fredag 29 november 2013

Dessert till julhelgerna

Så där ja, då är julen på plats i det Mårtenssonska hemmet, stjärnor lyser i fönsterna, tomtarna är utplacerade och granen påklädd. Vi tillhör ju som bekant de som öser på med allt vårt juleri lagom till första advent, sen åker det hela undan så fort det nya året är infirat.
Det enda som saknas nu för att göra julstämningen fullkomlig är snön utanför fönstret och det gör absolut ingenting alls, den får gärna vänta tills lillejulafton, det gör de dagliga cykelturerna så mycket enklare.


Har ni något trevligt inplanerat för helgen, ska ni kanske ge er ut och kika på någon julskyltning eller besöka någon julmarknad? Här finns inga speciella planer, vi kör på lösa boliner och ser vartåt det leder, kanske hamnar vi där bland stans övriga flanörer på skyltsöndagen och trängs:)
Ska ni fira första advent så kanske det kan passa med en smarrig saffranscheeseckake och då kan vi tipsa er om en variant. Receptet hittade vi hos Allt om mat och gillar man saffran så gillar man förmodligen denna, den smakar nämligen en hel del av den gula kryddan. Servera gärna något uppfriskande tillbehör till, det är nästan tvunget för att bryta av lite i smaken:

Saffranscheesecake på chokladbotten
Chokladbotten
10 digestivekex
100 g 70%-ig mörk choklad
50 g smör
Smula sönder kexen, smält choklad tillsammans med smöret och blanda med kexsmulorna.
Klä botten på en springform (24 cm) med bakplåtspapper, tryck ut kexröran jämt i botten och ställ i kylen under tiden som du gör fyllningen.
Fyllning
3/4 krm saffran
1 msk Grand Marnier eller Cointreu
1 msk vatten
2 gelatinblad
400 g färskost, t.ex Philadelphiaost
250 g kesella, 10%
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde
Blanda saffran och sprit och låt det dra en stund.
Blötlägg under tiden gelatinbladen 5 minuter i det kalla vattnet.
Ta upp gelatinbladen och värm dom försiktigt med saffransspriten så de löses upp, låt svalna.
Vispa samman osten med kesella och florsocker.
Vispa grädden och vänd ner den i oströran tillsammans med det svalnade gelatinet, blanda samman ordentligt.
Bred ut fyllningen över chokladbotten och ställ sedan kakan i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.        
Det är väldigt gott med skinnfria apelsinklyftor som blandats med färsk mynta till kakan.


Nu är det dags för oss att hugga in på kvällens middag, det vankas revben i köket och till dom blir det rödkålsröra. Sen blir det att landa i soffan för att njuta i ljusens sken, kanske sörpla i oss lite glögg och knapra på några pepparkakor. Det är lika bra att börja i tid om vi ska lyckas bli snälla till jul:)

Och förresten, till sist, om någon är ute efter recept på godsaker till julen så har vi gjort det enkelt för er nu. Uppe i höger hörn, alldeles under vår presentation så hittar ni en ruta med fyra bilder på god julmat, klickar ni på den så dyker ni rakt ner i vårt jularkiv! I jularkivet hittar ni bl.a våra goda sillinläggningar, några godisbitar, charkuterier och juliga drinkar - bara för att nämna något.
Arkivet kommer att fyllas på under kommande veckor, var så säkra!

Vi hoppas ni får en skön och avkopplande helg, ta hand om varandra och släng lite gott på era tallrikar och i era glas.
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 28 november 2013

Griskinder smaksatta med julsmak i lergryta, så gott!

För en hel del dagar sedan, den 16:e november för att vara mer exakt, så kunde man se på Facebook och Instagram vad som skulle förtäras i vårt kök och kanske hejade vissa till när de läste vad det var som låg där i lergrytan. Dock var det inte första gången som vi tillagade griskinder, men tillsammans med glögg hade vi inte provat tidigare så det var ditåt middagstankarna vandrade.

Glögg är nämligen inte bara gott att dricka, det passar så himla fint i matlagning också, man kan marinera fläskfilé i glögg och så klart kan man skvätta ner glögg i en smarrig gryta. Glögg ger en mustig, men på samma gång söt och mjuk smak åt sås och har ni inte provat än så tycker vi absolut att ni ska göra det denna julen!
Testa griskinder är något annat vi kan rekommendera er att göra, såvida ni äter kött och framförallt griskött då, så klart. För vår del så tycker vi att just griskinder blir otroligt mört och speciellt så när de tillagas under längre tid, som de gör i denna grytan. Vi har även provat på oxkinder, men föredrar faktisk de av fläsk, men det är så klart en smaksak.

Så har ni middagsbjudning på gång i helgen, kanske det ska firas lite extra på söndag när första ljuset i adventsljustaken ska tändas, kanske denna grytan kan vara ett bra tips:

(Och förresten, hur många gånger kan man få med glögg i ett inlägg? 

Glöggryta med griskinder   4 port
Dag 1
700 g griskinder
2 dl vinglögg
1 skivad rödlök
2 tsk salt
Lägg griskinderna och rödlök i en påse, rör ihop salt och glögg och häll ner i påsen. Tryck ut all luft och knyt samman påsen, lägg i kylen 1 dygn.
Dag 2
1 lergryta, blötlagd minst 30 minuter i kallt vatten
2 stora morötter, grovt slantade
200 g gul lök, halverade
1 stjälkselleri, grovt slantad
½ burk torkade blandsvamp
2½ dl vinglögg
2½ dl rödvin
7 enbär
5 lagerblad
2 tsk torkad rosmarin
Ta upp köttet från påsen, orka av och bryn runt om i smör/olja.
Lägg grönsaker och svamp i botten på lergrytan och lägg köttet ovanpå.
Tillsätt kryddor, glögg och vin, ställ in grytan i kall ugn, ställ graderna på 100 och låt det hela stå i 4 timmar.
Sila ifrån vätskan ner i en gryta, koka upp och red av med maizena och smaka av.
Häll tillbaka såsen i grytan och servera hela härligheten, det passar fint med ett gott mos till.

I morgon bjuder vi på en finfin efterrätt här i köket, riktigt kanon är den att ha på lager nu inför stundande högtider, så missa inte att kika in i vårt kök då. Dyker upp gör den nog först på kvällskvisten, det står nämligen julpyntning på schemat så direkt när frun anländer hemmet vid lunchtid dyker vi ner i lådorna, alla 750 stycken... Nej då, inte riktigt 750 lådor har vi - men när de asas ner från och upp till vinden igen så känns det nästan så:) Vill ni följa med på den rafflande händelsen så vet ni vart ni kan hitta oss,

ha nu en fortsatt fin torsdagskväll
Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 26 november 2013

Lite annorlunda blomkålsstuvning med kikärtsbiffar.

