fredag 28 februari 2014

Chokladmousse med avokado

Man skulle ju nästan kunna tro, av rubriken att döma, att det i dag ska handla om en avundsjuk chokladmousse. Ja ni vet, grön av avund... (hahaha, där fick vi allt till det:)
Men nej då, riktigt så farligt är det inte! Vad vi syftar på är en chokladmousse som ha fått sin makalösa krämighet från avokado, Jajamensan, ni läste helt rätt - avokado! Vi kan ju tycka att det nästan är lite synd att den inte är grön till färgen, för det om något hade ju verkligen avslöjat avokadonärvaron i glaset, men åh andra sidan är det kanske tur:)

Att ha avokado i just efterrätter är något vi haft på vår to-do lista ett bra tag nu efter att vi läst om det hos flera av vår fina bloggarkollegor. Remsan har frestat oss, Hovkonditorn och Amy har inte varit sämre dom och även Ryska dockor har dragit sitt strå till stacken. Och så många matgalningar kan ju inte ha fel:)
Receptet vi använde oss av till vår chokladmousse hittade vi i ett annat bloggarkök som tillhör Nilla. Lätt som en plätt gick det och smaken fick 6 tummar upp i det Mårtenssonska köket!
6 tummar?! Absolut, inga felräkningar alls, vi bjöd nämligen Freddy på en portion av denna krämiga skapelse när han gästkockade i vårt kök på sushikvällen.


Och nej, detta är väl inte kökets bästa foto hitintills, men så här blir det när 3 sugna personer vill hugga in på sötsakerna fortast möjligt! 

Chokladmousse 4-6 portioner
100 mörk choklad, minst 70 %
1 mogen avokado
1 dl kokosmjölk, endast det tjocka krämiga som ligger överst i konservburken
2 äggvitor
2 msk honung
1 nypa salt
Bryt sönder chokladen i mindre bitar och smält dom, tillsammans med kokosmjölken över ett vattenbad.
Rör samman så det blir en slät massa och låt det svalna.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Kör avokadon i en mixer, tillsätt honungen och chokladsmeten lite i taget så det blir helt slätt.
Vänd ner vitorna i chokladsmeten och blanda försiktigt samman.
Klicka upp moussen i portionsformar och ställ i kylen några timmar så det stelnar.
Servera, gärna med lite vispad grädde som gör det hela ännu mera gott!

Vi har ett par avokadodesserter till som vi känner för att testa och är det fler där ute som sitter på något gott tips så får ni mer än gärna dela med er av det! Släng iväg en god kommentar bara, kanske är det fler än vi som vågar köra ner en grön klick i efterrätten.

Helgens planer innehöll en liten festlighet som tyvärr blev inställ och uppskjuten i sista minuten då värdinnan drog på sej en magsjuka, något som verkar sprida sej genom stan. Peppar, peppar så har vi båda begått oss!
Något som däremot inte är inställt är vårt restaurangbesök i kväll. Vi ta och sadla stålhästarna och trampa ut till Saltan, Ystads Saltsjöbad, för att äta på deras ganska nya restaurang Vitas. Vi har hört väldigt många positiva kommentarer om maten och miljön och nu är det alltså dags att kolla om det faller Mårtenssons i smaken. Vi har tjuvkikat på deras meny och det bådar gott...

Nu vill vi önska er alla en riktigt fin helg, vi hoppas på att vårkänslorna fortsätter skölja över vårt avlånga land och att ni får en helg full av god mat och dryck!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

onsdag 26 februari 2014

Kycklingpaj med mandelmjöl

Något som alltid är lika roligt (om ni frågar oss alltså) är att testa nya grejer som dyker upp här och var i mataffärerna. Just nu vimlar det av olika nya mjölsorter som t.ex nyponskalsmjöl, kokosmjöl (är det förövrigt samma som kokosnötsmjöl?) och mandelmjöl, och alla är de kanonbra för de som är glutenintoleranta att använda. Andra flitiga användare av flera av dessa mjölsorter är de av oss som försöker dra ner på snabba kolhydrater som då t.ex vanligt vetemjöl är. Än så länge har vi bara plockat med oss kokosmjöl hem från affären och det paketet ligger fortfarande oanvänt i skafferiet, men det ska vi snart råda bot på!

Något vi däremot har testat, både att tillverka och att använda i matlagning, är mandelmjöl. Vi hämtade hem Ankis föräldrars mandelkvarn, köpte hem en stor påse mandel och satte i gång att mala. Easy peasy var det, frun varken skållade eller skalade de små bruna utan bara körde på! Priset blev garanterat väldigt mycket lägre på det hemmamalda än det färdigmalda och vi kan rapportera att en mandelkvarn inte kostar skjortan i affären. Vi hittade på Åhléns i Malmö för den ringa summan av 149 kronor, men man kan säkerligen fynda på loppisar också om man kikar runt.
Något att tänka på när man gör sitt eget mandelmjöl är att sikta det genom en finmaskig sil, det är nämligen så att vissa stora bitar kan slinka genom kvarnen och leta sig ut i mjölet.


Första tillagade rätt med mandelmjöl blev denna kycklingpaj som vi hittade inspiration till i Birgitta Höglunds kokbok, hemasad från bibblan. Fyllningen förändrades för att passa vårt kylskåp och detsamma kan ni göra. Väldigt god blev den, dock fick vi göra 1½ sats pajskal eftersom det inte räckte till pajformen vi hade, så vill ni göra den så räkna att den max räcker till en form på 24 cm. Oroa er inte för att det ska smaka mandel alls, det finns inte en tillstymmelse av mandelsmak här. Bara god och krämig fyllning...

Kycklingpaj med mandelmjöl
Pajskal (räcker till en pajform på 24 cm)
50 g kallt smör
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk (finns på hyllan med glutenfritt i din mataffär)
1 krm salt
1 ägg
Blanda samman fiberhusk, mandelmjöl och salt i en skål.
Tärna smöret och lägg ner i mjölröran och knäck ner ägget.
Arbeta snabbt samman degen tills smöret blandats med mjölet och tryck ut degen i en smord pajform.
Om du upplever att degen är lös (vi gjorde inte det) så kan du behöva en slickepott för att fördela degen i formen och plastfolie att täcka skalet med när det ska tryckas ut.
Ställ in formen i kylen och låt skalet stelna under minst 30 minuter.
Förgrädda skalet i 5 minuter på 200 grader.

