måndag 31 mars 2014

Vinden har vänt och med sej hade den en sillåda!

Om man ser på våra inlägg och recept de senaste veckorna så kan man ju tro att vi bara äter på helgerna och att vardagsmaten överhuvudtaget inte längre existerar i det Mårtenssonska köket! Så är det ju naturligtvis inte, äter gör vi ju varje dag och då inte bara våfflor och marinerad ost:) Men det har sina förklaringar att det sett ut som det gjort bland tips och recept faktiskt och det är fru Mårtenssons dåliga rygg som bär hela ansvaret.
Ni som hängt med ett tag vet att den baksidan fick sig några frakturer för ett bra tag sedan och smärtan är något som spökar lite då och då, de senaste veckorna har den varit ganska närvarande om man säger så... Eftersom det är frun som står vid spisen mitt i veckan så blir frysrester lösningen att ta till när ryggen inte alls vill vara med på matlagning, utan hellre umgås med värmedynan i soffan efter en dag på jobbet.

Förra veckan gick det dock åter uppåt, värken avklingade, orken infann sig igen och med den matlagningslusten och det stod en sillalåda (strömmingslåda) och väntade på herr Mårtensson när han äntrade köket på kvällen! Japp, helt rätt, ska vardagsmaten återinta hemmet så ska den göra så med sill -eller strömming för de av er som tycker det låter bättre:) Lättlagat, inte för mycket tid på fötterna, lagom mycket arbete vid köksbänken och framför allt blir resultatet gott:

Tallrikarna fyllda med god mat, härligt att få sätta sej ner och njuta av nylagad, 
och inte "dålagad", mat.

I lådan, eller gratängformen, fick sillarumporna sällskap av en kaviarsås, dill och purjolök och tillsammans blev det en smaskig middag, perfekt för en vardagskväll:

Sillåda med kaviargrädde   2 port
300 g sillfiléer, ca 8 stycken
2 dl grädde
½-1 dl kaviar, lite beroende på dina smaklökar
1 dl hackad dill
1 dl hackad persilja
10 cm purjolök, strimlad
salt och vitpeppar
Klipp bort ryggfenan på sillfiléerna och lägg dom med skinnsidan ner.
Salta, peppra och strö på lite av dillen och persilja på varje filé.
Rulla ihop filéerna och lägg dom i en smord, ugnssäker form.
Blanda samman grädde, kaviar, resten av dillen och persiljan och purjolöken och häll över fisken.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Servera gärna med någon forma av mos eller kokta potatisar.

  
Före ugnsbesöket...

... och efter.

Tro nu för all del inte att vi på något sätt tycker att det är något fel på frysrester, inte alls inte, dom är en underbar räddare i nöden. Men när matlagning och att prova nya matidéer, recept och tankar är en stor del av livet så är det inte lika roligt med repriser, även om de är hemlagade. Dessutom är det ju inte så roligt och inspirerande att blogga om heller, tycker vi, men det är ju så här livet ser ut ibland.
Men när då vinden vänder och det blåser ny luft i seglen blir det genast mycket roligare att dela med sej när vindarna vänder och blåser luft i seglen!

Och på tal om vind och blåst, visst är det ett otroligt väder som gästar oss just nu, det är ju nästan så man tror att termometern har fått fnatt när den visar 14 grader i skuggan på balkongen. Ungarna springer runt i kortärmade tröjor (galningar!), folk grillar till höger och vänster och ankorna i hamnen håller på att jaga livet ur varandra. Ja, det känns verkligen som att det är fler vindar som vänt:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 30 mars 2014

Veckans underlättare, matsedel 14.

Go'middag på er alla! Har ni installerat er i den nya tiden än, känns det bra eller saknar ni att den förlorade timmen?
Här har vi vaknat upp till ännu en dag med strålande solsken som dessutom, för ovanlighetens skull, är vindstilla! Helt fantastiskt känns det och det finns vissa misstankar om att dagens söndagspromenad kommer att ta lite längre tid än vanligt och att den även kommer att bjuda på en stillasittande paus någonstans. Möjligtvis kommer herr M att ta tillfället i akt och puffa på en cigarr under pausen...

Men innan vi beger oss ut i solskenet så ska vi tipsa er om lite goda middagar för veckan som är på intågande, nummer 13 i ordningen. Vi går ju in i april månad och det kanske märks när ni tittar närmre på maten på faten, vi vill tro att det ser lite fräschare och piggare ut i alla fall.
Laxpastan är verkligen en riktigt vårlig rätt, precis som citronpajen med hallonspegeln är, tycker våra smaklökar. Den karibiska kycklingen bjuder på lite föraningar om sommarsmaker - inte fel alls - och det finns även chans att grilla om ni känner för det!


Måndag: Denna köttfria måndag bjuder på en soppa med röda linser som sköter sig själv, nästan i alla fall. Det enda ni gör är hackar och fräser lök, tillsätter några andra godsaker och låter det koka 20 minuter!

Tisdag: Sill, eller strömming om ni så önskar, med senapsröra och stuvad purjolök. Husmanskost så det ryker om det och hur gott som helst om ni frågar oss, inget aprilskämt alls inte!

Onsdag: Köttfärsbiffar med vitlök och chilisås som smaksättare som sedan får puttra i en gräddig sås, kan det vara något att fira lillelördag med?

Torsdag: Kycklingklubbor med en het kryddblandning och ananas resulterar i en middag med karibisk touche! Förutom lite mortelarbete så sköter det sej själv i ugnen, smidigt så här i slutet på veckan.

Fredag:
 Lax, ärtor, parmesanost, grädde, dill, pasta... börjar det kittla i munnen? Av dessa goda ingredienser får du en riktigt fräsch och krämig laxcarbonara som passar kanoners nu på våren.

Lördag: Kotlettrad som både kan grillas eller ugnsstekas, bara att välja tillagningssätt själv. Låt först köttbiten marineras över natten innan du tillagar den på låg värme några timmar och du har en av de saftigaste bitarna att hugga in på. Servera gärna med de chilimarinerade grönsakerna du hittar i samma inlägg.

Söndag: Söndagsefterrätt, säkert är det flera än vi som blir lite nostalgiska när ni läser det? En frisk citronpaj med hallonspegel kanske kan vara nåt att bjuda på efter söndagsmiddagen, inte alls så avancerat som det låter - men det behöver ni ju inte avslöja!