Nej vad säger ni, ska vi inte ta och vara lite vegetariska idag? Det var ju faktiskt ett tag sedan vi var det här i köket och det känns som det är hög tid för det nu. Hur låter det med kikärtsbiffar serverade med blomkål som stuvats på ett lite annorlunda vis än det gamla vanliga, är det något som faller er på läppen? Oss föll det i alla fall på läppen och den där blomkålsidén som legat och grott i fru Ms tankeverkstad visade sej vara en riktig höjdare!

Nu ska ni inte tro att vi tycker det är något fel på det gamla vanliga sättet att göra stuvning, men vi gillar ju som bekant att prova nya idéer och smakvarianter. Här har blomkålen fått koka sakta i kokosmjölk tillsammans med limeblad (finns oftast att köpa färska i Asiatiska butiker) och sedan hettats upp med sambal oelek. Förvänta er inte att det blir den där tjocka stuvningen som man är van vid, det blir istället lite mer åt det krämigare hållet och passar fint till kikärtsbiffarna som i sin tur här fått lite indiska smaker.
Men nog med pladder om maten, över till receptet:


Kikärtsbiffar
1 tetrapak kikärtor, ca 400 g
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 vitlöksklyfta, riven
½ lime, rivet skal och saft
½ tsk spiskummin
½ tsk malen koriander
½ tsk anchochili
riven ingefära
salt och peppar
Skölj kikärtorna och häll dom i en mixer.
Fräs vitlök, kryddor och ingefära snabbt tills kryddorna börjar dofta.
Tillsätt kryddfräset i kikärtorna och mixa till en smet, blanda ner ägg, potatismjöl, limeskal och saft, salt och peppar och mixa lite till.
Forma biffar av kikärtssmeten och stek dom i smör och rapsolja tills de fått en fin färg.

Blomkål i kokosmjölk
1 blomkålshuvud, i mindre buketter
1 burk kokosmjölk
2 limeblad
salt och peppar
sambal oelek efter eget tycke och smak
Låt blomkålsbuketterna koka sakta i kokosmjölken tillsammans med limebladen.
När blomkålen är genomkokt, men fortfarande lite al dente, så tar du upp limebladen och smakar av med kryddor och sambal.

Ikväll blir det inte en endaste liten blomkålsbukett eller kikärta på våra tallrikar, det blir istället lite mackor som hamnar där när det väl är dags att bänka sej till bords. Frun är nämligen på kvällsaktivitet på jobbet och det ska julpysslas med barn och föräldrar, så därför det blir en sen fika i det Mårtenssonska köket. Kan hända att det slinker ner en kopp java också, den stackars maskinen får verkligen jobba hårt:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
Xx

söndag 24 november 2013

Veckans underlättare, veckomatsedel för vecka 48

Att det börjar närma sej juletider märks inte bara när man tittar i affärerna, det märks förmodligen också lite när man tittar på vårt förslag till veckomatsedel denna gången. Saffran i en fiskgryta, apelsiner i salladen och så ett bonusrecept på en värmande dryck som går under namnet whiskyglögg.

Glöggen kan väl kanske komma till användning inför adventshelgens förlustelser, kanske ska ni julstäda, pynta eller rent utav ha lite glöggmingel som det så populärt kallas? För oavsett vad vi tycker om det och hur snabbt det går, så är det ju faktiskt snart dags att plocka fram stakar, granar och tomtar från lådorna. Så vi börjar köra på med de där julkänslorna lite smått, lika bra är det så vi kommer i den rätta stämningen:)


Måndag; En grön rätt blir det som rivstart på veckan, en linssoppa med smak av både timjan, basilika och vitlök.
Tisdag; Vi fortsätter veckan med en fiskgryta i stilen allt i ett, potatisen tillagas med fisken och får en härlig smak och färg av saffran.
Onsdag; En matig sallad med apelsiner, matvete, valnötter och granatäpple för att bara nämna några av ingredienserna. Den passar lika bra till kyckling som den gör till kassler, eller varför inte helt på egen hand?
Torsdag; En smakrik indisk lax lagar du snabbt till, det behövs inte så många exekyser för att få middagen på bordet.
Fredag; Fredagspastan är en krämig gnocchigratäng med härlig mozzarellaost och knapriga bitar av morötter bland köttfärssåsen, som du skvätter lite rött vin i för en mustigare smak.
Lördag; Långkok med asiatiska smaker blir det till helgen, en bit högrev som sköter sej nästan helt på egen hand i ugnen några timmar, för att mot slutet penslas med en hoisinglaze. Den doftar lika gott under tiden som den tillagas, som den smakar när du äter den. Som tillbehör passar fried rice kanoners.
Söndag; Så knackar första advent på dörren och med den en snabbt fixad kycklinggryta med svamp och gelé i såsen.

Whiskyglögg gör du med hjälp av lite starkt te, citron, kryddnejlikor och så whisky så klart. Värm det på spisen och snart börjar köket fyllas med ljuvliga dofter.

För vår del så fylls vårt kök bara av kaffedoft just nu... vår nya köksmedlem intog nämligen sin plats igår och sen dess så har nog mister Mårtensson hinkat i sej i runda slängar 20 espresso av skilda styrkor... Gissa om pulsen har slagit i 190:)
Det är alltså en espressomaskin som införskaffats och vi är väldigt nöjda med vårt nyförvärv, som ni säkert förstår. Snart ringer Håkans föräldrar på vår dörr för att provsmaka på kaffet och med sig ska de ha nybakade kanelbullar, ingen dum sysselsättning denna söndagseftermiddag! Fast för Håkans del blir det förmodligen saft till bullarna, annars finns det en överhängande risk för koffeinöverdosering och en sömnlös natt...

Ha en fortsatt skön söndag och en bra vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 23 november 2013

Äppeldrink, lördagens matlagare

Hej på er alla lördagsfirande matälskare, hoppas ni har bjudits på en skön start på er helg och att frukosten har laddat er inför dagen och kvällen. Själva vakande vi till en solig och härlig dag, välkommen åter säger vi till solen - allt ljus mottages tacksamt!
Idag tänkte vi bjuda er på en drink där äpplen och basilika används som smaksättare, kanske kvällens matlagare i era kök om ni har några äpplen på lut? Den fungerar så klart att göra utan alkohol också, blanda då bara ner lite av läskedrycken i det muddlade och låt det dra en stund innan du silar från och fyller på med mer bubblande "blannevann".


Äppeldrink 1 glas
4 cl vodka, vi använder Absolut Orient Apple
1/4 äpple i små tärningar
½ msk råsocker
några blad färsk basilika
antingen ginger ale eller sprite
Muddla äpplebitar med socker och basilika i ett glas, häll i vodka och låt det stå och dra några minuter.
Sila av vodkan i ett annat glas och fyll upp med antingen ginger ale eller sprite.
Garnera gärna med en äppelklyfta och/eller en kvist basilika.