Fyllningen
400 g stekt/grillat eller kokt kycklingkött i bitar
ca ½ huvud broccoli, kokt i mindre buketter
1 röd paprika, strimlad
½ röd lök, fin hackad
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk balsamvinäger
1 msk soja
dragon, basilika, oregano
salt och svartpeppar
Fräs paprika, lök och vitlök någon minut, ta i kycklingköttet och slå i vinäger, soja, örter och kryddor och låt vätskan koka in.
Lägg grönsaksfräset i pajskalet och fyll på med broccolin.

Äggstanning
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl riven smakrik ost
salt och svartpeppar
Vispa samman ägg, crème fraiche och ost, smaksätt med salt och peppar.
Häll stanningen över fyllningen och grädda mitt i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter.
När äggstanningen har stelnat är pajen klar.

Nu hoppas vi att vi kanske har lyckats inspirera er att prova, för er, nya saker och ge er ut på okänt vatten. Kanske flera av er blir sugna på att mala lite mjöl eller laga mat med andra ingredienser än de ni är vana vid, oavsett om det är mandlar eller något annat. Det värsta som kan hända är ju att det inte blir som ni tänkt men det behöver ni ju inte avslöja för någon, bara vissla och låtsas som att det gått helt enligt era planer:)

Lycka till!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 24 februari 2014

Wallenbergare från havet

Han fortsätter leverera, den där Mannerström! Eller, nja, rättare sagt så är det den där Mårtensson som fortsätter med leveranserna, Mannerström står för kokboksutgivningar och inspiration. Att hans fiskbok är vältummad och numera har lite fläckar här och var på sidorna kommer väl kanske inte som en överraskning, den är ju flitigt använd i vårt kök.

Senaste middagen herr Mårtensson lagade till från boken tänkte vi bjuda er på här i dag, en klassisk husman som har fått en liten "Make-Over" och fått se sin huvudingrediens utbytt.
Det är Wallenbergare vi syftar på, en fluffig biff som man vanligtvis lagar till på kalvfärs
(recept på det hittar du här) men som här är gjord på fisk istället och då plötsligt får namnet Havets Wallenbergare.

Tro nu för allt i världen inte att detta är avancerat att laga till, det låter mer hejsan än vad det är. Det ni ska tänka på är att försöka använda er av färsk fisk eftersom smeten lätt blir blöt, rinnig och lös om firren har varit i frysen innan. Vilken vit fisk som helst ska gå bra meddelar Leif, vi körde med torsk och det funkade fint. Panering är valfritt, i ursprunget finns ströbröd med, men det är inte nödvändigt om ni frågar oss.


Vi serverade våra Wallenbergare med brysselkål som vi råstekte tillsammans med haricots verts, solrosfrön, citronskal och citronsaft som pressades över och fick puttra med någon minut. Mot slutet av stektiden så slängde vi ner lite bladspenat, saltade, pepprade och så var det klart!
Den gröna bollen som ni ser till höger om fiskbiffarna är en grön ärtpuré, ett tillbehör som Leif föreslog. När vi följt hans recept och smakade av så tyckte vi att det föll ganska platt, så det fick se sig uppiffat och genast så reste ärtorna från spillrorna och lös upp:) 
Såsen är en som vi lagat till tidigare, en smörbomb vid namn Beurre Blanc (recept här), kanske ingen man äter så där vansinnigt ofta men till en lördagsmiddag som denna satt den som en smäck! 

Havets Wallenbergare   2 port+matlåda
400 g färs på vit fisk, vi använde torsk (bäst blir det om fisken inte har varit frusen innan eftersom smeten då gärna blir för blöt) Har du inte fiskfärs så kör du fiskbitarna antingen i en kvarn eller i en mixer.
2 äggulor
3 dl vispgrädde
salt och peppar
ev. ströbröd till paneringen (vi hoppade över detta och det funkade finfint!)
Kör färsen i en matberedare med gulorna, salt och peppar.
När det liknar en klump så börjar du mata i grädden, lite i taget tills det blir en krämig smet.
Forma smeten till biffar, lättast om du blöter händerna mellan varje biff.
Vill du så vänder du nu biffarna i ströbröd annars steker du på dom direkt i smör på medeltemperatur, ca 5 minuter per sida.

Ärtröra
250 g gröna ärtor
1-2 schalottenlökar, fint hackad
½-1 citron, rivet skal och pressad saft efter eget tycke och smak
hackad dill
en klick crème fraiche
salt och peppar
Fräs löken i ordentligt med smör så den mjuknar, utan att den tar färg.
Tillsätt ärtorna och låt dom fräsa med en stund.
Riv ner citronskalet, pressa i saften och krydda, låt det puttra en väldigt kort stund, ca 2 minuter.
Ta från värmen och mosa sönder ärtorna, går bra att använda en mixerstav om du vill ha en lite mer finfördelad röra, blanda i dillen.
Smaka av och rör eventuellt ner crème fraiche om du så önskar för en lite piggare smak och mer krämighet.

För övrigt kan vi rapportera att våren fortsätter husera  här nere på solkusten, fågelkvitter och dylikt i skogen på cykelturen hem från jobbet är väldigt uppiggande! Tror minsann inte att solen gick ner förrän vid halv 6 tiden:)
Dessutom har vi fått en trevlig leverans till köket ikväll och det gör ju verkligen inte denna dagen sämre på nåt vis. Visserligen fick det göras vissa korrigeringar på veckans meny, men inte heller det gör ont någon stans!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 23 februari 2014

Veckans underlättare, vecka 9.

Vi har slagit upp våra ljusblå till ännu en underbart solig dag, termometern visar siffran 8 i skuggan och energin är på topp! Enligt vädergubbarna så heter numera årstiden vår, det har nämligen varit mer än 0 grader 7 dygn på raken och då är vintern över. Tack för det säger vi och sörjer faktiskt inte alls:)
Det är inte klokt så mycket en gul stjärna i storlek XL kan göra för humör och pigghetsnivå. Vi tog oss en tur vid stans hamn i går och hugaligen vad det blåste kallt från havet, den turen ser vi till att undvika på dagens långpromenad. I stället styr vi våra tåspetsar mot Anne och Ingemar som har utlovat kafferep, en söndagsaktivitet vi inte sena att tacka ja till:)

Men innan vi ger oss av så tänkte vi aktivera er, våra härliga läsare, med ett förslag till middagar för kommande vecka, den nionde i raden och den sista för februari månad. En av våra absoluta favoriträtter finns med på fredagen, holabalooba så gott det är med gnudi och har ni inte provat så är det dags nu. Av burkad tonfisk blir det saftig biff och av jordnötter och morötter blir det likaså. Italiensk soppa, filégryta, laxgratäng och fyll kyckling, ja här har ni alla de 7:


Matsedel för vecka 9
Måndag: Meatless monday bjuder på jordnötsbiffar med lite hetta från sambal och sötma från morötter.
Tisdag: Vi fortsätter med biffar men eftersom det är fiskdag så serverar vi tonfiskbiffar. Lägg dom i en hamburgare eller servera till en sallad med en god kall sås.
Onsdag: Visserligen är ju då alltså vintern officiellt över men det betyder ju inte att man kan behöva värma sej med en soppa ändå. Här hittar du en minestronesoppa som kan passa fint för det ändamålet.
Torsdag: Lägg fyllda kycklingfiléer, dessa med parmesanost och skinka signerade Håkan, på tallriken. Under tiden som de står i ugnen så förbereder du fredagens middag:
Fredag: Börja förbereda fredagens italienska middag redan på torsdagen när kycklingen står i ugnen. Rulla små goda gnudi av parmesanost och ricottaost, koka i vatten och servera med en tomatsås. OOG-middag så det förslår!
Lördag: Rosépeppar är en väldigt god krydda som du hittar här i en god och enkel fläskfilégryta med bacon och rosépeppar. Smarrig lördagsmat när det är dags för den "andra chansen".
Söndag: Fisk nummer två slänger vi in på söndagen och lagar till en laxgratäng med citronsås och en stor dos av hackad dill. Dill kan man tydligen aldrig överdosera:)

Nu hoppas vi att ni  får njuta av en riktigt skön söndag, att ni håller er fria från alla förkylningsbaskelusker och får en riktigt bra vecka!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 22 februari 2014

Baconlindad ryggbiff med krämig gratäng.

Hoppsan så var det redan lördag minsann! Inte vilken lördag som helst är det, det är den sista för denna månaden och den är härligt vårlig och solig, i alla fall i här nere i Skåneland. Så fort det Mårtenssonska hemmet är färdigstädat och vi bjudit er på dagens middagstips så ger vi oss ut och laddar batterierna. Allt ljus mottages tacksamt!

Något annat vi mottog med stor tacksamhet var det fina hjortköttet som landade i vårt kök för ett tag sedan. Vi har sagt det innan men vi säger det igen, flyttar vi så tar vi med grannen inunder, så är det bara! Bättre viltleverantör går det förmodligen inte att få tag på.
Senaste bit att bli tillagad i köket var den hela ryggbiffen, en oerhört mör och fin köttbit med god smak av vilt. Håkan valde att vippa in biten i rökt sidfläsk, har ni inte det så går det bra även med bacon, framförallt för att köttet ska behålla sin saftighet men naturligtvis även för smaken. Lite inklappning av örter som passar fint det vilda sen krävs det inte så mycket mer faktiskt, ingen mat som behöver krånglas till på något vis:


Baconlindad ryggbiff av hjort  4 port
Ryggbiff av hjort i hel bit, ca 500 g
Salvia, timjan, rosmarin
Rökt sidfläsk i skivor eller bacon
1 stjälkselleri, i mindre bitar
1 röd lök i klyftor
Klappa in biffen med örterna och linda sedan in köttbiten i sidfläsket.
Stick in en ugnstermometer mitt i köttet, lägg över i en ugnsfast form och dra över lite mer örter.
Lägg lök och selleri runt köttet i formen och ställ sedan in formen mitt i ugnen på 125 grader.
Låt köttet steka tills termometern visar 62 grader, det tar ca 45 minuter beroende på hur tjock köttbiten är.
Ta ut formen och låt köttet vila under en bit ugnsfolie 10-15 minuter innan du skär upp den.

Till vår köttbit åt vi en blomkålsgratäng med lite broccoli och en krämig ostsås i, det behöves därmed ingen sås utan det räckte gott och väl med ett vitlökssmör till. Naturligtvis går det bra med vilken annan sorts gratäng som helst, eller kanske lite ugnsrostade grönsaker och en god kall sås a'la en yoghurtvariant.


Blomkålsgratäng  4 port
1 blomhuvud med stammen, dela i buketter och skiva stammen
1/2 broccolihuvud med stammen, i buketter och skiva stammen
2 d riven ost med god smak
3 dl grädde
Salt och peppar
vitlökspulver
Ev. osttärningar om ni har det på lager
Blanda samman osten och grädden, smaksätt med salt, peppar och vitlökspulver.
Kok blomkålsbitar och broccolibitar tills de är halvmjuka, häll bort vattnet och låt dom ånga av.
Lägg bitarna i en smord ugnsfast form, häll på gräddröran och gratinera mitt i ugnen på 250 grader i ca 10 min.


I går var det verkligen inget vidare fint vårväder inte, men då passade vi på att ta en länge planerad tur till Malmö. Fru M var uppe i ottan för ett träningspass och när hon återvände hem så stod frukosten framdukad och väntade, det går alltså ingen nöd på henne inte:)
Storstaden bjöd på fönstershopping och riktig shopping, en påhälsning hos vår goda vän Anne som numera jobbar där inne och förhoppningar om att få träffa George Clooney. Nu var tyvärr inte Mr. Clooney på plats i Nespressobutiken så Mr Mårtensson ägnade sig istället åt trösthandel där inne. Två nya espressokoppar han velat ha sedan han såg dom i den där tv-reklamen för första gången fick följa med hem till kaffeapparaten.

Förutom shopping så passade vi dessutom på att testa vildmarkslivet... 
Och nej, närmare det livet än så här lär vi nog inte komma:)

Ha nu en riktigt fortsatt skön lördag och helg, så ses vi imorgon igen för en ny veckomatsedel!
Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 19 februari 2014

Färsfyllda paprikor

Så kul att läsa alla era fina kommentarer om vår sushikväll, ni är för härliga, och vi ska se till att Freddy verkligen tar del av alla komplimanger - det var ju faktiskt han som gjorde det mesta av det bästa jobbet.

I dag blir varken fisk eller japanskt här i vårt kök, ingenting som behöver rullas på någon speciell matta eller skivas så där väldigt tunt. Istället blir det en gammal klassiker som känns som att den härstammar från 70-talet någon gång, när vi lägger upp en fylld paprika på tallrikarna. För vår del så är detta en rätt som legat i glömska och ide några år, men som vi båda minns sedan barnsben och då kan ni ju själva räkna ut hur länge sedan det är sen vi åt en fylld grönsak...