Fredagens besök på öl-, whisky- och vinfestivalen i Malmö då!? Hur gick det med den, undrar ni kanske? Jo, det gick väldigt bra, tackar som frågar.
Det fanns en hel massa spännande drycker att prova, cigarrer att köpa och även lite mat att kika på och smaka av, vi kommer absolut att återvända nästa år! Om inte annat så måste vi kolla hur det är med vodkatillverkarna i företaget där fru Mårtensson numera är aktieinnehavare i.

Lokalerna var väl lite i tråkigaste laget, det kändes mest som att vandra omkring i en industrihall och hade Håkan fått bestämma så hade det stått skinnfåtöljer, soffor och andra möbler i den stilen, här och var. Lite dovare miljö och lite mindre industri och dunka-dunka i högtalarna hade passat bättre... Fast åsikterna om det har kanske med nykterheten på publiken att göra, de som började raggla omkring i lokalerna när vi gav oss därifrån håller kanske inte med oss. Ljudnivån har ju en tendens att stiga i takt med alkoholintaget:)

Nu önskar vi er alla en fortsatt skön helg och vi hoppas att veckan blir riktigt bra för er!
Smaklig spis! / Anki och Håkan        


onsdag 26 mars 2014

Marinerad ost, lätt som en plätt!


Go'kväll alla matintresserade läsare och alla andra för den delen också, tänkte vi kunde tipsa er om en smarrig "tilltuggstapasantipastigodsak". Om ni gör den imorron så kan ni dinera den till helgen tillsammans med andra godbitar, om ni är sugna på det. Annars kan ni ju spara den i kylen, den håller sig nån vecka där.
Det handlar om marinerad ost, perfekt att göra om ni har någon bit över i kylen och det funkar i princip med vilken sorts som helst.
Receptet har Håkan hittat i boken "Det glömda köket"av Jens Linder, vi har som sagt haft en väldig nytta av den här i köket, där är mycket att beta av i den guldgruvan. Tyvärr är boken slut på förlaget men har ni tur så har dom den på biblioteket, annars får ni snällt vänta till vi provlagat allt, kan kanske ta nåt år men den som väntar på nåt gott...:)


Marinerad ost
300 g lagrad ost, vi hade herrgård och Gamle Ole
5 lätt krossade svartpepparkorn
1 tsk torkad salvia
1 tsk oregano
några blad färsk basilika
1 vitlöksklyfta, fint hackad
3 dl olivolja
Dela osten i stänger på 2*5 cm och lägg i en burk med tättslutande lock.
Blanda samman marinaden och häll den i burken, förslut locket.
Låt osten stå i kylen ett par tre-fyra dagar innan du hugger i.

Ett annat litet tips vi har till helgen är Öl/Whiskymässa i Malmö, med tillhörande cigarrlounge där Håkan skall sitta och puffa medan Frun handlar upp lönen på Emporia! Eller inte:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

måndag 24 mars 2014

Våfflor till dagen D, eller kanske dagen V?

I bland är det inte så dumt med alla de där sociala medierna (som vi fått lära oss att det så fint heter), som t.ex Istagram och Facebook. Tack vare dom så uppmärksammades vi i alla fall om att det faktiskt är våffeldagen i morgon och plötsligt gick det upp ett Liljeholmens om varför det såldes våffeljärn på ICA till bra pris! För även om Håkan jobbar i just den mataffären så är det inte många våfflor som tillverkas som charkuterist inte:)

Hur som haver så invigdes vårt nya järn i helgen och det våfflades hej vilt i köket i lördags och gott blev det, vill vi lova! Det blev inga våfflor av den vanliga sorten, nej det blev en omgång av den glutenfria varianten och det med hjälp av fiberhusk. Fiberhusk är helt enkelt psylliumfrön som malts ner, som har en hög halt av fibrer och binder en hel del vätska. Just för att det binder vätska är också anledningen till att smet med husket i oftast ska stå och svälla några minuter innan den används, så också här.


Glutenfria våfflor   ca 10 stycken
½ dl vatten (gärna bubblande för extra fras)
½ dl standardmjölk
2 dl grädde
2 msk fiberhusk
50 g smält smör
4 ägg
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Vispa samman 1 ägg med fiberhusk och vispa sedan ner övriga ingredienser.
Låt smeten stå och svälla ca 5 minuter innan du börjar din våffelgräddning.
Pensla laggarna med smält smör innan du gräddar på första våfflan, efter det behövde vi inte pensla med mera smör, men det beror säkert på vilket sorts järn du använder.
Klicka ut 2 smetklickar på järnet med en matsked och bred sedan ut det lite innan du stänger igen locket. Var inte orolig för att det är för lite smet, det sväller ut en hel del under tiden våfflan gräddas.
När våfflan fått en gul/brun färg så är den klar att huggas in på.
Vi hade vispad grädde, yoghurt och bär till våra godsaker.

Så där ja, då har även det Mårtenssonska köket bidragit till våffeldagen, baske oss så är det första gången det händer! Men inte är det sista gången det gräddas våfflor i vårt kök, vi har flera andra varianter som ska testas så fort tillfälle ges... kanske redan i morgon på självaste dagen V?!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 23 mars 2014

Matsedel för vecka 13 och speltips!

Nu kära läsare, nu går vi in i sista veckan för denna månaden, endast 8 dagar kvar tills det är dags för mars att lämna över till aprilmånad. Dessutom är det sista veckan för våra klockor att gå på vintertid, på söndag är det dags för urtavlan att göra ett hopp fram i tiden och göra oss andra sällskap i vårkänslorna. Vi är väl egentligen inga fantaster av det där att förlora en timme, det brukar vara en rätt seg historia de första dagarna, men herr Mårtensson har kommit på ett eget litet knep för att göra övergången lite lättare. Klockorna ställer Håkan om redan på lördagsmorgon och på så vis har vi lite tid på oss att acklimatisera oss till sommartiden. Japp, som man säger - alla sätt är bra utom de dåliga!

Dåliga grejer hoppas vi inte att vi har fått med på veckans underlättare för kommande vecka inte. Det blir som vanligt en villervalla med allt från fiskar till frukostförslag och är nu är det upp till er att välja och vraka, sortera ut russinen ur kakan och laga till det som faller er i smaken:


Måndag: Vegetarisk start på veckan med quinoabiffar.

Tisdag: Fiskdag med en superenkel ugnsbakad lax med sweet chilitäcke.

