Så har vi nu lyckats välja ut lite bilder från lördagskvällen då vi bjöd hem våra goda vänner Anne och Ingemar på middag, en middag som vi plötsligt fick för oss skulle ha ett italienskt tema. Vi laddade upp med italiensk musik, både på Spotify och i cd-spelaren, Dean Martin sjöng för allt vad hans pipor höll och blev hes till slut! Dukningen lyckades vi rädda i sista sekund och det hela blev till slut en oerhört lyckad och väldigt uppskattad kväll.
Håll i er, för idag blir det en långtradare i köket - en Italiensk sådan - och vi börjar bakifrån med efterrätten:
Vi ville verkligen inte bjuda på tiramisu, pannacotta eller semi freddo, inte för att vi tycker illa om det, men vi kände att det var gjort. Därför blev vi smått överlyckliga när vi hittade ett tips på en marängsviss med limoncello, så in i vassen gott och så snabb att fixa till att den står på bordet innan dina gäster har hunnit säga Ciao!
Marängsviss med limoncello 4 port
Vaniljglass, mängd efter behag
Maränger, mängd efter behag
1 dl lemoncurd
ca 4 msk limoncello, smaka av så du får den smaken du vill ha
några lite syrliga bär, gärna hallon eller varför inte granatäppelkärnor
Rör samman lemoncurd och limoncello, smaka av.
Varva glass, maränger och lemoncurd i ett portionsglas.
Dekorera med bären och servera.
Men eller visst? Enklare än så kan det väl knappast bli. Och är det någon som hellre vill ha en alkoholfri variant så går det utmärkt att pressa ner lite citron i lemoncurden och röra samman, smaka av och servera likadant.
Så över till resterande delar av vår italienska kväll, vi ber redan nu om ursäkt för bildkvalité som är lite si och så, men det blir så när ljuset inte är riktigt tillräckligt... Men ni får helt enkelt stå ut, eller sluta titta nu.
En röd och vitrutig duk kändes nästan obligatorisk på matbordet men inte en enda fanns att uppbringa i vår stad eller på nätet. Tillslut frågade vi runt lite bland de vi känner och ingen hade någon på lager heller. Så den idén gav vi upp på vid middagstid på lördagen och styrde stegen mot ICA för att inhandla liteblommor att lysa upp med.
På vår väg dit ut går vi alltid förbi (med betoning på förbi) Röda Korsets loppisaffär och som av en händelse fick vi ett infall att denna gången gå ner och kika lite grann.
Vad tror ni ligger där på en hylla och bara väntar på oss? Vår rutiga duk!!! Vilka är oddsen?
Väl hemma igen med vårt fynd så fullkomligt sprutade dukningidéerna ur oss. Håkan ställde tomatburkar på bordet för bestick- och brödförvaring, Anki fyllde vaserna med olikfärgad pasta och eftersom vinflaskan inte var tom än så letades en rustik ljusstake fram i gömmorna.
Röda julaservetterna letades fram och tada, Mårtenssons Italienska trattoria hade öppnat!
Istället för förrätt vid matbordet dukade vi upp ett antipastibord med allehanda godsaker.
I de fyra vita skålarna ses olivtapenade, basilikapesto, svarta oliver och inlagda gröna oliver.
På den svarta skifferskivan ligger parmesanost, Cantadou Basilika- gräslöksost (har ni inte smakat än så måste ni göra det fortast möjligt!), spickeskinka, fänkålssalami, rökt fläskfilé och
I de fyrkantiga skålarna finns marinerade kronärtskockshjärtan och
pinnar med tomathalva, basilikablad och en halva minimozzarella.
Marinerade kronärtskockshjärtan
1 burk kronärtskockshjärtan
½ citron, rivet skal och pressad saft
olivolja eller rapsolja
salt och svartpeppar
rosépeppar, krossad
hackad persilja eller basilika, eller båda
riven parmesanost efter smak
Dela hjärtana i fjärdedelar och lägg på ett fat med hög kant.
Blanda samman olja, rivet citronskal, citronsaft, persilja och smaka av med kryddor.
Häll blandningen över kronärtskockshjärtana, blanda runt försiktigt och riv över generöst med parmesanost.
Ställ fatet i kylen och låt det hela dra till sej smakerna, ta fram en stund innan servering.
Vill du hellre ha vitlökssmak på marinaden så finns det
ett recept på det här.
Marinerade oliver
400 g gröna oliver
1 dl olivolja
2 tsk malen koriander
½ citron, pressad
½ citron, skivad
4-5 vitlöksklyftor
Tryck till oliverna en smula och lägg i en skål med lock.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda runt.
Låt stå i kylen och marinera, minst en timme.
en alkoholfri sötbitter italienare som passar fint som aperitif.
Till varmrätten drack vi rött och vitt vin och San Pellegrino.
Det röda vinet
Villa di Monte ingår i systembolagets beställningssortiment, vi hade vårt på 4 dagar, och är en sådan där vinflaska med bast runt som säkert de flesta förknippar med Italien.
Vinet var faktiskt gott, av någon anledning var vi lite skeptiska men vi blev glatt överraskade och lär köpa det flera gånger.
Och så till sist ännu en bild av den smaskiga desserten!
Vad som hände med resterna behöver ni väl inte fråga?
Nu kära läsare, har ni nu orkat harva er genom hela inlägget så vill vi önska er alla en riktigt fin helg. Vi hoppas ni får njuta av massor av gott både här och där, och kanske en smaskig efterrätt på det:)
Buen appetito! / Anki och Håkan