Nu behöver det ju inte vara en paprika som fylls och gratineras i ugnen, man kan ju slänga köttfärsen i en aubergine, lök eller zucchini. Vill man vara riktigt cool kan man ju göra som fru M gjorde i barndomens glada matlagningsdagar och gröpa ur en gurka, fylla och bjuda resten av familjen på.
Det finns en uppsjö av olika recept på färsfyllningen, den ni får här är den Mårtenssonska varianten och den är av det lite krämigare slaget. En del ost är det i den, vi gillar den där krämigheten som det ger tillsammans med crème fraichen som vi också blandat ner. Önskar ni en hetare färs så dra i sambal eller tabasco, vill ni ha en vildare smak så kör med rosmarin och krossade enbär tillsammans med lite svamp.

Färsfyllda paprikor    2 port+matlåda
400 g valfri färs, vi använde oxfärs
3-4 paprikor, antalet beroende på storleken
1 rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
torkad basilika, oregano och timjan
hackad paprika från locken som skärs bort
1 stjälk selleristjälk, tunt skivad
2 dl passerade tomater
2 dl riven smakrik ost, vi använde västerbottenost
1-2 dl crème fraiche
1 dl philadelphiaost
salt och svartpeppar
Börja med att skära bort den översta delen från paprikorna och gröp ur kärnorna och de vita skiljeväggarna i paprikan. Spara locken som du skär bort och hacka dom lite grovt.
Pensla insidan av paprikan med lite olja och ställ dom sedan på ett ugnsfast fat.
Grilla paprikorna ca 10 minuter mitt i ugnen på ca 200 grader så de börjar få lite färg.
Fräs färsen i smör och olja, tillsätt lök och vitlök och låt det fräsa med någon minut.
Rör ner selleribitarna, paprikabitarna, tomaterna och  kryddorna och låt det puttra en stund.
Rör smman den rivna osten med crème fraiche och philadephiaost och rör ner det i köttfärsen, smaka av.
Fyll paprikorna med färsen och gratinera mitt i ugnen på 200 grader, ca 20 minuter.
Servera med en god sallad.

Innan tillagningen, ser gott ut redan då:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 17 februari 2014

The sushi night!

Att vi hade sushikväll i helgen är ingen hemlighet, det kunde man se både här och där. Det har stått på agendan ett bra tag nu och eftersom vi gärna ville ta hjälp av ett proffs första gången det skulle ske, så var Freddy inräknad i planerna. Nu är det ju som det är med ungdomar, dom har oftast ett späckat schema och herr Persson är inget undantag inte. Det har varit bröllop (nej, inte hans), fester, dinnerdates och resor hit och dit, men nu lyckades vi alltså äntligen få till det i lördagskväll. Vi stod för råvaror och dryck, han för pinnar, rullematta och framför allt kunskapen!

När allt var klart och vi hade rullat färdigt i köket så kunde vi äntligen njuta av våra skapelser och som vi smaskade i oss. Allt var så fantastiskt gott och Håkan konstaterade direkt: "Ännu en rätt som vi inte längre behöver hämta hem från någon restaurang" :) Att det var tack vare hans riskokning som det blev så gott som det blev fanns det väl ingen tvekan om...?

Här har ni allt det goda som våra övningar resulterade i. 
Nigiri gjorda av Anki. Makirullar gjorda av Freddy och sashimi gjort av Håkan som dessutom kokte riset enligt konstens alla regler och, framför allt, Freddys instruktioner.
Vi använde oss av grötris och det gick hur bra som helst, vi märkte inte någon skillnad alls.
(förutom priset då:)) 
På fatet bakom sashimin så ser ni ett fat med sjögräsnudlar som ligger i marinad. 

Att det var Håkan som skulle skiva tonfisk och lax var ganska självklart, 
han är ju ganska van vid att hantera en kniv... 
Det kokta riset läggs på sjögräset, fyllningen läggs mitt på 
och sen är det bara att sätta mattan i rullning! 
Kom bara ihåg att rulla hårt...

... så hårt du känner att du kan och vågar, fram och tillbaka för att få riset så tätt som möjligt runt fyllningen. Ju lösare riset är packat, desto svårare blir det att få rullarna att hålla ihop när de ska skäras och ätas.  
Blöt kanten med lite vatten innan du försluter rullen så det håller tätt.
Första biten som skärs bort bjuder på en tjusig sushivariant med extra fyllning:)

Det kan hända att det kommer en förvidden person som vill lägga näsan i blöt, 
men det får man försöka stå ut med som lärare!

Freddy kände sej extra modig och gav sig på att göra en av makirullarna ut och in med sesamfrön på utsidan och noriarket på insidan. 
Dom blev riktigt lyckade för att vara första försöket, tyckte vi! 
Lägg en bit plastfolie på bambumattan och strö sedan på ett lager sesamfrö.
Lägg därefter på riset, följt av noriarket.
Fyllningen ska läggas på mitten även här och så rullar du, 
precis som tidigare - under djup koncentration! 

Vatten är viktigt när man rullar sushi, speciellt när det är nigirisar som rullar i handen. 
Dels behöver ni vatten för att tvätta labbarna och hålla er rena när ni pillar med färsk fisk, 
men också för att skölja då och då så inte riset fastnar i händerna. 

Tjusiga ändbitar, glöm föralldel inte bort att äta även dessa!

Stolt lärare med hela fatet fullt av godsaker. 
Nu hugger vi in!

Koka sushiris 
8 dl grötris
1 dl risvinäger
1 dl socker
2 tsk salt
Koka upp vinäger, socker och salt så det löser sej.
Koka riset enligt instruktionerna på paketet och häll sedan bort ev. vatten.
Lägg ut riset på ett stort fat, låt de svalna lite lite grann och blanda sedan samman det med vinägerblandningen.
Denna mängden räcker till 5 rullar och ca 20 nigiri.

Vi fyllde våra rullar med lax, gurkstavar, avocadostavar och wasabi.
På kuddarna la vi tonfisk och lax, vissa dekorerades med en bit nori.

Marinerade nudlar
1 pkt sjögräsnudlar
3 msk sesamolja
3 msk japansk soja
4 msk risvinäger
½ tsk sambal oelek
Skölj av nudlarna under kallt vatten och låt dom rinna av ordentligt.
Blanda samman ingredienserna till marianden och smaka av, du kan behöva tillsätta mer av någon ingrediens beroende på din smak.
Häll marinaden över nudlarna och låt dom ligga minst 30 minuter, gärna längre, innan du äter dom.
Dessa påminner lite om smaken på Goma Wakame, så nära det går att komma i alla fall utan wakamen.