Onsdag: Lillelördag med en sesampanerad kyckling med nudelsallad, lite lagom vårligt.

Torsdag: Att packa in maten är ett tacksamt tillagningssätt, här med en inpackad kassler.

Fredag: Pastafredag med cannelloni med lufttorkad skinka, gjord på färska lasagneplattor.

Lördag: Hälleflundra med en riktigt god sås med smak av saffran. Ja ja ja, saffran är väl egentligen lite juligt, men om vi istället tänker på närmaste högtid så är det ju påsk och den är ju gul...

Söndag: Börja förbereda söndagsfrukosten redan på lördagen så kan ni njuta av lite grövre kalljästa frukostbullar och en smaskig tonfiskröra.

Middagsbjudningen i det nya köket (inte vårt alltså!) i går var kanoners lyckad, men vi har sagt det för och vi säger det igen, vi äro icke 25 år längre! Sena nätter resulterar i sena morgnar, sent sänggående betyder sent uppvaknande... Men när magmusklerna ömmar av träningsvärk från skrattanfall med tårflöde a'la Niagarafallen, så är det så väl värt det!

De flesta skrattattackerna orsakades av ett spel som vi, tillsammans med Carina och Affe, hade med oss som "gå-bort-present" till värdparet Marie-Louise och Jonny (alla kan ni kika närmare på här), ett spel som vi måste tipsa er om! "Ryktet går" heter det och gillar ni att skratta både med och åt varandra så ska ni absolut ge er i kast med det. Lite påminner det om viskeleken som man lekte som barn, minns ni den? Ni vet när man ska viska ett ord från en deltagare till en annan för att till sist se om ordet har förvandlats under viskningstiden. Här gäller det dock att rita och gissa och slutligen se om det är samma ord som kommer i retur. Vattenpölar kan tolkas som ett moln som senare blir till ett blomkålshuvud med köttbullar, ja men ni hör ju själva hur tossigt det kan bli!

Så där ja, då har vi tipsat er färdigt för denna söndag. Nu önskar vi er alla en fortsatt skön söndag och en riktigt bra vecka!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

fredag 21 mars 2014

Glutenfria bananplättar

Långfrukost; check!
Fredagsstädning; check!
Matshopping; check!
Kokboksinköp; check! (halva reapriset, vem tusan kan motstå det, perfekt att ha på lager till "gå-bort-presenten - dagens shoppingtips från Mårtenssons konsumenthörna!)
Sista bilden i vardagsutmaningen på Instagram; check! (nyfikna hittar oss på @martenssonskok)
Men den tänkta långpromenaden skippar vi nog, det känns som att vi varit tillräckligt aktiva redan och ösregnet inspirerar ju inte direkt, cykelturen i regnet till mataffären räckte... Däremot svänger vi ner om på stan för att shoppa blomster och se om det finns fler fynd som väntar på oss!

Men innan vi styr tårna mot stan så serverar vi er ett riktigt smarrigt frukosttips inför helgens sittningar. På fatet ligger det glutenfria bananplättar, något av det godaste vi smakat i plättväg! Vi har tidigare gjort en annan variant av bananplättar, dessa med dinkelmjöl och hela bananskivor i och dom var goda även dom, men nu när vi försöker dra ner på kolhydraterna så är glutenfritt helt perfekt!
Vilka ni väljer att göra är helt upp till er själva, eller varför välja egentligen - prova båda vet vi!

Bananplättarna blir vårt bidrag denna månaden till Söta Sakers tema som passande nog är "Morgon".

Bananplättar 6-8 stycken
1 mogen banan
2 ägg
½ dl crème fraiche eller matyoghurt
1 msk fiberhusk
Mosa bananen och blanda den med de övriga ingredienserna.
Låt det stå 5 minuter så smeten sväller lite.
Antingen steker du plättarna i ett plättlagg eller så steker du dom i en vanlig stekpanna, det senare alternativet tyckte vi faktiskt var enklare. Gör inte för stora plättar eftersom de då kan bli lite svåra att vända.
Vi käkade bär till våra plättar, hallon och blåbär, men det är en smaksak vad man vill ha till.

Denna helgen blir det garanterat en eller annan våffla brassad i detta köket, Håkan hade nämligen ett våffeljärn med sig hem i ryggsäcken igår (tur det var medvind på cykelturen hem från jobbet.). Våffeljärn har vi inte haft i vår ägo på en smärre evighet, det ärvda som Anki hade med sig i flyttlådorna för si så där 18 år sedan förpassades när det började ryka från kontakten! Förhoppningsvis ska det inte skickas några röksignaler från vårt nyförvärv:)

En bortaätarmiddag blir det garanterat också, denna gången hemma i ett för oss helt nytt kök och det ser vi fram mot! Och med dessa nyhetsbulletiner så önskar vi er alla en så bra helg som möjligt, vi hoppas ni får njuta av goda maträtter och drycker!

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

torsdag 20 mars 2014

Blomkålsrisotto med saltinbakad lax.

Kommer ni ihåg att vi förra veckan konstaterade att det går att göra en hel massa gott av ett blomkålshuvud och att vi samtidigt bjöd er på pizza gjord på denna "mirakelkål"? Skulle ni, mot all förmodan, ha missat det så hittar ni blomkålspizzan här. Som om det inte räckte med pizza så kan man faktiskt göra en röra som närmast påminner om en risotto, kanske inte lika krämig men det beror ju kanske lite på vad man väljer att blanda i den. Vi hällde grädde i vår blomkålsrisotto, men nästa gång kommer vi att prova blanda ner crème fraiche istället för att se om det kanske krämar till sej lite mer. För ni kan slå er i backen på att det absolut kommer att lagas blomkålsrisotto i det Mårtenssonska köket fler gånger!


