torsdag 31 oktober 2013

Kycklinggryta med bekanta smaker.

I dag bjuder vi er på en kycklinggryta som passar lika bra för en middag mitt i veckan som den gör till helgen. Den innehåller inga konstiga och märkvärdiga ingredienser men dom är alla riktigt bra smakkompisar och deras bekantskap har hållit i sej länge nu. Just fransk senap, vitt vin och vitlök är en smakkombination som vi gärna återvänder till och som vi tycker funkar med många råvaror och tillagningssätt. Persiljan som hackas i känns nästan som obligatorisk, den går på något vis hand i hand med de andra smakerna.
Tidsåtgången för grytan är så gott som minimal, inga större förberedelser krävs och om ni bara kommer ihåg att röra då och då så sköter det hela sej nästan på egen hand på spisen.
Vill man hellre äta vegetariskt så byter man enkelt ut kycklingköttet mot quornbitar. Ja men ni hör ju själva, det är ju bara fördelar hela vägen:


Kycklinggryta med svamp och vitlök  2 port + matlåda
600 g kycklingkött i mindre bitar
1 stor burk champinjoner
3 vitlöksklyftor
2½ dl matlagningsgrädde
2½ dl crème fraiche
2 msk grönsaksfond
1 dl vitt vin (använd gärna matlagningsvin om du vill det)
3 msk fransk senap
salt och peppar
hackad persilja
Bryn köttet i omgångar så det får färg runt om.
Bryn svampen och tillsätt riven vitlök efter en stund och låt den steka med någon minut.
Häll i crème fraiche, grädde, fond, vin, senap och blanda samman, smaka av.
Tillsätt kycklingbitarna i såsen och låt det hela puttra tills köttet är genomfärdigt.
Blanda i persiljan till sist och servera med valfritt tillbehör.

Vill man göra en gratäng av grytan så går det så bra det med. Gör då en potatismos (denna är kanon när den ska användas i en gratäng) och spritsa den runt kanterna i en gratängform och gratinera på 225 grader i 5 minuter. Häll därefter i den färdiga grytan, riv över en god ost och gratinera mitt i ugnen till osten smält och fått lite färg. Grönsaker till och du är i hamn!

Så trampar vi sen i går kväll åter skånsk mark, efter några varma och goa dagar i Prag. Vädret har varit helt fantastiskt med strålande sol och 20 grader, så våra bakdelar har nött en del uteserveringar. Vi har några bra tips till er med hem i bagaget och speciellt för alla som är lika matintresserade som vi är, har vi ett guldkorn att dela med oss av. Dock behöver vi kolla genom kamerans minneskort och sålla lite bland fotona vi knäppte av, så ni får hålla er till tåls lite till.
Att vi tackade vår lyckliga stjärna för att vi i sista stund valde boka Håkans födelsedagsresa till Prag istället för London förstår ni säkert, och vi var absolut inte ledsna över att missa stormvindarna här hemma heller. Fast som det är nu ikväll så kan man nästan undra om stormen har valt att återvända för att ge oss ett smakprov på vad vi missade...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 30 oktober 2013

Korv Stroganoff goes India!

Vi konstaterade ju förra veckan att vi inte är några storkonsumenter av färs, såvida den inte hamnar i någon hemmagjord korv, och idag lägger vi till falukorv till samma konstaterande. Inte är det ofta vi äter den korven och ska vi tro på Håkan så gör vi det faktiskt inte alls, det vi äter (om än sällan) är medisterkorv och det är han väldigt noga med. Det är nämligen så att i medisterkorv finns det en större mängd kött än vad det gör i falukorv och då förstår ni säkert varför han är noga med att poängtera namnet medisterkorv, när det väl serveras:)

Oftast får de där medisterkorvskivorna sällskap av makaronstuvning på tallriken, men det händer då och då att vi är lite äventyrliga och provar nya rätter och idag ska vi bjuda er på just en sådan. Det blir en piffig variant på den gamla hederliga stroganoffen som vi frestar er med, ett recept som herr M hittade i senaste numret av Allt om Mat. Middagen fick genomgå en mindre förändring innan den hamnade på våra tallrikar och hugaligen så gott det blev.

Det blir lite indisk smak på korvgrytan tack vare spiskumminen, chilin och paprikapulvret och vi kan rekommendera en klick yoghurt som serveras vid sidan för att ge lite friskhet och syra i smaken:

Upphottad korv stroganoff     4 port
600 g falukorv, strimlad
1 schalottenlök, finhackad
1 röd snackpaprika, strimlad
2 tsk rökt paprikapulver
½ tsk chilipulver
1 tsk mald spiskummin
½ tsk timjan
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
salt och svartpeppar
1½ dl grädde
2 msk hackad gräslök eller persilja
Stek korvstrimlorna tills den fått färg, tillsätt lök, paprika och kryddor och stek tills löken är mjuk.
Tillsätt tomatpuré och låt den steka med ca 1 minut, häll i krossade tomater och vatten.
Låt sjuda i 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
Häll i grädden och låt grytan sjuda ytterligare 10 minuter.
Strö över gräslöken, eller persiljan, och servera med valfritt tillbehör.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 27 oktober 2013

Veckans underlättare, veckomeny för vecka 44

Ny vecka på ingång, höstlovsvecka är det och dessutom den sista veckan för denna månaden. Schwipp, schwopp så skriver vi snart november och inte riktigt klokt är det! Men istället för att gå händelserna i förväg bjuder vi er på några goda tips, som kanske kan passa på kommande veckas meny i era kök.

Det är ju pumpatider och då kan ju en pumpasoppa passa fint, denna varianten är av det lite hetare slaget. En lättlagad klassisk husman finns också med, tillsammans med en oerhört lättfixad fiskgratäng och för att fira in helgen så har vi med ett risottorecept som vi lånat från Jamie Oliver. Jo men ni hör ju själva, det väntar bara godsaker på vecka 44:as veckomeny:


Måndag: Vi börjar veckan vegetariskt med hjälp av en pumpasoppa som får smakskjuts av sambal oelek, ingefära och äpplen. Funkar även som förrätt, kanske något om det är halloweenbjudning på gång?
Tisdag: Veckans första fiskmåltid blir en superduperenkel fiskgratäng, denna med spätta som fått smak av citron och härliga örter. Har du inte spätta så går det lika bra med annan vit firre.
Onsdag: En husman står det på menyn mitt i veckan när vi bjuder på en fläskpannkaka som du snabbt och enkelt fixar till. En råkostsallad och lingonsylt passar finfint till.
Torsdag: Veckans andra fiskmiddag är en krämig laxgryta med bl.a fänkål och potatis i, alltså en smidig allt i ett gryta.
Fredag: Helgen inleder vi med lite köksterapi när vi rör samman en risotto med basilika, tomater och vitlök.
Lördag: Rosa pepparkorn smaksätter både färsbiffarna och det smarriga såsen dom ligger i, servera med pressad potatis så du får med så mycket sås som möjligt...
Söndag: En hel kyckling med blandade rotfrukter är en perfekt söndagsmiddag. All i en form i ugnen där det sköter sej själv under tiden du slappar och laddar inför kommande vecka.