Nu hoppas vi verkligen att vi lyckas inspirera fler att våga ge sig på att göra egna sushisar, vi kommer garanterat att göra det flera gånger. Det är absolut inte så svårt som man kan tro, har ni något proffs i er närhet så var inte rädd för att fråga om hjälp - det värsta som kan hända är att de säger nej:)
Kom bara ihåg att vara noga med handhygienen och att använda så fräscha och fina råvaror som möjligt. Vi lät våra fiskar ligga i frysen 1 dygn innan de skulle användas, men det råder tydligen delade meningar om det är nödvändigt eller inte. Vi valde ändå att ta det säkra före det osäkra.

Vi tackar Freddy för en kanoners kväll och för all hjälp med maten!
Ariagatô gozaimasu, eller ありがとうございます

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 16 februari 2014

Underlättaren för vecka 8.

Vecka 8 är på intågande och det betyder sportlov för skolbarnen i våra trakter. Några vinteraktiviteter är det dock inte tal om här nere, just nu skiner solen från blåaste himmel och vinden som stormar får Carolas scenfläktar att likna en fjärt i rymden! Men för de som är sällar sej till ledighetskommittén gör det säkert ingenting och de som önskar snö har med all säkerhet sett till att fly Skåneland mot vita vidder:)

Någon speciell vintrig mat finns det väl inte precis med på veckans matsedel här i köket, det skulle kanske vara fisksoppan i så fall. Däremot finns det sommarminnen från Bali och Thailand, drömmar om Italien och Mexico blandat med en grisigt god kotlett och en hederlig omelett på tallrikarna.
En salig röra och en blandad kompott alltså, helt i vanlig ordning, och vi hoppas att ni hittar en eller flera godbitar som faller er i smaken:



Måndag: Matig omelett med spenat och tomat, serverad med bacon kan väl vara ett gott sätt att starta veckan. Uteslut bacon om du vill äta vegetarisk, ändra fyllningen alltefter behag och kylskåp.
Tisdag: Fisksoppa, det är grejer det! Finns säkert minst en millijon olika och här hittar du en med bland annat apelsin, räkor och krossade tomater. Grönsaker och rotfrukter kan du blanda helt efter din egen smak.
Onsdag: Prova en lite annorlunda panering till fläskkotletterna, här hittar du en variant med ansjovis, kaviar och lök som blandas med ägg blir paneringen. Väldigt gott och framför allt, väldigt snabblagat!
Torsdag: Med lite goda grönsaker, någon bit kyckling, kokosmjölk och heta smaker så står det snart en smarrig humpadenga på matbordet!
Fredag: Pastafredag blir det med hjälp av en smakrik och lättfixad italiensk lax med tomater, lök, oliver och basilika.
Lördag: Med smaker av citrongräs, nejlika, kanel och chili lagar du enkelt till en Pulled beef Bali style!
Söndag: Vegetariskt långkok blir det med en bönchili som lagas i lergrytan, lagom för en slapp söndag.

Lördagskvällen här i köket ägnades åt en, för oss, helt ny upplevelse och sysselsättning. Ankis syrrason Freddy kom hit för ett länge planerat sushibesök och med sig hade han rullematta och pinnar. Vi stod för ingredienserna, Freddy för kunskapen och resultatet blev så jädra gott!
En del av det som spisades har vi redan visat på instagram och facebook, men vi lovar att det dyker upp bilder här i köket också. Vi hade en otroligt rolig, intressant och god kväll tillsammans, kameran gick varm i köket och så fort vi redigerat materialet så ska vi bjuda er på sushi!

Nu ska vi ta stormhattarna på och ge oss i kast med dagens friska vårvindar, landningsbanan är helt oplanerad men det lutar åt skogens läande träd! På kvällens meny står hjort med allehanda goda tillbehör, bland annat en blåbärssås som verkar lovande.

Vi hoppas att ni har en härlig avslutning på helgen och att veckan som kommer ska bli bra, stämplar ni ut för sportlovsvecka önskar vi er en skön ledighet.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 14 februari 2014

Kärleksfulla tapas!

Känner ni den i luften? Kärleken alltså, det är ju alla hjärtans dag idag och vart man än har sett de senaste dagarna så verkar det som att det är en dag vars uppståndelse bara växer för vart år. Firar ni dagen på något speciellt sätt, äter extra gott, bjuder någon på en god kaka kanske, skålar i bubbel eller hoppar ni på hela tjotabaletten? Vi hör ju till de som tar alla tillfällen i akt att fira det som kan firas och brukar så göra denna dagen med bubblor i glasen och gärna lite goda skaldjur eller fisk till det. Denna lediga hjärtedag kommer att följa den traditionen plus lite annat smått och gott som passar oss fint:)

Något som kan passa fint en kväll som denna om man firar eller inte, eller kanske i morgon som plockmat framför allehanda tävlingar på tvn morgon, är lite goda smårätter att sätta tänderna i. Vi har två på lager som vi fixade till när vi firade att vi äntligen lyckats besluta oss för att resa till Mallorca på semester. Det kändes då som att tapas var det självklara valet att fira med, lika bra att börja de goda vanorna i tid.


Några av ingredienserna som införskaffades och användes, dadlarna rullade vi in i serranoskinkan, några fylldes först med lite ost, andra inte. De två tapas som hamnar här i dag är av olika slag, en vegetarisk och en på musslor som ska serveras kall. Håll till godo och hoppas det ska smaka:


Fyllda champinjoner
champinjoner med stora fina hattar
ruccolablad, fint hackade
fetaost, smulad
valnötter, fint hackade
salt och svartpeppar
Ta försiktigt bort foten på svamparna och lägg hattarna i ett oljat ugnssäkert fat.
Blanda samman ruccolan, fetaosten och valnötterna, smaka av röran med salt och peppar.
Fyll svamphattarna med röran, låt den gärna gå en bit över kanten eftersom det sjunker samman lite i ugnen.
Gratinera svamparna mitt i ugnen på 200 grader 10-15 minuter.


Musslor med tomatröra
400 g blåmusslor
1 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
2 schalottenlökar, fint hackade
några kvista färsk timjan
Borsta av musslorna och skölj i kallt vatten, släng de som är spruckna och som är öppna.
Koka upp vatten, vin, lök och timjan och lägg i musslorna och rör om.
Låt koka under lock ca 5 minuter, ta upp och kasta de som inte öppnat sej.
Ta bort den tomma skalhalvan och lägg den andra på ett fat och låter svalna.
Tomatröra
1 dl urkärnade, hackade tomater
1/4 dl fint hackad schalottenlök
1 msk fint hackad persilja
2 msk olivolja
tabasco efter tycke och smak
salt och svartpeppar
½ citron, saft
Rör samman alla ingredienser och smaka av.
Fördela röran på musslorna och droppa på citronsaft,
servera gärna med en bit gott surdegsbröd till.