Nu ska vi dra oss ut på en liten shoppingtur tillsammans med Carina, det ska shoppas lite blomster och ljus inför stundande högtider. Senare ikväll blir det julmatsplanering i samma sällskap, dessutom har vi hört att det blir en mustig gryta som serveras för att hålla ångan uppe - vi tackar!
Och som om att detta inte räckte så ryktas det om att vi väntar tillökning i vårt kök, vi håller tummarna för att inflyttningen blir lyckad och att plats finnes. Det finns en stor chans att vi uppdaterar händelserna under dagen på facebook och/eller på Instagram, blir ni nyfikna så vet ni vart ni ska stilla er:)

Ha nu en riktigt fin fortsatt helg, så ses vi imorgon för ett nytt förslag på veckomatsedel!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

torsdag 21 november 2013

Inkokta päron med ingefära

Nu behöver ni inte hålla ut längre, den är äntligen på plats här i köket! Vilken? Efterrätten som vi skrev om i vårt förra inlägg så klart:) Det var ju det där med 70-tals-maten och den helt oplanerade röda tråden i menyn på vår middagsbjudning, som vi fick till. Efter att vi satt i oss av ansjovisrullen och den skånska kalopsen så var det alltså dags för efterrätten att ta plats och det gjorde den med råge.

Mister Mårtensson hade, helt i förberedandets anda, letat upp en dessert från svunna tider som han ville testa laga till och bjuda på. Inkokta päron, ringer det några nostalgiska klockor hos fler än Håkan? Hemma hos mormor Agnes var inkokta päron en populär bjuderätt som hennes barnbarn åt med glädje, i alla fall så gjorde Håkan det- precis som han gjorde denna gången!

inkokta päron

När man kokar in päron är det bra om man använder sig av en fast sort, typ Conference eller Alexandrine. Visserligen tar det lite längre tid innan de är mjukkokta men de blir å andra sidan inte sönderkokta i första taget heller, vilket är viktigare. Vi valde att använda ingefära som smaksättning i vår sockerlag, det blir lite värme i smaken och ingefäran gör sej bra tillsammans med päron. Servera gärna några friska bär till för att bryta av lite i smaken, vi valde lingon men det går säkert med hallon också.

Inkokta päron med smak av ingefära   ca 6 port
4 dl vatten
200 g strösocker
3 bitar torkad ingefära
1 kg små fasta päron, t.ex Conference eller Alexandrine
Koka samman en lag av vatten, socker och ingefära.
Skala päronen, behåll skaftet, och lägg ner dom i grytan med sockerlag och fortsätt koka till päronen mjuknat.
Känn efter med en provsticka så päronen är mjuka rakt genom, men var försiktig så du inte kokar sönder dom och det blir päronmos istället.
Lägg över päronen på glasburk/burkar och häll över lagen och låt det svalna.
Ställ i kylskåp några dagar, gärna en vecka innan du serverar päronen.
Glass eller vispad grädde - gärna smaksatt med punsch om du gillar det - passar fint till.
Garnera gärna med lingon som bryter av lite i smaken och gör det lite syrligt.

Ikväll har det rörts samman en annan efterrätt, men denna gången är det fru M som rört i skålarna. Det är nämligen planeringsdag på Ankis jobb i morgon och naturligtvis så måste energin hållas på topp hela dagen. Och det gör man väl bäst med hjälp av en smaskig efterrätt:) Ni som följer oss på Instagram har fått en liten förhandsvisning på vilken smak det handlar om, men var inte oroliga ni andra, är det så gott som det verkar så hamnar receptet här inom kort!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

tisdag 19 november 2013

Ansjovisrulle och skånsk kalops, meny hämtad från 70-talet.

Nej vet ni vad, nu är det hög tid att vi bjuder er på lite av gotterna som vi bjöd familjen Persson på förra helgen. Vi vet i alla fall en som väntar förtvivlat på receptet på förrätten... sorry att det har dröjt Monika, men nu ärdet på plats:)

När vi planerade in vad som skulle bjudas så hade vi faktiskt ingen tanke på att det skulle finnas någon röd tråd i menyn, även om vi senare upptäckte att vi fått till ett 70-tals tema på bjudningen. Nästan lite synd att vi inte såg det direkt för då hade vi gjort en större grej av det, ni vet med kläder, dukning och hela tjottabaletten - men det får vara till en annan gång. Vi lyckades i alla fall med konststycket att få till större delen av själva spisningen under timmen som radions Guldkanalen hade 70-talsmusik på sin spelmeny, inte illa:)

Först ut på matbordet stod en ansjovisrulle, en oerhört smidig förrätt som kan förberedas i god tid innan den ska serveras. Den kan till och med frysas in om det skulle behövas och det har vi skrivit in i receptet, så ni har koll på det. Ansjovisen smälter och ger en sån där härlig sälta till fyllningen och det passar så bra till pannkaksliknande rullen den rullas in i.
Är ni som vi alla 6 var runt vårt matbord, överdrivet förtjusta i sillförrätter, så tycker vi nog att ni ska göra två rullar för det går åt en del. Vi hade bara gjort en, nu har vi lärt oss av det misstaget!

Receptet finns på ett tummat, välanvänt gammalt tidningsurklipp som vi fiskat upp från vår receptskatt, flitigt använt hemma i Ankis föräldrakök.
Det visade sej att alla vi vuxna runt matbordet hade något minne av just ansjovisrulle från barndomen, men så är vi ju också uppväxta på det glada 70-talet alla fyra:).

Ansjovisrulle   6 port.
1 dl vetemjöl
50 g smör
3 dl mjölk
2 dl grädde
½ tsk bakpulver
3 ägg
salt
Separera äggen och vispa vitorna till hårt skum.
Smält smöret i en gryta och rör ner mjölet, rör så det vlir som en smet.
Vispa mer mjölken och grädden och låt det småkoka någon minut så det tjocknar.
Ta bort grytan från värmen, tillsätt bakpulvret och rör ner äggulorna en åt gången.
Vänd till sist ner vitorna.
Smörj ett bakplåtspapper och vik upp kanterna runt om (ca 3 cm höga kanter) så det blir som en låda, lägg pappret i en braspanna, 30*40 c, och häll ner smeten.
Grädda smeten mitt i ugnen på 225 grader ca 20 minuter.
Ta ut, låt svalna och lägg sedan över på ett smort bakplåtspapper.
Fyllning
2 lökar, gula eller röda, fint hackade
ca 125 g ansjovisfilé, hackad
1 dl hackad persilja
½ dl hackad dill
2½ dl riven ost + 1 dl till garnering
Fräs löken i smör och blanda den sedan med ansjovis, dill och persilja.
Bred ut blandningen över den gräddade botten, strö över ost och rulla sedan ihop som en rulltårta.
Hit kan du förbereda och sedan förvara rullen i kyl (eller frys) tills det är dags att gratinera den.
Lägg rullen med skarven nedåt i en ugnsfast form, strö på lite riven ost och gratinera mitt i ugnen på 250 grader, ca 10-15 minuter.
Skiva upp och servera.