Eftersom det är halloween på gång så tänkte vi bjussa er på ett litet bonusrecept också som kanske kan komma till användning för någon där ute. Det är en spöktårta med smak av cola, dekorerad med marängspöken som ni gör hur enkelt som helst!

Ha nu en bra vecka, och tillhör ni de som ska ha lite ledigt denna höstlovsvecka så önskar vi er en skön och avkopplande ledighet!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 24 oktober 2013

Mustig lammgryta med svamp och en annorlunda matbild.

Idag blir det lammgryta här i köket, just den grytan som vi käkade efter vår svampplockartur med Carina och Affe. Denna smarriga gryta svängde Håkan och Affe ihop på ett litet kick och vi kan lova er att den passar bra när man har lite ont om tid, eller inte. Att koktiden inte är så väldigt lång beror framför allt på att grytbitarna är skurna från lammsteken som tillhör det mer möra av styckningsdetaljerna på lammet.
Grytan har fått smak av lammets mer traditionella smakvänner, rosmarin, timjan och vitlök och tack vare vinet och oxbuljongen blir det mustig variant.
Den här grytan kommer vi att återkomma till flera gånger här hemma, fast med annan kryddning förstås, det rycker ju i den där mixtringsnerven allt som oftast.

lammgryta

När vi var i skogen och letade svamp så berättade Ankis syrra att hon hade läst någonstans om foton på maträtter och hur de påverkar människors förväntningar på hur maträtten ska smaka. Bilderna ger tydligen en smakbild och den påverkar sedan hur maten smakar för en som sett bilden, inte alltid positivt tyvärr...
Så vi fick en liten idé som vi tänkte testa lite grann, en idé som dessutom förenklar för oss som fotograferar mer mat än något annat:) Just vid denna tiden på året är det nämligen oerhört svårt att få till bra bilder på maten om man, som vi, äter efter mörkrets inbrott. Då är det mycket enklare att ta bild på ingredienserna eftersom dom oftast är intakta när det fortfarande är ljust, och så tänkte vi att vi kunde lösa två dilemman i ett svep!
Så dagens matbild blir ett nytt grepp i köket och visar alltså ingredienser och ingen maträtt, den får ni fantisera ihop själv, eller så lagar ni helt enkelt till grytan och ser hur den ser ut!


Lammgryta    4-6 port
800 g benfri lammstek
1 gul lök, hackad
2 morötter, i mindre bitar
2 vitlöksklyftor, rivna
salt och svartpeppar
3 kvistar färsk rosmarin, hackad
1½ tsk torkad timjan
3 lagerblad
3 dl rött vin
2 dl vatten
1 oxbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
200 g färsk svamp av valfri sort
maizenapulver till redning
Skär bort det mesta av fettet på köttet och dela det i grytbitar.
Bryn köttbitarna i smör och rapsolja, krydda med salt och peppar.
Tillsätt lök, morötter, vitlök, rosmarin, timjan och lagerblad efter några minuter och låt det fräsa med någon minut.
Häll i vin, vatten, soja och buljongtärning, blanda samman.
Låt det koka upp och sedan sjuda under lock 30-45 minuter.
Stek under tiden svampen (dela de allra största svamparna i mindre bitar) så all vätska försvinner.
Blanda ner svampen i grytan mot slutet av koktiden och red sedan av till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Så är det då ytterligare en helg på ingång och för vår del bjuder den på aktiviteter av lite olika slag. Det är dags för Älska Mat & Vin i Malmö och för vår del blir det ett besök där i morgon (fredag), natten spenderar vi därefter på hotell i Malmö för att sedan tidigt lördag morgon resa vidare lite söder över. Håkans födelsedag är på väg och den ska vi spendera i Prag tillsammans med några andra härliga dagar. Tydligen har de fortfarande ganska varmt där så vi förväntar oss uteserveringsväder, många långa sightseeingpromenader och en fasligt massa god mat och dryck!

Ha nu en riktigt fin helg allesammans, ät och drick gott och njut av varandras sällskap. Och är ni fler som ska besöka matmässan på fredag så kanske vi ses där?

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 22 oktober 2013

Köttfärsgratäng med rotfrukter

Alltså det är någonting med den där köttfärsen... inte för att det är något fel på den alls, absolut inte, men det blir liksom inte så väldans ofta den hamnar på våra tallrikar. Det kan kanske ha något med att göra att den för det mesta hamnar i korvmaskinen istället där mister M provar än den ena och än den andra smaksättningen, han funderat på. Vissa väldigt mycket mer lyckade än andra, även om ingen hitintills varit oätlig.
Men så ibland lyckas vi med bedriften att få ner det malda köttet i någon annan maträtt och idag tänkte vi dela med oss av just en sådan, visserligen så finns det korv med bland ingredienserna, men man kan ju inte alltid lyckas till 100% :)

Här tar vi vara på de goda rotfrukterna som är i säsong just nu, varvar dom i en form och häller en varm tomatsås över innan det hela åker in i ugnen sväng. Därefter brer vi över en köttfärsröra med chorizokorv och strör över lite ost innan formen åter igen tar plats i ugnen. Rotfrukterna kan du själv variera hur du vill, helt efter ditt eget tycke och smak, osten är helt och hållet valfri.
Är ni som vi så kör ni halva formen ostfri, så blir alla glada och nöjda!


