fredag 31 januari 2014

Midoridrink och några goda tips inför melodifestivalen!

Så, då är ordningen återställd i världen och det är åter fredag och dags att fira helg! I det Mårtenssonska köket firas det lite extra denna fredagen faktiskt, för från och med nu är det lediga fredagar som gäller för oss båda. Vi kommer att lägga tonfisk på våra tallrikar och slå bubblande rosé i glasen för att festa till det lite extra, det gäller ju att ta varje tillfälle i akt:)

Vi bjuder er på en giftgrön drink och till den några olika matförslag från vårt receptskafferi. Vi tänkte nämligen att det kunde passa inför denna helgen, helgen då melodifestivalsyran börjar sin resa genom vårt land. Den första delfinalen drar ju igång i morgonkväll i Malmö och då är det tänkt att Mårtenssons ska placera sina rumpor på två av stolarna i arenan! Tyvärr är det strängeligen förbjuder att medföra mat och dryck in i lokalen, det står det i förhållningsreglerna som vi fått hemskickade från våra medresenärer. Vår picknick korg får därför stanna hemma, men till er som ska bevittna spektaklet hemma i tv-soffan har vi alltså några goda tips som kanske kan passa att mumsa på till skönsången som ska ljuda ur högtalarna:


Margaritamidori   1 glas
5 cl Tequila
3 cl Midori
2 cl pressad lime
salt till kanten på glaset
limeskiva
Fukta kanten på glaset med limesaft och doppa kanten i salt.
Blanda tequila, midori och limesaft i glaset, eller i en shaker om du har det.
Lägg i isbitar och garnera med limeskivan,
servera.

Under fliken drinktilltugg hittar ni många smaskiga förslag på plockmat som passar fint att ha på soffbordet och äta er mätta på. Vill ni har något mer matigt och inte flera olika smårätter så kanske det kan passa med paj eller tacokväll istället framför tvrutan. Här har ni några olika förslag som vi blev väldigt sugna på när vi bläddrade i skafferiet:


Avokadopaj som passar finfint till räkor

Pulled pork i två varianter denna med bland annat krossade tomater, kanel och spiskummin 
eller denna med chili och barbecuesås.

Spara tacomiddagen till lördagen och testa vår favorit 
Till pulled pork eller tacofärs ska det naturligtvis bjudas guacamole:) 

Så, då hoppas vi att ni har så ni står er i helgen, melodifestival eller inte. Kollar ni på tvn så håll utkik efter två glada Mårtenssonare, kanske - men bara kanske - iklär vi oss våra fina silverglittrande nyårskreationer, så ni lättare ska få syn på oss där i åskådarvimlet! 
Vi önskar er alla en riktig kanonhelg, ta det lugnt i trafiken om ni ska ge er ut på vägarna. Och glöm inte bort att lägga något gott på tallrikarna! 

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 29 januari 2014

Hjortfärsbiffar med stomp och ginbär!

Från att vi innan har tjatat oss blå i huvudet om hur sällan som det lagas till färs i det Mårtenssonska köket, så slänger vi plötsligt upp två färsmiddagar på raken! Men det har sin förklaring och den stavas Håkan. Han uppmärksammade nämligen i veckans reklamblad att det säljs hjortfärs till bra pris på ICA och beslöt då att vår söndagsmiddag skulle in, fortast möjligt. Kanske är det någon som tänker köpa hem lite hjortkött men inte vet vad som ska göras med den, inte ska vi då att sitta och hålla på vårt recepttips till er?

Ni som hängt med oss ett tag vet att vi har en synnerligen trevlig granne som vet precis hur hon ska göra för att hålla oss på gott humör. För de av er som inte vet, så kan vi berätta att hon både fixat vildsvinskött och finfina kokböcker hem till vårt kök, en sån granne vilka matgalningar som helst kan skratta sig lyckliga över att ha. Denna gången är det hjortkött som har hittat hem till oss via henne, klart vi inte tackade nej till det!


En del av köttet har gått till färs, vi (läs Håkan) maler ju gärna vår färs själv, om inte Håkan köper hem från jobbet. Dels vet vi precis vad som hamnat i kvarnen och dels så får vi det precis så som vi vill ha det.
Här har vi använt köttet från bogen och det var en bra bit att använda till färs, om ni vill mala själv följer ni de instruktionerna i receptet. Köper ni färdig färs så följer ni samma recept, men följer då de andra instuktionerna. Är något oklart så hojtar ni till i kommentarerna eller på mejl så ska vi göra vårt bästa för att förklara, det kan vara lite trixigt ibland att få till recept som ska tala till olika tillagare:)

Hjortfärsbiffar
400 g hjortfärs, eller helt kött som du maler själv - i så fall bogkött
1 gul lök
5 enbär
2 tsk örtblandning av; oregano, mejram och timjan
1 selleristjälk
4 katrinplommon
½ msk salt
½ dl grädde
1 brödskiva för att få ut det sista från köttkvarnen om du maler på egen hand annars:
1½ msk ströbröd
Om du själv maler hjortköttet så kör du allt utom grädden i köttkvarnen, och avslutar med brödskivan och rör till sist ner grädden i köttfärsen.
Använder du färdigmalt kött så blandar du först ut ströbrödet i grädden och låter det stå och svälla en stund.
Därefter hackar du lök, selleri och katrinplommon riktigt fint, krossar enbären och blandar det sedan med färsen. Rör sedan ner skorpmjölsröran och salt och blanda väl.
Forma till lagom stora biffar som du steker i smör och olja.

Till biffarna serverade vi ett stomp på potatis och jordärtskockor och en sås som vi gjorde på stekskyn och smaksatt med ädelost. De små röda och blåa bären ni ser på tallriken är lingon och blåbär som vi plockat i frysen och marinerat i en skvätt gin och socker. Bara röra samman socker och gin (hälften av sockermängden) så att sockret smälter och blanda sedan ner bären och ställt kallt någon timme innan servering.

Ja, och så var det det där med väder och vind, för är det något vi har så är det just det - speciellt det sista! Minus 5 grader känns som bitande minus 15 när det stormar på här nere vid kusten. För herr M är det motvind som heter duga och oskottade cykelbanor i skogen som gäller på morgonens cykelmaraton. Anki däremot svävar fram i medvind av samma kaliber på snöfria saltade cykelbanor i stan på sin 10 minuters cykeltur, ingen rättvisa när det:)

Men så länge det inte är samma snökaos på lördag så är vi glada, för då är det dags för oss att ta tåget till Malmö för att se Melodifestivalen! Men mer om det en annan dag, nu är det dags att hålla kväll här i köket. Dricka te och kolla på gårdagens Big Bang,
Bazinga!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 27 januari 2014

Vi stillar vår längtan med Köfte!

Är det ett land som vi har semestrat i många gånger så är det Turkiet, det var också dit vi rymde direkt efter vårt smygbröllop på Sturups flygplats för snart 8 (say what?!) år sedan. Den turkiska maten är något som vi uppskattat väldigt mycket när vi varit där, den bjuder på många smaker som vi gillar båda två. Vitlök, framför allt, men så klart även citrus, chili, paprika, mynta och så den där dillen som vi fått i flera av de kalla yoghurtsåserna. Just att hacka ner dill i vitlökssås är ett lyckokast, om ni frågar oss, och det är något som vi tagit med oss hem och fortsatt göra i vårt kök.