Något vi har gjort tidigare, och gärna gör fler gånger, är att packa in matvaror i grovt salt för jisses kosses så saftigt och gott det blir! Nu menar vi så klart inte vilka matvaror som helst, en konservburk har nog inte mycket att vinna på att packas in i ett tjockt lager salt, så vida det inte är en burk med något man helst vill gömma och glömma bort - då kan det kanske vara en god idé...
Men att packa in en entrecôte kan vi absolut rekommendera, huga så gott det blir! Vill ni testa så hittar ni receptet här. I söndags var det dags för en hel lax att packas in och precis som förra gången inspirerades herr Mårtensson av herr Linder, en av Håkans stora favoriter när det kommer mattips. Lite adderingar till originalreceptet gjordes och en matlagningsstund senare kunde vi sätta oss till bords och njuta av detta:

Saltinbakad lax
1 hel urtagen lax ca 1 kilo
2 äggvitor
1 citron, pressad saft
hackad dill
salt och vitpeppar
1½ kilo grovt salt
Klipp bort fenorna på fisken, pressa över citronen både inuti och utanpå fisken. 
Salta och peppra på insidan och strö på hackad dill.
Vispa vitorna till ett mjukt skum och blanda med det grova saltet.
Bred ett lager av saltröran i botten på en ugnsfast form och lägg på fisken.
Täck hela fisken med resten av saltröran.
Ställ formen mitt i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter.
Ta ut formen och knacka bort bitarna av saltet från fisken.

Täck hela fisken med saltblandningen.

Klart och saltet har ändrat färg.

Knacka hål på saltskorpan och dra bort i så stora bitar som möjligt.

Blomkålsrisotto  2 port
1 morot, grovt riven
5 dl grovt riven blomkål
1 schalottenlök, fint hackad
1 röd paprika, fint hackad
1 dl finhackad fänkål
1 dl grädde
2 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar
Fräs löken i smör, häll i vinäger och låt det koka in lite.
Tillsätt morot, blomkål, paprika och fänkål och låt det fräsa någon minut.
Slå på grädden och låt det koka samman någon minut, smaka av med salt och peppar.

Var nu inte oroliga att det ni väljer att packa in kommer att smaka salt på något sätt, för så är inte fallet. Det som händer är att saltet lägger sej som ett skyddande hölje och hjälper er att fixa till en saftig maträtt. Att servera laxen och risotton med en god kall sås passar fint, ni hittar två olika varianter här och här.

Nu, kära vänner, håller Mårtenssons helg minsann. Fredag betyder ju ledigt för oss båda och som vanligt bjuder den på långfrukost följt av städning helt enligt Pippi Långstrumps rekommendationer (ni vet "Städa, städa varje fredag och så varje jul, det tycker jag är kul!). Ett litet frukosttips kommer vi att bjuda er på om ni kikar in i morgon, perfekt inför helgens frukostutsvävningar:)

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

tisdag 18 mars 2014

Dubbelostfylld köttfärslimpa

Oh yes, dubbelostfylld, hur gott låter inte det? Och om det nu sitter någon på andra sidan skärmen och tänker "vad 17 menar dom med dubbeost?" så kan vi berätta att det finns två olika sorters ostar i denna variant av köttfärslimpa. Först ett generöst lager med mozzarellaost som sedan toppas med ett, om möjligt, ännu mer generöst lager riven parmesanost.
Säkert funkar det med andra sorters ostar också, vi kan tänka oss att en röra av Philadelphiaost och riven Västerbottenost blir fantastiskt, eller varför inte testa med någon form av mögelost om man gillar det? Endast fantasin och den egna smaken sätter gränser för vilka ostkombinationer som kan användas.

Förutom dubbelost så hittar ni även färska basilikablad i fyllningen, även den lätt att variera efter behag och tillgång. För de av er som gillar soltorkade tomater kan det vara ett hett tips att pilla ner några strimlade sådana också, i vårt kök lär det aldrig hända efter som frun har en avig inställning till just den sortens tomater:)
Ja, som ni säkert märker helt på egen hand så kan en köttfärslimpa varieras nästan i det oändliga, här har ni en av våra kreationer:

På tallriken hamnade en rejäl kladd coleslaw, gjord efter detta receptet, och råstekta grönsaker blandat med ruccolablad och hyvlad parmesanost över - så gott!

Ostfylld köttfärslimpa  2 port + matlåda
400 g köttfärs
1 ägg
salt och svartpeppar
torkad oregano, basilika och timjan
2 vitlöksklyftor, rivna
1 stor boll mozzarellaost
parmesanost
färska basilikablad
½ citron, rivet skal
salt och svartpeppar
baconskivor
Blanda samman färs, ägg, kryddor och vitlök till en smet.
Bred ut köttfärsen på en bit plastfolie så det blir ett jämntjockt lager.
Skiva mozzarellan och lägg den på färsen, riv över rejält med parmesanost, strö över citronskal och basilikablad.
Salta och peppra.
Rulla samman färsen med hjälp av plastfolien till en limpa och tryck samman ändarna noga så inte osten läcker ut.
Lägg köttfärslimpan i en ugnsfast form som du oljat i botten och lägg baconskivorna på limpan.
Stek mitt i ugnen på 200 grader ca 30 minuter, innertemperaturen ska vara 70 grader när det är klart.
Servera med valfritt tillbehör.

Rejält med ost ska det vara:)

Från ost och färs över till kvällens middag, inte helt överraskande har vi spisat fisk - det är ju faktiskt tisdag - och kanske inte helt chockerande så var det en sill som hamnade i Mårtenssons magar. Ja, en och en, det var ju så klart flera:)
Allt lagat från höften, dvs inget recept att följa utan istället så höftades det lite av vad som fanns i kyl och frys. Resultatet blev häpnadsväckande smaskigt och som tur var så fanns det både papper och penna till hands vid spisen för ovanlighets skull. Snart kan vi alltså lägga till ytterligare ett finfint recept på en god middag med sillarumpor, eller strömming om ni så föredrar.

Smaklig spis! / Anki och Håkan
x

söndag 16 mars 2014

Matsedel för vecka 12

Hej söndag och hej veckans meny!

Denna vecka blir det en del middagar med hetare smaker från både ingefära, chili och indiska kryddor. Lite med tanke på att det där vårvädret som vi njutit så av de senaste veckorna tydligen ska komma av sej lite grann och graderna ska sjunka. Lite kyla avhjälps fint med hetta i maten:)


Måndag: Mulligatawnysoppa, försök säga det snabbt 10 gånger på raken om ni kan:) Känner ni kanske igen namnet på denna indiska vegetariska soppa?

Tisdag: Makrill i ett paket tillsammans med svamp och purjolök, snabbt, enkelt och gott!

Onsdag: Korvgryta med asiatiska inslag som sweet chili, kokosmjölk och ingefära.

Torsdag: Chili con carne, hur många olika recept det finns på den rätten kan man ju ta och fundera lite på... Här får ni ta del av en variant på hur vi gör ibland.