Köttfärsgratäng med rotfrukter  4 port
7 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
ca 100 g rotselleri
1 purjolök
Skala och skiva allt ganska tunt, varva det i botten på en smord ugnsfast form.
Tomatsås
1 schalottenlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
500 g passerade tomater
½ tsk oregano
½ tsk basilika
salt och svartpeppar
Fräs lök och vitlök så den mjuknar och blir glansig, häll i tomater och kryddor och låt det puttra på svag värme 10-15 minuter.
Häll tomatsåsen över rotfrukterna i formen och täck formen med aluminiumfolie.
Ställ mitt i ugnen på 225 grader och låt det stå ca 35 minuter.
Förbered köttfärsen under tiden:
Köttfärslock
500 g köttfärs
100 g choritzokorv, tärnad
salt och svartpeppar
1 ägg
1 msk potatismjöl
Arbeta samman alla ingredienserna till färslocket.
När gratängen stått inne 35 minuter tar du ut formen och lyfter bort aluminiumfolien.
Bred ut köttfärsen överst i formen och strö på riven ost, ställ in formen mitt i ugnen igen och gratinera ca 35 minuter. Känn efter så att rotfrukterna är klara innan du serverar gratängen.

Annars är allt lugnt här i köket. Väldigt lugnt faktiskt eftersom det bara är en av oss som huserar helt solokvist här några dagar. Håkan är nämligen på kurs med sin chef några dagar för att lära sej allt och lite till om nya regler vad gäller livsmedelshantering (tror jag att det var i alla fall, det kan ju ha varit något helt annat han menade när han sa miljö). För min del kommer jag att hantera bara godsaker ikväll, ni vet det där om att dansa på borden när någon är borta och så...

Smaklig spis! / Anki (och Håkan)
x

söndag 20 oktober 2013

Veckans underlättare

Som om det inte räckte med födelsefirande i fredags så ska dessa Mårtenssons ut på galej även idag, kan ni tro! Vi ska ta med Hasse ut till Ystads Saltsjöbad för en härlig brunch och med oss följer också Carina och Freddy. Det är nämligen dags för Hasses födelsedag snart (och Carinas!) och vi tänkte att en brunch kunde vara en smaskig present, tur hade vi att han också tyckte det:) Så det blir ett snabbt besök här i köket för vår del idag, vi sticker in näsan som hastigast och delar med oss av vårt förslag till veckomeny innan vi beger oss för att smörja kråset:)

Veckans vegetariska måltid blir en lika god som lättlagad soppa, levererad tillsammans med ett kärt matminne från Håkan. Anka och gulasch kör vi på till helgen och mitt i veckan njuter vi av två riktigt goda smakvänner, brie och salami. Men nog babblat, nu kör vi på vårt förslag till matsedel för vecka 43, varsågoda:


Måndag; Vitkålssoppa är så oerhört lätt att laga till, vill du inte äta den helt vegetarisk så prova att tillsätta bitar av någon god korv eller frikadeller.
Tisdag; Vi mixar torsken till färs och bjuder på fiskbiffar med thailändska smaker som passar fint till fänkålssalladen med granatäpplen som du hittar i samma inlägg.
Onsdag; Salami och brieost är väldigt goda vänner, här får dom fylla en paj tillsammans med basilika och coctailtomater.
Torsdag; Passa på att göra en ratatouille nu när det finns så många godsaker i grönsaksdisken. Passar fint att serveras till en bit lax, eller halloumi om man önskar ett vegetariskt alternativ.
Fredag; Skökpasta - smaskenspasta - som går så bra att servera utan kött, helt enkelt guuudomlig!
Lördag;  Anka med granatäppelsås, sitter som en crocketklubba på smalbenet särskilt nu när de finns granatäpplen till bra pris både här och där.
Söndag; Lergrytan får denna söndag användas för att laga till en smakrik gulaschsoppa.

Nu hör vi godsakerna kalla på oss utifrån sandskogen: "Kom så ska vi lysa upp denna regniga, gråa söndag för er". Vi är på väg!
Ha en riktigt fin söndag och en kanoners vecka,

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 18 oktober 2013

Rörande goda drinktilltugg

Det är en hel del som kikar in i vårt kök efter att ni letat efter drinktilltugg, "superduper enkla drinktilltugg" och "plockmat eller drinktilltugg" är två av de mest lästa inläggen vi har bjudit på genom åren. Tillhör ni de som söker just den sortens mat så har vi gjort det enkelt för er och samlat alla våra goda förslag i en egen kategori och döpt den till, naturligtvis, Drinktilltugg. Och som om det inte räckte så har vi tre nya deltagare som kommer att hamna just i den kategorin att bjuda er på idag.

Vi hade ju lite spontanmiddag här i lördags när vi bjöd hem Affe och Carina efter vår svampplockartur och efter att ha länsat kyl och skafferi så satte vi våra gäster i jobb med att röra röror. Två väldigt goda röror blev det, en med smak västerbottenost och bacon, en med räkor och sweet chili. Båda hamnade på crostinis och kex men dom har säkert flera användningsområden, kanske som fyllning i bakad potatis eller till avokado?

Vill man så kan man ju såklart piffa till tilltuggen lite, kanske en klick rom på räkorna och ett basilikablad på ost- och baconröran. Om man vill alltså:)

Bacon och oströra
100 g philadelphiaost
1 pkt bacon
riven västerbottenost eter eget tycke och smak
svartpeppar
Stek baconskivorna riktigt knapriga och låt dom rinna av på ett hushållspapper.
Rör samman båda ostsorterna och smula ner baconskivorna, smaka av röran med svartpeppar.

Sweetchili räkor
100 g philadelphiaost
1 handfull skalade räkor
sweet chilisås efter eget tycke och smak
Blanda chilisåsen med osten och smaka av.
Är räkorna stora så kan du behöva hacka dom innan du blandar ner dom i oströran.

Och som om det inte räckte med dessa två så slänger vi in ytterligare en röra till er idag, på köpet, endast idag! En ilsket röd sådan som vi åt till citronkorven vi skrev om igår. Den härligt röda färgen har den fått av kokta rödbetor som mixats med kikärtor och därmed fått namnet rödbetshummus. Nu ska vi inte ta åt oss äran av att ha uppfunnit denna sötsyrliga hummus, nej den idén har vi fått från ett synnerligen trevligt systerpar vid namn Eisenman. Receptet (dock lite modifierat) kommer från deras fantastiska bok "Mingelmat" som är ganska flitigt använd i vårt kök. Den är en otroligt bra inspirationskälla om man gillar plockmat eller kanske planerar mingelparty, eller bara är sugen på att njuta av goda matbilder.


