Ni som hängt med ett tag vet att den baksidan fick sig några frakturer för ett bra tag sedan och smärtan är något som spökar lite då och då, de senaste veckorna har den varit ganska närvarande om man säger så... Eftersom det är frun som står vid spisen mitt i veckan så blir frysrester lösningen att ta till när ryggen inte alls vill vara med på matlagning, utan hellre umgås med värmedynan i soffan efter en dag på jobbet.
Förra veckan gick det dock åter uppåt, värken avklingade, orken infann sig igen och med den matlagningslusten och det stod en sillalåda (strömmingslåda) och väntade på herr Mårtensson när han äntrade köket på kvällen! Japp, helt rätt, ska vardagsmaten återinta hemmet så ska den göra så med sill -eller strömming för de av er som tycker det låter bättre:) Lättlagat, inte för mycket tid på fötterna, lagom mycket arbete vid köksbänken och framför allt blir resultatet gott:
Tallrikarna fyllda med god mat, härligt att få sätta sej ner och njuta av nylagad,
och inte "dålagad", mat.
I lådan, eller gratängformen, fick sillarumporna sällskap av en kaviarsås, dill och purjolök och tillsammans blev det en smaskig middag, perfekt för en vardagskväll:
Sillåda med kaviargrädde 2 port
300 g sillfiléer, ca 8 stycken
2 dl grädde
½-1 dl kaviar, lite beroende på dina smaklökar
1 dl hackad dill
1 dl hackad persilja
10 cm purjolök, strimlad
salt och vitpeppar
Klipp bort ryggfenan på sillfiléerna och lägg dom med skinnsidan ner.
Salta, peppra och strö på lite av dillen och persilja på varje filé.
Rulla ihop filéerna och lägg dom i en smord, ugnssäker form.
Blanda samman grädde, kaviar, resten av dillen och persiljan och purjolöken och häll över fisken.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Servera gärna med någon forma av mos eller kokta potatisar.
Före ugnsbesöket...
... och efter.
Tro nu för all del inte att vi på något sätt tycker att det är något fel på frysrester, inte alls inte, dom är en underbar räddare i nöden. Men när matlagning och att prova nya matidéer, recept och tankar är en stor del av livet så är det inte lika roligt med repriser, även om de är hemlagade. Dessutom är det ju inte så roligt och inspirerande att blogga om heller, tycker vi, men det är ju så här livet ser ut ibland.
Men när då vinden vänder och det blåser ny luft i seglen blir det genast mycket roligare att dela med sej när vindarna vänder och blåser luft i seglen!
Och på tal om vind och blåst, visst är det ett otroligt väder som gästar oss just nu, det är ju nästan så man tror att termometern har fått fnatt när den visar 14 grader i skuggan på balkongen. Ungarna springer runt i kortärmade tröjor (galningar!), folk grillar till höger och vänster och ankorna i hamnen håller på att jaga livet ur varandra. Ja, det känns verkligen som att det är fler vindar som vänt:)
Smaklig spis! / Anki och Håkan