När det var dags för varmrätt fick gästerna ge sig ut i köket och ta för sej ur vår crock pot, Håkan hade nämligen redan på fredagen lagat till en skånsk kalops i den. (Har vi nämnt att vi är suckers för mat som kan förberedas så mycket som möjligt...). Ca en timme innan gästerna skulle komma så startade vi upp pottan igen och lät den stå på värmehållning tills det var dags att hugga in.
Till kalopsen serverade vi rödbetor, så klart, kokt potatis och kokta grönsaker. Helt i vanlig ordning var det smaskens, om vi får säga det själva, och det tyckte tydligen även våra gäster:)

Bilden har vi lånat från oss själva, från ett tidigare inlägg då vi lagade till kalopsen i vår lergryta. 
Vill ni hellre laga till denna skånska klassiker efter det receptet så hittar ni det här

Kalops i Crock pot
1 kg högrev i grytbitar, dock inte för små
2½ dl vatten
1 tsk salt
10-15 kryddpepparkorn
4 lagerblad
3 stora morötter
200 g gul lök
fisksås
lite kinasoya
maizena
Skala lök och morötter, skiva och lägg i botten på grytan.
Lägg köttet över grönsakerna och ta i kryddorna och vatten.
På med locket och sätt crocken på låg värme i 7 timmar.
När grytan är klar, upp med kött, lök och morötter, smaksätt såsen med fisksås och kinasoya.
Red av med maizena och lägg sen tillbaka kött, lök och morötter igen. (det går även bra att sila ner såsen i en annan gryta för att smaksätta och reda av när den får ett uppkok på spisen)
Servera med  rödbetor och kokt potatis.

En liten titt på dukningen för kvällen. Inget avancerat, men det behövs inte så mycket för att få lite höstkänsla på bordet. Några pumpor, stämningsfulla lampor och murriga färger - klart:) 

Så klart bjöds det även efterrätt och så klart ska vi även bjuda er på den, håll ut - den kommer!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 17 november 2013

Veckans underlättare, veckomeny för vecka 47.

God söndag på er alla! Hoppas ni fått njuta av en god frukost och känner er redo att starta dagen. Här har just frukostbrickan dukats bort, den sista kaffeslurken är svald och en skogspromenad står på tur, vi vaknade nämligen till en klarblå himmel och strålande solsken! Solen har vi inte sett till på länge, så det gäller verkligen att passa på att ta tillvara på ljuset medan det bjuds...

Vecka 46 är alltså snart till ända och detsamma gäller för helgen, vilket betyder att det är dags för vårt traditionella söndagsinlägg med förslag till middagarna för kommande vecka. Det bjuds även på ett drinktips och ett sillinlägningstips bland inläggen som vi länkar till, vilka det är får ni se när ni letar er vidare:)
Veckomenyn innehåller denna gången smaker både från Grekland, Karibien, Kina och Indonesien, nästan så att vi helt oplanerat fått till någon form av resetema för vecka 47. Vidare står en riktigt gammal klassiker för lördagsfirandet och fredagstacosen är wild and crazy, kan det vara något för era smaklökar tror ni? Ja, vi hoppas i alla fall att ni kan hitta något som kan vara till hjälp när shoppinglistan ska skrivas:


Måndag: Helt i vanlig ordning startar vi veckan vegetariskt och det blir en krämig champinjonsoppa denna gången, så lättlagad så det nästan är tramsigt:)
Tisdag: Vi tar en tur till Karibien och det med hjälp av bland annat lax, rom och heta kryddor, till det en mangosås.
Onsdag: Kycklinggryta med kokosmjölk, hetta upp den efter behag med sambal oelek och ge den en kick av lime och en krämighet av jordnötssmör.
Torsdag: Veckans andra firre hamnar i en gryta med smakinspiration från Grekland, oliver och paprika är bara några av ingredienserna.
Fredag: Varför inte variera den där tacosen och göra den på på viltfärs och servera med passande tillbehör som till exempel en lingonbea, äpple och pepparrotssås och coleslaw med lingon.
Lördag: Med oxfilé, potatis och rå äggula har en gammal klassiker fått inta lördagens plats här på veckomenyn. Så klart är det Biff Rydberg vi menar och det är en middag vi gärna ser på tallrikarna fler gånger, tillbehören är ju helt perfekta till köttet.
Söndag: En gryta med sötsur sås tar inte alltför lång tid att förbereda och passar fint som avslutning på veckan, grönsakerna varierar du enkelt efter ditt eget tycke och smak.

Vår egen veckomeny är i planeringsstadiet fortfarande, än så länge är bara måndags- och fredagsmiddagen klubbade. I morgon är det nämligen dags att korka upp skumpan i köket och fira jubileumsdag för vår del, i hela 18 år har vi då stått ut med varandra. Fantastiskt:)
På fredag äter vi mat med inspiration från en av våra fina bloggarvänner, det blir en rätt som får en sista chans i köket faktiskt efter ett mindre lyckat tidigare försök. Låter det spännande? Då kan vi tipsa er om att förfölja oss även på Instagram och/eller Facebook för gastkramande uppdateringar:)

Ha nu en finfin vecka allesammans, så syns vi snart i cyberrymden igen!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 15 november 2013

Drinktilltugg, eller plockmat med italienska smaker

Som vi skrev i går så blir det inga kakor i det Mårtenssonska köket i dag, istället bjuds det två varianter som landar i kategorierna drinktilltugg och plockmat i vårt receptarkiv. Faktiskt är det dessa två som är de mest sökta och har det flest visade inläggen genom alla åren, tätt följt av den baconinlindade fläskfilén och den gratinerade hummern.
Kanske är herr Mårtenssons förslag om att ändra inriktning helt i köket och bara servera det ena tilltugget efter den andra plockmaten inte helt tossig... fast att äta bara smårätter och sippa på drinkar och bubbel dagarna i ända hade förmodligen varit väldigt tröttsamt i längden - eller inte:)

Nåväl, idag blir det i alla fall plockmat som lutar lite åt det italienska köket och det blir med hjälp av två olika sorters charkuterier. Bresaola, vilket innebär skivat nötkött som lufttorkats i 2-3 månader, och Prosciutto Crudu, lufttorkad rå skinka där torkningen ligger på 9-12 månader. Båda sorterna är väldigt tacksamma att använda sej av när det är just plockmat som ska serveras och det finns flera goda förslag att prova.
Först ut är en variation på carpaccio där den klassiska oxfilén är utbytt mot bresaola, därefter ligger det prosciuttorullar som fyllts med en basilikakräm på tallrikarna:


Bresaola med äpple
lagom många skivor bresaola
ruccolasallad
1 syrligt äpple i tunna skivor
parmesanost
pinjenötter eller solrosfrön, snabbt rostade i torr stekpanna
olivolja
Lägg bresaolaskivorna på ett fat och strö över ruccola, äppelskivor, pinjenötter och hyvla över osten.
Ringla till sist över lite olja och servera.