Rödbetshummus
2 vitlöksklyftor
400 g kokta kikärter, sköljda och avrunna
ca 200 g rödbetor, kokta och skalade
½ dl olivolja
salt och svartpeppar
Mixa vitlök, kikärtor och rödbetor med en stavmixer eller i en mixer. Efter en stund tillsätter du oljan i en tunn stråle under tiden som du fortsätter mixa.
Smaka av med salt och peppar

Nu är det helg i sikte igen, kära läsare! Vi för vår del tar och firar in den hemma hos Håkans storebror som idag bjuder på 50-årskalas, det har utlovats hemmagjord smörgåstårta a'la mamma Mårtensson, tårta och gotter. Vi har en kanoners present med oss (tycker i alla fall vi) och vi ser fram mot en fin kväll tillsammans.

Vi önskar nu er en riktigt fin helg, massa gotter både här och där, fina stunder och glada skratt!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 17 oktober 2013

Korv med citronknorr

I söndags var det åter dags för lite korvastoppning i köket, det är faktisk ett bra tag sen sist, nästan så att den där kungakronan halkar lite på sniskan... Men när man både stoppar korv på jobbet och hemma får man vara försiktig så man inte tjatar ut sina sysselsättningar, man vill ju fortsätta cykla till jobbet med glädje:)
Som vi skrev på instagram när vi la upp korvabilden där i söndags så var det perfekt väder för smakexperiment, regn hela förmiddagen och på eftermiddagen blev det plötsligt kolsvart och igång satte världens hallabalo! Ett åskväder av sällan skådat slag drev runt och över oss riktigt länge, det slog blixtar och lamporna blinkade. Riktigt mysigt om ni frågar oss och vår korvstopparapparat!

Anki var den som fick välja smaker inför experimentet och eftersom hon är citrongalen så fick den sura gula ingå tillsammans med en annan favoritsmak, rosmarin. Timjan hamnade också i smeten eftersom Håkan kände att den skulle komplettera de övriga smakerna bra.
Och nej, bilden är inget vidare, den är tagen med vår mobilkamera, men som du ser så har vi gjort en kraftansträngning med att piffa till med både obligatorisk grön kvist och lite fin text:) Huvudsaken är i alla fall att korven var god!

Och glöm nu inte hur viktigt det är med hygienen när du göra dina egna korvar!

Citronkorv
700 g vildsvinsinnalår eller fläskkarre men uteslut späcket isåfall
200 g späck
1½ tsk timjan
1 kvist rosmarin, hackad
1 gul lök ca 80 g, i små bitar
1 tsk malen svartpeppar
16 g salt
8 g socker
rivet skal av en ordetligt tvättad (eller ekologisk) citron
saft från en ½ citron
Bäst resultat får du när alla ingredienserna till korven är riktigt kalla.
Skär kött och späck i små bitar och mal det och alla de andra ingredienserna, på mellanskivan i din köttkvarn, ner i en rymlig skål.
Blanda samman smeten väl.
Stek en klick smet och smaka av så du är nöjd med smakerna.
Börja stoppa korven - lämna först ca 3 cm fjälster tomt innan du låter smeten gå i, efter ca 15 cm så lämnar du lite fjälster tomt igen och snurrar korven runt några varv så en ände bildas.
Upprepa tills smeten är slut.
Vill du istället göra två stora korvar som du ser på bilden så går det naturligtvis precis lika bra.
Klipp av korvarna från varandra, lägg i kylen så de får vila några timmar innan du steker dom på ett stekjärn på svag värme tills de blivit fasta, ca 15 minuter.
Korvarna ska ha en innertemperatur på 70 grader när de är klara.
Man kan även steka korvarna så de får en yta först på stekjärn och därefter låta dom steka färdigt i ugnen.

Citronsmaken var precis så där lagom framträdande utan att den på något sätt tog över i smaken, det kändes verkligen som att balansen mellan den och de andra smaksättarna blev perfekt och vi åt med glädje! Just en korv som denna där det inte ingår så väldigt många ingredienser eller smaksättare är ett bra tips för dej som kanske vill prova på att göra korv själv, men ännu inte har vågat. För det är verkligen inte så svårt som många kanske tror, det gäller bara att våga så är halva slaget vunnet!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 15 oktober 2013

Bra Mårtensson reder sig själv, eller, så gör du din egen tandoorikrydda!

Förra veckan stod det kyckling på vår veckomatsedel och vi kom fram till att det fanns ett sug på indiska smaker hos oss båda. Inte dumt alls när dom där sugenheterna på smaker sammanfaller, kan vi meddela:)
Att marinera kyckling i kryddor och yoghurt är något vi har gjort tidigare, det är ett enkelt och smidigt sätt att laga till mat på och dessutom ger det en mjuk smak på kryddningen. Denna gången föll valet på en marinad med tandoorikryddor i, men när det väl dags för frun att kocka fanns ingen tandoriblandning hemma. Då är det tur att det finns hjälp att få vi precis vart vi ska vända oss när det gäller indiska smaker. Hos vår vän (och guru när det gäller indisk mat) bästa Amy hittade Anki ett recept och lyckades avvärja kryddkrisen!

Alla ingredienser till masalan (masala betyder alltså kryddblandning på indiska fick vi lära oss) fanns på vår eminenta kryddörr, det enda som behövde göras var att köra den hela nejlikan till ett fint pulver och det fixade vår kryddkvarn fint. När masalan var klar blandades den med yoghurt, smakades av med lite citronsaft och salt och sedan fick kycklingfiléerna ta ett dopp i marinaden, innan de lagades till i ugnen.


Tandooriblandning 
2 msk malen koriander
2 msk malen spiskummin
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk ingefärspulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen kardemumma
1 tsk chilipulver eller paprikapulver eller cayennepeppar, eller lite av alla tre.
1 tsk malen bockhornsklöver
1 tsk gurkmeja
Blanda samman alla kryddorna, förvara dom i en burk med tätslutande lock.

Tandoorimarinerad kycklingfilé     2 port
2-3 kycklingfiléer
Marinad
2 msk tandoorikrydda
2 dl matlagningsyoghurt
2 msk citronsaft
1 tsk salt
Blanda alla ingredienser till marinaden och låt kycklingen marinera minst en timme, ju längre desto bättre.
Lägg kycklingfiléer och marinaden i en ugnsfast form.
Stek på 175 grader i 20-30 minuter, lite beroende på hur tjocka filéerna är.
Kolla kycklingköttet så det är genomstekt innan du serverar med valfria tillbehör.

