, slå balsamvinäger i stekpanna och låt det sakta koka in i fläsket.
Ta ur köttbitarna och klicka ner smör i pannan.
Stek svampen i smöret, krydda och tillsätt vitlöksskivorna så de får steka med någon minut mot slutet.
Häll tillbaka fläsket i pannan, ta i pasta, tomater och ruccola.
Låt allt blir varmt och smaka av med kryddor och ev. mer balsamvinäger om du vill.
Servera med hyvlad parmesanost på.



Smaklig spis och fin fredag! / Anki och Håkan
x

onsdag 4 september 2013

Finns det tama korvar?

När man ser tillbaka på de senaste inläggen kan man kanske tro att Mårtenssons endast lever på godsaker, drinkar och drinktilltugg, men vi hoppas att ni förstår att så inte är fallet. En och annan hemmastoppad korv slinker det ner också mellan varven:)
Då kan ni säkert lista ut att det är korv vi bjuder på idag, men det står även lite goa tillbehör på menyn så vill ni inte göra korv (men vem vill inte det egentligen?) kanske tillbehören kan passa.

På bilden ser ni resultatet av herr Mårtenssons senaste korvtillverkning i köket, en korv av det lite vildare hållet, tillsammans med en rotfruktspytt och svartpepparstekta äppelklyftor.
För de av er som undrar var såsen är så kan vi avslöja att det behövdes inte, äpplena steks så mjuka och för oss räckte dom. Skulle ni vilja ha en sås till så passar det säkert med en kall variant smaksatt med pepparrot eller fransk senap.


Färsk viltkorv
800 g vildsvinskött
200 g späck
1 dl vatten
17 g salt
10 g fransk viltblandning (se recept nedan)
Bäst resultat får du när alla ingredienserna till korven är riktigt kalla.
Mal kött och späck på mellanskivan i din köttkvarn, ner i en skål.
Blanda ner övriga ingredienser och blanda samman smeten väl.
Stek en klick smet och smaka av så du är nöjd med smakerna.
Börja stoppa korven - lämna först ca 3 cm fjälster tomt innan du låter smeten gå i, efter ca 15 cm så lämnar du lite fjälster tomt igen och snurrar korven runt några varv så en ände bildas.
Upprepa tills smeten är slut.
Klipp av korvarna från varandra, lägg i kylen så de får vila några timmar innan du steker dom på ett stekjärn på svag värme tills de blivit fasta, ca 15 minuter.
Korvarna ska ha en innertemperatur på 70 grader när de är klara.
Man kan även steka korvarna så de får en yta först på stekjärn och därefter låta dom steka färdigt i ugnen.

Fransk viltblanding
5 g malen svartpeppar
5 g malna enbär
5 g timjan
4 g malen ingefära
4 g malna muskotblomma
4 g malna lagerblad
2,5 g mejram
2 g malen nejlika
Blanda samman alla kryddorna.

Rotfruktspytt
2 morötter, tärnade
3 palsternackor, tärnade
1 bit rotselleri, tärnad
2 potatisar, tärnade
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 par stjälkar färsk timjan
salt och svartpeppar
Fräs rotfrukter och lök i rikligt med smör med lite timjan, salt och peppar.
När rotfrukterna fått färg och har mjuknat är pytten färdig

Smörstekta äppelklyftor
1 fast syrligt äpple
svartpeppar
Kärna ur och klyfta äpplet.
Bryn äppelklyftorna i rikligt smör på medelvärme tills dom mjuknar.
Krydda med nymald svartpeppar och smaka av.

Och, som vanligt vill vi påminna er om hur viktigt det är med er hygien när ni ska slänga ihop en korv, vi vill inte att ni ska blir dåliga av er mat!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 2 september 2013

Tarte tatin med äpple och toffeesås

Igår var vi ute på äventyr kan ni tro! Ni som hänger med oss på facebook har redan koll på var vi var, kikar ni på våra bilder på instagram vet vad vi hade med oss hem och följer ni oss på båda så har ni säkert pusslat samman pusselbitarna vid detta laget:)
Som vi skrev i går så hade vi planer på att trampa ut i skogen och plocka med oss lite gott hem, men inte hade vi väl kunnat ana att vi skulle trilla över en skattkista full med små, små röda bär! Men jodå, där ute bland trädstammarna i lingonriset, som vi visste fanns, lös det rött av lingon minsann! Och inte var det lite heller, nära på 1 kilo fick vi ihop och då var vi ändå så snälla så vi lät några sitta kvar på riset.

Och som om det inte räckte med lingon så plockade vi även med oss hem "lite" äpplen från träd som vi känner till sedan tidigare. Äpplena är syrliga och har kanonfint kött, perfekta för en äppelkaka, eller som vi säger här nere - en ebblekaga!