Nu är det några år sedan vi besökte Turkiet sist, att resa dit mitt i högsommaren när fru M har semester är inget vi rekommenderar om man är lite värmekänslig, för då är det hitt i hittan! Vi har oftast rest i maj, juni och då är det istället oerhört behagligt och skön värme. Men det går ju faktiskt att resa via maten också, det har vi ju konstaterat tidigare och när vi längtar tillbaka så är det oftast Köfte som får stilla vår saknad, gärna med ett glas Efes till:


Köfte
500 g färs, lamm eller nöt (vi hade nötfärs)
1 dl mjölk
3 msk ströbröd
1 schalottenlök, fint hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 ägg
½ citron, rivet skal och lite pressad saft
några drag med svartpepparkvarnen
1 tsk spiskummin
1½ tsk paprikapulver
1 tsk anchichili
2 tsk oregano
1 tsk salt
hackad persilja
Blanda samman ströbröd och mjölk och låt det svälla i ca 10 minuter.
Rör sedan ner ströbrödsröran i färsen och blanda i alla de övriga ingredienserna också.
Stek en liten bit av färsen och smaka så du är nöjd med smaken.
Forma avlånga köttbullar, typ små miniköttfärslimpor och stek dom i smör och olja några minuter.
Vill man kan man sticka i en grillpinne i varje till serveringen.
Servera med valfria tillbehör, vad vi åt till ser ni på bilden:)

Vitlökssåsen till känns som obligatorisk och vi gjorde vår så här:

Kall vitlökssås
2 dl matyoghurt av valfri sort, vi använder grekisk eller turkisk
1-2 vitlöksklyftor, rivna
ca 2 msk majonnäs
1 msk olivolja
1 msk hackad dill
ev. lite pressad citron
salt och svartpeppar
Blanda samman alla ingredienser och smaka av. Låt stå kallt till serveringen.

Nu är vi lite förviddna på er, vart styr ni helst era resesteg? Har ni något favoritland vad gäller "riktiga" fysiska resor och vad gäller resor som går genom köket, do tell!

För vår del så känns det just nu som att vi rest på skidsemester, fast utan skidorna då. Stan är nu helt vit och det är en hel del snö som kommit under dagen. Härligt är det att slippa ösregnet och mörkret som vägrat lämna oss så länge, den där ljuddämpande effekten som snön har är riktigt trevlig för omväxlings skull. Ljuset som går hand i hand med snön är välkommet och gör det lite lättare att stå ut med cykelsvårigheterna som också tyvärr följer med på köpet:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

söndag 26 januari 2014

Matsedel för vecka 5.

God förmiddag gott folk, hur har ni det där ute i världen? Har ni överlevt kylan som ligger över oss alla och haft en fin helg så här långt? Mårtenssonska helgen har bjudit på släktkalas i Köpingebro, sovmorgnar och ett försök till att laga till tapas - en blandning av trevligheter alltså:)
Dessutom har vi plockat fram och blandat samman några trevligheter till matsedeln för vecka 5 (5 redan!) som kanske kan hjälpa er på traven när ni ska planera er vecka.
Det verkar som att vårt matsedelsförslag har blivit uppskattat, att flera av er har användning av den och hittar nya rätter i arkivet att prova. Vi har fått en del glada tillrop på mejlen, på facebook och i kommentarerna, varje gång blir vi lika glatt överraskade och niger, bockar och tackar så mycket!

I kommande veckas tipshög hittar ni blanda annat två helt skilda fiskmiddagar, kock i vin med kyckling och en klassisk husman i form av kålpudding i lergryta. Har ni ingen lergryta (sk romargryta) i era skåp så tycker vi absolut att ni ska köpa en, det är ett väldigt smidigt tillagningssätt som inte kräver så mycket jobb vid spisen. Annars kan ni så klart laga till en kålpudding i vanlig ugnsform också, här hittar ni ett recept med en sydländsk touch.
Men nu dyker vi, rakt in i vecka fem:


Måndag: Meatless monday med en vegetarisk linsgryta med smaker från Indien.

Tisdag: Blicka mot medelhavet med en lax med en salt fyllning där bland annat kapris, keso och parmesanost ingår.

Onsdag: Med kycklingfiléer eller lårfiléer, rött vin, bacon och svamp gör du en enkel variant av coq au vin.

Torsdag: Veckans andra firre blir en asiatiskinspirerad torskgryta med linser, curry och kokosmjölk, servera till nudlar eller ris och dröm dig bort till varmare breddgrader...

Fredag: Pastafredagen bjuder denna veckan på en krämig variant av pastasås med lövbiff, tomater, chilihetta och färska örter.

Lördag: Smaksätt en lammgryta med choklad, spiskummin, tomater och andra godsaker och servera den gärna i ett tortilliabröd tillsammans med avokadoröra, mustigt och smakrikt.

Söndag: En husman avrundar veckan när vi lagar till vår kålpudding i lergryta. Smakerna är traditionella och middagen kan ni avsluta med en efterrätt vid namn lingonmjölk, receptet finns i samma inlägg.

I går kväll gav vi oss alltså i kast med att göra tapas, plockmat a'la Spanien, vilket våra följare här och där fick se en liten glimt av. Vi tänkte att det är lika bra att vänja oss vid smakerna eftersom vi äntligen har lyckats enas om att Mallorca blir vårt nästa resmål, när vi reser dit i sommar för att fira semester och fru Ms födelsedag.
Anki har besökt ön några gånger tidigare och minns det som bara positivt, Håkan har däremot inte satt sin fot på Mallåkra tidigare och ser fram mot alla cykelturer han just nu planerar att vi ska ta.
Tapasen som blev väldigt lyckade om vi får säga det själv, lär dyka upp här i vårt kök så håll utkik.

Nu är det dags för oss att börja fixa med vad som ska bli kvällens söndagsmiddag. Håkan ska plocka fram sågen för att ge sig i kast med en del av dovhjortsköttet som anlände köket för ett tag sedan, tack vare vår kanongranne som vet hur hon ska glädja oss! Det är tänkt att det ska bli viltfärsbiffar så det är väl hög tid att vi sätter igång om vi ska få någon mat idag.
Ha en fin söndag alla!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 24 januari 2014

En kväll med italienska smaker!

Så har vi nu lyckats välja ut lite bilder från lördagskvällen då vi bjöd hem våra goda vänner Anne och Ingemar på middag, en middag som vi plötsligt fick för oss skulle ha ett italienskt tema. Vi laddade upp med italiensk musik, både på Spotify och i cd-spelaren, Dean Martin sjöng för allt vad hans pipor höll och blev hes till slut! Dukningen lyckades vi rädda i sista sekund och det hela blev till slut en oerhört lyckad och väldigt uppskattad kväll.
Håll i er, för idag blir det en långtradare i köket - en Italiensk sådan - och vi börjar bakifrån med efterrätten:

Vi ville verkligen inte bjuda på tiramisu, pannacotta eller semi freddo, inte för att vi tycker illa om det, men vi kände att det var gjort. Därför blev vi smått överlyckliga när vi hittade ett tips på en marängsviss med limoncello, så in i vassen gott och så snabb att fixa till att den står på bordet innan dina gäster har hunnit säga Ciao!

Marängsviss med limoncello   4 port
Vaniljglass, mängd efter behag
Maränger, mängd efter behag
1 dl lemoncurd
ca 4 msk limoncello, smaka av så du får den smaken du vill ha
några lite syrliga bär, gärna hallon eller varför inte granatäppelkärnor
Rör samman lemoncurd och limoncello, smaka av.
Varva glass, maränger och lemoncurd i ett portionsglas.
Dekorera med bären och servera.

Men eller visst? Enklare än så kan det väl knappast bli. Och är det någon som hellre vill ha en alkoholfri variant så går det utmärkt att pressa ner lite citron i lemoncurden och röra samman, smaka av och servera likadant.