Fredag: Färsk tonfisk med en ljuvlig tropisk sås på bland annat sambal och lime. Ett bonusrecept hittar ni i samma inlägg då det även finns med ett recept på den klassiska musselrätten Moules Marinières, vinkokta blåmusslor.

Lördag: Kreolsk kycklinggryta med ölkorv, ättiksgurka och syltlök, pigga smaker i en krämig sås.

Söndag: Hjortstek med svampsås och en sallad som är riktigt god till vilt.

I dag är Mårtenssons lite sega i "hued", det blev nämligen sena timmen i går kväll innan vi hamnade i bingen. Familjen Persson bjöd på middag och med tanke på hur länge det var sen vi sist träffades så fanns det en hel massa på agendan att ventilera. Otroligt passande kändes det därför när vi vaknade upp till ett ösregn från den blygrå himlen, det är väldigt mycket lättare att inte känna dåligt samvete för en rejäl sovmorgon då:)

Men nu är himlens vattenkranar avstängda och solen gör sitt bästa för att kika fram mellan molnen och då går det inte längre att sitta på ändalyktorna och mugga! Nej minsann, på med vindtäta kläder för en luftning i Mårtenssonsk anda och har vi tur så hinner vi även med ett snabbt besök på auktionshuset för lite fyndspaning...

Tack för alla fina kommentarer på vårt inlägg igår om slottsnatten, så kul att det blev uppskattat. Har ni några undringar om det hela så är det som vanligt bara att tjoa till så ska vi göra vårt bästa för att svara.
Ha nu en riktigt skön vecka allihopa!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 15 mars 2014

Rapport från slottet!

Jo minsann, idag är den där Carolafläkten igång och går på högsta speed här nere, det kan vi lova. Ett tag skramlade det så på vår balkong så att vi nästan var lite oroliga att den skulle slita sej loss och ge sig iväg! Men nu börjar det bedarra och snart ska vi nog våga ge oss ut på en liten minitur på stan.

Vår plan på att bjuda er på ett bildregn i går från förra helgens slottsövernattning grusades tyvärr. Mannen, på vars ansvar detta vilade, låg däckad i soffan hela dagen och kvällen i feber, medans den kvinnliga halvan var i väg på planeringsdag med jobbet. Men nu har vi idag, med gemensamma krafter, lyckats med denna bedrift och det alltså äntligen dags att stilla er nyfikenhet:)
Men först en liten varning, många bilder blir det...

Vi börjar här, på brottsplatsen... Kronovalls slott - en lagom liten lya att kvarta i, eller hur? 
Speciellt när det blev som för vår del, 6 personer i hela slottet,
4 gäster och greveparet Sparre som huserar i västra flygeln. 

Alla övernattningsrum är döpta efter olika sorters druvor som används till vin, vi placerades i rummet som är uppkallat efter Muscatdruvan. Om det sen var för att vi är söta eller torra förtäljer inte historien!

Det är de små, små detaljerna som gör det...
Tidigare var detta Erik Sparres mormors rum när hon besökte i slottet, i vanliga fall bodde hon i Paris.
Tapeten med alla vackra blommor har hon faktiskt själv målat!

Fru M försöker sej på sin bästa grevinnepose (om det nu finns någon sådan?)... 

... oftast blir det dock så här det slutar när vi försöker oss på att modella - i ett flabb! 

Efter att vi njutit av rummet och after noon tea i salongen så gick startskottet för kvällens upplevelser.
Vi började i foajén där det bjöds mousserande vin och en historielektion om slottet, dess olika ägare genom tiderna, vad det använts till och hur det fungerar i våra dagar. 
Eric, som hållit till i slottet sedan barnsben då hans föräldrar började hyra in sej och driva vidare sin restaurang Petri Pumpa här, är väldigt påläst och intressant att lyssna på.
Efter föreläsningen begav vi oss ut på ägorna och vidare till vinkällaren.

I vinkällaren var det dags för kvällens andra intressanta lektion - även denna i sällskap av Eric. 
Förstås handlade det nu om slottets mousserande viner, framställning av viner generellt och lite om hur vinprovningar kan se ut.



Vinprovningen fortsatte vi sedan inne i slottet där det bjöds på tre olika röda viner. Samma druva fast från olika delar av världen, oerhört intressant att upptäcka att samma druva kan smaka så otroligt olika beroende på vart de har växt upp, jordmån och väder har en stor betydelse. 

Kvällens meny och det kan vi ärligt säga att detta var något av det godaste vi fått smaka på! Snacka om att smaklökarna slog volter i munnen... som vi njöööööt.

Och ja, foton på maten var prioritet sist på listan när vi satt med den framför oss.
Bilderna togs med mobilen och ni får helt enkelt ha överseende och hålla till godo med dom. 
Kalvbräss och rökt pilgrimsmussla, jisses vilken smakkombination och en genialisk idé! 
Kalvryggen serverades med syltade jordärtskockor som var makalöst goda.
Ostar från olika små mejerier i närområdet och på det en valnötsglass som inte var av denna världen.
Ni förstår förmodligen att vi var i mathimlen och fortfarande drömmer oss dit så fort vi får chansen.

Från matsalen, skåpet i bakgrunden är en av de två möbler som finns kvar från slottets början. Alla andra möbler spriddes för vinden då ett arvskifte skulle göras.
Och ljusstaken, den höll vi nästan på att smuggla ner och ta med oss hem, 
så fint den hade passat i vårt röda rum!

Utsikten från vårt rum, tänk att få vakna upp med detta utanför fönstret varje dag! 

Herr M kollar in musik- och bokutbud innan frukosten. 

Adresstolpe från Hamilton-tiden. 

Efter frukosten satt det fint med en promenad på ägorna, vilka vackra vyer det bjuds på.
Här ser ni den gamla jägarbostaden och det var dit Isabelle, en av slottets anställda, var på väg för att möta sin käraste när hon gick genom isen på vallgraven och drunknade.
Isabelle är alltså kvinnan som många anser är slottsspöket, dock fick vi aldrig äran att träffa henne...

Men vem vet... någon har tydligen lånat vår kamera, 
för denna bilden har ingen av oss tagit i alla fall...
Är ni intresserade av att läsa mer om slottets historia så hittar ni en riktigt bra sida här

Vi vill skicka ett stort tack till Eric för en kanoners kväll och tack till kocken för all den smaskiga maten och alla idéer som du planterade i våra mathjärnor. Nu ska vi experimentera i vårt eget kök!

Ha nu en alla tiders fortsatt fin helg, ät, drick och njut!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 12 mars 2014

Dax för lax!