Prosciutto med basilikakräm
1 vitlöksklyfta, riven
ca 20 blad basilika
1 bit soltorkad tomat
ca 1 msk olivolja
ca 1 dl philadelphiaost
salt och svartpeppar
1 pkt prosciuttoskinka
Dela tomaten i mindre bitar och kör den med basilikablad, vitlök och olja i en mixer.
Blanda samman hacket med osten och smaka av med salt och peppar.
Låt röran stå en stund innan du brer den på skinkskivorna, rullar samman och serverar.

Båda rätterna passar fint att njutas med antingen bubbel eller ett gott vin till, men så klart fungerar det även med en friskt och fräscht alkoholfritt alternativ i glasen.

Nu är det dags för Mårtenssons fredagsmys, vilket innebär att en ny pastarätt ska lagas till ackompanjemang av Guldkanalen (äntligen i Ystad!) och bubblor i glasen.
Vi önskar alla er en superduperhelg med mat och dryck som smakar gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 14 november 2013

Mandelkubbar, äntligen är dom här!

Hej hopp i loppelådan, nu har tiden tagit sån där raketfart igen och snart är åter en arbetsvecka till ända, ja för Håkans del så är den ju faktiskt det redan ikväll (om vi bortser från jobbet som ska göras i hemmet i morgon:). Veckan har inneburit lite kvällsarbete och frånvaro för frun i köket, så denna helgen hälsar vi därför extra välkommen och vi ska - göra absolut ingenting... Hur är det för er del, har ni några storslagna planer? Om inte kan vi kanske locka er med lite bakning?

Det är nämligen som så att vi har en, eller kanske det är flera, trogna läsare som har uppmärksammat att det saknas två recept från kakbuffén som vi serverade på Ankis födelsedag i juli. Dels är det rulltårtan och dels är det mandelkubbar som ännu inte har fått någon närmare presentering här i köket. Och, precis som Hannah skrev, så är det ju faktiskt snart juletider och då kan det kanske passa med lite kakrecept igen. Mandelkubbarna är upplagda på fatet och till dom är det säkert flera som häller upp ett glas iskall mjölk att dricka till. Av någon anledning så passar den där mjölken extra bra till just dessa kakor, varför är det så tro?

Dropparna med bittermandelolja är lite upp till var och en att avgöra antalet på, vi för vår del tycker att det gärna får vara en tydlig smak av den där mandeln men gör man inte det så minskar man på dropparna lite. Tänk på att mandelkubbar gärna blir lite torra och ännu mer så när de har legat några dagar, så baka dom ganska tätt inpå att de ska serveras:


Mandelkubb    ca 15 stycken
100 g smör, rumsvarmt
1½ dl strösocker
2 dl gräddfil
1 ägg
2 tsk hjorthornssalt
6 dl vetemjöl
10-12 droppar bittermandelolja
pärlsocker till garnering
Rör smör och socker poröst och blanda ner dropparna, gräddfil och ägg.
Blanda mjöl och hjorthornssalt och rör ner det i smeten.
Forma degen till ovala kakor som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
Strö på pärlsocker och grädda kakorna mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.

Då var kubbarna på plats och snart ska även rullarna vara det. Men innan det är deras tur så har vi lite annat planerat, är ni nyfikna på vad det är så tycker vi att ni ska kika in i morgon...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

tisdag 12 november 2013

Linssoppa med kokosmjölk

Soppdags är det här i köket idag och vi bjuder er på den senast tillagade vilket innebär att vi dyker ner i en vegetarisk soppa med röda linser. Här är det lite av en kylskåpsrensning som det så ofta blir när det är just soppa på menyn, ett perfekta sätt att ta hand om den där förskrämda palsternackan som lämnats kvar och ge en ensam stjälkselleri lite uppmärksamhet. Tillsammans får alla de utrensade godsakerna samsas i en värmande soppa som här har hettats upp med Garam Masala, sambal oelek och ingefära.

Mängden kokosmjölk i receptet är en halv normalstor burk och det har sina förklaringar, det var nämligen så att vi hade just den mängden infryst sedan tidigare. Vill du kan du naturligtvis använda hela burken, det är en smaksak, eller så fryser du in det som blir över och använder vid ett annat rensningstillfälle. 
Mängden buljong är lite beroende på vad du använder för sort, vi använder sorten du ser på bilden (Renée Voltaire), men som alltid så gäller det att smaka sej fram till hur man själv vill ha det, så se vårt mått som en riktlinje.


Linssoppa med kokosmjölk     2 port + matlåda
1 schalottenlök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1-2 msk riven färsk ingefära
2 tsk garam masala
1 morot, grovt hackad
1 palsternacka, grovt hackad
½-1 tsk sambal oelek
2 limeblad
½ lime, rivet skal och pressad saft
1½ msk buljong
8 dl vatten
1 stjälkselleri, skivad
2 dl röda linser, sköljda
2 dl kokosmjölk
salt och peppar
Fräs schalottenlök och vitlök någon minut så det mjuknar, tillsätt ingefära och garam masala och låt fräsa med en kort stund.
När det börjar dofta från masalan så tillsätter du morot och palsternacka och fräser några minuter.
Tillsätt därefter sambal, limeblad, limeskal, vatten och buljong och låt det småkoka ca 10 minuter.
Häll i linserna, selleri och kokosmjölken och låt soppan fortsätta puttra 10 minuter på svag värme
Tycker du soppan är för tjock så tillsätt antingen mer vatten eller kokosmjölk.
Smaka av med kryddor och ev. mer limejuice och/eller sambal oelek.

En värmande soppa hade minsann inte suttit så dumt idag heller, det vräker ner regn och blåser halv storm i vår stad. Men vi ska göra vårt bästa för att njuta av fiskgratängen som istället är planerad ikväll, och av dofterna att döma så det går säkert hur bra som helst:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 10 november 2013

Veckans underlättare, veckomeny för vecka 46

Söndag står det skrivet i almanackan och eftersom just denna söndagen tillhör alla fäder så passar vi på att skicka våra, Kjell och Hasse, en virtuell farsdagshälsning. Visserligen styr vi stegen hem till Hasse i eftermiddag för fika, men en extra hälsning gör säkerligen ingenting.

En ny vecka knackar på dörren, den 46:e i raden detta året och vi för vår del hoppas den blir lite bättre vad gäller vädret en den som passerat... Ska vi tro på vädergudarna på DMI så ser det inte särskilt lovande ut, men å andra sidan så brukar ju sådana där väderrapporter sällan stämma så vi sätter vårt hopp till det:)
Något som däremot stämmer är vår matrapport för kommande vecka, den bjuder på allt från varma mackor i italiensk anda till vilda biffar med svampsås. Däremellan blir det en fisksoppa som ser så mycket mer klöddigt ut än vad den är, långkok med choklad och chili a'la Håkan, fräscha laxbiffar a'la Anki och en mustig vegetarisk gryta med sälta från osten som simmar omkring i den.