Så över till resterande delar av vår italienska kväll, vi ber redan nu om ursäkt för bildkvalité som är lite si och så, men det blir så när ljuset inte är riktigt tillräckligt... Men ni får helt enkelt stå ut, eller sluta titta nu.

En röd och vitrutig duk kändes nästan obligatorisk på matbordet men inte en enda fanns att uppbringa i vår stad eller på nätet. Tillslut frågade vi runt lite bland de vi känner och ingen hade någon på lager heller. Så den idén gav vi upp på vid middagstid på lördagen och styrde stegen mot ICA för att inhandla liteblommor att lysa upp med. 
På vår väg dit ut går vi alltid förbi (med betoning på förbi) Röda Korsets loppisaffär och som av en händelse fick vi ett infall att denna gången gå ner och kika lite grann.
Vad tror ni ligger där på en hylla och bara väntar på oss? Vår rutiga duk!!! Vilka är oddsen?

Väl hemma igen med vårt fynd så fullkomligt sprutade dukningidéerna ur oss. Håkan ställde tomatburkar på bordet för bestick- och brödförvaring, Anki fyllde vaserna med olikfärgad pasta och eftersom vinflaskan inte var tom än så letades en rustik ljusstake fram i gömmorna. 
Röda julaservetterna letades fram och tada, Mårtenssons Italienska trattoria hade öppnat!

Istället för förrätt vid matbordet dukade vi upp ett antipastibord med allehanda godsaker.
I de fyra vita skålarna ses olivtapenade, basilikapesto, svarta oliver och inlagda gröna oliver.
På den svarta skifferskivan ligger parmesanost, Cantadou Basilika- gräslöksost (har ni inte smakat än så måste ni göra det fortast möjligt!), spickeskinka, fänkålssalami, rökt fläskfilé och 
I de fyrkantiga skålarna finns marinerade kronärtskockshjärtan och 
pinnar med tomathalva, basilikablad och en halva minimozzarella. 

Marinerade kronärtskockshjärtan
1 burk kronärtskockshjärtan
½ citron, rivet skal och pressad saft
olivolja eller rapsolja
salt och svartpeppar
rosépeppar, krossad
hackad persilja eller basilika, eller båda
riven parmesanost efter smak
Dela hjärtana i fjärdedelar och lägg på ett fat med hög kant.
Blanda samman olja, rivet citronskal, citronsaft, persilja och smaka av med kryddor.
Häll blandningen över kronärtskockshjärtana, blanda runt försiktigt och riv över generöst med parmesanost.
Ställ fatet i kylen och låt det hela dra till sej smakerna, ta fram en stund innan servering.

Vill du hellre ha vitlökssmak på marinaden så finns det ett recept på det här.

Marinerade oliver
400 g gröna oliver
1 dl olivolja
2 tsk malen koriander
½ citron, pressad
½ citron, skivad
4-5 vitlöksklyftor
Tryck till oliverna en smula och lägg i en skål med lock.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda runt.
Låt stå i kylen och marinera, minst en timme.

Till antipastin serverade vi en prosseco vid namn Castelforte och San Bitter
en alkoholfri sötbitter italienare som passar fint som aperitif.
Till varmrätten drack vi rött och vitt vin och San Pellegrino. 
Det röda vinet Villa di Monte ingår i systembolagets beställningssortiment, vi hade vårt på 4 dagar, och är en sådan där vinflaska med bast runt som säkert de flesta förknippar med Italien. 
Vinet var faktiskt gott, av någon anledning var vi lite skeptiska men vi blev glatt överraskade och lär köpa det flera gånger.
Varmrätten då? Jamie Olivers lalalasagna, så klart! 

Och så till sist ännu en bild av den smaskiga desserten! 
Vad som hände med resterna behöver ni väl inte fråga?

Nu kära läsare, har ni nu orkat harva er genom hela inlägget så vill vi önska er alla en riktigt fin helg. Vi hoppas ni får njuta av massor av gott både här och där, och kanske en smaskig efterrätt på det:)

Buen appetito! / Anki och Håkan

tisdag 21 januari 2014

Fiskfylld savoykål

Idag vet vi att vi kommer att göra minst två personer glada med vårt inlägg och recept, två som ivrigt väntat på det sedan förra helgen! Det var nämligen då vi vi la upp en bild på Instagram på söndagsmiddagen som var på gång i köket, som några genast efterlyste receptet. Eftersom vi fortfarande inte provsmakat vårt middagsexperiment vågade vi inte dela med oss av vår uppfinning medebums, men när middagen var uppslickad från tallrikarna (jodå, så god var den så vi nästan slickade tallrikarna rena!) var vi helt överens om att detta var ett recept för vårt datoriska kök!

Det var när vi såg savoykålen i affären som vi fick en liten idé om att den måste vara perfekt att använda som inslagningspapper till någon god färs. Vi spånade vidare på idén och fisk kändes av någon anledning som det självklara valet att färsa till och packa in i kålbladen. Efter lite inspirationssökande i kokböcker så insåg vi att det inte fanns någon inspiration att hitta, vi fick helt enkelt köra på vår intuition och experimentera, ett synnerligen trevligt söndagsnöje:)


Resultatet av våra utsvävningar i kökslabbet ser ni här ovan, fiskfyllda savoykålsblad - tada!
Det vi vill tipsa er om denna gången är att ni låter kålbladen koka en längre stund än vad ni kanske tror, för bästa resultat. Det tar nämligen en stund innan de är så pass mjuka så att det går att rulla samman dom och få dom tuggvänliga när det är dags att hugga in.

Vi valde att göra en vitvinssås till att hälla i formen och det passade väldigt bra, några förskrämda överblivna räkor fanns i frysen och de använde vi som topping på det hela. Summa summarum så kan vi nu med gott samvete skicka receptet vidare till er, rekommendera er att prova och njuta av ytterligare en smarrig fiskrätt:)


Fiskfärsfylld savoykål
ca 10 blad savojkål
400 g torsk eller annan vit fisk, väl avrunnen om den varit frusen
40 g stjälkselleri
1 schalottenlök
70 g bacon
½ tsk salt
½ tsk fisksås
nymald vitpeppar
½ dl mjölk
2 msk potatismjöl
1 ägg
ev räkor till garnering
Börja med att koka kålbladen ca 10 minuter så de mjuknar.
Ta upp och låt rinna av, skär bort den tjockaste biten på stjälken i mitten längs med bladet så det blir lite tunnare och därmed lättare att rulla. Lägg kniven platt längs med bladet och skär, du ska alltså inte skära genom bladet så det blir ett hål.
Mal fisk, selleri, lök och bacon i en köttkvarn eller kör det i en mixer till en jämn smet.
Tillsätt övriga ingredienser till smeten och blanda samman.
Låt smeten stå en stund och sätta sej. :)
Fördela en lagom klick fiskfärs på varje kålblad och rulla samman till ett paket, eventuellt kan du behöva fästa samman med en tandpetare.
Lägg paketen med skarven nedåt i en smord ugnsfast form och häll över vitvinssåsen.
Sätt en termometer i den tjockaste biten och ställ in formen mitt i ugnen på 200 grader och tillaga tills termometern visar 55 grader, det tar ca 30 minuter.
Vill du har räkor på så strör du dom i formen när det återstår ca 10 minuter på tillagningen.
Servera på egen hand eller med valfria tillbehör.


Vitvinssås
3 dl vitt vin, går bra med matlagningsvin
3 dl grädde
1 schalottenlök, fint hackad
2 msk hummer- eller fiskfond
1 krm cayennepeppar
maizenamjöl för redning
Fräs löken i en klick smör så den blir mjuk och genomskinlig, men den ska inte få färg.
Tillsätt övriga ingredienser och låt det koka samman ca 10 minuter.
Smaka av så du är nöjd med smaken och häll över fiskpaketen i formen.