Nu är det minsann hög tid att det fiskas lite grann här i vårt kök igen, det känns som det var ett tag sen sist! Lax ska det bjudas på och den kommer i sällskap med en annan fin fisk, nämligen ansjovisen. Den senare har hamnat dels som tillbehör på egen hand och dels i en smörsås där den ger en riktigt fin sälta och brytning till den lite fetare laxbiten. Vi är båda två väldigt förtjusta i smaken ansjovis ger så vi tömde faktiskt hela burken på 125 g (det är naturligtvis inget måste) men ni ska inte vara oroliga för att såsen ska smaka väldigt mycket av den salta firren, för så är inte fallet. Den bara anas lite i bakgrunden.

Vi passade på att prova en flaska franska bubblor som Håkan beställt hem 
på vinst eller förlust på Systembolaget, Charles de Fère Brut Mérite
Redan vid första sippen så visste vi att de var en bra chansning herr M gjort, ett friskt och fräscht vin med många bubblor - precis som vi vill ha det.
Detta vinet är gjort precis på samma sätt som en "riktig" champagne görs, Methode traditionelle, vilket innebär att de jäser en andra gång på flaskan (ni ser vad  vi lärt oss när vi var på slottsbesök i helgen!)

Lax med ansjovissås 2 port
400 g lax
1 blomkålshuvud i små buketter
1 broccolihuvud i små buketter
10 cm purjolök, strimlad i lite tjockare bitar på ca 1 cm
rivet skal och pressad saft från ½ citron
salt och peppar
Börja med att förvälla purjolöken lite snabbt i kokande vatten så den mjuknar och låt den sedan rinna av.
Stek blomkål och broccoli i olja och smör på låg värme tills du tycket att de är färdiga. Vi vill gärna ha lite tuggmotstånd kvar, men det är en smaksak - någon vill kanske hellre ha dom genomstekta.
Tillsätt den förvällda löken de sista minuterna tillsammans med citronskal, saft, och kryddor.
Stek laxen hastigt på båda sidor, den ska helst vara lite rå i mitten.
Servera fisk och grönsaker tillsammans med såsen.


Ansjovissås
125 g ansjovisfiléer
½ rödlök, fint hackad
2 dl vitt vin
200 g rumstempererat smör i små bitar
pressad citron
salt och peppar
Låt löken mjukna i lite av smöret i en tjockbottnad gryta, utan att den tar färg.
Häll i vin och låt det puttra tills ca hälften återstår.
Tillsätt ca hälften av ansjovisarna (lite beroende på hur mycket/lite du gillar sältan den ger) och mixa såsen med en stavmixer.
Tillsätt smöret, lite år gången, under tiden som du fortsätter att mixa såsen tills den tjocknar.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar, och ev. mer ansjovis om du så önskar.
Servera och njut!

Och hörre ni ni, i morgon är det faktiskt redan torsdag igen (eller fredag beroende på när du hälsar på oss). Är det klokt, det var ju för tusan precis måndag?! Dom där dagarna har en förmåga att susa förbi i 190 och just nu känns det nästan lite extra synd att tiden går snabbt, de här vårdagarna som vi bjuds vill vi ska hänga kvar länge, länge. I dag blev det minsann inte mörkt förrän visarna pekade på nästan halv sju, det är inte alls dumt det om ni frågar oss!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 10 mars 2014

Säg vad man inte kan göra med blomkål.

Ja vi menar så klart inom rimliga gränser, för visst finns det begränsningar på vad som kan åstadkommas med ett vitt blommigt huvud. Men på matsidan verkar det som att det nästan inte finnas någon hejd på påhitten. Det förvandlas enkelt till ris (och det ska tydligen gå att göra sushi med det riset också!), smakar urgott när småbuketterna ugnsrostas, passar fint i en stuvning och blir ett på ett kick ett smaskigt mos.

Men har ni hört på att det dessutom går att göra pizzabotten på blomkålen?! Vi har sett det hos flera andra matbloggare och igår var det dags för Mårtenssons kök att sälla sej till dessa vågliga, nyfikna matlagare och laga till en blomkålspizza. Och vi har bara en sak att säga till er som inte har testat tidigare- prova, det var en fantastiskt god upplevelse både i mun och i mage!

Vi följde Remsans recept med vissa förändringar:)

Det smakar inte blomkål, what so ever, så det behöver ni verkligen inte oroa er för. Det blir en glutenfri pizza, vegetarisk så länge man inte toppar den med kött som vi gjorde och använder du en lagrad ost så är den dessutom laktosfri! Och ni vet den där dästa och övermåtta känslan som gärna infinner sej efter att en "vanlig" pizza har spisats? Den känslan uppstår liksom inte med blomkål i botten och hur trevligt låter inte det?

Pizza med blomkålsbotten
1 blomkålshuvud
2 ägg
2 dl riven ost
1 tsl torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad timjan
salt och svartpeppar
1-2 dl chilisås
2 msk tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta
Dela blomkålen i mindre buketter och kör dom till fint pulver i mixern, några åt gången.
Lägg över blomkålen i en skål och micra den på högsta effekt i 5 minuter, ta ut och låt svalna.
Har man inte microugn så låter man smulorna få ett hastigt uppkok och sedan rinna av ordentligt eller krama ur vatten med hjälp av en ren kökshandduk.
Blanda sedan ner äggen, osten och kryddorna.
Klicka ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper, bred ut till ett jämt lager med hjälp av en slickepott så det täcker hela pappret.
Grädda bottnen mitt i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter, låt den gärna bli lite brunbränd i kanterna och ovanpå så den blir mera frasig.
Rör samman chilisås, tomatpuré och riv ner vitlöken i såsen.
Ta ut bottnen och bred på chilisåsröran, alternativt om ni har tid så gör ni en egen tomatsås och öser på. Lägg på tomatskivor och färska basilikablad, gärna lite mozzarellaost om du har.
Låt pizzan gräddas vidare 10 minuter innan du tar ut den och serverar med valfri topping.