Ja ni hör ju själva, förslaget för vecka 46 matsedel stämmer hur bra som helst:

Måndag; Köttfri måndag och vi tipsar om en kikärtsgryta med lite hetta och tomatsmak, serverad med stekt halloumiost.
Tisdag; Gör färs av laxen, smaksätt med ajvar relish och rulla den till biffar, servera med en marinerad morot- och apelsinsallad och nudlar och fira tisdag!    
Onsdag; Mitt i veckanmiddag blir kycklingfiléer som dubbelpanerats i en blandning av parmesanost, bröd och persilja för att sedan sköta sej på egen hand i ungen.
Torsdag; Ibland kan man vara sugen på att ha något annat än potatis, sås och så vidare på tallriken och då kan det kanske passa med varma mackor, lite matigare men ändå inte en megamiddag. Kör gärna med ett bröd med mer fibrer i så blir det lite nyttigare och prova denna varianten med italienska smaker som pålägg.
Fredag; Att inleda helgens övningar med blötdjur går utmärkt med smördegsöverbakad fisksoppa med räkor och/eller musslor i, låter så mycket mer avancerat och krångligt än vad det är. Vi lovar!
Lördag; Prova en spicy chiligryta Håkanstyle med lite choklad i såsen, funkar både med grytbitar eller färs. Är ni sugna på att baka så hittar ni även ett recept på tortillabröd att äta till.
Söndag; Hösten betyder ju vilt i massor och då passar vi på att laga viltfärsbiffar och serverar dom med svampsås och en frisk bärkompott.

Ett bonusrecept lägger vi i helgens brödkorg och bjuder er på de absolut godaste frukostbullarna vi vet.
Visserligen är det inte jätteofta vi bakar dom, och varför förstår ni förmodligen när ni läser receptet, det finns en anledning till varför dom är så makalöst goda och den stavas SMÖR...

Lördagskvällen i vårt kök gick alltså lite i 70-talets fotspår, något som våra middagsgäster uppskattade väldigt. Både mat, musik och aktivitet var hämtade från det årtionde då vi alla (iaf vi vuxna) var barn och vi hade en väldigt rolig kväll. Framförallt så uppskattade Gustav och Lovisa rundpingisen som vi fullkomligt hängav oss i, speciellt deras pappa som spelat en hel del pingis i sina ungdomsdar! Tänk att det där lilla pingpongsettet kan bjuda på så många skratt...
Recepten ( och väl valda bilder) från middagsbjudningen kommer vi att bjuda er på snart, perfekta rätter alla tre att förbereda i god tid innan.

Ha nu en så bra vecka som ni bara kan, och fyll den med en massa gott!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 8 november 2013

Fyll en fläskkotlett med höstliga smaker

Fredag idag och vad kan väl passa bättre än ett middagstips för stundande helgfirande, ni har väl inte glömt att det är fars dag på söndag? Visserligen är det ju dessutom Mårtensfirande och skåningar som vi är så borde det nästan handla om gåsamidda med allehanda attiraljer, men så är inte fallet.
Istället blir det en stycken hel, benfri kotlett som fyllts med en syrlig äppelröra där även rosmarin och ingefära satt sina spår, allt enligt Håkans eget huvud. Innan kotletten ugnssteks på låg värme har den fått smak av äpplen även på utsidan med hjälp av glace, med andra ord en perfekt söndagsstek för hösten. Värmen i ugnen ska inte vara för hög, visst tar det då lite längre tid innan köttet är genomstek men det är det så värt eftersom du på det sättet får en väldigt saftig bit att hugga in på. Så sänk värmen, öka tiden och glöm det där med torr fläskkotlett!


Äppelfylld fläskkotlett    2 port + matlåda
400 g benfri kotlett som du skär ut till en platta, här ser du hur man skär en porchetta
Fyllning
1 äpple i små klyftor
1 scharlottenlök, finhackad
1 tsk malen ingefära
salt och socker efter smak
2 rosmarinkvistar, mortlade
smör och olja
1 dl vatten
Fräs äpple, lök, ingefära, rosmarin, salt och socker i smör och olja ett par minuter.
Häll i vattnet och låt det koka in, smaka av.
Skär upp kotletten och bred ut den.
Krydda lätt med salt och peppar och bred sedan på fyllningen, rulla ihop och bind upp med stekgarn.

Glace
2 dl äppelmos
½ msk kinasoya
1 tsk malen ingefära
malen svartpeppar
Rör ihop glacen, pensla den runt om kotletten och och lägg köttbiten i en ugnsfast form.
Stek köttet mitt i ugnen på 150 grader med en köttermometer mitt i köttbiten, stek tills innertemperaturen visar 70 grader och ta sedan ut och låt köttet vila 5-10 minuter innan du skär upp det. Räkna att det behövs ca 1 timme i ugnen.

Under tiden gör vi lite sås:

4 dl vatten
1 köttbuljongstärning
6 torkade äppelklyftor
½ dl sherry
worcestershiresås
lite sky från ugnen som smaksättning
maizena till redning
Koka samman vatten buljong, äppelklyftor och worcestershiresås cirka 10 minuter.
Sila bort äppelklyftorna, tillsätt sherryn och låt det koka någon minut till.
Sila från steksky från formen och smaka av såsen med den.
Red till önskad konsistens med hjälp av maizena.

Servera köttet med med kokt potatis, sås och legymer.

Dagen idag har mest ägnats åt lördagsförberedelser och middagen vi ska bjuda på då. I morgon sitter vi nämligen inte ensamma vid matbordet för då gör Perssons Pack oss sällskap. Vi har en trerättersmiddag i sann 70-talsanda på gång och det enda som återstår är faktiskt potatis- och grönsakskoket, allt annat gjorde vi klart på nästan ett kick idag. Något av det bästa vi vet när vi ska ha middagsgäster, mat som kan förberedas och som vinner på det, perfekt!

Er träffar vi på söndag igen, då med en ny veckomeny i händerna. Tills dess önskar vi er alla en mysig helg, gotter på tallrikarna och i glasen och förhoppningsvis avkoppling och glädje!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 6 november 2013

Rörande smakrika morötter.

Då tar vi och förflyttar oss från Prag och återvänder hem till kökets lugna vrå igen, där det idag serveras en fantastiskt god morotsröra. Ja, i våran smak då, vi får väl se om det är något vi kan locka även er att prova, de som fick smaka den på Ankis jobb idag var i alla fall positiva till röran.