Nu är det dags för oss att hugga in på ett annat fiskexperiment vid matbordet. Ja men vi har ju sagt det, vi är galna, helt galna i fisk och snart lär vi väl utveckla både gälar och fenor...

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

söndag 19 januari 2014

Matsedel för vecka 4.

Ny vecka och nya upplevelser väntar och därmed är det dags för oss att tipsa om maträtter från skafferiet för att underlätta er matplanering lite grann. Fisk gånger två varav den ena fiskas ur en burk och stoppas ner i ett bröd, morotssoppa med kokosmjölk, några LCHF- GI-vänliga måltider och till helgen en italienare och en svensk husman.
Ja som ni märker finns det något för alla smaker, vi hoppas något faller i er:


Måndag: Vi inleder veckan oerhört enkelt och snabblagat med hjälp av en morotssoppa med kokosmjölk och smaker som lutar åt det lite hetare hållet.

Tisdag: En marinad av soja, citron och ingefära sätter god smak på torsken som serveras med en enkel sweet chilisås, fräscht och smidigt.

Onsdag: Hotta upp köttbullarna med en skvätt konjak, senap och tomatpuré och fira lillelördag!

Torsdag: Kikärter i en mustig och lite hetare kycklinggryta ger en väldigt bra mättnad, ris passar till och för de av er som väljer bort kolhydrater behöves inga andra tillbehör än en frisk sallad.

Fredag: Bort med toppen på ett formfranska, gröp ur och stoppa i tonfisk, purjolök, majonnäs, cider, tomater och annat mumsigt och hälsa helgen välkommen!

Lördag: Italiensk inspiration på kalvbörsar fyllda med mozzarella och parmesan som fått puttra i en smakrik tomatsås med gnocchi.

Söndag: Söndagsstek är ju en himla trevlig tradition och den kan ni hylla med en porterstek, vi har gjort denna på vildsvinsstek men det är bara att byta ut köttet mot rostbiff eller fransyska från nöt, eller annat vilt, om ni hellre vill det.

Gårkvällen gick i italienska toner här i köket, något som våra följare på facebook och instagram inte kunde missa. Vi körde al in, ur högtalarna strömmade Eros, Dean Martin och andra klassiska smörsångare, bordet var dukat med rödvitrutig duk och vinet serverades ur den obligatoriska bastflaskan. Menyn var naturligtvis också italiensk och blev otroligt uppskattad och fick mycket beröm, alltid lika roligt att vara värdpar vid sådana tillfällen:)
Vi tog en del bilder på mat och matbord och de kommer att dyka upp under veckan tillsammans med recept, kanske kan det vara till hjälp för framtida middagsbjudningar för någon. Eller bara stilla er nyfikenhet:)

Nu ska detta dagenefter-trötta par ta på sej vindtäta kläder och ta en sväng i den friska luften. Så som det stormar just nu så finns det en viss risk för att det blir en flygtur, men vad gör väl det - lite spänning kryddar tillvaron!
Vi önskar er alla en väldigt bra vecka med många goda middagar!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 17 januari 2014

Nyttig dessert!

Kan det vara möjligt, finns det verkligen något sådant som nyttiga efterrätter? Apselut, det finns det och idag serverar vi en av dom här i köket! C-vitaminbombad så in i bomben, bara 1 matsked socker och en fjärdedels matsked grädde per portion och som pricken över i lite mörk choklad, som är så bra för hjärtat och det glada humöret! Men ni hör ju själva, det finns ingen anledning att hoppa över dessert nyårslöften till trots, bara rör samman en morotsmousse:)

En nyttig efterrätt, det är ju som gjort för att vara med i "Månadens sötsak" på bloggen Söta Saker, där temat för januari är "något för alla". 

Morotsmousse säger ni kanske nu, vad är det för galenskaper? Galet nog för att provlagas och smakas i det Mårtenssonska köket i alla fall. Dock kan vi meddela att detta var en sån där maträtt som delade köket i två läger, frun jublade och herrn inte alls, tvärtom övergav Håkan sin portion redan efter två skedar och det är en sällan skådad händelse. Men vad gör väl det när det sitter någon sidan om som mer än gärna förbarmar sig över resterna:)

Söt blev den, men inte för söt och det hade säkert gått att öka på mängden socker lite grann för att få en mer efterrättsliknande smak på det hela. Kanske kunde vi skvätt i lite citron också för att bryta av lite, eller varför inte någon droppe cointreau eller liknande. Till slut hade kanske även Håkan extimerat denna orangea morotsmousse:

Morotsmousse 4 port
4 medelstora morötter, tunt skivade
1 msk smör
4 dl färskpressad apelsinjuice
1 msk grädde
1 gelatinblad
2 äggvitor
4 msk socker
mörk choklad, 70%-ig, att riva över
Koka morotsskivorna i apelsinjuice och smör under lock på medelvärme tills morötterna är mjuka.
Sila från juicen, spara den!
Mixa morötterna med någon matsked juice, börja med 1 msk, och grädden så det blir som puré.
Passera morotspurén genom en finmaskig sil så den blir så slät som möjligt.
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i 5 minuter, ta upp och vrid ur.
Ställ en djup tallrik på en gryta med kokande vatten, lägg gelatinbladet i tallriken och låt det smälta. Låt det svalna lite och blanda sedan ner i morotskrämen.
Vispa äggvitorna hårt, tillsätt socker efter hand tills allt är ivispat.
Vänd ner vitorna i morotskrämen och blanda försiktigt.
Klicka ner moussen i portionsskålar och ställ i kylen några timmar innan servering.
Riv över chokladen och njut!

Är det nu någon av er som är oroliga och undrar hur vi klarat oss i snöovädret så kan vi meddela att allt är under kontroll. Vår stad är inte alls nämnvärt drabbad, de få flingor som fallit har genast förvandlats till slask och blask, tydligen är det närheten till havet som inte är tillräckligt kallt vi har att tacka för det...
Men visst snöar det, flingor stora som dassalock just nu, och visst blåser det mer än normalt - så vi håller oss inne och sysselsätter oss med det vi är bäst på.
Firar fredag och helg och lagar mat:)

Se nu till att få en helg som blir så bra som den kan bli, ät lite mörk choklad och morötter och njut av livet!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 16 januari 2014

En mustig oxragu till helgens pasta!

Helgen är i anstormande och det är bokstavligt talat faktiskt! Här nere på våra breddgrader blåser det friska vindar och ska, enligt utlovade väderlöften, göra ännu mer under natten och morgondagen. Som grädde på moset har det även utlovats snö... Jippi - eller nått? Ja för den halvan av köket som får ligga kvar i sängen i morron bitti gör det ingenting, men för den andra halvan lär det knorras en hel del:)


En helg som den som verkar vänta oss är ju som gjord för matlagning som behöver lite mer tid på spisen, inte vid spisen alltså utan spisen. Så klart är det alltså inte du som ska upp på spisen, där ska istället en gryta med oxragu stå och gona till sej si så där en och en halv timme.
Inga större ansträngningar krävs från kockens sida när det gäller tillagningen av detta receptet. Förberedelserna är få och enkla och vad du gör under tiden det kokar bryr vi oss inte om, så länge du kollar till då och då om det behövs lite vatten för att spä ut ragun lite.

Oxragun serverar du bäst till pasta, säkert skulle den kunna funka även till potäter men det är något du får prova helt på eget ansvar. Men vi kan ju tipsa er om att det där parmesanbrödet vi skrev om i förra inlägget är väldigt gott att servera till ragun som såsuppsugare...