Topping
tomater i skivor
färska basilikablad
ev. charkuterier om du inte vill köra en helvegetarisk variant
Parmesanost
ruccolasallad

Vi svängde samman en coleslaw och åt den till vår pizza, receptet på kålröran är det vi alltid använder oss av och det hittar ni här.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

x

söndag 9 mars 2014

Matsedel för vecka 11

Go'middag gott folk!
Vi hoppas verkligen att ni, precis som vi, har vaknat upp till en strålande vårlig söndag med solsken, fågelkvitter och siffran 9 i skuggan. Här är frukosten just avplockad från bordet, det blev ju till att lösa melodikrysset på repris idag och då tar det alltid lite extra tid. Det gick väl lite si och så med lösningen och vissa hjälpmedel - låter så mycket bättre än fusk eller hur - fick vi ta till:) Nästa punkt på dagordningen är att leverera ett stycke matsedelsförslag till er, följt av den obligatoriska söndagspromenaden, båda två ett kärt nöje!

Vecka 11 är det som står på tur och då slänger vi äggen i såväl skärselden som i kokotterna. Vi packar in spätta, gör en vild Stroganoff och lägger firren på en macka. Ja men ni hör ju själva, det är en spännande vecka som ligger framför oss:)


Måndag: En vegetarisk böngryta drar igång veckan på ett gott sätt. Visserligen delar den tallriken med en vildsvinskorv i inlägget, men den kan ni bortse från, grytan funkar strålande på egen hand också!

Tisdag: Varma mackor kan väl passa fint som en lättare kvällsmåltid, varför inte prova dessa med tonfisk, kapris och philadelphiaost.

Onsdag: Thailändsk kycklinggryta finns det säkert 100 olika variationer av, här har du vår med bland annat blomkål, broccoli, paprika och kyckling - så klart:)

Torsdag: Fiskpaket är finfina grejer det, innehållet är lätt att variera efter tycke och smak. I detta paketet hittar du bland annat spätta, örter och kapris

Fredag: Släng några ägg i skärselden och bjud på Uovo in purgatorio bolognese

Lördag: Tvista till den smarriga klassikern Stroganoff med hjälp av en vild gris.

Söndag: Kicka igång söndagen med cocotter, krämiga ugnsbakade ägg, och njut av dagen.

Lördagskvällen spenderades med herr Mannerström i köket och avslutades med ljuvliga ostbitar framför melodifestivalen. Och vi kan väl säga som så att vi var mer nöjda med Mannerström och ostarna, än vad vi var med resultatet i tävlingen... Inget ont om fröken Nielsen alls, hon sjunger tjusigt och låten var pampig, men den kändes som en repris av en repris av en repris av en repris (hur många gånger var det nu hon varit med?) Men våra tummar kommer så klart att hållas för Sanna när det väl är dags att hålla dom, i den stora finalen!
Redan vid 22.30 kunde två Mårtenssonare ses sussa gott i tvsoffan, det märks att vi inte är vana vid slottsäventyr och bilutflykter:)

Så vad tyckte ni om gårdagens final, eller hör ni till dom som helt hoppar på allt vad sångtävlingen heter? Do tell!
Nu önskar vi er alla en skön söndag och en likaså vecka.
Smaklig spis! / Anki och Håkan

lördag 8 mars 2014

Några smakbitar.

Lite tomt har det ekat här i det Mårtenssonska köket men det har sin förklaring, vi har ju varit på ett litet Österlenäventyr! Sovit på slott som vi hade nästan helt för oss själva, ätit något av det absolut godaste vi någonsin fått serverat och fått lära oss en hel massa intressant om vin, vintillverkning och Kronovalls slott.
Ni som följer våra eskapader på Instagram och Facebook har redan fått se några småglimtar av helgen och i väntan på ett mer utförligt inlägg om vår upplevelse, tänkte vi bjuda er på några smakbitar.

Vår säng för natten i Greve Erik Sparres mormors sovrum! 

Afternoon tea intogs i biblioteket. 

En och annan cigarill intogs på slottstrappan.  

 Eftersom vi inte är bortskämda med bil så passade vi på att göra lite utflykter på väg hem idag. 
Vi besökte bland annat Bollerup, där Håkans far har sina rötter, och Håkan pratade med hästar.

 Lite matshopping hann vi också med i några av alla de fantastiska gårdsbutiker Österlen har att bjuda på. 
Rapsoljelagret fylldes på hos Gunnarshögs gård där vi även köpte ägg, ostar inhandlades hos Vilhelmsdals gårdsmejeri och i frysen ligger kött från Lillehems Utegrisar

I kväll blir det fiskmiddag a'la Mannerström, men den får vi själva ställa oss i köket och fixa! Suck, inte klokt så snabbt det går att få vissa vanor:)
Vi önskar er alla en fortsatt skön lördag med god mat och dryck!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

onsdag 5 mars 2014

Rimmat och vilt!

Då var det åter dags för lite vildare tag här i Mårtenssons kök och även denna gången är det hjort som ligger på tallriken. Vi har tidigare bjudit er på hjortfärsbiffar med stomp och ginbär som ni hittar här, en baconlindad ryggbiff som finns här och idag är turen kommen till steken.

Herr Mårtensson är för tillfället väldigt förtjust i att rimma och då menar vi inte rimma med ord vid sitt bord, när han lagar mat till våra fat:) Nej, det han gör är rimmar kött på kors och tvärs.
Han lägger det ena efter det andra i salta bad och helst så ger han köttbitarna även en spruta innan de blötläggs. Sprutan är en så kallad marinator, men det går så klart att använda sej av en "riktig" spruta också om man har det liggande i köksskåpen!
Hjortsteken gick inte säker den heller, först en dos saltvatten från sprutan innan den fick spendera natten i saltvattensbadet. Vad gör då den där saltlagen? Jo, dels så blir köttet mörare och det är väl alltid är välkommet, dels så blir det saftigare - inte heller det är någon nackdel:)


Hjortstek
1 k hjortstek, ytterlår
Rimlag
9 dl vatten
1 hg grovsalt
1 msk socker
timjan rosmarin salvia
svartpepparkorn
Kok upp alla ingredienserna och låt det sedan svalna.
Spruta in lite av lagen här och var i köttet, lägg det i lagen och låt det ligga i kylen 1 dygn.
Har man ingen marinator så låter man köttet ligga i lagen 2 dygn istället.
Ta upp köttbiten från lagen och låt det rinna av.
Krydda med samma örter runt om hela steken och lägg den i en ugnsfast form.
Stick in en köttermometer mitt i köttet och tillaga det mitt i ugnen på 125 grader.
När termometern visar en innertemperatur på 68 grader tar du ut steken och låter den vila under folie ca 15 minuter innan du skär upp den och serverar.