Och även om det finns mycket marinad i formen att äta till kycklingen så smakar det riktigt gott med en svalkande kall yoghurtsås för att bryta av smakerna lite. Denna varianten påminner lite om en tsatsiki med gurkan och vitlöken men har även fått en liten påhälsning av Indien med hjälp av spiskummin och koriander:

Yoghurtsås med indiska smaker
2½ dl matlagningsyoghurt
½ gurka, grovt  riven
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
Riv gurkan grovt och lägg i en djup tallrik. Strö över salt och låt det stå minst 30 minuter innan du silar av vätskan och sköljer gurkan snabbt.
Blanda samman gurkan med övriga ingredienser och låt såsen stå och dra en stund i kylen innan du serverar den.

Fast vid vårt bord var det mest fru M som behövde svalkan från yoghurtsåsen, herr M är ju som bekant väldigt förtjust i hetta i maten så på hans tallrik hamnade det en klick sambal oelek... en rejäl klick om ni frågar frugan!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 13 oktober 2013

Veckans underlättare

Hej och hå, nu känner vi plötsligt igen den här årstiden lite mer, hösten visar sej verkligen från sin vanliga sida idag denna regniga och gråa söndag. Och vi som hade tänkt styra våra stålhingstar ut på landsbygden för ett besök på Åbergs plantor, där vi hörts ryktats att det finns ett café med många godsaker. Men det får helt enkelt vänta tills våren då de åter slår upp portarna för en ny säsong. Dessutom fick vi ju faktiskt en överdos av naturupplevelser när vi var på svampexkursion igår, så vi överlever säkert utan långcykelfärd.

Vad vi däremot inte överlever utan är mat, och det gör inte ni heller så då kan det ju passa bra att vi bjuder er på vårt förslag till nästa veckas matsedel nu.
Så här har vi tänkt att vecka 42 kan se ut:


Måndag: Vegetarisk gryta med indiska smaker inleder veckan, enkelt och smakrikt.
Tisdag: Fisksoppa med smak av bl.a saffran och tomater fortsätter vi med. Här får ni även denna veckas bonusrecept som är Håkans absoluta favoritkavring.
Onsdag: Isterband, eller annan god korv, med dillstuvad potatis en härlig husmansklassiker.
Torsdag: Lax med ett knaprigt täcke, här serverad med stora couscousar. Låter du laxen ligga och marinera i sambalröran en stund innan den åker in i ugnen så får firren lite mer smak!
Fredag: Vi chockar er lite och planerar en tacomiddag som start på helgen! Gratinerad tacofärs är det vi brukar äta när tacosuget sätter in som värst, inte för att det är så fasligt ofta, men det händer det med:)
Lördag:  Kycklinggratäng, ett av de mest sökta recepten i vårt kök! Här samsas ris mango chutney, crème fraiche, tomater och kyckling i en och samma form, riktigt krämigt och smidigt.
Söndag: Älgfärsbiffar, ni kan göra dom med vilken annan färs som helst, vild eller tam, brun sås, potatis och goda tillbehör. Kan det bli så mycket mer söndagsmiddag än så?

Som avslutning tänkte vi bjuda er på lite bilder från gårdagens utflykt till Snogeholm, ett strövområde ca 2 norr om Ystad, dit vi åkte med Carina och Affe för lite svampplockning inför lördagskvällens middagslagning. Inte för att vi plockade några makalösa mängder med svamp, men det räckte ändå gott och väl till lammgrytan vi hade tänkt laga.


Kärlek i skogen... Träd behöver tydligen också en kram ibland!

 Carina har mycket mer erfarenhet vad gäller svampar än vi har, 
vi fick lära oss en hel del nyttigheter! 

 Matplats.

 Några av de svampar som inte fick följa med hem.

 Först trodde vi att det var ett vildsvin som låg och spanade på oss där mellan träden...
men det visade sej vara en rotvälta! 


Vår skörd, mest soppar och vitlökssvampar, 
men även en Karl-Johansvamp lyckades vi få med hem!

Nu står närmast lite korvtillverkning på körschemat i Mårtenssons kök, dock helt utan svamp...
Vi hoppas ni får en kanoners bra vecka, allihop!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 11 oktober 2013

Lasagne i lergryta

Sjung lergrytans lov        
melodi; den blomstertid nu kommer,   text; Anki och Håkan Mårtensson
"Den lergrytstid nu kommer, med storm och lite regn
nu nalkas kalla vinter, och grytor koks igen
I rommargrytan huttas, det både stort och smått
Så att vi kan få njuta, och äta mycket gott"

Ja, att vi är smått förälskade i våra lergrytor är väl ingen hemlighet precis, men att vi skriver kärlekssånger om den var väl knappast väntat! Det var det inte för oss heller, kanske vi plötsligt har nya karriärer framför oss som textförfattare till matsånger... eller inte:) För de av er som tror att det är snapsar vi menar med "huttar" så får vi kanske förtydliga oss lite och bjuda på en översättning. När vi skåningar säger huttar så menar vi helt enkelt att vi slänger eller kastar.

Men nock sjunget, nu huttar vi oss vidare och hamnar rakt ner i grytan och det vi senast lagat till i den, lasagne i lergryta - kan det vara något? Vi blev i alla fall sugna på att prova när vi läste receptet i Frederik Zälls kokbok, "Lergrytor, stekar och långkok" , samma Frederik som har bloggen Lyxlagat hos Allt om Mat. Receptet kan kanske tyckas lite klöddigt när man först läser det, men läs genom noga först och förbered så mycket du kan så ska du se att det inte är så fasligt besvärligt.


Något som däremot var fasligt besvärligt var att få en tjusig bild på denna krämiga läckerhet, vilket krig vi förde mot denna rätt när det var dags att föreviga härligheten... den kampen skulle nästan filmas! Och nej, vi gick inte vinnande ur striden som ni säkert förstår när ni ser bilden som vi bjuder på, vi fick helt enkelt erkänna oss besegrade. Slagna av en lasagne, kanske inget att lägga till på meritlistan men så är det!