Här är det är morötter som har fått sätta livhanken till för att bli grunden i, vad man enligt grundreceptet kallar det, en morotspesto. Vi hade som vanligt ett fasligt bry med att följa receptet och var tvungna att ändra och förändra lite grann på tillagningsvägen.
För att öka på tuggmotståndet, som om det inte räcker med de råa morötterna, så har ett gäng cachewnötter tillsatts och är man nötallergiker så går det precis lika fint att använda solrosfrön istället. Vad gäller sweet chilisåsen så gäller det här att tillsätta lite åt gången och smaka av efter hand, de där såserna har en tendens att variera ganska mycket vad gäller hettan har vi upptäckt. Vill man ha det lite med spicy så kan man ju alltid ta i mer sås efteråt, men att ta bort är ju väldigt mycket svårare.


Morotsröra
300 g färska morötter, skalade och skurna i grova bitar
1 stor vitlöksklyfta
ca 50 g cashewnötter eller solrosfrön
½-1 dl sweet chilisås, beroende på hur het såsen är och på hur het ni vill ha röran
½ lime, pressad saft
färsk hackad persilja eller basilika
salt och peppar
Kör morötterna, vitlöken och nötterna/fröna i en mixer till en smulig röra.
Rör ner sweet chilisåsen och limesaften, lite i taget och smaka av efter hand.
Smaka av med salt och peppar och blanda ner persiljan/basilikan.
Låt gärna röran stå en stund innan du serverar den så smakerna får mogna.

Vi käkade vår morotspesto eller morotsröra till ugnsbakad lax och passade väldigt bra ihop. I en experimentarisk lusta fick någon i köket för sej att kleta ner den där laxen med peston innan den åkte in i ugnen, men det visade sej inte vara någon succé precis eftersom smaken föll platt när den blev uppvärmd. Så det behöver ni inte försöka er på, det misstaget har vi redan gjort för att underlätta för er:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. För de av er som följer med i våra äventyr på Instagram så kan vi avslöja att det var denna röran som lekte titt-ut på gårdagens foto! DS

tisdag 5 november 2013

Bildregn från Prag

Ett stycken bildregn från vår Pragtur var utlovat och det levererar vi till er idag, vi kan redan nu varna för att det blir ett ganska långt inlägg men vi tar allt i ett inlägg! Som vi berättade tidigare så började vi vår resa redan på fredagen då vi tågade in till Malmö för att gå på Älska Mat&Vin-mässan, som enligt traditionerna höll till på Slagthuset. Enligt oss var detta helt klart den bästa mässan hitintills, allt som inte hade att göra med mat och dryck var bortplockat och nu levde mässan verkligen upp till sitt namn. Det blir garanterat ett besök nästa år igen!

Så på lördagen var det dags att lyfta från Kastrup och landa ca 1 timme senare i Tjeckiens hövvestad Prag som välkomnade oss med ett fantastiskt sensommarväder, runt 20 grader och strålande sol. Av åkte jackor och halsdukar, på åkte keps och solglasögon - yes! Snabbt checkade vi in för att lämna våra väskor och sen ge oss ut i solen för att njuta av folklivet (och svalkande drycker) Vad möter oss då på ett av torgen? En minimatmässa där olika kockar hyllades och en tårttävling hölls! Kan två matnördar få ett bättre mottagande?

Några av de helt fantastiska bidragen i tävlingen. Det är för oss helt otroligt att man kan åstadkomma skapelser som dessa med sina händer och sin fantasi.  

Hotel Kings Court, vårt hem under dagarna och framförallt nätterna i Prag,
ett hotell som vi absolut vill rekommendera er som funderar på att ta en tur hit.
Frukosten är fantastisk och ni som följer oss på Instagram har redan fått ta del av några godsaker. Bland annat finns en yogurtglassmaskin, med all världens tillbehör som gummibjörnar och Oreo's, bubbel serveras varje morgon, en maskin som ser ut som något från en rymdfärja pressar apelsiner och omeletter görs på beställning. För att bara nämna några frukostalternativ...
Ligger mitt i smeten med gångavstånd till det mesta och med ett gigantiskt köpcentra vid namn Palladium mitt emot, om man är intresserad av shopping. Kokböcker på engelska är förhållandevis billigt, upptäckte vi.

En hel del av dessa drycker rann ner längs Mårtenssons strupar, det inhemska bubblet smakar väldigt bra och gillar man öl är Prag närmast ett Mecka!

Och så, ett tips på ett ställe som man bara inte får missa i Prag om man är det minsta intresserad av mat, Muzeum Gastronomie. Här får man ta del av matlagningens och dryckers historia, både Tjeckiens egen men till största delen världens. Kökens utveckling genom tiderna, från stenåldern och fram, visas och det var oerhört intressant att se. 
Dessutom finns en avdelning som visar några av världens mest berömda kockar, deras liv, recept och matlagning. Som sagt, absolut en plats att besöka och inte alls svårt att hitta till!

Någon som går och funderar på att investera i en ny spis kanske?

Ytterligare en intressant plats att besöka är Staropramens besökcentra där man får följa deras öltillverkning och historiken för deras företag. I inträdespriset, 199 CZK, ingår även provsmakning av valfri öl, gillar man inte öl så kan man betala en mindre summa och hoppa över ölen. 
Eller så gör man som Anki och ger den till sin gubbe... 

Ehhhh... det fanns även andra drycker på hyllorna i vissa affärer... och nej, vi provade inte! 

Något som Prag är mest känt för är ju alla de vackra byggnaderna som finns vart man än vänder sej. Utsikten från Prags slott är helt fantastiskt och en tur dit upp är verkligen att rekommendera. 

Kontrasternas byggnader, dels alla gamla vackra husfasader -

- och dels de lite nyare. Dansande husen är förmodligen ett av Prags mest fotograferade hus. 

Maten är god och tillagas både här och där. Det grillas kött över öppen eld på flera ställen runt om och det smakar smarrigt. Korvarna i korvstånden är milsvid från den korven vi är vana att se i korvkioskerna, så goda!

En av restaurangerna som vi åt på vill vi slå ett extra slag för, men ni får klara er utan foton tyvärr. Tillhör ni de av oss som älskar Italiensk mat så ska ni absolut boka bord på Pasta Fresca Ambiente och glöm nu inte att verkligen boka bord, för det är väldigt ofta fullsatt. Maten vi åt där var något av det godaste vi ätit i våra liv och det utstöttes en hel del stönande och stånkade från både vårt bord, och andras. Absolut ingen dyr restaurang i svenska mått mätt, vi åt för- och efterrätt, drack vin och vatten och vår nota hamnade på ca 400 kronor.
Annars är Prag väldigt restaurangtätt och vi åt hur gott som helst på övriga ställen vi besökte, det är verkligen inte dyrt och överallt blev vi väldigt trevligt bemötta. För de av er som är vegetarianer kan vi rapportera att det fanns vegetarisk mat på alla menyer vi fick i våra händer och mer än en vegetarisk restaurang såg vi. 