Receptet är hittat i "Markus pasta" av Markus Aujalay, dock har det förändrats lite grann för att passa utbudet i vårt kök. Vi hade turen att kunna få högrev med benet kvar på och det ger verkligen en extra smak åt det hela, men hittar ni inte med ben så går det utan också - benen är nämligen en av våra förändringar. 

Oxragu till pasta    ca 4 port
500 g högrev i bitar, gärna med benet kvar på om du har möjlighet till det.
1 gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
2 msk tomatpuré
4 dl rött vin
1½ msk köttfond
1 kvist rosmarin
½ burk körsbärstomater i tomatsås (2 dl)
100 g varmrökt fläsk, tärnat
1 burk torkad blandsvamp
salt och peppar
Lägg svampen i blöt så den är färdig tills den ska användas.
Bryn köttet tills det fått färg i olja och smör i en stor gryta.
Tillsätt lök och vitlök och bryn några minuter till.
Häll i tomatpuré, vin, fond, rosmarin och körsbärstomaterna och lägg locket på grytan.
Låt ragun stå och småputtra ca 1½ timme tills köttet är mört och lätt delar sej.
Eventuellt kan du behöva späda med vatten under tiden.
Låt svampen rinna av och stek den tillsammans med fläsktärningarna i lite olja, lägg ner i grytan och låt det koka med ca 10 minuter.
Smaka av med kryddor och servera din ragu till nykokt pasta och riven parmesanost.

På helgens dagordning i det Mårtenssonska köket står matlagning, så klart, och middagsbjudning. Våra goda vänner Björkenäsarna är det som kommer hit för att planera vårt besök på Melodifestivalen i Malmö. Jo då, ni läste helt rätt, Mårtenssons ska titta och lyssna på Melodifestivalen! Vi som tidigare knappast har sett på det på tv har nu alltså blivit övertygade av Björkarna om att det är en väldigt trevlig tillställning som helt går i vår smak. Naturligtvis är vi inte sena att ge det en chans, det ingår ju ett restaurangbesök också och det säger vi aldrig nej till:)

Vad står det på era agendor inför helgen, har ni planer eller kör ni på gehör?
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 14 januari 2014

Soppa med tomat och yoghurt, till det en bit ostbröd

Vi fortsätter vara flitiga med att lägga vegetarisk mat på våra tallrikar minst en gång i veckan och vid denna tiden på året blir det oftast soppa. Dels passar det årstiden väldigt bra (visserligen är det ju vårvärme mesta delen av tiden, men ändå...) och dels så är det en perfekt lättvariant av middag de kvällarna herrn i köket anländer sent hem från jobbet. Vid 8 på kvällen är vi inte så speciellt sugna på att hugga i på en måltid av det mer bastanta slaget direkt så alltså, soppa it is!

Senaste sopptallriken vill vi verkligen skicka vidare hem till era kök, både för att den var så väldigt enkel och snabblagad och för att den smakade så himla gott! Tomatsoppa med en lite annan tvist, i alla fall för vår del, blev det när vi mixade ner turkisk yoghurt och resultatet blev oerhört krämigt och lent. Det man ska tänka på är dock att eftersom både tomaterna och yoghurten är ganska så syrliga båda så blir soppan också gärna det. För att ta udden av syran så smakar du av antingen med socker eller med honung precis innan du ska servera den.

Tomatsoppa med yoghurt   2 port+matlåda för en
1 schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor
1 burk á 400 ml krossade tomater
4 dl grönsaksbuljong
1-2 dl yoghurt, matlagnings, turkisk eller grekisk
timjan
oregano
1 lagerblad
salt och peppar
ev. socker för att ta udden av syran från tomaterna
Fräs löken i olja och smör, riv ner vitlöken och låt den fräsa med någon minut utan att den bränns.
Häll i tomaterna, örterna och buljongen och låt det småputtra ca 15 minuter.
Ta upp lagerbladet och mixa soppan till den blir lite slätare, tillsätt yoghurten och mixa så det går samman.
Smaka av med ev. mer kryddor och socker.

Soppa utan bröd är som kärlek utan kyssar och det kan vi ju inte ha! Alltså ledes får ni även ta del av receptet på brödet som ligger vid soppskålens sida. Så makalöst saftigt blev det, säkert mycket tack vare osten som dessutom gav en härlig smak. Har ni inte parmesanost så kör på med någon annan smakrik variant, säkert fungerar västerbottenost finemang!

Långpannebröd med ost
25 g jäst
2 dl mjölk eller vatten, ljummet
½ dl neutral olja, raps eller oliv
½ tsk salt
3 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
ca ½dl vetekross eller rågkross
2 dl riven ost med smak, vi använde parmesan men det går även med t.ex västerbottenost
Lös jästen i vätskan och tillsätt olja, salt, osten och det mesta av mjölet.
Arbeta samman degen ca 10 minuter så den blir smidig, täck med bakduk och låt den jäsa 30-40 minuter.
Klä en liten braspanna (ca 25*32 cm) med bakplåtspapper.
Ta upp degen och arbeta samman den lätt, tryck ut degen i braspannan och täck över.
Låt jäsa ca 30 minuter och grädda sedan brödet mitt i ugnen på 200 graders värme ca 15 minuter.

Nu är det kväll i det Mårtenssonska köket, dagen har försvunnit i en hast som den gör ibland. En kopp te vars ska vi sippa på för att sen lägga hövvena på kuddarna i tid denna kvällen, den där skönhetssömnen har fått stå åt sidan lite väl många nätter nu känns det som. Ledighet i all ära, men hugaligen vad svårt det ska vara att ställa om sömnklockan!

Smaklig spis!/Anki och Håkan
xx

söndag 12 januari 2014

Veckans underlättare is back, vecka 3 är här!

Ett smärre chockartat uppvaknande fick vi i morse när vi slog upp ögonen och upptäckte att det var ljust i sovrummet. Och kan ni tänka er det var inte för att vi hade glömt att släcka lampan, nej det var snarare så att den stora lampan på den blåa himlen hade tänts - solen sken! Det var inte igår det, så mycket regn som har fallit de senaste dagarna så var det nästan att Håkan tänkte låta skägget växa och börja snickra på en båt:) Men nu är alltså båtbyggarplanerna lagda på hyllan, tack och lov...

Något annat som legat på hyllan senaste veckorna är vår veckomatsedel, men nu är helgerna över, julmaten är uppäten och nyårsbakisen har lagt sej, och det åter dags för veckans underlättare att inta söndagarna här i köket.
Vecka 3 bjuder som vanligt både på fågel, fisk och lite mittemellan. Hittar ni något som tilltalar er så är det bara att leta er in i vårt skafferi genom att klicka på länken och vips så har ni receptet framför er på skärmen! Lägg till, dra ifrån eller följ receptet rakt av, allt är tillåtet i Mårtenssons kök så länge det passar era smaklökar.


Måndag: Veckan börjar med köttfri måndag och det med fantastiskt goda vegetariska burgare gjorda på kidneybönor, ni måste bara testa dessa! Och är ni inte sugna på hamburgare (kanske utesluter ni bröd så här på det nya året) så går det finfint att äta biffarna med andra smarriga tillbehör också.

Tisdag: Förmodligen har flera av er en saffranspåse över från julhelgerna och har ni inte det så skriver ni upp det på shoppinglistan så ni kan få prova Findus fisksoppa!

Onsdag: Variera den gamla klassikern korv Stroganoff och piffa till den med smaker från Indien.

Torsdag: Fiskmiddag nummer två blir en sillrätt som avnjuts tillsammans med en röra på lök och citron, en röra som naturligtvis även passar till andra firrar om ni föredrar det.