Lasagne i lergryta  4 port
färska lasagneplattor, antalet beroende på storleken på grytan
1 burk körsbärstomater
2 msk balsamvinäger
1 tsk torkad oregano
svartpeppar
1 burk kronärtskocksbottnar, skivade
2 vitlöksklyftor, skivade
5 dl crème fraiche
4 dl riven parmesanost
salt och svartpeppar
100 g ricottaost
2 pkt (ca 140 g) parmaskinka
Förberedelser: 
Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten, minst 30 minuter innan du använder den.
Rör samman crème fraiche och parmesanost och ställ åt sidan.
Blanda kronärtskocksbottnar med vitlök.
Häll tomaterna i en skål, mosa dom lätt med en gaffel. Tillsätt vinäger, oregano och svartpeppar.
Montering:
Häll ett tunt lager sås i botten på grytan och lägg på ett lager lasagneplattor.
Bred på 1/3 av oströran och lägg sedan på röran med kronärtskocksbottnarna.
Lägg på ett lager lasagneplattor och bred på 1/3 av oströran.
Slå på tomatsåsen, lägg på basilikablad och lägg på ytterligare ett lager lasagneplattor.
Bred på resten av oströran och klicka över ricottaosten.
Lägg ut parmaskinkan över hela lasagnen, ringla över lite olivolja och lägg på locket.
Ställ in grytan på nedersta falsen i en kall ugn, ställ in graderna på 200 och låt det så inne i 45 minuter.
Ta av locket och låt det stå inne ytterligare 10 minuter.

En av de godaste lasagnerna vi satt våra tänder i blev det, faktiskt helt i klass med Jamies (receptet här). Kronärtskocksbottnar visade sej ge en uppiggande smak och så är det ju det där med crème fraiche och parmesanost istället för ostsås, redan när vi lagade till Mr. Olivers lasagne så kunde vi ju konstatera att det är genialiskt!
Så har ni inget planerat för helgens matlagning så tycker vi att ni ska damma av er lergryta och ägna den lite kärlek, kanske sjunga en vacker sång för den och samtidigt bjuda den på en lasagne.

Ha nu en fantastisk helg allihop, ät och drick gott så ni blir nöjda och glada, och glöm inte bort att stanna upp lite då och då och bara vara!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

torsdag 10 oktober 2013

Jakten på den försvunna röran!

Alltså ni kan inte ana vilket huvudbry dagens recept har gett oss. Fullkomligt försvunnet har det varit, som bortblåst från kökets yta! Som vi har snott rundor, bläddrat i tidningar och kokböcker, sorterat genom receptmappar både i datorn och i bokhyllan, klickat runt på nätet i febrilt sökande efter den smarriga röran. Ett fullkomligt omöjligt uppdrag verkade det att vara och vi var faktiskt mer eller mindre knäckta eftersom vi så gärna ville skicka det vidare till er! Dessutom var det en väldigt god röra som vi tänkt röra ihop och smaska i oss till grillad tonfisk fler gånger.

Men så plötsligt igår så bara fanns det där, mitt bland recepten i mappen märkt fisk låg det och sa inte ett knyst! Hur många gånger vi letat precis där vill vi inte ens tänka på...
Vojne, vojne inte kan det väl vara åldern som börjar göra sig påmind för herr och fru M?

Vad det handlar om är svarta bönor, vitlök, kryddor, majonnäs och syra från lime, allt samsas det i en krämig röra som du snabbt mixar samman. Vi hade alltså vår till färsk tonfisk som vi marinerat en kort stund i lite lime, vitlök och olja innan vi grillade den och det som blev över dippade vi grönsaker i, riktigt gott det med.


Black bean majo
2 dl kokta svarta bönor
2 vitlöksklyftor, fint hackade
koriander, färsk eller pulver
oregano, färsk eller torkad
spiskummin
sambal oelek efter eget tycke och smak
1 dl majonnäs
ev. lite pressad lime
Fräs spiskummin, torkad oregano och torkad koriander i olja någon minut och tillsätt sedan vitlökshacket. 
Låt vitlöken får färg men inte bli mörk innan du häller i bönor och sambal i stekpannan och låter det fräsa med någon minut.
Ta stekpannan från spisen och låt det hela svalna innan du mixar allt till en slät massa.
Blanda ner majonnäsen och smaka av med mer sambal och lite pressad lime om du tycker det behövs.

Redan ikväll kommer det att stå en ny laddning med röran på matbordet när det serveras torsk till middag, kan vi rapportera. Det gäller ju att passa på nu när vi har koll på vart receptet finns:) 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 8 oktober 2013

Risotto med pancetta

Nej, någon höjdare var alltså inte fredagens pastamiddag som sagt var, inte så att den klassar sej in i detta köket i alla fall! Eller som Herr M sa: "Det är som att sticka ut tungan genom fönstret, lika smaklöst och tradet". Men som tur är så har vi en annan italiensk måltid på lager att bjuda er på och den var allt annat än tråkig och smaklös, här snackar vi en OOG-middag absolut!

Det är alltså en risotto som ligger i tallriken och det är något som med tiden har blivit väldigt populärt i vårt kök. Som tur är finns det en hel massa smarriga recept att testa, detta hittade vi i senaste numret av Elle Mat&Vin som hade en hel bilaga med bara Italienska rätter. Gissa om den bilaga är vältummad vid detta laget...
Ska det vara italienskt "på riktigt" så är det pancetta som gäller i risotton, men det går bra att byta ut den mot vanligt hederligt svenskt rökt sidfläsk också, smaken lider inte av det bytet.
Tål du inte nötter så bara hoppa över pinjenötterna, eller så rosta lite solrosfrön istället och strö över, det smakar riktigt gott det med!


Risotto med pancetta 2 port
300 g pancetta eller rökt sidfläsk
2 schalottenlökar, fint hackade
1 msk olivolja
2 msk smör
2 dl avorioris
2 dl vitt vin
8-10 dl varm grönsaksbuljong
2 dl riven parmesanost
ca 1 dl strimlad färsk basilika
rostade pinjenötter efter eget tycke och smak
Tärna pancettan och fräs i en stekpanna som du sedan ställer undan under tiden du gör risotton.
Hetta upp olja och smör i en tjockbottnad gryta och låt löken sedan mjukna där i under omrörning, det får inte ta färg.
Tillsätt riset och låt det fräsa med så det blir genomskinligt, häll då på vinet och låt det koka in på låg värme.
Börja därefter hälla i den varma buljongen, någon deciliter i taget och rör om under tiden som det kokar in i riset. Fortsätt hälla i buljongen och röra tills riset är genomkokt, dock med lite tuggmotstånd kvar i kornet.
När det börjar bli färdigt tillsätter du pancettan, tar sedan risotton från värmen och rör i osten, basilikan och nötterna innan du serverar.

Blir ni sugna på att spana in flera risottorecept så har dom numera en helt egen avdelning i vårt receptregister ute i högerkanten. Vårt mest använda och absoluta favoritrecept på risotto Nigellas och krämigare risotto får man leta efter. Det smakar kanoners gott av citron och rosmarin, passar riktigt bra till fis, tips tips:)
Är det nu så att ni är flera därute som har nåt favoritrecept på just risotto så får ni väldigt gärna dela med er av dom, för som sagt - vi kan aldrig få nog av denna krämiga "comfort food"!