Så, då skickar vi en riktigt stor kram till alla våra fina läsare och följare både är och där! Vi är så glada och tacksamma för er som hänger med oss i köket, som kommenterar och som läser i det tysta. Vi hoppas att ni får en riktigt fin Alla hjärtans dag och helg och att ni firar, eller inte, precis så som ni själv vill!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 12 februari 2014

Vegetariska köttbullar!

I dag bjuder vi på ett riktigt spännande recept som vi hittat hos vår fina bloggvän Erika som bloggar på "Erikas funderingar". Har ni inte hälsat på hos henne än så är det hög tid nu, där bjuds fredagskaka blandat med en hel del tanke- och minnesväckande texter. Hur många gånger den kvinnan har fått oss att skratta, tänka till, minnas och till och med bli lite tjocka i halsen, kan vi inte ens räkna!

Receptet lät lite extra spännande för herr Ms del eftersom det handlar om en vegetarisk variant av något som han rullar ett antal på sitt jobb varje vecka, närmare bestämt köttbullar. Erikas var inte gjorda på nötkött, de var istället gjorda på nötter och kallades därför nötbullar, man kan ju tro att det är kakor men det är det alltså inte. Dessa serveras precis som "vanliga" köttbullar om man så vill, eller så kör man med andra tillbehör som t.ex ugnsrostade rotfrukter och en kall god sås, som vi gjorde.

Nötbullar, eller "nyddebollar" som de är mer kända som i detta skånska köket:)
I originalreceptet så står det två ägg, men eftersom våra ägg var ganska stora nöjde vi oss med två och det gav en tillräckligt kletig smet. 

Nötbullar
1½ dl malda nötter av valfritt slag, här blev det cashewnötter och valnötter
1½ dl ströbröd
1½ dl riven ost, vi hade västerbottenost
2 msk riven lök
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
2 stora ägg (verkar smeten för torr kan du behöva tillsätta ytterligare ett ägg)
1 liter grönsaksbuljong att koka bullarna i innan de steks.
Blanda samman alla ingredienser till en smet och låt det stå en stund och svälla.
Rulla smeten till små, OBS små eftersom de sväller väldigt när de kokas, enklast är det om du sköljer dina händer med kallt vatten någon gång emellan.
Koka bullarna i grönsaksbuljongen ca 10 minuter, ta upp med hålslev och låt dom rinna av på en ren handduk.
Fräs bullarna i smör och olja så de får en fin brun yta.
Servera med valfria tillbehör, vi hade ugnsrostade rotfrukter och en västerbottenostkräm.

Och så konstaterar vi till sist att den stora lampan som varit tänd på den blåa himlen de senaste dagarna gör Mårtenssons oerhört glada och tacksamma! Allt blir så otroligt mycket lättare, till och med att stiga upp ur sängen på morgonen går som en dans - om än som en vals i sakta takt:) Fågelkvitter är ett välkommet ljud att trampa till och från jobbet för oss båda, kan det vara så att våren verkligen är på gång?

Smaklig spis! / Anki och Håkan

X

måndag 10 februari 2014

Skam den som ger sig!

Ja, det är verkligen ett uttryck som känns passande idag/ikväll (snart natt!). Äntligen, äntligen har vi lyckats med något vi kämpat med så in i bänken länge, ja flera månader minst. Eller rättare sagt så är det fru M som har lyckats, för ära den som äras bör eller hur?
Vi har ju under en längre tid varit av med etiketterna som tidigare syntes under våra inlägg och hur vi än har klyddat, ändrat och ännavänt i inställningarna så har de vägrat återinställa sej på plats. Tills idag när Anki fattade mod till sej och gav sej på att ändra i mallen och inställningarna och göra om allt från scratch, och se - det gick ju hur bra som helst! Att sedan knappen för utskriftsvänlig text försvann på kuppen talar vi tyst om, visst svinn får man ju räkna med:)

marinera sill
Ingredienser och marinering.

Uttrycket passar även fint som rubrik för dagens middagstips, det är nämligen sill/strömming som står på bordet och den fortsätter vi alltså tjata om, propagera och slåss för. Det är billig mat, passar till så mycket mer än att bara läggas in till påsk och jul, är fullproppad med Omega-3 som är nyttigt som bara den, speciellt för hjärtat. Och så är den framförallt god, det handlar bara vad man gör med de små silverskirande vattendjuren.
Är du rädd för att det ska smaka för mycket fisk så lägg dom i en marinad, då tar fisken smak av godsakerna den badar i och så har du eliminerat den risken lite grann. Förra veckan experimenterade fru systemvetare (ja Håkan kallar sin fru så nu) med lite smaker och idéer i köket, resultatet blev så lyckat så det förtjänar att hamna här:

marinerad sill
Färdigt resultat, sillen serverad med en varm sallad.

Marinerad sill
400 g färsk sill
1 dl olivolja
½ dl balsamvinäger
½ msk vardera oregano, timjan o basilika
1 vitlöksklyfta, riven
salt o svartpeppar
Blanda samman marinaden och låt sillen ligga i den i några timmar.
Grilla eller stek sillen på grilljärn och servera.

Marinerade kidneybönor
1 burk kokta kidneybönor
1-2 vitlöksklyftor i skivor
½ dl olivolja
2 msk balsamvinäger
rosmarin, timjan, oregano
lite salt och svartpeppar
Värm oljan och vinägern i en liten gryta.
Tillsätt vitlök och örter och låt det puttra försiktigt någon minut, häll därefter i bönorna och värm ca 5 minuter.
Ta grytan från värmen och låt det stå och svalna.
Så här långt kan du nöja dej och förvara bönorna i kylen tills du ska äta dom. Passar fint till grillat t.ex.
Annars så gör använder du dom i en sallad:

Varm sallad med marinerade bönor
brysselkål, halverade
solrosfrön
paprika
marinerade kidneybönor och lite av marinaden
Börja med att fräsa på brysselkålen i lite av oljan från marinaden.
Tillsätt efter någon minut paprikan och bönorna, fräs ett par minuter.
Strö till sist i solrosfrö och servera, gärna med lite riven parmesanost över.

Så, nu önskar vi er alla en god sill kväll, natt och tisdag!
Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 9 februari 2014

Förslag till matsedel vecka 7.