Fredag: Pastafredag inleder oss i helgens frestelser, här finns det en maffig pastasås med tre sorters ostar och, för lite nyttighets skull, även broccoli.

Lördag: Tacosmaker på en lördag och inte en fredag, kan det fungera? Varför inte utmana ödet och se vad som händer när ni serverar tacokyckling a'la mister Mårtensson.

Söndag: Veckan avslutas med fläskkotletter som serveras med en sötsur sky och grönpeppar, hur gott som helst!

En drinkbonus bjuder vi er också på, mangosmaker är ju perfekt när det är sommar 
det ska drömmas om:)

Nu tyckte fru M att vi skulle önska er alla en trevlig helg... Men nej, det får vänta med dom hälsningarna. Däremot hoppas vi att ni alla får en fin avslutning på vecka två och att 3:an blir så bra som den bara kan bli!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 10 januari 2014

Lax, igen, och därtill vita bubblor!

Fiskkokboken skriven av Mannerström som vi fick i julklapp av Carina har visat sej vara rena rama guldgruvan för dessa två fiskgalna skåningar! Vi har redan hunnit med att prova 5 av recepten, vi har tipsat er om ett tidigare på en laxmiddag och idag är det faktiskt tid för ytterligare ett. Då handlade om en gräddkokt variant som gick snabbt att fixa till (recept här), idag blir det en smalare variant - kanske passande för de av er som avgett sådana nyårslöften - med smaker som går åt det japanska hållet.

Laxen här kräver lite planering, inget som ni slänger ihop just innan den ska ätas, men är perfekt när ni vill ha maten förberedd i god tid innan ni ska käka. Den ska avnjutas kall och funkar både som förrätt och huvudrätt, servera den helt utan tillbehör i mindre portioner så har du din förrätt och plussa på lite gott på tallriken och vips så är förvandlingen till huvudnumret klar!
Och tro nu för all del inte att det är avancerat och krävande, oh nej det är precis tvärt om. Kan du bara klappa och pensla så är du nästan i mål, sen handlar det bara om lite kokning och mätning så är du framme:


Lätthalstad lax med asiatiska smaker a'la Leif Mannerrström  2 port
400 g skinn och benfri laxfilé
½ msk salt
1 msk socker
ca 10 cm purjolök, bara det vita, finhackat
2 msk dijonsenap
2 dl vita sesamfrön
Gnid in laxbiten med salt och socker, lägg på en tallrik och täck med plastfolie.
Ställ laxen i kylen, minst 5 timmar, gärna längre.
Ta upp laxen, torka av den och stek på den i en riktigt het stekpanna, ca 1-1½ minut på varje sida lite beroende på hur tjock laxbiten är (då har du halstrat laxen som de så fint heter)
När du halstrat laxen så penslar du den runt om med dijonsenap och vänder den i lökhacket och sesamfröna.
Lägg laxbiten på en tallrik, plasta över och ställ in i kylen igen där den får stå ett par timmar till.

Sås
1 dl kikkoman soja
½ dl ljus sirap
1 lime, saft och finrivet skal
maizenamjöl
riven färsk ingefära efter eget tycke och smak
1 tsk sesamolja
Koka upp soja, sirap, limesaft, skal ingefära och sesamolja, låt bubbla lite grann och smaka av.
Red av med maizena utblandat i vatten så såsen tjocknar lite.
Låt såsen svalna lite grann innan servering.

Vi serverade vår lax med en nudlar och en blandning av färsk brysselkål, skivade morötter och rödkål som vi fräste på några minuter och smaksatte med riven ingefära och pressad lime. 

Så över till ett bubblande tips som verkligen gör sig bra till laxen.
Vi gallrar ganska noga bland alla förfrågningar vi får som matbloggare, framförallt när det krävs att vi ska blogga om produkten för att få hem prover tackar vi nej. Så när vinproducenterna Gardo&Morris undrade om vi ville smaka deras vin, "no strings attached" (utan motprestation alltså) kändes det helt rätt att tacka ja till provsmakning. Vi gillar ju både bubbel och att testa nytt:)
Att vi sen är så nöjda och själva väljer att tipsa vidare till er gör säkert ingenting. Vi läste om bubblet och kom fram till att det skulle säkert funka riktigt bra till den Mannerströmska laxen och helt rätt hade vi där. Vinet föll oss så väl på läppen att det direkt blev en ny storfavorit och kommer garanterat att köpas hem för fler middagar i vårt kök. Det smakade väldigt blommigt (i våra smaklökar alltså och till maten vi åt) och fruktigt, bubblorna var många och höll i sej länge. Kvällen efter blandade fru M skvätten som fanns kvar i flaskan med lite passionsfruktslikör och det blev så gott så, passar säkert fint med en annan fruktig variant av likör också.
Blir ni sugna på det mousserande vinet så hittar ni det på Systembolaget för endast 91 kronor, nummer 7708.

Och nu då? Nu beger vi oss ner om till stans osthandlare för lite helgshopping, det kliar nämligen lite extra i den där ostnerven inför kvällen och då måste vi ju klia tillbaka.
Innan vi beger oss så vill vi önska er alla en riktigt härlig helg, ät och drick det ni blir glada av och passa på att koppla av nu riktigt efter alla intensiva helger vi har bakom oss!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 9 januari 2014

En smoothie med lite näringslära och efterlysning!

Ett perfekt mellanmål som går snabbt att mixa samman och som kan hjälpa till med dom där 500 gramen frukt, bär och grönsaker man tydligen ska få i sej varje dag, är en smoothie. Förutom att smoothien är nyttig så är den go, med andra ord år det en sån där "win-win sitautaion".
Vi brukar oftast använda en avokado eller banan för att fylla ut det hela och på så vis få en lite krämigare variant sen öser vi i med frysta bär, något grönt och lite juice eller havremjölk och kör järnet i mixern.

Det gröna som vi mixar ner har oftast varit spenat, ruccola eller basilika men även persilja och mynta har använts i köket. Dock har spenaten nu fått se sig utbytt mot grönkål i vårt kök och det har sina orsaker. Vilka dom är? Förbered dej på en liten spenatlektion om du är nyfiken:

Vi blev nämligen uppmärksammade på att spenat (den "vanliga sorten", inte bladspenat) inte är bra att äta rå i för stora mängder och för ofta, den ska vara förvälld innan man käkar den. Färsk spenat innehåller nämligen mycket nitrat som kroppen sedan förvandlar till nitrit, förväller man den däremot innan man använder den så sänks mängden nitrat.
När vi forskade vidare om Karl-Alfreds favoritgrönsak så upptäckte vi dessutom att det i spenat finns oxalsyra vilket gör det svårare för kroppen att ta upp kalcium, ytterligare en anledning att inte äta alldeles för mycket av den (och absolut så lite som möjligt för frun i köket!).
Så, no more spenat i våra smoothies, hädanefter använder vi grönkål och det går finfint!

Men nog med förmaningar och över till en frisk och smaskig smoothie, en variant med hallon, banan och så klart - the grönkål:

Har du fler funderingar på andra livsmedel som inte ska överdoseras eller som man kanske ska undvika om man t.ex tar vissa läkemedel så kan du läsa mer här på livsmedelsverkets sidaEn annan sida som vi haft stor nytta av är hälsosidorna, enkel och lättläst är den. 

Grönkålssmoothie
Grönkål, frusen eller färsk
ca 1 dl frusna hallon
1 banan
ca 1½ dl apelsinjuice, gärna färskpressad
Mixa alla ingredienser i en mixer till en slät smoothie.
Häll i glas och njuuuut.