Kall sås till hjortstek
2 dl crème fraiche
2 msk Dijonsenap
3 msk majonnäs
fint hackad persilja
salt och peppar
Blanda samman crème fraiche med majo och dijonsenap.
Rör ner persiljan och smaka av med salt och peppar.
Låt såsen stå kallt någon timme innan serveringen.

Är ni sugna på att prova rimma kyckling så hittar ni ett oerhört gott recept här, vill ni laga till en rimmad oxbringa från början så ser ni hur det går till här.

Smaklig spis! / Anki och Håkan

måndag 3 mars 2014

Glutenfritt fröbröd

Något som verkligen är i hetluften just nu är fröknäcke och det har vi full förståelse för, det är både lätt att göra och nyttigt och gott.
Vi har dragit vårt strå till stacken i ett tidigare inlägg där vi bjöd på en variant av frökex och idag är det dags att ta kexen ett steg längre och bjuda er på fröbröd. Helt glutenfritt är det och är man laktosintolerant byter man enkelt ut gräddfilen mot en laktosfri sådan. Nötallergiker kan säkert ösa på med en extra deciliter frö istället och vice versa.

Receptet på brödet har vi hämtat från en kokbok av Cathrine Shück, mycket enklare än så här kan det nog inte bli att baka bröd. Inga jästider, bara hacka blanda och bred ut på plåten, voilà femton minuter senare är det klart!


Glutenfria nöt och fröbröd  1 ugnsplåt, 12-16 skivor
3 ägg
3 msk gräddfil eller crème fraiche
1 tsk bakpulver
1 krm salt
3 dl riven ost
1 dl hackade nötter av valfritt slag (vi kör med hassel-, val- och cashewnöt)
4 dl blandade frön (pumpa, sesam, lin, melon, solros)
Vispa snabbt samman ägg, gräddfil och salt.
Blanda samman nötter, frön och bakpulver och rör ner i äggsmeten.
Rör i osten och blanda samman väl.
Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och bred ut brödsmeten på pappret så att det täcker hela.
Det blir bara ett tunt lager, men det räcker.
Grädda brödet mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter tills det är gyllenbrunt.
Skär upp lagom stora bitar, det går utmärkt att frysa in skivorna och ta fram när hunger uppstår:)

Så då har vi bockat av måndagen denna vecka och frågar ni oss så kan den här veckan gå fort nog, det får gärna bli fredag i rappaste rappet.Nu undrar säkert vad som är i görningen, eller hur? Jo Mårtenssons skall ut på slottsäventyr minsann, det vankas vinprovning och övernattning på Kronovalls Vinslott och det har vi längtat efter i fem månader nu. Det enda vi inte ser fram emot är att se en skymt av slottsspöket, Isabelle gör sig icke besvär när vi är där!

Smaklig spis! / Anki och Håkan

söndag 2 mars 2014

Mars första matsedel, underlättare nummer 10

Då har vi alltså lämnat februari, den sista vintermånaden, bakom oss nu gott folk och det känns väl inte helt fel? Visserligen bjöd den väl inte på så värst mycket vinterväder, men det är ingenting som vi har hängt läpp för - varje dag utan snö och slask a'la skånsk vinter är för Mårtenssons en bra dag:)

Nu är det inte bara utomhus det har blivit ljusare och lättare, det märks även i köket och framför allt på denna veckas matsedel. Det blev väldigt ljusa bilder denna veckan, inga tunga grytor så långt ögat når, istället skymtar marinader, grillat och en frisk och fräsch pasta bland våra middagsförslag. Möjligtvis kan söndagens gratäng med köttfärs och rotfrukter kännas som en liten outsider i sällskapet, men tänk istället på den som en avslutningshyllning till som tiden varit:)


Måndag: Smeta en god sweet chiliröra på laxen och ugnsbaka, mer snabblagat och gott än så kan du knappast få det!

Tisdag: Att göra annorlunda rårakor är ett oerhört smart sätt att ta tillvara på stammarna från broccolin och blomkålen. Inte bara gott utan också bra för miljön och hälsan!

Onsdag: Torsk som fått marinera i en senapsröra och sedan paneras innan stekningen, härligt god vardagsmat. Kan absolut förberedas på morgonen, ju längre marinering ju godare middag!

Torsdag: En stickig kyckling med goda tillbehör vid namn jordnötssås och asiatisk gurka tar oss till Thailand på tallriken. Även här förbereder du kycklingen på morgonen innan du ger dig iväg till jobbet så är det bara att ta fram och slänga in i ugnen när du kommer hem.

Fredag: Fredagspasta blir det med hjälp av Bo Hagström, citroner och valnötter.

Lördag: Le grand final bjuder årets svenska sångtävling på och då passar det väl fint med plockmat från havet. Vi tipsar er om några olika varianter, antingen gör ni dom alla eller så väljer ni ut de som passar er.
Gratinerade musslor med italienska influenser, laxrullar med västerbottenoströra och till sist en lax och räkbakelse.

Söndag: En mustig köttfärsgratäng med rotfrukter, smarrig tomatsås och en bot chorizokorv blir en värdig avslutning på denna helgen.

Helgen i det Mårtenssonska köket har förflutit lugnt och fint. Restaurangbesöket i fredags på Saltans Vitas var väldigt uppskattat om än en anings kostsamt, tyvärr kan vi inte bjuda på en endaste liten bild då det äts i skum belysning i deras fina lokaler. Men vi kan ju säga som så att börjar ni, som vi, få lite gamla och dåliga ögon så rekommenderar vi att ni har med pannlampa och förstoringsglas - det underlättar väldigt när menyn ska läsas:) Maten var det absolut inget fel på, det var smakrikt och smakfullt serverat och mätta blev vi!

Det mesta av lördagen spenderades till fots i en dimma tjock som vispgrädde! Långpromenaden vi gav oss ut på tog oss plötsligt runt hela stan, helt oplanerat men väldigt skönt och välbehövligt, vi snackar en sväng på lite över två timmar. Gissa om vi njöt av att koppla av i soffan sedan med plock a'la charkuterier från GeMa-Livs och ost från vår favoritkällare i stan. Sista chansen flöt förbi och vi jublade faktiskt lite när Helena gick vidare, Hannibalkopior är ingenting för dessa mesar:)

Har ni någon trevlig helgrapport att bjuda oss på så gör gärna det!
Vi önskar er alla fina en bra vecka.

Smaklig spis! / Anki och Håkan