En variant var redan öronmärkt i kokboken "Karin Franssons gröna smaker" och den var precis så fantastiskt god som vi trodde. Ska ni bara göra en ny äpplepaj denna säsongen, eller tarte som denna heter, så är det denna ni ska prova. Här snackar vi paj av kalibern "OOG-så-gott", söt, len, kletig och förbaskat god.
Men, nu ska ni få lära av våra misstag så ni slipper få ugnsbotten full av sockrig sås. Använd inte en pajform med avtagbar botten, börja med att skala ca 600 g äpplen och fyll på med fler om det får plats och använd er av bara riktig vispgrädde så att såsen blir tillräckligt klistrig.
Nock snackat, här kommer receptet:

Äppeltarte med toffeesås   6-8 port
Mördeg
2½ dl vetemjöl
100 g smör, kallt och tärnat
2 msk strösocker
1 litet ägg
några droppar bittermandelarom , efter eget tycke och smak
Nyp samman vetemjöl, smör och socker och blanda sedan i ägget, knåda inte degen.
Lägg plastfolie över så fort degen gått samman och ställ i kylen ca 30 minuter.
Kavla ut degen ganska tunt (enklast att göra mellan två bakplåtspapper) och klä en pajform - 23 cm diameter (inte med avtagbar botten!) med degen.
Ställ formen kallt minst 10 minuter, nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet mitt i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter.
Fyllning
600-750 g fasta äpplen, gärna lite syrligare i smaken
3-4 msk strösocker (beroende på hur syrliga äpplen du har)
1-2 tsk kanel
Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt.
Blanda samman socker och kanel, strö lite i botten av pajskalet och lägg i äppelskivorna.
Strö på resten av sockerblandningen och grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader ca 15 minuter.
Gör såsen under tiden:
Toffeesås
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2-3 msk calvados eller konjak
2 kvistar färsk rosmarin
Blanda samman grädde, socker, calvados och rosmarinkvistar i en gryta.
Koka upp och låt såsen puttra tills den får en tunn sirapskonsistens, det tar ca 10-15 minuter.
Ta upp kvistarna.
Ta ut kakan från ugnen och slå försiktigt över såsen i pajen.
Ställ in kakan i ugnen igen och fortsätt grädda 5-10 minuter.
Smakar bäst ljummen eller rumstempererad med en klick vaniljglass.


Vår fångst, inte illa alls. Nästan 1 kilo lingon, oh så roligt att rensa, och äpplen så vi står oss ett bra tag framöver!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 1 september 2013

Veckans underlättare

Då har vi åter igen knåpat ihop ett förslag till en veckomeny för er att ta del av och denna veckan bjuder vi på både efterrätt och drink minsann. Svenska äpplen har åter tagit plats bland affärernas frukthyllor så det är hög tid för en äpplekaka att hamna på menyn. I drinken finns det däremot inga äpplen, där har istället mango tagit plats och avstår ni alkohol så gör ni den alkoholfri så klart. Förövrigt blandar vi högt och lågt med bl.a vegetarisk chili, paj och Tom's soppa, vi hoppas ni hittar något som faller er i smaken:


Förslag för vecka 36:
Måndag: Chili sin carne blir veckans vegetariska middag, här smaksatt med kaffebönor!
Tisdag: Makrill med rotfruktspaket, både fisk och rotfrukter kan varieras efter behag.
Onsdag: Heta kotletter som fått smak av chili, ingefära och kanel.
Torsdag: Tom Kha Gai lär vi känna på torsdag, thailändska smaker av chili, lime och kokosmjölk.
Fredag: Frusen mangodrink hälsar helgen välkommen. Utan sprit får du en bubblande smoothie.
Lördag: Räkpaj med saffran, en av våra absoluta favoriträtter som vi gärna kommer tillbaka till.
Söndag: Skånsk variant av äpplekaka med godaste vaniljsåsen, perfekt nu när det finns svenska äpplen i affärerna!

Det blev till att roa oss efter bästa förmåga istället för att tåga till Köpenhamn i går, vädret var inte riktigt till belåtenhet så Mårtenssons höll sej på hemmaplan. Vi roade oss istället med en annan favoritövning som innebär platsbyte av våra möbler, en aktivitet som vi båda tycker väldigt mycket om - tack och lov:)
Det är något med årstidsförändringar som gör att det rycker lite i ommöbleringsnerven på oss och när höstmörkret börjar falla vill vi få in så mycket ljus som möjligt - mission accomplished! Vi får väl se hur länge det får se ut som det gör nu, förmodligen fram till jul om vi känner oss själva rätt...

Idag vaknade vi med planer på att plocka hem lite bär från naturens skafferi, men att göra det i storm och regn känns mindre lockande... Men, vem vet, har vi tur så spricker det upp rätt vad det är och så står vi därute i snåren och hamstrar!

Ha nu en väldans bra söndag och vecka, den första i september och den första för hösten.

Smaklig spis! / Anki och Håkan