Är det nu så att det sitter någon där ute på ett bra boktips på någon bok där man på ett lätt sätt kan läsa om olika råvaror, vad de är bra och mindre bra för, så får ni mer än gärna dela med er. För hur bra det än är med internet så vill vi inte behöva dra igång datorn varje gång vi vill ha information som denna...

Smaklig spis! / Anki och Håkan

PS. Vilka grönkålens positiva egenskaper är? Hur mycket som helst men tar vi en annan gång, vi ska inte överdosera informationen... DS
x

tisdag 7 januari 2014

Fisktacos, vardag som helg!

Så, då verkar det som att de allra flesta i ledighetskommittén har återvänt till sina jobb och skolbänkar igen, precis som en halvan av Mårtenssons har gjort. Håkan pedalade iväg tidigt i morse för att åter igen ta itu med korvstoppning och köttbullsrullning, medan Anki faktiskt har varit ledig även idag. Eller ledig och ledig, det har både varit rehabträning på gymmet och träning hemma i köket, att träna på morgonen visade sej nämligen ge en uppiggande start på dagen:)

Vad gäller mat och middagsplanering återgår vi nu igen till en planerad meny där rätterna lutar lite mer åt vardagshållet, både i vårt riktiga kök och vårt kök på nätet, och idag råkar det bli så att det vankas fisk på båda ställen. Er tänkte vi bjuda på en simmande variant av fredagsfavoriten tacos medan vi själva provar en ny sillrätt, smakar den gott så lär den hamna här i framtiden.

Fisktacos är en snabbt fixad måltid som du serverar med de tillbehör som passar dej och din smak, din kyl och tid. Har du ont om tid så använder du en av påsarna med färdigblandad sallad från affären, gör en snabb vitlökssås (eller kör på en färdigvariant) och öppnar en majsburk. Har du lite mera tid till förfogande så mosa samman en guacamole, strimla och hacka fler grönsaker och stek på några skivor bacon till serveringen.
Fiskbitarna panerar du antingen i panko eller ströbröd som du blandat med köpt tacokrydda, eller din hemmagjorda kryddmix - lätt som en plätt att göra!

Fisktacos med tillbehören; inlagd rödlök, enkel vitlökssås och guacamole.

Tacokrydda
1 msk anchochilipulver
1 msk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
2 tsk malen spiskummin
2 tsk oregano
1 tsk salt
1 tsk socker, gärna rårössocker
Blanda samman alla ingredienserna och sen är det färdigt att användas.
Du kan förvara kryddblandningen i plastburk med lock flera veckor.

... och så en närbild av skapelsen, passar lika bra på en tisdag som den gör på en fredag! 

Fisktacos  2 port
300 g torskfilé
½ lime, pressad saft
mjöl
1-2 ägg
panko eller ströbröd
tacokydda, mängden hänger lite på din och kryddmixens smak
tortillabröd eller pitabröd
grönsaker efter eget tycke och val
dressing av något slag
gärna någon skiva stekt bacon
Skär fisken i bitar, ca 3 cm breda och låt dom marinera i pressad lime en stund innan de sak paneras.
Häll ut mjöl på en tallrik, knäck ner ett ägg i en djup tallrik och vispa samman, och på en tredje tallrik blandar du samman panko/ströbröd med tacokrydda.
Börja med att doppa fiskbitarna i mjöl så de täcks runt om, doppa dom sedan i ägget och till sist ner i pankomixen.
Stek fiskbitarna i smör blandat med olja, ca 3 minuter på varje sida.
Lägg de stekta bitarna på hushållspapper så de rinner av innan du serverar dom med dina tillbehör.

Ikväll fortsätter vi det vi påbörjade igårkväll, ytterligare en av våra favoritsysselsättningar, och kikar vidare på resa till sommarens semester. Den kommer att äga rum samtidigt som frun i köket firar sin 45:e födelsedag och vart det bär av råder det just nu lite delade åsikter om... Vi får väl se vart vi hamnar till sist, vi brukar ju komma överens och ska säkert göra det även denna gången:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

X

söndag 5 januari 2014

Porchetta, gott att fira med!

Alltså fråga oss icke vilken dag det är idag för vi har baske oss knappast den blekaste aning... det var fredag på en lördag igår, idag är det lördag på en söndag och det är dessutom en afton som följs av en söndag på måndagen... Kan det bli annat än förvirrat? Att det sedan har varit slöa lediga dagar i två veckor hjälper ju inte till direkt, men vem är vi att klaga?

En av dessa förvirrade dagarna fyllde vårt kök alltså fyra år och den firades i finaste sällskapet minsann, vi bjöd hit Freddy på en bit mat för att sedan gå på bia*, en tradition lika gammal som den första Harry Potterfilmen. Vi tre har nämligen sett alla HP-filmerna och alla Sagan om ringen-filmerna tillsammans och nu är det Hobbit som gäller, en väldigt trevlig tradition om ni frågar oss. Fast den tjyvatjocka känslan som infinner sej efter största lådan popcorn med tillhörande dryck är inte vidare trevlig, men dock en tradition och sådana ska inte brytas:)

Våra Instagramföljare fick en liten föraning om vad det var som skulle serveras i köket när vi la upp en köttig bild på förberedelserna. Bilden på den färdiga middagen tillhör väl inte de allra bästa men efter lite meckande så blev den lite bättre i alla fall... ja, ni får försöka överleva:)


Förberedelserna avslöjade att det var porchetta som stod på menyn (inte bruchetta som en viss Amy läste det som:)) och en sådan tar sin lilla tid i ugnen, i runda slängar 2½ timme men det är väl värt sin väntan. Det blir verkligen saftigt och smakrikt, nästan så det inte kräver kniv eller någon större ansträngning att tugga! Fyllningen slängde mister M samman lite efter eget huvud och det gillades av våra smaklökar.
Italien är ursprungslandet för detta fyllda fläskkött som egentligen lagas till över öppen eld, men med tanke på grannar och brandfaran så valde vi att använda ugnen istället för att tända eld på trägolvet i köket. Vi rekommenderar att ni gör detsamma: 

Porchetta 4 port
1½ kilo sidfläsk med eller utan svål
2 msk grovt havssalt
1 msk socker
3 vitlöksklyftor, fint hackade
2 schalottenlökar, fint hackade
½ kruka färsk oregano
½ kruka färsk timjan
½ pkt bacon, halverade skivor
1 citron, rivet skal
1 msk fänkålsfrön, malda
nymald vitpeppar
Till formen:
2 dl rött vin
1 dl vatten
ca 6 st katrinplommon
Antingen så ber du någon i affären där du köper köttet att fläka upp köttbiten till dej så det blir två halvor som hänger samman på ena kortsidan, eller så gör du det själv. Det är inte alls svårt!
Gnid in både under- och översida med salt och socker och låt sedan biten ligga en stund i kylen så smakerna får en chans att tränga in.
Fördela sedan de övriga ingredienserna på köttet och rulla därefter ihop biten från kortsidan, som en rulltårta och bind samman runt om med ett steksnöre.
Fräs köttrullen så den får fin färg runt om och lägg sedan över den i en ugnsfast form, vispa ur stekpannan med vatten och häll det i formen tillsammans med vin och katrinplommonen.
Ställ in formen mitt i ugnen på 140 grader i ca 2½ timme, använd gärna köttermometer som ska visa 70 grader när köttet är färdiglagat.
Låt köttbiten vila under aluminiumfolie 15 minuter innan du skär upp och serverar.

Till vår porchetta bjöd vi en vanlig risotto och en snabbfräst grönkålssallad.