Och för övrigt, finns det egentligen något bra svenskt uttryck för just comfort food? Njutningsmat känns inte vidare rätt, vi njuter ju av all mat, och tröstmat känns inte heller bra...
Hmmm, detta tål att funderas på.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 6 oktober 2013

Veckans underlättare

Men är det klokt hörre ni, det är baske oss söndag igen - i alla fall om vi ska tro på vår almanacka. Var 17 tar dagarna vägen, frågar vi oss, just nu känns det som att de bara springer förbi i 190! Någon mer eller mindre tossig människa här i köket har räknat ut att det nu bara är 79 dagar kvar till julafton! Kan hända att det har något att göra med att denna tossiga person redan har börjat räkna på hur många syltor, leverpastejer och annan julmat det kommer att behövas tillverkas på jobbet detta år!
Jodå, det har sina för och nackdelar att vara inom charkuteribranschen:)

Vi väntar dock med julmaten i detta köket och njuter av grytor, svampar och soppor ett bra tag till och på menyn för vecka 41 hittar ni alla tre varianterna. Lergrytan är åter igen framplockad och det om nåt är ett tydligt hösttecken i vårt kök, i den har mången smarrig middag lagats till på ett oerhört enkelt sätt. En kemilektion står även på matsedeln när det bubblar och fräser om saffransmarinaden, spännande värre.
Så varsågoda, här har ni vårt förslag på veckomatsedel:


Måndag; En köttfärssoppa inleder veckan, vill ni inte slaviskt följa vårt recept så varierar ni er lätt efter vad ni gillar och har hemma i era skåp.
Tisdag; Sillens lov fortsätter vi sjunga, nu med en senapsmarinerad version som serveras med gräddkokt purjolök.
Onsdag; En kyckling som marinerat i saffransyoghurt är både rolig och smarrig att laga till... Har ni barn i ert kök så kan vi tipsa er om att låta dom vara med och röra samman marinaden för en enkel kemilektion!
Torsdag; Veckans andra fiskmiddag har friska smaker när ni enkelt gör ett spättapaket med kapris, örter och citron.
Fredag; Pastarätten blir samtidigt veckans vegetariska alternativ när ni bjuder på en vegetarisk lasagne.
Lördag; Ytterligare ett kycklingrecept bjuder vi på, detta med kantareller och parmesanost där även ett fortfarande aktuellt vintips ingår.
Söndag; Har ni inte plockat ner er lergryta från skåpet än så är det hög tid! När hösten nu har satt sej bekvämt tillrätta i landet så tipsar vi om hur ni lagar till Ossu Buco i lergrytan, många fler recept är att vänta.
Ett bonusrecept har vi också slängt med denna veckan (vi låter ju som världens försäljare nu märker vi!) som ni kan sippa på under tiden er lasagne står i ugnen. Det är en drink med smak av äpplen och vanilj, vi kallar den äppelhimmel.

Och nu kära läsare, så återstår det bara för oss att önska er alla en riktigt bra vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 5 oktober 2013

Färggrann drink för gråa hösthelger!

I dag vaknade vi upp till en grå lördag men på något sätt så känns det inte dumt alls, dagar som denna har sin mysighetsfaktor och charm dom också. En stadstur har det blivit, halva den i sällskap av Ankis far som sedan övergav oss och traskade vidare mot nya mål. Vi för vår del fortsatte leta varma skor, helt utan resultat alls, och rosa band som vi lyckades hitta.

Närmast står det såstillverkning på köksschemat, vi har nämligen tänkt oss en fonudekväll på tu man hand och då är såser av flera sorter en hög prioritering. Vi kör på några väl beprövade varianter som du hittar här och här, ja inte alla alltså - vi ska ju äta mer än såser - och så blir det någon ny som ska provas. Blir dom så goda som vi hoppas så dyker recepten upp framöver, helt i vanlig ordning.

Ett recept som inte kommer att hamna här är det på pastamiddagen vi åt igår, inte för att den var rälig men den var inte heller så god så att vi tycker att den är värd att skicka vidare till er. Något som vi däremot vill bjuda er på är drinken vi sippade på under tiden vi rörde i grytorna, för den var väldans smarrig. Vi serverade drinken i vårt facebookkök redan i går kväll men det hindrar ju inte att vi häller upp ett glas även i detta köket:

Höstfärger i ett glas, vi kallar drinken för flytande höst
och ni kan inte ana som vi kämpade för att komma på det namnet...

Flytande höst
I ett highballglas, även kallat groggaglas häller du:
2-4 cl vodka, vi använde Absolut Oriental Apple
4-6 cl koncentrerad tranbärsjuice
1-1½ dl grapefruktjuice
fyll sedan upp med bubblande vatten
släng i rejält med isbitar och servera
För en alkoholfri variant går det säkert väldigt bra att pressa i lite lime eller citron istället!

Vi tänkte uppmärksamma er på att nomineringen för årets matbloggspris nu pågår för fullt och att det går bra att nominera sin favorit bland alla Sveriges matbloggar fram till och med den 18:e oktober. Klicka bara här eller på den lilla gröna dekalen uppe i höger hörn så kommer du direkt till formuläret som ska fyllas i. Ni behöver inte nominera oss, det är absolut inte därför vi tipsar er, men det är heller inget vi blir direkt ledsna över om ni gör det:)

Nu önskar vi er en fortsatt härlig lördag och hoppas på återseende i morgon då det är dags för veckans underlättare att ta plats.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

torsdag 3 oktober 2013

Utlovat recept på frestande söndagsstek!

I söndags frestade vi våra facebook-följare med en bild på vår söndagsmiddag och lovade på samma gång att vi skulle dela med oss av receptet. Nu är det hög tid för oss att infria det löftet, speciellt om någon kanske är sugen på att laga till en söndagsstek av samma slag själva. För en söndagsstek var precis vad vi satt och mumsade i oss och den var både späckad och övertäckt med godsaker.
Späckad var den med torkade äpplen, syltad ingefära och katrinplommon, täckt var den med en humpadenga av kryddor som herr M svängde ihop och tillsammans smakade det hela mumma!