Mårtenssons söndagsfrukost med tillhörande matplaneringsmöte är just avslutat och det är dags för oss att ta tag i resten av dagens aktiviteter. Håkans förslag var att börja dagen med en liten ommöblering av vårt tv-rum, en inte alls ovanlig sysselsättning för vår del, vi kan ju nästan räkna "asa runt på möbler" som en hobby vid detta laget:) Vi får väl se hur det blir, om det ser lika bra ut i verkligheten som det gjorde på pappret.

Något som vi dock är helt säkra på att det ser lika bra ut i verkligheten är vårt förslag till veckomeny, alla maträtter är ju redan provade och godkända i det Mårtenssonska köket:) Veck 7 bjuder på blandad kompott av allt från fiskar och superenkelt svampsoppa, till korvlåda och en lektion i hur du rimmar oxbringa helt på egen hand!



Måndag; Meatless monday och vi tipsar om en svampsoppa som du har färdig på under en halv timme. Inga konstiga ingredienser alls - burkad svamp, grädde, äggulor och annat skafferiplock.

Tisdag; En bit folie, en makrill och ett gott kryddsmör och 30 minuter senare har du veckans första fiskrätt på bordet!

Onsdag; Tomaterna smakar kanske inte så mycket än, men om du lägger dom i en form och kör dom i ugnen smakar de ljuvligt! Här hittar du Jamies korvlåda med färskkorv, ugnsbakade tomater, vitlök och örter, kanonfin middag som sköter sej själv i ugnen.

Torsdag; Löksås är ju gott men varför inte variera smakerna på den gamla slagdängan för omväxlings skull? Denna är av det lite hetare slaget med sweet chili och vitlök i, passar finfint till stekt sill.

Fredag; Alla hjärtans dag är det dags för, och i vårt kök ligger det nästan alltid skaldjur eller fisk på tallrikarna. Hummer är kanske djuret som mest förknippas med denna dagen, här hittar du en enkel gratinerad variant och i samma inlägg bjuds det även en ceviche på pilgrimsmusslor.

Lördag; Rawfood eller inte, därom tvistar de lärde, men idag är det dags för en klassisk råbiff att serveras med alla de traditionella tillbehören - äggula, kapris, rödbetor och så vidare. Äter du hellre vegetariskt så har du en riktigt bra variant på rödbetor här.

Söndag;
Det finns två olika tillvägagångssätt för att få vår söndagsmiddag på matbordet. Antingen börjar ni förbereda redan på fredagen, inget avancerat alls, fortsätter på lördagen med lika lätta slag med hammaren för att sedan på söndagen servera er alldeles egna hemmarimmade oxbringa med rotmos. Eller så köper ni hem färdigrimmat kött och rör ihop den där mosen själv! Oavsett så blir det en smaskig söndagsmiddag!

Så, då ska vi väl se om vi kan ta tag i vår söndag då. Först ut alltså lite inomhusmotion för herr M, frun nöjer sig med att peka och komma med hjälpsamma tips...
Vi hoppas ni alla får en skön söndag och en vacker vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 8 februari 2014

Ugnsbakad brieost med allehanda gotter på.

Lite, men bara lite tomt har det tyvärr ekat här i det Mårtenssonska köket några dagar, men så kan det gå när förkylning blandas med sent kvällsarbete - vi hoppas ni har överseende:)

Kanske dagens mumsbit kan passa fint som lite överseendemutor? Denna otroligt goda maträtt passar fint både som förrätt och efterrätt i våra munnar och kräver, precis som laxpastan, oerhört få ingredienser för ett lyckat resultat. En ost, lite nötter, honung och så fikon som är valfria och kan bytas ut till annan torkad frukt - varför inte prova med torkade äppelbitar, blåbär eller russin? Fyra ingredienser, en sväng i ugnen och du kan förse dej med en bit krämig, rinnande brieost som smeker din gom och skickar dej direkt till mathimlen!

Detta får bli dagens tips inför stundande musiktävling i kväll, numera mera känt som "Mello" i folkmun har vi fått lära oss:)

I glaset är det väldigt gott att slå ett sött dessertvin av någon sort, det finns en del på systembolaget om passar bra till. Vi valde att sippa på Noble Riesling från Gardo Morris och det visade sej vara ett väldigt bra val. 

Ugnsbakad brietårta med nötter och fikon
1 hel rund brieost, storlek beroende på hur många personer som ska smaka, vi tog
1 dl blandade nötter, inte saltade, vi hade sötmandel och val-och cashewnöt
2-3 torkade fikon
2 msk flytande honung
Lägg osten på ett bakplåtspapper och vik upp kanter runt om, lägg i en ugnsfast form.
Hacka nötterna och fikonen grovt och blanda med honungen.
Häll nötterna över osten och baka mitt i ugnen på 200 grader, ca 10 minuter.
Ta ut och hugg in!

Efter förra lördagens festivalutflykt till Malmö räknar vi oss nu till de frälstes skara och ni hittar oss garanterat klistrade framför dumburken när det brakar loss i Linköping i kväll. Braka loss lär det göra även här för Håkan har plockat fram och kopplat in högtalarna i tvn, allt för att återskapa stämningen på Arenan i Malmö! Klagar grannarna mot all förmodan så bjuder vi in dom att joina i festligheterna, kanske med hjälp av en bit ost?

Ha nu en riktigt fin fortsättning på helgen och lördagen, så ses vi i morgon med en ny upplaga av veckans underlättare!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
xx

onsdag 5 februari 2014

Det krävs inte så många ingredienser!

I dag är det åter dags för fisk att ta plats på scenen i det Mårtenssonska köket och det är åter dags för Mannerström att stå för inspirationen till fiskrätten. Vi vet inte riktigt viken rätt i ordningen detta är som vi lagat till från hans kokbok "Mannerströms fisk", men det har blivit en hel del sen vi fick den i julklapp. Snacka om den perfekta gåvan:)
Det är inte många ingredienser med i receptet men det krävs faktiskt inte så mycket mer för att njuta av en otroligt god middag, var smak har sin plats och det finns ingen större konkurrens på tallriken. Ingen lång tillagningstid krävs det heller, en perfekt rätt för det snabba fredagsmyset med andra ord! Vi gjorde lite förändringar i tillagningen och då blev det så här:


Pasta med varmrökt lax och ärtröra   2 port + matlåda
400 g varmrökt lax, utan skinn och ben
2 schalottenlökar, fint hackade
hackad dill efter eget tycke och smak
250 g gröna ärtor
1 msk olivolja
3 dl crème fraiche
1 citron, pressad saft och fint rivet skal
salt och peppar
pasta av valfri sort
Dela sönder laxen i ganska stora bitar.
Mosa sönder ärtorna lätt i en skål tillsammans med olja, lök och dill.
Blanda ärtmoset med crème fraiche, citronskal och smaka av med kryddor och citronsaft.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, sila bort vattnet och blanda pastan med ärtröran.
Servera pastan med laxen.