Risotto
2 schalottenlökar, fint hackade
1 stjälkselleri, fint hackad
1 msk olivolja
2 msk smör
3 dl avorioris
någonstans runt 1 liter varm grönsaksbuljong
1 dl riven parmesanost
rostade pinjenötter efter eget tycke och smak
Hetta upp olja och smör i en tjockbottnad gryta och låt lök och selleri mjukna där i under omrörning, det får inte ta färg.
Tillsätt riset och låt det fräsa med tills det blir genomskinligt.
Börja sedan hälla i den varma buljongen, någon deciliter i taget och rör om under tiden som det kokar in i riset. Fortsätt hälla i buljongen och röra tills riset är färdigt, det ska fortfarande lite tuggmotstånd kvar i kornet när det är klart.
Blanda ner parmesanost och smaka av.

Grönkålssallad
10 stjälkar färsk grönkål
2 vitlöksklyftor, fint hackade
½ citron, rivet skal och pressad saft
salt och svartpeppar
grovt riven parmesanost till servering
Skölj grönkålen, dra bort de grova stjälkarna och dela bladen i mindre bitar.
Fräs kålen i olja en kort stund och tillsätt sedan vitlök, citronsaft och skal.
Låt det hela fräsa några minuter och smaka av med salt och peppar.
Servera med parmesanost.

Nu väntar ytterligare två dagars lojt leverne innan verkligheten åter drar igång, vi ska se till att göra så gott vi kan för att njuta av dom. Kanske en promenad iklädda regnkläder idag, vem vet.
Vi önska er alla en fortsatt fin helg!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
* vi säger så här nere i trakterna om bio:)

fredag 3 januari 2014

Vi fyller år!

Då är det åter dags för jubileum här i vårt kök, det fjärde i raden. Inte riktigt klokt är det, redan 4 år har det gått sedan vi tog våra första staplande steg, slog upp portarna och bjöd in er till vårt kök! Om ni blir nyfikna på hur det såg ut i tidernas begynnelse hittar ni vårt första inlägg här. Inte så fasligt annorlunda egentligen, möjligtvis har fotona blivit bättre och framförallt så lyckas vi numera komma ihåg att ta bilder på maten vi äter:)

Som traditionen bjuder så tänkte vi summera året som har gått, vad det har bjudit oss på och vad vi har bjudit er på. Det blir i vanlig ordning mat blandat med minnen och däremellan matminnen.
Vi konstaterar att 2013 var övervägande positivt för vår del, inga större tråkigheter jämförelsevis med 2012 och 2011, och det tackar vi för!
Så här ser 2013 års godbitar ut, bara klicka på länkarna så tar ni er vidare:

Januari: Vårt internetkök firade 3 år och jubileumsinlägget hittar ni här. Jamie Olivers lasagne blev fantastiskt god och gav ringar på vattnet när flera av våra kollegor i sfären lagade till den efter vårt tips. Vi bjöd på lite matnyttiga Köpenhamnstips från vår julresa dit och lagade till två absoluta favoriter, ett superenkelt vitlöksbröd och en fransk löksoppa.

Februari: Två varianter på vildsvinskorv fixade Håkan till denna månaden, en färsk och en rökt och båda var väldigt goda. Vi smaksatte en stek med lakritspulver och Ankis syrra bjöd på ett recept på rödbetsbröd.

Mars: Det 1000:e inlägget såg dagens ljus och det bjöd på en lammgryta. Vi tipsade er om vårt absoluta favoritrecept när det gäller pizza, nämligen den kalljästa pizzadegen och toppade den med tre olika varianter. Vi åt en del ägg och lyckades både med pocherade ägg och ägg i kokott.

April: Månaden för ny bloggträff med våra vänner från matbloggarvärlden, denna gången var det Göteborg som stod för värdskapet. En resa till Budapest blev det också och den bjöd vi på bilder från här och här
Vi ändrade utseendet här på bloggen och serverade samtidigt en fänkålsrisotto, Håkan svängde ihop en spansk korv och vi lyckades äntligen hitta ett recept på hur man lagar till den goda citronsåsen vi ätit på kinarestauranger lite här och var. 

Maj: Vi lagade mat på annan adress när vi bjöd på Mexicansk fiesta hemma hos Persson/Jansson för att vid ett senare tillfälle bjuda på en oerhört svensk maträtt vid namn smörgåstårta hemma hos oss. 
Kort därefter lagade vi till de absolut godaste ostbollarna i tomatsås ni kan tänka er, gnudi, ett recept som vi kommer att använda oss av i helgen igen!

Juni; Detta var månaden då vi drog i gång med veckans underlättare som visade sej bli väldigt uppskattade, den första hittar ni här. Nu har menyförslagen haft lite julledigt men dom är snart tillbaka igen, det lovar vi! 
Dessutom uppfann vi ett nytt uttryck när vi lagade till en "OOG" lammfärssås att servera till pasta och fortsatte med en fantastiskt god vegetarisk burgare

Juli: Äntligen fick vi våra tummar loss och lagade till en gammal skånsk rätt som vi länge velat prova, närmare bestämt lerpottasill. Flädersaft gjorde vi också för första gången, men absolut inte sista! Det grillades en hel del och hemma i Carina och Affes trädgård bjöds vi på en massa gott.
Vi nådde den svindlande summan av en halv miljon läsare, något som vi inte hade en enda liten tanke på skulle hända då för tiden!

Augusti; Mårtenssons kök gjorde debut på Instagram och det så klart under namnet @martenssonskok, inte helt lätt i början men nu rullar det på:) 
Det gjordes en hel del inlägg om vår semesterresa till Madeira, här lite allmänt, här om Funchal och lite av vad man kan syssla med där, här om maten och hotellet och slutligen här om blommor och levadan. Dessutom förklarade vi (läs Håkan) vad en ytterfilé egentligen är och tipsade om ett gott recept på en sådan.

September; Vi gav oss ut i skogen som vi har alldeles runt knuten och det fanns ingen hejd på vår glädje när vi hittade lingon och äpplen att plocka med hem! Av äpplena blev det en fruktansvärt god äppelkaka och av lingonen blev det sylt, så klart. Vidare upptäckte vi det absolut bästa sättet att få njuta av frasiga pommes, tack vare Nigella. 

Oktober; Började vi experimentera lite med matfotograferingen, ingredienserna är faktiskt ibland vackrare att titta på än det färdiga resultatet - hur gott det än smakar:) Först ut var en mustig lammgryta med svamp som var egenhändigt plockade på vår svamputflykt med Carina och Affe.
Vi åkte till Prag och firade Håkans 45-årsdag, njöt av fantastiskt höstväder och en massa god mat.

November; Denna månaden bjöd bland annat på en middagsbjudning med en meny som gick i 70-talets tecken då vi serverade ansjovisrulle, skånsk kalops och inkokta päron. Julen började göra sig påmind när vi lagade till griskinder i lergrytan och satte smak med hjälp av glögg och därefter svängde samman en cheesecake som lös gul av saffran

December; Gick inte helt överraskande i julens tecken och det serverades en hel del inlägg med mat passande för julbordet. Men inte bara julmat hamnade här i köket, vi bjöd på en av de godaste pastarätterna med fisk och skaldjur vi hitintills fått till, cannelloni med lax- och räkfyllning.
Sista bidraget från sommarens kakbuffé hamnade äntligen här, hett efterlängtat.
Årets sista inlägg och hälsning gick i paljetternas tecken

Nu blickar vi framåt, satsar på ytterligare ett år här i köket och hoppas att ni, och ännu fler matglada, vill fortsätta följa med oss på vår köksresa.
Så välkomna in, slå er ner vid vårt köksbord och bli inspirerade år 2014!

Smaklig spis! / Anki och Håkan