Till söndagssteken fanns det lite olika tillbehör, precis som det ska finnas. Inlagda gurkor, gelé, kokt broccoli och så en äppelsallad med ananas och lök i stod på bordet. Den där äppelsalladen kan man naturligtvis servera till precis vad som helst, den behöver absolut inte paras samman med en söndagsstek, den går säkert fint till både fisk och fågel också. Ja säkert så klarar den sej även på egen hand om det skulle så vara.
Men nock snackat, nu kör vi:


Kryddtäckt späckad fläskkarré   4 port
700 g karré av gris
kryddblandning
1 msk grönpeppar
1 msk korianderfrö
1 msk svartpepparkorn
1 msk fänkålsfrö
1 msk torkad lök
1 msk socker
1 msk salt
3 smulade lagerblad
Fyllning
sviskon
torkade äppelklyftor
2 syltade ingefärsbitar
Mal alla kryddorna i kaffekvarn eller så mortlar vi dom, sen tar vi brynstålet och sticker några hål i steken.
Fyll sen hålen med frukterna och ingefäran, klappa in steken med kryddblandningen och lägg den i plastfolie. Lägg in steken i kylen och låt den gona i minst 5 timmar.
Lägg steken på ugnsgallret ovanpå en braspanna som du häller ca ½ liter vatten i, stick in en ugnstermometer i mitten av köttbiten.
Tillaga steken mitt i ugnen på 175 grader till termometern visar 80 grader, det tar ca 2 timmar.
Ta ut steken och låt den vila ca 10 minuter under aluminiumfolie innan du skär upp den.


Sås
5 dl vatten
4 torkade äpplen
5 sviskon
1 litet äpple
1 syltad ingefära
1 oxbuljongstärning
2 msk balsamvinäger
1-2 msk kinasoya
2 dl vispgrädde
lite av gojan som blir i braspannan
Blanda samman alla ingredienser utom grädden i en gryta och låt det hela koka ner till hälften återstår.
Tillsätt grädden och smaka av med salt och socker.


Äppelsallad
1 schalottenlök, tunt skivad
1 äpple, gärna gravensteiner, i smala klyftor
2 ananasskivor i mindre bitar
3 msk crème fraiche
3 msk majonnäs
1 tsk vitvinsvinäger
svartpeppar
torkad dragon
Blanda ihop alltsammans och låt det stå en stund i kylen och gona.

Är det nu fler som vill bli frestade i vårt facebookkök och som inte redan hänger där, så hittar ni oss här. Klicka på gillankappen så ska ni se att ni knappast blir av med oss:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 1 oktober 2013

Äppelglass med havreflarn och äppelkompott

Att vi hade gäster vid vårt matbord i helgen har vi redan berättat för er och att dom fick smaka på kräftsoppa och fiskgratäng har vi också avslöjat. Vad vi däremot inte har delat med oss av från bjudningen är efterrätten, men det tänker vi råda bot på idag.
Något med äpplen kände vi att vi ville avsluta måltiden med (om man bortser från alla osthjärtan och popcorn vi satte i oss efteråt), äpplen är ju verkligen höst om nåt och det var lite ditåt den röda tråden slingrade sej. Glass är alltid smidigt att förbereda och fruns hjärna började genast spinna vidare på eventuella tillbehör som kunde passa till. När spinningen var över så stod det en äppelkompott och havreflarn på menyn och det hela blev väldigt lyckat om vi får säga det själv!


Äppelglass  4 port
2 äggulor
3 msk socker
1 dl äppelcider
2 dl äppelmos
2 dl vispgrädde, vispad
1 äggvita, vispad till hårt skum
Sjud äggulorna, cidern och sockret på låg värme under omrörning tills det blir en pösig kräm.
Låt krämen kallna och rör om den då och då under tiden.
När krämen är kall rör du i äppelmoset och vänder därefter i grädde och den vispade äggvitan.
Häll smeten i en form och ställ i frysen så den stelnar.
Ta fram ca 30 minuter innan glassen ska serveras.
Servera glassen med ljummen kompott och havreflarn.

Äppelkompott
1-2 syrliga äpplen med fast fruktkött
½ dl vatten
1 bit syltad ingefära, tärnad i små bitar
ca 1 msk av sirapen som ingefäran ligger i
Skala och skär äpplena i bitar, ca 1½ cm.
Lägg äpplena i en gryta, häll i vatten och tillsätt ingefärsbitarna.
Låt det hela småputtra ca 10 minuter, äpplena får inte bli för genomkokta, smaka av med sirapen och ev lite socker.

Havreflarn   ca 25 stycken
2 dl havregryn
1½ dl socker
1/4 dl sirap
100 g smör
2 msk grädde
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Blanda samman alla ingredienser och klicka ut smeten på ett bakplåtspapper på en bakplåt.
Lägg dom inte  för nära varandra eftersom de flyter ut en del när de gräddas.
Grädda kakorna mitt i ugnen på 175 graders värme ca 8 minuter.
Vid du ha flarnen lite böjda till serveringen så hänger du dom ett och ett över en brödkavel och låter dom stelna där.

Sen är det bara att montera (som det så tjusigt heter) alltsammans vid serveringen. Eller så låter ni era gäster lägga upp på sina tallrikar själva, det är helt och hållet upp till er att bestämma.
Och så slänger vi oss raskt vidare från en montering till en annan:


Det har varit lite så där på dukningsfronten den senaste tiden, både inspiration och kreativitet har hållit sej undan när det har varit middagsbjudningar i köket. Men så hittade vi dom plötsligt nere i småbåtshamnen av alla platser, dom dök upp som gubben ur lådan när vi satt där nere och njöt av det vackra höstvädret. På väg hem hittade vi nypon, kastanjer och små blanka äpplen vid namn purpurapel och med deras hjälp så blev det faktiskt riktigt bra. Vi döpte genast bordet till "Marin höst" och tyckte att det passade riktigt bra till menyn vi satt ihop.

 Purpuräpplen från ett träd som planterats till minne av Ernst-Hugo Järregård, en av stans stolthet! Ätliga är dom, men de smakar inte så mycket utan är ganska smaklösa faktiskt. Men dom är vackra att se på och doftar väldigt gott!


Nej, denna gigantiska tingest deltog inte i dukningen, men den hade absolut platsat. 
Denna megabautastora pumpa hade våra gäster med sig till oss från deras trädgård. 
Vi vägde den och den landade på lite över 6 kilo... 
inte konstigt att Annes cykel var tungtrampad:)

Ja, har ni nu orkat ta er genom hela radengan så tackar vi för visat intresse och önskar er en fortsatt bra kväll och en fin onsdag. Har ni det inte så önskar vi så klart ändå det samma!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x