Om inga större förändringar sker i vår helgagenda så lär det testas ännu ett recept från samma kokbok på söndag. Herr Mårtensson har vikt några hundöron  i boken och ett av dom andas söndagsmiddag lite extra.
Förutom matlagning så är vår agenda för helgen tom än så länge, inget fel på det alls. Vi kan behöva vila upp oss efter förra helgens utsvävningar:) Förmodligen sitter vi bänkade framför melodifestivalen på lördag, nu när vi väl har börjat så kan vi nog inte sluta...
Och tänk att vi tjatar helg redan, det är bara onsdag, men det är ju som så att vi ju faktiskt tar helg redan på fredag från och med nu. Fredagsmyset får alltså ledes numera se sig utbytt mot torsdagsmys och det har vi inga som helst problem med:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 3 februari 2014

En vild stroganoff

Vi fortsätter vår väg på den snabba vardagsmaten här i köket och det behöver verkligen inte betyda att det är illa på något vis alls:) Tvärtom så kan det blir hur gott som helst när en bit korv (dock inte hemmagjord denna gången) vid namn Medister får sällskap av ingredienser som oftast används när det är viltkött som kockas till i köket.

Inte är det allt för ofta det lagas köpekorv här, men när det händer så är det medisterkorv som gäller. Som vi tidigare har skrivit så är det alltså en korv av falukorvsform, men med högre kötthalt i, så det går därför alldeles utmärkt att använda faluvarianten istället om det passar er bättre. Har ni enbär går det bra att mortla ner några sådana också i denna vilda korv stroganoff, vi hade det inte och det funkade bra det med. Att strö några frysta lingon över till serveringen kan vi verkligen rekommendera, den där lilla syran bröt av riktigt fint.
Lite kokt mathavre, en varm sallad med brysselkål, stjälkselleri och äpplebitar fick ackompanjera grytan:


Vild stroganoff   2 port + matlåda
400 g medisterkorv, eller falukorv
1 rödlök, fint hackad
1 dl valfri svamp, vi hade torkad blandsvamp
1 dl crème fraiche
2 ½ dl grädde
2 msk svartvinbärsgelé
1 msk köttfond
1½ tsk timjan
1 tsk rosmarin
salt och svartpeppar
Använder du torkad svamp så lägg den i blöt innan du lagar till den.
Strimla och stek korven, tillsätt löken så den får fräsa med någon minut.
Tillsätt även svampen och låt fräsa en kort stund.
Rör samman crème fraiche, grädde, gelé och fond och häll det i stekgrytan.
Tillsätt kryddorna och smaka av.
Låt grytan småputtra ca 5 minuter och servera.

I kväll fick den sällsynta korven se sig utbytt mot den mycket mer vanliga sillen, något våra instagramföljare redan har koll på. Det har experimenterats med medelhavssmaker och resultatet föll så väl ut att vi redan nu kan lova att det kommer att dyka upp ett sprillans nytt och spännande sillrecept här inom kort, signerat Mårtenssons kök.
Nu ska vi, mätta och belåtna, fortsätta vår kväll med soffhäng och internetkoll, vår variant av "coachsurfing":)

Smaklig spis!/ Anki och Håkan
xx

söndag 2 februari 2014

Matsedel för vecka 6.

Melodifestivalsyran har nu lagt sej lite här i Mårtenssons kök, även om vi har lite svårt med att inte höra vissa melodislingor i hövvena... Vi kan ju konstatera att det är något helt annat att se hela tjotabaletten live än att se det på tv, väl på plats är det de fartfyllda låtarna som gäller, ballader står sig tyvärr alldeles platt i jämförelse. Alvaro Estrella blev för oss alla fyra en solklar favorit men frågan är kanske då om det blivit så om vi sett det på tv? Benediktsons bidrag var jättevackert att lyssna på men efter alla upptempolåtar upplevde i alla fall vi den som ett sömnpiller, tyvärr.
Hur som haver var det verkligen en upplevelse att vara på Arenan i Malmö, så himla trevligt så att vi starkt funderar på att blir "mellostalkers" och följa hela turnén runt landet iklädda paljetthattar, fjäderboar och lysstavar:) Eller i alla fall införa besöket på delfestivalen i Malmö som årlig tradition.

Men, som ordspråket lyder så är smaken som baken, både när det gäller musik och mat! Därför har vi även denna söndag skramlat samman 7 olika bidrag till vår veckomatsedel med förhoppningar att någon rätt faller er i smaken, eller kanske alla? Varsågoda, veckans underlättare är här:


Måndag: Börja veckan med en lättlagad lax och spenatgratäng som smaksatts med parmesanost och du har middagen på bordet inom en halvtimme.

Tisdag: Max 30 minuter tar det även för er att få njuta av en thaiinspirerad kycklinggryta med chili, kokosmjölk och ingefära.

Onsdag: Veckans vegetariska är det dags för när vi frestar med en vegetarisk jansson där sältan från ansjovisen ersatts med salta kaprisar och oliver.

Torsdag: Med choritzokorv och bladspenat hemma blir det soppa med kikärtor, servera den gärna med det grova långpannebrödet som dyker upp i samma inlägg. 

Fredag: Variera tacointaget med en tacotårta, varva tortillabrödet med färs, grönsaker och philadelphiaost.

Lördag: Haffa en flankstek i affären, grilla eller stek den snabbt och servera den med grillsåsen. Njut av dofter och smak, stäng ögonen och dröm dej bort till varmare dagar...

Söndag: Vi avslutar veckan på samma sätt som vi började den, med fisk på tallriken. En torskrygg med en smarrig vitvinssås, serverad med stekt sidfläsk ovanpå, perfekt alternativ till söndagssteken!

Vi slänger in en bild från gårkvällens upplevelse, inte bästa bildkvalitén eftersom det är taget med vår telefon... Men ni kanske förstår att vi måste vila ögonen idag, mitt i strålkastarljuset satt vi och blev bländade ett antal gånger:) 

Nu är det dags för Mårtenssons traditionella söndagspromenad som idag tas i slask och blask, termometern visar 5 plus och blåsten är som bortblåst. Fantastiskt vårväder med andra ord och det gäller att passa på att njuta.

Ha nu en riktigt skön söndag och så hoppas vi att veckan som väntar er blir så bra som den bara kan bli!
Smaklig spis! / Anki och Håkan