Den största anledningen till vår resa var egentligen att mister M. la till ytterligare ett år till sitt liv och hamnade på siffran 45 på tisdagen. Då känns det inte helt fel att det står en smaskig chokladbakelse på hotellrummet och väntar på två trötta Mårtenssons som just spenderat hela dagen till fots på Prags gator och torg.
Tackar, säger födelsegrisen med fruga:)

Ja, har ni nu orkat ta er igenom all text så hoppas vi att ni  fått en del matnyttiga tips för en eventuell resa till Prag. Är det något ni undrar över så släng gärna in en fråga så ska vi se om vi kan vara till hjälp på nåt vis.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 4 november 2013

Kåldolmar

Snacka om att det är snudd på falsk marknadsföring när vi i härom veckan skrev att vi äter färs väldigt sällan... nu kommer det nämligen ytterligare ett recept med just färs i. Men så kan det bli ibland och så blir det idag när vi bjuder på den gamla husmansklassikern kåldolmar här i vårt kök.
Just kåldolmar, och kålpudding, är väl en rätt som verkligen kan dela människor i två olika läger, antingen gillar man det eller så gör man det inte och inga mellangrupper finns. Som barn åt frun i köket bara färsrullen inuti men efter lite övning så slank sedan även kålen ner och så är det nog för flera.

hemgjorda kåldolmar

En klick lingonsylt, gärna hemmakokt, ska absolut ligga på tallriken! 

Man kan ju tro att det är en rätt som är lite krångligare att laga till och visst är det lite meck och pillgöra, men så fasligt avancerat är det faktiskt inte. Det gäller bara att ta sig tiden och den känns det ju som att man har lite mera av nu när det blivit höst med regn och rusk, perfekt köksterapi en regnig dag är det att rulla kåldolmar.

Kåldolmar
1 vitkålshuvud på ca 1 kilo
1½ tsk salt/liter vatten
Skär bort stocken i vitkålshuvudet och lägg sedan ner hela huvudet i rikligt med kokande salt vatten.
Låt vitkålshuvudet koka 10 minuter, ta sedan upp och låt det svalna.
Lossa bladen och låt dom rinna av ordentligt.
Färsfyllningen
3/4 dl ris
2 dl vatten
300 g blandfärs
1½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl mjölk
Koka riset i vattnet tills det är färdigkokt, sila av och låt svalna.
Blanda samman färs med salt och peppar, tillsätt ris och mjölk i smeten.
Arbeta samman färsen ordentligt.
Lägg ca två matskedar färs på varje vitkålsblad och rulla samman till ett paket.
Bryn kåldolmarna runt om i smör och rapsolja, börja med skarven nedåt i stekpannan.
Lägg över kåldolmarna i en djupare stekgryta, vispa ur stekjärnet du först stekte i med lite vatten och häll det sedan i stekgrytan. Efterstek därefter kåldolmarna under lock i ca 30-40 minuter.
Ta upp kåldolmarna från grytan och håll dom varma under tiden du gör sås på stekskyn.

Sås
4 dl sky
maizenaredning
salt och peppar
Red av såsen och låt den få ett uppkok, smaka av med kryddor.
Servera kåldolmarna med kokta potatis och lingonsylt.

En lagom klick färs på varje mjukkokt kålblad.

Stoppa in kanterna på kålbladet och rulla samman, ner i en stekgryta och bryn. 

kåldolmar

Tada, hemmagjorda kåldolmar, redo att huggas in på!

Kvällens middag innehåller däremot ingen färs, inte ett endaste spår av kött finns i den alls faktiskt. Det blir en värmande, het vegetarisk soppa som säkert sitter extra fint när fru M behagar komma hem efter kvällens möte senare ikväll. Det receptet får ni dock vänta lite på, men den som väntar på nåt gott skall icke behöva vänta länge - det lovar vi!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 3 november 2013

Veckans underlättare, veckomeny för vecka 45.

Så då är frukosten avklarad, disken undanröjd och vi är redo att ta itu med söndagens övningar. Det innebär storhandling (med bil, inget vi är bortskämda med direkt!), matlagning och slöande i soffan, perfekta sysselsättningar för gråmulna ösregniga dagar som den vi vaknat till idag.
Dessutom har vi fått återbördat hem vårt gamla köksbord som varit på utlåning de senaste åren och med det har vi en fundering på en eventuell liten fotograferingshörna här hemma. Vi får väl se om våra planer går att förverkliga och att det blir i verkligheten som det är i vår fantasi:)

Något som däremot har gått från plan till verklighet är kommande veckas menyförslag till er. Vi har åter igen plundrat receptskafferiet och hittat några smarriga godingar som vi tycker kan passa in på matsedeln för vecka 45. Det blir bl.a firre gånger två, kyckling med fantastiskt gul sås som verkligen lyser upp den gråa hösten i era kök och flera goda såser perfekta att njutas till fondue!
Let's go:


Måndag; Veckan kickstartas med en lättlagad och smakrik tomatsoppa med ruccolaröra som topping.
Tisdag; Det står som vanligt fisk på menyn denna dag när vi tipsar om ett enkelt sätt att laga till makrill med pepparrot och tomater. Förberedelserna som krävs är minimala och sen sköter det sej själv i ugnen.
Onsdag; En gammal hederlig husman har förändrats lite när det ligger köttbullar som fått lite piff med hjälp av fransk senap och konjak på tallriken.
Torsdag; Lägg torsk, ansjovis, örter och tomat i ett foliepaket så har du en smarrig middag på 30 minuter, från första knivdraget tills det plockas ur ugnen, färdigt att äta! Väldigt smart eftersom du ska slänga samman en pizzadeg i dag, för att på fredag äta en av de allra godaste pizzorna du någonsin satt tänderna i!
Fredag; Efter en natt i kylen är din pizzadeg klar, färdig att bakas ut och toppas på kvällen. När du väl har provat att göra din pizza på kalljäst pizzadeg, så lovar vi att du aldrig mer kommer att titta åt pizzakiten i affärerna! Vi bjuder er på tre olika förslag till topping om fantasin tryter.
Lördag; Nu är det åter säsong för fondue, här hittar ni flera olika förslag på goda såser och tillbehör som pasar till. Så härligt att sitta länge och njuta av god mat och trevligt sällskap medan höstens mörker är över oss.
Söndag; Mat som i princip lagar sig själv blir det när vi lägger en rimmad kyckling i lergryta och serverar den med en fantastiskt god saffranssås. Vi kan ju redan nu varna för att såsen är av "skedätarslaget"...

Då hoppas vi att vi har underlättat lite för er planering inför kommande vecka, förhoppningsvis hittar ni något som väcker ert intresse och faller er på läppen. Är det något ni undrar över, recept ni söker eller något annat ni tror vi kan hjälpa till med, bara hojta till så får vi se om kan lösa det.

Ha nu en riktigt skön söndag allihop, och en smakrik vecka därefter!
Smaklig spis! / Anki och Håkan